🌗ما نیاز به جامعه علمی دانشگاهی داریم(دوم/پایانی)
✍️دکتر حسن#انصاری (دانشگاه پرینستون)
(قسمت اول را اینجا بخوانید)
🔹متأسفانه ما در ایران به دلائل مختلف از همان بدو تأسیس دانشگاه دست کم در عرصه علوم انسانی ضرورت وجود جامعه علمی دانشگاهی را جدی نگرفتیم. این به دلیل عدم وجود فرهنگ نقد است. جامعه علمی در شکل عقلانیت جمعی جامعه نخبگان دانشگاهی در هر رشته ای مرجعیت لازم را باید برای ارزیابی محصولات علمی داشته باشد. بدون وجود چنین مرجعیتی علمی، آشفتگی فکری جای تولید علم را می گیرد و مانع آن می شود.
🔸بیرون دانشگاه در ایران تولید علم متولیان دیگری هم دارد. در تمام طول سده بیستم ما سلسله ای از نویسندگان و روشنفکران را داشته ایم که نه تنها تحصیلات آکادمیک (دانشگاه و یا حوزه، این یکی در عرصه دین) نداشته اند بلکه به آن بی اعتنا بوده اند. خارج از محیط دانشگاه و قواعد جامعه های علمی مترجمانی حرفه ای داشته ایم که جای استادان فلسفه و یا علوم اجتماعی را گرفته اند. اساسا اهمیت یافتن مترجمین و بر کشیده شدن آنها به مقام نظریه پردازهای اجتماعی و فلسفی حاصل همین نگاه است. در غرب عموما ترجمه یک صناعت است و نه یک شعبه از شعب مرجعیت علمی. به سادگی نظریه پردازی خارج از نظامات دانشگاهی را اجازه می دهیم که جای تخصص آکادمیک را بگیرد. تولید روشنفکرمان زیاد از اندازه است. روشنفکری را بیرون دانشگاه جستجو کرده ایم. در عرصه تاریخ بیشتر می پسندیم کسی تئوری تاریخی بدهد بدون آنکه با اسناد و مدارک حرف بزند و کاری با دقت آزمایشگاهی در حوزه تاریخ انجام دهد. ترجمه گونه ها را تألیفات واقعی می پنداریم و مجلات غیر دانشگاهی ما بسی بیشتر از مجلات دانشگاهی مان در نقش مرجعیت های اجتماعی و علمی و فرهنگی قرار گرفته اند.
🔹در طول سده بیستم ایران (و البته در جهان عرب هم وضع کم و بیش همین گونه است) بسیاری از روشنفکران و تفکر سازان و مرجعیت های فکری و روشنفکری ما یا تحصیلات دانشگاهی اساسا نداشته اند و یا تحصیلات پایینی داشته اند. برخی از آنها هم اگر تحصیلات دانشگاهی داشته اند خارج از زمینه کار و قلم و عرصه روشنفکری و تولید فکرشان بوده. در همین چند دهه اخیر روزنامه ها و مجلات عرصه روشنفکری را در ایران ملاحظه کنید. چند درصد این منشورات را به مقالات متخصصان دانشگاهی اختصاص داده ایم؟ سهم استادان فلسفه ما در قیاس با مترجمان فلسفه چقدر بوده؟ در قیاس با تئوری پردازان غیر دانشگاهی مان چطور؟ چند درصد تولیدات روشنفکری ما در صد سال گذشته با استانداردهای نظامات دانشگاهی و جامعه های علمی سازگاری دارد؟ نظریه پردازانی داریم که با وجود حضور قوی رسانه ای و در عرصه نشر تاکنون یک کتاب که در چارچوب کتابی دانشگاهی نوشته شده باشد عرضه نکرده اند. در غرب مهمترین کتاب ها در عرصه علوم انسانی توسط ناشران دانشگاهی و یا آکادمیک منتشر می شوند. این مجلات دانشگاهی اند که تولید علم و رهبری و مرجعیت فکری و علمی و ارزیابی آکادمیک را بر عهده دارند و نه ماهنامه ها و فصل نامه های رنگی. در همین ده سال اخیر سردبیرانی با مایه های علمی اندک چندین مجله در عرصه فکر و تفکر سیاسی را مدیریت کرده اند در حالی که از لحاظ تحصیلات دانشگاهی در رشته هایی که مدعی آنند هیچ برجستگی قابل اشاره ای ندارند و ارزیابی های آکادمیک در موردشان وجود ندارد.
متأسفانه با سوار شدن بر موج های رسانه ای در یکی دو دهه اخیر و بدون آنکه تولید علم و اندیشه روند درست و آکادمیک خود را طی کرده باشد و بی آنکه اندیشه های آنان از صافی نقد درون دانشگاهی و بر اساس قواعد جامعه علمی گذشته باشد کسانی به عنوان متفکران عرصه عمومی و سیاست و اندیشه مورد تبلیغ همین نوع ماهنامه ها و فصل نامه های غیر دانشگاهی قرار گرفتند که یا اساسا از تحصیلات دانشگاهی مقبولی برخودار نبودند و یا تاکنون یک کتاب بر اساس موازین جهانی نظامات آکادمیک منتشر نکرده اند. طبیعتا من مخالفتی با حضور روشنفکران و فعالان عرصه اجتماعی و رسانه ای ندارم اما همه سخن من این است که این را با جامعه علمی و آکادمیک اشتباه نگیریم. در غیر این صورت تنها خود را فریب داده ایم و به جای علم متأسفانه در بسیاری موارد تنها ایدئولوژی های زودگذر برای اهدافی سیاسی و حزبی تولید کرده ایم...
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
حیات دانشگاه.pdf
7.9M
#اختصاصی
🌗 حيات دانشگاه به معارف اسلامي است
🎤 در ديدار با حضرت آيتالله العظمي صافي گلپايگاني
❇️اينها مسائلي است كه هميشه مورد توجه بوده و كم و بيش بايد فكري كرد كه حوزهها و روحانيت بتوانند وظيفه اصلي خودشان را در اين مراكز (دانشگاهها) انجام بدهند. ما معارفي داريم كه اگر در مجامع علمي عرضه شود بهتر و بيشتر جلوه ميكند. شايد نتوان بخشي از حقايق نهجالبلاغه را براي همه مردم بيان كرد ولي در دانشگاهها ميشود اينها را عرضه كرد. در بين دشمنان اسلام و كفّار و دانشمندان خارجي، افرادي بودهاند كه به مجرد آشنايي با معارف اسلامي، تحت تأثير قرار گرفته و مسلمان شده و ايمان آوردهاند. تأثير تعاليم اسلامي و هدايتهاي الهي در قشر دانشمند و تحصيلكرده، بيشتر است و اگر ما خودمان بتوانيم تبليغ كنيم و لوازم آن را داشته باشيم، بهتر ميتوان اين قشر را تحت تأثير قرار داد و هدايت نمود.
✅از شما و زحمات شما تشكر ميكنم. اين توفيقي است كه شامل حال شما شده و از اين جهت تبريك عرض ميكنم و اميدوارم كه اين رشته امور انشاءالله بيشتر و بالندهتر شود. بدانيد كه اين نقطه شروع است و از همينجا بايد به سوي تكامل رفت. كل مطلب هم همين است كه معارف اسلام و قرآن و اهلبيت(عليهمالسلام) بايد در جامعه باشد و جامعه با اين معارف است كه تربيت ميشود. بايد مردم را با اين معارف آشنا كرد؛ مخصوصاً در دانشگاهها و در ميان اساتيد و نسل جوان و قشر تحصيل كرده.
✅ادامه مطلب در فایل pdf
📚منبع: نشریه معارف 73
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
#نشست
🔰#جن_گیری و تسلط شیاطین بر انسان، در ادیان و سینما
🔹یکشنبه 28 خرداد، ساعت 17
📎لینک نشست
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
🌗 تازه ترین ارادت نقاش
▪️《جواد الشهید》علیه السلام
✍ حسن روح الامین
▪️ تابلو نقاشی《جواد الشهید》که با موضوع شهادت حضرت امام جواد علیه السلام در ابعاد ۱۴۰×۱۰۰ سانتی متر با تکنیک رنگ و روغن روی بوم نقش بسته، اثر نقاش مبتکر و متعهد استاد حسن روح الامین است.
آبش سرد، نانش + دَمش گرم و نقشش مانا؛ آمین
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
🌗 امام جواد (ع):
الْمُؤمِنُ یَحْتاجُ إلى ثَلاثِ خِصالٍ: تَوْفیقٍ مِنَ اللّهِ عَزَّوَجَلَّ، وَ واعِظٍ مِنْ نَفْسِهِ، وَقَبُولٍ مِمَّنْ یَنْصَحُهُ.
مؤمن در هر حال نیازمند به سه خصلت است: توفیق از طرف خداوند متعال، واعظی از درون خود، قبول و پذیرش نصیحت كسی كه او را نصیحت نماید.
📗بحارالأنوار، ج ۷۲ ، ص ۶۵
🌐 ویژه نامه امام جواد علیه السلام
در حدیث نت
•┈┈•.•┈┈
🏷 بیش از ۱۰۰ مطلب متنوع پیرامون امام جواد علیه السلام
✧ احادیث معصومین(ع) ✧ احادیث موضوعی
✧ احادیث داستانی ✧ سیره معصومان
✧ شرح حدیث ✧ چهل حدیث
✧ مقالات نشریات ✧ تصاویر حدیثی
✧ معرفی پایگاهها ✧ پرسش و پاسخ
✧ خبر و گزارش ✧ معرفی کتاب
✧ حديث ايام ✧ ويژه ها
✧ چهل حدیث ✧ بیان و تحلیل
✧ چند رسانهای
🗒 چهل حدیث (فایل Word)
📑 چهل حدیث (فایل PDF)
📗 دانلود کتاب باران سخاوت
🔅 شرح احادیث امام جواد علیه السلام
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
مرجعیت علمی سیاسی.pdf
1.67M
#اختصاصی
🌗بررسي مرجعيت علمي، سياسي اهل بيت(ع) و ارتباط آن با مسئله وحدت
✍️ بتول باقري
🔻اشاره
امامت و ولايت جايگاه عظيمي در اديان آسماني و الهي دارد، در دين مقدس اسلام نيز كه به عنوان كاملترين و آخرين دين آسماني مطرح است، اين دو مقوله به سبب اهميت فوقالعاده و خاصي كه دارد جزء اصول دين به شمار ميآيد.
🔹قرآن كريم كه منشور كامل دين اسلام است، بر مسئله ولايت و امامت جانشينان پيامبر اكرم(ص) تأكيد، تصريح و بعضاً اشارات فراوان دارد و از آنها با تعابيري مانند «اولواالامر، اهل البيت و اهل الذكر» ياد كرده است.
🔸رسول مكرم اسلام(ص) نيز به تأسي از قرآن كريم مرجعيت سياسي، ديني و علمي اهل بيت به ويژه اميرالمؤمنين(ع) را در مناسبتهاي مختلف و طي 23 سال رسالت، مكرراً و با شيوههاي گوناگون به جامعه اسلامي عصر خود و آيندگان گوشزد فرمودهاند.
🔹نظر به تفاوت آراء و اختلاف نظري كه ميان دو مذهب شيعه و سني در خصوص مرجعيت سياسي، ديني و علمي ائمه(ع) ديده ميشود مقاله حاضر در صدد پاسخ به اين سئوال است كه «آيا منظور از امامت و ولايت ائمه اطهار(ع) به ويژه امام علي(ع)» تنها مرجعيت ديني و سياسي است يا مرجعيت علمي آن امام نيز مطرح ميشود؟ و پس از پاسخ به اين پرسش به مسئله وحدت حول مرجعيت علمي معصومان(ع) اشاره ميكند.
✅ادامه مطلب در فایل pdf
📚منبع: نشریه معارف 73.
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
#نشست
🔰دوره حضوری نقد و بررسی الحاد معاصر
🔹مهلت ثبت نام لغایت دوشنبه ۲۹ خرداد
🔹قم، خیابان دورشهر، کوچه یک، مرکز آموزشهای کاربردی
📎جهت کسب اطلاعات بیشتر:
El.balagh.ir
@admin_el
02531156361
🔰 بررسی حقیقت یوگا و مدیتیشن
🚨رایگان به صورت حضوری و مجازی
🔹مهلت ثبت نام تا دوشنبه ۲۹ خرداد
📎لینک ثبت نام
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
✅ نشست مهدویت و آرمان گرایی در اندیشه مقام معظم رهبری حفظهالله:
...
1️⃣جایگاه کمال طلبی در اندیشه انتظار از دیدگاه امامین انقلاب «مد ظله العالی»
ارائه دهنده: دکتر امیر سیاهپوش
.
.
2️⃣نسبت مهدویت و آرمان گرایی در اندیشه امام خامنه ای «مد ظله العالی»
ارائه دهنده: حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن ملایی
...
🗓زمان: دوشنبه 29 خرداد
⏱ساعت 10:30 الی 12
🕋مکان: خیابان شهداء، ک آمار، ک شهید علیان، مرکز تخصصی مهدویت
لینک مجازی شرکت در جلسه:
https://www.skyroom.online/ch/smhmn313/jalasat
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
🌗 دو تأمل
به مناسبت شهادت امام جواد(ع)
✍️ دکتر عباس پسندیده
🏴🏴🏴🏴🏴🏴🏴
1️⃣ شاخصهای تحلیل دوران امام(ع)
♦️ از شاخصهای تحليل زمان، سن امامت، عمر امامت و سن شهادت است. هرچه سن کمتر و عمر امامت کوتاهتر باشد، استبداد و خفقان بیشتر است.
◾️امام جواد عليهالسلام👇
🔵 در سن ۸ سالگی به امامت رسید؛
🟢 فقط ۱۷ سال امامت کرد؛
🔴 و در ۲۵ سالگی به شهادت رسید.
♦️یعنی کمترین سن امامت و شهادت، و کوتاهترین عمر امامت! این شاخصها نشان از سخت بودن دوران حضرت دارد. این شرایط تنها برای امام جواد عليهالسلام و نخستین بار رخ داد.
2️⃣ امام(ع) و پدیده اجتماعی شراکت در زشتی
🔸 هر رفتاری، زشت یا زیبا، تا وقتی محدود به فاعل است، رفتاری فردی بوده و پیامد و عواقب آن، محدود به فاعل است. اگر رفتار یک نفر، در جامعه بازتاب پیدا کند، بُعد اجتماعی یافته و به مسئلهای اجتماعی تبدیل میشود.
🔹 یک نمونه رفتار اجتماعی، مدل «عمل-تحسین» است؛ که انجام عمل از یک نفر یا یک گروه و تحسین و تمجید آن از سمت دیگران است.
در این مدل، یک رفتار از حالت فردی و اختصاصی به رفتاری شراکتی و اجتماعی تبدیل میشود.
🔸 تحسین و تمجید، استارتاپ یا شتابدهنده اجتماعی رفتار است. ترکیب عمل-تحسین یک شراکت اجتماعی است. حال اگر آن رفتار، زشت و قبیح باشد، شراکت در قُبح و زشتی صورت گرفته و فرد تحسینگر همانند فاعل در بدی آن شریک است. در قبیح و مُنکر اجتماعی، فاعل و تحسینگر هر دو شریکاند و پیامد منفی برای هر دو نوشته میشود.
🔷🔶🔹🔸 امام جواد (ع) میفرماید: «مَنِ اسْتَحْسَنَ قَبیحاً كانَ شَریكاً فیهِ»؛ هر كه كار زشتی را تحسین كند، در آن شریک است.
📚 كشف الغمّه، ج ۲ ، ص ۳۴۹
🔷🔹در هر کار قبیح، تحسین و تأیید موجب گسترش اجتماعی آن میشود. تحسین و تمجید موجب ارزشگذاری مثبت و تبدیل مُنکر به معروف میشود. این کار میتواند اقدام به کار نادرست باشد یا مقابله نادرست با کار قبیح. پس مقابله با یک پدیده هم شامل همین قانون است.
🔶🔸در پدیده شوم و تلخ بدحجابی و بیحجابی، برخی به تحسین و تأیید آن اقدام میکنند. اینان دانسته یا ندانسته به ترویج آن کمک میکنند. در این شرایط، یکی از مهمترین اقدامات آن است که تحسین و تأیید، به تقبیح و زشتانگاری تبدیل شود. همچنین اگر در برخورد با این پدیده، رویهای غلط پیش گرفته شود، حکم قبیح دارد و هر کس آن را تحسین و تأیید کند، در عواقب آن شریک است.
🔷🔸🔷 تحسین بدحجابی و تحسین مقابله غلط با بدحجابی، هر دو مانند لبههای قیچی هستند که برای قطعه قطعه کردن عفاف و حجاب به حرکت در میآیند.
🌐 صفحات مجازی استاد پسندیده در: ایتا | تلگرام | ویراستی
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
🌗 امام جواد(ع) و رعایت اخلاق در مناظرات تحمیلی
🎙 حجت الاسلام حمیدرضا مطهری، هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
🔷امام جواد(ع) در کمتر از ده سالگی با دختر مامون ازدواج کردند و در همین سن مناظراتشان با برخی فقها مانند یحیی بن اکثم شکل گرفت. عباسیان از ترس اینکه مبادا جریان ولایتعهدی امام رضا(ع) برای امام جواد(ع) هم تکرار شود با این ازدواج مخالف بودند زیرا اگر چنین میشد وضعیت خاندان عباسی بههم میخورد. چون نمیتوانستند مستقیما با این مسئله مخالفت کنند، به مامون گفتند دخترت را به ازدواج پسر بچهای در آوردهای که... لذا مامون از یحیی بن اکثم دعوت کرد که با امام جواد(ع) مناظره کند.
🔶 یحیی سؤالی درباره حج پرسید و امام هم شقوق مسئله را چنان طرح کردند که باعث تعجب همگان شد. متقابلاً امام هم سؤالی از یحیی پرسید و او نتوانست جواب دهد و امام این چنین پیروزمندانه از مناظره بیرون آمدند.
🔷نمونه دیگر این مناظرات در زمان معتصم و درباره حکم قطع دست دزد بود که امام(ع) با استناد به قرآن کریم و سیره پیامبر(ص) پاسخ دادند. بعد از این مناظرات برخی اطرافیان معتصم دسیسه کردند که تو با برپایی این مناظرات امام جواد(ع)، علویون را بر عباسیون برتری دادی و همین دسیسهها زمینه را برای شهادت آن حضرت فراهم کرد.
🔶در مناظرات چنداصل مورد توجه امام جواد(ع) بود:
1. استناد و استدلال به آنچه مورد قبول طرف مقابل باشد.
2. رعایت اخلاق مناظزه که طرفینی هست نه یک طرفه و با هدف شکست رقیب. امام جواد(ع) در مناظرات تحمیلی هم اخلاق را رعایت میکرد.
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir