✅ #المحاضرة
🎙 مع سماحة آية الله الشيخ محمد حسين ملك زاده
📌 تحت عنوان: معالجة إشكالية الاجتهاد العقدي من خلال التأمل في خطبة السيدة الزهراء سلام الله علیها
🗓 الزمان : ١٤ آذر ۱۴۰۳
2024/12/04
🕌 المكان: قم المشرفة، مجمّع الإمام الصادق عليه السلام
http://eitaa.com/joinchat/761921543C9cf554b0c9
هدایت شده از مرکز پژوهشهای اقتصادی حَبنا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✅ #بیان_نکته
⏪ با این همه کار فرصت درس خواندن ندارم!
👤 آیت الله ملک زاده
🔶 گاهی به طلبههای تهرانی که مشغول کارهای فرهنگی و اجتماعی هستند میگویم ظاهرا طلبه بودن برای شما یک اسم رمز میماند یعنی یک خلاصه گیری از همه کارهایتان است. چون شما بسیجی هستی، هیئتی هستی، فعال فرهنگی هستی، باشگاه میروی، اردو میبری، راهیان نور میبری و همه کار میکنی بعد میخواهی بگویی من چه کاره هستم فقط یک کلمه لازم داری که دالّ بر همه این معانی باشد میگویی من #طلبه هستم.
🔶 جالب است، یک کلمه میگویی همه آن معانی را میرساند اگر بپرسند شما #درس هم میخوانی؟ میگوید شما خودت انصاف داشته باش، من با این همه کار مگر میرسم درس بخوانم! طبیعی است که نمیرسم.
🔶 "لیتفقهوا" در آيه نفر، دال بر استمرار دارد اینکه یک درسی هم بخوانیم و یک حوزهای هم برویم و صد جای دیگر هم بخواهیم کارت بکشیم این نمیشود. بلکه باید مستمرا سالها این کارها به تدریج و با دقت و تأمل انجام شود تا نتیجه دهد.
💥 از درس فلسفه فقه و روش شناسی اجتهاد
🗓 زمان: پاییز ۱۳۹۹
http://eitaa.com/joinchat/761921543C9cf554b0c9
✅ #بیان_نکته
⏮ در کسی که تفقه در دین نمیکند خیری نیست!
👤 آیت الله ملک زاده
🔶 قَالَ أَبُو عَبْدِاللَّهِ (ع): «لَا خَيْرَ فِي مَنْ لَا يَتَفَقَّهُ مِنْ أَصْحَابِنَا يَا بَشِيرُ إِنَّ الرَّجُلَ مِنْهُمْ إِذَا لَمْ يَسْتَغْنِ بِفِقْهِهِ احْتَاجَ إِلَيْهِمْ فَإِذَا احْتَاجَ إِلَيْهِمْ أَدْخَلُوهُ فِي بَابِ ضَلَالَتِهِمْ وَ هُوَ لَا يَعْلَمُ».
🔶 در کسانی از اصحاب ما که تفقه در دین نمیکنند چند نکته وجود دارد. نکته اول اینکه در آنها خیری نیست. نکته دوم اینکه اگر تفقه نکنند و با تفقه خودشان مستغنی نشوند محتاج منحرفین و مخالفین میگردند و ناچار میشوند در خانه آنها بروند، پس تفقه در دین کنید تا محتاج در خانه آنها نشوید. نکته سوم اینکه وقتی محتاج آنها شدید آنها شما را در باب ضلالت خودشان داخل میکنند و شما نمیفهمید و خیلی هم خوشحال هستید و با خوشحالی جلو میروید.
🔶 گمان میکنم با این مقدار تأمل و توقفی که در آیه شریفۀ نفر شد، بسیاری از ابعاد تفقه در دین روشن شد. یعنی اگر کسی بر اساس همین مطالبی که عرض شد کار پژوهشی کند، رسالتهای حوزه، رسالتهای طلبه و وظایف طلبگی، حال و آینده طلبگی همه این مسائل روشن میشود.
🔶 اینکه میگوییم فقیه در دین شدن شرعاً واجب کفایی میباشد، جدی است یعنی اگر «من به الکفایه» به این کار قیام نکند و به اندازه کفایت افراد طلبه واقعی نشوند، همه در قیامت مسئول هستند و باید پاسخگو باشند. یعنی یکی از گناهانی که مردم به خاطر آن جهنم میکشند همین است که به اندازه کافی طلبه نشدند و کسانی که طلبه شدند به اندازه کافی تفقه نکردند و همان اوائل مقداری ثبت نام کردهاند و به دنبال کارهای دیگر رفتهاند.
💥 برگرفته از درس فلسفه فقه و روش شناسی اجتهاد
🗓 زمان: پاییز ۱۳۹۹
http://eitaa.com/joinchat/761921543C9cf554b0c9
آیتالله ملک زاده
✅ #اللقاء_العلمي
⏪ الشهيد الصدر منظّر نظامنا
🎙 مع سماحة آية الله الشيخ ملك زاده
🔹 القسم الثاني
🔶 ما معنی فقه النظریات؟
🔶 مقارنة التفسیر التجزیئي والتفسیر الموضوعي للقرآن الکریم
🔶 لماذا تبحثون عن النظریات وما عندنا في الإسلام النظریة بل عندنا الآیة والحدیث والحکم الشرعی فقط وأیّ جدوی فی البحث عن النظریات؟
🗓 الزمان: ٢٥ جمادي الأولى ١٤٤٦
http://eitaa.com/joinchat/761921543C9cf554b0c9
✅ #منابع_لغوی اجتهاد:
🔶 تقسیم کتب لغوی لازم برای فراید استنباط و اجتهاد به سه دسته
1️⃣ دسته اول: کتبی که تنها به معنای لغت پرداختهاند و به جایگاه استعمال واژه نظر نداشتهاند. از جمله این کتب میتوان از «العین» خلیل بن احمد، «صحاح اللغة» جوهری، «لسان العرب» إبن منظور، «مصباح المنیر» فیّومی و «قاموس المحیط» فیروزآبادی نام برد.
2️⃣ دسته دوم: کتبی که لغت را با توجه به کاربردش در قرآن و حدیث معنا کردهاند. مشهورترین کتاب در لغات قرآن «مفردات» راغب اصفهانی است. مهمترین کتب در لغت روایات نیز «النهایة» ابن اثیر و «مجمع البحرین» طریحی میباشد.
3️⃣ دسته سوم: کتبی که ریشه و معنای اصلی لغت را در عصر صدور، به دقت مشخص کردهاند. که «مقاییس اللغة» ابن فارس و همچنین «أساس البلاغة» زمخشری از این دستهاند.
🔶 فقها، معمولا به این کتب لغت مراجعه میکنند. به طور مثال شیخ اعظم انصاری در مکاسب محرمه، هنگامی که به قول لغوی مراجعه میکند، معمولا قولِ به قاموس المحیط، المصباح المنیر، الصحاح و النهایه مراجعه کرده و از آنها نام میبرد.
🔶 البته برخی در لغت قرآن، کتاب «مفردات» را قبول ندارد و میگویند راغب اصفهانی در آن اجتهادات زیادی کرده و نظرات شخصی خودش را اعمال کرده است.
دو کتاب اصلی لغت در احادیث، که به نوعی میتوان آن را با قرآن مشترک نیز دانست، «النهایه فی غریب الحدیث و الاثر»، تألیف إبن الاثیر(م606) است که از اهل سنت میباشد، و «مجمع البحرین»، تألیف فخرالدین طریحی(م1085) که شیعه است، هستند. این دو کتاب، از منابع اصلی رجوع فقها به لغت حدیث میباشد.
اگر فقیه بخواهد اصل و ریشۀ اصلی لغات را در زمان صدور بررسی کند، معمولا از دو کتاب «مغاییس اللغة»، تألیف ابن فارس بن زکریا، و «اساس البلاغة»، تألیف ابوالقاسم محمود بن عمر زمشخری مراجعه میکند. البته کتاب اول از اهمیت بیشتری برخوردار است.
این کتب، عمدۀ کتابهای لغت
مورد استفاده در اجتهاد است که ممکن است، برخی بر روی تعدادی از آنها را تاکید کنند.
💥 برگرفته از درس #فلسفه_فقه و #روش_شناسی اجتهاد آیتالله ملک زاده
🗓 زمان: پاییز ۱۳۹۹
http://eitaa.com/joinchat/761921543C9cf554b0c9