✅ تربیت مبتنی بر عادت
🔸هنگامی که پیامبر گرامی اسلام به رسالت مبعوث شدند، شعار «مبعوث شدم برای کنار گذاشتن عادات»(بحار، ج ۱۶، ص۲۱۲) را سرلوحه کار خود قرار دادند.
تربیت مکانیکی ، انسان کامل بار نمی آورد. تربیت باید انسان کامل بیافریند و همه قوای خلاق انسان را بپروراند و دریچه ذهن او را بر روی مناظر خوشایند و آموزنده جهان باز کند.
🔸باید بدانیم که فرق است بین «پروراندن» و «بار آوردن».
بار آوردن مفهومی است که برای پدید آوردن دگرگونیهای معینی که «دیگری» و «دیگران» آن را مد نظر دارند تلقی می شود. یعنی در بار آوردن طبیعت درونی یا اساسا در نظر گرفته نمی شود و یا فرع بر خواسته ها و اهداف بیرونی است.
اما در «پروراندن» اصل و بنیاد مایه های #تربیت و جهت گیری های آن از درون نشات می گیرد و در مفهوم اخیر #سرگروه همچون پرورش دهنده ی گل، گیاهانی را مراقبت می کند تا از گزند آسیب های احتمالی بر حذر بمانند و به طبیعت خویش رشد کنند. از اینجاست که چه بسا میان طبیعت از یک سو و هدف های از پیش تعیین شده بزرگسال(فرهنگ و محیط) از سوی دیگر، ناسازگاری هایی نمایان می شود و کار آموزش و پرورش به صورت ستیز دایمی با طبیعت نوجوان در می آید.
🔸تربیت مبتنی بر عادت ، تنها انسان را در یک بعد از زندگی رشد می دهد و انسان تک ساحتی ساخته می شود نه انسان چند ساحتی.
لذا در مواقعی که باید روشی جدید در شیوه رفتاری خود به کار گیرد، توانایی خود را از دست می دهد. چنین انسانی که به یک تربیت عادت کرده باشد توانایی خلاق برای ارتباط کارآمد را ندارد. عادت انفعالی ، جریان رشد و ابتکار را قطع می کند. طبق فرمایش امام علی(ع) :
«برترین عبادت ها چیره گی بر عادت است. »
(غرر الحکم،ص ۱۷۶)
در همین جا باید بگوییم که فرق است میان عادات و ملکه ذهن شدن.
در تربیت فعال ، عادت مانع آگاهی و رشد است ولی ملکه عامل پایداری و ثبات و تداوم فضایل اخلاقی است. در ملکه شدن استمرار نیت وجود دارد ولی عادتِ صرف، چنین هوشیاری وجود ندارد. در حقیقت ، حقیقت اشکال عادت در همین است که هرجا پای عادت به میان می آید انتخاب و اختیار و شوق درونی از بین می رود و این رکن اصلی تربیت صحیح است. خیلی از کارها را چون عادت کرده ایم انجام می دهیم. مثلا خواندن نماز در بسیاری از افراد چون عادت است انجام می دهند لذا ارزش ندارد و ملاک سنجش افراد قرار نمی گیرد همان گونه که امام صادق(ع) فرمودند:
«به طولانی بودن رکوع و سجود شخص ننگرید، چرا که این عملی است بدان عادت کرده و از ترک آن متوحش می گردد، بلکه به راستگویی و امانت داری او بنگرید.»
(اصول کافی، ج ۲، ص ۱۰۵)
🔸اگر بخواهیم با عادت، رفتار دینی را انجام دهیم دیگر از فوایدی که بر آن امر دینی بار است استفاده نمی بریم، اما به غذا خوردن دقت کنید چون هر روز گرسنه می شویم غذا خوردن هم لذت دارد و هم استفاده لازم را از ویتامین های آن می بریم. اگر امور دینی و رفتارهای اجتماعی هم این گونه باشد همیشه لذت می بریم و از انجام آن ها سود می بریم.
پس سرگروه محترم این نکته را به ذهن خود بسپارید که نباید یک تربیت را بر حسب عادت به نوجوان یاد بدهید که بسیار مضر است و اصلا فایده ای ندارد و به هیچ وجه موجب رشد او نخواهد شد.
#مهارت_سرگروه
#روش_های_تغییر_رفتار
#تربیت
مربی محور، نونگاهی اصیل به فرهنگ و تربیت دینی
@morabi_masjed
هدایت شده از نونگاهی اصیل به فرهنگ و تربیت دینی
4_5976541271211114977.pptx
42.9K
#پاورپوینت آسیبشناسی شیوههای انتقال معارف دینی به نوجوانان
دوره تربیت مربی #نوجوان موسسه جوانان آستان قدس رضوی
#آسیب_شناسی
#تربیت
مربی محور، نونگاهی اصیل به فرهنگ و تربیت دینی
@morabi_masjed
🔹تربیت هیأتی و هیأت تربیتی!
🔸در مورد تربیت ناب اسلامی بحث های زیادی شده است.در مورد مبانی و روش ها و راهکارهای آن.اما یکی از مواردی که باید بصورت جدی به آن پرداخت نقش هیأت در تربیت نیروی مومن انقلابی است.کافی است تنها به سیری تاریخی در مورد افراد تربیت شده و اثر گذار بپردازیم از علما تا شهدا که تربیت شده هیأت و مراسم عزاداری امام حسین ع هستند.
🔸هیأت یکی از بهترین مکان ها و قالبها برای تربیت است و هر چه مسئول و منبری و مداح هیأت نگاه تربیتی تر داشته باشد سیر تربیتی صحیح تر و سریع تر رخ میدهد. نمونه ای از اثرات تربیتی در صحنه هیأت مثل رشد اعتماد به نفس و شخصیت با دادن مسئولیت ها به نوجوانان، تقویت روحیه حماسی در اشعار و سینه زنی، تمرین کار تشکیلاتی در اجرای مراسم و...
🔹هیأت تربیتی زمینه ساز تربیت هیأتی است. تربیت هیأتی یعنی تربیت یک انسان در تراز انقلاب حسینی.
و زیبا اینجاست که هیأت با توجه به محتوای حماسه حسینی، از هر روحیه و سنی برای تربیت، الگو و نمونه دارد از حر توبه کار تا قاسم نوجوان تا حبیب و زهیر.
✅امید است مجموعه های تربیتی و هیأتی به این ظرفیت بیشتر توجه کنند.
#تربیت_هیأتی
#هیأت_تربیتی
#تربیتی
#هیئت
مربی محور، نونگاهی اصیل به فرهنگ و تربیت دینی
@morabi_masjed
هدایت شده از نونگاهی اصیل به فرهنگ و تربیت دینی
4_5981109372657336890.pdf
1.55M
📚 #کتاب برگی از شجره طیبه (تربیت دینی)
🔸تهیه شده در معاونت تعلیم و تربیت بسیج صدا و سیما
#تربیت
مربی محور، نونگاهی اصیل به فرهنگ و تربیت دینی
@morabi_masjed
تعامل برای غدیر
در فرآیند بزرگداشت روز عید غدیر به دو بحث عمده میرسیم و آن #محتوا و #ابزار-انتقال محتوا است .
یعنی جدای از فضای تربیتی باید نگاهی داشته باشیم به تشکل ها و فرآیند تبلیغ برای مهم ترین عید شیعیان
اما نکته آن جاست برخی از مسولین هیئات و مجموعه های فرهنگی نه محتوای قابل ارائه ای در آستین خود دارند و آن هایی هم که محتوا دارند ابزار انتقال آن را ندارند یا بلد نیستند...
اما راهکار چیست؟!
بهترین راهی که میتوان از ان استفاده کرد #تعامل است .
شما با یک تعامل سازنده میتوانید هم انتقال پیام را داشته باشید هم محتوایی برای ارائه ی این پیغام بزرگ ...
تعامل یعنی اقدامات مشترک برای حل یک مسئله و یا یک بحران ...
اما تعامل در کار فرهنگی چگونه امکان پذیر است؟!
شما زمانی تعامل میکنید که قرار است برنامه یا کاری را انجام دهید اما توان یا ابزار انجام همه ی آن را ندارید .
گاهی پول ندارید ، گاهی نیرو ، گاهی مجوز و شاید گاهی زمان کم باشد
در اینجا شما با یک مرکز یا مجموعه دیگر که میتواند نیاز های شما را تامین کند و مهم تر از همه ، مراکز همسویی هستید تعامل میکنید ، این تعامل به معنای اسپانسری نیست بلکه کمک به یکدیگر برای برگزاری مراسمی با شکوه است .
اما خب به هر حال هر تعاملی سختی های خودش را دارد که در اینجا صبر و کوتاه آمدن حرف اول را می زند .
یعنی اگر اتفاقی در حین کار افتاد ، با رفتاری هیجانی برنامه را بهم نریزیم چرا که مردم به تعامل نگاه نخواهند کرد بلکه به مراسم مشترک شما که خراب میشود نگاه میکنند .
دقت کنید که در هر برنامه ای خصوصا عید غدیر ، ابتکار و خلاقیت اولویت دارد .
یعنی به جای آن که با یک ایستگاه صلواتی یک خیابان را بند بیاوریم ، ترافیک درست کنیم و در اصل کار فرهنگی را به یک کار #ضد_فرهنگی تبدیل کنیم میتوانیم با تعامل با چند مسجد در کنار یکدیگر در یکی از پارک های محل ، در یکی از مساجد محل ، در محلی پر ازدحام و شلوغ اما به طوری که باعث سختی عبور و مرور مردم نشویم ، کاری گروهی، مبتکرانه و با مخاطبین بیشتری انجام دهیم . کار مبتکرانه میتواند پخش پوستر یا خطبه ی غدیر باشد و یا میتواند پک های تغذیه صلواتی باشد و یا میتواند حرکت شروع محرم باشد...
در این تعامل به دو هدف خود رسیدیم و توانستیم هم محتوا را تدارک ببینیم و هم با کمک یک مجموعه ی دیگر انتقال محتوا را داشته باشیم .
ان شاءالله هر سال غدیر ، شبیه به اربعین حسینی ، با شور و شوق بیشتری اجرا شود و بتوان هر سال ، ظهور حضرت حجت را نزدیک تر کرد .
یادمان باشد تمام اتفاقات از همین اتفاق بزرگ رغم خواهد خورد از قصه ی پر غصه ی حضرت زهرا(س) تا صلح امام حسن(ع) و ظهر عاشورا ....
یادمان نرود "بغض لأبیک" بابت همین روز ها بود ...
✍مصطفی کریمی
#عید_غدیر
مربی محور، نونگاهی اصیل به فرهنگ و تربیت دینی
@morabi_masjed
محتوای ویژه عید غدیر خم:
چهار مجموعه نمایشگاهی ویژه عید غدیر:
https://eitaa.com/morabi_masjed/1894
https://eitaa.com/morabi_masjed/1893
https://eitaa.com/morabi_masjed/1892
https://eitaa.com/morabi_masjed/1891
متن مجری گری مراسم عید غدیر:
https://eitaa.com/morabi_masjed/1890
چهار پیشنهاد برای اعضای حلقه بمناسبت عید غدیر:
https://eitaa.com/morabi_masjed/1889
درسنامه عید غدیر:
https://eitaa.com/morabi_masjed/1882
پاورپوینت "غدیر عید آسمانی":
https://eitaa.com/morabi_masjed/1883
چهل حدیث در باب عید غدیر:
https://eitaa.com/morabi_masjed/1884
پاورپوینت "پیامدهای فراموشی غدیر":
https://eitaa.com/morabi_masjed/1885
كتاب رهنمای غدیر ویژه مبلغین و مربیان:
https://eitaa.com/morabi_masjed/1886
سرودهای عید غدیر:
https://eitaa.com/morabi_masjed/1888
✅ مجاهدت فرهنگی،شهادت فرهنگی
امام خامنه ای:
مسألهی فرهنگ و مسألهی صف آرایی فرهنگی در مقابل دشمن را جدی بگیرید. این وظیفهی ماست. این آن چیزی است که بنده هم اگر در راه آن کشته شدم، احساس میکنم که در راه خدا کشته شدهام.
هر کس در این راه کشته شود، در راه خدا کشته شده و هر کس در این راه، زحمتی متحمل شود، در راه خدا متحمل شده است. مسأله، مسأله ی کوچکی نیست؛... نقش فرهنگ به نظر من یک نقش تعیین کننده و اساسی است و ما امروز مورد تهاجم هستیم.
۱۳۷۸/۰۹/۲۳
#کار_فرهنگی
#مجاهد_فرهنگی
مربـی محـور، نونگاهی اصیل به فرهنگ و تربیت دینی
@morabi_masjed
جریان سازی فرهنگی
کار فرهنگی اگر به جریان سازی منجر نمیشود، چه بسا انجام ندادنش بهتر باشد موضوعی هست که اگر به آن دقت کنید، تمام ابعاد فعالیت فرهنگی را در بر میگیرد.
به عنوان مقدمه، توجه کنیم به توصیهای که معصومین فرمودهاند: «واجعل همک هماً واحداً» همت خودت را یک همت قرار بده. امروز استراتژیستها هم تا حدی همین مسئله را فهمیدهاند که باید تنها یک راهبرد انتخاب شود و انسان بر آن متمرکز شود.
«جریان سازی»، مهمترین کاری است که باید مد نظر قرار گیرد و کار فرهنگیای که به جریان سازی منجر نمیشود، و چه بسا برخی اوقات انجام ندادنش بهتر باشد. نشود. جریانسازی یعنی یک موضوع در حافظه مردم، و در گسترۀ مردم، تداوم بخشیده شود. وقتی اینچنین بر روی یک موضوع کار شود، ایجاد موج میکند و موج به نهاد تبدیل میشود و در جامعه نهادینه میشود و در بین مردم جا میافتد.
باید از جریان خوبی که در حال شکل گرفتن است حمایت کنیم تا این جریان به تکامل برسد و سپس به سراغ جریان بعدی برویم. در مقابل ما جبهه دشمن قرار دارد که بدون تلاش برای جریان سازی، دست به عمل نمیزنند.
باید هماهنگی برای جریانسازی را تکلیف شرعی و اخلاقی خود تلقی کنیم.
باید گفتمان و ادبیات نو ساخته شود چرا که ادبیات نو و جدید، شاخه ای از جریان سازی است. از سوی دیگر باید در شاخه ای دیگر از جریان سازی، شخصیت سازی پردازی هم کنیم.
اگر مومنین «با هم» کاری را انجام بدهند، به جریان تبدیل میشود و از سوی دیگر تکمیل کردن کار یکدیگر جریانسازی است.
حجتالاسلام پناهیان در اولین نشست سراسری فعالان جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی (اصحاب عشق) در قم
#تشکیلاتی
#جریان_سازی_فرهنگی
#استاد_پناهیان
مربی محور،نونگاهی اصیل به فرهنگ و تربیت دینی
@morabi_masjed
هدایت شده از نونگاهی اصیل به فرهنگ و تربیت دینی
4_5898026301217833687.pdf
1.66M
آوینی، تراز کارهای فرهنگی مردمی
چرا آوینی؟
#کتابی ویژه فعالان فرهنگی
مربی محور، نونگاهی اصیل به فرهنگ و تربیت دینی
@morabi_masjed
پای درس تشڪیلات
قسمت اول(از۵)
يک تشکيلات نمونه چه ويژگي هايي بايد داشته باشد؟
(شهید بهشتی) گفته بود:
"ما براي اين که بتوانيم کارهاي بزرگي را انجام دهيم، بي شک بايد متشکل باشيم. رابطه هاي ايماني، اعتقادي، علمي، و ديني سازمان نيافته براي رسيدن به بخشي از اهداف و تحقق بخشيدن به قسمتي از مراحل يک انقلاب مي تواند کافي باشد؛ ولي براي رسيدن به بخشي ديگر از اهداف و تحقق بخشيدن به آن قسمت ديگر از آرمان هاي يک انقلاب کافي نيست...
ما همچنان بر داشتن يک تشکل پافشاري داريم؛ اما شرط آن اين است که :
۱- تشکل بايد #پاسدار_ارزش ها باشد، نه پاسدار خود، نگهبان ارزش ها باشد، نه نگهبان خود
۲-تشکل بايد #سازنده ما،آسان کننده ي خودسازي براي ما و کمکي به «سيرالي الله» براي شرکت کنندگان در اين تشکل باشد.
۳-شرط سوم، اين که اين تشکيلات به درد مردم بخورد، نه اين که يک باري باشد بر دوش اين جامعه،
آن چه در ادامه مي آيد ده توصيه ي اوست که حدود سی سال پيش در جمع انجمن هاي اسلامي سازمان بهزيستي بيان شده؛ اما انگار حرف هايي است که جدیدا براي ما گفته است...
برادرها و خواهرهايي که بار سنگين مسئوليت ها را بر دوش داريد و چشم ها در انتظار نتايج تلاش هاي به هم پيوسته ي شماست، خوش آمديد! شماها در اقليت هستيد و ديگر نمي خواهيم تعارف بکنيم که اقليت نيستيم.
شما اقليت مؤمن مي خواهيد چه کار کنيد؟
ادامه دارد...
#پای_درس_تشکیلات
#اصول_کار_تشکیلاتی
مربےمحور،نونگاهی اصیل به فرهنگ و تربیت دینی
@morabi_masjed
کادرسازی تشکیلاتی در حلقه صالحین
🌀ایراد:
یکی از مهمترین نقایص کار خیلی از مربیان و مدیران فرهنگی ، حتی اونهایی که کارشون خیلی خوبه ، کادرسازی نکردن و تکی کار کردن و آموزش ندادن یک نفر بغل دستشون برای ادامه دادن یا گسترش کار و مسیر هست… این مشکل در تشکیلات فرهنگی ما خیلی فراگیر هست. تعداد محدودی مجاهدت می کنن و تموم میشن و بعدش تعطیل میشه یا کار تغییر مسیر پیدا میکنه..! این بده.
به فکر سرگروه پروری و مدیرپروری و کادرسازی باشید در کنار خودتون…
🌀راهکار:
سرگروه پروری در یک حلقه
یکی از کارهایی که در این حلقه نوجوان انجام می شود، رویکرد سرگروه پروری است. در هر جلسه یکی از اعضا مطلبی را از پیش آماده می کند، در حلقه ضمن اینکه آن را ارائه می کند، بقیه را هم باید در بحث مشارکت داده و نیز حلقه را اداره کند. یعنی ارائه مطلب، مشارکت دادن اعضا در بحث، پرسش و پاسخ، نظرسنجی و از همه مهمتر اداره حلقه و نظم آن، بر عهده این سرگروه جلسه، تحت حضور و نظارت مربی (سرگروه اصلی) حلقه است و این سرگروه هر چند جلسه یکبار به صورت دوره ای عوض می شود.
از مهمترین خاصیت های این کار، افزایش توانمندی مدیریتی و افزایش اعتماد به نفس و نیز روحیه سخنوری و روابط اجتماعی در نوجوانان حلقه، و نیز افزایش مطالعه آنها که منجر به افزایش آگاهی و اطلاعات و بصیرت آنها شده و سرانجام در دراز مدت منجر به پرورش سرگروه ها و مدیران فرهنگی لایق آینده می شود.
#اصول_کار_تشکیلاتی
#مهارتهای_مربی
مربےمحور، نونگاهی اصیل به فرهنگ و تربیت دینی
@morabi_masjed
هدایت شده از نونگاهی اصیل به فرهنگ و تربیت دینی
4_426840829198336097.mp3
5.74M
یک #هشدار جدی
«تقوای جمعی از لوازم کار تشکیلاتی»
#امام_خامنه ای
#تشکیلات
مربی محور، نونگاهی اصیل به فرهنگ و تربیت دینی
@morabi_masjed
هدایت شده از نونگاهی اصیل به فرهنگ و تربیت دینی
pyxv vpyy qzpy tpv tvzt.pdf
140.3K
#ایده هایی برای #محرم
منبر و هیئت
خیمه و ایستگاه صلواتی
تابلو اعلانات و اکرانهای شهری
مربی محور، نونگاهی اصیل به فرهنگ و تربیت دینی
@morabi_masjed
هدایت شده از نونگاهی اصیل به فرهنگ و تربیت دینی
ایده های محرم برای مخاطب نوجوان.pdf
45.3K
#ایده های یک خطی ویژه #محرم برای مخاطب نوجوان
مربی محور، نونگاهی اصیل به فرهنگ و تربیت دینی
@morabi_masjed
هدایت شده از یک کانال ویژه👇
کانال تخصصی ســـــرود
انتشار آهنگ باکلام، بی کلام و متن سرودهای دانش آموزی
آموزش تشکیل گروه سرود
همیار مربیان و معلمان پرورشی
تا آسمان راهی نیست...
http://eitaa.com/joinchat/3328049163C7a1c2d0799
یک تربیت خوب
حضرت علامه طباطبایی درباره شرط یک تربیت خوب فرمودند:
«تربیتی دارای اثر صالح است که مربّیِ آن، دارای ایمان به آن چه که به متعلّم می آموزد باشد.
علاوه بر این، عَملش با عِلمش مطابقت کند و اما کسی که اصلاً به گفته های خود ایمان ندارد و یا بر طبق آن عمل نمی کند، امید خیری از تربیتش [نسبت به دیگران] نباید داشت.»
«حکمت زلال»- ص ۱۷۷
#مربی
مربی محور،نونگاهی اصیل به فرهنگ و تربیت دینی
@morabi_masjed