🔶 واژه و مفهوم "سنت" در معماری | از دیدگاه اسلام
🔸 سنت در اسلام و بر اساس آیات و روایات به معنای راه، روش، آیین و نهاد است. در متون اسلامی از سنن پسندیده یا ناپسند، ممدوح یا مذموم یاد شده است. لذا در این رویکرد تکیه بر سنتی بودن یا نبودن نیست. دیدگاه اسلام دیدگاهی حق مدار است، و بر حق و باطل بودن تأکید می نماید. با این رهیافت هم نظام بینشی و هم نظام ارزشی بدست می آید.
🔸 سنت در حکمت نظری به روش شناخت و معرفت شناسی باز می گردد و از این رهگذر جهان بینی را تحت تأثیر قرار می دهد و در حکمت عملی، هنجار، رفتار و سلوک عملی فردی و جمعی را در بر می گیرد.(1) خداوند در قرآن کریم از سنن پسندیده، دفاع و با سنتهای نادرست برخورد می نماید. از این رو است که پیامبران همواره به سنت شکنی متهم بوده اند.(2) امامان معصوم (ص) نیز تأكيد فراوانی بر سنت برگرفته از وحی داشته اند.
🔸 حضرت علی (ع) در خطبه ۱۴۵ نهج البلاغه می فرمایند: «با پیدایش هر بدعتی، سنتی میمیرد. پس از بدعتها بپرهیزید و از راههای روشن جدا نشوید. بیگمان جریانها هر چه ریشه دار تر، برتر و هر چه سست تر و سطحی تر، فروتر و پست ترند.»(معادیخواه، ۱۳۷۳، ۴۷۸۷)
🔸 بنابراین سنتهای گذشته یعنی افکار ، رفتار و آثار گذشتگان که می تواند ابعادی مثبت یا منفی داشته باشند و در مجموع با سنن الهی و ممدوح قابل نقد و ارزیابی می باشند .
1. يُرِيدُ اللَّهُ لِيُبَيِّنَ لَكُمْ وَيَهْدِيَكُمْ سُنَنَ الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ وَيَتُوبَ عَلَيْكُمْ وَاللَّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ : خدا مى خواهد براى شما توضيح دهد و راه [و رسم] كسانى را كه پيش از شما بوده اند به شما بنماياند و بر شما ببخشايد و خدا داناى حكيم است
📚 نساء: 26
2.قَالُوا أَجِئْتَنَا لِتَلْفِتَنَا عَمَّا وَجَدْنَا عَلَيْهِ آبَاءَنَا وَتَكُونَ لَكُمَا الْكِبْرِيَاءُ فِي الْأَرْضِ وَمَا نَحْنُ لَكُمَ بِمُؤْمِنِينَ : گفتند آيا به سوى ما آمده اى تا ما را از شيوه اى كه پدرانمان را بر آن يافته ايم بازگردانى و بزرگى در اين سرزمين براى شما دو تن باشد ما به شما دو تن ايمان نداريم
📚یونس: 78
#مبانی_نظری_معماری
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
🔶 ضایعه درگذشت دکتر سید محسن حبیبی را به جامعه معماری و شهرسازی تسلیت می گوییم .
📌 ایشان مولف کتاب های :
🔸مسکن حداقل
🔸الگوی ساخت مسکن در شهرهای خوزستان
🔸مسکن و معلولین
🔸اصول و ضوابط طراحی منطقه
🔸استخوانبندی شهر تهران
🔸از شار تا شهر
🔸اصول و ضوابط طراحی منطقه
🔸روستا و واحد مسکونی
🔸سرانه کاربریهای شهری حبیبی
🔸مرمت شهری
🔸اطلس کلانشهر تهران
🔸قصه شهر
🔸تهران- نماد شهر نوپرداز ایرانی
🔸شرح جریانهای فکری معماری و شهرسازی در ایران معاصر
🔸مکتب اصفهان
🔸زبان طراحی شهری در شهرهای کهن
🔸قصه شهر
🔸خاطره شهر
🔸میدان بهارستان
🔸تجربه نووارگی در فضای شهری ایرانی بودند.
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
طراحی جالب برای استفاده افرادی که از ویلچر استفاده میکنند 👌
#تکنولوژی_معماری
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
مهندس هایی که با کلاس مجازی فارغ التحصیل میشن خدا این کرونا رو نابود کن وضعیت خطریه 😅
#طنز_معماری
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔶 کپسول های مسافرتی و رفع دغدغه هتل و چادر زدن
#خلاقیت در معماری
#تکنولوژی_معماری
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔶 ساختمانی در امریکا که امکان تخریب آن با انفجار نبوده ، لایه لایه تخریب شده
#خلاقیت
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
5.68M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔶 شنای لاکچرینشینان پایتخت در آب شرب جنوبیها
🔸 در حالی که برخی از مردم شهرهای محروم کشور از آب شرب سالم محروماند، لاکچرینشینان پایتخت از آب یارانهای لذت میبرند!
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
واحد معماری و شهرسازی مصاف
🔶 هشتم شهریور | روز بزرگداشت حکیم مولوی (مولانا)
🔸جلالالدین محمد بلخی معروف به مولوی و مولانا و رومی در ششم ربیع الاول سال 604 هجری در شهر بلخ دیده به جهان گشود.
🔸مولوی از مشهورترین شاعران ایرانیتبار پارسیگوی است نام کامل وی «محمد ابن محمد ابن حسین حسینی خطیبی بکری بلخی» بوده و در دوران حیات به القاب «جلالالدین»، «خداوندگار» و «مولانا خداوندگار» نامیده میشدهاست.
🔸در قرنهای بعد (ظاهراً از قرن ۹) القاب «مولوی»، «مولانا»، «مولوی رومی» و «ملای رومی» برای وی به کار رفتهاست و از برخی از اشعارش تخلص او را «خاموش» و «خَموش» و «خامُش» دانستهاند. زبان مادری وی پارسی بوده است.
🔸ساخت مقبره مولوی بلافاصله پس از مرگ او در سال ۶۷۲، توسط تبریزلی بدرالدینِ معمار با کمکهای مالی همسر سلیمان پروانه، امیر سلجوق، و پسر مولوی آغاز شد و ساخت آن را در سال ۶۷۳ (۱۲۷۴ میلادی) به پایان رسید.
🔸 تصور کارشناسان امروزی بر این است که این بنا در ابتدا با شکلی استوانهای و گنبدی مخروطی، بر ۴ ستون تکیه داشته است. در سال ۱۳۹۶ میلادی و بار دیگر در زمان حکومت بایزید دوم، سلطان عثمانی، این بنا تعمیر و بازسازی و دیوارهای درونی آن به طرح و نقاشی مزیّن شد.
🔸 کل این بنا از جمله برج مخروطیشکل آن که از کاشیهای سبز و فیروزهای پوشیده شده، از قدیم به گنبد سبز معروف بوده است.
🔸 به طور کلی می توان گفت که گنبد سبز مقبره ۱۶ وجهی است که مخروطی بالای آن قرار دارد. این گنبد در سال ۱۳۹۷ میلادی توسط کارابان اوغلو ساخته شده است و بر دیواره گنبد «بسمالله» و «آیهالکرسی» به رنگ آبی تیره نقش شده، و بر فراز آن یک ستاره و ماه طلایی نصب شده است.
💠واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
واحد معماری و شهرسازی مصاف
🔶 مفهوم مکان در ادیان
🔸 مفهوم مقدس و نا مقدس، اصلی ترين مفهوم در دين است.
📚الياده، 1372، 152
🔸تقريبا در تمام اديان تبيين مکان و زمان مقدس امری بديهی محسوب می شود.
🔸 اديان ابراهيمی، يعنی سه دين يهود، مسيحيت و اسلام هم از اين قاعده مستثنا نبوده اند و کتاب مقدس و قرآن کريم به فراخور رسالت و اصالت خويش، برخی مکان ها و زمان ها را به عنوان مقدس توصيف کرده اند.
📚طه: 12؛ نازعات: 16؛ مائده: 21؛ خروج5:3؛ لاويان14:27.
🔸 از نظر انسان مذهبی، مکان ها از لحاظ ارزش يکسان نيستند. به ديگر سخن، از ديدگاه چنين انسانی، از لحاظ کيفی برخی از مکان ها از بخش های ديگر متفاوت است. نمونه بارز اين امر را می توان در فرمان خداوند به حضرت موسی(ع) تجزيه و تحليل کرد که هم در تورات و هم در قرآن آمده است.
🔸 بر اساس آن، خداوند دستورات خاصی را درباره مکانی خاص (وادی طور) داده است که نشان می دهد اين مکان با بقيه اماکن متفاوت است. «به اينجا نزديک نشو؛ کفش هايت را از پاهايت بيرون بياور؛ چون مکانی که تو در آن ايستادهای، زمين مقدسی است(خروج 5:3).
🔸 يهوديت کهن و اصطلاحاً يهوديت توراتي، معبد محور است، لذا هيکل سليمان در اين آيين از بالاترين تقدس برخوردار است ... خداوند يکي از وظايف کاهنان را تعليم مقدسات و نامقدسات به مردم مي داند (حزقيال نبي: 23:44).
📚 مقاله رازهای کابالایی در آثار دانیل لیبسکیند | #تولیدی_واحد_معماری_و_شهرسازی_مصاف
#مبانی_نظری_معماری
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari