هشتاد و سومین جلسه عصرانه علمی با حضور آیت الله میرباقری.mp3
27.93M
🎧 دریافت صوت نشست «تبیین تئوری مقاومت»
🎙استاد سید محمدمهدی میرباقری
🗓 ۲۹ مهرماه ۱۴۰۳، قم، موسسه فقهی امام کاظم علیهالسلام
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢آیا فقیه در رجال باید مجتهد باشد؟
✔️ آیتالله شبیری زنجانی:
🔹«اجتهاد در رجال» به اين معناست كه وجوه توثيق و تضعيف براى فقيه معلوم شود. مثلاً اينكه كثرت نقل اجلّاء موجب وثاقت مروى عنه مىشود يا نه؟ يا اگر مىشود، مبتنى بر چه شرائطى است؟ يا اينكه توثيقات افرادى همچون علّامه و سيد بن طاووس، به خاطر مبناى آنها در أصاله العدالة است يا آن كه به جهت احراز وثاقت راوى توسط آنهاست؟
🔸يا مسأله ديگر در توثيقات متأخّرين اين است كه توثيقات آنها بر اساس فحص و استقراء نيست؛ بلكه بر اساس اجتهاد در همان مداركى است كه در اختيار ما نيز مىباشد. با اين وصف، آيا باز هم توثيقات آنها حجّت است يا آن كه به جهت مدركى بودن اين توثيقات، دليلى بر حجّيت آنها وجود ندارد؟ كلام در حسّى يا حدسى بودن اصل توثيقات رجاليّين (چه متقدّم و چه متأخّر) نيز از همين قبيل است.
🔹اينها امورى است كه مجتهد براى استنباط حكم شرعى، نيازمند به اخذ مبنا در آنهاست و مجتهد بدون اتّخاذ مبنا در اين امور، نمىتواند حكم فقهى را به درستى استنباط كند. / مقالات (پرسشهایی از آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی)؛ ص۱۳۶
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
فقه حکمرانی- استاد محمدتقی سبحانی.mp3
27.58M
🎧 دریافت صوت نشست «ماهیت و مبانی فقه حکمرانی»
(یازدهمین نشست)
🎙ارائه: استاد محمدتقی سبحانی
🗓۳ آبانماه ۱۴۰۳، مشهد، مدرسه عالی فقاهت عالم آل محمد (ع)
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
23.93M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📹 ببینید | سنی باشرف؛ وهابی بیشرف!
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
12.99M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📹 ببینید | حکایت جالب آیتالله سیستانی از مرحوم آیتالله خویی: حرف من رو به دین نسبت نده که از دین برگردی!
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
43.25M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥فیلم کامل بیانات صبح امروز رهبر انقلاب دیدار دانشآموزان و دانشجویان
🔺هزاران نفر از دانشآموزان و دانشجویان در آستانه ۱۳ آبان روز دانشآموز و روز ملی مبارزه با استکبار جهانی با حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی دیدار کردند.
🎧صوت کامل | متن کامل
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📗ویرایش جدید جلد اول رسالهی آموزشی حضرت آیتالله خامنهای منتشر شد
✔️جلد اول کتاب رسالهی آموزشی حضرت آیتالله خامنهای - احکام عبادات - همراه با آخرین تغییرات و جدیدترین فتاوای معظّملّه به چاپ بیستودوّم رسید.
🔹این کتاب مشتمل بر مسائل فقهی مهم و مورد ابتلاء در موضوع احکام عبادات میباشد که با رویکرد آموزشی تدوین شده و بر اساس آخرین و جدیدترین فتاوای مرجع عالیقدر آیتالله خامنهای تنظیم گردیده است.
🔹در این رساله علاوه بر موارد موجود در کتاب «اجوبه الاستفتائات»، مسائل جدیدی نیز اضافه گردیده است. آنچه در این کتاب آمده در ۸ فصل و در ابواب فقهی تقلید طهارت، نماز، روزه، خمس، انفال، جهاد، امر به معروف و نهی از منکر میباشد که در قالب ۷۷ درسنامهی آموزشی و در ۳۸۲ صفحه ارائه شده است.
🔹مخاطبان میتوانند این کتاب را از کتابفروشیهای سراسر کشور یا پایگاه الکترونیکی انتشارات انقلاب اسلامی تهیّه نمایند. https://shop.khameneibook.ir/product/رساله-آموزشی-1
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢 عقل در برابر وحی نیست؛ عقل نسبت به وحی هیچ کاره است
✔️آیتالله جوادی آملی:
🔹عقل چراغ است نه صراط. از چراغ هیچ چیزی ساخته نیست؛ مگر چراغ، مهندس است؟! چراغ فقط این قدر عرضه دارد که بگوید آنجا راه است آنجا چاه، همین! اما کجا باید راه درست کرد و کجا را باید بست، اینها کار چراغ نیست.
🔸عقل، سراج است نه صراط؛ صراط، علی و اولاد علی هستند! ما در زیارت حضرت چه می گوییم؟ «السَّلَامُ عَلَیكَ یا صِرَاطَ [اللَّهِ] الْمُسْتَقِیمَ».
🔹عقل، یک پیام آور است؛ پیام آن چیست؟ اینکه من چراغم، من نور می دهم. این چراغ می گوید آنجا راه است برو، آنجا چاه است نرو؛ اما در کل نقشه عالم چه کسی آنجا را راه کرد آنجا را چاه کرد، چه کسی قرض الحسنه را راه کرد ربا را چاه کرد، اینها که کار عقل نیست.
🔸 عقل، چراغ روشنی است که علی و اولاد علی را ببیند، نه اینکه کار علی و اولاد علی را انجام دهد!/ درس خارج فقه ۱۴۰۳/۷/۱۷
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🌙دفتر آیتالله سیستانی: دوشنبه «اول ماه جمادى الاولى» است
✔️بنا به خبر دريافتى از دفتر آيتالله سيستانى فردا يكشنبه سيم ماه ربيع الآخر و دوشنبه ( ۱۴ / ۸ / ۱۴۰۳) اول ماه جمادى الاولى ۱۴۴۶ خواهد بود.
أعلنَ مكتبُ سماحة السيد السيستاني (دام ظلّه) في النجف الأشرف أن يوم غدٍ الأحد هو المكمّل لشهر ربيع الآخر، ويوم الاثنين الموافق (11/4/ 2024 م) هو الأول من شهر جمادى الأولى لعام 1446 للهجرة.
👈 پیشبینی رؤیتپذیری هلال ماه جمادی الاولی ۱۴۴۶ قمری در ایران: http://ijtihadnet.ir/?p=76380
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢بررسی جواز عفو مشروط در قتل عمد
✔️از مباحثی که در زمینه قصاص حائز اهمیت است و در کلمات فقیهان کمتر بدان پرداخته شده و نیازمند واکاوی است بررسی جواز و عدم جواز عفو مشروط و به تبع آن صحت این امر است. پذیرش عفو مشروط در قصاص بدین معناست که اگر اولیای دم گذشت از قصاص نفس قاتل را مشروط به قصاص عضوی از اعضای بدن او کنند این امر از نظر شرعی صحیح است؟
👈 گزارشی از ارائه حجتالاسلام یزدان طاهرآبادی در صدوبیستویکمین شنبههای فقهی: http://ijtihadnet.ir/?p=76387
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢نقدی بر بخشی از کتاب «بازخوانی فقهی امر به معروف و نهی از منکر» استاد محقق داماد
✍️حجتالاسلام محمّدرضا فاضل کاشانی
✂️نوآوری در مطالب علمی بسیار پسندیده و مطلوب است؛ امّا برای خود، قواعد و موازینی دارد و نباید به هدم دین منجر شود؛ شخص فکر کند، آنچه تا به حال گفته شده، متناسب با زمانهای پیشین بوده و اکنون تاریخ مصرف آن گذشته و مندرس شده است و با چهرهای شادمان، فهم پیشینیان و سلف صالح را زیر سؤال برده و به قول خودشان مطلبی را از نو ارائه دهند؛ اگر چنین باشد، این خطر بزرگی است که دین را تهدید میکند؛ هر روز حکمی از احکام اسلام دستخوش تحریف معنوی شده و زیر سؤال میرود، یک روز نماز، روز دیگر صوم، روز دیگر جهاد و حج و حجاب و حدود و دیات و احکام ارث ... و کار به جایی میرسد که «لمیبق من الإسلام إلّا إسمه».
✂️آیا آمر به معروف میگوید: "هرچه من دستور میدهم، عمل کن" و یا میگوید: برادر و خواهر مسلمان! این کار را بکن یا این کار را نکن؛ چون دستور خداوند متعال است. آیا این توهین به کرامت طرف مقابل است و یا سوق دادن او به مرتبهای بالاتر از کرامت انسانی است؟!
👈 متن کامل: http://ijtihadnet.ir/?p=76389
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📚مردمسالاری دینی؛ بازخوانی، بسط و تکمیل
✔️کتاب «مردمسالاری دینی؛ بازخوانی، بسط و تکمیل» شامل دیدگاههای 12 نفر از اساتید علوم سیاسی و جامعهشناسی در 217 صفحه و با قیمت 180 هزار تومان توسط انتشارات مرکز پژوهشهای علوم انسانی اسلامی صدرا منتشر شده است.
📖 معرفی اثر: http://ijtihadnet.ir/?p=76394
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
19.77M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📽 سروش: فقه ما فقهی بریده از اخلاق است/ علیدوست: هیچگاه فقه و اخلاق با یکدیگر تضاد ندارند
🔺مناظره استاد ابوالقاسم علیدوست و دکتر عبدالکریم سروش (بخش اول)
📖 مطالعه متن: https://eitaa.com/ijtihad/13027
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
اجتهاد
📽 سروش: فقه ما فقهی بریده از اخلاق است/ علیدوست: هیچگاه فقه و اخلاق با یکدیگر تضاد ندارند 🔺مناظره
🔺مناظره استاد ابوالقاسم علیدوست و دکتر عبدالکریم سروش (بخش اول)
🔹عبدالکریم سروش: فقه ما فقهی بریده از اخلاق است. قرنها شیعه و سنی این فقه را مبنای عمل خود قرار میدادند. بهصرف وجود نص و روایت، فتوا میدادند و گمان میکردند حتما عدالت در آن گنجانده شده است، اما در روزگار کنونی، دیگر نمیتوان به انسان مدرن گفت که اسلام خوب است، چون احکام اجاره و رهنش یا مجازاتهایش بر قوانین اروپا و آمریکا برتری دارد. با این اوصاف، چرا باید بهدنبال بسط و گسترش دادن چنین فقهی بود؟ گستره شریعت را نه از راه مراجعه به خود دین، بلکه باید براساس انتظار انسان از دین مشخص کرد.
🔸ابوالقاسم علیدوست: هیچگاه فقه و اخلاق با یکدیگر تضاد ندارند و اگر در جایی چنین ادعایی شود، یا آن گزاره اخلاقی نیست و یا دین درباره آن چنین حکمی نداده است. وقتی از بسط و گسترش فقه صحبت میکنیم، منظورمان هواپیماسازی اسلامی و... نیست. احکام رهن، اجاره و... نیز لزوما برای دعوت دیگران به اسلام نوشته نشده است. اگر بهعنوان دو مسلمان با یکدیگر گفتگو میکنیم، انتظارمان از شریعت را آیات و روایات معتبری که بیانگر مقاصد و اهداف شریعت هستند، مشخص خواهند کرد. در کنار انتظار انسان از دین، انتظار خالق از مخلوق نیز اهمیت دارد.
🔸ابوالقاسم علیدوست: اگر گمان شود که مطلبی از دین با اخلاق ناسازگار است، یا آن گزاره اخلاقی نیست و یا دین درباره آن چنین حکمی نداده است. منظور از بسط و گسترش فقه، شیمی اسلامی و... نیست. احکام رهن، اجاره و... نیز لزوما برای دعوت به اسلام نوشته نشدهاند. در کنار انتظار انسان از دین، انتظار خالق از مخلوق نیز اهمیت دارد. انتظار ما مسلمانان از دین را آیات و روایات معتبری که بیانگر اهداف شریعت هستند، مشخص میکنند.
🎥 مشاهده قسمت اول: شریعت و عقلانیت: گستره فقه: https://azad.im/table/140
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢مبانی حمایت و حفاظت از سنتهای حوزوی
✔️دکتر محمود حکمتنیا:
سنتهای اصیل حوزوی به مثابه میراث فرهنگی که حافظه جمعی حوزههای علمیه است و میتوان آن را توسعه داد. باید به دقت بر روی آثار به جای مانده از گذشتگان که امروزه ما امانتدار آن هستیم، تأمل کنیم و آنها را بشناسیم و ضمن حفاظت، با ارائه طرحهای نو، به احیا و ایجاد آثار جدید اقدام نماییم، به طوری که در کنار حفظ چهارچوب اصلی، تفاوتهایی با آثار پیشینیان ما داشته باشد. ما باید در فرایند شکل دهی نظام معرفتی و پژوهشی حوزه، بازنمایی نمائیم، این نظام دارد ساخته میشود هر گاه این نظامات کنار هم و در مرآی افراد قرار گیرد، باعث هویت بخشی میشود.
👈 بیشتر بخوانید: http://ijtihadnet.ir/?p=76404
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢مهاجرت از حوزه خراسان باید معکوس شود/ لزوم احیا و تقویت مزیتهای نسبی حوزه کهن خراسان
✔️حجتالاسلام والمسلمین احمد مروی:
🔹حوزه کهن خراسان، نهادی بزرگ، ریشهدار و مستقل است که رهبر انقلاب توجهی خاص به آن دارند و ارتقای هرچه بیشتر این حوزه توقع و مطالبهای است که معظمله از مدیران آن دارند.
🔹مزیتهای نسبی حوزه کهن خراسان باید احیا و تقویت شود؛ حوزه خراسان در طول تاریخ همواره پایگاه ادبیات و خطابه بوده، اکنون این جایگاه رفیع تضعیف شده که باید برای احیای آنها تلاش کرد. همچنین مهاجرت از حوزه خراسان باید معکوس شود.
👈 ادامه مطلب: http://ijtihadnet.ir/?p=76412
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📚 انتشار جلد دوم تقریرات دروس فقهی (کتاب الخمس) آیتالله مرتضوی
✔️ مجلد دوم کتاب دروس فقهی (کتاب الخمس) از مجموعه تقریرات خارج آیتالله سیدحسن مرتضوی به همت حجتالاسلام سید محسن مرتضوی در 767 صفحه توسط انتشارات بوستان کتاب به زیور طبع آراسته شد.
📖 اثر حاضر در دو فصل سامان سافته است. فصل اول آن با عنوان «خمس ارباح مکاسب» در چهار جهت به جهات مورد بحث به این موضوع پرداخته که عناوین این جهات عبارتند از: 1- ادله وجوب یا عدم وجوب خمس در ارباح مکاسب 2- عفو از وجوب خمس در ارباح مکاسب 3- موضوع و متعلق خمس 4- استثنای مئونه و فصل دوم از ساختار این اثر به مصرف خمس و مستحقین آن پرداخته شده است و مسأله مذکور در 15 مبحث مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
👈 معرفی تفصیلی: http://ijtihadnet.ir/?p=76407
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔نشست علمی «نشست علمی هوش مصنوعی و استنباط حکم شرعی»
🎙با حضور اساتید: سید صادق محمدی و مهدی داودآبادی
🗓 دوشنبه ۱۴ آبانماه ۱۴۰۳، ساعت ۱۳ الی ۱۵
🏢مکان: قم، بلوار امین، دانشکده دین و رسانه
🔗 لینک حضور مجازی: B2n.ir/j53254
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔 امکان سنجی اقدامات ایران علیه اسرائیل؛ آیا ایران میتواند اقدام به هدف قرار دادن مقامات اسرائیل کند؟
🎙ارائه: حجتالاسلام والمسلمین سید سجاد ایزدهی؛ استاد درس خارج حوزه علمیه قم
🎙دکتر محمد حبیبی مجنده؛ هیئت علمی حقوق بین الملل دانشگاه مفید
🎙سید یاسر ضیایی؛ هیئت علمی حقوق بین الملل دانشگاه قم
🎙سید علیرضا صالحی ساداتی؛ دکتری فلسفه اخلاق و مدرس دانشگاه
⁉️ ایران در برابر اقدامات اسرائیل علیه منافع خود چه اقداماتی را میتواند انجام دهد؟
⁉️ ماهیت این اقدامات از منظر حقوق، فقه و اخلاق چیست و چه حقها و آثار و محدودیتهایی را در پی دارد؟
⁉️ به طور خاص اقدام به هدف قرار دادن مقامات اسرائیل چه وضعیتی دارد؟
🌀 یادداشت توضیحی این گفتگو:
https://B2n.ir/z25844
🗓 زمان: دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳ ساعت ۱۵:۳۰
📌 این برنامه به صورت زنده از کانال رسانه حقوقی مدار پخش خواهد شد.
🔗 پخش زنده از اینستاگرام
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢نقش شورای فقهی در جهتدهی به نظام بانکی ایران
✔️ حجتالاسلام والمسلمین غلامرضا مصباحی مقدم، رئیس شورای فقهی بانک مرکزی:
🔹بانکهای اسلامی در بحران مالی سال ۲۰۰۸، که تقریباً تمامی بانکهای جهانی دچار ورشکستگی شدند، آسیبی ندیدند؛ این نکتهای است که موفقیت این مدل بانکداری در سطح جهان را نشان میدهد. حدود ۷۰ سال پیش، اولین بانک اسلامی در کویت تأسیس شد و امروز بانک توسعه اسلامی به عنوان مهمترین بانک اسلامی فعالیت میکند که سرمایهگذاری کشورهای اسلامی در آن بسیار قابل توجه است.
🔸از نظر تجربه شورای فقهی بانک مرکزی، نسبت به سایر بانکهای اسلامی جهان عقبتر هستیم و این کار را دیرتر آغاز کردیم. در این مسیر، با سنگاندازی برخی مسئولین و روسای سابق بانک مرکزی مواجه بودیم که مانع تشکیل سریع شورای فقهی شدند.
🔹خوشبختانه در آخرین مصوبه مجلس شورای اسلامی، شورای فقهی بانک مرکزی به عنوان پنجمین رکن این بانک معرفی شده است که اتفاق بسیار مثبتی در حوزه بانکی محسوب میشود. تاکنون این شورا ۹۵ مصوبه داشته که باید در بانک مرکزی ابلاغ و اجرایی شوند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢نظریه انتخاب و انتصاب و رویکرد امام خمینی (ره)
✔️استاد محمدجواد ارسطا:
🔹امام خمینی(ره) با اینکه طرفدار نظریه انتصاب بود ولی قرائت جدیدی را از این نظریه ارائه داد که مطابق قرائت ایشان، نقش مردم در تاسیس حکومت اسلامی بسیار فراتر از آن چیزی است که طرفداران قرائت رایج مانند مرحوم آیتالله مومن و آیتالله مصباح میگویند.
🔹قرائت مرحوم امام خمینی(ره) از نظریه انتصاب مبتنی بر تفکیک بین دو مقام یا دو مرحله است؛ یکی مرحله ثبوت ولایت برای فقیه و دیگری مرحله اعمال ولایت توسط فقیه است. مطابق نظر مرحوم امام خمینی(ره)، در اعطای ولایت به فقیه جامعالشرایط مردم دخلی ندارند. چرا؟ چون اعطا کننده ولایت، مردم نیستند بلکه اعطا کننده ولایت، ائمه علیهمالسلام هستند اما همین فقیه جامعالشرایطی که به واسطه جامعالشرایط بودن از ائمه علیهمالسلام ولایت بر تشکیل حکومت را دریافت کرده است، اگر بخواهد عملاً حکومت تشکیل دهد، شرعاً نیازمند رأی مردم است.
👈 متن گفتگو: http://ijtihadnet.ir/?p=76398
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
19.6M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💢ابراز تأسف آیتالله سیستانی از ناتوانی جامعه جهانی در متوقف کردن فاجعه لبنان و غزه
✔️آیتالله سیستانی ضمن ابراز تاسف از فاجعه لبنان و غزه و تأسف از ناتوانی جامعه جهانی در مقابله با آن، موضوع آمادهسازی برنامههای علمی و عملی برای اداره عراق بر اساس اصل شایستگی و پاکدستی در تصدی مسئولیتها و جلوگیری از جنبههای مختلف دخالت خارجی در این کشور را مطرح نمودند.
🔺این تصریحات در پیش از ظهر روز امروز دوشنبه از سوی حضرت آیتالله سیستانی در دیدار با دکتر محمد الحسان، نماینده دبیرکل سازمان ملل متحد و رئیس نمایندگی این سازمان در عراق و هیأت همراه وی صورت گرفت.
👈 بیانات آیتالله سیستانی+ سخنان محمد الحسان: http://ijtihadnet.ir/?p=76415
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📚 رسائلٌ فِقهیَةٌ حَولَ العاریَة والوَدیعة والدّین والمُفَلّس
✍️نويسنده: آیتالله شیخ جعفر سبحانی تبریزی
🏷ناشر: مؤسسة الإمام الصادق علیه السلام
🗃محل نشر: قم - ایران / نوبت چاپ: 1
🗓سال نشر: ۱۴۴۵ ه.ق. - ۱۴۰۳ ه.ش.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad