🌐#فرهنگ_نامه_زنان (25)
#نظریه_کوئیر (2)Queer theory
نظریه کوئیز، مجموعهای از عقاید بر پایه این امر است که هویتها ثابت نیستند و نمیتوانند مشخصکننده خصوصیات یک انسان باشند.
◀طبق این نظریه، بهطور کلی صحبت کردن در مورد گروهی تحت عنوان «زنان»، «همجنسگرایان» و غیره، بی مفهوم است، چرا که هر هویتی متشکل از تعداد زیادی عناصر مختلف است و پیشفرض این که بتوان انسانها را بر پایهٔ یک هویت مشترک طبقهبندی کرد بسیار اشتباه است.
◀این نظریه پیشنهاد میکند که انسانها مفاهیم مربوط به هویتهای ثابت را به گونههای مختلف و مبتکرانه زیر سؤال ببرند.
نظریه کوئیر تا حدودی بر پایه اثر #جودیت_باتلر تحت عنوان «#آشفتگی_جنسیتی» و آثار #میشل_فوکو است.
باید توجه داشت که نظریه کوئیر نام دیگری برای نظریات دگرباشی نیست، بلکه با کمک نظریه کوئیر میتوان پیشفرضهای مربوط به جنسیت، جنس گونگی و همجنسگرایی را مورد سؤال قرار داد. (ویکی پدیا).
↙واژه کوئیر به افرادی اطلاق میشود که از نظر گرایش جنسی متفاوت هستند؛ از قبیل همجنسگرایان زن و مرد، دوجنسگرایان و دگرجنس شدگان.
کلمهٔ Queer در اصل در زبان انگلیسی به معنای غیرعادی و عجیب بود که در عین حال لفظی تحقیرآمیز بهشمار میآمد. این واژه در اواخر قرن ۱۹ میلادی در مورد همجنسگرایان مرد به کار برده میشد. اما در دههٔ ۸۰ میلادی، در جریان مبارزات همجنسگرایان در آمریکا، بعضی مبارزان و گروههای همجنسگرا، به خصوص گروه کوئیر نِیْشِن شروع به استفاده از این واژه به جای واژههای رایج «گی» و «لزبین» برای بیان هویت خود کردند. این گذار نشانگر تغییر و تحول هویت و موقعیت اجتماعی ـ سیاسی ـ فرهنگی همجنسگرایان در آمریکا و بعضی کشورهای غربی بود. از نظر آنها «گی» و «لزبین» بیانگر هویتهایی محدود و ناقص بودند. بهعلاوه لفظ فراهنجار نشانگر خواست عصیانگرانهٔ این افراد به متفاوت بودن و عدم نیاز آنها به پذیرفتهشدن از طرف باقی افراد جامعه بود. (ویکی پدیا)
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
👤#نظریه_پردازان برجسته فمینیسم (25)
#سارا_احمد
سارا احمد (به انگلیسی: Sara Ahmed) (زادهٔ ۳۰ اوت ۱۹۶۹) یکی از محققان دانشگاههای انگلستان و استرالیا است که در زمینه تقاطع نظریه فمینیستی، #نظریه_کوییر، #نظریه_انتقادی_نژادی و #پسااستعمارگرایی فعالیت میکند.
⬇دیدگاه ها و نظریات
با وجود این که در بیشتر تاریخ فلسفه اخلاق از #ارسطو گرفته تا #جان_استوارت_میل، «شادی را هدف غایی امیال ما» تعریف کردهاند، اما #کتاب_وعده_شادی #سارا_احمد «میل فلسفی دیرینه برای شادی را بهگونهای تحلیل میکند که در آن مفهوم شادی بهمنظور توجیه سرکوب و الگوسازی مجدد هنجارهای اجتماعی و خوبیهای بشری بهکاربرده میشود.».
◀ایمی کاریو رو با اشاره به رساله احمد در سال ۲۰۱۰ بیان میکند که «دغدغه احمد «چیستی» شادی نیست بلکه انواع کارکردهای فرهنگی، پدیدارشناسی و سیاسی آن است. او این مفهوم را بهصورت تاریخی نشان میدهد و با توجه به «چرخش شادی» در فرهنگ عامه و در علم، استدلال میکند که «با یافتن شادی در موقعیتهای معین، علم شادی آن موقعیتها را خوب یا آنچه باید خوب تلقی شود، میداند» - یا آنها را «اهداف شادی» دانسته که ما را هدایت کرده یا مجبورمان میکند تا بهمنظور ایجاد ارزش تأثیرگذار مثبت جمعی بهعنوان خوبی اجتماعی، به سمت آنها حرکت کنیم.»
◀مقاله #خوشیکُشهای فمینیستی (و سایر سوژههای خودرأی) که ویژگی خوشیکُش فمینیستی را دارای پتانسیل سیاسی میداند در سال ۲۰۱۰ منتشر شد و با استقبال بسیاری مواجه گشت. وی از آن زمان به بعد وبلاگی در زمینه خوشیکشهای فمینیستی دارد.
👤سارا احمد به عنوان بخشی از نقد فتیشیسم (طلسمانگاری) پسااستعماری نسبت به بیگانه، این بحث را مطرح میکند که کاربرد استعارهای شخصیت کوچنشین از سوی بریدوتی، مردم واقعاً کوچنشین را از قلم میاندازد. این از قلم انداختن به خود غربی اجازه میدهد «هر آنچه را تهدیدکننده است ذیل عنوان کوچنشین قرار دهد» و با مصادرهٔ مطلوب آن آگاهی انتقادی خود را شکل دهد. سوژهٔ غربی به درون فرهنگهای متفاوت سفر میکند، اما فقط برای تشدید حاشیهنشینی «دیگران» و محوریت قرار دادن هنجار غربی.
◀سارا احمد معتقد است «فمینیسم باید زبانی پیدا کند که به آن اجازه دهد بدنها، فضاها و تاریخهایی را که به اشکال متعددی تعین یافتهاند و زبان آنها را به خود اختصاص میدهند و تصرف میکنند بفهمد و به آنها پاسخ دهد. فمینیسم باید از بازنمایی خود به عنوان یک برنامه و داشتن موضوعی که همیشه میتوان آن را به شکلی موفقیتآمیز به هدف و برآیندی نهایی تبدیل کرد سرباز بزند. به نفع فمینیسم است که هدف خود را تثبیت نکند، زیرا به این شیوه میتواند با جهان پیرامون همخوانی بیشتری داشته باشد.(ویکی پدیا)
📚منابع:
1.جامعهشناسی زنان؛ ترجمه منیژه نجم عراقی؛ نشر نی
2. زنان و نظریه اجتماعی و سیاسی؛ مناظرات و گفتگوهای جاری؛ نوشته جانیس مکلافین ترجمه حمیرا مشیرزاده؛ نشر شیرازه.
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
ادامه، #نظریه_پردازان برجسته فمینیسم
#سارا_احمد
⬇زندگینامه
سارا احمد در شهر سالفورد انگلستان به دنیا آمد. مادرش انگلیسی و پدرش پاکستانی بود. در سال ۱۹۷۳ همراه با خانواده خود به شهر آدلاید استرالیا مهاجرت کرد. تمهای اصلی آثار او مهاجرت، گرایش، تمایز، بیگانگی و هویتهای مختلط، مستقیماً تحت تأثیر تجربیات اولیه او هستند.
◀او یکی از اعضای اجرایی انجمن مطالعات فمینیستی و زنان FWSA در انگلستان و ایرلند بودهاست و بهعنوان معاون رئیس این انجمن و سردبیر خبرنامه آن نیز فعالیت کردهاست. در ترم بهار ۲۰۰۹، کرسی لوری نیوجرسی را در زمینه مطالعات زنان در دانشگاه راجرز از آن خود کرد و پیش از آن در زمینه مطالعات جنسیت، از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۴ در دانشگاه سیدنی و در سال۲۰۰۹ در دانشگاه آدلاید گاهی بهصورت مهمان فعالیت میکرد. سارا احمد در ترم بهار ۲۰۱۳، از جانب دایان میدلبروک و کارل دییراسی بهعنوان استاد مهمان به مرکز مطالعات جنسیت دانشگاه کمبریج دعوت شد. او معاون سردبیر ژورنال بینالمللی مطالعات فرهنگی و عضو هیئت سردبیری ۱۶ مجموعه کتاب و ژورنال دانشگاهی دیگر از جمله الگوهای جدید ژورنال مطالعات زنان اروپا، GLQ (ژورنال مطالعات همجنسگرایان) و گرایشهای جنسی است. (ویکی پدیا فارسی)
📌 جهت مطالعه بیشتر در ویکی انگلیسی، کلیک کنید.
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
ادامه #نظریه_پردازن برجسته فمینیسم(سارا احمد)
📚آثار
#سارا_احمد هفت کتاب نوشتهاست که عبارتاند از؛
1. تفاوتهایی که اهمیت دارند: نظریه فمینیستی و پستمدرنیسم (۱۹۹۸) Differences that matter: Feminist Theory and Postmodernism
2.برخوردهای عجیب: دیگران تجسمیافته در مناسبات پسااستعماری (۲۰۰۰) Strange Encounters: Embodied Others in Post-Coloniality
3.سیاستهای فرهنگی عاطفه (۲۰۰۴) The Cultural Politics of Emotion
4.پدیدارشناسی کوییر: گرایشها، اشیا، دیگران (۲۰۰۶) Queer Phenomenology: Orientations, Objects, Others
5.#وعده_شادی (۲۰۱۰) Promise of Happiness. که در سال ۲۰۱۱ برنده جایزه کتاب انجمن مطالعات فمینیستی و زنان (FWSA) برای «خلاقیت و پژوهش در زمینه فمینیسم، جنسیت یا مطالعات زنان» شد.
6.در مورد بهحساب آمدن: تبعیض نژادی و کثرت در زندگی سازمانی (۲۰۱۲) On Being Included: Racism and Diversity in Institutional Life
7.سوژههای خودرأی (۲۰۱۴) Willful Subjects
8.فمینیست زیستن (۲۰۱۷) Living a Feminist Life
📖او همچنین ویراستاری هفت کتاب و ژورنال را بر عهده داشته یا در ویراستاری آنها همکاری کردهاست و بیش از ۶۰ مقاله در ژورنالها و فصل در کتابها منتشر کردهاست.
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
📙معرفی #کتاب فوکو و نظریه کوئیز
📖«فوکو و نظریه کوییر» جزو اندک کتابهایی است که تلاش کردهاند تا – به طور مقدماتی و ابتدایی – تاثیر اندیشه و آثار فوکو بر تولید نظریهی کوییر را روشن سازند. این کتاب که کوتاه و مختصر است اما نگاهی جامع و کمنظیر هم به خاستگاههای اجتماعی و جنبشی نظریهی کوییر (یعنی ارتباط این رشته و حوزهی دانشگاهی با زندگی و تاریخ زیست همجنسگرایان و کلاً دگرباشان جنسی) دارد و هم نقش و جایگاه فوکو و اندیشهی او را در شکلگیری و شتاببخشی سکسوآلیته و نظریهی کوییر را بهخوبی و روشنی توضیح میدهد.
⬅جهت آشنایی با میشل فوکو، کلیک کنید.
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
کتاب فوکو و نظریه کوییر.pdf
1.15M
📔عنوان کتاب: فوکو و نظریه کوییر
👤نویسنده: تَمسین اِسپارگو
📝ترجمه: حمید پرنیان
📌انتشارات: گیلگمشان/ کانادا
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
مقاله مفهوم شادی و نشاط در قرآن و حدیث.pdf
257.9K
📒عنوان مقاله: مفهوم شادی و نشاط در قرآن و حدیث
👥نویسندگان: سیده طیبه حسینی/ طاهره کمالی زاده
📎منبع: فرهنگ در دانشگاه اسلامی سال اول زمستان 1390 شماره1
📌چکیده:
هدف: سوال اساسی این است که شادی و نشاط جایز از منظر قرآن کریم و روایات چیست و چگونه می توان با تکیه به این دو منبع گرانسنگ و عظیم، شاد زیست؟
◀روش: روش کار تحلیلی، توصیفی و مراجعه به آیات و روایات مرتبط با شادی و نشاط است یافته ها: دراحادیث، چهره گشاده وتبسم برلب داشتن،استعمال بوی خوش،وفاداری،رعایت حق الناس، رفع گرفتاریهای دیگران، دیدار نمودن یکدیگر و...موجب شادی وانبساط خاطر انسان شمرده شده است.
🔚نتیجه گیری: نتیجه آن که برای رسیدن به شادی ودرنهایت به آرامش واقعی، باید به بزگترین منبع آرامش، «خدا» مرتبط شد. بنابراین با : نیایش، دعا، نماز، توکل براو،تشکرازاو،خدمت به خلق او،توبه و.....می توان احساس عزت ، لذت وشادی وآرامش نمود. مسافرت نمودن،ورزش کردن،ولیمه دادن،غسل کردن و....نیز باعث شادی ونشاط می شوند.
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
#⃣مجموعه حدیث درباره شادی (+پوستر)
💐 جهت دانلود احادیث+ پوستر درباره شادی، کلیک کنید.
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
✍مهارت های زندگی (شادی)
🚹🚺هر یک از زوجین در شادکامی زندگی نقش برجستهای دارند، ولی زنان به دلیل مدیریت و اداره فضای خانه در این زمینه مسئولیت سنیگنتری دارند. از آنجایی که همه اعضای خانواده با او ارتباط دارند، لذا زن شادکام، خانواده شادکام هم تربیت میکند.
1⃣مهارتهای زندگی ؛ زنان با نشاط در خانواده شاد (بخش اول)، کلیک کنید.
2⃣مهارتهای زندگی ؛ زنان با نشاط در خانواده شاد (بخش دوم)، کلیک کنید.
3⃣مهارتهای زندگی ؛ زنان با نشاط در خانواده شاد (بخش سوم)، کلیک کنید.
📘مطالعه آنلاین کتاب/ شادي و رسانه(مباني، آسيبها و راهكارها)، کلیک کنید.
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
هدایت شده از مطالعات اسلامی زنان
#معرفی_کتاب
کتاب تربیت جنسی در سایه عفاف منتشر شد *
✅ مدتی است شاهد آن هستیم که برخی نظریات غربیِ مبتنی بر فرضیه و تجربه و دستورالعملهای برگرفته از آنها در حوزه تربیت جنسی، جایِ حُکم خدا و باید و نبایدهای الهی را گرفته و موجب اختلالات و مشکلات فراوانی در جوامع شده است.
✅ یکی از مهمترین حربههای شیطان و ایادی آن انحراف قوای غریزی و جنسی به سمت دنیاطلبی است. این کار امروزه با حربههای مختلف فرهنگی و با رنگ و لعابهای علمی و با سندهای خباثتآلودی چون سند 2030 ترویج میشود تا موجب هلاکت انسانهای شایسته و موحد عالم شود.
✅ تربیت جنسی یکی از ابعاد تربیت بوده و به نسبت آموزش جنسی مفهومی عام است؛ برخی از افراد این دو را به اشتباه یکی میگیرند.
✅ کتاب تربیت جنسی با اصلاح پیش فرضهای موجود در رابطه با تربیت جنسی و بیان تفاوت تربیت جنسی با آموزش جنسی، به تبیین نظرات قرآنی و فقهی درباره مراقبت از نعمتهایی که منجر به ایجاد نسلی شایسته میشود پرداخته و چگونگی آموزش صحیح تقویت حیا و عفاف برای تربیت جنسی متناسب با سنین مختلف را بیان میکند.
@women92
💠#حدیث روز💠 "مادری"
🌹پیامبر اکرم (ص)
❇یَا أُمَّ سَلَمَةَ إِنَّ الْمَرأَةَ إِذَا حَمَلَت کَانَ لَهَا مِنَ الأَجرِ کَمَن جَاهَدَ بِنَفسِهِ وَ مَالِهِ فِی سَبِیلِ الله عَزَّ وَ جَلَّ فَإِذَا وَضَعَت قِیلَ لَهَا قَد غُفِرَ لَکَ ذَنبُکَ فَاستَأْنِفِی العَمَلَ فَإِذَا أَرْضَعَت فَلَهَا بِکُلِّ رَضعَةٍ تَحرِیرُ رَقَبَةٍ مِن وُلدِ إِسمَاعِیلَ.
✳پیامبر به اُم سلمه فرمود: زن وقتی حامله می شود مانند سربازی است که با جان و مالش در راه خدا عزّ و جلّ جهاد می کند، وقتی زایمان می کند فرشته ای به او می گوید گناهانت بخشیده شد، کارت (وضع حمل) را تکرار کن، وقتی به بچه شیر می دهد ثواب آزاد کردن برده ای از نسل حضرت اسماعیل را دارد.
📚بحار الأنوار، ج 100، ص252
⬅جایگاه مادر در اندیشه دینی: کلیک کنید.
⬅مادر و مادری در اندیشه امام خمینی(ره)، کلیک کنید.
⬅مادری در نظریات فمینیستی: کلیک کنید.
⬅نقد و بررسی جایگاه مادری در دیدگاه فمنیسم: کلیک کنید.
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده
📚#موضوعات_و_مسائل_مطالعات_زنان (52)
1003.ارزش مادر و مادری از نگاه پیامبر (ص)
1004.اهمیت مسأله همسری و مادری در اسلام
1005.بررسی تطبیقی اخلاق مادری در اسلام و فمنیسم
1006.بررسی و تبیین مقام پدر و مادر از دیدگاه قرآن و حدیث
1007.بررسی و تبیین مقام مادر در فرهنگ اهل بیت
1008.تبیین روشهای تربیتی به منظور اعتلای مسؤولیتپذیری مادران در کلام امام علی(ع)
1009.حضرت خدیجه(س) مادر امّت
1010.آسیبهای بی توجهی والدین (مادر) نسبت به فرزندان
1011.بررسی اثرات دوری عاطفی مادر(شاغل و خانه دار) از کودکان
1012.اشتغال مادران و تأثیر آن بر رشد فرزندان
1013.بررسی فقهی نقش تفاوت جنسیت پدر و مادر در مجازات جرم فرزندکشی در فقه شیعه
1014.بررسی نقش پدر و مادر در افزایش کار و تلاش فرزندان از منظر قرآن کریم
1015.بررسی نقش مادر در تکوین شخصیت مترقی فرزندان
1016.بررسی نقش مادران در تربیت دینی فرزندان
1017.بررسی نقش مادران در جهت دهی فکری و فرهنگی خانواده
1018.بررسی نقش مادران در سعادت جامعه از دیدگاه امام خمینی (ره)
1019.بررسی و شناخت جایگاه خانواده و مادر در نظام تربیتی امام خمینی (ره)
1020.بررسی نقش مادران در معنویتافزایی فرزندان
1021.بررسی و تبیین مهارتهای کلامی و غیرکلامی در برخورد مادران با فرزندان
1022.بررسی و شناخت تأثیر ارتباط فرزند با مادر در انتقال ارزشهای اخلاقی
1023.بررسی و شناخت جایگاه مادران در اصلاح رفتارهای دینی
1024.خانواده، زن و مقام مادری
1025.زن و نقش مادری در پرورش نخبگان علمی، اخلاقی، ورزشی و ...
@International_club
کانون بین الملل مطالعات زن و خانواده