🔸️آموزههای کوتاه اخلاقی از امام حسین(ع)
محمدجعفر سعیدیان فر
۱) سقوط انسان بر اثر بیم از فقر و برتریطلبی
عن الحسين بن عليّ عليهما السلام: قالَ أميرُ المُؤمِنينَ عليه السلام: أهلَكَ النّاسَ اثنانِ: خَوفُ الفَقرِ، وطَلَبُ الفَخرِ. (الخصال، ص69، ح102)
از امام حسين(ع) روایت شده است: اميرمؤمنان(ع) فرمود: مردم را دو چيز هلاك كرد: یک، بيمِ از فقر (به دلیل از دست دادن امکانات و ثروت و فرصتها تن به کارهایی میدهد که کرامت انسانی را هم زیر پا میگذارد.) دو، پيجويىِ فخر (برای برتری طلبی نسبت به دیگران دست به هر کاری میزند حتی تجاوز به حقوق دیگران)
۲) انتقاد پذیری نشانه دانشمندان
قَالَ الحسین ( ع ) وَ مِنْ دَلَائِلِ الْعَالِمِ انْتِقَادُهُ لِحَدِيثِهِ وَ عِلْمُهُ بِحَقَائِقِ فُنُونِ النَّظَرِ. (تحف العقول، ص247)
از امام حسین(ع) چنین روایت شده که از نشانههاى دانشمند، نقد كردن گفته خود و آگاهى و اشراف او به حقائق نظريات و فنّ مناظره است.(مخاطبشناسی و دانستن روشهای انتقال مفاهیم علمی به دیگران)
۳)پذیرش خطا از طرف داشمندان دوری از خود شیفتگی
عن الإمام الحسين(ع) لَو أنَّ العالِمَ كُلَّما قالَ أحسَنَ و أصابَ، لَأَوشَكَ أن يُجَنَّ مِنَ العُجبِ، و إنَّمَا العالِمُ مَن يَكثُرُ صَوابُهُ.(محاضرات الادباء: ج۱، ص ۵۰)
از امام حسين(ع) روایت شده: اگر همه گفتههاى عالِم، نيكو و درست بود، ممكن بود كه بر اثر خودبينى و خودشیفتگی ديوانه شود؛ بلكه همانا عالِم، كسى است كه گفتههاى درستش فراوان باشد.
۴) عفو از قدرت نشانه بخشندهترین انسان
قَالَ الحسین ( ع ) اِنّ اَعفَی َالنَّاسِ مَن عَفا عِندَ قُدرَتِهِ (الدره الباهره، ج71، ص 400)
از امام حسین (ع) چنین روایت شده: بخشندهترین مردم کسی است که هنگام قدرت می بخشد.
۵)پرهیز از غُلُو
عن الحسين بن عليّ عن أبيه عليّ بن أبي طالب عليهما السلام: قالَ رَسولُ اللّهِ صلى الله عليه و آله: لا تَرفَعوني فَوقَ حَقّي، فَإِنَّ اللّهَ تَبارَكَ و تَعالَى اتَّخَذَني عَبدا قَبلَ أن يَتَّخِذَني نَبِيّا ( عيون أخبار الرضا عليه السلام: ج 2 ص 201 ح 1)
امام حسين(ع) از امام علی(ع) روایت نموده است: پيامبر خدا (ص)فرمود: «مرا از حقّم برتر منشانيد كه خداى تبارك و تعالى، مرا بنده كرده است، پيش از آن كه پيامبر قرار دهد».
(دراین حدیث پرهیز از غلو که پیامبر اکرم(ص) را از بشر بودن که مورد تاکید قرآن است مطرح گردیده چون غلو باعث خارج کردن پیامبر از اسوه و الگو بودن برای پیروی کردن گفتاری و رفتاری میشود که این خود بسیار زیان بار است البته توجه به مقام والای پیامیر(ص) عظیم الشان غیر از غلواست)
۶) از تعاون و کمک به دیگران خسته نشوید
عن الإمام الحسين عليه السلام في خطبة له: اعلموا أن حوائج الناس إليكم من نعم الله عليكم، فلا تملوا النعم فتحور نقما. «فتتحول إلى غيركم» كشف الغمة: ج 2 ص 241،)
از امام حسين (ع) چنین روایت شده: بدانيد كه نيازهاى مردم به شما از نعمتهاى خدا بر شماست. از آنها ملول نشويد كه گرفتار مىشويد و نعمتها از شما گرفته میشود.
🆔️@majmaqomh
انتخابات و مقدسات
محمدرضا يوسفي
🔹 در دنياي سنتي، بيعت به منزلة يك امر عرفي براي پذيرش حكومت و تعهد به پيروي از قوانين در چارچوب حقوق متقابل، بوده است. پيامبر در بدو ورود به مدينه، كار خود را با بيعت در چارچوب يك پيمان نامه شروع كرد. اميرالمومنين پس از قتل خليفة سوم با اصرار مردم و بيعت آنان به قدرت رسيد. وي بارها در مقابل معاويه به همين بيعت عمومي تمسك كرد و از اين طريق بر مشروعيت خود تاكيد ورزيد. هنگامي كه چند نفر از بيعت وي سر باز زدند، حضرت آنان را آزاد گذارد و بيعت نكردن را حق آنان دانسته، در تمام دوران حكومت نيز هيچ مزاحمتي از سوي حكومت وي براي آنان ايجاد نشد. حضرت نه در برابر معاويه و نه در برابر كساني كه بيعت نكردند، پاي مقدسات را وسط نكشيد. زيرا بيعت يك امري عرفي بوده و بر پايه آن، بر اقليت است كه به آن پايبند باشند و البته آنان نيز از آزادي بيان كاملا برخوردار بودند و تا زماني كه از طريق نظامي و روشهاي خشونت آميز اقدامي نكنند، اميرالمومنين حكومت را موظف مي دانست تا حقوق سياسي، اجتماعي آنان را رعايت و از بيت المال نيز حقوق مالي آنها را پرداخت كند.
🔹 در دنياي امروز، انتخابات به عنوان يك ركن دموكراسي مطرح بوده كه امكان مهار قدرت را عملي مي سازد. گرچه انتخابات با بيعت در گذشته تفاوتهاي زيادي دارد، اما هر دو بر عرفي بودن قدرت و تعهد متقابل حكومت و مردم تاكيد دارند.
فلسفة انتخابات، گذار آرام قدرت براي مدت زمان محدود است. در انتخابات، مردم اين فرصت را پيدا مي كنند تا شايسته ترين افرادي كه تصور مي كنند مي توانند به خواسته هاي اجتماعي، اقتصادي و سياسي آنان جامة عمل بپوشانند، انتخاب نمايند و البته در دورة مورد نظر نيز احزاب، رسانه ها و ديگر نهادهاي مدني به نظارت و كنترل صاحبان قدرت مي پردازند و در صورتي كه آنان نمرة قبولي از مردم نگرفتند با عدم انتخاب مجدد، مجازات مي شوند.
🔹 اما پرسش اين است كه چه زماني انتخابات مي تواند فرايند كنترل و مهار قدرت را به خوبي انجام دهد؟ به نظر مي رسد كه اين امر هنگامي رخ مي دهد كه موازنه ميان دولت و مردم برقرار باشد. فقدان موازنه در دنياي سنتي موجب شده بود تا بيعت نتواند مانعي در برابر قدرتهاي حاكم باشد و از اين رو معمولا حكومتها به تعهدات خود پايبند نمي ماندند. در دنياي جديد اين اتفاق با توانمندسازي جامعه و ابزارهاي موثر جهت كنترل مانند انتخابات آزاد به همراه احزاب، نهادهاي مدني و رسانه هاي آزاد رخ مي دهد. از اين رو تضعيف هر كدام از اين چهار اركان موجب بر هم خوردن موازنة قوا ميان مردم و حكومت مي شود.
🔹 چنانچه گذشت، انتخابات امري عرفي و مبتني بر تجربة بشري است تا شايسته ترين ها قدرت را به دست گرفته و پاسخگوي رفتار خود باشند. در نتيجه، محدود كردن دامنة قدرت انتخاب مردم با روشهايي مانند نظارت استصوابي موجب كژكاركردي انتخابات مي شود. اعمال شرايطي كه تنها يك نگرش بتواند از فيلترها بيرون آمده و در معرض انتخاب مردم با نگرشهاي مختلف شود، به معناي انحراف از مفهوم واقعي انتخابات است.
🔹 دومين امري كه موجب مي شود تا انتخابات دچار كژكاركردي شود، مغفول گذاردن فلسفة انتخابات است. در واقع، انتخابات براي اين است كه شايسته ترين افراد از منظر مردم با ديدگاه هاي مختلف براي تدوين بهترين قوانين در مجلس و يا توانمندترين فرد براي ادارة قوة مجريه در رياست جمهوري و يا متخصص ترين افراد در فهم فقاهت، اقتصاد، سياست و روابط بين الملل در مجلس خبرگان در يك رقابت كاملا عادلانه انتخاب شوند. اما بي توجهي به اين كاركرد، تقليل انتخابات به پاي صندوق رأي رفتن و افرادي را انتخاب نمودن است. اين امر نشان مي دهد فلسفة مهار قدرت ناديده گرفته شده و اصل بر صورت انتخابات است.
🔹 سومين امري كه موجب مي شود تا انتخابات دچار كژكاركردي شود، ورود مفاهيم مقدس به اين امر عرفي است. طبيعي است كه تقليل انتخابات از ماهيت مهار قدرت به برگزاري در چارجوب محدود بيان شده، موجب كاهش علاقه مندي از سوي داوطلبان و مردم براي انتخابات مي شود. حال اگر در اين شرايط برخي افراد، از مقدسات براي ايجاد شور انتخاباتي استفاده كنند، انتخابات را از مسير اصلي خود كه انتخاب شايسته ترين است خارج كرده و آن را از حق شهروندي به يك تكليف شرعي كه فقط گويندگان و ذينفعان آن را درك مي كنند، تبديل كرده اند. امري كه متاسفانه در انتخاباتي مانند سال 84 قبلا شاهد بوده ايم و پس از مدتي همان افراد مورد نظر امام زمان، جريان انحرافي ناميده شدند. اين درست است كه با سوء استفاده از مقدسات گروهي از مردم به فرد يادشده رأي دادند اما عملكرد آنان براي كشور و نامگذاري جريان انحرافي توسط همان افراد موجب تضعيف اعتقادي مردم بيش از پيش شد. بنابراين براي منافع زودگذر، ارزشهاي ديني را بيش از اين حراج نكنيم.
@majmaqomh
@yousefimohamadreza
🔸️آموزههای کوتاه اخلاقی از امام سجاد(ع)
محمدجعفر سعیدیان فر
۱)فتنه، تملق و چاپلوسی
قَالَ (ع) كَمْ مِنْ مَفْتُونٍ بِحُسْنِ الْقَوْلِ فِيهِ وَ كَمْ مِنْ مَغْرُورٍ بِحُسْنِ السَّتْرِ عَلَيْهِ وَ كَمْ مِنْ مُسْتَدْرَجٍ بِالْإِحْسَانِ إِلَيْهِ. (تحف العقول ؛ ص280)
امام سجاد (ع)فرمود: چه بسيار كسى كه به خوبگويى (مدح و تملق) مردم درباره خودش فريفته شد (ارباب قدرت توسط اطرافیان چاپلوس از واقعیاتی که در جامعه می گذرد دور میشوند و با خودفریبی، مصلحان انتقادکننده را از خود دور میکنند و روزی از این خواب فتنه فریب به تعبیر امام(ع) بیدار میشوند که شاید خیلی دیر شده باشد) و چه بسيار كسى كه در اثر حسن پردهپوشى (خداوند بر گناهانش) مغرور گشت و چه بسا كسى كه از نعمتفزايى (خداوند بر خويش) غافلگير شد.
۲) عقلانیت و خردورزی
قالَ علیه السلام: مَنْ لَمْ یَکُنْ عَقْلُهُ أکْمَلَ ما فیهِ، کانَ هَلاکُهُ مِنْ أیْسَرِ ما فیهِ (بحارالأنوار، ج ۱، ص ۹۴، ح ۲۶، به نقل از تفسیر امام حسن عسکرى (ع))
امام سجاد (ع) فرمود:کسى که بینش و عقل خود را به کمال نرساند (و در رُکود فکرى و فرهنگى بسر برد) به سادگى در هلاکت و گمراهى و سقوط قرار خواهد گرفت
۳) چهار نشانه کامل بودن مسلمانی
قالَ(ع): أرْبَعٌ مَنْ کُنَّ فیهِ کَمُلَ إسْلامُهُ، وَ مَحَصَتْ ذُنُوبُهُ، وَ لَقِیَ رَبَّهُ وَ هُوَ عَنْهُ راض وِقاءٌ لِلّهِ بِما یَجْعَلُ عَلى نَفْسِهِ لِلنّاس، وَ صِدْقُ لِسانِه مَعَ النّاسِ، وَ الاْسْتحْیاء مِنْ کُلِّ قَبِیح عِنْدَ اللّهِ وَ عِنْدَ النّاسِ، وَ حُسْنُ خُلْقِهِ مَعَ أهْلِهِ.(مشکاه الأنوار: ص 172)
امام سجاد(ع) فرمود: هر کس داراى چهار خصلت باشد، اسلامش کامل، گناهانش بخشوده خواهد بود، و در حالتى خداوند را ملاقات مى کند که از او راضى و خوشنود است: ۱. خصلت خودنگهدارى و تقواى الهى به طورى که بتواند بدون توقّع و چشم داشتى، نسبت به مردم خدمت نماید؛ ۲. راست گوئى و صداقت نسبت به مردم در تمام موارد زندگى ۳. حیا و پاکدامنى نسبت به تمام زشتىهاى شرعى و عرفى ۴. خوش اخلاقى و خوش برخوردى با اهل و عیال خود
۴) راستی بهترین شروع وفادارای بهترین پایان بخش
قالَ عَلیهِ السلام: خَیْرُ مَفَاتیحِ الْأموُرِ الصِّدْقُ وَخَیْرُ خَوَاتیمِهَا الوَفَاء (بحار، جلد 75، صفحه161)
امام سجاد(ع) فرمود: بهترین گشاینده کارها راستی و بهترین پایان بخش آنها وفاداری است.
۵) نظم در زندگی پیامبر(ص)
قالَ عَلیهِ السلام: کانَ [رسولُ الله] إذا أوَى إلىَ مَنْزِلِهِ، جَزَّءَ دُخُولَهُ ثَلاثَةَ أجْزَاءٍ: جُزْءاً لِلَّهِ، وَجُزْءاً لِأهْلِهِ، وَجُزْءاً لِنَفْسِهِ (مکارم الأخلاق، جلد 1، صفحه 44)
امام سجاد (ع) فرمود: پیامبر (ص) وقت خود را در منزل سه قسمت میکرد. ۱. بخشی برای خدا (عبادت و مناسک دینی) ۲. و بخشی برای خانواده (استحکام خانواده با برقراری روابط عاطفی) ۳. بخشی برای خویش (امور شخصی و اندیشیدن و برنامهریزی برای زندگی)
۶) نیاز مردم برای کمک به همدیگر و دعا برای بی نیازی از مردمان بد (شرور)
وَ قَالَ بِحَضْرَتِهِ رَجُلٌ اللَّهُمَّ أَغْنِنِي عَنْ خَلْقِكَ فَقَالَ ع لَيْسَ هَكَذَا إِنَّمَا النَّاسُ بِالنَّاسِ وَ لَكِنْ قُلِ اللَّهُمَّ أَغْنِنِي عَنْ شِرَارِ خَلْقِكَ. (تحف العقول، ص278)
مردى در حضور امام سجاد(ع) گفت: بار خدايا! مرا از آفريدگانت بىنياز دار. امام (ع) فرمود: چنين نيست؛ زيرا مردم به يك ديگر وابستهاند و نيازمند بلكه چنين بگو: بارالها مرا از آفريدگان «شرورت» بىنياز دار.
۷) بی تفاوتی نسبت به زیان های گناه:
قالَ(علیه السلام): عَجِبْتُ لِمَنْ یَحْتَمى مِنَ الطَّعامِ لِمَضَرَّتِهِ، کَیْفَ لایَحْتَمى مِنَ الذَّنْبِ لِمَعَرَّتِهِ.( أعیان الشّیعه، ج۱ ص645)
امام سجاد (ع)فرمود: تعجّب دارم از کسى که نسبت به تشخیص خوب و بد خوراکش اهتمام میورزد که مبادا ضررى به او برسد،(بیمارشود) چگونه نسبت به گناهان و دیگر کارهایش اهمیّت نمىدهد، و نسبت به مفاسد دنیائى، آخرتى روحى، فکرى، اخلاقى و… بىتفاوت است
🆔@majmaqomh
🔸گفتارهایی در اسلام رحمانی _ عقلانی
بسمه تعالی
به اطلاع علاقمندان به مباحث اندیشهای میرساند، یک دوره کلاس گفتگومحور درباره شناخت اسلام با حضور استاد ارجمند جناب آقای دکتر عبدالرحیم سلیمانی در مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم برگزار میگردد.
📍جلسه سی و نهم: هممرزی خطرناک تقیه خردمندانه و نفاق ذلیلانه
⏰ زمان: شنبه ۲۸ بهمن ماه ۱۴۰۲، ساعت ۱۶/۳۰
🏛مکان: خیابان صفائیه کوچه ۳۹، پلاک ۳۹.
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
♦️انتخابات چه ارتباطی به اسلام و امام زمان دارد!؟
آیت الله سید اصغر ناظم زاده: این تبلیغات تاثیری در حضور افراد در پای صندوقهای رای ندارد/ نمایندگان مجلس چه گلی به سر مردم زدهاند!؟
آیت الله سید اصغر ناظم زاده قمی در پایان درس خارج فقه خود در تاریخ ۲۵ بهمن ۱۴۰۲، پیرامون سوء استفاده از مقدسات در انتخابات پیش رو، سخنانی به شرح زیر بیان داشتند:
انتخابات اگر در بستری سالم و به صورت رقابتی و با حضور و نظارت همه جناح ها و احزاب، برگزار شود، عالی ترین عرصه حضور مردم در مشارکت سیاسی و مهم ترین مجرای تحقق حاکمیت ملت است؛ اما آنچه تاسف آور است گره زدن تبلیغات انتخاباتی به مقدسات است. گاهی دیده می شود برخی، با نام دین و قرآن و اسلام و امام زمان ـ عجل الله تعالی فرجه ـ مردم را به رای دادن فرا می خوانند و به طوری که گویا از طرف خود حضرت حجت آمده اند، می گویند : "حضور در انتخابات خبرگان، واجب شرعی و اجرای فرمان امام زمان است." یا : "امام زمان منتظر حضور مردم در انتخابات است." یا : "شرکت در انتخابات، کمک به امام زمان است." یا : "رای دادن واجب عینی است." یا : "ملت ایران اگر از حضور در رای گیری ها سربلند بیرون آید کافی است برای اینکه حضرت حجت ظهور کند."
به راستی انسان از شنیدن این سخنان انگشت به دهان می شود که انتخاب افرادی برای خبرگان و مجلس شورای اسلامی چه ارتباطی با اسلام و ظهور امام زمان دارد؟!
لذا به عنوان وظیفه دینی و حوزوی و به قصد دلسوزی برای اسلام و امام غایب مظلوم، لازم می دانم نکاتی را یادآور شوم:
۱ . شرکت در انتخابات آزاد در همه دنیا یک امر عقلایی است و مردم برای انتخاب رییس جمهور یا نمایندگان با معیارهای عقلی به پای صندوق ها می روند و نمایندگان مورد نظر خود را برمی گزینند و هیچ کجای دنیا در انتخابات هرگز از دین آن مردم مثل مسیحیت و یهودیت و اسلامیت مایه نمی گذارند.
اتفاقاً در زمان مشروطه که برای نخستین بار مجلس و انتخابات در ایران پایه گذاری شد، با وجود این که علمای بزرگی هم در آن شرکت داشتند، جایی نوشته نشده نام مبارک امام زمان و دیگر مقدسات را به رای دادن مردم پیوند زده باشند.
۲ . این که برخی اسلام، امام زمان، ظهور حضرت و حتی ناموس مردم را به رای دادنِ مردم، گره می زنند، اگر احیاناً نمایندگان برگزیده به خوبی عمل نکردند و یا کارایی لازم را نداشتند؛ آیا این شعارها ضربه به اسلام و دین و اعتقادات مردم نمی زند؟ و آن ها را بدبین نمی کند؟ آیا بهتر نیست برای این چند روزه دنیا بیش از این بار خود را سنگین نکرده و در پیش گاه تاریخ و خداوند مسئول نباشند.
۳ . آیا سزاوار نیست به جای این گره زدنِ انتخابات به مقدسات، خدمات چهار ساله نمایندگان اخیر مجلس شورای اسلامی را مطرح کنند و به مردم نشان دهند و یادآور شوند که نمایندگان شما ـ با این حقوق و مزایای سرسام آوری که از بیت المال دریافت کرده اند ـ، چه گل و گل هایی در چهارسال اخیر به سر مردم زده اند و چه مشکلاتی از سر راه مردم برداشته و چه آسایشی برای مردم به ارمغان آورده اند و کجا و در چه موردی در دفاع از خواسته های مردم سینه سپر کرده و کدام مصوبه ای برای ارزانی و رفع تورم و رکود به تصویب رسانده اند. همین طور نمایندگان خبرگان با این هزینه ای که برای انتخابشان شده است، در این هفت سال در راستای وظیفه شان چه کاری انجام داده اند؟
بنابراین چه بهتر بود آقایان برای ترغیب مردم به رای دادن، به جای استفاده از اسلام و امام زمان (عج)، اگر خدماتی برای مجلسین متصوراند به سمع و نظر مردم می رساندند، تا مورد توجه قرار گیرد.
اگرچه آنقدر در این سال های اخیر، افراد نورچشمی آرای مردم را بی ثمر و بی خاصیت بلکه به هیچ گرفته اند و روی آن مانور هم داده اند و کسی هم جلوی آنان را نگرفت، و نیز همان طور که همه شاهد می باشیم، تورم کمرشکن و رکود سرسام آور آن چنان گریبان جامعه را گرفته و همچنین برخوردهای تند با مردم صورت گرفته که، حتی با ذکر آن خدمات هم، به نظر نمی رسد تاثیری در حضور افرادی که قصد شرکت در انتخابات را ندارند، داشته باشد.
و السلام علی من اتبع الهدی
🆔@majmaqomh
🔸 محمد(ص) عامل به کلام خدا و ناقل آن با سخن و عمل [نقدی بر وحیشناسی استاد مجتهد شبستری (۲)]
📍از سلسله جلسات دینداری قرآنی-برهانی و مخالفان آن با ارائه دکتر عبدالرحیم سلیمانی (جلسه ۵۷)
⏱زمان: دوشنبه ۳۰ بهمن ۱۴۰۲ ساعت ۱۸/۳۰
🏛مکان: قم، صفائیه کوچه ۳۹، پلاک ۳۹
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
♦️بیانیه مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم درباره انتخابات اسفند ۱۴۰۲ش
بسم الله الرحمن الرحیم
امام علی(ع) به مالک اشتر فرمود: ستون دین و مایه اجتماع مسلمانان و ساز و برگ در برابر دشمنان، عامه مردماند؛ پس، باید توجّه تو به آنان باشد و رضایت آنان را بهدست آوری.
بنا بر سیره و سخن امیرالمؤمنین (ع)، مردم در تشکیل حکومت بیشترین نقش را دارند و جلب رضایت آنان باید سرلوحه سیاستگذاری حاکمان باشد. بر اساس اصول متعدد قانون اساسی و سخنان بنیانگذار جمهوری اسلامی نیز میزان، رأی ملت است؛ اما سالهاست شیوه حكمرانی بهگونهای است كه حاكمیتِ مردم به حاشیه رانده شده و دایره انتخابشان محدود گشته است. در چند انتخابات گذشته، مردم به امید اینکه روزنهای گشوده و مشکلات کشور حل شود، به صندوقهای رأی روآوردند؛ اما نهادهای حکومتی با اعمال سلیقه و نگاهی تنگنظرانه، هر بار عرصه را بر انتخاب مردم تنگتر كردند، تا جایی که اکنون میتوان گفت انتخابات معنای خود را از دست داده و نتیجة این رویكرد، برآمدن دولت و مجلسی ناكارآمد شده است. علاوه براین، توان نهادهای انتخابی، تقنینی و اجرایی نیز محدود و انتخابهای مردم کماثر شده است. در نتیجه، اكنون كشور با انبوهی از مشکلات درهم تنیدة اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، بینالمللی و زیستمحیطی مواجه است و با جمعیت انبوه تهیدستان، كاهش شدید رفاه ملی، نابرابری شدید، زیرپاگذاردن حقوق شهروندی، فساد گسترده، تضییقات سیاسی، مشکلات اجتماعی و نبود اطمینان به آینده درگیر است.
در دور جدید انتخابات، رویكرد تنگنظرانهتر از گذشته با عنوان خالصسازی موجب اعمال محدودیت گستردهتر شده و اغلب مردم را بی انگیزه، دلسرد و از صندوق های رأی رویگردان کرده است. در چنین شرایطی و با چنین رویكردی مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم، ضمن احترام به حق رأی مردم، از دادن فهرست برای معرفی کاندیداهای مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی معذور است. امید است حكمرانان از این شیوه حکمرانی دست برداشته و عرصه را برای شایستهسالاری باز گذارند تا مردم احساس كنند در تعیین سرنوشت خود مؤثرند و با رغبت بیشتری در انتخابات شرکت کنند.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
۱۴۰۲/۱۲/۱
🆔@majmaqomh
🔸گفتارهایی در اسلام رحمانی _ عقلانی
بسمه تعالی
به اطلاع علاقمندان به مباحث اندیشهای میرساند، یک دوره کلاس گفتگومحور درباره شناخت اسلام با حضور استاد ارجمند جناب آقای دکتر عبدالرحیم سلیمانی در مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم برگزار میگردد.
📍جلسه چهلم: آموزه انتظار، امید به ظهور جامعه قرآنی
⏰ زمان: شنبه ۵ اسفند ماه ۱۴۰۲، ساعت ۱۶/۳۰
🏛مکان: خیابان صفائیه کوچه ۳۹، پلاک ۳۹.
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
🔸ویژگی و روش حکومت امام مهدی(عج) در خطبه ۱۳۸ نهج البلاغه
محمدجعفر سعیدیان فر
يَعْطِفُ الْهَوَى عَلَى الْهُدَى إِذَا عَطَفُوا الْهُدَى عَلَى الْهَوَى وَ يَعْطِفُ الرَّأْيَ عَلَى اَلْقُرْآنِ إِذَا عَطَفُوا اَلْقُرْآنَ عَلَى الرَّأْيِ... أَلاَ وَ فِي غَدٍ وَ سَيَأْتِي غَدٌ بِمَا لاَ تَعْرِفُونَ يَأْخُذُ الْوَالِي مِنْ غَيْرِهَا عُمَّالَهَا عَلَى مَسَاوِئِ أَعْمَالِهَا وَ تُخْرِجُ لَهُ الْأَرْضُ أَفَالِيذَ كَبِدِهَا وَ تُلْقِي إِلَيْهِ سِلْماً مَقَالِيدَهَا فَيُرِيكُمْ كَيْفَ عَدْلُ السِّيرَةِ وَ يُحْيِي مَيِّتَ اَلْكِتَابِ وَ السُّنَّةِ. (نهج البلاغه خ 138)
امام علی(ع) درباره سیره عملی امام مهدی«عج» میفرماید: او خواستهها و هوسها را تابع هدايت (وحى) مىكند و درحالىكه بهنام تفسير، نظريههاى گونهگون بر قرآن تحميل شده است، انديشهها را معطوف و پیرو قرآن مىسازد. هشداريد، كه فردا (فردايى كه آبستن حادثههايى است كه شما را از آن هيچ شناختى نيست) زمامدارى حاكميتی بيابد كه از تبار زمامداران امروزين نباشد (حضرت مهدى«عج») كارگزارانش را در برابر كار و كردار زشتشان، كيفر مىدهد، (قدرت حاشیه امن کارگزاران و وابستگان به حاکمان نیست) و زمين پارههاى جگر خود را براى او بيرون مىريزد و تمامى رمز و كليدهايش را به وى مىسپارد. (در حکمرانی امام مهدی(ع) با کارگزاری شایستگان و فرهیختگان دیدگاه علمی و توسعهای حاکم میشود و از زمین و طبیعت استفاده آبادگرانه میشود و با علم و آگاهی به قوانین طبیعت که بر اساس عدل و تعادل است، دسترسی پیدا میکنند) و قرآن هم بر همین معنا تاکید میکند که تمامیت هستی بر راستی و عدالت آفریده شده است «وَ تَمَّتْ كَلِمَةُ رَبِّكَ صِدْقاً وَ عَدْلاً لا مُبَدِّلَ لِكَلِماتِهِ وَ هُوَ السَّميعُ الْعَليمُ الأنعام آیه:115» و استفاده از طبیعت و زمین باید آبادگرانه و توسعهای با دوری از بهرهبرداری ویرانگرانه و تخریبکننده محیط زیست و طبیعت باید باشد «هُوَ أَنْشَأَكُمْ مِنَ الْأَرْضِ وَ اسْتَعْمَرَكُمْ فيها هود آیه: 61» او برايتان چگونگی حاكميت عدل را به نمايش مىگذارد و كتاب و سنت مرده را از نو زنده میسازد.
🆔@majmaqomh
هدایت شده از نسیم تاریخ
☘️ مار کو پولوی ایرانی (قسمت نخست)
آدرس کانال تلگرامی نسیم 👇👇👇👇
https://t.me/Nasim_Tarikh
آدرس کانال واتساپ نسیم تاریخ 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/IcaiaEPDT76EBieB4a1zZc
آدرس کانال ایتا نسیم تاریخ https://eitaa.com/Nasim_Tarikh
✍️رضا احمدی
مقدمه
🟣 مارکوپولو Marco Polo) )، پسر تاجر ونیزی و بزرگترین سیاح قرن 13م/ 7ق است که در که سفرهایش را در کتابی به نام سفرهای مارکوپولو ثبت کردهاست،
مارکو هنگامی که ۱۷ ساله بود بهمراه پدر و عمو با کشتی به آسیا سفر کرد و پس از ۲۴ سال به ونیز بازگشتند. در هنگام بازگشت آنها، ونیز با جمهوری جنوا در جنگ بودند، مارکو به زندان افتاد. او داستانهای سفر حود را برای همسلولیاش تعریف و سپس مکتوب ومنتشر گردید. پس از انتشار سفرنامه مارکوپولو، زمینه آشنایی اروپائیان با دنیای متمدن، ثروتمند آن زمان فراهم آمد و ذهن اروپاییان را به شرق معطوف کرد و اهمیت سیاسی و اقتصادی شرق را روشن ساخت
در بین ایرانیان محمد علی سیاح در قرن 19م، چنین نقشی را ایفا را کرده است. وی پس بیست سال سفر به اروپا امریکا، هندوستان، ژاپن وشرق آسیا و حتی شهرها ایران مشاهدات خود را ثبت و در سه جلد بنام سفر نامه حاج سیاح محلاتی تدوین و بعضی از آن بارها منتشر شده است. حاج سیّاح به دور دنیا براه افتاد و به قول خودش، برای «پیدا کردن آدمیّت،» برای «کشف» خودش در اقالیمی بیرون از محیط عرفی و مذهبیاش، این سفر آفاق آن روی سکّه سفر انفس است، برای کشف خود.
چرا باید حاج سیّاح را بهتر شناخت؟ زیرا او اوّلین ایرانی است که بطور تمام و کمال در دوران مدرن، جهان را دیده است، با بسیاری از بزرگان نیمه دوّم سده نوزدهم میلادی، از جمله تزار روس، گاریبالدی؛ امپراطور بلژیک، رئیس جمهور آمریکا، امپراتور یونان و...دیدار و بحث کرده و از آن گزارشی به دست داده است.
مارکوپلوی ایرانی برای بسیاری از ایرانیان شناخته شده نیست،. به حکم و وظیفه ملی بر خود فرض می دانسته که چنین انسان اندیشمند و آزاده در حد بضاعت معرفی شود.
🟢 حاح سیاح محلاتی
وی در خانوادهای اهل علم در سال 1218 ش درمحلات به دنیا آمد و در سال 1304 ش درگذشت. محمد علی برای تحصیل علوم دینی ابتدا به تهران و سپس برای تکمیل تحصیلات راهی عتبات شد. حوزه نجف فرصتی شد تا با طلاب دیگر کشورها آشنا شود، این آشناییها، اندیشه و نگرش محمد علی نسبت به جهان متحول کرد و شوق دانستن در او زند نمود. میرزا محمدعلی محلاتی در ۲۳سالگی، سفرِ خود بعنوان یم جهانگرد به دور دنیا آغاز کرد. سفر را از گرجستان، روسیه، عثمانی، اروپا، آمریکای شمالی، شمال افریفا و مصر، عربستان، سوریه، لبنان، یمن زنگبار، ترکمنستان، ژاپن، چین، افغانستان وهندوستان و... مسافرت کرد و در 1256 شمسی بخاطر تقاضای مادرش به ایران بازگشت. بعد از بازگشت به ایران نیز سیاحتی به شهرهای ایران آغاز کرد. بدلیل سفرهای فراوانش به حاجی سیاح معروف شد.
وی نخستین بار از طریق نیویورک وارد آمریکا شد، و تا سانفرانسیسکو نیز در سفرهای خود پیش رفت. در ۲۶ می۱۸۷۵ تابعیت آمریکا را در دادگاه ناحیهٔ ۱۲ کالیفرنیا رسماً پذیرفت. دو نوبت موفق به دیدار پرزیدنت اولیسس گرنت رئیسجمهور آمریکا، شد.
او مسافرت خود را از تبریز به سوی قفقاز آغاز و در هندوستان به پایان آورد. با زبانهای ارمنی، ترکی و روسی، فرانسه و انگلیسی و عربی آشنایی داشت، آنقدر که بتواند با آن تكلم و رفع حاجت نماید. او از گرجستان روانه استانبول شد. و از آنجا به اروپای شرقی، فرانسه ، انگلستان و ایتالیا ؛ سپس به سوئد، نروژ و آلمان رفته و در آلمان دو بار بیسمارک صدراعظم بنیانگذار آلمان نوین ملاقات کند و از آنجا دوباره به روسیه رفت و به کمک قونسول ایران، به حضور تزار الکساندر دوم رسید و در مراجعت به استانبول، با سید جمال الدین اسد آبادی و افکار او آشنا شد و از مریدان او گردید.
آنگاه سایر ممالک، اروپا را از قبیل سوئیس و اتریش و دانمارک و پرتغال و یونان و اسپانیا و رومانی و بلغارستان را سیاحت نمود. سپس از بندر هاوز، به کشتی نشسته، به نیویورک رفت و سالها در ممالک متحده آمریکای شمالی به گردشگری پرداخت. خود او نوشته است که کرارا به ملاقات رئیس جمهوری، "مستر گرن"نايل آمده است.
با استفاده از تابعیت امریکا مسافرتی به ژاپن بنمايد. در ژاپن با حاج عبدالله بوشهری نامی - که چهل سال در ژاپن اقامت داشته بود آشنا شد. آنگاه از ژاپن به چین و از آنجا به هندوستان رفته و مدتهای مدید آن سرزمین را سیاحت و از آنجا به افغانستان و ترکمستان - که تازه به تصرف روس در آمده بود - رفته بوده است. نیز وی آن طور که خودش نقل کرده ، نُه مرتبه به مکه مشرف شده بود.
▪️پیام تسلیت مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم به مناسبت درگذشت حضرت آیتالله سید محمد موسوی بجنوردی(ره)
بسمه تعالی
انا لله وانا الیه راجعون
حضرت آیت الله حاج سید حسن آقا خمینی (دام عزه)
خبر درگذشت پدر همسر گرامیتان آیتالله سید محمد موسوی بجنوردی (طاب ثراه) موجب تأثر گردید، آن مرحوم از شاگردان مبرز امام راحل و از علمای نواندیش و آگاه به زمان بود که آثار فقهی و اصولی برجستهای از ایشان به جای مانده است.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم این مصیبت را به خاندان عظیم الشأن بجنوردی و حضرتعالی تسلیت میگوید.
از خداوند رحمان و رحیم علوّ درجات برای آن بزرگوار و صبر و اجر برای همه بازماندگان خواهانیم.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
۱۴۰۲/۱۲/۵
🆔@majmaqomh
▪️پیام تسلیت مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم به مناسبت درگذشت حضرت آیتالله سید محمد موسوی بجنوردی(ره)
بسمه تعالی
العُلَماءُ باقونَ ما بَقِیَ الدَّهرُ، أعیانُهُم مَفقودَةٌ، و أمثالُهُم فِی القُلوبِ مَوجودَةٌ
جناب آقای دکتر سید کاظم موسوی بحنوردی (زیدعزه)
خبر درگذشت برادر گرامیتان مرحوم آیة الله سید محمد بجنوردی(ره)، موجب تأثر و تأسف فراوان گردید.
آن مرحوم از شاگردان شاخص امام خمینی(ره) و دیگر مراجع نجف بود. ایشان از مجتهدان و فقیهان آگاه به زمان بود که با درک مقتضیات زمان و مکان، چهره رحمانی از فقه اسلامی به نمایش گذاشت.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم این مصیبت را به حضرتعالی، فرزندان آن مرحوم، خاندان بجنوردی و علاقمندان ایشان تسلیت میگوید و برای آن فقیه والامقام از درگاه حضرت باری تعالی حشر با صالحان و برای همه بازماندگان صبر و اجر مسئلت دارد.
برای جنابعالی توفیق روزافزون، سربلندی و توفیق خدمت خواهانیم.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
۱۴۰۲/۱۲/۵
🆔@majmaqomh
🔸 تجربه نبوی و تجربه انگیختگی [نقدی بر وحیشناسی استاد مجتهد شبستری (۳)]
📍از سلسله جلسات دینداری قرآنی-برهانی و مخالفان آن با ارائه دکتر عبدالرحیم سلیمانی (جلسه ۵۹)
⏱زمان: دوشنبه ۷ اسفند ۱۴۰۲ ساعت ۱۸/۳۰
🏛مکان: قم، صفائیه کوچه ۳۹، پلاک ۳۹
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
🔹با وجود این به نظر می رسد این پارداکس ریشه در حتمیتی دارد که در نگرش این آموزه به فرجام تاریخ نهفته است. زیرا برپایه آن هر گونه تلاشی برای تحقق عدالت پیش از ظهور محکوم به ناکامی است، از این رو نمی توان به آن چشم دوخت.
۶ اسفند ۱۴۰۲
@majmaqomh
@alimirmoosavi
🔸نواندیشی دینی و پارادوکس مهدویت!
✍سید علی میرموسوی
تاریخ همواره برای بشر مسئله ساز و پرسش برانگیز بوده است. پاسخ به پرسش هایی مانند این که نیروی محرک تاریخ چیست؟ سیر حرکت آن چگونه بوده است؟ فرجام آن چه خواهد بود؟ دغدغه بشر بوده و اندیشمندان، ادیان و مکاتب فکری به شیوه های گوناگون به آن پرداخته اند.
🔹پاسخ به پرسش اخیر از دو دیدگاه مثبت و منفی طرح شده است. دیدگاه نخست که فرجام تاریخ را مثبت می بیند، دست کم به دو گرایش تقسیم می شود. یکی مسیر کلی تاریخ را رو به پیشرفت می داند، که می تواند حالت خطی یا زیکزاکی داشته باشد. برای مثال کندورسه بر پایه باور به علم مسیر خطی برای پیشرفت تاریخ ترسیم می کرد، اما هگل آن را زیکزاکی می دید و معتقد بود در هر عصری یکی از ملت ها رسالت آن را بر دوش گرفته و پرچم آن را برافراشته است.
🔹گرایش دوم که در ادیان ابراهیمی و دین زرتشت طرح شده با وجود آن که فرجام تاریخ را مثبت و همراه با گسترش عدالت می داند، ولی تا هنگام فرا رسیدن آن فساد و بی عدالتی روندی فزاینده خواهد داشت. در روایت شیعی از آموزه مهدویت، منجی هنگامی ظهور می کند که زمین پر از ظلم و جور شده و با او پر از عدل و داد می شود. از این دیدگاه پیش از ظهور مهدی فساد همه نهادهای زندگی بشری، حتی نهاد دین را فرا می گیرد. به تعبیر حافظ کجاست صوفی دجال فعل ملحد شکل/ بگو بسوز که مهدی دین پناه رسید.
🔹البته این برداشت به ادیان منحصر نیست، و از دیدگاه غیر دینی نیز طرح شده اس. مارکس با وجود این که پیدایش جامعه بی طبقه و دولتی غیر طبقاتی را در فراسوی تاریخ پیش بینی می کرد، اما گسترش تضاد و درگیری طبقاتی را شرط گذار به آن می دانست.
🔹بر این اساس می توان ادعا کرد آموزه مهدویت در اصل پاسخی به پرسشی درباره آینده تاریخ است و با هدف ارائه چشم اندازی مثبت به آینده بشریت طرح شده است. این چشم انداز در اندیشه ایرانی جنبه فولکوریک نیز دارد و در ضرب المثل «شاهنامه آخرش خوش است» بازتاب یافته است. با وجود این که شاهنامه با داستان شکست ایرانیان از تازیان به پایان می رسد.
🔹این چشم انداز با وجود مثبت بودن آن، با توجه به مفهوم انتظار می تواند زمینه ساز سستی و نفی مسئولیت اجتماعی شود. مرحوم طالقانی در مقدمه تنبیه الامه نایینی نقش آموزه مهدویت در تداوم استبداد در ایران را این گونه بیان می کند:
«مردمی در لباس دین، مرد خودخواهی را با خواندن آیات و احادیث بر گردن مردم سوار می کنند و برایش رکاب می گیرند و دسته دیگر با سکوت و احتیاط کاری کار را امضا می نمایند، تا آن گاه که بر خرد مراد مستقر شد و افسار(زمام) را به دست گرفت و رکاب کشید و همه چیز مردم زیر پای خود پایمال کرد، به دعا و توسل می پردازند و از خداوند فرج امام زمان علیه السلام را می طلبند»(تنبیه الامه، شرکت سهامی انتشار،چاپ نهم، 1378، ص11)
🔹از این نظر آموزه مهدویت وجهی پارادکسیکال دارد، زیرا با وجود تاکید آن بر آرمان عدالت، در پرتو حتمیت تاریخی و در سایه مفهوم انتظار می تواند به تداوم بی عدالتی دامن بزند و به جای تاکید بر مسئولیت سیاسی برای مبارزه با بی عدالتی، دست مایه ای برای سکوت و انفعال و تن دادن به وضع موجود تبدیل می شود.
🔹حل این پارادکس دغدغه نواندیشان شیعه بوده است و در این راستا با تصرف در مفهوم انتظار کوشیده اند وجه مثبت و فعال آن را برجسته کنند. از این دیدگاه انتظار دارای دو وجه اثباتی و سلبی است. وجه اثباتي انتظار بر انگيزاننده قيام برضد نظام سياسي موجود است ولي وجه سلبي آن كناره گيري از امور سياسي تا زمان بازگشت را توصيه مي كند. به بیان دیگر بر اساس این آموزه نظام های سیاسی عصر غیبت جوری و نامشروع اند و مفهوم انتظار نوعی رویکرد سلبی به این نظام ها را در بردارد.
🔹از نظر تاریخی آموزه مهدویت نخست از سوی طرفداران محمد حنفیه که به کیسانیه شناخته می شوند، طرح شد. این آموزه با سه مفهوم کلیدی غیبت و انتظار و رجعت پیوند داشت. هدف از این آموزه تكميل ايدئولوژي لازم براي جنبش اجتماعي و سياسي محرومان بود و در پرتو آن توانستند جنبشی اعتراض بر ضد امویان را سامان دهند.
🔹در اندیشه امامیه نیز آموزه مهدویت با رویکرد سلبی و جوری دانستن نظام های عصر غیبت همراه بود. با استقرار دولت صفویه و رسمیت یافتن تشیع به عنوان ایدئولوژی حکومت، زمینه دگرگونی این رویکرد فراهم و این آموزه به ابزاری برای توجیه مشروعیت حکومت به عنوان مقدمه دولت حقه تبدیل شد. تاکید بر نقش تشیع صفوی در کژتابی آموزه مهدویت نیز از دیگر کوشش های نواندیشان دینی معاصر برای حل این پارادکس بوده است.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
🔸 تجربه نبوی و تجربه انگیختگی [نقدی بر وحیشناسی استاد مجتهد شبستری (۳)] 📍از سلسله جلسات دینداری قرآ
با سلام و عرض ادب
جلسه امروز دینداری قرآنی برهانی به دلیل شرایط جوی برگزار نمیشود.
♦️جنس تفکر جبهه پایداری شبیه سلفیها ست
فاضل میبدی، عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم در گفتوگو با «انتخاب»: اینها جنبههای مثبت مدرنیته را قبول ندارند / طلبههایی که وارد نظام آموزشی میکنند هم از این جنس هستند / چیزی به نام حفظ هویت ملی در ادبیات اینها نیست / «پایداری» نقاط حساس را در کشور به دست گرفته
فاضل میبدی، عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم، درباره نزدیکی تفکر پایداری به جریانهای تندرو مثل طالبان گفت: آنچه من از برخی حرکتهای جبهه پایداری برداشت میکنم این است که آنها از جنس تفکر شبیه سلفیگری و واپسگرایی هستند و جنبههای مثبت مدرنیته مثل انتخابات را قبول ندارند؛ اما تفکر اینها علاوه بر اینکه به درد کشور نمیخورد، در مسیر کسب قدرت است.
با مرور برخی مواضع چهره های جبهه پایداری و دنبال کردن اخبار آنها به آسانی میتوان دریافت که آن ها نزدیکیهای فکری شدیدی به جریان های تندرو ضد توسعه در منطقه دارند.
فاضل میبدی، عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم، درباره نزدیکی تفکر پایداری به جریان های تندرو مثل طالبان به «انتخاب» گفت: آنچه من از برخی حرکتهای جبهه پایداری برداشت میکنم این است که آنها از جنس تفکر شبیه سلفیگری و واپسگرایی هستند و جنبههای مثبت مدرنیته مثل انتخابات را قبول ندارند؛ اما تفکر اینها علاوه بر اینکه به درد کشور نمیخورد، در مسیر کسب قدرت است.
وی افزود: آنها یا با آن تفکر میخواهند به قدرت برسند یا قدرت را برای تفکرشان میخواهند که هر دو برای کشور خوب نیست. این جریان اگر ریشه بگیرد خوب نیست.
فاضل میبدی تصریح کرد: آکادمی علوم اسلامی در قم هم این تفکر را در دهه شصت داشت که امام آنها را قبول نداشت. این تفکر در تاریخ ریشه دارد، در سنیها به صورت وهابیت و القاعده و داعشیگری سر باز کرده است.
وی بیان کرد: در تاریخ تفکر شیعه یک نوع حدیث گرایی و سلفی گرایی وجود داشته که الان به شکل جبهه پایداری خود را نشان میدهد. این تفکر باید بازیابی شود اما از دل آن جمهوری اسلامی بیرون نمیآید. اینها به قدرت هم دست یافتهاند و کسی که قدرت دارد ثروت هم به دست میآورد. بخشی از حلقه های قدرت هم با اینها همراه شده و سعی دارند در مجلس و دیگر نقاط هم نفوذ کنند.
میبدی تاکید کرد: در نظام آموزشی و فرهنگ ما هم طلبههایی که به مدرسه برای تدریس میفرستند، عموماً از این جنس تفکر هستند.
عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم، درباره اشتراک فکری میان پایداری و انجمن حجتیه اظهار داشت: من تفکر انجمن حجتیه را از پایداری سالمتر میبینم. انجمن حجتیه دنبال قدرت نبود و دین را از سیاست جدا میدانست و تنها به دنبال ظهور امام زمان بود. من نمیگویم انجمن حجتیه تفکر درستی دارد اما از اینها سالمتر است. شیخ محمود حلبی هم آدم با سوادی بود که خلوص نیت داشت. بعد از مرحوم مصباح، آدم صاحب فکر در پایداری وجود ندارد. انجمن حجتیه یک تفکر و مانیفست دارد اما اینها اصلاً مانیفست ندارند. اینها عدهای هستند که به دنبال قدرت میگردند و دنبال کار فرهنگی هم نیستند چون اهل فرهنگ داخلشان نیست. بخشی از قدرت، اینها را درست نشناخته و با آنها همراهی میکند. آنها مقابل رأی و نظر امام میایستند و رأی و نظر مردم هم حذف میشود. کاری که امروز در شورای نگهبان صورت میگیرد و افراد نخبه را حذف میکند، تأثیر این تفکر است. در همین مجلسی که گذشت، عدهای از این افراد در مجلس حضور داشتند، هیچ کاری هم جز شعار و حجاب کاری نکردند و چیزی به نام حفظ هویت ملی در ادبیاتشان نبود.
میبدی درباره آینده تفکر پایداری در ایران گفت: من اهل آینده نگری نیستم اما چون بخش عمده صاحب نفوذان با اینها هستند و نقاط حساس را به دست آوردهاند، ممکن است برای کشور مشکلاتی درست کنند. اما نسل جوان ما با اینها همراهی نمیکند. از نظر خیلی از مراجع قم هم اینها منزوی هستند و جایگاهی ندارند.
🆔@majmaqomh
🔸گفتارهایی در اسلام رحمانی _ عقلانی
بسمه تعالی
به اطلاع علاقمندان به مباحث اندیشهای میرساند، یک دوره کلاس گفتگومحور درباره شناخت اسلام با حضور استاد ارجمند جناب آقای دکتر عبدالرحیم سلیمانی در مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم برگزار میگردد.
📍جلسه چهلم و یکم: انتظار اسلام رحمانی یا اسلام انتقامی
⏰ زمان: شنبه ۱۲ اسفندماه ۱۴۰۲، ساعت ۱۶/۳۰
🏛مکان: خیابان صفائیه کوچه ۳۹، پلاک ۳۹.
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
🔸 تجربه نبوی و تجربه انگیختگی [نقدی بر وحیشناسی استاد مجتهد شبستری (۳)]
📍از سلسله جلسات دینداری قرآنی-برهانی و مخالفان آن با ارائه دکتر عبدالرحیم سلیمانی (جلسه ۵۹)
⏱زمان: دوشنبه ۱۴ اسفند ۱۴۰۲ ساعت ۱۸/۳۰
🏛مکان: قم، صفائیه کوچه ۳۹، پلاک ۳۹
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
هدایت شده از نسیم تاریخ
☘️مار کو پولوی ایرانی(قسمت دوم)
آدرس کانال تلگرامی نسیم 👇👇👇👇
https://t.me/Nasim_Tarikh
آدرس کانال واتساپ نسیم تاریخ 👇👇👇👇👇👇👇👇
https://chat.whatsapp.com/IcaiaEPDT76EBieB4a1zZc
آدرس کانال ایتا نسیم تاریخ https://eitaa.com/Nasim_Tarikh
✍️رضا احمدی
بازگشت به ایران
حاج سیاح در سال 1256 شمسی. به ایران مراجعت کرد. در بدو ورود به خاک ایران از راه بوشهر اینگونه وصف می کند..
نسیم وطن بر رخسارم وزیده، لذت دیگری درک کردم لکن این نسیم را عفونت ظلم و بی نظمی و بی تربیتی زهرآگین کرده از طرفی شادی وصول به وطن از دیگر اندوه خرابی آن حالی بمن دست داد که نمی دانستم شرح دهم.
وضع ایران را عجیب می بینم مدت مدیدی خارجه را دیده ام و تاسف ها برحال حاضر ایران وطن محبوب دارم که زیاد درحال تنزل است. همه بظاهری سازی اکتفا می کنند. پس از هیجده سال دوری، انتظار داشتم که تغییراتی در وضع مملکت انجام یافته و مردم در رفا و شهرها آباد شده باشد ولی با دیدن بندر بوشهر معلوم گشت که انتظاری بیهوده داشته ام و چنان تاثری بمن دادست داد که اگر شوق زیارت مادرم نبود از همین بوشهر مراجعت می کردم.( ج 2 ص 12.)
🟢دستاورد مارکوپلوی ایرانی
حاج سیاح از 23 سالگی تا پایان عمر در پی سیاحت بود و حاصل آن دو جلد کتاب است.
جلد اول سفرنامه حاجی، سیاحت غرب است که شامل هیجده سال سیاحت در چهار قاره جهان است. حاجی روزانه مشاهدات خود را می نوشت به مرور به سیاح معروف و به هر شهری می رسید، مورد احترام بود. این اثر با کوشش علی دهباشی تدوین شده است.
حاج سیاح گزارش هایی از اوضاع شهرها و تمدن غرب ارایه و با افسوس به مقایسه آنها با ایران پرداخته است. گزارش از اخلاق اجتماعی، پیشرفت های چشمگیرصعتی، تربیت و آموزش مردم و رونق اقتصادی و پیشرفت های اجتماعی و سیاسی، چهره اروپا قرن نوزدهم را به ایرانیان ترسیم می کند.
جلد دوم ، خاطرات حاجسیاح، یا، دوره خوف و وحشت، نام دارد که در واقع گزارشی از سیاحتهای او در شهرهای ایران است. در این کتاب به اوضاع اجتماعی، سیاسی و اقتصادی ایران توجه دارد و درخلال بحث ها، خلق و خوی ایرانیان را مورد نقد و بررسی قرار می دهد. این اثر بکوشش حمید سیاح؛ و بتصحیح سیفالله گلکار؛ زیر نظر شاد روان ایرج افشار آماده چاپ گردید و 1359 و به همت انتشارات امیر کبیر چاپ و بخاطر مطالب انتقادی و ریز بینی های اجتماعی اوضاع ایران قرن نوزدهم دیگر اجازه چاپ نیافت.
جلد سوم سفرنامه آمریکا (دکتر علی فردوسی مشغول تدارک طبع آن است) هنگامی که به آمریکا میرسد آن را به صورت تمام و کمال تجربه میکند. خواسته بود بفهمد که چرا جمهوری دموکراتیک انتخابی در آمریکا خوب کار کرده است، و نه آن چنان در جاهای دیگر.
( bukharamag.com/1389.04.2107.html)
🔵 او نخستین نویسنده خاطرات زندان در تاریخ معاصر ما است؛ برای اینکه او نخستین ایرانی است که عبارت «حقوق بشر» را به همان معنا و زاویه کاربرد امروزی آن به کار برده است؛ از نخستین کسانی است که مشروطهخواهی کرده است و مطلوبش از آن فرهنگسازی مدرن بوده است؛ برای این که پس از دیدن بخش بزرگی از جهان سرتاسر ایران را هم گشته است تا نخستین آدمی باشد که کوشیده باشد، خارجه و داخله را سیاحت کرده است.
( همان)
حاج سیاح اندیشمندی بود که بدنبال آزادی می گشت.در دیدار با گرنت رئیس جمهور آمریکا نیز همین ارزیابی را بیان کرده است، و گفته است که پس از پانزده سال سفر در جستجوی آزادی به راستی تنها هنگامی که به آمریکا میرسد آن را به صورت تمام و کمال تجربه میکند. این جمله بیانگر این است که یک تعارف یا ذوقزدگی محض نیست.
🟢 کارنامه حاج سیاح
در سده ای پیش از آغاز جنبش مشروطه خواهی که ایران از خواب گران قرون وسطای خود بیدار و نطفه اندیشه نوگرایی و آزادی خواهی در ایران بسته می شد، با سفرنامه ها به کشورهای بیگانه و رساله های اجتماعی و سیاسی دو نوع نوشته ادبی بود که تجددخواهان ایرانی برای انتشار اندیشه جدید به تحریر آن روی آوردند. تردیدی نیست که نوشتن سفرنامه و رساله های اجتماعی و سیاسی یکی از عمده ترین راه های آشنا کردن ایرانیان با اندیشه تجدد بود. اما تجدد خواهی یگانه صورت اجتماعی و سیاسی آن محدود نمی شد.( طباطبایی،1386، ص335.)
سیاحت بیست ساله حاج سیاح به حوزه تمدنی غرب، روسیه، اروپا و آمریکا و تحریر مشاهده هایش و گزارش از تجددگرایی آنها، زمینه آشنایی ایرانیان با تمدن جدید شد. این آشنایی، آغاز اندیشیدن و تفکر جدید ایرانی است. گرچه ایرانیان بواسطه تمدن کهن شان و مذهب، خود را از سخن جدید مستغنی می دانستند و همین شیوه تفکر، موجب عقیم ماندن در اندیشه شده است.
انتخابات مجلس دوازدهم، بحران اقتصادي و پوپوليسم
محمدرضا يوسفي
🔹هر گاه كشوري با بحران اقتصادي روبرو شده و دچار افت شديد رشد اقتصادي، افزايش نرخ بيكاري يا تورم بالا و یا توام با یکدیگر شده باشد، درصد زيادي از جمعيت كشور دچار فقر شده و دهكهاي مياني نيز با فشار اقتصادي زندگي مي كنند.
🔹 اين شرايط موجب مي شود تا به هنگام انتخابات، فضايي براي شعارهاي تند ايجاد شود. در واقع انتخابات يك بازار راي است که مردم راي خود را عرضه مي كنند و كانديداها، رای تقاضا مي كنند. اما مردم براي اينكه به كانديدا و يا فهرستي از كانديداها راي دهند، بايد شعارها و وعده هاي آنان را مطابق خواسته ها و تمايلات خود بدانند. طبيعي است در اين شرايط، كانديداها با هدف كسب رأي، شعارهاي جذاب اقتصادي داده، سياست هاي بازتوزيعي مانند پرداخت يارانه هاي بيشتر، اعطاء وامهاي با نرخ بهره پايين براي ازدواج، مسكن و يا حتي اجاره خانه را وعده مي دهند. همچنين در اين شرايط، رقابت ميان كانديداها در ارائه فهرستی از شعارها زياد شده، هر کدام سعي مي كند تا گوی سبقت را از دیگری برباید. وعده هايي كه معمولا امكان تحقق ندارند اما قدرت جذب راي دارند.
🔹 ايران از دهه نود وارد شرايط ركود عميق شد. در انتخابات 1400، آقاي رئيسي با انبوهي از وعده هاي اقتصادي با پشتوانه هفت هزار صفحه ادعایی و با حذف رقباي واقعي به ميدان آمد و به دولت سيزدهم رسيد. وعده هایی که نه تنها تحقق نیافتند بلکه فشار اقتصادی بر مردم بیشتر شده است. اكنون حدود سي درصد جمعيت زير خط فقر قرار داشته و حدود 60 ميليون نفر از جمعيت کشور، يارانه دريافت مي كنند. شاخص فلاكت در سال 2023، رتبه 19 از ميان 157 كشور جهان را داراست. متاسفانه شيب شاخص فلاكت در دو سال اخير تندتر نیز شده است.
🔹 بالا بودن شاخص فلاکت به معنای سطح نامطلوب زندگیِ اکثریت شهروندان و گستره رنج آنان است. نكته مهمتر اينكه اگر اين شاخص به مدت زيادي بالا باشد، در اين صورت اين امر نشانه اين است كه اقتصاد در يك سيكل معيوب قرار گرفته و نتوانسته سرمايه گذاري لازم براي رشد با دوام را ايجاد كند و فناوري هاي جديد جذب کرده و بستر سياسي و حكمراني نتوانسته فضاي لازم براي شكوفايي اقتصادي را تحقق بخشد و به عبارت ديگر نهادهاي سياسي و اقتصادي دچار ناكارآمدي شديد شده اند. طبيعي است كه در اين فضا، ياس و نااميدي بر مردم حاكم شده، نرخ مهاجرت افزايش يافته و پديده خروج سرمايه رخ می دهد و نهايت اينكه آينده اي براي رونق اقتصادي متصور نيست.
🔹 بنابراين با توجه به بالا بودن شاخص فلاكت ايران و تجارب ديگر كشورها، توقع اين بود كه در انتخابات مجلس دوازدهم، تشكل هاي سياسي به سمت شعارهاي اقتصادي پوپوليستي روي آورند تا بتوانند آراء مردم را به خود جلب كنند. اما با كمال تعجب در اين انتخابات، شعارهاي اقتصادي كم رنگ بوده است. به عنوان مثال، ائتلاف مردمی نیروهای انقلاب اسلامی (امناء) كه نبویان، رسایی، کوچک زاده و ... از اعضای آن هستند، شعار اصلي خود را ،«نه به فساد» بيان كرده است. اين شعار ناظر به تقابل و نفي قاليباف و جريان متبوع وي است. در سخنان آنان هيچ وعده روشن اقتصادي وجود ندارد. آنان به كلياتي مانند اقتصاد عدالت محور و اقتصاد مقاومتي و مانند آن بسنده كرده اند. آنان از اصل شفافيت آراء به ويژه در مجلس شورا نيز سخن گفته اند و البته براي صحت سنجي اين ادعا جا دارد اين تشكل, منابع مالي ورود به انتخابات مجلس را در سطح كشور شفاف بيان كنند.
🔹شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی موسوم به شانا نيز ادامه راه مجلس انقلابی یازدهم را وعده داده است. چنانچه روشن است تشكل هاي مهمي كه حداد عادل نام چنار و پاجوش بر آنها نهاد، براي جذب آراء، هيچ وعده اقتصادي روشني نداده، در حاليكه معمولا در اين شرايط وعده هاي افراطي توزيعي و فقرزدايي جذابيت دارد.
🔹 به نظر مي رسد در اینجا تفاوت مهمي با کشورهای مشابه رخ داده است. شاید علت این باشد که تشكل هاي يادشده با علم به اينكه مردم به طور گسترده در انتخابات شركت نكرده و نسبت آراء باطله نيز در ميان شركت كنندگان بالاست، در نتيجه مخاطب خود را گروههاي خاص و نه همه مردم قرار داده اند. دایره رقابت و مخاطبان محدود بوده است و از این رو دلیلی برای ارائه چنین شعارهایی ندیدند.
🔹 از منظري ديگر، انتخابات به این دلیل خاصيت خود را از دست داده است که تداوم شاخص فلاكت، اميد بهبودي شرايط را از مردم گرفته و از سوي ديگر تشكل هاي فعال نيز كه خود از عوامل اساسي به وجود آورنده شرايط موجودند نيز دغدغه معيشت مردم را ندارند. حذف جريان مقابل، تداوم مجلس يازدهم، اينترنت ملي، شدت بخشيدن به طرح صيانت را مي توان از دغدغه هاي اصلي جريانات رقيب در اين انتخابات نام برد.
@majmaqomh
@yousefimohamadreza
🔸گفتارهایی در اسلام رحمانی _ عقلانی
بسمه تعالی
به اطلاع علاقمندان به مباحث اندیشهای میرساند، یک دوره کلاس گفتگومحور درباره شناخت اسلام با حضور استاد ارجمند جناب آقای دکتر عبدالرحیم سلیمانی در مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم برگزار میگردد.
📍جلسه چهلم و دوم: انتظار امام هدایتگر یا حاکم مقتدر
⏰ زمان: شنبه ۱۹ اسفندماه ۱۴۰۲، ساعت ۱۶/۳۰
🏛مکان: خیابان صفائیه کوچه ۳۹، پلاک ۳۹.
🆔@majmaqomh
🆔@soleimanisaa
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
اطلاعیه سلسله جلسات علمی شبهای ماه رمضان در مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
🔸️اصول سی و دو گانه قرآنی – برهانی
بهرهای از بحر معنای کتاب خدا در ماه بهار قرآن (از سلسله جلسات شبهای ماه رمضان)
با حضور استاد گرامی: حجتالاسلام والمسلمین جناب آقای دکتر عبدالرحیم سلیمانی
جلسه اول: حجیت قرآن و اعجاز محتوائی آن
زمان: سهشنبه ۲۲ اسفند ۱۴۰۲ ساعت ۲۰
مکان: قم، خیابان صفائیه، کوچه ۳۹، پلاک ۳۹
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
🆔@majmaqomh
▪️پیام تسلیت مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه بهمناسبت درگذشت خواهر گرامی حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای کمری
بسم الله الرحمن الرحیم
انا لله وانا الیه راجعون
حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای ربیعالله کمری
درگذشت خواهر گرامیتان را خدمت حضرتعالی و دیگر بستگان تسلیت میگوئیم. از خداوند متعال برای آن مرحوم حشر با فاطمه زهرا سلام الله علیها و برای بازماندگان صبر و اجر مسالت داریم. عزت و سربلندی شما را آرزومندیم.
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
۱۴۰۲/۱۲/۲۱
🆔@majmaqomh