پژوهشگاه فقه نظام
🔰پژوهشگاه فقه نظام با همکاری مدرسه عالی ولی امر عج برگزار میکند: 💠کرسی علمی: روششناسی فتوا و حکم
#گزارش_تصویری نود و سومین کرسی علمی پژوهشگاه فقه نظام با همکاری مدرسه عالی ولی امر عج با موضوع: «روششناسی فتوا و حکم در فقه رسانه»
◻️پژوهشگاه فقه نظام
🆔@jiiss_ir
🔰نسبت فقه نظام و علوم اجتماعی
✅ تعریف فقه به بحث از احکام افعال مکلفین تعریف محدودی است؛ فقه از بایدها و نبایدهای ایدوئولوژیک و حکمرانی بحث میکند و شامل احکام وضعی و حقوق مربوط به اشیاء و پدیدهها نیز میشود:
💠فقه نظام به دو قسم اصلی فقه نظام معرفتی و فقه نظام عینی تقسیم میشود:
👈فقه نظام معرفتی همان اصول حاکم واهداف در نظامهای اجتماعی است که معادل فقه نظامهای اجتماعی است.
👈فقه نظام عینی، حکمرانی شامل خط مشیگذاری، تنظیمگری و خدمات عمومی (خدمتی که یک نهاد خصوصی،عمومی یا دولتی به مردم میرساند) است و تنظیمگری شامل 8 مرحله از جمله مقرراتگذاری و ساختارسازی است
حکمرانی شامل باید و نبایدهای راهبردی(اسناد راهبردی)، رفتاری (قوانین و مقررات) و ساختاری (سازمان قوانین و مقررات) است که معادل فقه حکمرانی است.
❓بعد از تعریف فقه نظام این پرسش مطرح میشود که کارویژه فقه نظام چیست؟ وضعیت موجود دانشها و فرایندهای عینی در نظامهای اجتماعی ما چیست و فقه نظام در این میان چه کارویژهای را دنبال میکند؟
💠در وضعیت کنونی ایدوئولوژیها، علوم اجتماعی و فرایندهای حکمرانی که به ترتیب به انسان مطلوب، موجود و تغییر انسان موجود به مطلوب میپردازند، وضع خاصی دارند:
👈ایدوئولوژیهای گسسته غربی انسان مطلوب را ترسیم میکنند؛ مثل ایدئولوژی سوسیالیستی، مارکسیستی، لیبرالیستی و لیبرالیست هم در سه بخشِ کلاسیک، لیبرال دموکراسی و نئو لیبرالیسم که اصول حاکم و اهداف اقتصادی یا سیاسی و مانند آن را تعیین میکنند و انسان مطلوب را در حوزه سیاست یا اقتصاد تعریف می کنند. در ایران اختلاف این ایدوئولوژیها در نظر گرفته نمیشود و همه را درست میپندارند.
👈توصیف انسان محقق؛ مثل کشف فرمول رابطه عرضه و تقاضا یا درآمد و مصرف، توسط دانشهای اجتماعی رایج انجام میشود.
👈 تغییر انسان موجود به سوی انسان مطلوب یا با استفاده از قانون (تا قبل از 1980) و یا با استفاده از فرایند حکمرانی که در وضع فعلی، به جز در نظام دفاعی و امنیتی، در سه سطح ایدوئولوژی، راهبرد، مقررات و ساختار از هم گسسته و مستقل هستند و یکپارچه و هماهنگ نیستند
💠 کارویژه اصلی فقه نظام هماهنگی میان مبانی، ایدوئولوژی و سطوح حکمرانی است:
👈استنباط اصول و اهداف نظامها؛ اقتصاد یا امنیت یا ...، از منابع اصلی یا کتب فقهی
👈استفاده از فقه در شناخت انسان محقق: درتوصیف انسان محقق و در واقع در موضوعشناسی نیز فقه جریان دارد؛ هم در موضوع به معنای مکلف و هم در متعلق حکم: در فقه دو نوع حکم وجود دارد؛ برای انسان مکلف بما هو مکلف یا برای انسانی که حادثهای مانند بیماری برای او رخ داده است. این شناخت با پارادایم حکمی-اجتهادی صورت میگیرد.
👈در تغییر انسان محقق به مطلوب، به «فقه حکمرانی» برای تعیین باید و نبایدها به صورت یکپارچه و هماهنگ در سه سطح محتاجیم
☑️برگرفته از کتاب «گفتارهایی پیرامون فقه نظام»، تحقیق حمزه منصوریان، انتشارات موسسه پژوهشی فقه نظام، نشست هشتم: رابطه فقه نظام و علوم اجتماعی؛ ارائه استاد عبدالحسین خسروپناه
📍بوستان کتاب
#کتاب_فقه_نظام
◻️پژوهشگاه فقه نظام
🆔@jiiss_ir
💠 بسم الله الرحمن الرحیم
جناب مستطاب برادر ارجمند و مجاهد، استاد محمود المشهدانی، ریاست محترم پارلمان عراق (حفظه الله تعالی)
سلام عليكم ورحمة الله وبركاته
انتخاب جنابعالی به ریاست پارلمان عراق از سوی نمایندگان محترم پارلمان، نشانگر اعتماد والای ملت عراق به شخصیت والامقام شما و بیانگر بینش نمایندگان فرهیختهی پارلمان است. امیدوارم این انتخاب، نویدبخش آیندهای پر فروغ برای ملت عراق و زمینهساز دستاوردهای بزرگتر به نفع عراق سرافراز، منطقه و امت اسلامی باشد.
این انتخاب خردمندانه را به شما، ملت و پارلمان عراق تبریک عرض نموده و از درگاه خداوند برای شما توفیق و تأييد بیشتر و برای ملت بزرگ عراق، سربلندی، تعالی، رستگاری و پیروزی در تمامی عرصهها مسئلت می نمایم؛ انشاء الله.
والسلام علیکم و رحمة الله وبركاته
محسن اراکی
▫️ پژوهشگاه فقه نظام
🆔@jiiss_ir
💠 مجلس خبرگان بی نظیرترین پارلمان دنیاست
🔸 آیت الله اراکی با تصریح بر این که مجلس خبرگان، بینظیرترین پارلمان دنیاست تأکید کرد: در معرفی مجلس خبرگان به مردم کوتاهی شده و از این رو لازم است تا گزارش کار این مجلس به اطلاع عموم مردم رسانده شود.
🔸 ایشان که در جمع مسئولین استان مرکزی سخن میگفت با بیان این که مجلس خبرگان دو مأموریت اصلی دارد اظهار داشت: انتخاب رهبری نظام و مراقبت و نظارت بر تداوم شرایط رهبری، دو مسئولیت اصلی این مجلس است.
🌐 مشروح خبر
▫️ پژوهشگاه فقه نظام
🆔@jiiss_ir