🔶«شأن تخاطب»، تعیین کننده ظرفیت تفاهم
🔸 مرحوم سیدمنیرالدین حسینی ره
اين ماهيات اگر وسائل و موضوعات تخاطب باشند که يك طرف آن «خطاب كننده» و طرف دیگرش «طرف خطاب» ميشود، آیا می توان در آن «شأن تخاطب» را طرح كرد و گفت [شأن تخاطب] متناسبِ احاطهاش هست؟ آیا می توان اولين بحثي را كه در مباحث الفاظ - قبل از بحث وضع - طرح كرد، «شأن تخاطب» باشد؟
اين علائم لفظي يا كتبي، وسيله انتقال مفهوم میان متكلم و مستمع در فعل خطاب و تخاطب می باشند. مثلا هنگامی که با يك كودك حرف ميزنيد، مجبور هستید با قرائن حاليه و مَقاليه، مفهومي را در مخاطبه به كار ببريد كه ظرفيت استماعش براي آن كودك ممكن است. لذا اگر چیزی كه كودك تحمل آن را ندارد به كار ببريد، لغو است، اما اگر در یک مکان هم كودك هست، هم جوان و یا آدم بزرگ هست و شما هم ميخواهيد براي هر دو حرف بزنيد و هر دو را اقناع كنيد، اينجا نحوه تخاطب به گونه ای ميشود كه هر كسي به اندازه ظرفيت فهم خودش مورد توجه شما قرار ميگيرد و شما كلمات و حالات و گفتارتان به نحوی است كه هر دو دسته استفاده كنند. حالا يك منبر و خطابه هست كه از نوجوانِ چهارده - پانزده ساله تا پيرمرد شصت ساله پاي منبر نشسته اند، شما در ورود و خروجِ مباحث و استدلال و تمثيلها سعی می کنید برای اكثريت مجلس، حداکثر تفاهم واقع شود و در عين حال اقليت را هم از نظر دور نميداريد، يعني «تخاطب و تفاهم» در یک مجموعهاي كه از نظر سطح فهم، عناصر مختلف در آن قرار دارند، ملاحظه مىگردد.
#شأن_شارع
#سید_منیر_الدین_حسینی
📚جلسه اول دوره مبادی اصول فقه احکام حکومتی
🏠https://eitaa.com/feghhevelaee
عارفان نجف و حکومت.mp3
38.91M
بازخوانی نگاه عرفای نجف به مسأله حکومت و سیاست
حجت الاسلام والمسلمین علی رضائی تهرانی؛ رئیس مجمع عالی حکمت اسلامی مشهد
مرکز تفقه علوم اسلامی
بازخوانی نگاه عرفای نجف به مسأله حکومت و سیاست حجت الاسلام والمسلمین علی رضائی تهرانی؛ رئیس مجمع عال
این بحث، دارای اطلاعات خوبی نسبت به اقدامات برخی علما و فقهای معاصر در حوزه سیاست و حکومت است، هرچند سخنران محترم سعی دارد وجه عرفان را برجسته سازد که نسبت آن با این اقدامات سیاسی اجتماعی چندان روشن نیست و برجسته کردن وجه عرفانی این علما در نسبت با این اقدامات، محل مناقشه است.
متن سخنرانی را می توان در سایت وسایل مطالعه کرد:
vasael.ir/fa/news/13971/بازخوانی-نگاه-عرفای-نجف-به-مسأله-حکومت-و-سیاست
هدایت شده از درایت
🔶هدف از مذاکره و معاهده
وَإِذْ يَعِدُكُمُ اللَّهُ إِحْدَى الطَّائِفَتَيْنِ أَنَّهَا لَكُمْ وَتَوَدُّونَ أَنَّ غَيْرَ ذَاتِ الشَّوْكَةِ تَكُونُ لَكُمْ وَيُرِيدُ اللَّهُ أَن يُحِقَّ الْحَقَّ بِكَلِمَاتِهِ وَيَقْطَعَ دَابِرَ الْكَافِرِينَ ﴿٧﴾ لِيُحِقَّ الْحَقَّ وَيُبْطِلَ الْبَاطِلَ وَلَوْ كَرِهَ الْمُجْرِمُونَ ﴿انفال:٨﴾
ترجمه:
و (به یاد آرید) هنگامی را که خداوند به شما وعده داد که یکی از دو گروه [= کاروان تجاری قریش، یا لشکر مسلح آنها] نصیب شما خواهد بود؛ و شما دوست میداشتید که کاروان (غیر مسلح) برای شما باشد (و بر آن پیروز شوید)؛ ولی خداوند میخواهد حق را با کلمات خود تقویت، و ریشه کافران را قطع کند؛ (از این رو شما را بر خلاف میلتان با لشکر قریش درگیر ساخت، و آن پیروزی بزرگ نصیبتان شد.)!/تا حق را تثبیت کند، و باطل را از میان بردارد، هر چند مجرمان کراهت داشته باشند.(مکارم شیرازی)
🔸در جنگ بدر مسلمان ها تمایل داشتند کاروان تجاری قریش را تصرف کنند و بدون جنگ و درگیری به غنایم آن دست یابند اما خداوند چنین اراده کرد که کلمه حق غلبه کند و ریشه کافرین قطع شود. تحقق حق و ابطال باطل، غرضی فراتر از دستیابی به غنایم است هرچند مجرمین اکراه داشته باشند.
🔸مسئولین دیپلماسی کشور نیز می بایست در مذاکرات و معاهدات خود بیش از دستیابی به غنایم زودگذر به اقامه ولایت حق و قطع ریشه مستکبرین و کفار عالم و اسقاط و ابطال آنها توجه کنند هرچند مورد خوشایند آنها نباشد.
https://eitaa.com/deraiat
🔶شأن شارع از منظر استاد میرباقری
استاد میرباقری شأن شارع را نه الگو یافته از فرهنگ «عبد و مولا» میداند و نه برگرفته از نظامات مستحدثه همچون «نظام قانونی»، بلکه معتقد است خداوند متعال، شأنی منحصر به فرد و تأسیسی دارد. مبتنی بر آنچه در مبانی کلامی گذشت که حقیقت دین، ولایت حضرت حق بر عباد معرفی شد، شأن تخاطب شارع نیز ولایت و سرپرستی عباد در طول تاریخ است. شارع در صدد هدایت انسان در مقیاس فردی، اجتماعی و تاریخی، درهمه شئون حیات است و برای این مقصود با بشریت، تخاطب نموده است. شأن شارع چیزی جز اقامه توحید و بندگی و بسط ولایت حقه در این عالم نیست و شریعت نیز طریق اقامه ولایت خدای متعال است. در اینصورت این شأن حضرت حق و اولیای معصومین (عهم) نه با روابط عبد و مولای عرف عصر تخاطب یکسان است و نه با ساختارهای مستحدثه بشری سازگاری دارد، بلکه شأنی متفاوت از ایندو است که ویژگی های آن از خود معارف نقلی به دست می آید. البته این شأن تأسیسی شارع به گونه ای است که می تواند در طول تاریخ با نسل های مختلف بشری تفاهم کند؛ از فرهنگ جاهلی عصر ظهور اسلام گرفته تا فرهنگ های متکامل تر، همگی امکان تفاهم و تخاطب با شارع را پیدا می کنند، چرا که شارع در صدد هدایت و سرپرستی همه عباد در طول تاریخ است. اساساً چنین منزلتی که بتواند تکامل پرستش و عبودیت خدای متعال را سرپرستی کند و با فرهنگ های بشری در اعصار مختلف نیز قابلیت تفاهم داشته باشد نمی تواند شأنی تأسیسی و الهی نباشد.
بنابراین شأن شارع صرفاً «بیان احکام» نیست، همچنین صرفاً ارائه «نظام احکام» هم نیست، بلکه خدای متعال به واسطه حجج و اولیای الهی خود، فرایند «هدایت» را در «فرد، جامعه و تاریخ» ولایت و سرپرستی می کند. این ولایت و سرپرستی هم به حوزه احکام تکلیفی مکلفین محدود نمی شود بلکه همه حوزه های معرفتی اعم از «تکلیفی، توصیفی و ارزشی» را شامل می شود. به بیان دیگر همه عرصه های معرفتی می بایست بستر قرب به خدای متعال و عبودیت حضرت حق گردد. همچنین غایت تخاطب شارع، صرفاً «تأمین از عقوبت» نیست، بلکه همه مدارج قرب تا رسیدن به مقام توحید از طریق این تخاطب قابل تحصیل است.
📚مقاله فقه حکومتی از منظر استاد میرباقری نوشته آقای یحیی عبدالهی
🏠https://eitaa.com/feghhevelaee
🌙 التوجّه إلی صاحب العصر و الزمان (عج) في شهر رمضان
🔰 سماحة آية الله السيد أحمد المددي
🗓 یوم الجمعة 10رمضان 1442
🕚 الساعة 11 مساءً بتوقيت قم المقدسة (9:30 مساءً بتوقيت النجف الأشرف)
🌐 بث مباشر من برنامج إنستقرام - قناة التبليغ والإرشاد :
https://www.instagram.com/altabliq_alershad/
کانال جلسات آیة الله سید احمد مددی
💢 ویدئوی وبینار تحلیل فهرستی (بخش های فارسی) 💢
🔰 ارائه: استاد سید احمد مددی (حوزه علمیه قم)
🔰 گفتوگو کنندگان: پروفسور اندرو نیومن (دانشگاه ادینبرو) و پروفسور رابرت گلیو (دانشگاه اگزتر)
🌐 برگزارکننده: کالج اسلامی لندن
📌 تاریخ: شنبه 21 فروردین 1400| 10th of April 2021
📥 حجم فایل: 160.40 مگابایت
↔️ وضوح تصویر: 480x270
⏱ مدت زمان: 01:01:18
کانال جلسات آیة الله سید احمد مددی
هدایت شده از سید منیرالدین حسینی
دین و نیازهای جدید
مصاحبه با حجة الاسلام والمسلمین سید منیرالدین حسینی
www.imam-khomeini.ir/fa/c78_63873/10490_==_F_NewsKindIDInvalid/دین_و_نیازهای_جدید 🏠https://eitaa.com/seyedmonir
مرکز تفقه علوم اسلامی
دین و نیازهای جدید مصاحبه با حجة الاسلام والمسلمین سید منیرالدین حسینی www.imam-khomeini.ir/f
🔶 مرحوم سیدمنیرالدین حسینی ره
کسی که بصیر باشد می داند احکام توزیع قدرت، توزیع اطلاع، توزیع ثروت اینها مبتلا به افراد جامعه است چون احکام نظام است احکامی است که شرایط می سازد. آیا ممکن است دین در آن نظر نداشته باشد؟ یا اینکه در عدل و ظلم توزیع نظر دارد، ولی در مناسک آن نظر ندارد؟ اگر دین، دین کاملی است برنامۀ تکامل اجتماعی را بیاورد همان جور که متضمن بیان احکام تکامل فرد که جزء احکام فردی جامعه است می باشد باید احکام تکامل اجتماع و ولایت جامعه را هم بیان کند. حتی کسی که قائل به ضرورت ایجاد حکومت اسلامی نباشد، نمی تواند آدمی بگوید حکومت مخصوص زمان ظهور حضرت بقیه الله است، نمی تواند بگوید دین کامل نیست، اگر کسی بگوید دین کامل نیست و باید بعثت جدید پیدا بشود، مستلزم این است که خاتمیت یا نبوت خاصه را منکر شود. اگر خاتمیت حتمی است و دین اسلام کامل است، باید پاسخگوی نیازمندیهای بشر باشد، سخن ما این است که زمانی نسبت به اسلام شبهات ذهنی و فکری برای جوامع طرح می شده، اما امروزه بشر از شما سؤال می کند که مناسک عدل و ظلم در تکامل اجتماعی چیست؟ تعریف توسعه و کمال اجتماعی چیست؟ اگر شما نظری نسبت به تکامل و توسعه نداشته باشید طبیعی است که نظری هم نسبت به تناسبات در کمال اجتماعی نمی توانید داشته باشید. اگر اینها را نداشته باشید نمی توانید ادعا کنید که دین کامل است و می تواند سرپرستی جامعه را به عهده بگیرد.
🔶ربط عملکرد بانک مرکزی به شرع؟
🔸مرحوم سیدمنیرالدین حسینی ره
اگر ما در عنوان ثانوي اضطرار داشته باشيم، بله می پذیریم، اما تا ابد که نميشود بگوييم: مصلحت ايجاب ميکند که اين گونه کار کنيم! نسبت اين مصلحتها به شرع چگونه می شود؟! اگر يک ریال از مال کسي به کسي منتقل شود، بگوییم: «لَا يَحِلُّ مَالُ امْرِئٍ مُسْلِمٍ إِلَّا عَنْ طِيبِ نَفْسِه» ، «الْمُؤْمِنُونَ عِنْدَ شُرُوطِهِمْ» ، «أَوْفُوا بِالْعُقُودِ» . همه اينها در مقیاس خُرد درست است، ولکن کسي که شرايط حاکم را کمی تغییر دهد، ناگهان يک ميليون نفر مال باخته ميشوند، يک ميليون نفر هم ارزش مالشان بالا ميرود! انتقال مال در ذیل «شرايط حاکم» واقع می شود و تصميم گيري بانک مرکزي ايجاد شرايط حاکم و تغيير شرايط حاکم است. ربط اين به اسلام چه گونه ميشود؟!
📚دوره مبادی اصول فقه احکام حکومتی
🏠https://eitaa.com/feghhevelaee
فقه و اصول فقه تفریعی و ولایی.pdf
288.7K
آیت الله سیداحمد مددی- فقه و اصول فقه تفریعی و ولایی https://eitaa.com/feghhevelaee🏠