🏢 تقابل توسعه عمودی با تأمین آسایش و آرامش به ساکنین ابنیه مسکونی
🔸 امام صادق (ع) در این خصوص چنین میفرمایند:
سه چیز است که در آنها برای مومن آسایش (راحتی) است؛ ... یکی خانهای وسیع که ساتر امور خصوصی او و نقصانها و بدی حالش از چشم مردم باشد.
📚 وسائل الشیعه، جلد ۵، ۲۹۹
🔸 در معماری سنتی ما کاملاً به این مهم توجه میشده است و اغلب خانهها به نحوی ساخته میشدند که وسعت و توسعه افقی آنها، ضمن ایجاد امکان تفکیک اندرونی از بیرونی، امکان مستور کردن امور خصوصی و شخصی ساکنین خانه از چشم دیگران را میسر میساخت.
🔸 اما در شرایط فعلی، بسیاری از خانهها به نحوی ساخته میشوند که بعضاً با باز شدن درب منزل، حتی فضاهای کاملا خصوصی نظیر پستوی اتاقهای خواب نیز در معرض دید دیگران قرار میگیرد.
🔸 ممکن است این اشکال به ذهن متبادر شود که در صورت توسعه عمودی، فضاهای طبقات فوقانی را میتوان به نحو بهتری از معرض دید دیگر افراد (که در ترازهای پایینتر سکونت دارند) خارج ساخت؛ اما بایستی توجه داشت که این نوع طراحی، به از دست رفتن آسایش و آرامش ساکنین ابنیه مجاوری که در ترازهای پایینتر زندگی میکنند منجر میشود زیرا بدیهی است که این افراد دائماً فضای زیست خود را در معرض دید دیگران (که در ترازهای بالاتر هستند) میپندارد.
🔸 نگاهی به وضعیت بازشوهای آپارتمانهای موجود کاملاً مؤید این ادعاست به نحوی که در اغلب موارد، ساکنین آپارتمانها حاضر هستند با وجود محروم شدن از تهویه و نور طبیعی، پنجرههای منازل خود را با راهکارهایی همچون استفاده از شیشه مشجر، پردههای ضخیم و غیره بپوشانند تا در ازای آن، بتوانند محیط زندگی خود را از معرض دید دیگران مصون دارند.
📌 این وضعیت ریشه در همان نیاز اصلی دارد که قرآن از آن به سکون (آرامش) یاد میکند. نیازی که اهمیت آن برای انسان به حدی است که اغلب افراد حاضر هستند در صورت لزوم، موارد مهمی همچون بهرهمندی از نور مستقیم و طبیعی را فدای آن سازند.
#شهرسازی_اسلامی
💠واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
🔶 آرامگاه فردوسی حکیم | خراسان رضوی
#ایران_نگین_زمین
💠واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
⭕️ فرهنگ و هویت
🔺 امروز با فاجعهای روبهرو هستیم که به دلیل برتری یافتن ارزشهای مقطعی مادی، جذابیت فنآوری و بیتوجهی به لزوم پاسداشت فرهنگ ارزشها، دانشها، اخلاقیات، هنر و معماری رو به انحطاط است.
🔺 شهرها رو به اغتشاش و بیشکلی میروند، پیوند میان نسلها از هم گسسته میشود و سطح شناختی مردم رو به افول نهاده است.
🔺 هنر و معماری از مهمترین عرصههای ظهور فرهنگ است که به داوری آن میتوان سطح آگاهی و توان فرهنگی سرزمینی را برآورده نمود.
📌 مسابقاتی بی معیار برگزار میشوند که در آن طرحهای هر چه بیهویتتر و بیمعناتر رتبههای بالاتری کسب میکنند.
#هویت_اسلامی_ایرانی
💠واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
⭕️ طراحی فضاهای عمومی شهری
👤میشل روخکیند
🔸 تصور کنید {چه خوب بود} اگر همهٔ کارفرمایان نسبت به جامعهشان سخاوتمندتر بودند و فضاهای سبز جدید، پیادهروهای عریضتر و فضاهای عمومیای از این دست میساختند.
🔸 ما حکومت خوبی نداریم، پس باید راههای دیگری {به جز تدبیر حکومت} برای بهبود فضاهای عمومیمان بیابیم. معماران ناچارند برای آنچه که حکومت در آن قصور میکند خود چارهای بیابند. البته منظورم معماری نمادین نیست چون از آن متنفرم. اما امیدوارم معماری تبدیل به نمادی از مکانی بامعنا شود که فرصتی خوب برای ارتباط اجتماعی جوامع محلی ایجاد میکند. دغدغهٔ معماری باید آن چیزی باشد که میتواند انجام دهد، نه آن چیزی که میتواند به نظر برسد.
📚(در گفتگو با Vladimir Belogolovsky، منتشر شده در وبگاه archdaily، سال ۲۰۱۹)
#بیان_مهرازانه
💠واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
📌 گسترش کاشت درختان میوه در فضاهای عمومی شهری در سالهای اخیر
📝 درختان میوه بهجای درختان اوکالیپتوس در پلدختر
🌱 شهرداری پلدختر بهجای درختان قطع شده اوکالیپتوس در خیابانهای شهر درخت میوه کاشت.
🌱 شهردار پلدختر در گفت و گو با خبرنگار فارس این شهر با بیان اینکه شهرداری پلدختر در یک سال گذشته کاشت نهالهای میوه را در سطح شهر آغاز کرده است، گفت: شهرداری پلدختر تعداد سیصد نهال درخت انجیر، سیصد نهال انجیر بنگال را خریداری نموده و ظرف چند روز آینده در سطح شهر خواهد کاشت.
🌱 محمد نصیری شرفی افزود: درخت اوکالیپتوس در برابر سرما مقاومت ندارد و اگر مدت طولانی در سرمای کمتر از صفر درجه بماند شاخههای آن شکسته شده و ممکن است، خسارات مالی و جانی به شهروندان وارد کند، از اینرو با درخواست شهروندان شهرداری اقدام به قطع این درختان در پلدختر کرده است.
🌱 شهردار پلدختر همچنین یکی دیگر از معایب درخت اوکالیپتوس را ریختن برگهای آن در سطح خیابان دانست و تصریح کرد: هر روز کارگران شهرداری باید وقت زیادی را صرف تمیز کردن و جمعآوری این برگها کنند.
#نه_به_نهال_مضر
💠واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
🕌 موقعیت هندسی و کالبدیِ مسجد جامع در بافتهای شهری
🔸 امام علی (ع) میفرماید:
"نماز در مسجد بيت المقدس معادل هزار نماز و در مسجد جامع (اعظم) صد نماز و در مسجد قبيله (محله) بيست و پنج نماز و در مسجد بازار دوازده نماز و نماز شخص مسلمان در خانهاش معادل يك نماز ثواب دارد"
📚 وسائل الشیعه، جلد 5 ،290.
🔸 موقعیت هندسی و کالبدیِ مسجد جامع در بافتهای شهری، بایستی کانونیتر و محوریتر باشد.
🔸 دلیل دیگری که میتوان برای این مهم اقامه نمود این است که ارجحیتِ اقامه نماز در مسجد جامع به معنای لزوم تأمین دسترسی عادلانه همه ساکنان شهر به این مسجد میباشد.
📌 عادلانه ترین موقعیت برای احداث این مسجد، مکانی است که به لحاظ بُعد مکانی، حتیالمقدور از همه محلات و نقاط مختلف شهر به یک فاصله باشد و بدیهی است که این موقعیت، همان کانون هندسیِ شهر میباشد.
#شهرسازی_اسلامی_ایرانی
#مسجد_اسلامی_ایرانی
#معماری_اسلامی_ایرانی
💠واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
💢 جمعآوری آبهای سطحی
🔸 با بررسی سیستم های جمعآوری و انتقال آبهای سطحی ناشی از باران در کشورهای مختلف و مقایسه آن با ایران مهمترین عوامل آب گرفتگی در معابر و ضعفهای اجرایی که در سایر کشورها نیز هنوز کاملا رفع نشده موارد زیر بنظر میرسند:
🔸 عدم شیب بندی صحیح در معابر
🔸 رعایت نکردن تقدم و تأخر در تعمیرات تاسیسات زیر زمینی(اداره آب، گاز و...) که منجر به روسازیهای غیر اصولی میشود و همین عامل سبب به هم خوردن شیب زمین خواهد شد ( در عکسی که در کشور کانادا استان کِبک دیده میشود نیز چنین مشکلاتی وجود دارد)
⭕ مهمترین مشکل که جلوگیری از آن ساده بنظر میرسد ریختن زباله در جویهایی از آب است که دارای درپوش محافظ نیستند(به عکس دوبی دقت شود) که این امر باعث میشود از همه ظرفیت کانال آب استفاده نشود و متعاقبا آب گرفتگی اتفاق بیفتد.
#شهر_پایدار
💠واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
🔶 کاخ چهل ستون | اصفهان
#ایران_نگین_زمین
💠واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
📌 دروس خارج فقه آیت الله اراکی | نمادها
📝 تاثیر نمادها بر بیننده | مختص رسانه داران در عرصه معماری و شهرسازی
☀️ خداوند در آن آیه کریمه مربوط به نزول عذاب بر قوم لوط، میفرماید:
«فَأَسْرِ بِأَهْلِک بِقِطْعٍ مِنَ اللَّیلِ وَ اتَّبِعْ أَدْبارَهُمْ وَ لا یلْتَفِتْ مِنْکمْ أَحَدٌ وَ امْضُوا حَیثُ تُؤْمَرُون»[1]
🔸 به آنها گفتیم شبانه حرکت کنید و به اینسو و آنسو نگاه نکنید، برنگردید و به عقب نگاه کنید. این دهکده یا شهری که شما رها میکنید، شهری است که قرار است عذاب و غضب الهی بر آن متحقق شود. قرار نیست به شما که مبرّای از عذاب هستید هم عذاب برسد اما اگر به این عذاب نگاه کنید، از آن بیبهره نخواهید بود و نصیبی از آن به شما خواهد رسید.
🔸 در آیات و روایات تأکید شده است که رابطه روانی عجیبی بین نگاهشونده و نگاهکنند در نتیجه نگاه به وجود میآید. در مسئله نگاه به نامحرم یا نگاه از روی شهوت که مختص به نگاه مرد به زن هم نیست؛ گاهی ممکن است نگاه زن به مرد باشد، گاهی ممکن است نگاه مرد به یک جوانک باشد، روایاتی در مذمت آمده است.
☀️ در روایت از امام صادق(ع) آمده است:
«مُحَمَّدُ بْنُ عَلِيِّ بْنِ الْحُسَيْنِ بِإِسْنَادِهِ عَنْ هِشَامِ بْنِ سَالِمٍ عَنْ عُقْبَةَ قَالَ: قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ(ع) النَّظْرَةُ سَهْمٌ مِنْ سِهَامِ إِبْلِيسَ مَسْمُومٌ مَنْ تَرَكَهَا لِلَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ لَا لِغَيْرِهِ أَعْقَبَهُ اللَّهُ أَمْناً وَ إِيمَاناً يَجِدُ طَعْمَهُ.»[2]
🔸 یعنی نگاه به نامحرم و آنچه نباید به آن نگاه انداخت تیری است از سوی ابلیس که شلیک شده و به جان آدم اصابت میکند. میفرمایند که اگر کسی برای خدا، چشمش را فرو بست و به آنچه خدا فرموده نگاه نکند، خداوند طعم ایمان را به او میچشاند.
🔸 روایات زیادی در مسئله نگاه به نامحرم و نگاه به اجنبیة وارد شده است که تنها نمونهای از آن را ذکر کردیم تا معلوم شود این نوع نگاه چه اثری دارد.
☀️ یا در مذمت نگاه به سلاطین جور و جبّاران که خیلی عجیب است روایت شده است:
«مُحَمَّدُ بْنُ مَسْعُودٍ الْعَيَّاشِيُّ فِي تَفْسِيرِهِ عَنْ سُلَيْمَانَ الْجَعْفَرِيِّ قَال: قُلْتُ لِأَبِی الْحَسَنِ الرِّضَا(ع) مَا تَقُولُ فِی أَعْمَالِ السُّلْطَانِ فَقَالَ یا سُلَیمَانُ الدُّخُولُ فِی أَعْمَالِهِمْ وَ الْعَوْنُ لَهُمْ وَ السَّعْی فِی حَوَائِجِهِمْ عَدِیلُ الْکفْرِ وَ النَّظَرُ إِلَیهِمْ عَلَی الْعَمْدِ مِنَ الْکبَائِرِ الَّتِی یسْتَحَقُّ بِهَا النَّارُ.»[3]
🔸 از حضرت میپرسد: نظر شما در رابطه با کار کردن برای سلاطین جور چیست؟ حضرت پاسخ میدهند: «ای سلیمان، کار کردن برای آنها معادل کفر است و عمداً نگاه کردن به آنها هم از کبائر است».
🔸 سلطان جوری بر تخت قدرت تکیه زده است، کسی به او نگاه کند که چه عزتی و چه شوکتی! این از کبار است. اینجا مراد از نظر، انتظار نیست چون بعدش «علی العمد» آمده است و همچنین نظر با «إلی» آمده است؛ اگر قرار بود به معنای انتظار باشد با «ل» متعدّی میشد.
🔸 فکر کنید کسی با شوقوذوق به رئیسجمهور آمریکا نگاه کند چنین شخصی تحت تأثیر خط فکری و فرهنگ آنها و جهتگیریهای آنها قرار میگیرد. اینطور نیست که فقط بخواهد نگاه کند؛ فلذا در جمع آنها شرکت کردن هم همین حالت را دارد؛ چون منجر به چنین چیزی میشود.
✍️ خلاصه اینکه نگاه کردن به چیزی نوعی از پذیرش به شیء است. اما اگر طوری در نگاه نشان دهد که نگاه او به صورت ناقدانه است و بهگونهای است که عیب آنها را بر ملأ میکند، چنین کاری مثل لعنت فرستادن به آنهاست، یعنی نشاندهنده نفی آنهاست.
✍️ همین تبلیغاتی که گاهی در رسانههای ما (مخصوصا در رسانه های معماری و شهرسازی) میشود که شهرهای آمریکا را خیلی زیبا نشان میدهند، ارائه یک منظر مثبت از شهری که شهر کفر است را دارد.
✍️ البته اینها از مباحث فقه فرهنگ است که باید اهل فرهنگِ یک اجتماع متوجّه آن باشند که وقتی میخواهند فرهنگ یک منطقه را نشان دهند، چگونه باید این کار را انجام دهند.
💢 حتی فیلمسازان ما، تصویربردارها و سایر اهل رسانه، وقتی میخواهند یک منظری را از یک فرهنگ منفی نشان دهند، حق ندارند آن منظری را که در نگاه بیننده اثر مثبت نسبت به آن نگاهشونده میگذارد ارائه کنند، حق ندارند یعنی جایز نیست، این مسئله تعارفبردار هم نیست؛ چراکه این یک نوع ترویج است.
📚 ۱) الحجر : 5
📚 ۲) وسائل الشيعة، ج20، ص: 192
📚 ۳) وسائل الشيعة، ج17، ص: 191
📚درس خارج فقه نظام عمران شهری | جلسه 2 (نمادها1) | 95/08/06
💠واحد معماری و شهرسازی مصاف در:
👈 تلگرام | ایتا | سروش | اینستاگرام
💢کاخ مرمر آزاد شد
♦️کاخ ملی مرمر که تا زمان رحلت هاشمی رفسنجانی در تسلط او قرار داشت، با تلاشهای فراوان بالاخره آزاد شد و امروز برای نخستین بار پذیرای خبرنگاران رسانههای مختلف بود.
📌طبق گفتهی پرویز فتاح (رئیس بنیاد مستضعفان) قرار است درهای این کاخ به عنوان موزه، به روی عموم مردم باز شود.
💠واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
🔶 خانقاه و آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی | اردبیل
#ایران_نگین_زمین
💠واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
🔸دادشمون مثل اینکه خیلی برج میلاد رو دوست داشته!
🔸به نظر شما داخلش رستوران گردونم گذاشته؟ 😐😜
💠واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
🔶 جلوگیری از ورود نور به داخل خانه
🔸با یه تراس ساده میشه از ورود نور خورشید در تابستان به داخل خونه جلوگیری کرد.
💠واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
🌇 استنباط اندازه مطلوب شهر مطابق با سبک زندگی اسلامی
🔸 طبق روایات نقل شده از امام باقر (ع)، فاصله بین دو نماز جمعه (و بالتبع فاصله بین دو مسجد جامع) بایستی حداقل ۳ میل (مایل) باشد:
"بین دو نماز جمعه باید سه میل فاصله باشد یعنی نماز جمعهای نیست مگر بین فاصله سه میلی از نماز جمعه دیگر" (کافی، جلد ۳، ۴۱۹).
🔸 مطابق با سبک زندگی اسلامی، در هر شهر فقط یک نماز جمعه میتوان اقامه نمود و بالتبع، فقط یک مسجد جامع میتوان احداث نمود.
📌 پس با توجه به روایات فوق میتوان چنین برداشت کرد که حداقل اندازه مطلوب برای قطر شهر، در حالتی که محیط آن مماس بر محیط شهر مجاور است، سه میل (حدود ۴.۸ کیلومتر) است.
#شهرسازی_اسلامی_ایرانی
#مسجد_اسلامی_ایرانی
💠واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
🔶 عمارتی در باغ فردوس | تهران
#ایران_نگین_زمین
💠واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
⭕️ فرهنگ و هویت
🔺به راستی ما را چه میشود که اینگونه بر سر شاخ نشسته، بن میبُریم؟
🔺 اینچنین که طراحان دیگران را وادار میکنند در خانههایی زندگی کنند که به سلیقه آنها با الهام از تصاویر مجلات طراحی شدهاند و سپس از برآیند دستآورد خودشان در سطح شهر مشمئز میشوند، ریشه تعلق به محله، شهر و سرزمین بریده میشود.
🔺 ذهن شهروندان چنان مخدوش میشود که ترجیح میدهند در جای دیگر به فرهنگ دیگری پناه ببرند تا آرامش، هماهنگی و فضای سبز را بازیابند.
🔺 تنوع بیش از حدی که در عدم هماهنگی نماهای شهری دیده میشود، عدم تناسب اطلاعات در هم ریخته که در محیط منتشر میشود با اطلاعات پایهای که ذهن از طبیعت، اقلیم و فرهنگ شناخته شده دارد و عدم توانایی ذهن در بازیابی الگوهای ادراکی - شناختی اطمینانبخش دوران کودکی در مردم احساس اضطراب، ناامنی، روانپریشی و استیصال میآفریند.
📚 ساناز افتخارزاده، ازآشوب ادراک تا شناخت معماری
#هویت_اسلامی_ایرانی
💠واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
📝 در واحد بالای ۷۵ متر مربع تعبیه دو سرویس الزامی است و یکی از آنها فرنگی در نظر گرفته شود. 🤨
در ۷۵ متر امکان تعبیه فضاهای مهم نیست! چه رسد به ۲ سرویس!!!
📌 وقتی میگن قوانین طوری طراحی شده که تو مجبوری خلاف کنی منظور همینه! بعد شما ۲ سرویس نمیزنی در واقعیت و این به نفع شهرداری میشه! بالاخره شهرداری هم خرج داره دیگ!
#ماده_صد_سمی
💠واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
📌 #طرح_مهدوی
▪️کاش هرچه زودتر بفهمیم آنچه که شیعیان مدینه نفهمیدند:
اینکه حضرت زهرا در روزهای پایانی عمر شریفش، برای دوری از پدری چون رسول الله، برای درد پهلوی شکسته؛ و حتی برای محسن از دست رفته اش گریه نمیکرد.
▫️زهرای مرضیه بر این گریه میکرد که با اینکه برای اتمام حجت بر شیعه با تمام وجود به دفاع از امامش برخواست، اما مردم بی بصیرت مدینه در دفاع از ولایت با او همراهی نکردند.
▪️حضرت زهرا گریه میکرد چرا که می دانست تا شیعه نخواهد، امامش در غربت و مظلومیت خواهد بود.
▫️مادرمان زهرا نه از آتش در، که از دیدن دست های بسته امام زمان خود سوخت.
▪️مادر جان ما را ببخش که سال های سال است به تماشای دست های بسته امام زمانمان، در زندان غیبت نشسته ایم. ما را ببخش و با همان دست شکسته برایمان دعا کن که برای یار او شدن، سخت محتاج دعای مادرانه شماییم...
🔘 شهادت #حضرت_زهرا سلام الله علیها را به محضر امام زمان و شما عزیزان تسلیت میگوییم.
☑️ کانال مهدویت مهدیاران
t.me/joinchat/AAAAAD_J7HRHfuBU3Aym_Q
⭕️ توییت استاد #رائفی_پور در پی انتشار کلیپی از خبرگزاری ایرنا تحت فرمان آشنا
🔺 ای خر چهار ستاره بازم میگی نواره
#نوار_که_پا_نداره
🌐 twitter.com/a_raefipour1/status/1222209368277516289?s=19
✅ کانال مصاف
@Masaf