✳️وعده نخست وزیر برای برگزاری انتخابات مجلسین که 18 ماه از انحلال آن ها می گذرد!
#روزشمار
#20_آبان_1341
ساعت یک بعد از ظهر امروز #اسدالله_علم نخست وزیر دریک مصاحبه مطبوعاتی که با حضور خبرنگاران جراید داخلی و خارجی در کاخ نخست وزیری تشکیل شده بود اعلام کرد دولت از پیشگاه شاهنشاه تقاضا خواهد کرد فرمان شروع انتخابات را صادر فرمایند.
نخست وزیر گفت : این نکته محتاج یادآوری نیست که کشور ایران با رژیم شاهنشاهی که دارد یکی از با ثبات ترین ممالک این قسمت از جهان است ولی در عین حال امور داخلی کشور هر چه از لحاظ افکار مردم و اتکای آن ها به عوامل زندگی خودشان مطمئن تر شود چرخ امور مملکت با قوام و متانت بیشتری جریان پیدا خواهد کرد.
همین مسئله کنگره اقتصادی و این که همه مردم در امور مربوط به کسب و زندگی خودشان بحث کنند و پیشنهاداتی کنند که پس از تصویب دولت با یک فرمول خاصی از طرف شاهنشاه ضمانت شود که برای پنج یا ده سال دولت ها مکلف به رعایت آن باشند یکی از آثار علاقمندی دولت به ثبات امور داخلی مملکت است.
همچنین جلب اطمینان مردم نسبت به دور بودن سیاست از دادگستری دلیل دیگری از علاقه دولت به این امر حیاتی است سعی دولت در خاتمه بخشیدن به امر مهم اصلاحات ارضی و در عین حال تضمین عمل خرده مالک یا مالکین که به صورت خرده مالک در می آیند نیز دلیل دیگری بر علاقه وافر دولت به تولید اطمینان بیشتر در بین عموم مردم است.
در دنبال این سیاست که از لحاظ قوام اصول مملکت داری در درجه اول اهمیت است دولت تصمیم گرفته است که در آتیه نزدیک از پیشگاه شاهنشاه استدعا کند فرمان انتخابات عمومی مجلسین را صادر فرمایند. شک نیست که عمل و هماهنگی تمام عوامل رژیم مشروطیت دراطمینان خاطر مردم به وضع کشور اثر قاطع دارد.
نخست وزیر سپس اظهار داشت : دلایلی که دولت سابق برای استدعای انحلال مجلس در پیشگاه شاهانه ذکر کرده بود اکنون موجود نیست.
✅انتخابات و #اصلاحات_ارضی
پس از پایان اظهارات نخست وزیر سوالات خبرنگاران مطرح شد.
رائین نماینده خبرگزاری آسوشیتدپرس پرسید آیا کار اصلاحات ارضی تا اسفندماه که فرمان انتخابات از طرف شاهنشاه صادر خواهد شد در سراسر کشور پایان می پذیرد؟
علم در پاسخ اظهارداشت خیلی امیدوارم که کار اصلاحات ارضی تا اسفند ماه انجام بشود، البته می دانید که پس از صدور فرمان انتخابات دولت مدت سه ماه وقت دارد که انتخابات عمومی را آغاز کند یعنی پس از صدور فرمان که در اسفند ماه صادر خواهد شد مدتی تا شروع انتخابات دولت مهلت قانونی دارد.
موریس ویلیامز معاون اداره عمران بین المللی آمریکا در ایران دیروز اعلام کرد که مجموع کمک هایی که تا کنون از طرف آمریکا از طریق جمعیت شیر و خورشید سرخ به آسیب دیدگان زلزله اخیر ایران شده است به 7/5 میلیون دلار بالغ می شود.
این مبلغ شامل پول ها و وسایلی است که دولت آمریکا از طریق موسسات و سازمان های مختلف خود مانند ارتش و نیروی هوایی ایالات متحده داده و نیز کمک هایی توسط سازمان های غیر دولتی و افراد آمریکایی داده شده است.
http://yon.ir/nuh6D
@iichs_ir
وعده نخست وزیر برای برگزاری انتخابات مجلسین که 18 ماه از انحلال آن ها می گذرد / اسفند ماه شاهنشاه فرمان انتخابات مجلسین را صادر می کند!
http://yon.ir/nuh6D
@iichs_ir
با کاروان نمایشگاههای استانی:
کتابهای پژوهشکده تاریخ معاصر وارد کیش، کرمان و کرمانشاه میشود
http://yon.ir/Oz57X
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
با کاروان نمایشگاههای استانی: کتابهای پژوهشکده تاریخ معاصر وارد کیش، کرمان و کرمانشاه میشود http:
✳️با کاروان نمایشگاههای استانی:
کتابهای پژوهشکده تاریخ معاصر وارد کیش، کرمان و کرمانشاه میشود
کتابهای پژوهشکده تاریخ معاصر همزمان در هفدهمین نمایشگاه کتاب کرمان، چهاردهمین نمایشگاه کتاب استان کرمانشاه و نمایشگاه کتاب کیش با تخفیف به مخاطبان عرضه میگردد.
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده تاریخ معاصر، انتشارات پژوهشکده تاریخ معاصر، مقارن با هفته کتاب و کتابخوانی، در سه رویداد ملی مربوط به این حوزه فرهنگی شرکت میکند.
در نخستین رویداد، شهر کیش به مناسبت روز کیش و هفته کتاب و کتابخوانی، میزبان علاقهمندان به کتاب خواهد بود. این نمایشگاه به همت سازمان منطقه آزاد کیش و با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کیش در تالار شهر کیش برگزار شده است و علاقهمندان میتوانند از 17 تا 25 آبانماه 1397 هر روزه از ساعت 9 تا 12 و 17 تا 23 از این نمایشگاه بازدید کنند.
طی روزهای 19 تا 24 آبانماه 1397، شهر کرمان میزبان هفدهمین نمایشگاه کتاب کرمان و چهارمین نمایشگاه مطبوعات و رسانههای استان کرمان خواهد بود. علاقهمندان به بازدید از نمایشگاه میتوانند همهروزه از ساعت 10 تا 20 به محل برگزاری این نمایشگاه واقع در کرمان، بزرگراه آیتالله هاشمی رفسنجانی، روبهروی شهرک صنعتی خضرا مراجعه کنند.
در غرب کشور و در استان کرمانشاه نیز در روزهای 20 تا 25 آبانماه 1397، چهاردهمین نمایشگاه کتاب استان کرمانشاه و سیصدوشصتوهشتمین نمایشگاه سراسری کتاب همزمان با برگزاری نمایشگاه رسانههای دیجیتال برپا میشود. دربهای این نمایشگاه همهروزه از ساعت 9 تا 12 و 15 تا 20 به روی خیل مشتاقان به کتاب و کتابخوانی باز خواهد بود و بازدیدکنندگان میتوانند در زمان یادشده به محل برگزاری این نمایشگاه واقع در کرمانشاه، بلوار شهید بهشتی، پارک شاهد مراجعه کنند.
گفتنی است انتشارات پژوهشکده تاریخ معاصر در سه نمایشگاه یادشده در بالا 142 عنوان کتاب از مجموعه کتابهای منتشرشده خود، از جمله «آخرین شاه، آخرین دربار» (ده سال پایانی رژیم پهلوی به روایت اسداللهخان علم)، «تاریخ تحولات سیاسی ایران: بررسی مولفههای دین، حاکمیت، مدنیت و تکوین دولت ـ ملت در گستره هویت»، «بررسی کتب درسی جمهوری آذربایجان»، «بحران آذربایجان (سالهای 1324-1325ش) خاطرات مرحوم آیتالله میرزا عبدالله مجتهدی» و... را در معرض دید علاقهمندان به تاریخ معاصر ایران قرار خواهد داد.
http://yon.ir/Oz57X
@iichs_ir
✳️ از تظاهرات گسترده در تهران و تبریز تا انتقال آیت الله خمینی به بورسای ترکیه!
#تقویم_تاریخ
#21_آبان
✅ سال 1332
امروز بازار تهران تعطیل کرد و عدهای از مردم دست به تظاهرات زدند دو نفر مقتول و عده زیادی مجروح گردیدند.
در تبریز تظاهرات دامنهداری به وقوع پیوست. بازار تبریز، دانشگاه و دبیرستانه تعطیل شد. در این تظاهرات قریب 50 نفر دستگیر و زندانی شدند. نیروی سوم خلیل ملکی در این تظاهرات از عوامل عمده و سازنده بود.
به خدمت عدهای از مهندسین و کارمندان شرکت نفت به اتهام همکاری با حزب توده خاتمه داده شد.
نهضت مقاومت ملی اعلام اعتصاب و تظاهرات عمومی نمود که با تأیید و همراهی حزب توده روبرو شد.
✅ سال 1337
به تعدادی از زاغهنشینان جنوب تهران خانههای نوساز داده شد.
✅ سال 1339
مارشال #ایوب_خان رئیس جمهوری #پاکستان وارد تهران شد.
✅ سال 1342
جنازه مرحوم #آیت_الله_سیدمحمد_بهبهانی به طرز باشکوهی توسط علماء و روحانیون و تجار و اصناف و نمایندگان دولت تشییع شد و برای دفن به نجف اشرف حمل گردید.
✅ سال 1343
قرارداد خرید 60 هزار تن گندم از شوروی بین نمایندگان دو کشور امضاء و مبادله شد.
✅ سال 1343
مقامات دولت ترکیه حضرت #آیت_الله_خمینی را به شهر پورسا واقع در 460 کیلومتری غرب آنکارا نزدیک دریای مرمره منتقل کردند.
✅ سال 1345
امیر #اسدالله_علم نخست وزیر اسبق به سمت وزیر دربار تعیین شد.
✅ سال 1346
لایحه ملی شدن آبهای کشور به مجلس تقدیم شد.
✅ سال 1349
مجمع عمومی شرکت واحد اتوبوسرانی تهران در انجمن شهر تشکیل شد. در این مجمع دکتر باقر عاقلی مجدداً به مدیریت عامل شرکت واحد انتخاب شد و خسرو ارداقی، عبدالحمید معینی، حسین رفعتی و اکبر عمرانی اعضاء هیئت مدیره شدند.
✅ سال 1356
دانشجویان ایرانی در شهر بن در آلمان غربی تظاهرات ضد رژیم برپا کردند.
✅ سال 1356
آیت الله خمینی طی ارسال پیامی از ابراز احساسات ملت نسبت به شهادت فرزند خود تشکر کرد.
✅ سال 1357
کارکنان وزارت فرهنگ و هنر اعتصاب خود را شروع کردند.
جمعی از روحانیون تهران اعلامیه ای صادر کردند و فجایع کشتار بی رحمانه حکومت را محکوم نمودند. و ضمناً تقبل کردند ضمن همکاری با یکدیگر در امر تأمین نیازمندیهای اولیه و وسائل درمانی و عبور و مرور توطئه رژیم را در فلج کردن زندگی مردم خنثی نمایند.
کارگران اعتصابی شرکت نفت در آبادان تظاهرات بزرگی راه انداختند.
http://yon.ir/5diB5
@iichs_ir
#رضاخان در میان عدهای از افسران ایرانی و روسی قزاقخانه
شماره آرشیو: 3667-7ع
http://yon.ir/lA8wI
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
#رضاخان در میان عدهای از افسران ایرانی و روسی قزاقخانه شماره آرشیو: 3667-7ع http://yon.ir/lA8wI @
✳️ شادخوارگیهای #رضاخان !
«شاهزاده دولتشاهی که در خیابان لالهزار مغازهای از وسایل شکار و غیره دارد و مُتِل میموزا در جاده چالوس ـ شهسوار را هم او درست کرده است داماد مرحوم سرتیپ کریمآقا بوذرجمهری1 است که در سال 1341 که با آقای محمدعلی مجد، انجمن فلاحتی ایران [را] داشته و با جریانات تند اصلاحات ارضی زمان ارسنجانی مناقشاتی داشتیم، یکی از روزها جلسه ما در منزل شاهزاده دولتشاهی در ونک تشکیل شده بود. آن روز هنوز همه رفقا نیامده بودند. من بودم و مجد و دولتشاهی و او از خرجهای پدرزنش که از دوستان صمیمی دوره قزاقی رضاشاه بود تا زمان سلطنت او که شهردار و رئیس املاکش شد چنین نقل نمود که «در جوانی رضاشاه که با او همپیاله و همزندگی بودم خوب به خاطر دارم چقدر در مضیقه پول بودیم. او و من میخواستیم عرق بخوریم مزه نداشتیم، حتی پول خرید عرق نداشتیم تازه به فکر خانمبازی و رفتن شهر نو هم بودیم. میآمدیم سکه قلب پیدا میکردیم و تههای شهر بیرون دروازه غار، به شتردارها میفروختیم که پول عرق خودمان را به دست بیاوریم ولی دیگر فکر خرید مزه نبودیم بلکه دنبال راه حل این کار میگشتیم. خانه رضاخان در یکی از کوچه پس کوچههای گلی محل پارک فعلی سنگلج2بود به نام کوچه قرقونیها که بسیار محقر بود. نزدیک آن کوچه تکیه سنگلج و کنار آن هم بازارچه سنگلج واقع بود که دکانهای ماستبندی داشت. آن روزها در کرکرهای و یا آهنی امروز برای مغازه و دکان متداول نبود بلکه چند تخته چوبهای قدیمی را هم که اغلب پوسیده و سوراخ بود بغل هم روی جای در مغازه میچیدند و یک قطعه آهنی دراز هم روی آن تخته چوبها میکشیدند و قفلی هم بدان میزدند و به این ترتیب شبها دکانها را به اصطلاح میبستند. من و رضاخان میآمدیم این چوبهای پوسیده روی دکانهای ماستبندی را ورانداز میکردیم و سوراخهای کوچک چوبها را با نوک قدارههایمان بزرگتر نموده از آن درون دکان را نگاه میکردیم و چشممان به تغارهای بزرگ پر از ماست میافتاد که روی آنها را سر ماست چربی گرفته بود. سپس میرفتیم نیهای بلندی را به دست میآوردیم در حالی که بطری عرقمان هم جیبمان بود آن را خرده خرده سر میکشیدیم و هر دفعه نی را داخل سوراخی آن درهای چوبی نموده به سوی تغارها میزان میکردیم که یک سر آن در تغار قرار گیرد و سر دیگر را به لب گرفته محکم مک میزدیم تا مقداری از ماست را از نی دراز مزبور عبور داده وارد دهان خود کنیم. و به این ترتیب مزه عرق خود را بهدست آورده دیناری برای خریدش خرج نکرده باشیم. بعد که از عرق و مزه لول میشدیم راه شهر نو را پیش گرفته وارد خانههایی میشدیم و شوشکههای3 برهنه خود را میکشیدیم که ترس بر خانم رئیس و شاگردها مستولی شده با تملق و ناز و غمزه ما را آرام میکردند و حالی به ما میدادند و خود را از شرّ ما حفظ مینمودند ما هم که کیف خود را کرده بودیم ساعت 11 و 12 شب از آن خانهها بیرون آمده به سوی شهر که میآمدیم سراغ قمارخانههای اطراف شهر نو را میگرفتیم و غفلتاً شوشکهکشان وارد قمارخانه شده در حالی که چشممان به پولهای قمار روی زمین میافتاد چراغها را خاموش مینمودیم و مقداری از پولها را چپو کرده به جیب میریختیم و از آن امکنه قمار هم بیرون میآمدیم و همینطوری کار کیف و عرق و پول خودمان را تأمین مینمودیم. و الاّ حقوق ناچیز قزاقخانه که خرج یک روز زندگی ما را هم تأمین نمیکرد». از آن حکایت داماد کریمآقا بوذرجمهری همه ما خندیدیم و ضمناً به ابتکار رضاشاه از طرز تهیه بودجه زندگی او با امکانات آن روز و رفع هوا و هوس و احتیاجات زندگی جوانی و عیاشیاش برخوردیم و شما خواننده محترم نیز باید نتیجه بگیرید، از کسی که اینطور از منتهای مضیقه مالی جسته و زندگی ول و احساسی خود را هم با امکانات روز خود به کار بسته است، وقتی اختیار خزانه مملکت و خرج آن هم به دستش میافتد نباید غیر از آن انتظار داشت که برای 50 تومان و طرز خرج پسرش فکر کرده بود.»4
پی نوشت ها را در لینک زیر بخوانید
http://yon.ir/lA8wI
@iichs_ir
#بریده_جرائد ، #اطلاعات ، #21_آبان_1341 : از ادامه محاصره کوبا تا احتمال بمباران پایتخت هند توسط چین/ انتخابات مجلس در ایران به صورت مسئله درآمد!
http://yon.ir/lA8wI
@iichs_ir
✳️ رئیس دولت : وکیل شدن با پول خرج کردن افتخار ندارد / روزنامه آلمانی : رضاشاه کبیر درهای پیشرفت را در برابر ملت ایران گشود!
#روزشمار
#22_آبان_1340
❇️ خروج عده ای از کشور ممنوع شد
به دنبال بازداشت ابتهاج و احضار عده ای از اعضای سازمان برنامه خروج عده ای از کشور ممنوع شد.
صورت کسانی که حق خروج از کشور را ندارند از طرف بازپرس در اختیار مقامات اداره گذرنامه قرار گرفته است.
یک مقام مطلع در دیوان کیفر نیز گفت : از جمله مدارکی که علیه ابتهاج مورد توجه بازپرس مربوط قرار گرفته مدارک و اسناد مربوط به مخارج خصوصی آقایان لیلیانتال و کلاب مشاوران سازمان برنامه است. این اسناد نشان می دهد که حتی مخارج مسافرت ها و اقامت و بیماری مشاوران مذکور در آمریکا به حساب سازمان برنامه پرداخت شده است!
❇️ یک روزنامه آلمانی : اختلاف طبقاتی در ایران از بین می رود!
روزنامه « دویچه تاگس پست » چاپ آلمان غربی در شماره اخیر خود مقاله مفصلی زیر عنوان « ایران به سوی ترقی و پیشرفت های نوین » انتشار داده است.
برخلاف آن چه منابع مغرض انتشار داده اند اختلاف طبقاتی در ایران بعد از روی کارآمدن اعلیحضرت فقید رضاشاه کبیر به تدریج رو به نابودی رفته است!
تعداد بیسوادان در ایران سال به سال رو به کاهش است و به جرات می توان گفت که تا چند سال دیگر در ایران فرد بی سواد نایاب خواهد بود. چنان چه هم اکنون با سرمایه داخلی و کمک های خارجی دانشگاه های متعدد و آموزشگاه های متوسطه و مدارس حرفه ای فراوان ساخته شده است.
روزنامه مذکور در دنباله مقاله خود می افزاید : کارخانه هایی که در چند سال اخیر در ایران تاسیس شده فراوان است از جمله کارخانه بزرگ کمپوت سازی است که کمپوت هلوی آن به تمام جهان صادر می شود و کمتر کسی می تواند تصور کند که ایران تا این اندازه در صدور مواد خام اولیه و خشکبار و مرکبات پیشرفت نموده است، امروز کارگران اصفهانی و قالی بافان تبریزی و سایر کارگران شهرستانی با علاقه فراوان در بهبود مصنوعات خود می کوشند و نفت هنوز هم یکی از اقلام مهم صادراتی ایران به شمار می رود و پالایشگاه آبادان کمک موثری به تامین بودجه مملکتی می نماید.
روزنامه «دویچه تاگس پست» در پایان مقاله خود نوشته است: پدرشاهنشاه ایران رضا شاه کبیر درهای پیشرفت را در برابر ملت ایران گشود و محمدرضا شاه پهلوی در اجرای نظریات عالی پدر گام های بزرگی برداشته است!
❇️ وکیل شدن با پول خرج کردن افتخار ندارد
« اطلاعات » نوشت : به مناسبت سالروز جلوس اعلیحضرت ملک سعود پادشاه عربستان سعودی ظهر دیروز از طرف حمزه غوث سفیر کبیر عربستان و بانو ضیافتی به ناهار در منزل سفیر کبیر ترتیب داده شده بود.
#علی_امینی پس از ناهار در پاسخ به اصرار خبرنگاران درباره انتخابات گفت : وکیل شدن به وسیله پول خرج کردن که افتخار ندارد!
نخست وزیر همچنین گفت: روز 21 آذر ماه آینده در التزام شاهنشاه به آذربایجان می روم و پس از بازگشت شاهنشاه از نقاط مختلف آذربایجان بازدید خواهم کرد.
http://yon.ir/M6Z6p
@iichs_ir
#بریده_جرائد ، #اطلاعات ، 22 آبان 1340 : از ممنوعیت خروج برخی مقامات از کشور به دلیل فساد تا تملق نامه روزنامه آلمانی برای شاه!
http://yon.ir/M6Z6p
@iichs_ir
#در_آینه_تاریخ ؛ از راست، #فرح پهلوی، #سیدحسین_نصر ، نامعلوم، #کریم_پاشا_بهادری ، #رضا_قطبی ، #داریوش_همایون
شماره آرشیو: 704-128پ
yon.ir/ilTN4
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
#در_آینه_تاریخ ؛ از راست، #فرح پهلوی، #سیدحسین_نصر ، نامعلوم، #کریم_پاشا_بهادری ، #رضا_قطبی ، #
✳️ روایت #هویدا از حلقه دوستان #فرح
#نکته_ها_و_اشاره_ها
"هویدا ضمن صحبت، اعتقاد خود را نسبت به اینکه انتخابات مجلس در بهار آینده سرنوشتساز خواهد بود، بیان داشت و چند بار دیگر نیز این نکته را تصریح کرد که: «در مملکت هیچگونه کنترل مرکزی وجود ندارد».
او سپس با اشاره به مسئله «هوشنگ نهاوندی» رئیس دفتر شهبانو، و گروه روشنفکران تحصیلکرده فرانسه ــ که اطراف شهبانو را احاطه کردهاند ــ آنها را افرادی «بدون احساس مسئولیت» و «فوقالعاده جاهطلب» خواند که با پناه گرفتن در زیر چتر حمایت شهبانو به سوی دیگران سنگاندازی میکنند. و بعد هم ادامه داد: «نهاوندی ممکن است بزودی ریاست دفتر مخصوص شهبانو را رها کند و ریاست بانک مرکزی را بعهده بگیرد. که البته در این مقام، او خواهد توانست جاهطلبیهای سیاسی خود را ــ فارغ از قید و بندهای درباری ــ بمراتب بیشتر از گذشته ارضاء کند...».
به گفته هویدا: مخالفین هوشنگ نهاوندی عکسی را تکثیر کردهاند که در آن، نهاوندی موقع تحصیلش در فرانسه مشغول سوزاندن پرچم ایران است. ولی البته او ادعا کرده که این عکس مونتاژ شده و واقعیت ندارد."1
1. #پرویز_راجی ، #خدمتگزار_تخت_طاووس ، ترجمه: ح.ا.مهران، انتشارات اطلاعات، چاپ اول: 1364، ص225.
http://yon.ir/ilTN4
@iichs_ir
✳️ از پایان اعتصاب چهار روزه صنعت نفت تا حمایت وزارت خارجه انگلیس از شاه در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی!
#گام_به_گام_با_پیروزی_انقلاب_اسلامی
#23_آبان_1357
❇️ رادیو تهران اعلام کرد اعتصاب چهار روزه صنعت نفت به پایان رسید و تولید نفت خام به سه میلیون بشکه در روز افزایش یافت.
❇️ در مجلس اعیان انگلستان موضوع ایران مطرح شد و معاون وزارت امور خارجه اعلام کرد که ما باید از شاه ایران حمایت کنیم.
❇️ دولتهای کانادا و هلند اتباع خود را از ایران احضار کردند.
http://yon.ir/6nlyV
@iichs_ir
✳️ از سرکوب مخالفین توسط دولت تثبیت شده تا منتفی شدن انتخابات پس از جلسه هیئت دولت با شاه! / روزنامه جهان : چرا از آمریکا تشکر نمی کنیم؟!
#روزشمار
#23_آبان_1340
❇️ دولت تثبیت شده و مخالفان را سرکوب می کند
« #خواندنی_ها » نوشت : اقداماتی که از هفته گذشته برای تثبیت وضع دولت آغاز شده بود در این هفته به نتیجه قطعی رسید و جلسه شب یکشنبه گذشته هیئت دولت در حضور شاهنشاه به شایعات تازه ای که مخالفان درباره تزلزل وضع دولت منتشر کرده بودند خاتمه داد.
« #بامشاد » در باره جلسه اخیر هیئت دولت با حضور شاه نوشت : شاهنشاه در کلیه قسمت ها و برنامه های اصلاحی دولت در شئون مختلف دولت را تائید فرموده اند بنا بر این باید انتظار داشت که طی روزهای آینده آقای نخست وزیر ضمن مصاحبه مطبوعاتی پیرامون خیلی از مسائل سیاسی داخلی و خارجی اطلاعاتی در اختیار مطبوعات بگذارند و تصمیمات جدید دولت را اعلام نمایند.
در محافل سیاسی پایتخت گفته می شود که پس از تایید دولت از طرف شاهنشاه طی همین هفته باید منتظر شدت عمل دولت درباره خیلی از مسائل بود.
❇️ پس از جلسه با حضور شاه انتخابات منتفی شد!
« روزنامه جهان » نیز نوشته است : پس از جلسه هیئت دولت در حضور شاهنشاه دکتر امینی صریحا گفته است که انتخابات برگزار نخواهد کرد تا آتمسفر مساعد گردد. بنا بر این مسئله شروع انتخابات منتفی شده است و با شدت عملی که قرار است دولت نشان دهد و مخالفین دولت را سرجای خود بنشاند احتمال داده می شود که دیگر جلسات نطقی و مذاکره ای درباره انتخابات هم تعطیل گردد.
❇️ چرا از آمریکا تشکر نمی کنیم؟!
« #روزنامه_جهان » در یادداشتی نوشت:
اکنون باید سیاستمداران آمریکایی توجه کنند که چرا با این که آمریکا 50 میلیون کمک بلاعوض به ایران می کند هیچ کس اظهار تشکر نمی کند و اگر سپاسگذاری رسمی هم به عمل آید این دولت است که سپاسگذاری می کند نه ملت.
به نظر باید سیاستمداران آمریکایی توجه کنند آن چه ملت ایران می خواهد 50 میلیون دلار کمک بلاعوض نیست، مطلب مهم تری است که اگر مورد توجه دوستان قرار گیرد ایران احتیاجی به کمک بلاعوض نخواهد داشت، آن چه ما آرزو می کنیم امکان مداخله ملت در حکومت و اجرای یک سیاست ملی است، زیرا اگر چنین توفیقی پیدا کنیم می شود طوری کار کرد که ایران به کمک خارجی محتاج نباشد.
امیدواریم دولت و خاصه ملت آمریکا به این نکته توجه کنند که چرا هم 50 میلیون دلار کمک بلاعوض آمریکا به ایران داده می شود و هم ملت ایران از این کمک بلاعوض سپاسگذار نیست. علت این است که هنوز آمریکایی ها ملت ایران را نشناخته اند.
❇️ وضع کارخانه های اصفهان خراب است
«خواندنی ها» در شماره امروز خود نوشت: وضع کارخانه های اصفهان روی هم رفته خراب است، کارخانه ریسباف را دولت می خواهد مستقیما اداره کند و مهندس سرخوش نیز برای این کار در نظر گرفته شده است.
بنا به اظهار رئیس سندیکای کارخانه داران اصفهان باز دولت می خواهد به صاحبان کارخانه مزبور اعتبار و وام بدهد و این پول و اعتبار نتیجه ای نخواهد داشت و چند روزی بیشتر این کارخانه نخواهد توانست با این پول کار کند چون در حال حاضر برای مدت کمی این کارخانه ها را به کار خواهد انداخت و می دانیم که دولت نیز از این کار پشیمان خواهد شد.
http://yon.ir/jG3nu
@iichs_ir
#بریده_جرائد ، #اطلاعات ، 23 آبان 1340 : از وعده وزیر دادگستری به مردم برای شنیدن خبرهای باور نکردنی تا احتیاج دو طرفه #ایران_و_آمریکا به هم!
yon.ir/jG3nu
@iichs_ir
#در_آینه_تاریخ ؛ از راست، #فرح پهلوی، #سیدحسین_نصر ، نامعلوم، #کریم_پاشا_بهادری ، #رضا_قطبی ، #داریوش_همایون
شماره آرشیو: 704-128پ
yon.ir/ilTN4
@iichs_ir
پژوهشکده تاریخ معاصر
#در_آینه_تاریخ ؛ از راست، #فرح پهلوی، #سیدحسین_نصر ، نامعلوم، #کریم_پاشا_بهادری ، #رضا_قطبی ، #
✳️ روایت #هویدا از حلقه دوستان #فرح
#نکته_ها_و_اشاره_ها
"هویدا ضمن صحبت، اعتقاد خود را نسبت به اینکه انتخابات مجلس در بهار آینده سرنوشتساز خواهد بود، بیان داشت و چند بار دیگر نیز این نکته را تصریح کرد که: «در مملکت هیچگونه کنترل مرکزی وجود ندارد».
او سپس با اشاره به مسئله «هوشنگ نهاوندی» رئیس دفتر شهبانو، و گروه روشنفکران تحصیلکرده فرانسه ــ که اطراف شهبانو را احاطه کردهاند ــ آنها را افرادی «بدون احساس مسئولیت» و «فوقالعاده جاهطلب» خواند که با پناه گرفتن در زیر چتر حمایت شهبانو به سوی دیگران سنگاندازی میکنند. و بعد هم ادامه داد: «نهاوندی ممکن است بزودی ریاست دفتر مخصوص شهبانو را رها کند و ریاست بانک مرکزی را بعهده بگیرد. که البته در این مقام، او خواهد توانست جاهطلبیهای سیاسی خود را ــ فارغ از قید و بندهای درباری ــ بمراتب بیشتر از گذشته ارضاء کند...».
به گفته هویدا: مخالفین هوشنگ نهاوندی عکسی را تکثیر کردهاند که در آن، نهاوندی موقع تحصیلش در فرانسه مشغول سوزاندن پرچم ایران است. ولی البته او ادعا کرده که این عکس مونتاژ شده و واقعیت ندارد."1
1. #پرویز_راجی ، #خدمتگزار_تخت_طاووس ، ترجمه: ح.ا.مهران، انتشارات اطلاعات، چاپ اول: 1364، ص225.
http://yon.ir/ilTN4
@iichs_ir
✳️ فرمان اختیارات به نام علی امینی صادر شد / رئیس دولت : چرا مردم مبارزه با فساد را جدی نمی گیرند؟!
#روزشمار
#24_آبان_1340
❇️فرمان اختیارات به نام علی امینی صادر شد
از ساعت 5 بعد از ظهر دیروز، به دعوت عباس مسعودی رئیس هیئت مدیره انجمن مطبعات ایران، در باشگاه مطبوعات ضیافتی برپا بود.
#علی_امینی نخست وزیر طی سخنانی گفت : بنده فکر می کنم که یک قسمت از تنقیدات این بود که شاید بنده من حیث رئیس دولت یک دکانی در مقابل دکان مطبوعات باز کرده باشم چون معمولا مطبوعات در مملکت ما و همه ممالک بخصوص اینجا صبح تا شام البته انتظارات مردم و درد دل مردم را منعکس می کنند و دولت ها هم در گذشته به جای این که شاید در این قسمت تصدیق و تأیید بکنند در مقام دفاع بر می آمدند. این بود که مطبوعات جانب مردم را می گرفتند و دولت هم از خودش دفاع می کرد. این حربه را بنده خوشبختانه یا بدبختانه از دست مطبوعات گرفتم. خوب خودم این حرف ها را میزنم. دیگر مثل این که مجال و فرصتی برای آقایان نمی ماند!
✅ یادتان که نرفته وضع مملکت چگونه بود؟!
در شش ماه قبل تقریبا که به فرمان اعلیحضرت همایون شاهنشاهی بنده به این سمت نخست وزیری منصوب شدم آقایان فراموش نفرمودند که وضع مملکت چه بود بخصوص از نظر مالی و اقتصادی و در برنامه دولت از روز اول سه مطلب مهم بود. در ضمن سایر مطالب یکی به اصطلاح تعدیل بودجه بود و یا لااقل بهبود وضع مالی بهبود وضع اقتصادی مبارزه با فساد و اصلاحات ارضی.
وضع اقتصادی مملکت الان نسبت به سابق بهتر شده ما از نظر ارزی اگر آقایان یادشان باشد در وضع بسیار نامساعد بودیم و ذخیره ارزی بانک ملی تقریبا به صفر رسیده بود امروز بحمدالله تقریبا نود میلیون دلار ذخیره ارزی بانک ملی است.
✅ تا حکمی صادر نشود مردم مبارزه با فساد را جدی نخواهند گرفت
درباره مبارزه با فساد خود آقایان بایستی قضاوت بفرمایند مخصوصا اکثریت مردم که با وجود اشکالات تشریفاتی وزارت دادگستری با وجود مشکلات معنوی که در پیش پای ما بوده و با وجود عدم اطمینان و بدبینی مردم که تا وقتی هم هنوز حکمی از این محکمه صادر نشود به نظر بنده باور نخواهند کرد که این مبارزه با فساد جدی است. آن چه ما سعی می کنیم واقعا در مملکت برقرار بکنیم اعتماد به دادگستری است و اجرای عدالت چون بنده خیال می کنم اگر ما بتوانیم واقعا عدالت را به معنای واقعی در مملکت اجرا بکنیم قسمت عمده عدم رضایت ها از بین خواهد رفت.
✅ به دنبال نگران کردن مالکین نیستیم
در قسمت اصلاح ارضی یک قسمت گرفتاری ما در قسمت نقص قانون ارضی بوده و ما نمی خواستیم سرمایه گذاران و مخصوصا مالکین را در این قسمت متوحش کنیم چون یک قسمت توحش مالکین در ابتدای حکومت به عقیده بنده بی وجه بود و خواستم الان بنده این قسمت را مخصوصا در این محفل یادآوری بکنم و تقاضا بکنم که این را آقایان منعکس بکنند که به هیچ وجه من الوجوه نه فقط ما نمی خواهیم نسبت به مالکینی که خوب اداره می کنند ملکشان را و حد نصاب است فشار و مضیقه ایجاد کنیم بلکه بر عکس تشویقات لازم باید بکنیم که آقایان سرمایه گذاری بکنند چون هدف اساسی از اصلاحات ارضی واقعا قطع نظر از جنبه اجتماعی بالا بردن سطح تولید مملکت است چون اگر ما توفیق پیدا نکنیم که سطح تولید مملکت را مخصوصا در کار کشاورزی بالا ببریم نه فقط هزینه زندگی را نمی توانیم پائین بیاوریم بلکه مبارزه با تورم محال ممتنع است.
✅ چرا برخی روزنامه ها را بستیم؟!
فقط یک مورد اختلاف داشتیم در قسمت انتخابات که حالا بنده عرض می کنم خدمتتان و در مورد آزادی هم بنده خیال نمی کنم که آن آقایانی که به ما حمله می کنند به نام این که آزادی را ما خفه کردیم و محدود کردیم محق باشند. در زمان این دولت ما حتی المقدور یکی دو مرتبه البته توقیف کردیم روزنامه را آن هم البته آقایان علتش را می دانند.
✅ شاه گفت «مقررات نباید سد راه اصلاحات باشد » !
نخست وزیر در ادامه به جلسه اخیر هیئت دولت با حضور شاه پرداخت و گفت : اعلیحضرت فرمایشات خیلی مفصلی فرمودند راجع به تسریع در اصلاحات و مخصوصا این که مقررات نبایستی سد راه اصلاحات باشد برای این که قانون و مقررات برای مملکت است برای خدمت به مردم است. اگر بنا شد مقررات و قوانین مانع راه باشد بایستی آن ها را اصلاح کرد و سعی کرد که البته همین طور که در مراجعت از اروپا فرمودند ما بایستی سریع تر و جدی تر کار بکنیم که از قافله تمدن دنیا بیش از آن چه که عقب هستیم عقب نیفتیم، برای این که ممکن است این تعلل و تسامح در کار موجب بشود که واقعا ما این عقب افتادگی را نتوانیم جبران بکنیم و دچار مخاطراتی بشویم.
http://yon.ir/AR2wv
@iichs_ir
✳️ شاه : پیروی از قانون و مقررات گناهی نابخشودنی!/ قانون اساسی، ما را یکی از مبادی انشاء قانون شناخته است!
ادامه #روزشمار #24_آبان_1340
✅ متن فرمان شاه به دولت علی امینی ؛ باید امکان حکومت مردم بر مردم را فراهم کنیم!
#علی_امینی نخست وزیر متن فرمان شاه را قرائت کرد ، در این فرمان خطاب نخست وزیر آمده است :
ما مصالح عالیه ملت و مملکت را همیشه مقدم بر هر امری دانسته و به منظور رفاه و آسایش مردم و استقرار عدالت اجتماعی و رشد و ترقی افراد ملت برای زندگی متناسب با تمدن دنیای جدید مقرر می داریم که اقدامات لازم به عمل آید.
✅ قانون اساسی، ما را یکی از مبادی انشاء قانون شناخته است!
در این راه هیچ رادع و مشکلی مانع اقدامات لازم نمی تواند باشد. به این جهت مطابق حقی که قانون اساسی به ما می دهد و ما را یکی از مبادی انشاء قانون شناخته است به دولت ماموریت می دهیم که تا تشکیل مجلس که امیدواریم بر مبنای انتخابات صحیح باشد و دیگر احتیاجی به ابطال انتخابات به علت جریان غیر صحیح آن پیدا نشود قوانین لازمه را برای تشکیل انجمن ده به عمل آورده و نسبت به قانون انجمن شهر و انجمن های ایالتی و ولایتی نیز مداقه و بررسی عمیق نموده و با توجه به اوضاع و احوال و مقتضیات روز جرح و تعدیل لازم در قوانین موجود به عمل آورده و آن را با توشیح ما موقتا به موقع اجرا بگذارند تا ضمن آزمایش عملی با رفع نواقض مشهوده برای تحصیل مجوز قانونی و تنفیذ آن پس از افتتاح مجلسین به مقامات قانونی تسلیم دارند.
✅ پیروی صرف از مقررات خشک گناهی نابخشودنی!
در خاتمه این فرمان که به امضای « هیراد » رئیس دفتر مخصوص شاهنشاهی رسیده آمده است : تمام مقررات فرع بر بقای ملک و ملت بوده و ما اگر بخواهیم صرفا پیرو مقررات خشک شده و در موقعیت کنونی دنیا غفلت از اغتنام فرصت موجوده کنیم گناهی عظیم در قبال ملت خود خواهیم داشت. پیشرفت مملکت و مصلحت ملت مقدم بر رعایت نظریات مقرراتی و سلیقه های شخصی خواهد بود.
http://yon.ir/n3hWP
@iichs_ir
#بریده_جرائد ، #اطلاعات ، 24 آبان 1340 : از صدور فرمان اختیارات به نام #علی_امینی نخست وزیر تا بازداشت شهردار سابق تهران!
http://yon.ir/n3hWP
@iichs_ir
✳️ سوال مدیر یک مجله از رئیس دولت و پاسخ او ؛ چرا با گرفتن وام از آمریکا آبروی ملت را می برید؟ / #علی_امینی : ملت ایران باید حق شناس و سپاسگزار آمریکا باشد !
#روزشمار
#25_آبان_1340
✅ این وام هایی که دولت از آمریکا می گیرد برای ملت مایه آبرو ریزی است
مدیر مجله « ترقی » در گفت و گوی مدیران مطبوعات با نخست وزیر درباره وام های دریافتی دولت از آمریکا گفت : « ملت ایران به آبروی خود خیلی علاقمند است و این 35 میلیون دلاری که دولت آمریکا می خواهد قسمتی را به صورت وام و بقیه را به صورت بلاعوض به دولت ایران بدهد و تمام جراید با عناوین درشت آن را اعلام کرده اند برای ملت ایران موجب آبرو ریزی است.
✅ امینی : ملت ایران باید حق شناس و سپاسگزار آمریکا باشد / دولت و ملت بدهکاریم!
#علی_امینی در پاسخ اظهار داشت : اگر مردم به آبروی ملت اهمیت میگذارند، بهتر است تجاری که از بانک ها پول گرفته اند بیایند قرض خود را بدهند تا ما محتاج کمک خارجی نشویم، ما که از آمریکا طلبکار نیستیم. مملکت و ملت ایران باید حق شناس باشد ، حالا آمده اند 15 میلیون دلار مفت به ما پول داده اند و 20 میلیون دلار هم قرض داده اند که خودتان می دانید قرض الحسنه است و باید سپاسگزار باشیم!
ما الان به آمریکا، فرانسه ، آلمان و ایتالیا مقروضیم ، یعنی مردم و دولت هر دو مقروض هستند ، زیرا مردم کارخانه یا کالا آورده اند و پولش را هنوز نپرداخته اند ، همین تجار اگر مالیات را درست بدهند احتیاجی به دریافت وام از خارج نخواهیم داشت.
http://yon.ir/yXemr
@iichs_ir
#بریده_جرائد ، #اطلاعات ، 25 آبان 1340 : از ابلاغ فرمان شاه به وزرا تا افزایش هزینه زندگی / به جز پیاز قیمت بقیه نیازها بالا رفته است!
yon.ir/yXemr
@iichs_ir
✳️ علامه سید محمدحسین طباطبایی درآیینه تصاویر
بی تردید عالم فرزانه وفیلسوف یگانه مرحوم #علامه_سیدمحمدحسین_طباطبایی را، میتوان از تاریخ سازان باواسطه ایران معاصر قلمداد کرد.چه اینکه آن بزرگ در دوره ای ظهور کرد که اندیشه ها ومکاتب گوناگون،فرهنگ واندیشه دینی وملی را در چالش قرار داده بودند واو با ایجاد موج بازگشت به خویش،زمانه ساز تحرک نظری وعملی نسل نواندیش وتحول خواه گشت.سوگمندانه باید اذعان کرد که این جنبه از کارنامه علمی آن عالم ذوالفنون،هنوز به درستی مورد بازخوانی تاریخ پژوهان معاصر قرار نگرفته ودر هاله ای از ابهام باقی مانده است.امید آنکه این نقیصه،به مدد تلاش وکاوش گری مضاعف محققان جبران گردد.
تصاویری که پیش روی دارید وبه مناسبت سالروز ارتحال #علامه_طباطبایی به شما تقدیم می شود، آن بزرگوار را در ادوار گوناگون حیات نشان می دهد.
http://yon.ir/FgM6a
@iichs_ir
دهه 40. #علامه_طباطبایی در دیدار با عدهای از علاقهمندان در منزل شخصی
http://yon.ir/FgM6a
@iichs_ir