🌀بعضیها به دنبال تخریب علم اصول در حوزه هستند
🔰حجتالاسلام والمسلمین محمدی، رئیس انجمن اصول فقه حوزه علمیه گفت:
🔹علم اصول، علم پایه در حوزه است و بدون آن نمیتوان احکام را استنباط کرد.
🔹علم اصول میتواند در علوم دیگر؛ مانند کلام، تفسیر و ... نقش آفرین باشد، اما متأسفانه به نام و عناوین مختلف از جمله اینکه تدریس علم اصول طولانی شده و یا علم اصول نمیتواند نیاز روز را پاسخگو باشد، کتاب اصول مرحوم آخوند را مورد هجمه قرار میدهند و این هجمهها در حالی است که کتاب درسی که جایگزین مناسبی برای کفایه باشد، معرفی نشده و وجود ندارد و این هجمه تنها خسارت به حوزه و باعث بی انگیزگی طلاب است.
🔹هجمه دیگر بیثمره نشان دادن کتاب اصول است. این مسئله نیز باعث بی انگیزگی طلاب میشود.
🔹انجمن اصول فقه حوزه به دنبال این است روزی را به عنوان مهمترین علم حوزوی در تقویم جمهوری اسلامی مشخص کند. این امر هم نیازمند حمایت مراجع تقلید و بزرگان است.
🔹هم اکنون 96 درصد اساتید حوزه با این مسئله که روزی برای علم اصول در تقویم در نظر گرفته شود، موافقت خود را اعلام کردهاند.
مفتاح
#مناهج
@Manahejj
مناهج 🇵🇸🇮🇷
🌀بعضیها به دنبال تخریب علم اصول در حوزه هستند 🔰حجتالاسلام والمسلمین محمدی، رئیس انجمن اصول فقه حو
🌀 وقتی جایگزین کفایه نازل نمیشود
📝 جایگاه انجمن اصول از حقیقت تا واقعیت
🖋 علی مهدوی
🔹ماهیت انجمن اصول
«اگر جایگزینی برای اصول است و مورد تأیید بزرگان باشد برای درسی کردن آن تلاش می کنیم.» به نظر شما این سخن کیست؟! شاید باور نکنید، رئیس انجمن اصول فقه حوزه علمیه!! به نظر این جمله، جایگاه انجمن اصول را در اذهان روشن میسازد. انجمنی که با تمام وجود سعی دارد کتب فعلی علم اصول را زنده نگه دارد؛ انگشت اتهام برای بیانگیزگی طلاب را صرفا جریانهایی میداند که ادعای تورم علم اصول را داشتهاند.
🔹نسخ مفاهیم هر علم در طول تاریخ
براستی صرف تلاش برای حفظ کتب موجود و برگزاری چند همایش برای نشاندادن تأثیرات فقهی مسائل آن کفایت میکند؟ تا همین چند سال گذشته که خبری از هجمهها نبود، اثری هم از بیانگیزگی نبود؟!! قبل از آن هم آثار بیانگیزگی و رشد تصاعدی آن هویدا بود. بله شاید هجمهها به بیانگیزگی سرعت ببخشند؛ اما علت اصلی را جای دیگر باید جستجو کرد. ماهیت مفاهیم هر علمی بعد از گذشت مدت زمانی نیاز به تنمیه و بالندگی دارد؛ وگرنه منسوخ خواهند شد. هنر بزرگ شیخ و آخوند با تولید کتبی مثل رسائل و کفایه این بود که مفاهیم پویا و جدید وارد صحنهی علم کردند و خود همین مسأله موجب حیات مجدد علم اصول و به تبع حوزه علمیه شد.
🔹انفعال انجمن اصول
اگر انجمن اصول دغدغه علم اصول را دارد؛ بجای تعیین یک روز در تقویم شمسی برای این علم؛ باید نقشی جدی در رشد علم داشته باشد. این که ما بنشینیم تا یک روز کتابی جدید، جایگزین کفایه نازل شود، از کسی که مسؤولیت حفظ و حراست و تنمیه علم را دارد به هیچوجه پذیرفته نیست. انجمن باید بگوید قصد داریم طی زمانی تعیینشده یک کتاب تولید کنیم؛ نه اینکه منفعل باشد تا بلکه کتابی نوشته شود؛ تازه اگر همه بزرگان بر آن اجماع کنند! خب با این اوصافی که میگویید اگر کسی هم داوطلبانه بخواهد اقدامی کند، منصرف میشود؛ چراکه «لو امتناعیه» کلام شما تمام انگیزههایش را میخشکاند.
به امید روزی که انجمن علم اصول، جایگاه حقیقی خود را بیابد و با استفاده از ظرفیت ویژه علمای علم اصول برای طراحی کتب جدید و مسائل جدید قدم بردارد.
#اصول
#تورم_اصول
#مناهج
@Manahejj
🌀 مؤلفههای حیات و ممات حوزه علمیه
🔰 آسیب اکتفا به کتب سلف...
🌐 رهبر معظم انقلاب
🔺ماامروز درقبال اين حوزهاى كه #ميراث دوازده قرن است وظيفه داريم. سه وظيفه را در كنار هم من عرض مىكنم كه اينها از بديهيات است، استدلال و بحث نمیخواهد: اول حفظ، دوم ترميم، سوم بالندگى.
🔺...حالا كدام فاضل، ملّا، اصولىِ بحاثهيى است كه احساس احتياج كند در طول تأمّلات اصولى خود به كتاب #فصول؛ يا به بسيارى از ابواب #قوانين، #كهنه است ديگر. از آن حرفها بهتر وارد بازار شده است. بسيارى از آن حرفها از رونق و بها افتاده است. پس مفاهيم منسوخ میشوند. در همهى علوم چنين چيزهايى هست. به جاى او و براى پر كردن خلأ حرفهاى منسوخ و مباحث منسوخ و مسائل منسوخ، مباحث جديدى را مطرح كردن و فضاى ذهنى را در هر علمى به كمال رساندن؛ به كمالِ از لحاظ حجم مفاهيم ذهنى لازم. اين ترميم است. خب اين تلاش و فعاليت زيادى لازم دارد. از آن مهمتر، مسأله بالندگى است كه بالندگى به معناى پيشرفت است، يك قدم جلورفتن، آفاق تازهاى را كشف كردن.
🔺اين احتياج دارد به #حيات. آن وقتى حوزههاى علميه مىتوانند خودرا ترميم كنند و رشد و بالندگى پيدا كنند كه زنده باشند. حوزهى مرده قادر بر چنين كارى نيست. و مىدانيد شما كه اين واقعيتهاى بشرى، مثل اين مجموعههاى انسانى، مثل خود انسانند. حيات دارند، مرگ دارند، ضعف دارند، قوت دارند، بيمارى دارند، صحّت دارند، مثل جامعهى مثلاً. حوزهى علميه هم همينجور است حوزه بيمار، حوزه سالم، حوزه ضعيف، حوزه قوى، حوزه زنده، حوزه مرده، انواع و اقسام دارد.
۸/آذر/۱۳۸۶
#امام_حوزه
#اصول
#مناهج
@Manahejj
هدایت شده از مناهج 🇵🇸🇮🇷
بسم الله الرحمن الرحیم
🔹با توجه به پیشرو بودن ایام #نوروز، عنوان پرونده شماره دو مناهج را «حوزه علمیه و فرصتهای طلایی نوروز» در نظر گرفتیم.
📌 #فراخوان_ایده_های_تبلیغی
🔹از کلیه طلاب و فضلای عزیز که #تجربه یا #ایده تبلیغی در این ایام داشته و دارند خواهشمندیم ایدهها و نظرات خود را برای مناهج ارسال کنند.
📌 بهترین ایده #هدیه_نقدی دریافت میکند.
با تشکر از همه همراهان مناهج
#مناهج
@Manahejj
🌀 حضرت جواد(ع)، مبتکر بحثهای آزاد اجتماعی
رهبر معظم انقلاب:
🔺بحث آزاد کار خوبی است، من موافقم با بحث آزاد؛ از اول هم موافق بودم. این نکتهی اول که بحث آزاد را ما رد نمیکنیم؛ بلکه استقبال هم میکنیم .مبتکر بحث آزاد اجتماعی امام جواد صلواتاللهعلیه است. البته قبل از امام جواد هم در زمان ائمه بحث زیاد میشد، اما اینیکه حالا بنشینند جمعا صحبت کنند امام جواد اول بار این کار را کردند. (۲/خرداد/۱۳۶۰)
#مناهج ولادت با سعادت آن امام همام را تبریک و تهنیت میگوید.
🔰پ.ن: امروز فضای حوزه علمیه نیازمند آزاداندیشی، بحث آزاد و شنیدهشدن حرف دل آحاد طلاب است.
چقدر جای خالی همصحبتی شورای عالی با طلاب جوان حس میشود.
اتحاد مسؤولین با جوانان نیاز به قسم و بینه ندارد؛ تنها چند جلسه همصحبتی با طلاب، برای وحدت و همدلی راهگشاست.
#شورای_عالی
#مرکز_مدیریت
#مجمع_نمایندگان
#تریبون_آزاد
@Manahejj
🌀 علم اصول، علم آلی است و مطلوبیت ذاتی ندارد.
🔹 آیتالله شبزندهدار
🌐 مسائل اصول سه دسته است:
1⃣ مسائل بیفایده که بطلانش مسلم است.
2⃣ مسائل کماثر.
3⃣ مسائل مؤثر و پیچیده.
🌐 دو جنبه در گزینش مسائل علم اصول باید در نظر گرفته شود:
داشتن #فایده و #ملاپروری
مشروح بیانات در پست بعد
👇👇👇
#اصول
#مناهج
@Manahejj
#اختصاصی_مناهج
🌀 علم اصول، علم آلی است و مطلوبیت ذاتی ندارد.
🔹 آیتالله شبزندهدار
🔺 روشن است که #علم_اصول، علم آلی و ابزار است و خود، موضوعیت و مطلوبیت ذاتی ندارد.
اصول را میخوانیم تا در علوم دیگر از آن استفاده کنیم: در فقه، تفسیر و ... .پس به اصول نباید با چشم اصالت نگاه کنیم.
🔺اگر کسی فقه یا تفسیر یا علوم دیگر را فدای اصول کند این کار غلطی است.
🔰مسائل علم اصول چند نوع است:
1⃣ زوائد اصول
یک. مسائلی که نه مباشرتا و نه معالواسطه بر آن فایدهای مترتب نیست. یک آثار #فرضی و تعلیقی ممکن است داشته باشد.
مثلا در بحث خبر واحد یا تعارض گفته میشود: بنابر اینکه حجیت خبر واحد بنابر سببیت باشد، نه بنابر سلوکیه و طریقیه؛ بیاییم و آثار سببیت را بگوییم با اینکه سببیت باطل است، این یک قسم که لا اشکال در اینکه عمر، اعز از این است که در یک چنین مسائلی که #بطلان آن مسلم است بخواهد از آثار آن بحث کند.
2⃣ مسائل کمفایده
دو. جایی است که اثر دارد و فایده بر آن مترتب است؛ چه مستقیم یا غیر مستقیم؛ ولی آن #اثر یا خیلی مترتب نیست و راه دیگری برای حل مسأله است یا اینکه کاربرد آن خیلی نادر است و علاوه بر اینها چالشی هم نیست. و خیلی احتیاج به مشورت و بحث ندارد و هر کسی که #سطح را خوانده میتواند این بحث را از آب در بیارود .
این بحث را که نمیتوان از علم اصول حذف کرد چون فرض اینکه اثر دارد ولی لازم نیست که همفکری و بحث شود؛ در اولویت بندی این مسائل هم در بحثهای خارج باید #کنار گذاشته شود؛ نه از علم اصول. مطالعاتی شود. لذا بزرگانی از علما چه در فقه و چه در اصول گزینشی بحث کردهاند. اینطور نیست که شرح شرایع یا عروه را کلا بگویند.
🔺 یادم میآید مثلا آن موقع، شرح عروه مرحوم تبریزی را شرکت نمیکردیم، ایشان طهارت میگفتند و ما طهارت را بحث آسید کاظم شرکت کرده بودیم. رفقایی که بحث آقای تبریزی میرفتند میگفتند که درس خارج ایشان مثل مسألهگویی شده چون خیلی از مسائل آن فرع بر مسائل قبلی بود.
🌐 ولی مرحوم بروجردی یا امام یا دیگران همه مباحث را نگفتهاند. بلکه مسائلی را که چالش علمی دارد و طلبهپروری دارد را انتخاب میکنند.
3⃣ مسائل اصلی اصول
سه. مسائلی که هم فواید دارد و هم نیاز به بحث دارد، پیچیدگی دارد، نیاز دارد که انسان بشنود از کسانی که کار کردهاند در این قسم سوم نباید کم گذاشت اینها را هم مانند فقه باید به نتیجه رسید. اینها که پیچدگی دارد و تعقیب در آن است اگر بخواهیم در اینها ساده برخورد کنیم مثلا مدعا را بگوییم و دلیل آن را هم بگوییم و فقط به مدعا و دلیل خود بسنده کنیم ولی به اقوال و ادله دیگران نپردازیم میشود؛ بله می.شود یک دوره اصول در یک ماه گفت، صاحب معالم یکی از اقوال در مسأله توقف است.
🔺اگر انسان بخواهد اینطور بسنده کند، جرقههای جدید نمیزند، انفتاح جدید نمیشود، خاصیت انسان اینطور است که وقتی اقوال و ادله مختلف را میبیند، جرقههای جدید به ذهن میآید، همینطور علم اصول آمده و به اینجا رسیده است. این در اثر این بوده که نقض و ابرامها شده. و اینها هم حکم الهی است که برائت چه است، استصحاب چه است، احتیاط چه است. اینها همه حکم الهی است. همان دقت و تأملی که باید در فقه شود در این مسائل اصولی هم باید بشود.
🔺 ملاک در گزینش مسائل اصول
پس بنابراین اینطور مسائل علم اصول که دو جنبه در آن است باید سرمایهگذاری درستی راجع به آن انجام شود:
یک. هم فواید و آثاری زیادی بر آن مترتب است.
دو. هم طلبه پروری و ملاپروری دارد.
🔺 کیفیت تدریس اصول حضرت امام
این باید درست دقت شود مرحوم والد ما میفرمود که مرحوم امام در درس خودشان علاوه بر مدعای خودشان مدعای آقا ضیاء و آقای نائینی و شیخ و آخوند و بعضا محقق اصفهانی را مطرح میکردند. بعضی میگفتند که آقا نیاز نیست که همه اینها را بگویید. امام میفرمودند کسانی که اینطور میگویند اینها درسخوان نیستند. مگر من میتوانم بدون اینکه کلام مرحوم نائینی را بگویم بحث کنم. پس خدمت شما عرض شود که این را دقت کنید.
🔺یک دوره اصول خواندن موضوعیت ندارد
اصلا یک دوره اصول خواندن چه معنا دارد . مگر ما درس خارج اصول که میرویم برای این است که یک دوره اصول برویم. یا فقه همینطور اصلا فقه که یک دوره نمیشود. بلکه مقصود از درس خارج این است که مجتهدپروری شود. اگر چند باب را که معرکه آراء است و طلبهپرور است را برود و همانطور که ینبغی است، روی آن کار کند این آثار برای او مترتب میشود؛ ولی اگر کل اصول را هم شرکت کند ولی ضعیف شرکت کند، چیزی نمیشود.
پس اینکه بگوییم یک دوره اصول ۲۰ سال طول میکشد پس نرویم، نه مگر کسی گفته که شما یک دوره اصول شرکت کنید؟!
۲۶/اسفند/۱۳۹۷
🔹🔹🔹🔹
📝 پ.ن: آیا میتوان ادعا کرد: علم اصول مهمترین علم حوزوی است؟!! (#انجمن_اصول)
#تورم_اصول
#علم_اصول
#مسائل_اصول
#اصول
#مناهج
@Manahejj
🌀 نظرسنجی مرکز خدمات حوزه با اهدای جایزه
شرکت از طریق پنل شخصی سامانه سخا👇
🌐 Service.csis.ir
#تقدیر
📌 اقدام ارزشمند مرکز خدمات برای بهبود کیفیت این نهاد قابل ستایش است.
#پیشنهاد
🔰ای کاش بقیه نهادهای حوزوی دست به چنین اقداماتی بزنند تا هم فضای طلاب نسبت به خود را استمزاج کنند و هم از ظرفیت پیشنهادات طلاب جوان و پویایی هرچه بهتر نهاد خود استفاده کنند.
#اقدام_خوب
#مرکز_خدمات
#مطالبه
#شورای_عالی
#مرکز_مدیریت
#مجمع_نمایندگان
#مناهج
@Manahejj
بسم الله الرحمن الرحیم
🗂 پرونده شماره ۲ مناهج
مطالب پرونده از امروز به مرور منتشر میشود:
1⃣ نقش جمهوری اسلامی در تبدل ماهیت نوروز (یادداشت)
2⃣ نوروز، طلایی ناشناخته برای حوزه (گزارش تفصیلی)
3⃣ چالش گِیم و کاردستی (داستانک)
4⃣ ایدههای تبلیغی نوروز
👇👇👇👇
📌 مناهج را دنبال کنید.
#نوروز
#مناهج
@Manahejj
🌀 نقش جمهوری اسلامی در تبدل ماهیت نوروز
📝 یادداشت
🖋 رضا حسینی
🔹در ابواب مختلف فقه، بحثی مطرح شده است با عنوان تبدل ماهیت.
منظور از تبدل ماهیت این است که موضوع به کلی عوض شود و به تبع، حکم جدیدی پیدا کند. به طور مثال، شراب تبدیل به سرکه شود؛ یا شطرنج که آلت قمار بوده به یک ورزش فکری تبدیل شود. و از آلت قمار بودن به کلی خارج شود.
📅راجع به «ایام» و احکام عمل در هر مناسبتی هم بحث تبدل ماهیت مطرح است.
✅به طور مثال برای ایام اربعین، در هیچ روایتی اصل راهپیمایی برای اربعین وارد نشده است؛ اما چه کسی است که امروزه در تاکید استحباب آن شک داشته باشد؟ به طوری که برای انسان شکی باقی نمیگذارد که ثواب پیاده روی اربعین از بسیاری اقداماتی که روایت خاص برای آنان ذکر شده(نظیر استحباب عمره در ایامی خاص) بالاتر است.
✅مثال دیگر راهپیمایی روز ۲۲بهمن، قبل از پیروزی انقلاب هیچ استحبابی نداشت؛ اما ماهیت این روز با پیروزی انقلاب به کلی تغییر کرد و امروزه نه تنها مستحب بلکه به فتوای برخی مراجع واجب است.
🔹عید نوروز از همین موارد است. به تعبیر دقیق رهبر انقلاب: 《ایرانیِ زیرکِ مسلمان، نوروز باستانی را با عقیدهی خود و به شکل دلخواه خود، تغییر داد؛》۹۴.۱.۱
《حقیقت این است که مردم عزیز کشور ما در طول سالیان متمادی و بخصوص در اوقات حاکمیت نظام اسلامی بر کشور، از عید نوروز هم برای معنویت، برای معرفت، برای نزدیکی به خدا استفاده کردهاند. شاهد هم این است که شما در ساعت تحویل اگر ملاحظه کنید، میبینید بیشتر مردم در مراکز دینی، در بارگاهها، در زیارتگاهها و مشاهد مشرفه و در مساجد مشغول توجه و دعا و ذکرند.》۹۰.۱.۱
🔹اکنون که جمهوری اسلامی توانسته است با استفاده از ظرفیت ایمانی و دینی مردم، عید نوروز را به یک عید ((ایرانی-اسلامی)) تبدیل کند، حوزه نباید نسبت به این ظرفیت عظیم بی تفاوت باشد.
🔹کوتاه سخن اینکه: اولین قدم در استفاده حوزه از نوروز، این است که حوزه نوروز را یک عید دینی بداند، و این فرصت طلایی بی نظیر را با بهانه های واهی از خود نگیرد، هر قدر شما نخواهید تبلیغ کنید یا راه حلی برای نوروز نداشته باشید، بالاخره در این ایام، دید و بازدید صورت خواهد گرفت و شما بخاطر شان طلبگی مجبور به تبلیغ خواهید بود.
🌐 اگر حوزه نوروز را رها کند، نوروز حوزه را رها نخواهد کرد!
▫️▫️▫️▫️
📌 پرونده حوزه و فرصتهای طلایی نوروز
#نوروز
#یادداشت
#مناهج
@Manahejj
🌀 نوروز، طلایی ناشناخته برای حوزه
🔺بررسی عملکرد حوزه و روحانیت نسبت به فرصت تبلیغی عید نوروز
📝 گزارش تفصیلی
🖋 محمد حقپرست
🔹تبلیغ، وظیفه ذاتی حوزه است. با نگاه تشکیلاتی نسبت به این موضوع، حوزه دو وظیفه مهم دارد:
1⃣ ایجاد فرصتها و بسترهای تبلیغی
🔹مدیریت حوزه و سازمانهای همکار حوزه در تبلیغ، هنوز به این دغدغه نرسیدهاند که فرصتها و بسترهای تبلیغی را در ایران اسلامی، و در سایر کشورها ایجاد کنند. نبود این نگاه، باعث شده تا حوزهای که باید فعال و تولیدکننده قالبها و محتواهای ناب فرهنگی باشد، منفعل و به یک مصرفکننده در قالبهای دیگران تبدیل شود.
🔹به سخن دیگر، حوزه معمولا در قالبهای دیگران نقش ایفا میکند، در حالیکه خودش باید قالبهای مناسب با ارزشهای خودش بسازد. حوزه باید به نظریهپردازی در زمینه تبلیغ دست بزند؛ یعنی عدهای باشند که فقط برای طرح و ایده استخدام شوند، تا ظرفیتهای تبلیغ شکوفا گردد.
🔹تفاوت این دو نگاه، در طراحی و مدیریت یک شئ، یا بازی در آن طرح است. اولی، فضا را مدیریت میکند و مهرهها را طبق اهداف و ارزشهایش میچیند، اما دومی، در طرح ارائه شده فقط حق مصرفکنندگی دارد.
🔹به عنوان #نمونه: اگر حوزه فعال بود، بعد از نسل دوم اینترنت، به نسل سوم و ساخت شبکه های اجتماعی فرهنگی میاندیشید. اما حال که منفعل است، نهایتا میتواند چند کانال مذهبی در این شبکهها داشته باشد و این یعنی بازی در زمین حریف. اکنون وقت آن است که حوزه خلاقیت بهخرج دهد و به نسل چهارم و پنجم فضای مجازی بیندیشد.
2⃣ استفاده بهینه از ظرفیتهای موجود
🔹جدای از ایجاد فرصت، هنر حوزه باید آن باشد که از ظرفیتها و فرصتهای موجود، حداکثر استفاده را ببرد. امروزه همه سازمانها و نهادهای تأثیرگذار، معاون فرهنگی یا شبیه به آن دارند. از دانشگاه و مدارس گرفته تا وزارت خانهها، همه با روحانیت تعامل دارند. اما وضعیت تبلیغ امروز، در شأن انقلاب نیست. به چند نکته در این زمینه اشاره میکنم:
أ. محدود به منبر و استفاده ناچیز از روشهای دیگر
🔹حوزه به خاطر سابقهای که در زمینه منبر دارد، از فرصتهای محرم، صفر و رمضان، با روش منبر خوب استفاده میکند. اما روش منبر، یکی از روشهای مفید است، نه بهترین روش مناسب با هر زمینهای. سخنرانی نباید کمرنگ شود، اما زمینههای نوشتاری و گفتاری متنوع دیگر باید تقویت شوند. اگر معیار را تأثیر بر مخاطب قرار دهیم، آنقدر که تبلیغ چهره به چهره و کار با کودک تأثیر دارد، سخنرانی تأثیر ندارد. بر اساس این معیار، باید همت اصلی تبلیغ بر عرصههای دیگر باشد. فرصت نوروز، فرصتی است که سخنرانی کارآیی زیادی ندارد، اما روشهای دیگر میتوانند بهترین تأثیر را برای فرهنگ داشته باشند.
ب. اصلاح نگاهها
🔹نگاه حوزه به عید، باید مثل نگاهش به محرم و رمضان باشد. وقتی ظرفیتی به وجود میآید، نباید آن را طرد کرد، بلکه باید از آن استفاده کرد. بسیاری از مردم در نوروز به سفر و استراحت میپردازند، اما برخی سازمانها در اوج کاری هستند؛ چون شغلشان چنین اقتضائی دارد. برای روحانیت نیز، همانطور که محرم بستر مناسب تبلیغ است، عید نوروز، فرصت خوبی است که به برخی مسائل کمتر تبلیغشده مانند تفریح و شادی بپردازد. این طرح در صورتی جواب میدهد که حوزه مشوّقهای ویژهای برای مبلغین ایام نوروز قرار دهد.
ج. تولید محتوای مناسب
🔹همانطور که در محرم باید از حماسه حسینی و درسها و عبرتهای عاشورا گفت، در عید نوروز، باید از گردشگری و تفریحات سالم، صله رحم و تقویت روابط خانوادگی، مهمانیهای جذاب و دور از حاشیه، جدایی از موبایل و سرگرمیهای جذاب برای نوجوانان گفت. طبیعی است چنین توقعی نیاز به آموزشهای هدفمند دارد، نه یکی دو اندیشه.
د. ساخت مراکز تفریحی سالم به عنوان الگو
تشکیلات حوزه به عنوان متولی فرهنگ و دینداری مردم، باید به فکر ایجاد پارکهای بازی جذاب و سرگرم کننده مطابق با ارزشها و استانداردهای اسلامی باشد. اگر برای عزاداری و سخنرانی کردن، نیاز به مسجد و حسینیه و تکیه در محرم داریم، برای ایجاد محتوای شاد و فرهنگی مناسب در عید، نیاز به مکانهای مناسب با همین موضوع داریم. مسجد و حسینیه، بستر خوبی برای سخنرانی و برخی برنامهها هستند، اما تفریح و شادی، نیاز به مکانهای دیگری دارد.
گاهی اسم برخی امور مثل مسجد و حسینیه مقدس است و خیرین زیادی را به سمت ساخت آن میکشاند. اما اگر مرکزی برای تفریحات سالم بخواهد دائر شود، استقبالی از سوی علمای دین و مردم متدین نمیشود. در حالیکه امروز، تأثیر مرکز بازی، اگر بیشتر از برخی مراکز فرهنگی نباشد، کمتر هم نیست. البته نباید دنبال این باشیم که اولین اقدام در این زمینهها، بهترین قدم باشد. بلکه این عرصه ها نیاز به تجربه و آزمون دارد.
🔺ادامه در پست بعد
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
@Manahejj
👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻
🔹ناگفته نماند، در این سالها، سازمان اوقاف در امامزادهها، و بسیج در راهیان نور، تبلیغ موفقی دارند. واقعا جای تشکر دارد از مسئولان این سازمانها که در خلأ نگاه حوزه، این فرصت را مغتنم شمردهاند. اما جدای از اوقاف و بسیج، اولا سازمان حوزه باید ورودی تشکیلاتی به مسئله داشته باشد و اوقاف و بسیج را نیز مدیریت کند.
▫️▫️▫️▫️
📌 پرونده حوزه و فرصتهای طلایی نوروز
#نوروز
#گزارش_تفصیلی
#مناهج
@Manahejj
97_971552927449.mp3
2.32M
🌀 استفاده از تعطیلات
🔈 استاد عابدی
⏲ 7 دقیقه
🔻از فرصت تعطیلات برای تحقیق و نگارش و تبلیغ استفاده کنید
🔻ما طلبه ایم غیر از دید و بازدید وظیفه ارشاد و تبلیغ هم داریم
#نوروز
#مناهج
@Manahejj
🌀 مهمتر از تبلیغ
📝 یادداشت
🖋 هادی چیتساز
🔹تبلیغ از وظایف ذاتی حوزه است، اما مهمتر از آن، اقدام برای تحقق محتوای تبلیغ است؛ یعنی «اجرا کردن، پیگیری و نظارت» برای برپایی معروف و از بین رفتن منکر در سطح جامعه. نسبت «تبلیغ» به «عمل کردن»، در خوشبینانهترین حالت، ۳۰ به ۷۰ است؛ یعنی اگر برای اصلاح چیزی در جامعه، ۳۰ درصد نیاز به تبلیغ باشد، ۷۰ درصد نیاز به عمل خارجی برای تحقق محتوای تبلیغ داریم.
🔹اگر این نسبت رعایت شود، اعتماد مردم به روحانیت چند برابر شده و استقبالشان از دین چند برابر خواهد شد. اما اگر فقط به تبلیغ و شعار اکتفا شود، باعث بیاعتمادی و دین زدگی خواهد شد. معنای پاسبانی از دین، چیزی جز این نیست.
🔹دلیل این نکته، مراتب امر به معروف است که قلبی، لسانی و یدی میباشد. به عنوان مثال، اگر روحانیت دغدغه حرمت مشروب دارد، باید با هر نوع «تولید، توزیع و فروش» مشروب برخورد کند. طبیعی است که این مطالبه باید از مسئولان مربوطه باشد. اما اگر به هر دلیلی مانند کارشکنی مسئول مربوطه، مطالبه جواب نداد ، اقدامهای متناسب دیگر لازم است. اگر چنین اقدامی نباشد، توصیهها و شعارها برای مخاطبان تأثیرات زیادی نخواهد داشت.
🔹نیاز جامعه امروز ما، پیگیری و عمل کردن در دو مسئله مهم است:
1⃣ فضای مجازی؛
مهمترین مسئله فرهنگی امروز، ولنگاری و فساد فضای مجازی است که مثل سگ هاری جوانان اسلامی را زخم خورده می کند، ولی حوزویان فقط به کار لسانی اکتفا کرده اند، حال آنکه باید اقدامی در خور شأن انجام داد. گیرم مسئولان مربوطه نخواهند این فضا اصلاح شود، یا کارشکنی کنند، پس وظیفه روحانیت نسبت به این منکر چه می شود؟ آیا غیر از این است که مفاسد این فضا، بسیاری از منکرات دیگر را رقم خواهد زد؟
2⃣ کالا و اشتغال ایرانی؛
تبلیغ و حمایت از کالای ایرانی به هر صورت، وظیفه هر حوزوی است. اما حمایت واقعی در خرید اشخاص، و ایجاد بستر تولید کالای باکیفیت و رفع موانع است.
🌐 پ.ن: اینکه سقف وظیفه را این بدانیم که «به مسئولان گفتیم.»، مسئلهای را حل نخواهد کرد.
▫️▫️▫️▫️
📌 پرونده حوزه و فرصتهای طلایی نوروز
#تبلیغ
#نوروز
#یادداشت
#مناهج
@Manahejj
📚 ت مثل تجربه
🖋 محمد مهدی نجاتی
🔻حاوی یکصد تجربه موفق #فعالان_فرهنگی_مساجد کشور
📌متن کتاب اینگونه بیان شده است که ابتدا شماره تجربه به همراه عنوان تجربه ذکر میگردد، سپس ذیل آن با عنوان شرح تجربه چگونگی اجرای آن توضیح داده شده است. بعد از آنکه لوازم و مراحل اجرای تجربه معرفی گردید، هدف و ضرورت اجرای تجربه در پایان آورده میشود.
📖 برشی از کتاب:
یکی از مربیان خلاق مساجد شهر اصفهان میگفت: ما برای جذب بچهها به مسجد، یکبار هزار تا ماهی قرمز کوچولو خریدیم و ریختیم توی حوض حیاط مسجد محل، بعد توی محله اعلامیه زدیم که بچههای زیر ۱۲ سال اگر در نماز جماعت شرکت کنند میتوانند برای خودشان یک ماهی قرمز موچولو با تور صید کنند. با این روش سیصد نفر در نماز جماعت شرکت کردند و دویست و پنجاه نفرشان مسجدی شدند که….
💰خرید کتاب
جهت خرید کتاب میتوانید به سایت #پاتوق_کتاب مراجعه فرمایید و یا با شماره تلفن ۰۹۱۵۷۵۹۱۵۷۳ تماس حاصل نمایید.
#معرفی_کتاب
#مناهج
@Manahejj
🌀 علاج ما در دست یافتن به این صفت امیرالمؤمنین (ع) است
📜 رهبر معظم انقلاب
🔹 امیرالمؤمنین یکی از القابش «کرّار غیر فرّار» است. پیغمبر اکرم این لقب را به امیرالمؤمنین داد. این مخصوص میدان نظامی نیست؛ در همهی میدانهای انسانی امیرالمؤمنین کرّار غیر فرّار بود؛ یعنی مهاجم، مقتدر، دارای فکر و بدون عقبگرد. مواضع محکم، ایستادگی بر مبانی مورد قبول و مورد اعتقاد، از موضع تدافعی خارج شدن و نسبت به کجیها و زشتیها و بدیها و ظلمها و بیعدالتیهای دنیا در موضع تهاجمی قرار گرفتن؛ این همان صفت کرّار غیر فرّار امیرالمؤمنین است. شما اگر به زندگی امیرالمؤمنین نگاه کنید، میبینید از اول تا آخر، زندگی آن بزرگوار اینگونه است.
🔹 #علاج ما هم در همین است.
❓ میخواهید زنده بمانید؟ میخواهید عزیز باشید؟ میخواهید در علم و عمل پیشرفته باشید؟ میخواهید جوانانتان سرافراز باشند؟ میخواهید فردایتان فردای روشنی باشد؟
🔹 باید استقامت داشته باشید. فعال، کرّار، خستگیناپذیر و دنبال کنندهی اهداف خود؛ آیندهی چنین ملتی روشن است.
۲۸/مرداد/۱۳۸۴
#مناهج ولادت با سعادت حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام را تبریک و تهنیت میگوید.
🌐 پ.ن: تنها با این صفت، میتوان حوزه علمیه مطلوب را رقم زد؛ طلبه جوان امروز بدون خستگی، اهداف و مطالبات خود را دنبال میکند و تحقق آن را هم خواهد دید.
#امام_حوزه
#جوانان
#امید
#مناهج
@Manahejj
May 11
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌀 طرح جالب یک زوج طلبه برای امر به معروف
#نوروز
#مناهج
@Manahejj
🌀 حوزههای علمیه برای تعطیلات نوروز #برنامه_تبلیغی داشته باشند.
🔻استاد قرائتی
🔹امروز حوزه و دانشگاه جوابگوی نیازهای جامعه نیست.
اکثر افراد بیکار کشور دارای مدرک تحصیلی بالا هستند، زیرا دروسی که خواندند برای کار کردن آنان مفید نیست و از علم کاربردی بیبهرهاند.
🔹 قرآن کریم، پاسخگوی همه سؤالات است
🔹امروز تبلیغ مستحب نیست بلکه #انقاذ_غریق است.
امروز شبهات زیادی در جامعه وجود دارد و سؤالات زیادی درباره دین و مذهب عنوان میشود که باید با پاسخهای آسان و قابل فهم به آنان جواب داد.
🔹از خنده در تبلیغ دین غافل شدیم.
عید نوروز همه میخندند و در کنار هم هستند، برنامه خنده حلال باید در جامعه راهاندازی شود؛ خداوند هم میخنداند و هم میگریاند، ما در ماههای محرم و صفر از راه روضه تبلیغ میکنیم و غیراز ایام سوگواری از راه خنده، مردم را جذب کنیم.
🔹آخوندی ارزش دارد که مصداق حدیث پیامبر(ص) باشد که فرمودند: «اذا مات العالم الفقیه ثلم فی الاسلام ثلمة لایسدها شیء؛ وقتی عالمی فقیه، فوت کند در اسلام رخنه و حفرهای ایجاد میشود که هیچ چیزی نمیتواند جای آن را پر کند».
حوزه نیوز
#نوروز
#مناهج
@Manahejj
#بهترین_ایده_ارسالی
🌀 عید نوروز، بهترین بهانه برای شروع تبلیغات فامیلی
🖋 احمدرضا کمالی
🔻 قسمت اول
🔹شاید تا به حال به ذهنمان هم خطور نکرده باشد که یک طلبه چقدر میتواند در رشد معرفتی و جهتگیری دینی خویشان و بستگانش مؤثر باشد. در این چند سالی که وارد حوزه شدهام، وقتی کلمه «تبلیغ» گفته میشود معمولا ذهن مسئولین حوزه و طلاب به سمت: «تبلیغ ایام محرم و فاطمیه، تبلیغ در روستاها و شهرهای محروم، منبر و مسجد، هیئت و ...» میرود؛ اما شاید به این کمتر فکر کردهایم که در فامیل خودمان میتوانیم تبلیغ کنیم. آن هم نه فقط در ایام محرم و صفر بلکه در تمام طول سال. و آن هم نه فقط برای طلبههایی که در شهر خودشان هستند بلکه برای همه طلبهها حتی آنهایی که از شهر و دیارشان فرسنگها فاصله دارند.
🔹همیشه وقتی میخواستند ضرورت تحصیل علوم دینی را به ما بفهمانند «آیه نفر» را برایمان میخواندند. اما وقتی پای عمل به این آیه میرسد نمیدانم چرا حواسهایمان پرت است. برای تبلیغ به همهجا فکر میکنیم جز به قوم و قبیله و خویشان خودمان. گویی غایت تفقه در دین، که «لِيُنْذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذا رَجَعُوا إِلَيْهِمْ لَعَلَّهُمْ يَحْذَرُون» بود را فراموش میکنیم.
❓واقعا حوزه تا به حال برای نهادینه کردن «تبلیغ فامیلی» چقدر تلاش کرده است؟! اعم از آموزش مهارتها، فرهنگسازی میان طلاب، انگیزهبخشی و ... . بگذاریم و بگذریم ...
غافل از اینکه تأثیرات تبلیغ فامیلی شاید در کمتر تبلیغی وجود داشته باشد.
🔰 برخی مزایای تبلیغ فامیلی:
1⃣ بخاطر خویشاوندی، احساس نزدیکی و محبت به شما، از سایر تبلیغها اثرگذارتر است.
2⃣ بدلیل تداوم ارتباط، ماندگارتر و عمیقتر است.
3⃣ وقت کمتری از شما میگیرد.(مقطعی و وقتگیر نیست؛ بلکه مداوم است و با وقت کمتری محقق میشود)
برخی از طلبهها که در مقاطعی همچون ایام محرم و فاطمیه بدلیل اشتغال، از تبلیغ محرومند میتوانند اقدام به تبلیغ فامیلی نمایند.
4⃣ تبلیغ چهره به چهره است که از مؤثرترین و ماندگارترین تبلیغهاست.
5⃣ «صلهرحم» به معنای حقیقی کلمه صورت میگیرد.
صله رحم به معنی پیوستن به خویشاوندان و احسان به ایشان است. صله رحم در اصل یعنی بیاعتنا نبودن به نیاز فامیل اعم از محبتی، مالی، معرفتی و فکری و... است. همانطور که طبق آیات قرآن، در انفاق مالی، خویشاوندان و اقرِباء اولویت دارند؛ در هدایت و راهبری نیز آنها مقدم هستند.
❓اما شاید از خودتان بپرسید راه و روش این کار چیست؟ از کجا باید شروع کنیم؟ با چه بهانهای با فامیلمان ارتباط تبلیغی بگیریم؟ و دهها سؤال دیگر... بهتر است برای اینکه کمی خیالتان را آسوده کنم اندکی از تجربه شخصیام را برایتان بازگو کنم.
🔹فامیلهای مادریام از همان ابتدا اهل رفتوآمد بودند؛ ولی متأسفانه طبق روال بسیاری از مهمانیها، معمولا خبری از مطالب مهم و سازنده نیست. این اتفاق، من را خیلی رنج میداد و احساس اتلاف وقت میکردم. برای همین هم از زمانی که طلبه شده بودم خیلی دوست داشتم با ترفندها و شیوههایی میتوانستم از این جلسات حداکثر بهره را در تأثیرگذاری روی اطرافیانم ببرم. از طرفی هم از وقتی وارد حوزه شده بودم احساس میکردم، فامیل ازمن فاصله گرفتند و من را مثل گذشته از خودشون نمیدونند و احساس دوری میکنند. همهی اینها به علاوهی کشاندهشدن مهمانیها به سمت تجملات دستوپاگیر، بنده را تشویق میکرد به یک حصارشکنی و انجام کار جدیدی که بتواند این مشکلات را حل بکند. طرحی به ذهنم رسید. بهترین فرصت برای طرح موضوع با فامیل، دید و بازدیدهای نوروز بود. پس در نوروز ۹۱ بود که آن را با اعضای فامیل در میان گذاشتم؛ که برخلاف پیشبینیهام خیلی از آن استقبال شد.
🔹اکنون که این مطلب را براتون مینویسم قریب به «هفت سال» است که از شروع جلسات میگذره و الحمدلله روز به روز رونق بیشتری پیدا میکنه. جمعیت فامیلمون بیش از صد نفره و تا بحال، افراد دورتر فامیل تقاضای پیوستن به جمع را داشتند که ما بدلیل از دست نرفتن یکپارچگی فامیل و کمبود جا نتوانستیم درخواستشون را اجابت کنیم.
🔹بعد از گذشت سه سال که به فضل الهی پیشرفت کار را دیدم در فامیلهای پدری هم این کار را شروع کردم و اکنون حدود چهارسال است که این کار در این فامیل هم ادامه داره و خیلی امید آفرین بوده.
🔹خوشبختانه کارهای خوبی در این مدت انجام دادیم ولی به لحاظ رعایت اختصار، تنها به بیان بخش کوتاهی از فعالیتها اکتفا میکنم. البته اگر دوستان طلبه تمایل نشان دادند حاضرم تجربیاتم را بطور کامل و مفصل در اختیار علاقمندان قرار بدهم.
در قسمت دوم از یادداشتم، انشاءالله گزارشی از تجربیاتم در تبلیغ فامیلی خدمتتون ارائه خواهم داد.
🌐 پیشنهادات و درخواستهای خود را برای مدیر کانال ارسال کنید.
▫️▫️▫️▫️
📌 پرونده حوزه و فرصتهای طلایی نوروز
#نوروز
#ایده_تبلیغی
#مناهج
@Manahejj
🌀 ضعف اصلی حوزه علمیه و نهادهای تبلیغی
🖋 علی مهدوی
🔺 عجز حوزه علمیه، #دفتر_تبلیغات و دیگر سازمانهایی که عهدهدار امور تبلیغ هستند در این است که نه سؤال مخاطب را به خوبی دریافتهاند و شناختی از آن دارند و نه اینکه برای دستیابی به آن، اقدام راهگشا و جدی انجام دادهاند.
📝 متن کامل #یادداشت در پست بعد
👇👇👇
#تبلیغ
#مناهج
@Manahejj
🌀 ضعف اصلی حوزه علمیه و نهادهای تبلیغی
📝 نوروزی که میتواند به حوزه علمیه برنامه محرم و رمضان را بدهد.
🖋 علی مهدوی
🔹حوزه علمیه و بیبرنامگی برای تبلیغ
یکی از خلأهای جدی حوزه علمیه در امر «تبلیغ»، شبکهسازی و همافزایی دستگاههای فعال در امر تبلیغ است. حوزه علمیه هرسال با فخر و مباهات آمار چندین هزارنفره از مبلغینی که در ایام تبلیغی به اقصی نقاط کشور سرازیر میشوند ارائه میکند؛ اما در عمل برای این فرزند اصیل خود(تبلیغ) هیچ برنامه منسجم و حسابشدهای ندارد.
🔹اصلیترین آسیب تبلیغ
اصلیترین آسیب تبلیغ، نشتاختن مخاطب و نداستن سؤال اصلی اوست. حوزه علمیه باید برای هر طیف از مخاطبین، برنامه جدی داشته باشد. صرف اعزام مبلغ، حداقلیترین کار است و هنری به حساب نمیآید. لکن برای مخاطب روستایی، مخاطب شهری، مخاطب مدرسه و مسجد و دانشگاه و... چه باید گفت؟! بالاتر از این سؤال مخاطب کرمانشاهی با سؤال مخاطب شیراز و اصفهان و تبریز و... یکی است؟ عجز حوزه علمیه، #دفتر_تبلیغات و دیگر سازمانهایی که عهدهدار امور تبلیغ هستند در این است که نه سؤال مخاطب را به خوبی دریافتهاند و شناختی از آن دارند و نه اینکه برای دستیابی به آن، اقدام راهگشا و جدی انجام دادهاند. گاهی انبوه بسیاری از مشکلات تنها با یک کلید کوچک قابل گشایش و رفع و رجوع است؛ اما وقتی آن کلید کوچک را نداریم، لاجرم منابع و امکانات بسیاری را هدر میدهیم، اما چیز چشمگیری هم به دست نخواهیم آورد.
🔹#نوروز، بهترین فرصت برای دستیابی به سؤالات مردم
ایام نوروز بهترین فرصت برای حوزه علمیه است تا بیشترین بهرهبرداری را برای رسیدن به سؤالات مردم داشته باشد. در این ایام هر طلبهای روانه دیار خویش است -اصل همزبانی و انس در نوروز رعایت میشود برخلاف دیگر ایام تبلیغی که دفتر تبلیغات مبلّغ کرد را به شیراز، فارس را به تبریز و... میفرستد- و در ضمن دید و بازدیدها با شبهات و سؤالات جدی مردم دیار خویش آشنا خواهد شد. اگر حوزه علمیه یک سامانه -حتی پیامکی- تعبیه کند تا هر طلبهای به تفکیک استان، شهر، بخش و روستا، سؤال اصلی مخاطبین خود را ارسال کند، آیا این کمهزینهترین و میانبرترین راه ممکن برای دستیابی به این مهم نیست؟ چرا این فرصت طلایی را از دست بدهیم؟!
🔹#نوروز، معدّ خوراک تبلیغی رمضان و محرم
وقتی سوالات مخاطبین تجمیع شد؛ حال با این سرمایه عظیم براحتی میتوان خوراک تبلیغی برای محرم و رمضان آماده کرد. دیگر میدانیم مبلّغی که شیراز یا هرکجای ایران اسلامی میرود با چه سطح آمادگی و چه جنس مطالبی باید برود.
🌐 پ.ن: رهبر معظم انقلاب:
امروز، دورهی انقلاب و روزهای کار و حرکتهای جهشی است و #قم به اینگونه نگاهها و جهتگیریهای نو، بیش از پیش احتیاج دارد.
در گذشته چنین توقعاتی از قم وجود نداشت و #حوزه_علمیه، سربهزیر و مشغول کار خود بود اما امروز این انتظار از حوزه علمیه قم وجود دارد که برای ابهامها و مشکلات دینی #راهحل داشته باشد. ۷/بهمن/۱۳۹۷
▫️▫️▫️▫️
📌 پرونده حوزه و فرصتهای طلایی نوروز
#نوروز
#تبلیغ
#مناهج
@Manahejj