#اختصاصی
💢منطق فتوا در شرایط اضطراری کجاست؟
http://yon.ir/NOloG
✔️دیدگاه و نظر/محمد علی میرزایی؛
🔹ایکاش به جای شنیدن این که اندیشههای دینی باعث شکوفایی و رشد اقتصاد سالم است از بالاترین مقامات حوزوی در نگرش بزرگان و اعاظم فقاهت به مقوله اقتصاد تحولی رخ میداد.
🔸با رصد واکنشهای این چند ماه که نظام با چالشهای بزرگ و حقیقی اقتصادی روبهرو شده است کاملاً مشهود است که واکنشهای بزرگان حوزه غالباً مطالبهگرانه و اعتراضی است.
🔹اگر عالمان بزرگ ما با نگاه اضطراری به شرایط فعلی نگاه نکنند و فقه شرایط دشوار و حرج و اوضاع دقیق ثانویه را برای تولید محصولات فتوایی تازه به کار نگیرند کی به کار خواهند گرفت؟
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/n9ciA
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢آیا پول پرداختی برای پیشفروش خودرو دارای خمس است؟/ دو شرط معاملات سَلَف خودرو
http://yon.ir/5sH30
✔️حجتالاسلام اکبر بیگی، کارشناس مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات شرعی؛
🔹 ثبتنام خودرو از کارخانه و فروش آن در بازار به قیمت بالاتر چه حکمی دارد؟ در پاسخی که دفتر مقام معظم رهبری نسبت به این سؤال فرمودهاند، آمده است که اگر این کار، خلاف قانون و مقررات نباشد، با رعایت شرایط شرعی خرید و فروش همانند رضایت طرفین و سایر شرایط، مانعی ندارد و سودی که از این طریق به دست میآید حلال است.
🔸اگر پیشفروش به صورت قطعی باشد اینگونه معاملات باید تحت عنوان معامله سَلَف قرار گیرد که به دو شرط صحیح است.
1⃣شرط اول اینکه باید کُل مبلغ به صورت نقد باشد و هنگام معامله، آن مبلغ باید پرداخت شود.
2⃣شرط دوم این است که باید مشخصات جنس مورد معامله، کاملا معین باشد که منظور از مشخصات، اموری است که سبب تفاوت در قیمت یا تفاوت در تمایل مشتری میشود؛ مانند رنگ خودرو، مدل خودرو و آپشنهای مختلفی که بر روی خودرو نصب است.
🔹اما در مورد پیش فروش و سود آن با توجه به اینکه در اینصورت، مبلغی که در ابتدا پرداخت میشود، به عنوان پیشخرید یا پیشمعامله است و معامله اصلی در هنگام تحویل خودرو انجام میشود، مانعی ندارد و معامله صحیح است. اما درباره آن سود ۲۰ درصد یا کمتر و بیشتر که توسط شرکت خودروساز به مشتری پرداخت میشود، دفتر مقام معظم رهبری در پاسخ به این سؤال نوشتهاند که اگر مشتری در ضمن یک عقد شرعی مانند مشارکت یا وکالت در سود حاصله توسط شرکت تا زمان خرید خودرو سهیم میشود اشکال ندارد.
🔸در مورد خمس خودروی خریداری شده؛چنانچه تحویل خودرو به مشتری، بعد از سال خمسی باشد، اگر خودرو مورد نیاز شخصی باشد و پیشفروش به صورت قطعی انجام شده، در اینصورت مشمول خمس نیست اما چنانچه پیشفروش به صورت قطعی نبوده و آن مبلغ به صورت ودیعه یا مشارکت نزد شرکت خودرو ساز بوده باشد، باید خمس آن پول بعد از فرا رسیدن سال خمسی پرداخت شود.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢طرح جامع بانکداری گامی به عقب است/ ۸۰ درصد عقود بانکی صوری هستند/ شورای فقهی بدون ترکیب قوی به پوشش شرعی رباخواری بانکها منجر میشود
http://yon.ir/aZzXY
✔️قانون جدید بانکداری بدون ربا در بوته نقد/ عبدالحمید ثابت:
🔹مشکل اصلی در نظام بانکی کشور خلق پول است که منجر به مشکلات دیگر در سیستم اقتصادی شده است و به هیچ وجه در این طرح به آن توجه نشده است.
🔸بسیاری از عقود بین بانک و فعالان اقتصادی به شکل صوری است و در طرح جدید این وضعیت، نه تنها اصلاح نشده، بلکه به خاطر اینکه از مرابحه و امثالهم استفاده شده، به میزان بیشتری به صوریسازی عقود دامن زده میشود و مشکل را حل نمیکند.
🔹باید ساختار بانک را از ربوی بودن جدا کنیم، اما این طرح نه تنها چنین کاری نکرده، بلکه حتی آن را تشدید کرده و به گونهای است که به عنوان مثال به نقش و جایگاه بانک مرکزی در نظام بانکی توجهی نشده است.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/Gsnmp
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢ربا معاملی در عقد بیمه وجود ندارد/ در بیمه و اقسام آن مسلماً غرر وجود دارد، اما مضر به صحّت عقد نیست
http://yon.ir/nT4df
✔️بخش دوم گفتگوی شبکه اجتهاد با آیتالله شیخ محمّدجواد فاضل لنکرانی؛
🔹ربا یا باید ربای معاملی باشد یا ربای قرضی؛ مسلم در باب بیمه ربای معاملی وجود ندارد، ولو ما معدودات را هم در دایرۀ ربا قرار دهیم.
🔸عرفاً بر بیمه،معامله صدق نمیکند، تا ربای معاملی در آن جریان داشته باشد، بلکه صرفاً یک قراردادی است که عنوان معامله و تجارت را ندارد مثل هبۀ مشروط.
🔹غالبا در تمام بیمهها یک جهالتی وجود دارد، یعنی در میان این همه اقسام بیمهها که هر روز هم بیمههای جدید اضافه میشود، جهالت قابل انفکاک نیست.
ادامه گفتگو👈 http://yon.ir/hfMBa
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢احیاى آثار کاشف الغطاء، احیاى تشیّع است
http://yon.ir/UdGVz
✔️تقدیر حضرات آیات سیستانی و صافی گلپایگانی از احیای تراث اسلامی؛
🔹آیتالله سید علی حسینی سیستانى از مراجع عظام تقلید در دیدار مسئولین موسوعه علامه محمدحسین کاشف الغطاء گفت: از همه کسانى که در زمینه تصحیح و احیاى آثار علماى گذشته شیعه کوشا هستند صمیمانه تشکر مىکنم.
🔸همچنین، آیتالله لطفالله صافی گلپایگانی با قدردانی از زحمات مرکز احیای آثار دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم گفت: از خدمات شما تشکر میکنم، دین را احیا میکنید و حضرت ولی عصر(عج) از احیای چنین آثاری خوشحال میشوند.
🔹گفتنی است، موسوعه حاضر در ۱۳ جلد در مرکز احیای آثار اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی آماده شده است که در واقع کتابهای کلامی علامه کاشف الغطا است که این آثار مکتوبات، مناظرات و نقدهایی که به اهل بدعت نوشتهاند، را شامل میشود.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/MCnHs
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢آنچه از احکام استنباط می شود صبغه قانونی و عملگرایی ندارد/ قوانین کشور ریشه فقهی ندارند
http://yon.ir/JTpU1
✔️حجت الاسلام مرتضی جوادی آملی:
🔹آنچه که به عنوان رساله های علمی از فقهای ما در این رابطه صادر می شود کاربرد عملی ندارد.
🔸برخی از روشنفکران دینی متاسفانه میگویند که امروز باید دانش فقه را کنار زد و دانش حقوق یا قوانین را جایگزین کرد.آنهامیگویند فقه امروز کارساز نیست و نمیتواند جوابگوی نظام سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، تربیتی و اخلاقی جامعه باشد.
🔹باید دستگاه فقاهت تقویت شود البته نه به لحاظ منابع چراکه منابع ما غنی و قوی است.
🔸اجتهاد امروز توانایی مجهز شدن به تکنولوژی های جدید برای استنباط احکام را ندارد.قوانین کشور از جایگاه مجلس شورای اسلامی نوشته می شود سبقه فقهی ندارد. شورای نگهبان این مراقبت را دارد که قوانین مخالف شرع نباشند ولی این خیلی متفاوت است از اینکه قانونی بنویسیم که متخذ از فقه است یا قانونی آزاد بنوسیم که مخالفتی با شرع و قانون اساسی نداشته باشد.
🔹دستگاه های مربوط به نظام اعم از سیاست، تربیت، اخلاق و اقتصاد و سایر بخش ها متاسفانه خود را مستقل از دستگاه فقه میدانند و مسائل و نیازهای معرفتی خود را به فقها عرضه نمی کنند.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢گرفتاری به فتاوای احتیاطی؛ مانع روزآمدی فقه
http://yon.ir/2o4WA
✔️حجتالاسلام سیدضیاءالدین مرتضوی:
🔹منابع ما یعنی قرآن، سنت و عقل هم به لحاظ اعتقادی و هم به لحاظ تجربه ثابت کرده است که فقه پاسخگوی همه نیازهاست.
🔸با برآوردی که شهید صدر داشته تنها پنج درصد احکام جزء مسلمات فقهی است و ۹۵ درصد اموری اجتهادی هستند؛ لذا در چارچوب اجتهاد و مبانی تشیع فقها دیدگاههای مختلفی را ارائه کردهاند که در مجموع سرمایه بزرگی است.
🔹در فقه اصول و قواعد کلی، امارات و ادلهای داریم که دست فقیه را برای استنباط باز میگذارند. اگرچه برخی فقها محتاطانه عمل میکنند و از زمان شیخ اعظم انصاری به رغم اینکه ایشان در مقابل اخباریها ایستاد، فقه گرفتار فتاوای احتیاطی شده و باید در این روش فتاوای احتیاطی تعدیل شود.
🔸نباید صرفاً به آیات مستقیم فقهی خود را محدود کنیم، بلکه باید سایر معارف قابل استفاده را از دل قرآن بیرون بیاوریم که در تفسیر سیدمصطفی خمینی شاهد چنین روشی هستیم و این است که برخی معتقدند آیات قابل استفاده در احکام بیش از آیاتی است که به صورت معمول مورد توجه و استدلال قرار میگیرد.
🔹موضوعاتی مانند حق رأی و انتخاب و شیوه حکومت و همه پرسشهای جدید نیز چون در حوزه عمل مکلف است وارد شرع میشود؛ بنابراین فقه امروز باید محکمتر و روشنتر وارد عرصههای اجتماعی شود.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
#اختصاصی
💢درس خارج؛ خارج از اهداف!
http://yon.ir/JbKyZ
✔️دیدگاه و نظر؛ یادداشت روز/سید رضا شیرازی
🔹درس خارج همچون منشور کثیرالوجه است که سطوح و زوایای زیادی دارد. برای شناخت آن نباید به توصیف و تبیین یک وجه بسنده کرد. باید برای شناخت کامل آن نگاهی موشکافانه به تمامی وجوه آن انداخت و با چشمانی متعدد بدان نگریست.
🔸درس خارج متنمحور نیست. بلکه مطلبمحور است. یعنی کار استاد توضیح متن معیّنی نیست. اگر عروه یا تحریر محور قرار داده میشود، برای شرح و تبیین متن آن نیست. بلکه برای بیان ادلّه آن، بررسی و نقد آنها و بیان نظر استاد است.
🔹هدف از درس خارج آشنا شدن با روش اجتهاد فقهی و یادگیری چگونگی به دست آوردن آن است. بله طلبه پس از این آشنایی میتواند با تلاش خود به مرحله اجتهاد فقهی برسد.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/Kh3De
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢طلبه باید مدرک اجتهاد را با تأیید مراجع دریافت کند نه با رساله
http://yon.ir/5YjZ2
✔️حجتالاسلام حسن نظری شاهرودی:
🔹لازم است در حوزه علمیه به روش مدرک گرایی اعتنایی نداشته باشیم و برگردیم به اینکه تحصیل علم یکی از وظایف ذاتی است حال مدرک باشد یا نباشد.
🔸لازم است مراجع پس از سنجش طلاب آنان را شایسته دریافت مدرک اجتهاد بدانند که متأسفانه در حوزه علمیه ایران اینگونه نیست.
🔹واقعیت مطلب این است که ما در شرایط فعلی معیشت، آن مقداری که طلاب شهریه دریافت میکنند با مقداری که نیاز دارند، بسیار فاصله دارد و یکی از عوامل افت تحصیل در حوزه علمیه وضعیت معیشت طلاب است.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/cCuV4
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad
💢انتقاد آیتاللهالعظمی مکارم از دولت و قوه قضائیه/چرا دولت دلار را به قیمت ۱۰ هزار تومان خریداری می کند؟
http://yon.ir/9YKn6
✔️آیت الله مکارم شیرازی امروز در درس خارج فقه:
🔹یکی از مشکلات پیچیده امروز جامعه، گرانی است که به تعبیر برخی، کمر مردم را شکسته است.
🔸معمولا در جامعه هم مشکلات را گردن یکدیگر انداخته؛ دولت گردن مردم و مردم گردن دولت میاندازند که باید گفت همه مقصرند و هر شخصی باید از خود شروع کند تا مشکل حل شود.
🔹دولت بدون شک در مشکلات گرانی بی تقصیر نیست؛ چراکه در ابتدا بازار اولیه، بعد بازار ثانویه و جدیدا هم بازار ثالثه درست کرده اند که مبادا قیمت دلار از 10 تومن کمتر شود و معلوم است که خودشان دستشان در این قضیه است.
🔸پلمپ این انبارها چه فایده ای دارد؟ باید به قیمت عادلانه در بازار پخش شود؛ البته چون قوانین قضایی ما ناقص است، این کار را انجام نمیدهند؛ چون باید دانه دانه پرونده درست کرده و حکم آن صادر شود.
🔹حکم شرع درباره احتکار آن است که درب انبار را باز کرده و اقلام احتکار شده با قیمت عادلانه در اختیار مردم قرار داده شود.
✅ گزیده اخبار و اطلاعات فقهی
@ijtihadnetwork
https://sapp.ir/ijtihad
https://eitaa.com/ijtihad