#فقه
#استاد_درایتی
#دروس_خارج_حوزه_علمیه_خراسان
🔰عدم انفساخ عقد ودیعة با جنون یا إغماء دائمی مودع
🔻اگرچه مشهور فقهاء براساس إجماع یا به اقتضای عقود جائز و إذنی معتقدند که عقد ودیعة با جنون یا إغماء دائمی مودع منفسخ میشود، اما به نظر میرسد که عقد ودیعة پس از جنون یا بیهوشی دائمی مودع نیز همچنان پابرجاست (هرچند به جهت وجود إجماع، احتیاط مستحب در استرداد مال ودیعة به ولی مودع در چنین شرائطی است) و ولیّ مودع تصمیم گیرنده نسبت به رجوع در إذن میباشد، همچنان که جنون موقت و بیهوشی موقّت مودع نیز همانند خواب ضرری به صحت و بقاء عقد ودیعة نمیرساند، زیرا ازدست دادن صلاحیت إذن بعد از انعقاد عقد، ضرری به صحت آن نمیرساند...
📝تولید خبر:
حجت الاسلام محسن رأفت نیا
💠 بیشتر بخوانیم👇
📚درس خارج فقه، ۱۴ آذر ۱۴۰۲
🌐مباحث اجتهادی
┏━━━━━━🕌🕌┓
@mabahesijtihadi
┗📚📚━━━━━━┛
#انتخابات
#استاد_سیدمهدی_نقیبی
#دروس_خارج_حوزه_علمیه_خراسان
🔰اهمیت شرکت در انتخابات
🔻انتخابات بسیار اهمیت دارد و دشمن برای کاهش مشارکت مردم جو سنگینی راه انداختهاست؛ فلذا تشویق مردم _خصوصا افرادی که با صندوقهای رای قهر کردهاند_ خیلی ضروری است.
◀️یکی از اقدامات تأثیرگذار، تماس با اقوام و تشویق آنها _اگرچه خیلی هم متشرع نباشند_، به شرکت در انتخابات است.
انقلاب ما آرزوی خیلی از آزادگان و دلدادگان به اجرای شریعت محمدیه در اعصار و قرون گذشته است.
سعی و تلاش حکومت اسلامی ایران و دغدغهی بسیاری از مسئولان نیز احیاء دین، احقاق حقوق عامه و جلوگیری از ظلم و سرکشی ها است.
در مقایسه با حکومت پهلوی که علنا شعار کنار گذاشتن دین از عرصههای سیاست و حکومت داری سر میدادند و در عمل نیز برخلاف جهات عالیه اسلام اقدام میکردند.
یکی دیگر از دلایل حضور در پای صندوق های رای و تشویق اطرافیان ،تو دهانی به دشمنانی است که منتظر شکست حکمرانی اسلامی هستند چراکه اگر اسلام در حکومت داری صحیح موفق شود در تمام دنیا بساط طاغوت ها جمع خواهد شد .
دعای ما این است:
أللّهُمَّ انصُرِ الإسلَامَ والمسلمين،
واخذل الكفار والمنافقين
📝تولید خبر:
حجت الاسلام محمد چهکندی
💠 بیشتر بخوانیم👇
📚درس خارج اصول، ۵ اسفند ۱۴۰۲
🌐مباحث اجتهادی
┏━━━━━━🕌🕌┓
@mabahesijtihadi
┗📚📚━━━━━━┛
#انتخابات
#استاد_محسن_ملکی_ابرده
#دروس_خارج_حوزه_علمیه_خراسان
🔰اهمیت حضور حداکثری در انتخابات
🔻استاد ملکی در ابتدای درس خارج فقه با قرائت حدیثی از امام مجتبی علیه السلام که《ما تشاور قوم الا هدوا إلى رشدهم》بیان کردند در دین مبین اسلام عبادت به دو شاخه فردی و اجتماعی تقسیم می شود که در این بین عبادت اجتماعی اولویت و فضیلتش قابل مقایسه با عبادت فردی نیست و معنای واقعی جهاد اکبر در عبادات اجتماعی متحقق و متبلور می شود؛ و از آنجایی که انسان موجودی اجتماعیست کمال حقیقی او هم در اجتماع تحقق پیدا می کند و شایسته ترین جایی که انسان می تواند عبودیت و بندگی خداوند متعال را به جا آورد در دامن اجتماع است و همین زندگی صحیح در کنار دیگران مهمترین شاخه عبادت است.
ایشان رشد و کمال افراد را در گرو انصاف در اجتماع بیان کردند و انصاف را هم به معنای تنصیف یعنی خواستن آنچه برای خود می پسندیم و درخواست می کنیم برای دیگران خواستن، دانستند.
ایشان انتخابات را یکی از مظاهر عبادات جمعی دانستند که با توجه به حدیث امام حسن علیه السلام موجب رشد و بالندگی جامعه و افراد خواهد بود و بی توجهی به آن هم زمینه تحریص و طمعورزی دشمنان این مملکت برای به تاراج بردن و تجزیه آن و در نتیجه شقاوت افراد جامعه با هر دین، مذهب و گرایش سیاسی قلمداد کردند.
و در پایان با اشاره به حضور حداکثری در انتخابات، این امر را به مانند موشک های نقطه زن معنوی دانستند که پایگاههای دشمن را در هم می کوبد.
📝تولید خبر
حجت الاسلام شریفی
💠 بیشتر بخوانیم👇
📚 درس خارج فقه - ۷ اسفند 1402
🌐مباحث اجتهادی
┏━━━━━━🕌🕌┓
@mabahesijtihadi
┗📚📚━━━━━━┛
#انتخابات
#استاد_قربانی
#دروس_خارج_حوزه_علمیه_خراسان
💠اهمیت انتخابات در سرنوشت سیاسی
ادوار حیات بشر،سه دوره می باشد:
۱.روز ولادت و ورود به این دنیا ۲.روز مرگ و خروج از این دنیا ۳. و بین این دو روز که عمر دنیایی انسان را تشکیل می دهد، که با اختیار خود شکل می گیرد.
خداوند به لطف و مرحمتَش، خصلت و قدرت اختیار، اراده و آزادی را به انسان عنایت فرموده است که انسان با تلاش و کوشش خود می تواند، از آبشار لطف و رحمت الهی بهره مند گردد.
همانگونه که در قرآن، آیه 11 سوره رعد می فرماید:
"إِنَّ اللَّهَ لا یُغَیِّرُ ما بِقَوْمٍ حَتَّی یُغَیِّرُوا ما بِأَنْفُسِهِمْ" ؛
خدا حال هیچ قومی را دگرگون نخواهد تا زمانی که خود آن قوم حالشان را تغییر دهند.
و با توجه به این خصلت ارزنده، انسان می تواند یکی از مقدمات حفظ نظام و اقتدار آن، که حضور در صحنه و شرکت در انتخابات می باشد را ایجاد کند و شرکت در انتخابات از باب مقدمۀ واجب، بر همگان لازم است. یعنی شرکت در انتخابات یک تکلیف شرعی، ملی و اجتماعی می باشد. بنابراین به حکم عقل و منطق بر همگان فرض است. از باب؛ "وَ سارِعُوا إِلى مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّکُمْ "
و از باب "فَاسْتَبِقُوا الْخَيْراتِ"
و به حکم "ادْعُ إِلى سَبِيلِ رَبِّكَ" شرکت و دعوت به این امر خیر کند، که یک تکلیف همگانی است.
لذا وظیفۀ خود می دانیم، در این امتحان بزرگ، شرکت نموده و دیگران را نیز به حضور در پای صندوق های رأی دعوت نمائیم تا زمینۀ خدمتگزاری را برای خادمین ملت فراهم کنیم
💠 بیشتر بخوانیم👇
📚درس خارج فقه ۱۴۰۲/۱۲/۷
🌐مباحث اجتهادی
┏━━━━━━🕌🕌┓
@mabahesijtihadi
┗📚📚━━━━━━┛
#انتخابات
#استاد_عصمتی
#دروس_خارج_حوزه_علمیه_خراسان
💠اهمیت انتخابات
طبق فرمایش مقام معظم رهبری ما هنوز فتح خرمشهرها در پیش داریم،یکی از این فتح ها انتخابات خبرگان است که از آن نباید غفلت شود،مهم تر از مجلس خبرگان نیست و دیگر فتح، انتخابات مجلس است که در واقع ریل گذاری نظام در مجلس انجام می شود.شرکت در انتخابات مجلس،بسیار مهم است البته به نظر انتخابات خبرگان اهمیت بیشتری دارد.
شرکت در انتخابات اولاً تعیین سرنوشت مردم به دست مردم است،ثانیا عامل اقتدار و امنیت مردم و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است.
امام علی علیه السلام میفرمایند:
وَالَّذي فَلَقَ الحَبَّةَ ، وبَرَأَ النَّسَمَةَ ، لَولا حُضورُ الحاضِرِ ، وقِيامُ الحُجَّةِ بِوُجودِ النّاصر
یعنی همین جمعیت که آمدند خودش تکلیف ساز است.حضور مردم در انتخابات مهم و در زمان حاضر مهم تر،حضور مردم نوعی جهاد است چون نقشه ها دشمن را نقشه بر آب میکند.
دشمن امروز سعی دارد مردم پای صندوقهای رای نیایند,لذا به عنوان تکلیف شرعی باید مردم را تشویق به حضور هرچه بیشتر کنیم. نتیجه هرچه باشد با حضور حداکثری پیروز،ملت ایران است.
لذا وظیفه طلاب با عنایت به تاکیدات مقام معظم رهبری تبلیغ حضور حداکثری در این شرایط حساس است.
افرادی که تایید صلاحیت شدند حداقل ها
را دارند و از سلایق مختلف سیاسی هستند رای مردم به آنها مانعی ندارد اگرچه ترجیح انتخاب اصلح است ولی طرف مقابلش حرام نیست.
انشاالله ملت بزرگ ایران در این انتخابات موفق و سربلند و پیروز خواهند بود.
💠 بیشتر بخوانیم👇
📚درس خارج فقه ۱۴۰۲/۱۲/۷
🌐مباحث اجتهادی
┏━━━━━━🕌🕌┓
@mabahesijtihadi
┗📚📚━━━━━━┛
#انتخابات
#استاد_باقری_کیا
#دروس_خارج_حوزه_علمیه_خراسان
💠 شاخص های انتخاب اصلح
🔻نظام مقدس جمهوری اسلامی مبتنی بر دو پایه و رکن اساسی است ۱.مشروعیت ۲. مقبولیت، در رابطه با مشروعیت نظام و ادله ی آن در جای خود بحث شده اما نشانگر مقبولیت نظام حضور مردم در انتخابات است و این یک وظیفه شرعی است زیرا مقبولیت دادن به حکومت اسلامی یک وظیفه الهی است.
درحکومت اسلامی مسئولیت ها انتصابی و انتخابی است در کشور ما انتخاب ولی فقیه توسط مجلس خبرگان در واقع کشف نصب است البته انتصاب به دو قسم اصلی و فرعی تقسیم می شود که در انتصاب ولی فقیه انتصاب فرعی وصفی منظور است.
در مقابل مجلس و دولت انتخابی است، جهتش هم این است که حق الناس است مسئله ریاست جمهوری حق الناس است و باید مردم انتخاب کنند چون هر شخص در کشور دو خانه دارد، اول خانه شخصی دوم خانه جمعیِ ملی و همانطور که خانه شخصی نیاز به مدیریت و برنامه ریزی دارد. کشور هم نیاز به مدیریت و برنامه ریزی دارد وظیفه مجلس قانون گذاری برای خانه ملی است نمایندگان وکیل ملت در قانونگذاری هستند و باید در چارچوبه اسلام قانون گذاری کنند.
مطلب بعدی این است مردم چه کسانی راِ انتخاب کنند؟
به کسانی باید رأی بدهیم که دارای هفت شاخصه باشند:
۱.متدین باشند ۲. ولایت مدار باشند
۳. قانون مدار باشند ۴.صداقت با مردم ۵.خدمت گذار مردم باشند ۶. سیاست مدار باشند ۷. دارای روحیه جهادی ۸. استکبار ستیزی است،این ها شاخصه های انتخاب اصلح است.
📝تولید خبر:
حجت الاسلام دهقان پور
💠 بیشتر بخوانیم👇
📚 درس خارج فقه ۱۴۰۲.۱۲.۸
🌐مباحث اجتهادی
┏━━━━━━🕌🕌┓
@mabahesijtihadi
┗📚📚━━━━━━┛
#انتخابات
#استاد_سیدعبدالهادی_مرتضوی
#دروس_خارج_حوزه_علمیه_خراسان
💠 لزوم شرکت در انتخابات
🔻بر عموم مردم و خصوصا روحانیون و ما طلبه ها لازم است که در انتخابات شرکت کنیم تا با شرکت مردم دشمن از کیدی که نسبت به نظام مقدس جمهوری اسلامی و کشور عزیز ایران دارد مایوس شود .
امید است که همه شرکت کنیم و صل الله علی محمد و آله الطاهرین
📝تولید خبر
حجت الاسلام داودی
💠 بیشتر بخوانیم👇
📚 درس خارج فقه ۱۴۰۲.۱۲.۰۹
🌐مباحث اجتهادی
┏━━━━━━🕌🕌┓
@mabahesijtihadi
┗📚📚━━━━━━┛
#فقه
#استاد_مروی
#دروس_خارج_حوزه_علمیه_خراسان
💠انتخابات پرشور مایه امیدواری دوستان و یأس دشمنان است
🔺بار دیگر چشمهای بسیاری از دوستان و دشمنان در جهان متوجه فضای سیاسی ایران و میزان مشارکت مردم در انتخابات است؛ برگزاری پرشور و حداکثری این انتخابات موجب خوشحالی و امیدواری دوستان و دلسردی دشمنان ملت ایران خواهد شد.
🔺حضور مردم سرمایه گرانقدر و قابل اتکا نظام است، مسئولان باید از آن پاسداری و با کار جهادی و تلاش در مسیر رفع مشکلات جامعه، دِین خود را به مردمی که از بطن آنها بالیدهاند، ادا کنند.
🔺دشمن همواره تلاش کرده با ایجاد فضای یأس و ناامیدی در جامعه موجب شکل گیری فضایی سرد در انتخابات شود که به فضل الهی و هوشیاری ملت تاکنون موفق نشده و اینبار نیز ملت دشمن را مأیوس خواهد کرد.
🔺ایران با خلق افتخارات عظیم در بخشهای مختلف علمی، فناوری و نظامی، نور امید در دلهای مسلمان و مستضعفان جهان روشن کرده و به ملتها اعتماد به نفس ایستادگی در برابر مستکبران را داده است.
🔺حضور نامزدها و چهرههای جدید و توانمند در کنار شخصیتهای با تجربه در عرصه انتخابات، نشان از توانایی نظام جمهوری اسلامی در پرورش نخبگان و مدیران تازه دارد و این رویشها و حضور در صحنه ملت برای ادامه گامهای مصمم نظام اسلامی ضروری است.
💠 بیشتر بخوانیم👇
📚درس خارج فقه۱۴۰۲/۱۲/۷
🌐مباحث اجتهادی
┏━━━━━━🕌🕌┓
@mabahesijtihadi
┗📚📚━━━━━━┛
#فقه
#استاد_انصاریان
#دروس_خارج_حوزه_علمیه_خراسان
💠ضمان عامل در صورت برگشت از قصد خیانت
🔻در عقد مضاربه اگر عامل نیت خیانت داشته باشد ولی در خارج خیانتی از او سر نزند و به مال المضاربه خسارتی وارد شود در این صورت عامل ضامن است؟ سید یزدی می فرماید،در مسئله دو وجه وجود دارد:
وجه اول:
این است که صرف نیت خیانت که خیانت نیست. قهرا ضمانی را هم در پی ندارد. وجه دوم :
این است که عامل هنگامی که نیت خیانت می کند و تصمیم می گیرد که مقداری از مال را بخورد و هدر بدهد در این زمان ید او ید غاصبانه است در نتیجه وقتی یدش غاصبانه بود ضامن هم خواهد بود.
🔸نظر استاد
ما نسبت به ضمان و عدمضمان تمام نگاهمان به روایاتی است که در این رابطه رسیده است. وقتی به روایات نگاه می کنیم می بینیم روایت حکم به ضمان را دائر مدار مخالفت می داند، اگر مخالفت کند و خسارتی وارد شود عامل ضامن است و این مخالفت مخالفت فعلی است. اگر مخالفت سر زد و بعدا تنزل قیمت پیدا شد محکوم به ضمان است اما اگر در خارج مخالفتی سر نزد و فقط فکر خیانت کرده به این اندازه نمی توان او را محکوم به ضمان کرد .
📝تولید خبر:
حجت الاسلام سید محمد حسینی هدک
💠بیشتر بخوانیم👇
📚درس خارج فقه ۱۴۰۲.۱۱.۲۳
🌐مباحث اجتهادی
┏━━━━━━🕌🕌┓
@mabahesijtihadi
┗📚📚━━━━━━┛
#فقه
#استاد_حسینی_فقیه
#دروس_خارج_حوزه_علمیه_خراسان
💠نفقه زوجه صغیره
🔻برای بیان و اثبات حکم نفقه زوجه صغیره ابتدا باید دو مطلب إثبات شود:
اولا اینکه مناط وجوب نفقه عقد است یا تمکین ؟
اگر عقد باشد یقینا نفقه زوجه صغیره ثابت است،چون مناط وجوب نفقه که عقد است محقق شده است،ولکن اگر مناط تمکین است،آیا تمکین تام ملاک است یا تمکین اعم از تام و ناقص.
ثانیا :باید بررسی شود که آیا إستمتاع به دخول و إستمتاع به غیر دخول اززوجه صغیره جایز است یانه؟
نسبت به این بحث با بررسی أدله به وضوح ثابت می شود که استمتاع به دخول جایز نیست ولی استمتاع به غیر دخول مثل تفخیذ ولمس و...جایز است به دلیل إجماع و اطلاق ادله استمتاع از زوجه، واصل برائت.
حال اگه ملاک وجوب نفقه تمکین باشد،و مراد از تمکین، تمکین تام باشد،نفقه زوجه صغیره بر زوج واجب نیست زیرا تمکین تام ممکن نیست، چون دخول به زوجه صغیره حرام است،ولی اگر مناط وجوب نفقه، تمکین به معنای عام باشد،اعم از دخول و غیر دخول، نفقه زوجه صغیره بر زوج واجب است زیرا تمکین ناقص نسبت به زوجه صغیره بلامحذور است.
طبق نظر ما مناط وجوب نفقه عقد نیست زیرا ازادله اثبات شد که مناط وجوب نفقه به تمکین است نه عقد ولی ادله نسبت به تمکین که ایا مراد تمکین تام است یا ناقص اجمال دارند وقدر متیقن ازتمکین ،تمکین تام است،پس نفقه زوجه صغیره برزوج واجب نیست.
📝تولید خبر:
حجتالاسلام محمدامیرنیکی
💠 بیشتر بخوانیم👇
📚خارج فقه ۱۴۰۲/۹/۱۸
🌐مباحث اجتهادی
┏━━━━━━🕌🕌┓
@mabahesijtihadi
┗📚📚━━━━━━┛
#رجال
#استاد_ربانی_بیرجندی
#دروس_خارج_حوزه_علمیه_خراسان
💠 پذیرش سه مورد از توثیقات عام در منهج آیت الله خوئی ره؛
🔻 محقق خویی گرچه در ابتدا هیچ کدام از قرائن و توثیقات عامه را نمیپذیرد، اما در سالهای بعد برخی از این توثیقات و قرائن عمومی را مورد توجه قرار میدهد. طبق بیان مرحوم آیت الله العظمی خویی در مقدمه کتاب معجم رجال الحديث، ایشان سه توثیق از توثیقات عام را پذیرفتهاند، در حالی که توثیقات عام مورد توجه و پذیرش اکثر علما میباشد.
این سه مورد عبارتند از:
۱) روات کتاب تفسیر علی بن ابراهیم قمی مشهور به تفسیر قمی، اثر علی بن ابراهیم قمی (متوفای ۳۰۷ق) فقیه و محدث شیعه، معاصر امام هادی(ع) و امام عسکری(ع) و از مشایخ و اساتید کلینی است.
۲) روات کتاب «کامل الزیاره» تالیف شيخ ابوالقاسم، جعفر بن محمد بن جعفر بن موسى بن مسرور بن قولويه قمى (متوفاى ۳۶۷ هجرى).
۳) مشایخ نجاشی
و پذیرش این سه مورد توسط محقق خویی ریشه در پذیرش توثیقات افراد در ضمن جماعت دارد، گرچه در برخی از این توثیقات جمعی خدشه مینمایند.
ر ک:
نام کتاب : معجم رجال الحديث نویسنده : الخوئي، السيد أبوالقاسم جلد : ۱ صفحه : مقدمه سوم به بعد.
📝تولید خبر:
حجت الاسلام سید مجتبی صدیقیان
💠 بیشتر بدانیم👇
📚درس خارج فقه ۱۵ اسفند ۱۴۰۲
🌐مباحث اجتهادی
┏━━━━━━🕌🕌┓
@mabahesijtihadi
┗📚📚━━━━━━┛