مَکُایران | MakoIran
▪️▫️▪️ 📌 چرا مکران مهم است؟ ⭕️ بخش چهارم ✍️ #یادداشت به قلم یاسین کریمیان 🆔 @MakoIran_ir
▪️▫️▪️
📌 چرا مکران مهم است؟
⭕️ بخش چهارم (۱)
🗺 #ژئوپلتیک
✍️ #یادداشت به قلم یاسین کریمیان
🔸 قرن 18 و 19 میلادی برای تاریخ ایران دوران مهمی است. در این دوران نابسامانیهای داخلی به اوج میرسد و مصادف است با اتفاقات مهم در اروپا و جغرافیای ایران در رقابت قدرتهای اروپایی در آسیا و شرق، نقش حیاتی پیدا میکند.
🔹 دو مسئلۀ مهم و پربسامد این دوران در نسبت با موقعیت جغرافیایی ایران و به تبع آن منطقۀ مکران، تلاش ناپلئون برای رسیدن به هند و نیاز کمپانی هند شرقی بریتانیا برای ارتباط با سرزمین انگلستان با استفاده از فناوری جدید آن زمان یعنی تلگراف است. بخش چهارم چرا مکران مهم است به بررسی مختصر این دو رویداد پرداخته و در دو قسمت منتشر میشود.
🔸 ۱۰۰ سال پس از بازپسگیری جزیرۀ هرمز، اصفهان در سال 1722م به دست افغانها سقوط کرد. از این تاریخ تا به سلطنترسیدن فتحعلیشاه قاجار، جغرافیای ایران فاقد حاکمیت مقتدر مرکزی بود. با به تخت نشستن فتحعلیشاه در 1797 دوران جدیدی در تاریخ ایران آغاز شد.
🔹 سه سال پیش از انقلاب فرانسه، آقامحمدخان قاجار در 1786 تاجگذاری میکند. قدرت مطلق بریتانیا در دریا سبب میشود ناپلئون بناپارت که از میان جنگهای داخلی در فرانسه و اروپا به مقام دایرکتوار اول جمهوری فرانسه رسیده است، برای ضربهزدن به منافع بریتانیا در هند دست به اقدام نظامی در خشکی از طریق مصر و ایران بزند.
🔸 به همین دلیل در سال 1798 یعنی یک سال پس از بر تخت نشستن فتحعلیشاه، لشکرکشی ارتش فرانسه به مصر و سوریه آغاز میشود. از طرف دیگر به قدرت رسیدن تیپوسلطان در هند و ادامه کشمکشهای نظامی با کمپانی هند شرقی بریتانیا که از زمان پدر او یعنی حیدرعلیخان آغاز شده بود، فرصت مناسبی برای فرانسویان ایجاد کرد تا قدرت خود را در شبهقاره احیا کرده و کمپانی هند شرقی بریتانیا را شکست دهند.
🔹 نزدیک شدن تیپوسلطان و ناپلئون برای اقدام علیه منافع کمپانی هند شرقی در شبهقاره یکی از مهمترین دلایل لشگرکشی ناپلئون به غرب آسیا بود. پس از آنکه ناپلئون در حمله به مصر و شامات ناموفق بود، بریتانیا در 1801 قراردادی با فتحعلیشاه امضا کرد تا مانع از حضور فرانسویان در ایران شود.
🔸شکستهای ایران در جنگ اول با روسیه (1804-1813) و تلاش فرانسه برای کمک به ایران در برابر روسیه سبب نزدیکی و عقد قرارداد فینکنشتاین در 1807 شد. اما با شکست ائتلاف چهارم اروپا (روسیه، سوئد، پروس و انگلستان) در برابر ناپلئون و امضای قرارداد تیلسیت یک ماه پس از فین کنشتاین، عملاً این قرارداد فاقد اعتبار شد.
🔹 با ناامید شدن ایران از فرانسه، بار دیگر بریتانیا و ایران به یکدیگر نزدیک میشوند و قراردادهای مفصل و مجمل در 1809 و 1812 میان دو کشور امضا میشود. یکی از مهمترین مفاد این قراردادها اجازه ندادن ایران به دیگر ممالک برای دسترسی به خاک شبهقاره از مسیر ایران بود.
🔸 تلاشهای بریتانیا برای دور نگه داشتن رقبا از شبهقارۀ هند سبب شده بود تا جغرافیای ایران نقش مهمی در معادلات قدرتهای اروپایی داشته باشد. در واقع مسیر دسترسی به شبهقاره که در اختیار حکام ایران بود، شامل مسیر هرات، سیستان و مکران میشد. از اواسط قرن 19 میلادی بریتانیا تلاش کرد تا با ایجاد مناطق حائل و دستنشانده، از نفوذ دشمنان خود در منطقۀ شبهقاره جلوگیری کند.
🔹 اما مسئلۀ نفوذ دشمنان بریتانیا در منطقۀ شبهقاره تنها دلیل دخالتهای بریتانیا در شرق ایران نبود. دور بودن هند از انگلستان سبب کندی ارتباط میان کارگزاران و روسا در دو نقطه جغرافیایی بسیار دور از هم بود. در اواسط قرن 19، فناوری جدید ارتباطی به نام تلگراف اختراع شد تا عصر ارتباطات وارد دوران جدیدی شود.
✴️ مَکُایران را دنبال کنید، بخوانید و در صورتی که پسندیدید به دوستان خود پیشنهاد دهید.
🔗 ایتا | تلگرام | توییتر | بله
🆔 @MakoIran_ir
مَکُایران | MakoIran
▪️▫️▪️ 📌 چرا مکران مهم است؟ ⭕️ بخش چهارم (۱) 🗺 #ژئوپلتیک ✍️ #یادداشت به قلم یاسین کریمیان 🔸 قرن 18
▪️▫️▪️
📌 چرا مکران مهم است؟
⭕️ بخش چهارم (۲)
🔸 مصادف با تلاشهای ناپئلون برای رسیدن به مرزهای غربی شبهقارۀ هند از مسیر ایران، در سال 1809 کاپیتان گرانت از سوی سرجان ملکم به بهانۀ فروش اسب به منطقۀ مکران اعزام میشود؛ اما در واقع او میبایست به این سؤال جواب میداد که آیا ارتشی اروپایی میتواند از طریق جنوب ایران به شبهقاره دسترسی یابد؟ گرانت پاسخ سؤال را مثبت میداند.
🔹 اما دادههای بعدی نشان میدهد که در بین مسیرهای غربی هرات، سیستان (قندهار) و مکران، کمترین شانس را مکران خواهد داشت؛ زیرا به دلایل جغرافیایی و مشخصاً کمبود آذوقه نمیتوان لشگر گستردهای را از این ناحیه عبور داد؛ فلذا در این تاریخ مسئلۀ مکران در کنار دیگر مسیرهای دسترسی به هند برای بریتانیا قرار میگیرد.
🔸 در اواسط قرن 19 در هندِ تحت استعمار بریتانیا شورش بزرگی در میان سربازان تحت اختیار کمپانی هند شرقی علیه استعمار بریتانیا رخ میدهد. این قیام به جنگ اول بریتانیا و هند و قیام سیپوی معروف است.
🔹 آنچه که در سرکوب این قیام خود را نمایان کرد، نقش شبکۀ تلگراف هند بود که کمپانی هند شرقی شهرهای مهم هند را از طریق تلگراف به یکدیگر وصل کرده بود. با این اقدام به سرعت اخبار رویدادها انتشار مییافت و سبب میشد تا کمپانی هند شرقی واکنش مناسب از خود نشان دهد. تجربۀ سرکوب قیام هند در 1857 و نقش شبکۀ تلگراف، مدیران کمپانی را به این واداشت تا بمبئی را نیز از طریق کابل زیر دریا به لندن وصل نمایند.
🔸 اولین خط تلگراف با عبور از دریای سرخ و مدیترانه به لندن میرسید که پس از چند وقت از کار افتاد. پیشنهاد بعدی اتصال به بغداد، فاو و سپس اتصال از زیر دریا به کراچی بود؛ اما به دلیل تنشهای طایقهای و قومی در نیمۀ جنوبی عراق، مسیر خانقین به بوشهر و سپس کراچی مطرح شد.
🔹 پس از کشوقوسهای فراوان در نهایت قرارداد تلگراف میان ایران و بریتانیا در تاریخ 1862م به امضای دو طرف رسید. خط تلگراف از بندرعباس به جاسک، چابهار و گوادر و کراچی میرسید؛ اما مسئلهای مهم برای کمپانی هند شرقی هنوز رفع نشده بود: امنیت خطوط.
🔸 از بندرعباس به سمت شرق نفوذ دولت مرکزی کاهش مییافت. هر چند به سبب شورش آقاخان علیه محمدشاه و ناصرالدین شاه (1838-1844) مرزهای جنوب شرقی ایران و اعادۀ حاکمیت بر آن اهمیت یافته بود، اما سران محلی از قدرت اجرایی بیشتری برخوردار بودند. حکمرانی بر منطقۀ مکران در اختیار حاکم بم یا کرمان بود که بیشتر وظیفۀ جمعآوری مالیات را داشت.
🔹 اتصال گوادر به چابهار با ممانعت و مزاحمتهای طوایف و قبایل محلی مواجه شد. در این زمان سیاست کمپانی هند شرقی بریتانیا آن بود که با بستن قرارداد و تأمین مالی قبایل، آنها را برای تأمین امنیت خطوط تلگراف به کار گیرد. بسیاری از این قبایل خواستار حمایت بریتانیا از آنان در برابر حکومت مرکزی ایران بودند. به همین سبب در مراحل دیگر، کمپانی اقدام به تسلیح این قبایل کرد تا توان این افراد را در برابر دولت مرکزی و دیگر گروهها تقویت کند.
🔸 اعزام گلد اسمید از سوی کمپانی برای احداث خط تلگراف و نقشه او برای امنیت خطوط تلگراف سبب قرارداد گلداسمید و جدایی بخش بزرگی از بلوچستان از ایران شد. نشانهگذاریهای مرزی سالها طول کشید تا بالاخره در سال 1338 شمسی به صورت کامل حدود مرزی تعیین شد.
🔹 تجربۀ بریتانیا در مسئلۀ ناپلئون و تهدید از مسیر ایران را میتوان یکی از مهمترین دلایل برای ایجاد دولتهای حائل مانند افغانستان و خانات کلات برای دور نگهداشتن دشمنان خود از هندوستان دانست.
✴️ مَکُایران را دنبال کنید، بخوانید و در صورتی که پسندیدید به دوستان خود پیشنهاد دهید.
🔗 ایتا | تلگرام | توییتر | بله
🆔 @MakoIran_ir
51.43M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
▪️▫️▪️
📌 تمساح پوزه کوتاه بلوچی
🔹 یکی از جاذبههای معروف سیستان و بلوچستان که نه تنها در حد ملی بلکه در سطح بینالمللی حائز اهمیت است، تمساح پوزه کوتاه مردابی است. نام انگلیسی این تمساح ماگر «mugger» است اما معنی «قاپنده» نمیدهد! بلکه یک واژه هندی به معنای «هیولای آب» است. در ایران محلیها به آن «گاندو» میگویند. گاندو یک واژه بلوچی به معنی «راه رفتن روی شکم» است.
🔸 آقای ملک دینار شجره یک بلوچ مهربان و دوستدار محیطزیست است. هنگامی که رودخانۀ باهوکلات در حال خشک شدن بود، او اقدام به نجات گاندوها کرد.
-------------------------------------------------
🎥 فیلم بخشی از قسمت چهارم مجموعه مستند #دروازه_خورشید است که از سوی گروه البرزیست تهیه شده و در زمستان ۱۳۹۸ از شبکۀ مستند سیما به پخش رسید.
برای دیدن نسخۀ کامل این مستند میتوانید به لینک زیر مراجعه بفرمایید:
B2n.ir/f76928
✴️ مَکُایران را دنبال کنید، بخوانید و در صورتی که پسندیدید به دوستان خود پیشنهاد دهید.
🔗 ایتا | تلگرام | توییتر | بله
🆔 @MakoIran_ir
▪️▫️▪️
📌 «میارداری» در بلوچها و حمایت از پناهندگان
❇️ #میارداری
🔁 #بازنشر
🔹 بلوچها، مردمان جنوب شرق ایران، قوانینی در فرهنگ خود دارند که بر اساس آن به پناهندگان تعرض نمیکنند و آنها را از هر خطری دور نگاه میدارند. این رسم منشأ بسیاری از رفتارهای اجتماعی این قوم در کنش و واکنش به آسیبهای اجتماعی در گذشته بهویژه در خونخواهیها و تظلمخواهیها بوده است.
🔸 «میارداری» در زبان بلوچی به معنای پناهندگی و پناهجویی است. «میارجلی» و «میارداری» قوانینی در زندگی بلوچهاست که بدون شناخت این ویژگی نمیتوان به درستی دربارۀ این قوم قضاوت کرد.
شاید هنوز هم کسی به درستی نداند بسیار پیشتر از آنکه تجارب جنگ جهانی دوم به کمک کشورهای جهان بیاید و «کمیساریای عالی پناهنگان سازمان ملل متحد» شکل بگیرد، در بلوچستان ایران زیر عنوان «میارداری» قوانینی وجود داشته که پناهندگان را از هر تعرضی مصون میداشته است.
🔹 گرچه از تاریخ شکلگیری رسم میارداری در بلوچها سررسیدی در دست نیست یا کسی نمیداند نخستین بار از واژه «میارداری» کجا و چگونه استفاده شد، اما بیتردید داستانها و روایتهای بسیاری در میان بلوچها نقل میشود که نشان میدهد این رسم بسیار قبل از تاریخ شکلگیری کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در زندگی بلوچستانیها جاری بوده است.
🔸 فرهاد انصاری، یکی از اهالی چابهار درباره میارداری در بلوچستان میگوید: «این عبارت فقط حکم ضربالمثل ندارد. توصیفی است از روش زندگی بلوچها؛ بلوچها سرشان میرود ولی میارشان نمیرود. در همه نقاط کشور ویژگیهای رفتاری مثبتی زبان به زبان نقل میشود. حتی خصوصیت مهماننوازی در بسیاری از استانهای جنوبی کشور زبانزد است؛ اما درباره میارداری این ویژگی منحصر به بلوچهاست.»
🔹 خانم «حمیرا ریگی» که از سال ۸۰ تا ۸۵ بخشدار یکی از بخشهای شهرستان چابهار بوده در تعریف این ارزش و معیار اجتماعی نزد بلوچها میگوید:«پناهجویی و پناهدادن بهعنوان یک رفتار اجتماعی در میان بلوچها مرسوم بوده و از آن بهعنوان شاخص و ممیز افراد و معرفی آنها استفاده میشده است. یعنی ویژگی خاصی به شمار میآمده و میآید.
میارداری کاملاً بر پایه صداقت و درستکاری و اخلاق استوار بوده و اینگونه نبوده و نیست که فردی به عنوان ترفند برای نجات جان خود از آن سوءاستفاده کند بلکه به آن معناست که فرد آنچنان صادق و پایبند به اصول اخلاقی است که از کرده خود پشیمان و در صدد جبران این نقص بوده است.»
---------------------------------------------------
📎 منبع: B2n.ir/m63402
✴️ مَکُایران را دنبال کنید، بخوانید و در صورتی که پسندیدید به دوستان خود پیشنهاد دهید.
🔗 ایتا | تلگرام | توییتر | بله
🆔 @MakoIran_ir
6.21M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
▪️▫️▪️
#دروت_مکران
📌 ۷ ساحل شگفتانگیز شرق مکران
🆔 @MakoIran_ir
مَکُایران | MakoIran
▪️▫️▪️ #دروت_مکران 📌 ۷ ساحل شگفتانگیز شرق مکران 🆔 @MakoIran_ir
▪️▫️▪️
🌅 #دروت_مکران
🌊 مکران ساحلی است به طول ۷۰۰ کیلومتر که هر نقطۀ آن شکلی منحصربهفرد دارد. در فیلم ۷ ساحل معروف شرق آن را میبینید که از حیث تنوع شگفتانگیز است.
🏖 ساحل کمب: دماغه یا ساحل کمب که با نام تِراس کمب هم مشهور است یکی از جاذبههای شرق چابهار است. این ساحل در ۵ کیلومتری چابهار و در نزدیکی روستای کمب قرار دارد و ارتفاع زیادی از سطح دریا دارد.
🏖 ساحل بریس: اسکله بریس در یکی از زیباترین سواحل دریای مکران در نزدیکی چابهار قرار دارد. این اسکله یکی از فعالترین اسکلههای ماهیگیری در سیستانوبلوچستان است که قایقها و لنجهای صیادی دائم در حال تردد در آن هستند. تماشای رفتوآمد قایقهای رنگارنگ در این ساحل صخرهای بسیار لذتبخش است.
🏖 ساحل درک: ساحل درک، یکی از عجیبترین و در عین حال شگفتانگیزترین نقاط ایران و حتی جهان است که دریا و کویر با هم ملاقات میکنند. درک، تنها ساحل ایران است که در کنار کویر واقع شده و در جهان فقط چند نقطه وجود دارد که دارای ویژگیهایی مشابه با این ساحل دیدنی هستند.
🏖 ساحل رمین: رمین روستایی زیبا و دیدنی است که در فاصله چند کیلومتری از چابهار واقع شده است. یکی از عجیبترین دیدنیهای روستای رمین ساحل فیتوپلانکتونهاست. این پدیدۀ زیبا و دیدنی هنر طبیعت است. در روستای رمین دور از هرگونه آلودگی نوری، نقطههای نورانی آبی رنگی به چشم میخورد که در واقع پلانکتونها از خود ساطع میکنند و این منظره دیدنی را به وجود میآورند.
🏖 ساحل پزم تیاب: در ساحل پزم چند جاذبه را میتوان یکجا دید. از جمله سواحل زیبای صخرهای، اسکله صیادی و سنگی، غار ساحلی، ساحل ماسهای یا شوکین، چشم اقیانوس، کوه، غروب آفتاب و خرچنگها.
🏖 جنگل حرای گواتر: خلیج مرزی ایران، خلیج گواتر، نیمی در ایران و نیمی در پاکستان است. درختان و درختچههای این جنگل بسته به شرایط زیستمحیطی تا ارتفاع بین 5 تا 10 متر هم رشد میکنند و بالا میآیند. این جنگل زیستگاه پرندگانی چون فلامینگو، مرغ ماهیخوار و عقاب است که بروی برگهای پهن و سبز جنگل لانه میسازند و فضایی زیبا برای پرندهنگری فراهم میکنند.
🏖 دماغه زرینسر: این دماغه در جنوب اسکلۀ بریس قرار دارد و ساحلی صخرهای و در ارتفاع بسیار زیاد است. بکر بودن این ساحل چشماندازی از اقیانوس را پیشروی چشم قرار میدهد که از شگفتیهای منحصربهفرد این سواحل محسوب میشود.
✴️ مکُایران را دنبال کنید، بخوانید و در صورتی که پسندیدید به دوستان خود پیشنهاد دهید.
🔗 ایتا | تلگرام | توییتر | بله
🆔 @MakoIran_ir
مَکُایران | MakoIran
▪️▫️▪️ 📌 فرهنگ بلوچی متأثر از فرهنگ شبهقاره #بلوچ #گفتوگو با عبدالوهاب شهلیبر 🆔 @MakoIran_ir
▪️▫️▪️
📌 فرهنگ بلوچی متأثر از فرهنگ شبهقاره
#بلوچ
#گفتوگو با عبدالوهاب شهلیبر
🔸 گزارش افسرالدین کرمانی در قرن ششم، میگوید یکی از سواحل و بنادر پررونقی که در آن منطقه [مکران] وجود دارد، همین تیز یا تیس امروز است. در این متن میگوید تاجرانی از شبهقارۀ هند و آفریقا و عمان و جاهای مختلف به هم میرسیدند و محصول آنجا پانیذ یا نیشکر خودمان است. این نشان میدهد که آنجا رونق داشته است. یعنی اگر در متون نگاه کنید، میبینید در آن خطه، یکی بندر سیراف در بوشهر و یکی بندر تیس است. بندر تیس هم در جایی بوده است که به نوعی جادۀ ابریشم به دریا وصل میشد.
🔹 الان به طور خاص به منطقۀ ساحلی مکران که نگاه میکنید، میبینید که خرده فرهنگهای مختلفی از گذشته در آنجا مانده است؛ مثلاً موسیقی ریتمیک و کوبهای که در آن منطقه وجود دارد، به خوبی نشان میدهد که چقدر فرهنگ آفریقا و رقصهایی که در گذشته در آنجا وجود داشته است، از طریق تُجاری که خرید و فروش میکردند یا مهاجرتهایی که از آنجا صورت میگرفت و مردمی که بهعنوان نیروی کار به منطقۀ بلوچستان و مکران میآمدند، به آنجا آورده شده است.
🔸 یا مثلاً اگر عادتهای غذایی آنجا را ببینید، متوجه میشوید که این ذائقۀ غذایی تند چقدر متأثر از فرهنگ غذایی شبهقارۀ هند است و چقدر هند در آنجا بروز و ظهور جدی دارد. حتی اگر معماری را در نظر بگیرید، به طور خاص در خیلی از مساجد، گچبریها تحتتأثیر شبهقارۀ هند است.
---------------------------------------------
🔰 بخشی از گفتوگوی تحریریۀ مَکُایران با عبدالوهاب شهلیبر که در بهمن ۱۳۹۹ صورت گرفته است.
✴️ مکُایران را دنبال کنید، بخوانید و در صورتی که پسندیدید به دوستان خود پیشنهاد دهید.
🆔 @MakoIran_ir
مَکُایران | MakoIran
▪️▫️▪️ 📌 تشنگی بر مدار بیتدبیری ناتمام 💧 #آب ✍️ #یادداشت به قلم زهرا میری 🆔 @MakoIran_ir
▪️▫️▪️
📌 تشنگی بر مدار بیتدبیری ناتمام
💧 #آب
✍️ #یادداشت به قلم زهرا میری
🔹 به گزارش خبرگزاری ایرنا، جانشین ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران چابهار گفته است: «سد زیردان این شهرستان در آستانه سریز شدن است و حجم آب آن از ۲۰۰ میلیون مترمکعب گذشت و به روستائیان توصیه میشود از تردد در پاییندست سد در بخشهای پیرسهراب، تلنگ، پلان و دشتیاری جداً خودداری کنند».
🔸اما زیردان کجاست و چه اهمیتی برای چابهار و شرق مکران دارد؟ اخبار سد زیردان اینگونه منعکس شده است:
🔸سد مخزنی زیردان با ظرفیت ۲۰۷ میلیون مترمکعب در ۱۴۰ کیلومتری شمال شهر چابهار و بر روی رودخانه کاجو در استان سیستان و بلوچستان قرار دارد و در سال ۱۳۹۰ به بهرهبرداری رسید.
🔹 این سد با هدف اعلامی آبیاری مزارع کشاورزی پاییندست در پیرسهراب، تأمین آب آشامیدنی روستاهای چابهار و کنارک و روستاهای اطراف و همچنین تأمین آب موردنیاز صنایع شهرهای چابهار و کنارک ساخته شد.
🔸 همچنین احداث خط انتقال آب از سد زیردان به ۴۰۰ روستای پاییندست شهرستان چابهار از جمله بخشهای پلان، پیرسهراب و تلنگِ قصرقند از سال ۱۳۹۲ در پروژهای ادامهدار آغاز شد.
🔹این فرآیند در سال ۱۴۰۰ قرار بود طی طرح جهاد آبرسانی با اجرای خط انتقال لاتیدان (پاییندست کاجو) به مجتمع کمبل سلیمان، ۵۸ روستای بخش مرکزی چابهار با ۳۵هزار نفر جمعیت به آب پایدار انتقالی از سد زیردان متصل شود.
🔸 طرحی که ۴۶ میلیارد هزینه به قرار زیر داشت:
۱۰ میلیارد تومان مبلغ قرارداد پیمانکار مجری طرح و ۳۶ میلیارد تومان هم بابت خرید لولههای موردنیاز.
اعتباراتی که از محل توسعه سواحل مکران در نظر گرفته شده بود و طی ۹ ماه بایستی اجرایی میشد.
🔹 در راستای اجرای این پروژه قرار بود لولهگذاری به طول ۲۰ کیلومتر با لوله ۳۵۰ پلیاتیلن، احداث یک باب مخزن ۲۰۰ مترمکعبی بتنی و احداث ایستگاه پمپاژ صورت گیرد.
🔸 طرحی که مقرر شد از طریق خطوط لوله فرعی و شبکههای توزیع، تعدادی از روستاهای بخش مرکزی از جمله وشنامها، کمبل سلیمان و تیس کوپان را پوشش دهد.
🔹 پیشبینی میشد که با تکمیل خط لاتیدان و اجرای شبکههای روستاهای بخش مرکزی شاخص بهرهمندی از آب آشامیدنی در چابهار و در بخش روستایی به بیش از ۹۸ درصد ارتقا پیدا کند و همه روستاها از آب آشامیدنی بهرهمند شوند. اما این مسئله همچنان در حد پیشبینی باقی مانده است.
🔸 با اینکه برای انتقال آب از سد زیردان طی جهاد آبرسانی تلاشهای زیادی شده است، هنوز به تمامی روستاها آب خام منتقل میشود و به دلیل نبود سیستم تصفیه، مناب آشامیدن نیست و مردم منطقه آب موجود را فقط برای شستوشوی لباس و ظروف، استحمام، احشام و سایر مصارف استفاده میکنند.
🔹 همچنین خط لوله اصلی انتقال آب از سد زیردان چابهار به ۴۰۰ روستای پاییندست نواقص زیادی دارد و هر چند وقت دچار شکستگی میشود.
به طور مثال در محدوده روستای هوشمب و نیامبیت بیش از ۲ ماه لوله شکسته شده و آب به صورت جوی، روان شده و اقدامی برای ترمیم و جلوگیری از هدررفت آب صورت نگرفته بود.
🔸 نبود دفتر مستقل در مرکز بخش برای انجام امورات آب و فاضلاب و استخدام و بکارگیری نیرو برای نگهداری و رفع شکستگیهای خط انتقال آب از سد زیردان در بخش پیرسهراب از دیگر مشکلات منطقه است.
🔹 اما چرا این تدبیرها ناقص و در جهت عکس توسعه منطقه هستند؟
بیش از چندین دهه است که شبکه پاییندست برخی از سدهای استان سیستان و بلوچستان تکمیل نشده و نبود منابع مالی کافی علت آن بیان شده است. حال در این شرایط و بدون اتمام پروژههای پیشین، مطالعات جدیدی برای ساخت سازههای نو در منطقه مکران انجام شده است. در صورتی که نتیجه سازههای پیشین در فصول گرم سال تبخیر شدید و در فصول پربارش آورد رسوبی داشته و حجم مفید این سدها را به شدت کاهش داده است. در واقع نوعی سردرگمی شدید در برقراری نسبت با اقلیم منطقه بلوچستان دیده میشود که به دلیل نداشتن شناخت درست از منطقه است.
🔸 علاوه بر این مسائل، هر ساله سیلاب زیرساختهای پاییندست را تخریب میکند، مزارع و باغات را از بین میبرد و زندگی صدها روستا و شهر حاشيه سواحل را با مشكل جدی مواجه میکند. آنچه که در سیل اخیر جلب توجه میکند، حجم تخریب سیلابها و بازتاب بسیار اندک آن در رسانهها بوده است.
🔹 در استانی كه هر قطره آب برای ساكنانش حياتی است و مردمان آن بيش از هر جای ديگری در كشور قدر آب را میدانند، بسیاری از شهرهای آن آب شرب ندارند و هوتکهایی كه با آب باران پر میشود، منبع تأمينكننده آب احشام و خانوادههاست.
تشنگی بر مدار بیتدبیریهای ناتمامی که گاهاً رنگ و بوی سیاسی به خود میگیرند، وجهۀ غالب مناطق کشور گشته و همچنان ادامه دارد.
🆔 @MakoIran_ir
▪️▫️▪️
📌 اسفند ۱۴۰۲ چه سرنوشتی برای مکران رقم خواهد زد؟
#انتخابات
🆔 @MakoIran_ir
مَکُایران | MakoIran
▪️▫️▪️ 📌 اسفند ۱۴۰۲ چه سرنوشتی برای مکران رقم خواهد زد؟ #انتخابات 🆔 @MakoIran_ir
▪️▫️▪️
📌 اسفند ۱۴۰۲ چه سرنوشتی برای مکران رقم خواهد زد؟
#انتخابات
🔸 سواحل مکران که جنوب استان سیستانوبلوچستان و شرق هرمزگان را در برمیگیرد، دو حوزۀ انتخابیه در مجلس شورای اسلامی را داراست:
حوزۀ انتخابیه چابهار (جنوب سیستانوبلوچستان) که شهرستانهای چابهار، نیکشهر، قصرقند، کنارک، دشتیاری و زرآباد در استان سیستانوبلوچستان را با یک سهمیه نمایندگی شامل میشود.
و حوزۀ انتخابیه میناب (شرق هرمزگان) که شهرستانهای میناب، رودان، جاسک، سیریک و بشاگرد را با یک سهمیه نمایندگی در برمیگیرد.
🔹 دو نمایندۀ مکران در مجلس شورای اسلامی باید بدانند که علاوه بر نمایندگی مردم نجیب بلوچ در خانۀ ملت، نمایندگی یک پهنۀ ملی که میتواند نقشآفرین جدی در آیندۀ توسعۀ کشور باشد نیز بر عهده دارند. از این حیث توجه و داشتن نگاهی ملی از سوی نماینده منتخب مردم در کنار نگاه منطقهای به مسائل شهرستانهای مکران حائز اهمیت خواهد بود.
🔸 در دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی، ۳۰ کاندیدا در حوزۀ انتخابیۀ چابهار و ۲۵ کاندیدا در حوزۀ انتخابیۀ شرق هرمزگان (میناب) با یکدیگر به رقابت میپردازند که در میان آنها نامهای آشنایی از جمله برخی نمایندگان سابق، جوانان اهل منطقه و برخی مسئولان سابق اجرایی دیده میشود.
🔹 حرکت آونگی رد و تأیید صلاحیت برخی از افراد مشهور منطقه در این دور از سوی شورای نگهبان و هیئتهای اجرایی وزارت کشور، علاوه بر خدشهای که در ترغیب مردم به مشارکت در انتخابات وارد میکند و مسئلۀ مهمی در آینده مکران است، تعجب و نارضایتی مردم منطقه را با خود به همراه داشته است که ممکن است چالشهایی را برای مدیریت منطقه در آینده ایجاد نماید.
✴️ مَکُایران را دنبال کنید، بخوانید و در صورتی که پسندیدید به دوستان خود پیشنهاد دهید.
🔗 ایتا | تلگرام | توییتر | بله
🆔 @MakoIran_ir