منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۷۲)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۷۲؛ مُؤَیداً بِتَوْفِیقِ اللَّهِ
یکی از چیزهایی که باعث امید و شادابی مومن منتظر است عبارت است از اینکه مؤید به توفیق الهی است یعنی خداوند با لطف خود او را یاری میرساند.
حيات انسانها بدون توفیق الهی و رزق و روزي از طرف خداي متعال، به نيستي مبدّل ميگردد كه همه موجودات در حيات خويش محتاج عنايت رب العالمين هستند كه اين روزي نيز از طرف او كه مهربان است و رئوف، نازل شده است.
🟢توفیق الهی در کلام معصومان
➖در كلام اميرالمؤمنين(ع) توفيق و عنايت الهي نخستين نعمت است؛
«والتَّوفيقُ أوَّلُ النِّعمَةِ»(۲)
همین طور سرلوحه سعادت و رستگاري سرسلسله اصلاح و برترين عمل ميباشد و هيچ رهبر و راهنمايي برتر از توفيق نيست و هيچ نعمتي ارجمندتر از نعمت توفيق پيدا نميشود؛«التَّوفيقُ قائدُ الصَّلاحِ.»(۳)
➖در معناي توفيق كلام ديگري از امام صادق(ع) ميتواند رهآورد روشني در فهم اين كلمة مهم باشد؛
«إذا فَعَلَ العَبدُ ما أمرَهُ اللّه ُ عَزَّ و جلَّ بهِ مِن الطّاعَةِ كانَ فِعلُهُ وَفْقا لأمرِ اللّه ِ عَزَّ و جلَّ و سُمِّيَ العَبدُ بهِ مُوَفَّقا»
"هرگاه بندهاي فرمان خدا را به جاي آورد، كار او موافق و هماهنگ با فرمان خداست و چنين بندهاي، به عنوان بنده موفق ناميده ميشود.(۴)
♻️عوامل کسب توفیق الهی
برخی از مواردی که سبب کسب توفیق الهی می شوند عبارتند از:
➖ دعا کردن و درخواست توفیق از خدا
انسان باید با تضرع از خدا بخواهد او را در راه خدمت به خودش موفق کند. دعا کردن، یکی از راه های حفظ رابطه با خداست.
➖ خشنود کردن پدر و مادر
بی شک یکی از میانبُرهای رسیدن به راه سعادت و کسب توفیق الهی، دعای پدر و مادر است. دعایی که در هنگام رضایت آنها از فرزندشان از اعماق وجودشان گفته میشود اثرات نیک فراوانی دارد.
➖ تلاش و مجاهدت در راه الهی
«وَالَّذینَ جاهَدُوا فینا لَنَهْدِیَنَّهُمْ سُبُلَنا وَ إِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنینَ»و كسانىكه براى [به دست آوردن خشنودى] ما كوشیدند، بی تردید آنان را به راههاى خود [راه رشد، سعادت، كمال، كرامت، بهشت و مقام قرب] راهنمایى مىكنیم و یقیناً خدا با نیكوكاران است.(۵)
کسانی که رضایت خدا را بر رضایت خود و دیگران ترجیح می دهند، خداوند نیز در راهی که هستند کمکشان میکند. آنها را از خطا دور می کند و اسبابی را برایشان فراهم می سازد که از مسیر درست منحرف نشوند. (خلاصه اینکه خدا هوایشان را دارد!)
➖ داشتن رابطه خوب با خدا
باید رابطه مان را با خدا خوب کنیم؛ به او بدگمان نباشیم و یقین داشته باشیم که همیشه خیر ما را میخواهد چون بر همه چیز داناست و می داند مصلحت ما در چه چیزی است. بزرگان دین توصیه می کنند که روزی حداقل ۵ دقیقه بنشینیم و با خدا صحبت کنیم و به هیچ چیز و هیچ کسی جز او فکر نکنیم.
🟢دعایی از امام زمان
دعای «اللهم ارزقنا توفیق الطاعه» درسنامه گرانبهايي از امام زمان برای منتظران است و در قالب دعا اوصافي كه مطلوبِ آخرين ذخيره الهي است بیان شده است.
آراستگي به فضائل بیان شده در این دعا، نماد توفیق الهی است چرا که اين دعاها آرزوهاي امام زمان(ع) است كه انسانها، توفيق بندگي و دوري از معصيت را پيدا كنند و در راه به دست آوردن يك جامعه ايدهآل و زمينهساز براي امر ظهور، تلاشي در خود تحسين داشته باشند. دقت در مضامين دعا و عمل به آن، بهترين راه كار جلب رضايت آن عزيز است. رضايتي كه خشنودي خداي متعال را در برخواهد داشت و بهشت قرين پاداش اين رضايت خواهد بود.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار،ج ۶۴،ص۳۱۱.
۲.غرر الحکم، شماره ۲۲۲۰۳.
۳.عرر الحکم شماره ۲۲۲۰۴.
۴.تفسير نور الثقلين،ج۱،ص۴۰۵.
۵.العنکبوت،۶۹.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۷۲)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
جهاد با نفس بخشی از کتاب وسائل الشیعه است که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند ،مبحث ۷۲ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از حدیثی زیبا که امام صادق از جد ارجمند شان نقل فرمود که ؛
امام امیر المومنین(ع)فرمود:
«اَلْإِيمَانُ لَهُ أَرْكَانٌ أَرْبَعَةٌ اَلتَّوَكُّلُ عَلَى اَللَّهِ وَ تَفْوِيضُ اَلْأَمْرِ إِلَى اَللَّهِ وَ اَلرِّضَا بِقَضَاءِ اَللَّهِ وَ اَلتَّسْلِيمُ لِأَمْرِ اَللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ ».
ايمان چهار ركن دارد: توكّل بر خدا، وا گذارى كار به خدا، راضى بودن به قضاى خدا و تسليم بودن در برابر فرمان خداوند عزّ و جلّ.
🔵بیان کلی
یکی از شیوه های که در مسیر مجاهدت برای نیل به کمال توسط پیامبران و امامان به کار رفته بیان نکات کلیدی است که مؤمن را در مسیر جهاد با نفس مصمم میکند و تو را در مواجهه با موانع قوی می سازد که در این حدیث نیز امام علیه السلام با بیان چهار امر مهم و کلیدی همین مهم را پیش گرفته است که در این چهار محور نکات کوتاهی تقدیم می شود؛
🔷اَلتَّوَكُّلُ عَلَى اَللَّهِ
➖خداوند در چند سوره از قرآن توکل داشتن را یک امر الزامی برای مؤمنان دانسته؛«و عَلی اللّهِ فَلْیَتَوَکَلِ المُؤمنون» و این نشان از اهمیت بالای توکل دارد.
➖پیامبر (ص) از جبرئیل پرسید: توکل به خداوند عزّ و جلّ چیست؟
او در جواب گفت:
«الْعِلْمُ بِانَّ الْمَخْلُوقَ لایضُرُّ وَ لا ینْفَعُ وَ لا یعْطی وَ لا یمْنَعُ، وَ....فَهذا هُوَ التَّوَکلُ».
دانستن اینکه، مخلوق ضرر ونفعی ندارد، نه می بخشد و نه توان منع از آن را داراست. و نیز از آنچه که نزد مردم است مأیوس باشد. اگر چنین شد، بنده برای غیر خدا عملی انجام نمی دهد، و به غیر او امید نداشته و از غیر او هراسی ندارد و به کسی غیر از خداوند طمع ندارد و این همان توکل است.(۲)
➖علما، ثمره توکل را بینیازی و عزتنفس دانسته اند، زیرا وقتی متوکل چشم طمع از مخلوق فرو ببندد و به ذات مقدس حق دلبستگی پیدا کند، بینیازی و عزت در دل او جای میگیرد.
🔷 وَ تَفْوِيضُ اَلْأَمْرِ إِلَى اَللَّهِ
خداوند در قرآن در مورد تفویض این گفته را نقل فرموده:«وَأُفَوِّضُ أَمْرِی إِلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصِیرٌ بِالْعِبَادِ». کار خود را به خدا واگذاشتم که او به بندگانش بصیر است.
مومن/۴۵
➖ پیامبر (ص) میفرماید: هرگاه بنده ای «لاحول و لاقوة الا باللّه» بگوید، کارش را به خدا واگذار کرده است.(۳)
➖ از امام صادق (ع) روایت شده که فرمود:« التَّفْوِیضُ خَمْسَهُ أَحْرُفٍ لِکُلِّ حَرْفٍ مِنْهَا حُکْمٌ ...»
تفویض پنج حرف دارد: «ت» ترکِ تدبیر در امور دنیا و واگذاردن کار به خدا؛ «ف» فنای هر چه که سالک را به غیرخدا مشغول کند؛ «و» وفا به عهدی که انسان با خدا بسته است؛ «ی» یقین به خدا و یأس از خود؛ «ض» ضمیر مصفا و کارهای ضروری را به خدا وانهادن.(۴)
🔷 وَ اَلرِّضَا بِقَضَاءِ اَللَّهِ
راضی بودن به قضا الهی از بالاترین مقامات سالک الی الله است در این باره به یک حدیث جالب اکتفا میکنیم
💠داستان
امام باقر (ع) به دیدن جابر رفت و احوالش را پرسيد، جابر گفت: من در حالى هستم كه پيرى را بر جوانى و مرض را بر سلامت و مرگ را بر زندگى ترجيح مى دهم.
امام فرمود اى جابر! من اين چنين نيستم كه چيزى را بر چيز ديگر ترجيح دهم، پس اگر خدا مرا پير كند پيرى را دوست دارم و اگر جوان قرار دهد جوانى را دوست دارم و اگر مرا مريض كند مرض را دوست دارم و اگر شفايم دهد شفا و سلامت را دوست مى دارم و اگر بميراند مردن را دوست مى دارم و اگر زنده نگه دارد زندگى را دوست مى دارم خلاصه آن چه را كه خداوند بخواهد تسليم او هستم.
وقتى جابر اين كلام را از امام شنيد برخاست و صورت حضرت را بوسيد و گفت: حقا كه رسول خدا(ص) راست گفت كه فرمود: اى جابر! تو زنده مى مانى و پسرم را كه هم اسم من است مى بينى و او علم را مى شكافد همان گونه كه گاو زمين را مى شكافد.
🔷 وَ اَلتَّسْلِيمُ لِأَمْرِ اَللَّهِ
یکی از عوامل بی ایمانی عقل گرایی افراطی است به این توضیح که به جای تسلیم شدن در برابر دستورات الهی، در برابر همه اوامر خداوند علامت سوال آوردن نشانه ضعف ایمان است چرا که بسیاری از دستورات عبادی امور فرا عقل است.
اینجا را هم بخوانید👈 لینک
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۵۵.
۲.بحارالأنوار، ج۷۱، ص۱۳۸.
۳.بحارالانوار،ج۹۰، ص۱۸۹.
۴.شرح فارسی مصباح الشریعه و مفتاح الحقیقه، ج۲، ص۴۷۰
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۷۳)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۷۳؛ ذَا قُوَّهٍ فِی لِین
یکی از ویژگیهایی که مومن منتظر باید سعی کند آن را در خود ایجاد و تثبیت کند جمع کردن مهربانی با قاطعیت در امور دینی است.به عبارتی دیگر من منتظر به جهت رسالت سنگینی که در دوران نزدیک به ظهور دارد باید جاذبه و دافعه را توأمان در خود داشته باشد تا بتواند از فتنه های دوران سخت آخرالزمان از انحراف و آسیب های فتنه ها در امان باشد.
🟢 فرمولی قرآنی
یکی از فرمولهای قرآن کریم و منطق قرآن عبارت است از اینکه مؤمن دارای جاذبه و دافعه است: «أَشِدَّاء عَلَى الْكُفَّارِ رُحَمَاء بَيْنَهُمْ»؛ «اشداء» به معنای محکم و غیرقابل نفوذ بودن در مقابل دشمنان است و «رحما» مهربان و خوش اخلاق بودن با مؤمنان و اطرافیان است.(۲)
🟢دافعه در برابر منحرفان
امام حسن عسکری(ع) به جهت مسؤلیت شان در آماده سازی شیعیان برای دوران پر از فتنه عصر غیبت ، در خصوص قاطعیت و دافعه نسبت به شیعیانی من از نظر اعتقادی منحرف شده بودند دستورالعمل صادر فرموده اند؛
👈یکی از شیعیان که در ایران میزیست برای امام حسن عسکری (ع) در ضمن نامهای چنین نوشت: «نظر شما درباره واقفیّه چیست؟ آیا آنها را از خود میدانید، یا از آنها بیزاری می جویید»؟امام حسن عسکری (ع) در پاسخ او چنین نوشت:«لَا تَتَرَحَّمْ عَلَی عَمِّک، لَا رَحِمَ اللَّهُ عَمَّک وَ تَبَرَّأْ مِنْهُ أَنَا إِلَی اللَّهِ مِنْهُمْ بَرِی ءٌ فلَا تتَوَلَّاهُمْ وَ لَا تَعُدْ مَرْضَاهُمْ وَ لَا تَشْهَدْ جَنَائِزَهُمْ وَ لا تُصَلِّ عَلی أَحَدٍ مِنْهُمْ ماتَ أَبَداً. سَوَاءٌ مَنْ جحَدَ إِماماً منَ اللَّهِ أَوْ زَادَ إِمَاماً لَیسَتْ إِمَامَتُهُ مِنَ اللَّهِ أَوْ جَحَدَ أَوْ قَالَ ثَالِثُ ثَلَاثَهٍ. إِنَّ جَاحِدَ أَمْرِ آخِرِنَا جاحِدُ أَمرِ أَوَّلِنَا وَ الزَّائِدَ فِینَا کالنَّاقِصِ الْجَاحِدِ أَمْرَنَا؛ به عمویت، ترحم و رأفت نکن. خداوند عمویت را نیامرزد. از او بیزاری بجوی و من در پیشگاه خدا از آنها بیزاری می جویم. آنها را دوست نداشته باش، از بیمارانشان عیادت نکن، در تشییع جنازه هایشان حاضر نشو و هرگز بر جنازه های آنها نماز مگزار؛ خواه امامی را از ناحیۀ خدا انکار کرده باشند، خواه امامی را که امامتش از سوی خدا نیست، بر امامان افزوده باشند، یا قائل به تثلیث (سه خدایی) باشند. کسی که امامتِ آخرین فرد ما را انکار کند، گویا امامت اولین ما را انکار کرده و کسی که تعداد ما را اضافه بداند، مانند کسی است که از تعداد ما کاسته و امامت ما را انکار کرده است.
البته باید توجه داشت که دستور العمل امام ایجاد خشونت در جامعه نیست بلکه صرفا مبارزه سلبی و قطع ارتباطات مؤمنانه را توصیه فرموده اند.
🟢نرم خویی منتظران
با همه تأکیدی که در مورد قاطعیت مومن منتظر در پایداری و پاسداری از ارزشهای گفته شد رفتار نرم و لَیّن منتظران برای توسعه یاوران امام زمان و ایجاد جاذبه برای گسترش جبهه یاران و یاوران امری اجتناب ناپذیر است؛
رسول خدا(ص) به خويشاوندان از فرزندان عبدالمطلب فرمود:« إنَّكُمْ لَنْ تَسَعُوا النّاسَ بِأموالِكم، فَسَعُوهُم بِأخلاقِكم» شما با اموالتان نمي توانيد به همه برسيد (و آنان را برخورداركنيد) پس با اخلاقتان به آنان برسيد.
يعني اخلاق و برخورد خوب، در جذب افراد و تأثيرگذاري، جاي اموال و بخشش را مي گيرد.(۴)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار،ج ۶۴،ص۳۱۱.
۲. اشاره به ؛فتح/۲۹
۳.الخرائج و الجرائح ؛ ج۱،ص۴۵۲.
۴.بحار الانوار،ج۷۱،ص۱۶۹.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۷۳)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
جهاد با نفس بخشی از کتاب وسائل الشیعه است که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند ،مبحث ۷۳ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از حدیثی زیبا که امام صادق(ع) فرمودند؛
«أَرْبَعٌ مَنْ كُنَّ فِيهِ كَمَلَ إِيمَانُهُ وَ إِنْ كَانَ مِنْ قَرْنِهِ إِلَى قَدَمِهِ ذُنُوباً لَمْ يَنْقُصْهُ ذَلِكَ قَالَ وَ هُوَ اَلصِّدْقُ وَ أَدَاءُ اَلْأَمَانَةِ وَ اَلْحَيَاءُ وَ حُسْنُ اَلْخُلُقِ» .
چهار چيز است كه هر كس داشته باشد ، اگر سر تا پا غرق گناه باشد ، خداوند آن گناهان را به حسنه و نيكى تبديل مى كند : راستى ، حيا ، خوش خويى و سپاسگزارى .
🔵 بیان کلی
در جهاد با نفس، رعایت برخی امور و مُتَخلَّق بودن به برخی خلقیات ، برای انسان در برابر بسیاری از گناهان امنیت آفرین است که در این حدیث شریف به چهار مورد از آن عناصر اخلاقی کلیدی اشاره شده است که آنهارا بیان میکنیم؛
🟢صداقت
صدق، بهترين وصف و حالت يك كار و يك شخص در آغاز و انجام آن است. چه بسا كارهايى كه آغاز غير صادقانه دارد و با قصد ريا، سمعه، فريب، برترىجويى و مانند آن شروع مىشود، يا آغازى صادقانه دارد، ولى پايانى آميخته به غرور، عُجب، منّت، حبط و سوءعاقب پيدا مىكند و بركات آن محو مىشود. رمز شكست بسيارى از حركتها، نبود صداقت در آنها و قطع امداد الهى از آن است.
از این روست که خداوند این دعای زیبا را در قرآن تعلیم فرموده است؛
«وَقُلْ رَبِّ أَدْخِلْنِي مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِي مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَلْ لِي مِنْ لَدُنْكَ سُلْطَانًا نَصِيرًا». و بگو که بارالها مرا به قدم صدق داخل و به قدم صدق خارج گردان و به من از جانب خود حجت روشنی که دائم یار و مددکار باشد عطا فرما.
➖ در احادیث اشاره شده است که صداقت بازدارندگی بسیار قوی در برابر گناهان دارد.
🟢امانت داری
پیامبر(ص) در دوران جوانی امانت دار ترین فرد مکه محسوب میشد و افراد مختلف کم ترین تردیدی در امانت داری او نداشتند و او را محمد امین می نامیدند .
➖پیامبر(ص)در حديثى خطاب به على(ع) مى فرمایند: «يا اَبَالْحَسَنِ اَدِّ الاَمانَةَ اِلَى الْبَرِّ وَ الْفاجِرِ فِى ما قَلَّ وَجَلَّ حَتّى فِى الخَيْطِ وَ الْمخِيطِ» اى ابوالحسن! امانت را چه مربوط به شخص نيكوكار باشد يا بدكار، چه كم باشد چه زياد به صاحبش برسان، حتى در نخ و سوزن.(۲)
➖لقمان حكيم شبيه همين معنى می فرماید: «يا بُنَّى اَدِّ الاْمانَةَ تَسْلُمُ لَكَ دُنْياكَ وَ آخِرَتُكَ وَكُنْ اَمِيناً تَكُنْ غَنِيّاً» پسرم! امانت را ادا كن تا دنيا و آخرت تو سالم باشد، و امين باش تا غنى شوى.(۳)
🟢حیا
➖حَیاء، تاثیر فراوانی بر حوزههای مختلف زندگی و بازدارندگی از گناهان دارد، علمای اخلاق حیاء را اولین نتیجه ظهور قوه تمیز در انسان معرفی کردهاند که از همان اوان طفولیت بروز میکند، از اینرو توصیه کردهاند که برای تربیت کودک باید در اولین قدم قوه حیاء را در وی تقویت کرد تا قدرت تشخیص نیکی و بدی در وی تقویت شود.
➖امام على(ع) فرمود:
«هَبَطَ جَبْرَئِيلُ عَلى آدَمَ ، فَقَالَ : يَا آدَمُ ، إِنِّي أُمِرْتُ أَنْ أُخَيِّرَكَ وَاحِدَةً مِنْ ثَلاَثٍ ، فَاخْتَرْهَا وَ دَعِ اثْنَتَيْنِ ، فَقَالَ لَهُ آدَمُ(ع) : يَا جَبْرَئِيلُ ، وَمَا الثَّلاَثُ؟ فَقَالَ : الْعَقْلُ ، وَالْحَيَاءُ ، وَالدِّينُ ، فَقَالَ آدَمُ (ع) : إِنِّي قَدِ اخْتَرْتُ الْعَقْلَ ، فَقَالَ جَبْرَئِيلُ عليه السلام لِلْحَيَاءِ وَالدِّينِ : انْصَرِفَا وَدَعَاهُ ، فَقَالاَ : يَا جَبْرَئِيلُ ، إِنَّا أُمِرْنَا أَنْ نَكُونَ مَعَ الْعَقْلِ حَيْثُ كَانَ ، قَالَ : فَشَأْنَكُمَا ، وَعَرَجَ» .
جبرئيل بر آدم (ع) فرود آمد و گفت : اى آدم ! من مأمور شده ام كه تو را ميان سه چيز ، مخيّر سازم . يكى را برگزين و دو تا را رها كن . آدم گفت : «اى جبرئيل! آن سه چيست ؟». گفت : خرد ، حیا و دين . آدم گفت : «خرد را برگزيدم» . آن گاه جبرئيل ، به حیا و دين ، رو كرد و گفت: برويد و او را رها كنيد . آن دو گفتند : اى جبرئيل ! ما مأموريم كه هميشه با خرد همراه باشيم . گفت : خود مىدانيد، و بالا رفت .(۴)
🟢 خوش اخلاقی
در مورد خوش اخلاقی سخن زیاد است و ماندگاری ایمان به آن وابسته است. اینجا بیشتر بخوانید👈 لینک
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۵۵.
۲. بشارة المصطفى،ج ۷۴، ص۲۷۳.
۳.معاني الأخبار،ص۲۵۳.
۴.الکافی،ج۱، ص۲۴
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۷۴)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۷۴؛ وَ عَزْمَهٍ فِی یقِینٍ
یقین، عبارت است از اعتقاد ثابت و قطعی انسان به امری که مطابق با واقع بوده و با هیچ شبههای، هر قدر هم قوی، قابل زوال نباشد.
یکی از ویژگیهای مهمی که مومن منتظر از آن برخوردار است عزم و اراده ای است که از یقین او مایه میگیرد.
نکاتی در این باره تقدیم می شود.
🟢یقین و اراده
شیخ الریس بوعلی سینا در فصل هفتم از نمط نهم اشارات می فرماید :
نخستین پله سیر عارفان را اراده خوانند و آن حالت میل به چنگ زدن به ریسمان خداوندی است که برای آن که از یقین برخاسته از برهان بینا گشته یا آنکه خویشتنش از ایمان آرامش یافته ، دست می دهد. و در نتیجه سر او به سوی قدس سیر می کند تا به «روح اتصال» دست یابد و تا هنگامی که عارف بر این پله است مرید نامیده می شود.(۲)
🟢 یقین و حرکت امیدوارانه
وقتی انسان به آینده آرمانی دوران دولت کریمه حضرت مهدی یقین دارد این یقین اراده و حرکتی امیدوارانه را به دنبال دارد.
چنانچه در آیات قرآن هست: «وَلَقَدْ كَتَبْنَا فِي الزَّبُورِ مِنْ بَعْدِ الذِّكْرِ أَنَّ الْأَرْضَ يَرِثُهَا عِبَادِيَ الصَّالِحُونَ.إِنَّ فِي هَٰذَا لَبَلَاغًا لِقَوْمٍ عَابِدِينَ»
در «زبور» بعد از ذکر (تورات) نوشتیم: بندگان شایستهام وارث (حکومت) زمین خواهند شد!در این، ابلاغ روشنی است برای جمعیّت عبادتکنندگان!(۳)
طبق آیه فوق ،مردمانی که اهل عبودیت خدا هستند، نسبت به آینده روشن یقین دارند و لازمه چنین باوری عزم و حرکت متناسب با آن است.
🟢یقین و آرامش منتظران
منتظران در نتیجه همان یقینی که اشاره شد دارای یک نوع آرامش روحی و اطمینان قلب بوده و حوادث، سختیها و مشکلات و فتنه های دوران آخرالزمان او را مضطرب و نگران نمیسازد؛ بلکه همه مصیبتها و ناگواریها در نظرش آسان گردیده و کوچک میشود.
امام صادق (ع) میفرماید:
«انِّ اللهَ تعالی بعَدلِهِ و قسطِهِ جَعَلَ الرَّوحَ و الرّاحةَ فی الیَقینِ و الرِّضا و جَعلَ الهَمَّ و الحُزنَ فی الشَّکِّ و السَّخَط» خداوند به عدل و داد خود نشاط و آسایش را در یقین و رضا قرار داده است و غم و اندوه را در شک و ناخوشنودی.»(۴)
🟢یقین و عبادت
با توجه به آیه ۹۹، سوره حجر، عبادت، زمینهساز یقین است:«وَ اعْبُدْ رَبَّکَ حَتیَ یَأْتِیَکَ الْیَقِینُ؛ و پروردگارت را عبادت کن تا یقین تو فرا رسد!»
➖ پس منتظر امام زمان(عج) برای تقویت یقین و رسیدن به مراتب بالاتر یقین به عبادت پروردگارت نیاز دارد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار،ج ۶۴،ص۳۱۱.
۲. نقل از ؛امام خمینی ، چهل حدیث، مرکز نشر آثار امام خمینی ، ص ۳۳ .
۳.انبیا/۱۰۵
۴.اصول کافی،ج۲، ص۵۱.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۷۴)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
جهاد با نفس بخشی از کتاب وسائل الشیعه است که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند ،مبحث ۷۴ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام صادق(ع) در پاسخ به سؤال از مكارم اخلاق فرمود : «العَفْوُ عَمّنْ ظَلَمَكَ ، وصِلَةُ مَن قَطعَكَ ، و إعْطاءُ مَن حَرمَكَ ، وقَولُ الحقِّ ولَو على نَفْسِكَ» .
گذشت از كسى كه به تو ستم كرده است ، ارتباط برقرار كردن با كسى كه از تو بُريده است ، عطا كردن به آن كه از دادن چيزى به تو دريغ كرده است و گفتن حقّ، اگر چه بر ضدّ خودت باشد .
🔶بیان کلی
انسان خودساخته که در مراحل مختلف جهاد با نفس، مدارجی را طی کرده نشانه هایی در رفتار او ظهور و بروز دارد که چهار رفتار زیبا،در چهار موقعیت سخت از این موفقیت ها حکایت دارد.
عفو از كسى كه به انسان ستم نموده، و عنايت و رسيدگى به كسى كه انسان را در وقت سختى دستگيرى نكرده، و ارتباط با كسى كه از انسان بريده و با او قهر كرده و حق گویی بر علیه منافع شخصی خود ،به مجاهدت نفسانى نياز بسيار دارد، پيروزى در ميدان نفس را نياز دارد. در این چهار محور نکاتی تقدیم میشود؛
🔷العَفْوُ عَمّنْ ظَلَمَكَ
در یک جامعه و در یک زندگی اگر عفو و گذشت نباشد، نمیتوان آن جامعه و زندگی را قرآنی نامید.
خداوند در قرآن میفرماید: «وَ لْیَعْفُوا وَ لْیَصْفَحُوا أَ لا تُحِبُّونَ أَنْ یَغْفِرَ اللَّهُ لَکُمْ وَ اللَّهُ غَفُورٌ رَحیم» باید عفو کنید و باید دل خود را صاف کنید، نمی خواهید خدا شما را ببخشد.(۲)
➖ محل عفو؛ گاهی اوقات ظالم بر ظلم خود ایستاده و فرصتی پیدا کند آن را تکرار میکند، در این حالت ابدا محل عفو نیست. اما زمانی که او پشیمان است و احتمال تکرار نیست، محل بخشش است.
🔷 صِلَةُ مَن قَطعَكَ
یکی از مکارم اخلاق، ارتباط با خویشاوندان است؛ امّا این حدیث، به کسانی مربوط میشود که رابطه را قطع کردهاند. با اینان چه باید کرد؟ بر اساس این روایت، کرامت اخلاقی این است که از مقابله به مثل خودداری گردد و با آنان ارتباط برقرار شود. این نیز یک اقدام بالادستانه است و شاید به همین جهت، جزء مکارم اخلاق قرار گرفته است؛ چرا که فرد باید از خودگذشتگی بیشتری داشته باشد.
➖ عبدالله سنان می گوید به حضرت امام صادق (ع) عرض کردم: من پسر عمویی دارم که هر چه با او می پیوندم، از من می برد. تصمیم گرفته ام که اگر بار دیگر از من ببرد من هم از او ببرم. آیا شما اجازه می فرمایید؟ حضرت فرمودند: اگر تو با او بپیوندی و او از تو ببرد، خداوند با هر دو شما خواهد پیوست ولی اگر تو از او ببری و او از تو ببرد، خداوند از هر دوی شما خواهد برید.(۳)
🔷إعْطاءُ مَن حَرمَكَ
معنى عطا كردن به كسى كه انسان را در وقت تنگدستى از عطاى خود محروم كرده اين است كه وقتى احسان به كسى كردى و او مقابله به مثل كرد يا با بدى و كفران نعمت با شما برخورد كرد در دو حالتش در روح و روان تو تاثیر نکند زيرا اگر او از تو شكرگزارى نكرد، خداوند احسان كنندگان را دوست دارد.
در شرافت و فضل شخصی که چنین عمل کند همين بس كه در روز محشور شدنِ اوّلين و آخرين، مورد خطاب «اَيْنَ اَهلُ الْفَضْلِ» قرار مى گيرد.
🔷قَولُ الحقِّ ولَو على نَفْسِكَ
اگر انسان بتواند آنجا که همه برای به دست آوردن پست و مقام یا کسب درآمد ، چاپلوسی و تملقگویی و سازشکاری می کنند ، حق بگوید، بهترین تلاش مجاهدانه را انجام داده است و این بیانگر حقیقی بودن ایمان آنان است، چه اینکه امام صادق (ع) طبق نقل فرمود:
«إنّ مِن حقيقةِ الإيمانِ أنْ تُؤْثِرَ الحقَّ و إنْ ضَرَّكَ على الباطِلِ و إنْ نَفعَكَ». نشانه ايمان راستين آن است كه حقّ را، هرچند به زيانت باشد، بر باطل، اگر چه سودت رساند، ترجيح دهى.(۴)
پس، تنها مؤمنان واقعی هستند که میتوانند این سنگینی و سختی را تحمل کنند و در هر شرایطی حقگو باشند.
➖امام على (ع) می فرماید: «في قائمةِ سَيفٍ مِن سُيوفِ رسولِ اللّه(ص) صَحيفَةٌ فِيها...قُلِ الحقَّ ولو على نفسِكَ». بر قبضه شمشيرى از شمشيرهاى رسول خدا (ص) نوشته شده بود ... حقّ را بگو هر چند عليه خودت .(۵)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۵۵.
۲. نور/۲۲.
۳.مستدرک سفینه البحار،ج۳، ص۳۴۸.
۴.محاسن، ج۱، ص۲۰۵.
۵.بحار الأنوار،ج۷۴،ص۱۵۷.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
اسباب تقرب
بیان نکاتی از خطبه۱۱۰ نهج البلاغه
[منبر ۲۰ دقیقه ای]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
اما بعد قال مولانا امیر المومنین
إِنَّ أَفْضَلَ مَا تَوَسَّلَ بِهِ الْمُتَوَسِّلُونَ إِلَى اللَّهِ سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى: الْإِيمَانُ بِهِ وَ بِرَسُولِهِ وَ الْجِهَادُ فِي سَبِيلِهِ فَإِنَّهُ ذِرْوَةُ الْإِسْلَامِ وَ كَلِمَةُ الْإِخْلَاصِ فَإِنَّهَا الْفِطْرَةُ وَ إِقَامُ الصَّلَاةِ فَإِنَّهَا الْمِلَّةُ وَ إِيتَاءُ الزَّكَاةِ فَإِنَّهَا فَرِيضَةٌ وَاجِبَةٌ وَ صَوْمُ شَهْرِ رَمَضَانَ فَإِنَّهُ جُنَّةٌ مِنَ الْعِقَابِ وَ حَجُّ الْبَيْتِ وَ اعْتِمَارُهُ فَإِنَّهُمَا يَنْفِيَانِ الْفَقْرَ وَ يَرْحَضَانِ الذَّنْبَ وَ صِلَةُ الرَّحِمِ فَإِنَّهَا مَثْرَاةٌ فِي الْمَالِ وَ مَنْسَأَةٌ فِي الْأَجَلِ وَ صَدَقَةُ السِّرِّ فَإِنَّهَا تُكَفِّرُ الْخَطِيئَةَ وَ صَدَقَةُ الْعَلَانِيَةِ فَإِنَّهَا تَدْفَعُ مِيتَةَ السُّوءِ وَ صَنَائِعُ الْمَعْرُوفِ فَإِنَّهَا تَقِي مَصَارِعَ الْهَوَانِ. أَفِيضُوا فِي ذِكْرِ اللَّهِ فَإِنَّهُ أَحْسَنُ الذِّكْرِ وَ ارْغَبُوا فِيمَا وَعَدَ الْمُتَّقِينَ فَإِنَّ وَعْدَهُ أَصْدَقُ الْوَعْدِ وَ اقْتَدُوا بِهَدْيِ نَبِيِّكُمْ فَإِنَّهُ أَفْضَلُ الْهَدْيِ وَ اسْتَنُّوا بِسُنَّتِهِ فَإِنَّهَا أَهْدَى السُّنَنِ.
🌙بیان احکام
کسی که بدن یا لباسش نجس است و کمی آب دارد که اگر با آن وضو بگیرد یا غسل کند، برای آب کشیدن بدن یا لباس او نمیماند، در این صورت باید بدن یا لباس را آب بکشد و با تیمم نماز بخواند. ولی اگر چیزی نداشته باشد که بر آن تیمم کند، باید آب را به مصرف وضو یا غسل برساند و با بدن یا لباس نجس نماز بخواند.
🔶بیان کلی
یکی از موضوعات جالب توجه برای عموم مردم و بهویژه نسل جوان، راههای تقرب به پروردگار یا به عبارت دیگر «سیر و سلوک الی الله» است که حضرت امیر مؤمنان(ع) در خطبه زیبای خود راهها و اسباب تقرب الی الله را بیان فرموده است که در صدد هستیم این اسباب را مورد توجه قرار دهیم.
در یک نگاه میتوان طبق آنچه در این خطبه بیان شده است اسباب و عوامل تقرب الی الله را در چهار بخش ایمان به خداوند، عبادات فردی و اعمال نیک نسبت به دیگران و مداومت به ذکر و یاد الهی تقسیم بندی کرد؛
🟢اولین قدم:
ایمان به خداوند
«إِنَّ أَفْضَلَ مَا تَوَسَّلَ بِهِ الْمُتَوَسِّلُونَ إِلَى اللَّهِ سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى: الْإِيمَانُ بِهِ وَ بِرَسُولِهِ»
نخستین عامل تقرب الی الله ایمان به خدا و پیامبر دانسته شده است.
➖حضرت علی(ع) در مورد درجات و مراحل ایمان می فرماید:« إنّ الإيمانَ يَبْدو لُمْظَةً بَيْضَاءَ في القلبِ ، فكلَّما ازْدادَ الإيمانُ عِظَما ازْدادَ البَياضُ ، فإذا اسْتُكْمِلَ الإيمانُ ابْيَضَّ القلبُ كُلُّهُ
هرگاه ایمان در قلب وارد شود، نقطه ای نورانی در آن پدید می آید؛ هرچه ایمان زیاد می شود، آن نقطه گسترش می یابد و آنگاه که ایمان کامل شد، نور تمام قلب را فرا می گیرد».(۱)
➖ امام صادق(ع) فرمود:«لَقِيَ رسولُ اللّه (ص)يَوما حارِثَةَ ··· فقالَ له : كيفَ أصبَحتَ يا حارِثةُ ؟ قالَ : أصبَحتُ يا رسولُ اللّه ِ مؤمنا حَقّا . قالَ : إنّ لِكُلِّ إيمانٍ حقيقةً ، فما حقيقةُ إيمانِكَ ؟ قالَ : عَزَفَتْ نَفْسي عَنِ الدُّنيا ، و أسْهَرْتُ لَيلِي ، و أظْمَأتُ نَهاري».
روزى پيامبر خدا (ص) حارثه را ديد ··· به او فرمود: اى حارثه! چگونه اى؟ عرض كرد: اى رسول خدا! مؤمن حقيقى هستم. فرمود: هر ايمانى را حقيقتى است، حقيقت ايمان تو چيست؟ عرض كرد: از دنيا بيزار شده ام و شبم را با شب زنده دارى گذرانده ام و روزم را با تشنگى (روزه دارى).(۲)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🟢قدم دوم
انجام تکالیف الهی
دومین مورد از اسباب و عواملی که حضرت امیر(ع) برای سیر و سلوک و تقّرب به پروردگار بیان فرموده است، انجام تکالیف الهی و واجبات است.
👈مناسب است اشاره کنیم که در زمانی که زندگی میکنیم انجام واجبات الهی به ویژه واجبات اجتماعی روز به روز دشوار می شود و هجمه به باورهای دینی و تمسخر دین داران انسان را به یاد احادیث آخرالزمانی می اندازد روایاتی که، تصویری از وضعیت دینی در آخرالزمان ارائه می شود:
➖«اسلام و ایمان، غریب می شود، همان طور که در ابتدا غریب بود»،
➖«مساجد از نظر ظاهری آباد، ولی از نظر هدایت خراب هستند»،
➖«انسان دین خود را می فروشد، به گونه ای که ممکن است صبح مؤمن باشد و عصر کافر شود یا عصر، مؤمن باشد و صبح کافر گردد»،
➖«جو عمومی و حاکم، جو کفر و بی دینی است ؛ به گونه ای که حتی بعضی از مؤمنان را نیز متزلزل کرده و به کفر دعوت می کند»،
➖«ملت های دیگر از ادیان خود، گمراه می شوند»،
➖«هر کس که پرچم گمراهی بلند کند، هوادارانی خواهد یافت»،
➖«با عقاید اسلامی - حتی ایمان به خدا - به طور علنی برخورد می شود»
➖«شنیدن حقایق قرآن، بر مردم گران آید ؛ اما شنیدن باطل آسان است»
➖«بدعت ها ظاهر و زیاد شود»،
«حلال، حرام شود و حرام، حلال» و...
امام علی(ع) در خطبه مورد بحث چند مورد از واجبات را نام می برند و به آنها تأکید دارند؛
🔸«وَ الْجِهَادُ فِي سَبِيلِهِ فَإِنَّهُ ذِرْوَةُ الْإِسْلَام».
جِهاد به معنای کوشیدنِ همراه با فداکاری در راه خدا با جان، مال و دیگر داشتههای انسانی است.
➖در احادیث برخی از کارها به مثابه جهاد شمرده شدهاند، که ظاهراً برای ارج نهادن به این کارها بوده است، مانند امر به معروف و نهی از منکر، سخن گفتن به عدالت در برابر سلطان ستمگر، تلاش مرد برای زنده کردن سنّتی نیکو در جامعه، خوب شوهرداری کردن زن و تلاش مرد برایکسب روزی حلال برای خانواده.
🔸 «وَ إِقَامُ الصَّلَاةِ فَإِنَّهَا الْمِلَّة».
➖خداوند دستور به نماز را دستور داده است؛«وَ اْمُرْ اَهْلَکَ بِالصلوة وَ اصْطَبِرْ عَلَیْها» اهل و خانواده خود را به نماز فرمان بده و بر نماز پایداری کن.
➖امام صادق (ع) در آخرین وصایایش فرمود: «احبّ الاعمال الی الله عزّوجلّ الصلوة و هی آخر وصایا الانبیاء» نماز محبوبترین اعمال نزد خداوند و آخرین سفارش پیامبران است.»(۳)
➖حضور در نماز جماعت نیز یکی از نشانههای اهمیت دادن به نماز است. اسلام تاکید فراوان دارد که مؤمنین در صف واحد و کنار یکدیگر خدا را عبادت کنند. قرآن مجید در اینباره میفرماید: «وَ اَقِیمُوا الصلوة وَ اتُوا الزَّکاةَ وَ ارْکَعُوا مَعَ الرَّاکِعِینَ» نماز را به پا دارید و زکات را بپردازید و با رکوع کنندگان به رکوع روید.»
➖ اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند، هر رکعت از نماز آنان ثواب ۱۵۰ نماز فرادی را دارد ... و اگر تعداد اقتدا کنندگان از ده گذشت، اگر تمام آسمانها کاغذ و دریاها مرکب و درختها قلم و جن و انس و ملائکه، نویسنده شوند، نمیتوانند، ثواب یک رکعت آن را بنویسند.
➖ حضور در قلب در نماز اهمیت بالایی دارد ، پیامبر(ص)فرمود: «لا تلتفتوا فی صلاتکم فانّه لا صلوة لملتفتٍ» در نماز به غیر خدا توجّه نکنید، که برای کسی که به غیر خدا توجّه دارد، نمازی نیست.»(۴)
و نیز فرمود: «انّ العبد اذا اشتغل بالصلوة جاءه الشیطان و قال له: اذکر کذا، اذکر کذا حتّی یضلّ الرّجل ان یدری کم صلّی» وقتی کسی به نماز مشغول میشود، شیطان به سراغش میآید و میگوید: این را به یاد بیاور، آن را به یاد بیاور، تا آنجا او را گمراه میکند که نمیداند چقدر نماز خوانده است.»(۵)
🔸«وَ إِيتَاءُ الزَّكَاةِ فَإِنَّهَا فَرِيضَةٌ وَاجِبَة»
زکات یکی از واجبات مالی با شرایط خاص به نه ۹ قلم کالا واجب میشود که برای کمک به زندگی فقرا و سایر امور عمومی اجتماعی مصرف میشود. این ۹ کالا عبارتند از نقدین (طلا و نقره)، انعام ثلاثه ( گاو، گوسفند و شتر) و غلات اربعه (گندم، جو، کشمش و خرما). مقدار پرداختی هر یک از این کالاها متفاوت بوده و در فقه تعیین شده است.
غیر از زکاتِ فقهی بقیه واجبات مالی مثل خمس نیز جز واجبات شرعی است که باید ادا شود.
🔸 «وَ صَوْمُ شَهْرِ رَمَضَانَ فَإِنَّهُ جُنَّةٌ مِنَ الْعِقَاب».
روزه، از بافضیلتترین عبادات و از ستونهای پنجگانه اسلام و گونهای از جهادشمرده شده و ترک آن عامل خروج از ایمان دانسته شده است. روزه آثار فراوانی دارد که مهم ترین آن کسب تقواست.
🔸 «وَ حَجُّ الْبَيْتِ وَ اعْتِمَارُهُ فَإِنَّهُمَا يَنْفِيَانِ الْفَقْرَ وَ يَرْحَضَانِ الذَّنْب»،
حج و عمره نیز به عنوان تکلیف شرعی و موجب پاک شدن گناهان باید مورد توجه قرار گیرد.
در مورد حج بحثی تقدیم شده است👈 لینک
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🟢قدم سوم
نیکی به دیگران
امام علی(ع) یکی دیگر از بخش های سیر و سلوک و تقرب الی الله را در نیکی به دیگران دانسته اند.
که در سه عنوان بیان میکنیم؛
🔹وَ صِلَةُ الرَّحِمِ فَإِنَّهَا مَثْرَاةٌ فِي الْمَالِ وَ مَنْسَأَةٌ فِي الْأَجَلِ
احادیث زیادی در اهمیت صله رحم وارد شده است که از آن جمله است؛
➖امام سجاد(ع) فرمودند:
«مِنْ خُطْوَهٍ أحبُّ الی اللهِ من خُطْوَتین: خُطْوَهٌ یُسَرُّ بِها صفَّا فی سبیلِ الله تعالی وَ خُطوَهٌ الی ذی رَحم قاطعٍ». دو گام نزد خداوند، محبوب ترین گام هاست؛ گامی در راه خدا برای تحقق لشکر اسلام (برای جهاد) برداشته شود و گامی به سوی خویشاوندی که با انسان قطع رابطه کرده است.(۶)
➖ پیامبر(ص) فرمود:«اَلصّدَقَهُ بِعَشرَهٍ و القَرضُ بثَمانیهَ عَشَرَ و صلَهُ الرَّحم بأربعهٍ و عِشْرین وَ صلهُ الِاخوان بِعِشْرینِ».
پاداش صدقه در راه خدا، ده برابر است و قرض دادن، هیجده برابر و پاداش صله و پیوند با خویشاوندان، بیست و چهار برابر و پیوند با برادران دینی، بیست برابر است.(۷)
🔹وَ صَدَقَةُ السِّرِّ فَإِنَّهَا تُكَفِّرُ الْخَطِيئَةَ وَ صَدَقَةُ الْعَلَانِيَةِ فَإِنَّهَا تَدْفَعُ مِيتَةَ السُّوءِ
صدقه به دو صورت مخفی و آشکار مورد توصیه قرار گرفته است که هر کدام در جای خود درست و دارای آثار تربیتی و کمال آفرین است.
➖آیه ۱۰۳ سوره توبه، صدقه را موجب تطهیر و تزکیه فرد و جامعه دانسته است: «خُذْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَكِّيهِمْ بِهَا..» از اموال آنها صدقهای (به عنوان زکات بگیر) تا به وسیله آن، آنها را پاک سازی و پرورش دهی و (به هنگام گرفتن زکات) به آنها دعا کن که دعای تو مایۀ آرامش آنهاست و خداوند شنوا و داناست.»
➖امام سجاد (ع) فرمودند :«إنَّ صَدَقَهَ السِّرِّ تُطفِیءُ غَضَبَ الرَّبِّ».
همانا صدقه پنهانی، آتش خشم پروردگار را فرو می نشاند.(۸)
➖امامان ما در سیره ی خود، اهل صدقه ی پنهانی بوده اند. پس از شهادت امام حسین (ع)در پشت آن حضرت و روی کتف او نشانه ی کبودی دیدند. از امام سجاد (ع) پرسیدند این کبودی اثر چیست؟ فرمود: پدرم در شبهای تار انبان غذا به دوش می گرفت و به محرومان و فقرا می رساند. این جای آن بارها و انبانهاست که باقی مانده است.(۹)
شهریار، در شعر زیبای خود درباره حضرت علی (ع) و الفت او با شب، می سراید:
ناشناسی که به تاریکی شب
می برد شام یتیمان عرب
پادشاهی که به شب، بُرقَع پوش
می کشد، بار گدایان بر دوش
تا نشد پردگی آن سرّ جلی
نشد افشا که علی بود، علی
🔹وَ صَنَائِعُ الْمَعْرُوفِ فَإِنَّهَا تَقِي مَصَارِعَ الْهَوَانِ
كارهاى نیک، انسان را از مرگهاى بد، نگه مى دارد.
کارهای نیک ، مصادیق فراوان دارد که از آن جمله است؛ عیادت از بیماران، دلسوزی و خیرخواهی به دیگران، آموزش امور دینی به دیگران ، کمک به ازدواج دیگران ، مشارکت در کارهای عام المنفعه و ...
شروع کننده به کارهای نیک و پایه گذاری یک عمل نیک اجر زیادی دارد.
پیامبر(ص) :«مَنْ سَنَّ سُنَّةً حَسَنَةً كَانَ لَهُ أَجْرُهَا وَ أَجْرُ مَنْ عَمِلَ بِهَا إِلَى يَوْمِ اَلْقِيَامَةِ وَ مَنْ سَنَّ سُنَّةً سَيِّئَةً كَانَ عَلَيْهِ وِزْرُهَا وَ وِزْرُ مَنْ عَمِلَ بِهَا إِلَى يَوْمِ اَلْقِيَامَةِ ».
كسى كه احداث كند طريقۀ خوبى را براى اوست اجر و ثواب آن و ثواب هر كس كه عمل كند به آن تا روز قيامت و كسى كه اختراع كند طريقۀ بدى را بر اوست گناه و گناه هر كس كه عمل كند به آن تا روز قيامت.(۱۰)
➖ پیامبر(ص):«إِذَا مَاتَ اِبْنُ آدَمَ اِنْقَطَعَ عَمَلُهُ إِلاَّ عَنْ ثَلاَثٍ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو لَهُ وَ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ بَعْدَهُ وَ صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ ».
چون بميرد فرزند آدم منقطع شود او مگر از سه چيز فرزندى صالح كه دعا كند از براى او و علمى كه نفع يابند از آن و صدقه جاريه.(۱۱)
🟢 قدم چهارم؛
مداومت ذکر الهی و...
أَفِيضُوا فِي ذِكْرِ اللَّهِ فَإِنَّهُ أَحْسَنُ الذِّكْرِ وَ ارْغَبُوا فِيمَا وَعَدَ الْمُتَّقِينَ فَإِنَّ وَعْدَهُ أَصْدَقُ الْوَعْدِ وَ اقْتَدُوا بِهَدْيِ نَبِيِّكُمْ فَإِنَّهُ أَفْضَلُ الْهَدْيِ وَ اسْتَنُّوا بِسُنَّتِهِ فَإِنَّهَا أَهْدَى السُّنَنِ.
به یاد خدا باشید که نیکوترین ذکر است، و آنچه پرهیزکاران را وعده دادند آرزو کنید که وعده خدا راست ترین وعده هاست، از راه و رسم پیامبرتان پیروی کنید که بهترین راهنمای هدایت است، رفتارتان را با روش پیامبر (ص) تطبیق دهید که هدایت کننده ترین روش هاست.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
چند داستان در ارتباط با موضوعات و عناوین مورد اشاره تقدیم می شود
💠داستان
مردى از اصحاب امام صادق به حضرت عرض كرد: برادران و پسر عموهايم فشار زيادى بر خانه ام وارد كرده اند تا جائيكه در يك اطاق زندگى مى كنم ، اگر در اين باره (به آنها يا حاكم ) شكايت و گله كنم ، آنچه اموال دارم را مى گيرند.
امام فرمود: صبر كن ، همانا بعد از سختى فرج و گشايشى برايت مى شود. آن مرد گفت : از اقدام بر عليه آنها مصرف شدم ، چيزى نگذشت وبا در سنه ۱۳۱ ه ق آمد و همه آن اقوامى كه او را اذيت مى كردند مردند.
بعد از مدتى خدمت امام رسيد، فرمودند: حال اقوامت چطور است ؟ گفت : همه مردند! فرمود: آنها به خاطر اذيت به تو كه خويش آنها بودى ، و بعقوبت عملشان (قطع رحم ) نسبت به تو مردند، آيا تو دوست داشتى آنان زنده بمانند و به فشار و اذيت بر تو وارد كنند؟ گفت : نه والله.
💠داستان
معلی بن خنیس گفت، شبی امام صادق علیه السلام از خانه به قصد رفتن به ظله بنی ساعده (آنجا که سایبان بنی ساعده بود و روز در گرما آنجا جمع میشدند و شب فقراء و غیریبان در آنجا میخوابیدند) بیرون شدند و آن شب بارانی بود.
من نیز دنبال آن حضرت بیرون آمدم که ناگاه چیزی از دست امام به زمین افتاد و فرمود: (خداوندا آنچه افتاد به من برگردان) من نزدیک رفتم و سلام کردم و فرمود: معلی، گفتم: بلی فدایت شوم، فرمود: دست به زمین بکش هر چه بدستت بیاید جمع کن و بمن بده.
من دست بر زمین کشیدم، دیدم نان است که بر زمین ریخته شده است، پس جمع کردم و آنرا به آن حضرت میدادم که کیسه ای از نان شد.
عرض کردم: فدایت شوم بگذار کیسه نان را بدوش بگیرم و بیاورم؟ فرمود: نه، من اولی تر به برداشتن آن هستم و لکن ترا اجازه میدهم که همراهم بیائی، گفت پس با امام به ظله بنی ساعده رسیدیم، و در آنجا گروهی از فقراء در خواب بودند. امام در زیر لباس آنان یک یا دو عدد نان میگذاشت تا نانها تمام شد و برگشتیم.
گفتم فدایت شوم این گروه شیعه هستند. فرمود: اگر شیعه بودند خورش آنها را حتی نمکشان را میدادم.
💠داستان
مردی از سفر حج برگشته سرگذشت مسافرت خودش و همراهانش را برای امام صادق تعریف میکرد، مخصوصا یکی از همسفران خویش را بسیار میستود که، چه مرد بزرگواری بود، ما به معیت همچو مرد شریفی مفتخر بودیم، یکسره مشغول طاعت و عبادت بود، همینکه در منزلی فرود میآمدیم او فورا به گوشه ای میرفت و سجاده خویش را پهن میکرد و به طاعت و عبادت خویش مشغول میشد.
امام: «پس چه کسی کارهای او را انجام میداد؟ و که حیوان او را تیمار میکرد؟ ».
- البته افتخار این کارها با ما بود. او فقط به کارهای مقدس خویش مشغول بود و کاری به این کارها نداشت.
- بنابراین همه شما از او برتر بوده اید.
💠داستان
خدا به حضرت موسی(ع) وحی میکرد که میدانی چرا تو را برگزیدم؟ و از میان خلق تو را کلیم خود گردانیدم؟ موسی گفت: نمیدانم پروردگار من.
فرمود: برای آنکه بر احوال بندگان خود نظر کردم و در میان ایشان کسی ندیدم نزد من از تو ذلیلتر باشد به درستی که تو چون از نماز فارغ میشوی دو طرف روی خود را بر خاک میگذاری.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.كنز العمّال ۱۷۳۴.
۲.معاني الأخبار،ص۱۸۵.
۳.الخصال،ج۱،ص۱۸۵ .
۴.بحارالانوار، ج۸۴، ص۲۱۱.
۵.بحار الأنوار ،ج۸۴،ص۲۵۹.
۶.بحار الانوار، ج ۷۴، ص ۸۷.
۷.بحار الانوار، ج ۷۴، ص ۳۱.
۸.کشف الغمّه، ج۲، ص ۷۷.
۹.مناقب، ج۴، ص ۶۶.
۱۰.الفصول ، ج۱ ، ص۱۳۶.
۱۱.جامع الأخبار ، ج۱ ،ص۱۰۵
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۷۵)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۷۵ لَا یحِیفُ عَلی مَنْ یبْغِضُ وَ لَا یأْثَمُ فِی مَنْ یحِبُّ
باکسی که دشمن باشد ستم نمی کند و درباره کسی که دوستش دارد به گناه نمی افتد.
🟢درسی از قرآن
در دوران آخرالزمان، عوامل کینه و نفرت زیاد است اما به هیچ عنوان کینه و دلخوری از افراد باعث ظلم و تجاوز شود چنانچه خداوند فرمود:
«يَاأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ كُونُواْ قَوَّامِينَ لِلَّهِ شُهَدَاءَ بِالْقِسْطِ وَلَا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَى أَلَّا تَعْدِلُواْ اعْدِلُواْ هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَى وَ اتَّقُواْ اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ»
اى كسانى كه ايمان آورده ايد ! براى خدا قيام كنيد و به عدل ، گواهى دهيد ، مبادا دشمنى با گروهى ، شما را وادار كند كه عدالت پيشه نكنيد . به عدالتْ رفتار كنيد كه اين ، به پروا ، نزديك تر است . از خدا پروا كنيد كه خداوند به آنچه مى كنيد ، آگاه است» .(۲)
🟢درسی از پیامبر
یکی دیگر از قواعدی که یک مؤمن منتظر در ارتباطات اجتماعی باید به آن توجه کند، رعايت اعتدال و اجتناب از افراط و زياده روى در ابراز تنفّر قلبى است ، چنان حضرت امیر(ع) فرمود«أبغِض بَغيضَكَ هَونا ما ، عَسى أن يَكونَ حَبيبَكَ يَوما ما»دشمنت را در حدّ ميانه دشمن بدار ؛ زيرا شايد روزى دوست تو شود .(۳)
🟢درسی از مدرسه انتظار
زمان غیبت امام زمان (عج) منتظران در مدرسه سبز انتظار اولین درس عملی که آن را همواره تمرین میکنند و به شوق آن زندگی میکنند ظهور دولت عدالت است.
عدالت مهم ترین درس مدرسه انتظار است پس منتظران باید عدالت را در حق دوست و دشمن رعایت کنند .
➖ در روایات زیادی در مورد عدالت فراگیر مهدی (ع) سخن به میان آمده است: «إذا قامَ القائِمُ حَكَمَ بِالعَدلِ وَارتَفَعَ في أيّامِهِ الجَورُ ، وأمِنَت بِهِ السُّبُلُ ، وأخرَجَتِ الأَرضُ بَرَكاتِها ورَدَّ كُلَّ حَقٍّ إلى أهلِهِ».
هرگاه قائم برخيزد ، به دادگرى حكم راند و ستم در روزگار او به سر آيد و راه ها امن شود و زمين بركت هاى خود را بيرون ريزد و هر حقى به صاحبش داده شود .(۴)
بشر در طول تاریخ زندگی خود همواره منتظر بوده که روز این خواب تعبیر شود و عدل در جوامع بشری حاکم گردد؛ پس یکی از شاخصه های حکومتی امام ایجاد عدالت جهانی است که فقط در حکومت او تشکیل می گردد. پس یک منتظر از الان در رفتار خود باید عدالت را تمرین کند و در حق دوست و دشمن رفتار عادلانه و منصفانه داشته باشد.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار،ج ۶۴،ص۳۱۱.
۲.نسا/۱۳۵.
۳.نهج البلاغه، حکمت ۲۶۸.
۴.بحارالأنوار، ج۵۲، ص۳۳۸.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۷۵)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
جهاد با نفس بخشی از کتاب وسائل الشیعه است که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند ،مبحث ۷۵ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام صادق(ع) می فرماید:
«اَلا اُحَدِّثُک بِمَکارِمِ الاَخلاقِ؟ الصَّفحُ عَنِ النّاسِ وَ مُواساةُ الرَّجُلِ اَخاهُ فی مالِهِ وَ ذِکرُ اللّه کثیراِ». آیا به شما بگویم که مکارم اخلاق چیست؟ گذشت کردن از مردم، کمک مالی به برادر (دینی) خود و بسیار به یاد خدا بودن.
🔵بیان کلی
یکی از شیوه های بیان در احادیث ،بیان احادیث عددی است گاهی در ضمن یک حدیث تعدادی از معارف اخلاقی بیان شده است که این شیوه به جهت سعی و تلاش برای به دست آوردن چند ویژگی مهم، در کمال انسان و جهاد با نفس تأثیر جدی دارد. در حدیث فوق سه ویرگی به عنوان مکارم اخلاقی بیان شده است که در این سه عنوان نکاتی تقدیم می شود؛
🔷الصَّفحُ عَنِ النّاسِ
صفح، یکی از مراحل گذشت از بدیهای دیگران است.
خداوند می فرماید: «وَ إِن تَعْفُواْ وَ تَصْفَحُواْ وَ تَغْفِرُواْ فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ» اگر عفو كنيد و چشم بپوشيد و ببخشيد، [خدا شما را مى بخشد] چرا كه خداوند بخشنده و مهربان است(۲) عفو گام نخست و به معنى گذشت و ترك انتقام است، و صفح گام دوم و به معنى ناديده گرفتن و فراموش کردن می باشد، و غفران به معنى پوشانيدن آثار خطا و گناه است، كه مردم هم آن را به فراموشى بسپارند. اين آخرين مرحله و برترين مقامات انسان هاى با ايمان در برابر خطاهاى ديگران می باشد.
🔷 مُواساةُ الرَّجُلِ اَخاهُ فی مالِهِ
كمك كردن به ديگران ، سه درجه دارد كه هر يك ، عنوانى خاص و ارزشى متفاوت با ديگرى دارد :
درجه اوّل : كمك كردن به نيازمندان از اضافه بر نياز خود . اين نوع از كمك كردن ، با توجّه به چگونگى آن ، «انفاق» ، «اهدا» ، «صدقه» و «سخا» و امثال آن ناميده مى شود .
درجه دوم : شريك كردن نيازمندان با خويش و سهيم كردن آنها در آنچه خود بدان نيازمند و علاقه مند است . اين نوع كمك رسانى ، «مواسات» ناميده مى شود .
درجه سوم : واگذار كردن همه آنچه خود بدان نياز دارد ، به ديگران . اين نوع از كمك رسانى ، از بالاترين ارزش هاى اخلاقى شمرده مى شود و «ايثار» نام دارد .
🔷 ذِکرُ اللّه کثیرا
توصیه به یاد کردن خداوند و مخصوصاً «ذکر کثیر» کراراً در آیات قرآن وارد شده است، و در اخبار اسلامى نیز اهمیت فراوان به آن داده شده.
➖ حضرت پیامبر(ص) به ابوذر فرمود:«عَلَیْکَ بِتَلاوَةِ کِتابِ اللّهِ وَ ذِکْرِ اللّهِ کَثِیْراً فَاِنَّهُ ذِکْرٌ لَکَ فِى السَّماءِ وَ نُورٌ لَکَ فِى الأَرْضِ»(۳)
«بر تو باد که قرآن را تلاوت کنى، و خدا را بسیار یاد نمائى، این سبب مى شود که در آسمانها (فرشتگان) یاد تو کنند و نورى است براى تو در زمین».
➖در حدیث دیگرى از امام صادق(ع) چنین آمده: اِذا ذَکَرَ الْعَبْدُ رَبَّهُ فِى الْیَوْمِ مِأَةَ مَرَّةکانَ ذلِکَ کَثِیْراً: «هنگامى که انسان خدا را در روز یک صد بار یاد کند، این ذکر کثیر محسوب مى شود».(۴)
➖اگر چه خیلی ها ذکر را به معنای یادآوری و یک امر ذهنی تلقی کرده اند اما باید توجه داشت ماهیت ذکرچنانچه راغب اصفهانی در مفردات ، نوشته است عبارت است از حفظ و نگاهداری معارف و اعتقاداتِ حق در درون جان
و ملای رومی در شعر معروفش به این معنی اشاره می کند؛
این قدر گفتیم باقی فکر کن
فکر اگر جامد بود رو ذکر کن
ذکر آرد فکر را در اهتزاز
ذکر را خورشید این افسرده ساز
پس معلوم باشد که ذکر از مقوله فکر و یک امر ذهنیِ صِرف نیست بلکه یک امر روحانی است که به قلب و جان انسان مرتبط است.
و حقیقت ذكر عبارت است از؛توجه قلبی انسان به ساحت قدسی پروردگار.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۵۵.
۲.تغابن/۱۴.
۳.الخصال، ص۵۲۵.
۴.بحار الأنوار ،ج۹۳،ص۱۶۰.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
منبر یک دقیقه ای🕘
موضوع: ویژگی های منتظران(۷۶)
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بسم الله الرحمن الرحیم
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة و الغَیبَةِ الإلهیَّة ، أللّهمَّ عَجِّلْ فَرَجَهُ وَ سَهِّلْ مَخْرَجَهُ وَ أَوْسِعْ مَنْهَجَهُ وَ اسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ
✅مقدمه
برای تحقق اهداف خلقت، و ظهور انسان کامل و تشکیل حکومت عدل جهانی توسط حضرت حجت روحی فداه، انسان هایی لازم است که با ویژگی های ایمانی، اخلاقی، فکری و اعتقادی ، قابلیت و شایستگی این دوران را در خود جمع کرده باشند.
طبق یک حدیث جالب ازپیامبر، مؤمن كامل داراى ۱۰۳ صفت است.
➖پیامبر(ص) فرمود:
«لا يُكْمِلُ المؤمنُ إيمانَهُ حتّى يَحْتَويَ على مائةٍ و ثلاثِ خِصالٍ....»(۱)
❇️ خصلت ۷۶ صَبُورٌ فِی الشَّدَائِدِ
یکی از مهم ترین ویژگی منتظران صبر در سختی هاست.
جوهر اصلى انتظار، «صبر» است. كسى كه منتظر تحقق يافتن هدف آرمانى است بايد تا زمان شكل گرفتن آرمان، صبر پيشه كند و تاب و توان را از دست ندهد و اگر صبر را از دست داد انتظار را نیز از دست داده؛ چرا كه صبر، تحقق بخش جوهر انتظار است. لذا در احاديث از انتظار فرج همراه با صبر سخن گفته اند.
🟢صبر و انتظار
➖امام رضا(ع) فرمود: «مَا اَحْسَنَ الصَّبْرُ وَ اِنْتِظَارُ الْفَرَجِ»چه نيكو است شكيبايى و انتظار فرج.
➖ حضرت پیامبر(ص) فرمود:«طُوبَى لِلصَّابِرِینَ فِی غَیْبَتِهِ، طُوبَى لِلْمُتَّقِینَ عَلَى مَحَبَّتِهِمْ»
خوشا به حال صبر كنندگان در ايام غيبتش، خوشا به حال پايداران بر دوستى و محبتش .(۲)
🟢صبربر محرومیت ها
اگر انسان بخواهد دینش را نگه دارد در بعضی زمانها بهخصوص در زمان ما، باید محرومیتهایی را تحمل کند، اصولاً دینداری به همین معنا است که انسان خودش را از انجام بعضی کارها نگه دارد، البته اینها محرومیت نیست، رسیدن به مقامات و فوز و رستگاری است.
پیامبر در مورد افرادی که در دوران غیبت به محرومیت ها صبر میکند فرمود:
«أُولَئِكَ الَّذِینَ وَصَفَهُمُ اللهُ فِی كِتَابِهِ وَقَال: ﴿الَّذِینَ یُؤْمِنُونَ بِالْغَیبِ﴾ ثُمَّ قَالَ تَعَالَی: ﴿أُولَئِكَ حِزْبُ اللّٰهِ أَلَا إِنَّ حِزْبَ اللّٰهِ هُمُ الْمُفْلِحُونَ﴾اینها کسانی هستند که خداوند آنها را در قرآن مجید توصیف کرده است که ایمان به غیب دارند.(۳)
🟢صبر بر انجام تکالیف
امام باقر(ع) در تفسیر آیهی پایانی سورهی آل عمران: «يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَ صابِرُوا وَ رابِطُوا وَ اتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ» فرمود:« إِصْبِرُوا عَلي أَداءِ الْفَرائِضِ وَ صابِرُوا عَدُوَّكُمْ وَ رابِطُوا إِمامَكُمُ الْمُنْتَظَرُ».(۴)
صبر یعنی، صبرِ بر اداء فرائض. نسبت به واجبات خودتان صبوری کنید.
➖واجبات و تکالیف الهی، زحمتهایی دارد؛ نماز اول وقت خواندن، روزه رفتن، انجام حج ، پرداخت زکات، پرداخت خمس، گذشتنِ از بخشی از اموال برای خدا، انسان باید ضریب صبر خودش را بالا ببرد.
🟢عاقبت صبر
امام صادق(ع) فرمود: «مِن صَبرِ ساعَةٍ قد أورَثَ فَرَحا طَويلاً ، و كَم مِن لَذَّةِ ساعَةٍ قد أورَثَت حُزنا طَويلاً».
بسا لحظه اى شكيبايى كه شادى درازى را در پى آورَد و بسا لذّتى آنى كه اندوهى طولانى بر جاى گذارَد.(۵)
♻️نشانه های شکیبایی
پیامبر(ص)فرمود:
«عَلَامَةُ الصَّابِرِ فِي ثَلَاثٍ أَوَّلُهَا أَنْ لَا يَكْسَلَ وَ الثَّانِيَةُ أَنْ لَا يَضْجَرَ وَ الثَّالِثَةُ أَنْ لَا يَشْكُوَ مِنْ رَبِّهِ تَعَالَى لِأَنَّهُ إِذَا كَسِلَ فَقَدْ ضَيَّعَ الْحَقَّ وَ إِذَا ضَجِرَ لَمْ يُؤَدِّ الشُّكْرَ وَ إِذَا شَكَا مِنْ رَبِّهِ عَزَّ وَ جَلَّ فَقَدْ عَصَاهُ».
علامت شخص صابر و شکیبا سه چیز است:
۱.سست و بی حال نیست.
۲.ملول و محزون نمی باشد.
۳.از پروردگار متعال شکایت نمی کند.
زیرا شخص وقتی کسل و سست شد حقوق دیگران را ضایع نموده و وقتی ملول و محزون گردید اداء شکر نمی کند و هر گاه از پروردگار شاکی شد عصیانش را می نماید.(۶)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.بحارالانوار،ج ۶۴،ص۳۱۱.
۲.بحارالأنوار، ج۵۲، ص۱۲۹.
۳.منتخب الاثر، ج۲، ص۱۹۷
۴.همان
۵. الأمالي للطوسي ، ص۱۵۳
۶.علل الشرایع، ج۲، ص۴۹۸.
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
جهاد با نفس (۷۶)
منبر یک دقیقه ای🕙
[ نکاتی برگزیده و کوتاه تقدیم می شود تا به سلیقه سخنران به مقدار یک دقیقه انتخاب و ارائه شود]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
❇️مقدمه
جهاد با نفس بخشی از کتاب وسائل الشیعه است که آیت الله بهجت معرفی فرموده اند ،مبحث ۷۶ که بنا داریم از آن کتاب تقدیم کنیم عبارت است از این حدیث؛
امام صادق(ع) می فرماید:
«عَلَیکم بِمَکارِمِ الاَخلاقِ فَإِنَّ اللهَ عَزَّوَجَلَّ یحِبُّهاَ، وَاِیاَّکم وَمَذاَمَّ الاَفعاَلِ فَإِنَّ اللهَ عَزَّوَجَلَّ یبغِضُهاَ؛ برشما باد به مکارم اخلاق، همانا خداوند عزیز و جلیل آن را دوست میدارد و از افعال زشت بپرهیزید همانا آن را خداوند عزیز و جلیل دشمن میدارد».
🟢بیان کلی
در حدیثی انگیزشی، مکارم اخلاق به عنوان عوامل رضایت الهی دانسته شده است و ترک آنها موجب نارضایتی خداوند بیان شده است که یک انسان مؤمن با انگیزه جلب رضایت الهی تلاش و جهاد با نفس را پیشه میکند.
در ادامه حدیث به مصادیقی از مکارم اخلاق اشاره شده است که به آنها می پردازیم؛
🟢تلاوت قرآن
👈 وعليكم بتلاوة القرآن
تلاوت قرآن یکی از مکارم اخلاقی دانسته شده است که در اخلاق عبادی از جایگاه ارزنده ای برخوردار است.
➖ پیامبر(ص)فرمود:«من قَرَأَ عَشْرَ آیاتٍ فی لَیْلَةٍ لَمْ یُکْتَبْ مِنَ الْغافِلینَ، وَمَنْقَرَأَ خَمْسینَ آیَةً کُتِبَ مِنَ الذّاکِرینَ»هر کس در شبی ده آیه قرائت کند از غافلان به حساب نیاید، و هر کس پنجاه ایه بخواند از ذاکران به حساب آید، و...»(۲)
💠یکی از بستگان نزدیک امام خمینی (ره) نقل میکند: یک دفعه که با ایشان در نجف بودیم، چشمشان ناراحت شده بود. دکتر بعد از معاینه چشمشان گفت: «شما باید چند روز قرآن نخوانید و به چشمتان استراحت بدهید».امام خندیدند و گفتند: دکتر! من چشمم را برای قرآن خواندن میخواهم. چه فایدهای دارد که چشم داشته باشم و قرآن نخوانم؟ شما یک کاری بکنید که من بتوانم قرآن بخوانم
🟢رعایت حقوق همسایگی
👈 وعليكم بحسن الجوار، فان الله جل جلاله أمر بذلك
در مورد رعایت حسن همجواری و حق همسایگی سخن فراوان است.
➖در خصوص حدّ همسایگی، رسول اکرم(ص) فرموده اند:تا چهل خانه از روبرو، پشت سر، طرف راست و سوی چپ همسایه محسوب می شوند
➖امام صادق (ع)فرمود:
«حُسْنُ اَلْجِوَارِ زِيَادَةٌ فِي اَلْأَعْمَارِ وَ عِمَارَةٌ فِي اَلدِّيَارِ».خوب همسايگى كردن موجب زيادى عمر و آبادى خانه هاست.(۳)
🟢رعایت بهداشت
👈 وعليكم بالسواك، فإنه مطهرة وسنة حسنة
رعایت مسواک زدن به عنوان یکی از مصادیق بهداشت مورد توصیه جدی پیامبر بوده است؛
حضرت پیامبر(ص) فرموده اند:« لَولا أن أشُقَّ عَلى اُمَّتي لَأَمَرتُهُم بِالسِّواكِ مَعَ كُلِّ صَلاةٍ» اگر بر امتم دشوار نمی شد آنها را امر میکردم که به هر نمازی مسواک بزنند.(۴)
پیامبر(ع) فرمودند: رَكعَتانِ بِسِواكٍ أفضَلُ مِن سَبعينَ رَكعَةً بِغَيرِ سِواكٍ».
دو رکعت نماز که بعد از شستن و مسواک نمودن دندان خوانده شود، از هفتاد رکعت نماز بدون مسواک بهتر است.(۵)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. وسائل الشيعة ،ج۱۱،ص۱۵۵.
۲.کافی، ج ۲،
۳.مشکاة الأنوار، ج۱، ص۴۵۱.
۴.الکافی،ج۳،ص۲۲.
۵.من لا يحضره الفقيه،ج۱،ص۵۴
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d