هدایت شده از فقه نظام ساز
♨️ پاسخ اساتید پژوهشگاه فقه نظام به اشکالات استاد صادق #علم_الهدی درباره امکان #فقه_نظام
💠 فقه دانشی بر پایه حجیت و در مسیر سعادت دنیوی و اخروی/استاد #مجید_رجبی
👇👇👇
🌐http://jiiss.ir/fa/News/View/1148
💠 توجه فقه جواهری به تاثیرات احکام در جامعه و مصالح و مفاسد واقعی/استاد #مادرشاهی
👇👇👇👇👇👇
🌐 http://jiiss.ir/fa/News/View/1149/
🆔 @jiiss_ir
🔸اخذ سود در وام ۱ میلیون تومانی دولت، ربا است / گرفتن سود از اقشار کم درآمد معنا ندارد
حجت الاسلام دکتر #یوسفی در گفتگویی مطرح کرد:
🔹وقتی گفته میشود که وام 1 میلیون تومانی پرداخت میشود و از حساب یارانه بگیران برداشت میشود، ظهور عرفی این اقدام، در قرض الحسنه است.
🔹گرفتن سود در وام قرض الحسنه، قرض ربوی و قطعا حرام است و اگر غیر قرض است، باید مشخص شود.
🔹دولت میتوانست کارتی را شارژ کند به مبلغ مثلا 1 میلیون تومان و مردم به وکالت از طرف دولت، کالای ایرانی خریداری کنند تا هم حمایت از کالای ایرانی صورت پذیرد و هم کمک به اقشار کم درآمد شود.
🔹بنابراین اصل این کاری که الان دولت انجام داده است، ظهور عرفی در قرض است و گرفتن بهره 12 درصدی این قرض را تبدیل به قرض ربوی میکند و این اشکال دارد.
🔹فرمایش حضرت آیت الله علوی گرگانی کاملا صحیح است و گرفتن این سود اشکال شرعی دارد.
🔹متاسفانه این مسئله میان دولتمردان و سیستم بانکی جا افتاده است که پول بدهیم و سود بگیریم.
🔹قرار است این 1 میلیون تومان را اقشاری از جامعه ما دریافت کنند که واقعا نیازمند به آن هستند، حال آن 12 درصد سود دیگر چیست که باید از اقشار کم درآمد گرفته شود؟!
(وسائل)
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⚡️ دانشمندان پزشکی و #جامعه_پزشکی_ما توانمندیهای بسیار خوبی از خودشان نشان دادهاند و از جامعه جهانی عقبتر نیستند و بلکه تواناترند، و لذا میتوانند بهجای تبعیت از پروتکلهای سازمان بهداشت جهانی _که متهم است_ #پروتکلها و #الگوهای_جدیدی طراحی کنند.
#استاد_میرباقری
#فقه_نظام_پزشکی
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
🔹آیت الله حائری شیرازی🔹
🔸 استخدام در دولت، توکل انسان را کم می کند🔸
کسی که ماهیانه، حقوق یا شهریه میگیرد و خودش را به دولت میفروشد و با آن ارتزاق میکند، چشمش به دست دولت است، نه خدا. این فرد چطور میتواند با تمام وجود، چشمش به دست خدا باشد؟ اما هنگامی که ثمرۀ کار خودش را دید، از خدا میخواهد که به او توفیق کار بیشتر بدهد. میگوید من تلاش میکنم این نخواست، یکی دیگر. اما کسی که میگوید اگر دولت نخواست برای او کار بکنم، بعد چه میشود؟ چنین فردی از نظر اعتقادات تحلیل میرود.
یک فردی در جملۀ اول وصیتنامهاش نوشت: «پسرانم را توصیه میکنم که در شغل #نوکری وارد نشوند!»
نوکری یعنی استخدام دولت شدن! جوری باش اگر یک روز خواستند با تو تسویه حساب کنند، نترسی! میگوید روزیِ خودت را دست کسی نده که هر روز بلرزی که بیرونم میکنند یا چه کسی در رأس کار هست و چه کسی نیست؟ روزیِ کم با حفظ استقلال، به انسان شخصیت و عزت میدهد. روزی فراوان ولی مصرفی بودن، وابستگی انسان را سنگین میکند.
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
💢 جاودانگی در خدمت به محرومان
امام خمینی (ره):
آنچه كه مى ماند آن جهات معنوى است كه انسان در كارش انجام مى دهد. جهات معنوى، كه يكى از بزرگترين جهات معنوى خدمت به خلقالله است، خدمت به انسانهاى محروم است. اين است كه براى انسان جاودان مى ماند و در عالم ديگر به درد انسان مى خورد. اموالى كه انسان بگذارد و برود به درد انسان نمى خورد. اموالى كه پيش بفرستد به درد انسان مى خورد. و اميدوارم كه آنهايى كه داراى يك مكنتى هستند توجه داشته باشند كه به اين مستمندان، كه ولىنعمت ما هستند، رسيدگى كنند.
#امام_خمینی
صحیفه امام؛ ج17؛ ص427 | جماران؛ 18 اردیبهشت 1367
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
💢 روزهداری تأثیری در ابتلا به "کرونا" ندارد
✔️ حجتالاسلام محمدحسین فلاحزاده، عضو دفتر استفتائات رهبر معظّم انقلاب و رئیس مرکز موضوعشناسی احکام فقهی:
🔹 در جلسات متعددی که با پزشکان فوق تخصص داشتیم، به این نتیجه رسیدیم که روزه سیستم دفاعی بدن را تقویت میکند و افراد سالم به بهانه ترس و بدون احتمال عقلائی نمیتوانند روزه نگیرند.
🔹 در افرادی که سن بالا و یا بیماریهای زمینهای دارند، احتمال ابتلاء به کرونا وجود دارد که میتوانند با مراجعه به پزشک متخصص از این امر اطمینان یابند. علاوه بر آن مؤمنان میتوانند با کم کردن تردد و ماندن در منزل، احتمال ابتلای خود به این ویروس را تا حد قابل توجهی کاهش بدهند.
🔹 منظور از احتمال عقلائی یعنی احتمالی که عقلای جامعه به آن اذعان کنند که تا به اینجا، عقلای دانش پزشکی چنین احتمالی را در افراد سالم مقبول ندانستهاند.
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
پژوهشگاه فقه نظام
💢 روزهداری تأثیری در ابتلا به "کرونا" ندارد ✔️ حجتالاسلام محمدحسین فلاحزاده، عضو دفتر استفتائات
💢 روزهداری تأثیری در ابتلا به "کرونا" ندارد، حتی سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند.
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
🔰 فقه حکومتی در رویکرد شهید صدر فقه نظامهای اجتماعی است
💢 حجتالاسلام والمسلمین ابوالقاسم مقیمی حاجی اظهار داشت؛
📚 رویکرد به فقه حکومتی تقریباً در طول تاریخ بعد از انقلاب، ورود به آن از زاویهی فقه موضوعات اجتماعی بوده است یعنی به موضوعات، از زاویهی اجتماعی و حکومتی نگاه و موضوعات در دایره مصلحت و تزاحمات اجتماعی بررسی شده است.
📚 رویکرد دوم به فقه حکومتی رویکرد شهید صدر یعنی فقه نظامهای اجتماعی است. بر اساس دیدگاه شهید صدر باید نگاه ایجابی داشته باشیم و أنظمهی اجتماعی را از اسلام کشف و استخراج کنیم و یک مدل کلان با روح و هدف واحد ارائه دهیم.
📚 در مورد فقه نظام خَلط ها و اشتراکهای لفظی اتفاق افتاده است. برخی نظام را به معنای دستگاه و نظام حاکم و برخی دیگر به معنای سازمانها و نهادها أخذ کردهاند.
📚 فقه نظام با رویکرد حکومتی، مجموعهی احکام مرتبط با افعال و رفتار مکلّفان در حیطه فردی و اجتماعی و جهتدهندهی رفتار حاکم بر نهادها و سازمانها با رویکرد فقه حکومتی بر اساس مبانی در راستای تأمین اهداف خاص میباشد.
📚 برخی قائل هستند اصول فقه مناسب با فقه حکومتی باید از ابتدا تدوین شود. در مقابل، دیدگاه دیگر بر این باور است که اصول فقه هیچ تحولی نیاز ندارد چرا که اصول فقه چارچوب و ضوابط عام استنباط است.
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
💢 ایدئولوژیهای سوسیالیستی و لیبرالیستی دیگر پاسخگو نیستند/ ویروس کرونا مصداقی از مسأله شر است
🔰 حجتالاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه در گفتوگویی تصریح کرد؛
📝 یک مصداق مسئله شر، ویروس کروناست. اینکه عدهای میگویند کرونا شبهات جدیدی را مطرح کرده است، من به این امر معتقد نیستم.
📝 کرونا شبهه جدیدی ایجاد نکرده است، ولی اگر ادامه پیدا کند، سبک زندگی تغییر میکند و نمیتوانیم مثل گذشته، روابط اجتماعی داشته باشیم.
📝 از زمانی که ویروس کرونا ظهور کرده، حتی در جوامع غربی گرایش به دین، مذهب، دعا و نیایش بیشتر شده و در جامعه ما نیز همین طور است.
📝 اگر این بیماری ادامه پیدا کند، تفکر جهانی شدن دیگر از بین میرود و تئوری پایان تاریخ نیز قطعاً متزلزل میشود و اصلاً بشر باید به تفکر جدیدی در روابط اقتصادی و اجتماعی برسد.
📝 نظامهای ایدئولوژیک باید به فکر ایدئولوژی جدیدی باشند. ایدئولوژیهای سوسیالیستی و لیبرالیستی دیگر پاسخگو نیستند و باید به فکر تقریرهای دیگری از آزادی و عدالت باشند، مخصوصاً اگر محرز شود که این ویروس ساخته دست بشر است.
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
📸توصیههای امام رضا(ع) برای روزهای پایانی ماه شعبان
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
⚖️ قوانین خوب هستند، اما خوب اجرا نمیشوند
🔹متاسفانه در برخی موارد قوانین خوب هستند ولی خوب اجرا نمیشوند، ما مامورین اجرای خوب در این موارد کم داریم. اگر مامورین اجرا افراد صالح و واردی باشند، دیگر سر و صدای کسی در نمیآید. برای این امر هم باید فکری کرد
#امام_خمینی
📅 امام خمینی(ره) | ۲۷ فروردین ۱۳۶۰
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
🔰حضرت آیتالله حسینی بوشهری عضو هیات امنای پژوهشگاه فقه نظام در گفتگویی بیان داشت :
🔹بیماران و کادر درمانی بیمارستانهای کشور نیازمند یاریرسانی مردم هستند
🔸طلاب از همان روزهای اول در کنار بیماران حاضر شدند
🔹در جنگ تحمیلی که شرایط ما بهتر از این نبود، آن زمان نیز شاهد این بودیم که همدلی و همراهی مردم باعث شد که پیروزی نصیب کشورمان شود و قطعاً در مسیر مبارزه با این بیماری نیز اینگونه خواهد بود.
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
📸اولین جلسه شورای معاونین پژوهشگاه فقه نظام در سال جدید با حضور حجت الاسلام دکتر حاج ابوالقاسم ریاست پژوهشگاه، ضمن رعایت کامل نکات بهداشتی برگزار شد.
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
💡 حکم روزه ماه رمضان هنگام شیوع بیماری کرونا مطابق با فتاوای حضرت آیتالله العظمی خامنهای
🔻 دفتر استفتائات حضرت آیتالله العظمی خامنهای حکم روزه ماه رمضان هنگام شیوع بیماری کرونا را مطابق با فتاوای ایشان منتشر کرد.
متن پرسش و پاسخ به شرح زیر است.
🔰 سؤال: در شرایط کنونی که بیماری کرونا شیوع پیدا کرده است، روزه گرفتن در ماه رمضان چه حکمی دارد؟
📚 پاسخ: روزه به عنوان یک تکلیف الهی در حقیقت نعمت خاص خداوند بر بندگان است و از پایه های تکامل و اعتلاء روحی انسان به شمار می رود و بر امت های پیشین نیز واجب بوده است.
از آثار روزه پدید آمدن حالت معنوی و صفای باطن، تقوای فردی و اجتماعی، تقویت اراده و روحیه مقاومت در برابر سختی هاست و نقش آن در سلامت جسم انسان نیز روشن است و خداوند اجر عظیمی برای روزه داران قرار داده است.
روزه از ضروریات دین و ارکان شریعت اسلام است و ترک روزه ماه مبارک رمضان جایز نیست مگر آنکه فرد، گمان عقلایی پیدا کند که روزه گرفتن موجب:
ایجاد بیماری
و یا تشدید بیماری
و یا افزایش طول بیماری و تأخیر در سلامتی می شود.
در این موارد روزه ساقط ولی قضای آن لازم است.
بدیهی است در صورتی که این اطمینان از گفته پزشک متخصص و متدین نیز به دست آید، کفایت می کند.
بنابراین اگر فردی نسبت به امور یاد شده خوف و نگرانی داشته و این خوف منشأ عقلایی داشته باشد، روزه ساقط ولی قضای آن لازم است.
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
💢 وحدت در اندیشه مقام معظم رهبری یک استراتژی است، نه یک تاکتیک
✔️ حجت الاسلام احمد رهدار، استاد حوزه و دانشگاه:
🔹 فتاوای فقهی خاص مقام معظم رهبری در مورد نحوه تعامل با اهل سنت، همسران پیامبر(ص) و صحابه و ... قرائنی است، بر اینکه ایشان به مسئله تقریب و وحدت؛ باور اعتقادی دارند.
🔹 وحدت در اندیشه مقام معظم رهبری یک استراتژیک است؛ نه یک تاکتیک و معمولا این امر در فتاوا و سخنرانی هایشان نیز آشکار و روشن است.
🔹 وجود فتاوای خاص مقام معظم رهبری و راهبردهای سیاسی ایشان از چند دهه قبل در ایران، هر گونه شکاف و فاصله ای را بین شیعه وسنی نفی میکند و داعش نمیتوانست از اهل سنت در ایران به بهانه اینکه حکومت ایران برای شما تبعیض مذهبی قائل است یارگیری کند و این به دلیل کد گذاری وحدت و برابری در کشور ما تحت تدابیر و اوامر مقام معظم رهبری بود.
🔹 برخی از نگرشها و فتاوای فقهی مقام معظم رهبری کم نظیر است.
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
💢 اولویتها و موانع تحقق «جهش تولید»
🔰 حجتالاسلام والمسلمین احمدعلی یوسفی در نوشتاری، مطرح کرد:
🔹 منظور از تولید صرفاً تولید کالاهای فیزیکی نیست؛ بلکه تولیدات علمی و فرهنگی به خصوص تقویت تولیدات فرهنگی مناسب در فضای مجازی را هم شامل میشود.
🔹 افزایش بهرهوری عوامل تولید در جهش تولید بسیار مهم است. تقویت روحیه جهادی در نیرویکار و آموزشهای مهارتی دانشآموزان و دانشجویان با تغییر رویکرد آموزشی از شکل تئوری به سمت مهارتافزایی در جهت تولید با کیفیت و کمیت مناسب میتواند زمینه جهش تولید را افزایش دهد.
🔹 اگر مؤلفههای اقتصاد مقاومتی از جمله اقتصاد پیشرو، پویا، فرصتساز، مولد، رویکرد جهادی، عدالتبنیان، مردمبنیاد، اقتصادی برآمده از فرهنگ انقلابی و اسلامی و ... گفتمان حاکم بر عرصه اقتصاد مقاومتی بود، تردیدی نبود که اکنون اقتصاد ما به مرحله جهش تولید رسیده بود. (مفتاح)
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
💢 از خليج فارس بيرون رويد
🔹به مناسبت شیطنت اخیر آمریکایی ها در خلیج فارس
امام خمینی (ره):
امروز يكى از افتخارات بزرگ ملت ما اين است كه در برابر بزرگترين نمايش قدرت و آرايش ناوهاى جنگى امريكا و اروپا در خليج فارس صفآرايى نمود. و اينجانب به نظامهاى امريكايى و اروپايى اخطار مىكنم كه تا دير نشده و در باتلاق مرگ فرو نرفتهايد، از خليج فارس بيرون رويد.
#امام_خمینی
صحیفه امام؛ ج21؛ ص89 | جماران؛ 29 تیر 1367
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
⚡️ در سبک زندگی الهی، رابطه ما با #حیوان و #زمین هم براساسِ محبت الهی است.
⚡️در روايات فرمودند که از حيوان هم اگر ميخواهيد بهره ببريد، به او #محبت کنيد.
💠 #استاد_میرباقری:
«امام آن رشتهاي است که بايد برمدارِ آن، امت ساخته بشود و روابط مالي و فرهنگي و سياسي و خانوادگي و کل روابط انسان با عالَم، براساسِ رحمت او باشد. اگر نظام امامت و شريعت الهی حاکم شد مناسبات اجتماعي و روابط انسانها با طبيعت براساسِ آن بود، همهچيز برمبنایِ «محبت» شکل میگیرد. حتي در روايات فرمودند که از حيوان هم اگر ميخواهيد بهره ببريد به او #محبت کنيد.
حال ببينيد گاهی، رفتارهای متأثر از الگوهای سرمایهداری غربی، رابطه آدم با حيوان را چطور تنظیم کرده است که انسان بتواند روزي سه تا تخممرغ از يک #مرغ بگيرد و... . آخر، اين چه رابطهاي است؟! يعني تا اينجا روابط را به هم ميزنند که علاوه بر قطع روابط محبتآمیز انسانی، رابطه عاطفي و رحمت الهي بين ما و #حيوان هم نيست. حتی رابطه انسان با #زمين را به هم ميزنند. در حالي که اين زمين حقي بر ما دارد. بلاهایی بر سر اين زمين ميآورند و از تمام امکاناتِ اين زمين سوءاستفاده ميکنند. بنا نبود ما اين کار را بکنيم. با این الگوها، زمين و حيوانات از ما راضي نيستند، تا چه رسد به انسانها.»
#سبک_زندگی
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
🌹دوم اردیبهشت سالروز تاسیس
سپاه پاسداران گرامی باد
♦️امام خامنه ای :سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که مولود انقلاب اسلامی است درهمه جهان پدیده بی سابقه ای است.
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
🔻 فیلم جوجه کُشی خیلی رنجور و غمگینم کرد؛ آیا این سرمایهدار جانی میداند به فرمایش رسول الله در روز قیامت همه این جوجهها از او شکایت میکنند.
#استاد_عبدالحسین_خسروپناه
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
#یادداشت
🔸حجت الاسلام دکتر سیدکاظم سیدباقری در یادداشتی تبیین کرد:
🔰 عرصه خصوصی شهروندان در #نظام_اسلامی به چه میزان است؟
⚜️ مشروح یادداشت:
🌐 iict.ac.ir/arsehh
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
🔰 ضد انقلاب و اجانب به سپاه هم حمله میکنند. از این حملات انسان میفهمد که سپاه برای ایران و اسلام مفید است.
📅 امام خمینی(ره) | ۲۹ مهر ۱۳۶۰
📌 به مناسبت سالروز تشکیل سپاه پاسداران
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
🌟مسئلهی کرونا ما را از توطئهی دشمنها غافل نکند
🍁ما وقتی که راجع به این قضیّه فکر میکنیم از بقیّهی حوادث مهمّی که در دنیا همواره وجود داشته نبایستی غفلت بکنیم و بدانیم که همین حالا هم میلیونها انسان زیر فشار ظلم و ستم دشمن و دشمنیهای دشمنان و قدرتمندان رنج میبرند؛ مردم در یمن، مردم در فلسطین و در بسیاری از نقاط دیگر جهان زیر فشار هستند.
💥اینکه کسی خیال کند که ما دشمنی نکنیم تا با ما دشمنی نکنند، این نیست؛ اصل نظام جمهوری اسلامی، اصل مردمسالاری اسلامی از نظر آنها قابل قبول نیست، قابل فهم نیست و قابل تحمّل نیست.
📚سخنرانی تلویزیونی مقام معظم رهبری دامت برکاته به مناسبت ولادت حضرت امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) در تاریخ ۱۳۹۹/۰۱/۲۱
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir
📚پشه و نمرود
🔰از جمله اضلاع مهم تمدن غرب جدید که در ماجرای کرونا باید مورد بازخوانی قرار گیرد، نظام اخلاقی آن است. نظامی که فراتر از توصیه ها و دستورات، متکی به تفسیر ما از معرفت، هستی و انسان است. برای نمونه فقط به برخی از مبانی مهم معرفت شناختی غرب جدید و پیامدهای آن در اخلاق اشاره میکنیم.
✅سوبژکتیویسم دکارتی و به طور کاملتر آن کانتی ، از ارکان رئیسی تمدن غرب جدید است. از واضح ترین تأثیر سوبژکتیویسم، ذهنی شدن مفاهیم مرتبط با واقعیات، از جمله ارزشهای اخلاقی بود که نتیجه آشکار این دیدگاه، نسبیت اخلاق است. اخلاق که روزگاری رابطه واقعی میان فعل و سعادت را جستجو میکرد در حد پسندها و ناپسندهای شخصی یا عرفی ، سلیقه ها و خوشایندها تنزل یافت. دیگر هیچ معیاری برای ارزیابی گزاره های اخلاقی وجود ندارد. هر انتخاب اخلاقی از نظر خود افراد معتبر و محترم است.
✳️از سوی دیگر نگرش پوزیتویستی که فقط گزاره های تحلیلی و آزمون پذیر را به رسمیت میشناخت، فاتحانه گزاره های دین و فلسفه را بیمعنا معرفی و در نتیجه مرجعیت معرفتی دین را انکار کرد. تغییر در مفهوم عقل و به زمین کشاندن عقل قدسی سبب تفسیر ناقصتری از عقل شد که در دهه های اخیر ، به خرد خودبنیاد موسوم گشت. اینهمه به انضمام انگاره بی رتباطی میان هست و باید، شکل گیری اخلاق سکولار و بی اعتنا به دین را دربرداشت و بسیاری، آن را از دستاوردهای فاخر قرون اخیر دانستند. مژده به رهایی اخلاق از تنگنای دین!
✳️رهاورد نگرش نسبی گرا به اخلاق، آن بود که دیگران را نباید قضاوت کرد، همگان را باید در آنچه اخلاقی میدانند آزاد گذارد و نسبت به انتخاب های اخلاقی دیگران که موافق رأی ما نیست، تساهل و تسامح داشت. اینها همه از افتخارات نگرش اخلاقی مدرن شمرده می شد.
❇️انتقادات نگرش های پست مدرن به مدعیات مدرنیسم، اخلاق را نجات نداد، بلکه آن را در مرحله جدیدتری وارد ساخت. انکار فراروایت و قواعد کلی در معرفت شناسی و روش شناسی، نظام اخلاقی را نیز در امان نگذاشت. نتیجه پست مدرنیسم، کثرت گرایی و انکار اصول قطعی بود و این امر به رسمیت شناختن هر نوع برداشت اخلاقی و پرهیز از ارزش داوری ها را به دنبال داشت.
❇️ویروس کرونا و اتفاقات اخیری که در جوامع غربی در حال رویدادن است، نظام اخلاقی غرب جدید، را در برابر آزمون مهمی قرار داده است. برای نمونه در هفته های اخیر «شماری از سالمندان مبتلا به کرونا به حال خود رها میشوند تا بمیرند، زیرا ایشان هزینه بیشتر و سود کمتری برای جامعه دارند.» ، «میان بیماران تبعیض برقرار است، برخی به سفارش از مقامات بالاتر، درمان جدی و گروهی دیگر از امکانات درمانی محروم میشوند» ، «برخی افراد اقدام به سرقت ماسک و تجهیزات پزشکی از مراکز درمانی میکنند» ، «کشوری محموله ماسک کشور دیگری را می دزدد»، «برخی افراد با آگاهی از ابتلای خود به بیماری، قرنطینه را رعایت نمیکنند و سبب بیمار شدن دیگر افراد میشوند» ، و ...
🔰اکنون #نظامهای_اخلاقی_غرب_مدرن_و_پست_مدرن باید به این سوالات پاسخ دهند که آیا باز هم مدعی هستند این رفتارها از نظر خود افراد خوب بوده است؟ آیا هنوز هم هر انتخاب اخلاقی را روا میداند؟ آیا همچنان قضاوت کردن درباره کار کسی که محموله ماسک را دزدیده یا اکسیژن سالمندان را قطع کرده است، را ناروا میشمارند؟ آیا با این برخوردها نیز باید با تساهل و تسامح برخورد میکنند؟ اگر یکی از قربانیان از بستگان نزدیک ایشان باشد، هم با همین به اصطلاح بلندنظری! برخورد میشود؟
📕اینها گوشه ای از تناقضات نظری و ناکارآمدی نظام اخلاقی غرب جدید است که داعیه نجات بشر را دارد.
ادامه دارد...
👤عبدالله محمدی / منبع:افق حوزه
🔻کانال رسمی پژوهشگاه فقه نظام
🆔 @jiiss_ir