هدایت شده از پژوهش حوزه علمیه خراسان
#معرفی_نرم_افزار_پژوهشی
💠نرم افزار استاد #علی_محمدی_خراسانی عرضه شد!
🔰نرمافزار مجموعه آثار و دروس استاد علی محمدی خراسانی به همت مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی در #نورشاپ بهصورت دانلودی در اختیار علاقهمندان قرار گرفت.
🔻مطالعه متن خبر: www.noorsoft.org/fa/News/View/111086
🔻مطالعه خصوصیات نرم افزار: www.noorsoft.org/fa/software/View/12744
🔻خرید نرم افزار:
www.noorshop.ir/fa/product/12744
🔵مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور)
پیشگام در ارائه محصولات نرم افزاری علوم اسلامی و انسانی
www.noorsoft.org
▫️▫️▫️
•┈┈••••✾•🌿🌺🌿•✾•••┈┈•
📚کانال رسمی معاونت پژوهش حوزه علمیه خراسان:
https://eitaa.com/joinchat/1846018082C067d491c5f
╔═🦋🌸════╗
@howzehpajohesh
╚════🌼🦋═╝
هدایت شده از منطق
دلالت رنگ ها
شاید در نگاه اول دلالت همه ی رنگ ها بر مدلول خود وضع و قرارداد انسان بوده باشد اما طبق روایت مستند علمی که اخیرا منتشر شده است برخی از این دلالت ها جدای از وضع انسان است، مانند: «دلالت رنگ قرمز بر هشدار» که طبق این مستند این نوع دلالت در زندگی بسیاری از حیوانات رایج است.
منبع: کانال منطق و فلسفه
این مستند از طریق لینک زیر قابل مشاهده است:
https://www.aparat.com/v/p2eFM/%D9%85%D8%B3%D8%AA%D9%86%D8%AF_%D8%AD%DB%8C%D8%A7%D8%AA_%D9%88%D8%AD%D8%B4_%D8%B2%D9%86%D8%AF%DA%AF%DB%8C_%D8%AF%D8%B1_%D8%B1%D9%86%DA%AF_%D8%A8%D8%A7_%D8%AF%DB%8C%D9%88%DB%8C%D8%AF_%D8%A7%D8%AA%D9%86%D8%A8%D8%B1%D9%88_%D8%A8%D8%AE%D8%B4
🌸🍃 بسم الله الرحمن الرحیم🌸🍃
#مواد_قضایا
🔶به نحوه ارتباط وجودی و ثبوتی موضوع و محمول در نفس الامر، ماده قضیه میگویند که به حصر عقلی از سه حالت وجوب(ضرورت حمل)،امتناع(ضرورت سلب) و امکان(عدم ضرورت حمل و سلب) خارج نیست.
به عبارتی وجوب به معنای ضرورت حمل محمول بر موضوع میباشد و امتناع به معنای ضرورت سلب محمول از موضوع و امکان به معنای عدم ضرورت است، یعنی نه حمل و نه سلب محمول بر موضوع ضرورتی ندارد.
#موجهات
🔶به انچه که به وسیله الفاظ و عبارات، به عنوان مواد قضایا فهمیده میشود، جهت قضیه میگویند. و قضیه ای را که دارای جهت باشد را موجهه گویند و اگر قضيه بدون جهت باشد قضیه مطلقه خواهد بود.
🔶 جهت گاهی مطابقت صریح با ماده قضیه ندارد، چرا که ممکن است ان جهتی که از الفاظ فهمیده شده، در نفس الامر مطابق با ماده قضیه نباشد و معنایی اعم یا اخص و یا حتی مباین با ماده اصلی قضیه داشته باشد. همچنین الفاظی که به عنوان جهت در قضایا به کار می رود متفاوت با مواد ثلاث مشهور است اما به صورت کلی نباید جهت قضیه با ماده تخالف داشته باشد و الا قضیه صادق نخواهد بود.
#موجهات_بسیطه
🔶اگر در قضیه ای فقط یک جهت ذکر شده باشد به ان قضیه موجهه بسیطه میگویند. ضرورت، دوام، فعلیت وامکان از جهات بسیطه هستند که هر کدام به مادام الذات الموضوع و مادام الوصف الموضوع تقسیم شده که جمعا هشت قسم را تشکیل میدهند. در موجهات از لفظ امتناع استفاده نمیشود بلکه به جای ان از ضرورت سلب استفاده میشود در مقابل ضرورت حمل و ایجاب.
#ماده #مطلقه
#جهت #موجهه
🌸🍃بسم الله االرحمن الرحیم🍃🌸
#موجهات_بسیطه
#نقیض_موجهات
1⃣ #ضروریه_ذاتیه : ضرورت محمول برای موضوع مادام الذات الموضوع .که نقیض صریح ان میشود #ممکنه_عامه، یعنی عدم ضرورت (امکان) محمول برای موضوع مادام الذات.
❇ مثال :" کل انسان حیوان بالضروره "
🔹نقیض صریح : " لیس بعض الانسان حیوان بالامکان العام " (ممکنه عامه)
عکس مستوی : " بعض الحیوان انسان"
عکس نقیض موافق: " کل غیرحیوان غیرانسان"
عکس نقیض مخالف: " لاشی من غیر الحیوان انسان"
نقض محمول : لا شی من الانسان غیرالحیوان
نقض طرفین : بعض غیر الانسان غیر حیوان
نقض موضوع : لیس بعض غیر الانسان حیوان
2⃣ #مشروطه_عامه : ضرورت محمول برای موضوع مادام الوصف الموضوع که نقیض صریح ان میشود #حینیه_ممکنه ،یعنی امکان و عدم ضرورت محمول برای موضوع ،مادام الوصف.
❇ مثال :" کل ماش متحرک بالضروره مادام ماشیا "
🔹نقیض صریح : " لیس بعض الماشی متحرک حین هو الماشی بالامکان العام" ( حینیه ممکنه)
عکس مستوی : "بعض متحرک ماش"
عکس نقیض موافق: "کل غیر متحرک غیر ماش"
عکس نقیض موافق: " لاشی من غیر متحرک ماش "
نقض محمول : لاشیء من الماشی غیر متحرک "
نقض طرفین : "بعض غیر ماش غیر متحرک "
نقض موضوع: "لیس بعض غیر ماش متحرک "
3⃣ #دائمه_مطلقه : دوام محمول برای موضوع مادام الذات الموضوع . از انجایی که نقیض کل شیء رفعه ، پس نقیض صریح ان باید قضیه ای باشد که لفظ لادوام داشته باشد. اما از انجایی که چنین لفظی در قضایای موجهه شهرت ندارد، از قضیه موجهه دیگری که لازمِ نقیض صریح باشد ،استفاده میشود ، یعنی #مطلقه_عامه که بر فعلیت (عدم دوام) محمول برای موضوع مادام الذات، اشاره دارد . فعلیت به معنای تحقق و ثبوت در یکی از ازمنه ثلاثه است در مقابل قوه و امکان که هنوز محقق نشده.
❇مثال: " کل فلک متحرک بالدوام"
🔹نقیض غیرصریح : " لیس بعض الفلک متحرک بالفعل" ( مطلقه عامه)
عکس مستوی: " بعض متحرک فلک"
عکس نقیض موافق: " کل غیر متحرک غیر فلک"
عکس نقیض مخالف: " لا شی من غیر متحرک فلک "
نقض محمول : " لاشی من فلک غیر متحرک"
نقض طرفین: " بعض غیر فلک غیر متحرک"
نقض موضوع: " لیس بعض غیر فلک متحرک"
4⃣ #عرفیه_عامه : دوام محمول برای موضوع مادام الوصف الموضوع. که لازم نقیضِ صریح ان قضیه #حینیه_مطلقه است که بر فعلیت(عدم دوام) محمول برای موضوع مادام الوصف اشاره دارد
✅مثال : " کل کاتب متحرک الاصابع حین هو الکاتب بالدوام"
🔹نقیض غیر صریح : " لیس بعض الکاتب متحرک الاصابع حین هو الکاتب بالفعل" (حینیه مطلقه)
عکس مستوی: "بعض متحرک الاصابع کاتب"
عکس نقیض موافق: " کل غیر متحرک الاصابع غیر کاتب"
عکس نقیض مخالف: " لاشی من غیر متحرک الاصابع کاتب "
نقض محمول: " لاشی من الکاتب غیر متحرک الاصابع"
نقض طرفین : " بعض غیر کاتب غیر متحرک الاصابع "
نقض موضوع : " لیس بعض غیر الکاتب متحرک الاصابع
🍃🌸بسم الله الرحمن الرحیم🌸🍃
🔶نسبت ميان موجهات بسیطه
✅ نسبت میان موجهات بسیطه در شناخت و فهم بهتر و عمیقتر موجهات مرکبه،نقش بسیار مهمی دارد فلذا قبل از ورود به بحث مرکبات ، نسبت میان موجهات بسیطه را مرور میکنیم.
1⃣ #ضروريه_ذاتیه اخص از تمام موجهات بسیطه است
2⃣ #مشروطه_عامه اعم از ضروریه ذاتیه است و با دائمه مطلقه نسبت عموم خصوص من وجه دارد
3⃣ #مطلقه_عامه نسبت به قضایای قبلی اعم است
4⃣ #عرفیه_عامه از جمیع قضای قبلی اعم است
🔹🔹🔹🔹
5⃣ #حینیه_مطلقه از مطلقه عامه اخص و از بقیه قضای قبلی اعم است.
6⃣ #ممکنه_عامه اعم از تمام قضایای مذکور است
7⃣#حینیه_ممکنه از ممکنه عامه اخص و از بقیه قضایای قبلی اعم است
🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🌸🍃بسم الله الرحمن الرحیم🌸🍃
#موجهات_مرکبه
🔶چنانچه قبلا گذشت نسبت میان موجهات بسیطه موجب میشود گاهی یک قضیه موجهه بسیطه معنایی عام داشته باشد به طوری که بتوان جهات مختلفی را در ان احتمال داد .
قضایا مرکبه صرفا برای دفع توهم و تحیر ازقضایای موجهه بسیطه ای هستند، که فقط بر یک جهت به خصوص اشاره دارند ،هرچند علی الظاهر معنای عامی دارند که شامل جهات دیگری غیر از جهت مذکور در قضیه میشوند.
❇مثلا وقتی گفته میشود "کل انسان کاتب بالفعل" (#مطلقه_عامه) ؛میدانیم که فعلیت معنایی اعم از دوام و ضرورت دارد و این توهم را ایجاد میکند که ایا محمول برای موضوع دوام یا ضرورت هم دارد؟ و یا اینکه مجرد فعلیت است.؟ برای دفع این توهم باید قیدی را به این قضیه اضافه کرد تا برای مخاطب تصریح شود که فقط مجرد فعلیت مد نظر است ،نه دوام و نه ضرورت.
🔶پس قضیه موجهه مرکبه در واقع از دو قضیه موجهه بسیطه تشکیل شده که جزء اول ان یک قضیه موجبه است و جزء دوم ان در واقع یک موجهه بسیطه سالبه است که در کم با جزء اول تطابق دارد.
پس برای دفع توهم و احتمال ضرورت و دوام از قضیه " کل انسان کاتب بالفعل" قید "#لا_ضرورتا" و"#لا_دائما" را اضافه میکنیم تا جهت را منحصر در فعلیت کنیم و لاغیر.
🔶در قضایای مرکبه دو قید "#لا_دوام مادام الذات و #لا_ضرورة ما دام الذات" به کار برده میشود ،چرا که ضرورت و دوام ذاتی معنایی اخص از ضرورت و دوام وصفی دارند به طوری که احتمال شمول معنای عام برخی جهات، نسبت به این دو بیشتر از جهات ضرورت و دوام وصفی است.
🔶قید لا دوام ذاتی از انجایی که نقیض صریح دوام ذاتی است ،اما به علت عدم شهرت چنین قضیه موجهه ای، از لازمِ نقیضِ صریحِ ان یعنی (مطلقه عامه) استفاده میشود . یعنی لا دوام ذاتی همواره اشاره به قضیه مطلقه عامه دارد.
و همینطور قید لا ضروت مادام الذات هم به معنای امکان عام است که سلب ضرورت از طرف مقابل که همان ضرورت ذاتیه است میکند. یعنی قید لاضروره ذاتی همواره اشاره به ممکنه عامه دارد.
🔷ان شاء الله در ادامه انواع موجهات مرکبه را ذکر میکنیم
.
#موجهات_مرکبه
#دفع_توهم
#لادائما #لاضرورتا
🌸🌸🌸🌸🌸
🌸🍃بسم الله الرحمن الرحیم🌸🍃
🔶اقسام موجهات مرکبه
1⃣ #مشروطه_خاصه : در این قضیه ضرورت محمول برای موضوع مادام الوصف ،اثبات و دوام محمول برای موضوع مادام الذات نفی میشود.
🔶این قضیه در واقع همان مشروطه عامه است که قید #لا_دائما به ان اضافه شده و همانطور که قبلا بیان شد ، لا دوام ذاتی اشاره به قضیه مطلقه عامه دارد ، پس قضیه مشروطه خاصه از به هم پیوستن موجبه کلیه مشروطه عامه به علاوه سالبه کلیه مطلقه عامه به دست می اید .
❇ مثال : " کل انسان ماش، مادام ماشیا متحرک بالضروره لا دائما"
قید #لا_دائما اشاره به یک مطلقه عامه به صورت سالبه کلیه دارد :" لاشئ من الماشی بمتحرک بالفعل " تا ما را از توهم دوام محمول برای موضوع ما دام الذات ،خارج کند.
2⃣ #عرفیه_خاصه : در این قضیه دوام محمول برای موضوع مادام الذات، اثبات و دوام محمول برای موضوع مادام الذات، به وسیله قید لا دائما نفی میشود .
🔶این قضیه همان عرفیه عامه است که قید لا دوام ذاتی به ان اضافه شده.
پس عرفیه خاصه از به هم پیوستن موجبه کلیه عرفیه عامه، به علاوه سالبه کلیه مطلقه عامه تشکیل شده است
❇ مثال : " کل شجر نام دائما، مادام شجرا لا دائما" قید لا دائما اشاره به یک سالبه کلیه مطلقه عامه دارد: " لا شئ من الشجر نام بالفعل" تا ما را از توهم دوام محمول برای موضوع مادام الذات خارج کند.
3⃣ #وجودیه_لاضروریه : در این قضیه فعلیت محمول برای موضوع مادام الذات اثبات، و ضرورت محمول برای موضوع مادام الذات، نفی میشود
🔶این قضیه همان مطلقه عامه است که برای رفع توهم ضرورت محمول برای موضوع ، قیدا #لا_ضرورتا به ان اضافه شده که اشاره به یک قضیه ممکنه عامه دارد .
❇مثال : " کل انسان متنفس بالفعل لا بالضرورة" قيد لاضرورة اشاره به يک ممکنه عامه به صورت سالبه کلیه دارد : " لا شئ من الانسان بمتنفس بالامکان العام" تا ضرورت محمول برای موضوع مادام الذات نفی شده و ما را از این توهم خارج کند.
#موجهات_مركبه
🌸🌸🌸🌸🌸
4⃣ #وجودیه لا دائمه: قضیه ای است که در ان فعلیت محمول برای موضوع مادام الذات اثبات ، و دوام محمول برای موضوع مادام الذات نفی میشود.
🔶این قضیه از به هم پیوستن موجبه کلیه مطلقه عامه به علاوه سالبه کلیه مطلقه عامه تشکیل شده شده است .
❇ مثال : " کل الانسان متنفس بالفعل لا دائما" که قید لا دائما اشاره به یک سالبه کلیه مطلقه عامه دارد :" لاشی من الانسان بمتنفس بالفعل" تا دوام محمول برای موضوع مادام الذات نفی شود
5⃣#حینیه_لادائمه : در این قضیه فعلیت محمول برای موضوع مادام الوصف اثبات، و دوام محمول برای موضوع مادام الذات نفی میشود. این قضیه در واقع همان حینیه مطلقه است که قید #لا_دائما به ان اضافه شده .
🔶بنابراین حینیه ممکنه از پیوستگی دو قضیه موجبه کلیه حینیه مطلقه و سالبه کلیه مطلقه عامه تشکیل شده .
❇ مثال :" کل طائر خافق الجناحین بالفعل حین هو طائر لا دائما" که قید لا دائما اشاره به یک سالبه کلیه مطلقه عامه دارد : " لا شئ من الطائر خافق الجناحین بالفعل" تا دوام محمول برای موضوع مادام الذات نفی شود.
6⃣ #ممکنه_خاصه : قضیه ای که در ان از هر دو طرف قضیه (سلب و ایجاب) نفی ضرورت میشود . این قضیه در واقع از دو قضیه به هم پیوسته موجبه کلیه ممکنه عامه و سالبه کلیه ممکنه عامه تشکیل شده است .
❇ مثال: " کل انسان شاعر بالامکان العام لا ضرورتا" یعنی شاعر نبون برای انسان ضرورتی ندارد. همانطور که شاعر بودن برای انسان ضرورتی ندارد
#موجهات_مرکبه
🌸🌸🌸🌸🌸