⚜ با امام #حسن_عسکری
🔰وقت سامان نهایی #راهبرد_امامتی
🟡 نمونۀ موقعیتی راهبری علوی دانشبنیان راهبردی در دورۀ گذار تحققی دین و توسعهای انسانی به یک نمونۀ ممکن دیگر عینی با امام حسن عسکری (ع) میرسد. رخدادهای تازهآمد پارادایمی و در پایه، رخدادهای فلسفۀ دینیْ اساس تازهای نیز در نگرش به #اصل_امامت ایجاد میکند.
🟢 #دین بهمثابۀ الگوی معنیداری و زندگی رشد در عرصۀ پایۀ زیستمانی و میدانهای حضور عینی روانشناخت، جامعهشناخت و تمدنی، در آموزگاری دین خاتم با اصول خودویژهای فراتر از همه و دیگر ادیان الهی و غیرالهی ازجمله قابلیت تحقق دیانتی برای رخنمود در عینیت تاریخیت انسانی را در خویش دارد و این به آن معناست که حقیقت آموزگاری توحیدی بهناگزیر در هر میدان تاریخی حضور روش تدبیر آیندهنگار راهبردی توسعهای را میآموزد. مهم نمونههای میدانی این تدبیر توسعهای نیست؛ به این مفهوم که هر دورۀ تاریخی بهناگزیر سامانهای مصداقی تازهبهتازهتری دارد. #اصل_امامت مفصل معنایی این حقیقت تا تحقق دین است.
🟢 فهم این مفصل راهبردی در افق این ماهیت قرآنی تفسیر و تدبیر پیشرفتْ ازجمله فراخوان به فهم چراییها و چگونگیهای عصر امام حسن عسکری (ع) است.
🟡 اکنون و در عصر حضرت مهدی (عج)، نوبت #انتظار امام از همراهی مردمان است.
➺@markaz_strategic_roshd
🔆 در سامان پژوهش اخلاق و سبک زندگی
🔰 پایۀ #فلسفهداری_الگوی_آغاز_درست
با تجربۀ اندیشهای آغاز درست، رخداد حس تناهی استعلایی در خودآگاه انسان در سه گام و سه بخش کلی در نسبت با سه مفهوم اصلی شکل میگیرد. حادثههای خوانده و ناخوانده و بهطور خاص رنجها میدان برآمدن و آزمونِ در ابتدا روانشناخت و سپس فلسفی الگوی معنیداری زندگی میشوند. این ضریب معنیبخش روانشناخت فلسفی چیست؟
۱. باید نسبت هستیشناسی زندگی در افق پدیدارشناختی استعلایی با تناهی استعلایی روشن شود و این خواهانی بلوغ جایگاه در فلسفۀ معنای زندگی بگیرد. آدمی «رویآورنده به معنا» است. من میتوانم در خط انواع حادثههای زندگی ـ تلخ یا شاد، خوب یا بد ـ رویآورندۀ به بلوغ وجودی خویش باشم. اینگونه #هستیشناسی_بنیادین برای آدمی شکل میگیرد. ویرایش اول تناهی استعلایی انسان در این مرحله است؛
۲. در گام دوم، با ورود به متن هستیشناسی بنیادین، تناهی استعلایی انسان در نسبت ذاتی با «#زمان و زمانمندی خودی انسانی یا زیستمان» بهمثابۀ «افق استعلایی» فهم وجود تفسیر میشود؛ یعنی خواهانی حرکتْ بهناگزیر مقدار و امتداد میگیرد و به اینگونه زمان، عمر، تاریخ و تمدن، ایجاد میشود؛
۳. و در گام سوم و نهایی، تناهی استعلایی در نسبت با خود مفهوم و میدان ممکن «#تعالی و رویش وجود» به درک و تجربۀ میآید. پس از وجود و زمان، تعالی بهمثابۀ جنس طرحافکنی انسان در هستی فهمیده میشود و به اینگونه هستیشناسی بنیادین آدمی به رویشْ پس خواهانی رویش معنی میشود؛
بر مدار سه گام تحلیلشده، #تناهی_استعلایی بهمثابۀ خودافکندگی انسان در انواع موقعیتهای زیستی بر مدار خواهانی رویش تعریف میشود.
این جنس از فلسفه، #فلسفۀ_استعلایی است که با فلسفۀ مرسوم ارسطویی، افلاطونی، سینوی تا صدرایی، متفاوت است. این چنین انسان فلسفۀداری در آستانۀ سورۀ حمد است و سودای رسم دینداری مصطفایی تا اوصیایی را دارد.
🖋 به قلم احمد #آکوچکیان
➺@markaz_strategic_roshd
🟢 طرح نظام جامع #اقتدار_توسعهای_علوم_انسانی
🟨 عینیتر شدن خواهانی تحول در دهههای اخیر کشور موضوع کاربردیسازی علوم انسانی و بهطور خاص علوم انسانی دینشناخت را به عرصۀ تحلیل و تدبیر نهادهای عالی مدیریت راهبردی تولید علم درآورده است. پیشینۀ #کاربردیسازی_علوم_انسانی در کشورهای گوناگون در پیشینۀ عمومی و مشترک تاریخ کاربردیسازی علوم انسانی مساوق و اینهمان با تاریخ تحول اندیشۀ ترقی در جوامع موردبررسی است که در پیشینۀ خاص کشورهای غربی در مثل کتاب «اندیشۀ ترقی» سیدنی پولارد قابلدسترسی است. رد پای این پیشینه در جهان ایرانی را در قرون سوم و چهارم هجری در موج اول تمدنی و قرون ده و یازده در موج دوم تمدنی میتوان پی گرفت. و در دورۀ معاصر، با ورود دانشگاه به ایران و ایجاد رشتههای کاربردی، به موازات تحولات دانشی در سطح بینالملل پیشاز انقلاب اسلامی ایران و با برآمدن نگرش کارآمدسازی علوم در عصر انقلاب اسلامی، قطعات قابلبررسی تاریخی شکل گرفتهاند.
🟧 اما نوع تلقی پیشگامان علوم انسانی مدرن در ایران از چیستی، کارکرد، غایات و نسبت علم انسانی غرب با فرهنگ ایرانی – اسلامی در ایران، مستند و متکی به #رویکرد_مدرنیستی بوده و نتوانسته است چندان که باید و شاید به گونهای متعادل با سه منبع هویتی این علوم یعنی اسلامی بودن، ایرانی بودن و تجدد، ارتباط پیوسته و هماهنگی ایجاد نماید.
🟧 علوم انسانی اسلامی کداماند و اقتدار توسعهای علوم انسانی دینشناخت چیست و چه ضرورتی دارد؟ وضعیت امروز علوم انسانی دینشناخت چیست و چرا اینگونه است و برای بازسازی آن چه باید کرد؟ چه نهادهایی و تا اکنون چه کردهاند؟ پیشینۀ این رویکرد چیست و چه عبرتهایی میتوان از آن آموخت و پیشنهاد ما کدام است؟
🟨 پاسخ به همۀ این سؤالهای مطرحشده در گروی فهم این نکته است که مسئلهپژوهی «اقتدار توسعهای علوم انسانی دینشناخت» در ذیل کلانطرح «نظام جامع #اقتدار_توسعۀ_ملی و در راستای آن #اقتدار_توسعهای_علوم» تعریف شود.
#گروه_پژوهشی_علوم_انسانی
➺@markaz_strategic_roshd
⚜ الگوی پیشرفت
🟤 «#الگوی_پیشرفت» چارچوب مفهومی ـ نظری کلان و منسجمی است که وضعیت مطلوب جامعه را در امتداد ارزشهای آرمانی در قالب افق زمانی معین تصویر میکند و نقشۀ راه دستیابی به آن را نشان میدهد و به این قرار، راهنمای عمل حکمرانی پیشرفت در ابعاد فردی و اجتماعی قرار میگیرد. #الگوی_پیشرفت سامانۀ گزارهای معطوف به مسئلۀ پیشرفت است که در همۀ سطوح معرفتِ منجر به اقدام، از سطح مبانی پارادایمی تا نظریه، مدل مفهومی و تا مدل تجربی و پایش بازخورندی آن، جریان دارد. این الگو شامل مجموعهای از اصول، ارزشها، قواعد، سازوکارها، تدابیر، فرایندها، ساختارها، نهادها، نیروی انسانی و منابع است.
⚪️ منظور از #الگو در الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت (الگوی راهبری تحول) کلان نظریۀ دینشناخت پیشرفت است. این الگو دربردارندۀ کلانطرح اجتماعی در نظام حاکمیتی جمهوری اسلامی ایران در سطح تحقیق و توسعهای (در افق چشمانداز معین زمانی) و آیندهنگار راهبردی برای خروج از وضع موجود و وصول به وضع مطلوب پیشنهادی است. به تعبیری دیگر، مهندسی تحول اجتماعی در کلاننظریۀ مزبور است. بدینسان #الگوی_پیشرفت یا #الگوی_راهبری_تحول، در واقع امتداد تجویزی و آیندهنگار و راهبردی نظریۀ پیشرفت است. #نظریۀ_پیشرفت بر بنیان مبانی معین نظری و در چهرۀ ارزشی ـ هنجاری و تجویزیِ الگو در بستر زمان و مکان متجلی میشود. علاوه بر آن، درضمن تجارب ناشی از کاربست الگو در هر دو فرایند پیشرونده تا مرحلۀ اقدام برنامهای و پسرونده در مراحل پایش همۀ سطوح الگو جریان مستمر رفتوبرگشتی دارد و خویش را در ارتقای مستمر کیفی ـ کمی سازوکار ملی پیشرفت آشکار میسازد.
🟤 این الگو ایجاد تحول و پیشرفت را در جمهوری اسلامی ایران در جهت تحقق جامعۀ اسلامی طراحی، سازماندهی، پیادهسازی و رهبری میکند و جامعۀ مد نظر را تحقق میبخشد. #جامعۀ_اسلامی جامعهای است که آحاد انسانی عضو آن جامعه منهای باورهای مذهبیشان بتوانند مدنیت درونزای استنادی به سنت قرآنی و اولیایی را در متن سازوکار نوبهنوشوندۀ زمان و زمانه و در ذیل مناسبات زمینشهری عادلانۀ دولت ـ ملت درضمن هویتی درونزا تجربه کنند.
🖋 به قلم احمد #آکوچکیان
#گروه_پژوهشی_تحقیق_و_توسعه_و_مطالعات_راهبردی
➺@markaz_strategic_roshd
🪖 با حسین جان بیاموزیم جنس اوج بالغ آغاز کردن تجربۀ #معنای_زندگی را.
✨ او با ما در این رسمْ معلمی داشت.
➺@markaz_strategic_roshd
📚 رونمایی از کتاب #فهم_راهبر_تغییر (دیدگاه سامانهنگرانه در شناخت حقیقت و تحقق دین)
📗 معرفی کتاب: خاستگاه دانشبنیانی راهبری دینشناخت تغییر و تحول و بدین سان حکمت مرجع آن «فقه دین» است. این خاستگاه معرفتشناخت مضمون و هویت اصیل پارادایم علم دین در چهار عرصۀ فلسفۀ دین، هستیشناسی، معرفتشناسی و روششناسی را در معادلۀ حقیقت دین و تحقق دین به تفسیر بایستۀ معادلۀ دین و پیشرفت و تدبیر دینشناخت عرصههای فردی، اجتماعی، زیستمانی، تاریخی و تمدنی تغییر و تحول در دو مرحلۀ بینشی ـ ارزشی (رشد) و توسعهای (راهبری برنامهای) جهت میبخشد. قرائت آغاز هنگام این قلم در تحلیل معرفتشناخت فقه نظام دین در سطحی فراتر از فقه حکم در این اثر پیشروست. «الگوی راهبری تحول» گام ویرایششدۀ این تحلیل آغازین است.
🖌 نویسنده: #احمد_آکوچکیان
📌 علاقهمندان میتوانند برای آشنایی بیشتر با محتوا و تهیۀ کتاب #فهم_راهبر_تغییر از طریق سایت مرکز تحقیقات استراتژیک توسعه (رشد) به آدرس زیر اقدام نمایند.
🌐 https://roshdcsrd.ac.ir/
➺@markaz_strategic_roshd
🔵 هنر، اندیشۀ هنر، حکمت هنر
🔸 «#هنر» آشکارگی زیباشناسانۀ تجربههای خود و خودیشدۀ هنرمند ـ مخاطب و در تعبیری نزدیک، وساطت انتقال چیزی از ناکجای انسانی به کجایی او، در یکی از انواع زبانهای مرسوم هنر است. شعر، نزدیکترین قسم کلمه و کلامی، از این انواع زبانی به آن تجربۀ زیباشناخت هنر است. هنر در این تعریف و با تأکید بر وجه تجربۀ زیستۀ خود و خودیشدۀ آن، از صنعت و بهمثابۀ یک پیشه فاصله میگیرد و بدین سان مرز میان «هنرمند» و «هنرپیشه» معلوم میشود.
🔹 در دورۀ معاصرِ #اندیشۀ_دینی ـ #اندیشۀ_هنری، اندیشۀ هنر ـ تجربۀ هنری در آستانۀ نسبتی دوباره با اندیشۀ دینی و تجربۀ زیست دینی، در عرصۀ هنر، سرِ حضور مییابد؛ در این صورت، میتوان از اندیشه و تجربۀ دینشناخت هنر سخن گفت و «حکمت قرآنی» در همین گذار از اندیشۀ الهیاتی به تجربۀ زیست دینی سر برمیآورد و از رهگذار آن، حکمت الهیاتی هنر و بهطور خاص «حکمت قرآنی هنر» معنا مییابد.
🔸 اندیشۀ هنری ـ تجربۀ هنری در عرصۀ اندیشه و تجربۀ مسلمانی هنر، در چندین نوبت تاریخی، مجال عینی نسبت با اندیشه و تجربۀ زیست دینی یافته است و در دو سطح و اشکوبۀ اندیشهپردازی هنر و آفرینش اثر هنری و در قالب یک مکتب و سبک معین هنری، نمود و حضور یافته است. تاریخ هنر در جهان اسلامی ـ ایرانیْ «تاریخ هنر مسلمانی» و به تعبیری دیگر «هنر آیینی» تلقی شده است و نه «تاریخ هنر دینی». بر همین منوال، مبنای مرسوم تقسیمبندی #دورههای_تاریخی_هنرْ دورههای حاکمیتی (مانند هنر دورۀ صفوی) یا مکانی (مانند مکتب اصفهان) بوده، و از یک تقسیمبندی درون اندیشهای و تجربتشناختِ هنری به دور بوده است، حالآنکه برای مثال تاریخورزی و تاریخپردازی اندیشه و تجربۀ هنری در غرب به لحاظ روششناسیِ فهم تاریخی بالنسبه به وسع تاریخ علم خویش بهنوعی رویکرد درونزا نزدیکتر شده است و تقسیمبندی دورههای تاریخی مستند به تاریخ اندیشۀ ترقیْ به عصر سنت، عصر مدرن و عصر فرانوگرایی از همین نگرۀ درونزا سرچشمه میگیرد. یک مبنای قابلدفاع برای نقد تاریخ هنرْ تفکیک دورههای تاریخی، دورههای اندیشۀ ترقی و مستند به آن است تا رویکرد بازخوانی و نقد تاریخ هنر نیز سمتوسوی آیندهنگر و آیندهنگار داشته باشد.
🖋 به قلم احمد #آکوچکیان
#گروه_پژوهشی_هنر
➺@markaz_strategic_roshd
🗞مضمون هنر دینی
🔹رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک توسعه (رشد)، حجتالاسلاموالمسلمین احمد #آکوچکیان، در نشست مشترک #گروه_پژوهشی_گفتمان_و_هنر و #گروه_پژوهشی_مبانی_نظری_و_مطالعات_مبنا حضور یافت. در این نشست، آکوچکیان به بررسی مضمون #هنر_دینی پرداخت و ادامه...
➺@markaz_strategic_roshd
🗞 اهداف نظام فقه دین
▫️به گزارش دبیر #گروه_پژوهشی_مبانی_نظری_و_مطالعات_مبنا، نشست مشترکی بین این گروه و #گروه_پژوهشی_فقه_و_حقوق با حضور رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک توسعه (رشد)، حجتالاسلاموالمسلمین احمد #آکوچکیان، برگزار شد. همپژوهان دو گروه پژوهشی مزبور به بحث و تبادل نظر درخصوص #اهداف_نظام_فقه_دین پرداختند. استاد راهبر جلسه با اشاره به اینکه #تفقه_در_دین «اندیشۀ راهبر تغییر و تحول (پیشرفت)» است گفت: ادامه...
🌐 https://roshdcsrd.ac.ir/
➺@markaz_strategic_roshd