منبرهای ویژه دهه فجر
از انقلاب اسلامی تا انقلاب جهانی حضرت مهدی( به مناسبت دهه فجر)
https://eitaa.com/menbare_tollab/19204
تأملی در آرمان های مقدس( به مناسبت ۲۲ بهمن)
https://eitaa.com/menbare_tollab/19390
رمز و راز موفقیت پیامبر(۲)
[به مناسبت مبعث]
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
اما بعد قال الله الحکیم:
«فَاسْتَقِمْ كَما أُمِرْتَ وَ مَنْ تابَ مَعَكَ وَ لا تَطْغَوْا إِنَّهُ بِما تَعْمَلُونَ بَصيرٌ»
پس همانگونه كه فرمان يافتهاي، استقامت كن؛ و همچنين كساني كه با تو، به سوي خدا آمدهاند (بايد استقامت كنند)؛ و طغيان نكنيد، كه خداوند آنچه را انجام ميدهيد ميبيند.»
🌸شعر
ای جان جهان جان، محمّد
با نام خدا بخوان محمّد
ای باعث ممکنات اقراء
ای خواجه ی کائنات اقراء
ای قدر و جلالتت مبارک
فرمان رسالتت مبارک
ای رشته ی نّه فلک به چنگت
تا چند مکان به تخته سنگت
تو پیک مقدّس نجاتی
تو روح حیات را حیاتی
ای دُرّ یتیم و باب خلقت
ای سینه ی تو کتاب خلقت
ای گمشده آفتاب، احمد
امشب زحرا بتاب، احمد
ای در کنفت جهان هستی
آغازگر خدا پرستی
برخیز و به سوی کعبه کن رو
تا بشنوی از بتان هوالهُو
این غار که با تو کرده عادت
دارد به نبوّتت شهادت
این سنگ که بر رویش نشستی
فریاد زند پیمبر استی
ای کعبه ی کعبه دلبری کن
برخیز و پیام آوری کن
با نام خدای حیّ سرمد
بگشای زبان بخوان محمّد
روزی که بشر در آب و گل بود
این نور هماره مشتعل بود
در خلوت دوست منجلی بود
حق بود و محمّد و علی بود
سوگند به عصمت محمّد
احمد علی و علی است احمد
او هستی و هستی آفرینش
این نفس نفیس و جانشینش
او بر همه تفلحُوا بیانش
این سوره ی مؤمنون به شانش
از جانب ذات حیّ دادار
هنگام نزول وحی در غار
احمد که ز وحی منجلی بود
در محضر او فقط علی بود
سوگند به والضّحی و والطّور
سوگند به نور و سوره ی نور
تا هست خدا و خلقت او
ماییم و رسول و عترت او
شیعه همه عزّت و جلالش
قرآن و محمّد است و آلش
👌سؤال مهم
سوال مهمی که ذهن خیلی ها را به خود مشغول است عبارت است از اینکه رمز و راز موفقتی پیامبر کدام است و چگونه با آن همه مشکلات و موانع موفق ترین انسان شدند؟
✅مشکلات و موانع
ابتدا اشاره به خلاصهاي از مشكلات طاقتفرسايي كه دشمنان اسلام براي رسول خدا- ايجاد كردند، صاحب کتاب تفسیر نمونه در ذيل آیه شريفه «فَاصْبِرْ كَمَا صَبَرَ اُولُوا الْعَزْمِ مِنَ الرُّسُلِ» نوشته اند
بايد خود را در آن روز تصور كنيم كه پيامبر ص تك و تنها بود، هيچ نشانهاى از پيروزى در افق زندگى او به چشم نمىخورد.
دشمنان لجوج براى نابودى او كمر بسته بودند، و حتى خويشاوندان نزديكش در صف اول اين مبارزه قرار داشتند! پيوسته به ميان قبائل عرب مىرفت، و از آنها دعوت مىكرد، اما كسى به دعوت او پاسخ نمىگفت.
سنگسارش مىكردند آن چنان كه از بدن مباركش خون مىريخت، ولى دست از برنامه خود برنمىداشت.
آن چنان او را در محاصره اجتماعى و اقتصادى و سياسى قرار دادند كه تمام راهها به روى او و پيروان اندكش بسته شد، بعضى از گرسنگى تلف شدند، و بعضى را بيمارى از پاى درآورد.
ياران اندكش را شكنجه مىدادند، شكنجههايى كه بر جان و قلب او مىنشست.
☜گاه ساحرش خواندند، و گاه ديوانهاش خطاب كردند.
☜گاه خاكستر بر سرش ريختند، و گاه كمر به قتلش بستند و خانهاش را در ميان شمشيرها محاصره نمودند.
☜افراد نادان را تحريك كردند كه فرياد زنند و او را دشنام دهند، ناچار به باغى پناه برد در سايه درختى نشست، و با خداى خودش اين چنين راز و نياز كرد:
«اللَّهُمَّ اِنِّي اَشْكُوا اِلَيكَ ضَعْفِي، وَ قِلَّةَ حِيلَتِي، وَ هَوَانِي عَلَي النَّاسِ، يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ! اَنْتَ رَبُّ الْمُسْتَضْعَفِينَ، وَ اَنْتَ رَبِّي، اِلَي مَنْ تَكِلْنِي؟ اِلَي بَعِيدٍ يَتَجَهَّمْنِي؟ اَمْ اِلَي عَدُوٍّ مَلَّكْتَهُ اَمْرِي؟ اِنْ لَمْ يَكُنْ بِكَ عَلَيَّ غَضَبٌ فَلَا اُبَالِي...؛ خداوندا! ناتواني و نارسايي خودم و بيحرمتي مردم را به پيشگاه تو شكايت ميكنم، كسي كه از همه رحيمان رحيمتري، تو پروردگار مستضعفين و پروردگار مني، مرا به كاه وا ميگذاري؟ به افراد دور دست كه با چهره درهم كشيده با من روبه رو شوند؟ يا به دشمناني كه زمام امر مرا به دست گيرند؟
و سرانجام ميوه شيرين اين درخت را چشيد، آئين او نه تنها جزيره عربستان كه شرق و غرب عالم را در برگرفت، و امروز بانگ اذان كه فرياد پيروزى او است هر صبح و شام از چهار گوشه دنيا، و در تمام پنج قاره جهان، به گوش مىرسد.
و اين است معنى " فَاصْبِرْ كَمٰا صَبَرَ أُولُوا اَلْعَزْمِ مِنَ اَلرُّسُلِ ".
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔻 پس از اشاره به موانع و مشکلات در مسیر موفقیت پیامبر وجود داشت اکنون در پاسخ به سوالی که مطرح شد به چند مورد از رازهای موفقیت پیامبر اشاره میشود؛🔺
✔️چهار دستور مهم برای موفقیت
در سورة شوري، آيه ۱۵، پس از اشاره به انحراف و تفرقة امّتها بر اثر بغي و ظلم، ميفرمايد: «فَلِذلِكَ فَادْعُ وَ اسْتَقِمْ كَما أُمِرْتَ وَ لا تَتَّبِعْ أَهْواءَهُم» پس به همين خاطر تو (نيز آنان را به سوي اين آيين واحد الهي) دعوت كن و آنچنانكه مأمور شدهاي استقامت نما، و از هوا و هوسهاي آنان پيروي مكن.»
اين آيه به پيامبر اسلام- دستور داده كه در راه تبليغ دين اسلام استقامت نمايد، امّا در مورد استقامت امت او چيزي نگفته است، ولي در سورة هود، آیۀ ۱۱۲ وظیفه امتش را هم مشخص كرده است، آنجا كه ميفرمايد: «فَاسْتَقِمْ كَما أُمِرْتَ وَ مَنْ تابَ مَعَكَ وَ لا تَطْغَوْا إِنَّهُ بِما تَعْمَلُونَ بَصيرٌ»
پس همانگونه كه فرمان يافتهاي، استقامت كن؛ و همچنين كساني كه با تو، به سوي خدا آمدهاند (بايد استقامت كنند)؛ و طغيان نكنيد، كه خداوند آنچه را انجام ميدهيد ميبيند.
در اين آيه، منظور از جملة «وَ مَنْ تابَ مَعَكَ» مؤمنان هستند كه با ايمان به خدا، از شرك و كفر برگشته و به سوي خدا رجوع كردهاند.
در اين آيه، دستورات طاقتفرسايي به پيامبر اسلام- و ياران او داده شده است، لذا در روايتي آمده است: هنگامي كه اين آيه نازل شد، حضرت به ياران خود فرمود: «شَمِّرُوا، شَمِّرُوا، فَمَا رُئِيَ ضَاحِكاً» دامن به كمر بزنيد، دامن به كمر بزنيد (كه وقت كار و تلاش است) و از آن پس هرگز خندان ديده نشد.»
و از ابن عباس روايت شده است كه: هيچ آيهاي شديدتر و مشكلتر از اين آيه بر پيامبر- نازل نشد و لذا هنگامي كه اصحاب از آن حضرت پرسيدند: چرا به اين زودي موهاي شما سفيد شده و آثار پيري در چهرهتان نمايان گشته است؟ فرمود: «شَيَّبَتْنِي هُودُ وَ الْوَاقِعَةُ؛ سورة هود و واقعه مرا پير كرد!»
دليل آن هم روشن است، زيرا چهار دستور مهم در اين آيه وجود دارد كه هر كدام بار سنگيني بر دوش انسان ميگذارد، و آنها عبارتاند از: استقامت، اخلاص، رهبري مؤمنان، و عدم طغيان و تجاوز.
آري، اين دستورات چهارگانه، پيامبر- را آنچنان در زير بار مسئوليت فرو برد كه حتي مجال لبخندزدن را از او گرفت و او را پير كرد!
✔️توجه ویژه به اقشار ضعیف
در قرآن به پیامبر اکرم- دستور داده شده است که هرگز به خاطر مستکبران، همنشینی با مؤمنان مخلص را ترک نکن: ]وَ اصْبِرْ نَفْسَكَ مَعَ الَّذينَ يَدْعُونَ رَبَّهُمْ بِالْغَداةِ وَ الْعَشِيِّ يُريدُونَ وَجْهَهُ وَ لا تَعْدُ عَيْناكَ عَنْهُمْ تُريدُ زينَةَ الْحَياةِ الدُّنْيا وَ لا تُطِعْ مَنْ أَغْفَلْنا قَلْبَهُ عَنْ ذِكْرِنا وَ اتَّبَعَ هَواهُ وَ كانَ أَمْرُهُ فُرُطاً[؛ «با کسانی باش که پروردگار خود را صبح و عصر میخوانند، و تنها رضای او را میطلبند و هرگز به خاطر زیورهای دنیا، چشمان خود را از آنها برمگیر! و از کسانی که قلبشان را از یاد خود غافل ساختیم، اطاعت مکن! همانها که از هوای نفس پیروی کردند و کارهایشان افراطی است.»
در شأن نزول این آیه، نوشتهاند: برخی از مستکبران و ثروتمندان از خودراضیِ عرب به حضور پیامبر- آمدند و عرض کردند: ای محمّد! اگر تو در صدر مجلس بنشینی و فقیران را که بوی آنها مشام انسان را آزار میدهد و لباسهای خشن و پشمینه در تن دارند، از خود دور کنی، ما نزد تو خواهیم آمد، در مجلست خواهیم
نشست و از سخنانت بهره خواهیم گرفت؛ ولی چه کنیم که با وجود این افراد، جای ما نیست!
در این هنگام آیة فوق نازل شد و به دنبال آن پیامبر اکرم- به سراغ این گروه از مؤمنان در گوشهای از مسجد، در حالی که مشغول عبادت و ذکر خدا بودند، رفت و فرمود: «اَلحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی لَمْ یَمُتْنِی حَتَّی اَمَرَنِی أنْ أصْبِرَ نَفْسِی مَعَ رِجَالٍ مِنْ اُمَّتِی؛ حمد و سپاس خدا را که مرا از دنیا نبرد تا اینکه دستور داد با امثال شما از مردان امّتم باشم. زندگی و مرگ با شما خوش است!»
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️ایمان به امیدهای الهی
ایمان به امیدهای الهی، عنصر مهمی است که سخت ترین شرایط پیامبر و مؤمنان را به ایستادگی و حرکت مصمم می ساخت چرا که خداوند در آیات زیادی پیروزی نهایی را از آن مؤمنان دانسته است که به برخی آیات اشاره میکنیم؛
👈«وَ لا يَحْزُنْكَ الَّذِينَ يُسارِعُونَ فِي الْكُفْرِ إِنَّهُمْ لَنْ يَضُرُّوا اللَّهَ شَيْئاً يُرِيدُ اللَّهُ أَلَّا يَجْعَلَ لَهُمْ حَظًّا فِي الْآخِرَةِ وَ لَهُمْ عَذابٌ عَظِيمٌ»
كسانى كه در راه كفر، شتاب مىكنند، تو را غمگين نسازند! به يقين، آنها هرگز زيانى به خداوند نمىرسانند. و خدا مىخواهد آنها را به حال خودشان واگذارد؛ و در نتيجه، بهرهاى براى آنها در آخرت قرار ندهد. و براى آنها مجازات بزرگى است!»
👈«وَ مَنْ كَفَرَ فَلا يَحْزُنْكَ كُفْرُهُ إِلَيْنا مَرْجِعُهُمْ فَنُنَبِّئُهُمْ بِما عَمِلُوا إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ بِذاتِ الصُّدُورِ • نُمَتِّعُهُمْ قَلِيلًا ثُمَّ نَضْطَرُّهُمْ إِلى عَذابٍ غَلِيظٍ»
و كسى كه كافر شود، كفر او تو را غمگين نسازد؛ بازگشت همه آنان به سوى ماست و ما آنها را از اعمالى كه انجام دادهاند و نتايج شوم آن باخبر خواهيم ساخت؛ خداوند به آنچه درون سينههاست آگاه است. ما اندكى آنها را از متاع دنيا بهرهمند مىكنيم، سپس آنها را به تحمل عذاب شديدى وادار مىسازيم!»
👈«يُرِيدُونَ لِيُطْفِئُوا نُورَ اللَّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَاللَّهُ مُتِمُّ نُورِهِ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ»
آنان میخواهند نور خدا را با دهان خود خاموش سازند؛ ولی خدا نور خود را کامل میکند هر چند کافران خوش نداشته باشند!
👈«إِذَا جَاءَ نَصْرُ اللَّهِ وَالْفَتْحُ وَرَأَيْتَ النَّاسَ يَدْخُلُونَ فِي دِينِ اللَّهِ أَفْوَاجًا فَسَبِّـحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ وَاسْتَغْفِرْهُ ۚ إِنَّهُ كَانَ تَوَّابًا »
هنگامی که یاری خدا و [آن] پیروزی فرا رسد و مردم را ببینی که گروه گروه در دین خدا درآیند پس پروردگارت را همراه با سپاس و ستایش تسبیح گوی، و از او آمرزش بخواه، که او همواره توبه پذیر است.
👈«يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا مَنْ يَرْتَدَّ مِنْكُمْ عَنْ دِينِهِ فَسَوْفَ يَأْتِي اللَّهُ بِقَوْمٍ يُحِبُّهُمْ وَيُحِبُّونَهُ أَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ أَعِزَّةٍ عَلَى الْكَافِرِينَ يُجَاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَلَا يَخَافُونَ لَوْمَةَ لَائِمٍ ۚ ذَٰلِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَنْ يَشَاءُ ۚ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ»
ای کسانی که ایمان آوردهاید! هر کس از شما، از آیین خود بازگردد، (به خدا زیانی نمیرساند؛ خداوند جمعیّتی را میآورد که آنها را دوست دارد و آنان (نیز) او را دوست دارند، در برابر مؤمنان متواضع، و در برابر کافران سرسخت و نیرومندند؛ آنها در راه خدا جهاد میکنند، و از سرزنش هیچ ملامتگری هراسی ندارند. این، فضل خداست که به هر کس بخواهد (و شایسته ببیند) میدهد؛ و (فضل) خدا وسیع، و خداوند داناست.
☜نکته تفسیری در مورد آیه فوق؛
«رُويَ أنّ النبيّ صلى الله عليه و آله سُئلَ عن هذهِ الآيةِ : يا أيُّها الّذينَ آمَنوا مَنْ يَرْتَدَّ مِنكُم عَن دِينِهِ فسَوفَ يَأتِي اللّه ُ بقَومٍ يُحِبُّهُم و يُحِبُّونَهُ··· فَضَربَ بيَده على عاتِقِ سلمانَ فقالَ ـ : هذا و ذَوُوهُ ··· لو كانَ الدِّينُ مُعَلّقا بالثُّريّا لَتَناوَلَهُ رِجالٌ مِن أبناءِ فارِسَ»
روايت شده كه پيامبر خدا صلى الله عليه و آله ـ در پاسخ به سؤال از آيه «اى كسانى كه ايمان آورده ايد! هر كس از شما از دين خود برگردد بزودى خدا مردمى را مى آورد كه آنها را دوست مى دارد و آنان نيز او را دوست مى دارند ···»، در حالى كه به شانه سلمان مى زد ـ فرمود : [آنان] اين مرد و هموطنان اويند. . . اگر دين به ثريّا آويخته باشد، مردانى از ايرانيان به آن دست يابند.(۱)
شعر
ما را نبی«قبیله ی سلمان» خطاب کرد
روی غرورو غیرت ما هم حساب کرد
ما شیعیان حیدر،و ما پر اراده ایم
ما مثل کوه پشت علی ایستاده ایم
از جمعه ای بترس که روز سوارهاست
پشت سر امام زمان ذوالفقارهاست
⬅️منبر های مرتبط
راز موفقیت پیامبر(۱)
https://eitaa.com/menbare_tollab/19516
تکالیف ما در قبال پیامبر
https://eitaa.com/menbare_tollab/22483
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.مجمع البيان ،ج۳،ص۳۲۱.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🌺 منبرهای مناسبتی ویژه ایامالله دهه فجر
از انقلاب اسلامی تا انقلاب جهانی حضرت مهدی( به مناسبت دهه فجر)
https://eitaa.com/menbare_tollab/19204
تأملی در آرمان های مقدس( به مناسبت ۲۲ بهمن)
https://eitaa.com/menbare_tollab/19390
ولادت و مقامات امام حسین (ع)
#منبر_بیست_دقیقه_ای
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
💠ماجرای ولادت
[ایجاد انگیزه]
امام زین العابدین علی بن الحسين عليه السلام، از اسماء بنت عُمَيس چنين نقل میكند:
«من در ولادت حسن و حسين (ع)، قابلهی جده ات ـ فاطمه (ع) ـ بودم... وقتی حسين (ع) به دنيا آمد، رسول خدا (ص)به سراغ من آمد و فرمود:ای اسماء! فرزندم را بياور.
من حسين را در پارچهی سفيدی پيچيدم و او را به دست رسول خدا (ص) دادم. پيامبر در گوش راست او اذان و در گوش چپ او اقامه گفت و در دامنش نهاد و گريست.
عرض كردم. پدر و مادرم به قربانت! چرا گريه میكني؟!
فرمود: بر اين پسرم.
عرض كردم: او كه هم اكنون به دنيا آمده است.
فرمود:ای اسماء! اين پسرم را گروه ستمگران میكشند. خداوند شفاعتم را به ايشان نرساند.
آنگاه فرمود:ای اسماء! اين مطلب را به فاطمه مگو، چون او تازه فرزند به دنيا آورده است....».
پیامبر (ص) پيوسته روز ميلاد حسين (ع) را تبريك میگفت تا شايد اين خبر از مادر ريحانه اش كه تازه فارغ شده است مكتوم بماند.
آيا با همهی كوشش ها، اين راز (دردناك) از زهرای مرضيّه مكتوم ماند؟!
نه به خدا سوگند! چگونه پوشيده بماند در حالی كه هر روز گروه فرشتگان شرفياب میشدند و خبر شهادت حسين عزيز را میآوردند و ماتم او را ساعت به ساعت تازه میكردند.
از اين بالاتر در اخبار متعدّدی آمده است كه: حضرت زهرا (ع) هنگامی كه به حسين (ع) حامله بود، بلكه قبل از آن نيز خبر شهادتش را میدانست. امّا بنا بر مصالحی پيامبر (ص) به اسماء بنت عميس فرمود: هنگام تولد حسين (ع)خبر شهادت او را به مادرش فاطمه مگو و غم كشته شدن فرزندش را در اين ساعت ياد آوريش مساز.
شاعر توانا آقای چايچيان (حسان)، شب تولد امام حسين (ع) و شادی توأم با غم پيامبر گرامی اسلام (ص) را در اشعاری زيبا ترسيم نموده است:
🌸شعر
شمع ميخندد و شوق رخ جانان دارد
اشكها بين كه از اين خنده به دامان دارد
شمع از اشك و گل از ژاله شود زيباتر
خنده با دیده تر جلوه دوچندان دارد
شمع ميخندد و مي گريد و شاد است و غمين
اين چه حالي است كه در محفل خوبان دارد
نور شادي به هم آميخنه با حالت غم
كه به لبخند عيان غصه پنهان دارد
شمع نور ازلي قلب همايون نبي است
كه دل هر بشري نور خود از آن دارد
اين چه رازي است خدايا كه محمد امروز
لب پر خنده ولي دیده گريان دارد
داني از چيست كه احمد شب ميلاد حسين
غم و شادی به هم از ديدن جانان دارد
شاد از اين است كه آخر ثمر عشق رسيد
آمد آن فرد كه بر جامعه رجحان دارد
آمد آن سوخته دل غنچه پيوسته بهار
كه از او چشم فلك اشك چو باران دارد
آمد آن سایه رحمت كه پناه همه اوست
هر كجا روی كند ميل به احسان دارد
آمد آن لاله خونين رخ صحراي بلا
كه به دل داغ ز هفتاد و دو قربان دارد
ميزبان دو جهان فاطمه را مهمان است
نازم آن بخت كه از اين كوكب رخشان دارد
نور سيناست كه مدهوش از او موسي شد
پور زهراست كه عشاق فراوان دارد
دم عيسي همه از خاك شفا خانه اوست
كه به هر درد و غمي چاره و درمان دارد
اين حسين است كه با اين همه آيات جمال
روي دامان نبي جلوه قرآن دارد
اين حسين است كه با حشمت ثار اللهي
خاتم دولت صد ملك سليمان دارد
اين حسين است كه با پيرهني خون آلود
صد چو يعقوب اسير غم هجران دارد
اين حسين است كه گيسوي علي اكبر او
رشتة انس به دلهاي پريشان دارد
اين حسين است كه سر لشكر همت او
تشنه لب دست فشان مشك به دندان دارد
اين حسين است كه از خواهر سر گردانش
خيمه عشق به پا مانده و سامان دارد
قهرمان است حسين و زده بر سينه نشان
ز لب اصغر خود لعل بدخشان دارد
پر هياهو كند از مقدم خود محشر را
او كه از جانب حق اذن به غفران دارد
👌نکته
با توجه به شبهه افکنی های زیاد در مورد اخبار عجیب و غیبی شهادت امام حسین (ع) که از هنگام ولادت آن حضرت صورت گرفته برخی از منابع معتبر شیعه و سنی در این خصوص تقدیم می گردد:
👈خبر شهادت امام حسين (ع) هنگام ولادت در منابع شیعه
۱. اصول كافي، ج۲، ص ۳۶۴.
۲. راه ما راه و روش پيامبر ماست، علامه اميني، ترجمهی محمدباقر شريف موسوی همداني.
۳.المناقب ، بن شهرآشوب، ج۴، ص۷۸.
۴ ـ بحارالانوار، علامهی مجلسي، ج ۴۳، ص ۲۳۹.
👈خبر شهادت امام حسين (ع)هنگام ولادت در منابع سنی
۱. الجامع الصحيح و هو سنن الترمذي، محمد بن عيسی بن سوره، چاپ دارالفكر بيروت، ج ۵، ص۶۱۴.
۲ . صحيح البخاري،چاپ دارالفكر، بيروت، ج ۴، ص۲۱۶.
🔻در ادامه به برخی مقامات سیدالشهدا(ع) اشاره می شود؛🔺
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️مقام رضایت و صبر
یکی از مقامات حضرت ابا عبدالله (ع) که از بارزترين ويژگيها و اوصاف زیبا و سیره علمی آموزنده آن حضرت حکایت می کند اين است كه در تمام زندگي، گفتار و رفتار و كردارش طبق رضايت حق و در مسير الهی بود. جز از رضای خدا دم نزد و جز خدا نديد و جز سخن خدا نشنيد و راستی كه او به تمام معنی يك بنده سراپا تسليم الهی بود. به نمونه هايی در اين رابطه اشاره میشود:
➖ امام حسين (ع)در كنار قبر پيامبر اكرم (ص) به درگاه خداوند عرض میكند: «اَللّهُمَ اِنّی اُحِبُّ المَعرُوف وَ انکِرُ المُنکَرَ وَ اَسأَلُکَ یا ذَاالجَلالِ وَ الاِکرامِ بِحَقِّ هذَا القَبرِ وَ مَن فیهِ اِلّا اختَرتَ لی ما هُوَ لَکَ رِضیً وَ لِرَسُولِک َرِضیً»
خدايا! براستی من معروف را دوست دارم و منكر را زشت میدارم.ای خدای بزرگ و بزرگوار! من از تو میخواهم به حق اين قبر [پيامبر اكرم] و كسی كه درون آن است، كه برای من در اين قيام آنچه رضايت تو و پيامبرت در آن است پيش آوری.
مقتل خوارزمی، ج۱، ص ۱۸۶.
➖ پس از آنكه امام حسين (ع) از مدينه به سوی مكه حركت كرد، در مكه سخنان زيادی ايراد فرمود. در يكی از آنها فرمود: «الحمد لله وما شاء الله ولا قوة الا بالله... رضی الله رضانا اهل البيت نصبر علی بلائه»سپاس برای خداست، آنچه خدا بخواهد [همان خواهد بود] و قوتی جز برای خدا نيست...، خشنودی خدا، خشنودی ما اهل بيت است و در مقابل بلای او صبر میكنيم.»
➖ هنگامی كه تير به سينه حضرت اصابت كرد و به زمين افتاد فرمود: «بسم الله وبالله وفی سبيل الله وعلی ملة رسول الله» به نام خدا و به ياد خدا و در راه خدا و بر دين رسول خدا [شهيد میشوم] .»
در عبارات فوق خدامحوري، رضايت الهي، و خشنودی به رضايت خداوند موج میزند.
🌸شعر
الهی در رهت از سرگذشتم
هم از عون و هم از جعفر گذشتم
رضا دادم تنم بیسر بگردد
ستوران بر همه پيكر بگردد
رضا دادم كه اكبر كشته گردد
تن پاكش به خون آغشته گردد
زكينه پيكرم پامال گردد
زعشقت سر زنی بر دار گردد
👌چنانچه اشاره شد امام حسین(ع) در اوج مقام رضایت بود ، که او در مقام نفس مطمئنه است و این مقام بالاتر از مقام صبر است چرا که صبر اگر چه مقام عظیمی است اما در مقابل مقام رضایت و خشنودی و استقبال از امتحان های سخت الهی مقام متوسط محسوب می شود.
چرا که صبر و شکیبایی زمانی مطرح است که بر امر ناگوار تحمل کنی اما اگر از امتحان الهی استقبال کنی و رضایت و خشنودی داشته باشی صبر مطرح نیست[فتدبر]
اما او بزرگترین آموزگار صبر و شکیبایی است که در سخت ترین شرایط یاران را با بهترین عبارات به صبر دعوت فرموده اند.
➖ خطاب به ياران با چهرهای گشاده و با نفس آرام فرمود: «صَبْراً بَنِي الْكِرامِ، فَمَا الْمَوْتُ إِلاّ قَنْطَرَةٌ تَعْبَرُ بِكُمْ عَنِ الْبُؤُسِ وَ الضَّرّاءِ إِلَى الْجِنانِ الْواسِعَةِ وَ النَّعيمِ الدّائِمَة»
ای فرزندان كرامت و شرف! شكيبا باشيد، مرگ پلی بيش نيست كه ما را از مشكلات و سختيها به سوی بهشت وسيع و نعمتهای جاويدان عبور میدهد.»
➖آن گاه كه به درب خيمه زنها آمده و فرياد كشيد: سكينه، فاطمه، زينب،ام كلثوم، خداحافظ من هم رفتم، زنها و بچهها شروع به گريه كردند، حضرت خطاب به سكينه فرمودند: «يا نور عينی... فاصبری علی قضاء الله ولا تشكی فان الدنيا فانية والآخرة باقية؛ ای نور چشمم!... پس بايد بر تقديرات الهی صبر كنی و شكوه نكني؛ چرا كه دنيا ناپايدار و آخرت ماندگار است.»
➖امام حسین(ع) خواهرش زینب(ع) را با این عبارات به صبر دعوت میکنند؛
«یا أُخَیَّةُ اِتَّقی اللّهَ وَ تَعَزّی بِعَزاءِ اللّهِ، وَ اعْلَمی أَنَّ أَهْلَ الاَرْضِ یَمُوتُونَ، وَ أَنَّ أَهْلَ السَّماءِ لا یَبْقُونَ، وَ أَنَّ کُلَّ شَىْء هالِکٌ إِلاّ وَجْهَ اللّهِ الَّذِی خَلَقَ الاَرْضَ بِقُدْرَتِهِ، وَ یَبْعَثُ الْخَلْقَ فَیَعُودُونَ، وَ هُوَ فَرْدٌ وَحْدَهُ، ...».
خواهرجان! تقواى خدا را پیشه ساز و به شکیبایى الهى خود را تسلّى بده و بدان که همه زمینیان مى میرند، و اهل آسمان نمى مانند و همه چیز جز ذات پاک آفریدگار، فانى شوند، همان خدایى که با قدرت خود، زمین را آفرید و خلایق را بر مى انگیزد و همه به سوى او باز مى گردند و او یگانه بى همتاست.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️مقام عبودیت
یکی از مقامات وجود مقدس حضرت امام حسین (ع) مقام عبودیت آن حضرت است که لقب «ابا عبدالله» به یک معنی آموزگار بندگی و عبودیت است.
عبادت و عرفان، روح و روان بندگان را با قدرت بیمنتهای الهی و باكمال مطلق پيوند میدهد از این روست که فرموده اند؛«العُبودِيَّةُ جَوهَرَةٌ كُنهُها الرُّبوبيّةُ» عبوديّت گوهرى است كه باطن آن ربوبيّت است.(۵)
👈در مقام عبودیت حضرت ابا عبدالله نکاتی تقدیم می شود؛
➖دعای عرفه ، نمونهای از عرفان آن سيمای ملكوتی است؛ آنجا كه به درگاه خداوند عرض میكند:
«ماذا وَجَدَ مَن فَقَدَكَ؟ ومَا الَّذي فَقَدَ مَن وَجَدَكَ ؟ لَقَد خابَ مَن رَضِيَ دونَكَ بَدَلاً، ولَقَد خَسِرَ مَن بَغى عَنكَ
مُتَحَوِّلاً»
پروردگارا! چه يافت آنكه تو را گم كرد؟ و آنكه تو را يافت ديگر چه گم كرده است؟ مطمئنا آن كسی كه به ديگری به جای تو راضی شد زيانكار است و آنكه از تو روی گرداند در خسران خواهد بود!»
➖عصر روز تاسوعا عمرسعد فرمان حمله داد. حضرت ابوالفضل (ع) از سوی امام حسين عليه السلام مامور گرديد تا شب عاشورا را از جفاكاران ستم پيشه مهلت بگيرد و جنگ به روز بعد موكول شود.
حضرت اباعبدالله (ع) انگيزه خويش را از تاخير انداختن جنگ، به برادرش عباس عليه السلام چنين بيان داشت:
«اِرْجِعْ اِلَيْهِمْ فَاِنْ اسْتَطَعْتَ اَنْ تُؤَخِّرَهُمْ اِلى غَدْوَةٍ وَتَدْفَعَهُمْ عَنّا الْعَشِيَّةَ لَعَلَّنا نُصَلّى لِرَبِّنَا الْلَّيْلَةَ وَنَدْعُوَهُ وَنَسْتَغْفِرَهُ، فَهُوَ يَعْلَمُ اَنِّى قَدْ كُنْتُ اُحِبُّ الصَّلاةَ لَهُ وَتِلاوَةَ كِتابِهِ وَكَثْرَةَ الدُّعاءِ وَالاِسْتِغْفارِ»
برادرم عباس! جانم به فدايت، سوار شو... به سوی آنان برو و اگر توانستی جنگ را تا صبح فردا به تاخير انداز و امشب آنان را از ما دور كن، شايد ما بتوانيم امشب در پيشگاه پروردگارمان به نماز و دعا و استغفار بپردازيم، او خوب میداند كه من پيوسته نماز برای او و تلاوت قرآنش و بسيار دعا كردن و طلب آمرزش خواستن از درگاهش را دوست داشتهام.»
➖ در مورد عبادت امام حسین(ع) و یاران در شب عاشورا نوشته ؛«باتَ الحسينُ واصحابُه تِلكَ الليلةُ وَ لَهُم دَویٌّ كَدَویِّ النحلِ ما بينَ راكعٍ و ساجدٍ و قائمٍ و قاعدٍ» شب عاشورا امام حسين و يارانش بيدار ماندند و صدايی چون نغمه زنبورهای عسل داشتند. آنان در حال ركوع و سجود و قيام و قعود بودند.»
➖ هنگامی كه در ظهر عاشورا ابوثمامه صيداوی به حضور آن حضرت آمده و در اوج جنگ با دشمن عرضه داشت: يااباعبدالله! فدايت شوم، گرچه اين مردم با حملات و هجومهای پی درپی خود به تو نزديك شده و میخواهند تو را به شهادت برسانند، اما به خدا سوگند! تا مرا نكشتهاند نمیتوانند به تو آسيبی برسانند. دوست دارم در حالی به ملاقات پروردگارم بشتابم كه اين آخرين نمازم را هم به مامت شما خوانده باشم. با شنيدن سخنان ابوثمامه، امام به آسمان نگاه كرده و فرمود: «ذَکَّرْتَ الصَّلاهَ، جَعَلَکَ اللّهُ مِنَ الْمُصَلِّینَ الذّاکِرینَ! نَعَمْ، هذا اَوَّلُ وَقْتِها»
نماز را ياد كردي، خداوند متعال تو را از نمازگزارانی كه به ياد خدا هستند قرار دهد. بلی الان اول وقت نماز است.»
سپس امام فرمود: لحظاتی از دشمن آتش بس بخواهيد؛
«سَلُوهُمْ اَنْ یَکُفُّوا عَنّا حَتّی نُصَلِّیَ»
ولی هنگامی كه دشمن آتش بس موقتی را نپذيرفت سالار شهيدان در مقابل باران تير دشمن به نماز ايستاد. زهيربن قين و سعيدبن عبدالله حنفی برای محافظت امام پيشاپيش ايستاده و سينه هايشان را در مقابل تيرهای دشمن سپر قرار دادند و حضرت به همراه ياران باقی مانده خود، نماز ظهر عاشورا را به پا داشت.
سعيد كه در مركز خطر ايستاده بود، تيرهای دشمن را با دست و صورت و سينه اش دفع میكرد. هنگامی كه نماز به پايان رسيد، او با بدنی خونين به زمين افتاد.
و در حالی كه نفسهای آخر را میكشيد چشمانش را گشوده و با تبسمی مليح به سيمای امام حسين (ع) نگريست و در همان لحظه به امام عرض كرد: «اوفيت يابن رسول الله!ای پسر رسول خدا! آيا من [به عهد خود] وفا كردم.»
سرور آزادگان از جان نثاری و فداكاری سعيد تقدير نموده و با لحنی رضايت آميز فرمود: «نعم اَنتَ اَمامی فی الجنة؛ بلی تو در بهشت پيشاپيش من خواهی بود.»
سيد بن طاووس نوشته است: هنگامی كه تيرهای بدنش را شمردند، به غير از جراحات نيزه و شمشير،۱۳ تير به دست و صورت و سينه سعيد بن عبدالله حنفی اصابت كرده بود.
➖ آنگاه كه صورت خونين به خاك گذاشت و آخرين سجده اش را بجا آورد، فرمود: «بسم الله وبالله وفی سبيل الله وعلی ملة رسول الله.»
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️مقام ابرار
یکی دیگر از مقامات امام حسین(ع) طبق آنچه در سوره انسان اشاره شده مقام ابرار است
«إِنَّ الْأَبْرَارَ يَشْرَبُونَ مِنْ كَأْسٍ كَانَ مِزَاجُهَا كَافُورًا ...وَيُطْعِمُونَ الطَّعَامَ عَلَىٰ حُبِّهِ مِسْكِينًا وَيَتِيمًا وَأَسِيرًا»
➖حضرت امام حسين (ع) آن قدر كمك و خدمترسانی به فقراء داشت كه پشت و بازويش زخم شده بود. از شعيب بن عبدالرحمان خزاعی نقل شده است كه: «وجد علی ظهر الحسين بن علی يوم الطف اثر فسالوا زين العابدين عن ذلك فقال: مما كان ينقل الجراب علی ظهره الی منازل الارامل واليتامی والمساكين»
بر پشت امام حسين (ع) در روز عاشورا اثر [زخمي] يافت شد، پس از امام زين العابدين (ع) درباره آن سؤال كردند، حضرت فرمود: [اين اثر] مربوط به انتقال بارها است كه حضرت [شبانه] به منزل بیسرپرستها و يتيمان و فقيران میبرد.»
🔻در ادامه ماجراهایی از نیکو کاری و احسان های زیبای امام حسین(ع) تقدیم می شود؛🔺
💠داستان
مردی از انصار نزد امام حسين (ع) آمد. میخواست نياز خود را مطرح كند، ولی امام حسين (ع)به او فرمودند: «يَا أَخَا اَلْأَنْصَارِ صُنْ وَجْهَكَ عَنْ بِذْلَةِ اَلْمَسْأَلَةِ وَ اِرْفَعْ حَاجَتَكَ فِي رُقْعَةٍ فَإِنِّي آتٍ فِيهَا مَا سَارَّكَ إِنْ شَاءَ اَللَّهُ»
ای برادر انصاري! آبرويت را از اينكه آشكارا درخواست كنی نگهدار و درخواست خود را به صورت كتبی عرضه كن، و من نيز طوری عمل میكنم كه زمينه شادی و خوشحالی تو فراهم شود، ان شاءالله.»
آن مرد به حضرت چنين نوشت:ای اباعبدالله! فلانی از من پانصد دينار [سكه طلا] طلبكار است و برای دريافت آن پافشاری میكند. با او گفتگو فرماييد تا زمان ميسر شدن مهلت دهد.
هنگامی كه امام حسين (ع) نامه را خواند، به منزل خود رفته، كيسهای كه در آن هزار دينار بود آورد و به او داد و سپس فرمود: «پانصد سكه آن را به قرضت بده و پانصد سكه ديگر را كمك خرج زندگی خود ساز و حاجت خود را فقط با سه گروه مطرح كن: ديندار، جوانمرد، و ريشه دار [و آن كه از نظر خانوادگی اصالت دارد] . اما ديندار برای حفظ دين خود حاجت تو را برآورده میسازد و جوانمرد از مردانگی خود شرم میكند و انسان ريشه دار میداند كه تو با اين رو انداختن به او، از آبرويت مايه گذاشتي، لذا با برآوردن نيازت آبروی تو را حفظ میكند.»
⬅️به جهت همين حفظ آبروی افراد بود كه تمام ائمه ما از جمله امام حسين (ع) شبانه و مخفيانه و سر و صورت بسته به فقرا كمك میكردند.
🌸شعر
از تلخی سوال کسانی که واقفند
مهلت به لب گشودن سائل نمی دهند
💠داستان
روزی امام حسين عليه السلام برای عيادت «اسامة بن زيد» به خانه او رفت كه سخت بيمار بود، وقتی نگاه او به امام افتاد آهی كشيد و از اندوه خود ياد كرد. حضرت فرمودند: «وما غمك يا اخي؟ای برادر! چه اندوهی داري؟»
اسامه عرض كرد: اندوه من قرض فراوان است. من شصت هزار درهم بدهكارم. حضرت فرمودند: «ادای دين تو بر عهده من است.» اسامه گفت: میترسم از دنيا بروم و قرض من پرداخت نگردد. حضرت فرمودند: «لن تموت حتی اقضيها عنك؛ پيش از آنكه مرگ تو فرا برسد من قرض تو را میپردازم.»
💠داستان
امام حسن علیه السلام به بیرون از مدینه رفت و شبی را بر چوپانی میهمان شد. او از حضرت كمال پذیرایی را نموده و هنگام صبح، امام را به سوی مدینه بدرقه كرد. حضرت مجتبی علیه السلام به او فرمود: اگر به مدینه آمدی، سراغ ما بگیر كه در خدمت تو باشیم. آن چوپان به مدینه آمد و به خدمت امام حسین (ع) رسید، به گمان اینكه امام حسن (ع) است، و عرضه داشت: من همان چوپانی هستم كه فلان شب میهمان ما شدید و فرمودید كه در مدینه به خدمتتان برسم.
امام حسین (ع) از گفتههای چوپان فهمید كه برادرش امام مجتبی (ع) میهمان او بوده است. از او پرسید: تو چوپان چه كسی هستی؟ گفت: فلانی. امام پرسید: چند رأس گوسفند در
اختیار داری؟ گفت: سیصد رأس.
امام حسین (ع) ارباب او را دعوت كرده و با رضایت وی، گوسفندان و چوپان را كه غلام او بود، خریداری كرد. آنگاه چوپان را بخاطر نیك رفتاریش با امام حسن (ع)آزاد كردو تمام گوسفندان را به او بخشید.
سپس فرمود: «اِنَّ الَّذی باتَ عِنْدَكَ اَخی وَقَدْ كافَأْتُكَ بِفِعْلِكَ مَعَهُ» آنكه در آن شب میهمان تو بود، برادرم امام حسن بود. اكنون اینها را در مقابل كاری كه با او كردی قرار دادم..»
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.معالی السبطین،ج۱،ص۷۴.
۲.مقتل خوارزمی، ج۱، ص ۱۸۶.
۳.بحار الانوار،ج۴۴،ص۲۹۷.
۴.همان،ج۴۵،ص۳
۵.مصباح الشريعة ،ص۵۳۶.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
📣قابل توجه داوطلبان آزمون مشاغل کیفیت بخشی وزارت آموزش و پرورش
♦️براساس توافق صورت گرفته بین وزارت آموزش و پرورش و سازمان اداری استخدامی، تغییراتی در نگارش اولیه منتشر شده بوجود آمده است. لذا با توجه به حجم تغییرات صورت گرفته نگارش جدید (به تاریخ 19 بهمن 1402) جهت اطلاع داوطلبان گرامی منتشر میشود.
🔻خلاصه تغییرات بوجود آمده عبارتند از:
🔸الف) ایجاد 110 عنوان ردیف شغلی جدید که در صفحات 50 تا 53 دفترچه (ردیفهای 20001 تا 20110) درج شده است.
🔹ب) ایجاد تغییرات در ظرفیت پذیرش تعدادی از ردیفهای شغلی نگارش اولیه
🔸ج) تغییر در جنسیت پذیرش برخی شغل محلها
🔹د) اضافه شدن مبحث وصیتنامه سیاسی الهی حضرت امام خمینی (ره) به منابع آزمون عمومی
🔸ه) اضافه شدن رشته تحصیلی مامایی (کارشناسی و کارشناسی ارشد) به شرایط احراز مشاغل
♦️به منظور ایجاد تغییرات در پورتال ثبتنام، فرآیند ثبتنام از ساعت 19 لغایت 20:30 روز پنجشنبه (19 بهمن) متوقف خواهد شد.
♦️ضمنا شرکت کنندگان و داوطلبانی که قبلا در آزمون ثبتنام نمودهاند، میتوانند تا آخرین روز ثبتنام با مراجعه به سامانه نسبت به ویرایش اطلاعات ثبتنامی اقدام نمایند.
♦️بدیهی است نگارش منتشر شده جدید ملاک عمل در کلیه مراحل آزمون خواهد بود و اطلاعات مندرج در نگارش قبلی فاقد اعتبار میباشد.
➕لینک ثبتنام و ویرایش اطلاعات:👇
🌐 https://medu.hrtc.ir/hrt
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
#خبر_خوش
🌺 بلاخره یارانه جدید دولت کی واریز میشه و چجوری میتونیم خرجش کنیم؟
👇👇
https://eitaa.com/joinchat/1896218762Cbd1a27b7b0
جزئیات کامل مبلغ و نحوه استفاده و زمان واریز
منبرهای مناسب این ایام
🔹صد منبر کوتاه در ویژگیهای منتظران
https://eitaa.com/menbare_tollab/22708
🔸آخرالزمان و آخرین امتحان ها
https://eitaa.com/36725524/33
🔹تلاش مضاعف شیطان در آخرالزمان
https://eitaa.com/menbare_tollab/18219
🔸ملاحم(فتنه های آخرالزمان)
https://eitaa.com/menbare_tollab/19028
🔹ولادت حضرت علی اکبر و روز جوان
https://eitaa.com/menbare_tollab/19735
🔸نیمه شعبان ولادت امام زمان(عج)
https://eitaa.com/menbare_tollab/19781
🌺منبرهای جدید نیز به زودی تقدیم می شود
علی اکبر ،الگوی جوان مسلمان
#منبر_پانزده_دقیقه_ای
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
🌺شعر
ای طلعت زیبای تو عکس جمال لم یزل
وی غرۀ غرای تو آئینۀ حسن ازل
ای درۀ بیضای تو مصباح راه سالکان
وی لعل گوهر زای تو مفتاح اهل عقد و حل
ای غیب مکنون را حجاب زان گیسوی پر پیچ و تاب
وی سر مخزون را کتاب زان خط خالی از خلل
پیش قد دلجوی تو طوبی گیاه جوی تو
ای نخلۀ طور یقین وی دوحۀ علم و عمل
روح روان عالمی جان نبی خاتمی
طاوس آل هاشمی ناموس حق عزوجل
در صولت و دل حیدری زانرو علی اکبری
در صف هیجا صفدری درگاه جنگ اعظم بطل
در خلق و خلق و نطق و قیل، ختم نبوت را مثیل
ای مبدء بیمثل و بی مانند را نعم المثل
ای تشنۀ بحر وصال، سرچشمۀ فیض و کمال
سرشار عشق لایزال، سرمست شوق لم یزل
کردی چه با تیغ دوس در عرصۀ میدان گذر
بر شد ز دشمن الحذر و ز دوست بانگ العجل
ای شاه اقلیم صفا سرباز میدان وفا
بادا علی الدنیا العفا بعد از تو ای میر اجل
ای سرو آزاد پدر ایشاخ شمشاد پدر
ناکام و ناشاد پدر ای نو نهال بی بدل
زینب شده مفتون تو آغشته اندر خون تو
لیلی ز غم مجنون تو، سر گشتۀ سهل و جبل
💠نقل ماجرای تاریخی
[ایجاد انگیزه]
خوارزمى مورّخ معروف نقل مى کند: هنگامى که امام حسین(ع) به منزل «ثعلبیّه» رسید. موقع ظهر بود امام(ع) در آنجا فرود آمد، خواب سبکى وى را فرا گرفت. سپس گریان از خواب برخاست. فرزندش على بن حسین(ع) عرض کرد: پدرجان! سبب گریه تو چیست؟ خداوند دیدگانت را گریان نکند. امام(ع) پاسخ داد: «یا بُنَىَّ إِنَّها ساعَةٌ لا تُکْذَبُ فیهَا الرُّؤْیا، فَأُعْلِمُکَ أَنِّی خَفَقْتُ بِرَأْسِی خَفْقَةً فَرَأَیْتُ فارِساً عَلى فَرَس وَقَفَ عَلَىَّ فَقالَ: یا حُسَیْنُ! إِنَّکُمْ تَسْرَعُونَ الْمَسیرَ وَ الْمَنایا بِکُمْ تَسْرَعُ إِلَى الْجَنَّةِ; فَعَلِمْتُ أَنَّ أَنْفُسَنا نُعِیَتْ إِلَیْنا»؛ فرزندم! این زمان، ساعتى است که خواب آن دروغ نیست. در خواب دیدم اسب سوارى در برابرم ایستاد و گفت: «اى حسین! شما شتابان مى روید و مرگ با شتاب شما را به بهشت مى برد!»، پس دانستم که از مرگ ما خبر مى دهد
على اکبر عرض کرد: « یا أَبَتِ لا اَراکَ اللهُ السوءَ أَفَلَسْنا عَلَى الْحَقِّ » پدر جان! خدا بده نده . آیا ما بر حق نیستیم؟
امام فرمود: «بَلى یا بُنَىَّ وَالَّذِی إِلَیْهِ مَرْجَعُ الْعِبادُ!»؛ آرى، فرزندم! سوگند به خدایى که بازگشت همه بندگان به سوى اوست، بر حقّیم.
على اکبر عرض کرد: «إذاً لاَ نُبالی بِالْمَوتِ»؛ پس، از مردن باکى نداریم.
امام حسین(ع) فرمود: «جَزاکَ اللّهُ یا بُنَىَّ خَیْرَ ما جَزى بِهِ وَلَداً عَنْ والِد»؛ خداوند به تو بهترین پاداشى که از ناحیه پدرى به فرزندش داده مى شود، عطا فرماید.(۱)
✅تبیین موضوع
جامعه اسلامی و به خصوص نسل جوان در جستجوی قهرمانی محبوب و اسوهای شایسته است تا اخلاق و رفتار خویش را مطابق او تنظیم نماید. بدان امید که پرتوی از کمالات وی در وجودش راه یابد و از امتیازات الگوی خویش بهره مند گردد. یک جامعه سالم و زنده که مشعل اصلاح، ترقی، توسعه فکری و فرهنگی را به دوش میکشد و در تباهیها و مفاسد کنونی که چون مردابهای متعفّن جهان را فرا گرفته، انسانهای تشنه حق را به سرچشمه معنویت و معرفت توجّه میدهد، در صورتی میتواند در این راه موفق شود که در جهت بهبود وضع فکری و روحی جوانان اهتمام ورزد.
به طور مسلم بزرگترین و مؤثرترین عامل که جوانان را به سوی معارف دینی و افتخارات معنوی سوق میدهد و مجد و عزّت و عظمت آنان را میسر میسازد و روح ایمان و فداکاری را در اعماق وجودشان احیا میکند، معرفی ابعاد زندگی اسوههای فضایل و جلوههای مکارم است. آری، باید برای تقویت عرق دینی و ترویج سنّتهای نیکو در میان نسل جوان از ارادههای نیرومند و همّت طلایه داران عظمتهای معنوی استمداد طلبید که حضرت علی اکبر یکی از این چهره هاست.
از این رو شمّهای از زندگی حضرت علی اکبر (ع) مورد اشاره قرار می گیرد.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️نام های زیبای علی اکبر
حضرت علی اکبر (ع)در روز یازدهم شعبان سال سی و سوم هجرت متولد شد
پدرش سبط رسول خدا، خامس آل عبا، از مخصوصین آیه تطهیر و سید جوانان بهشت است.
مادر علی اکبر لیلی، دختر ابی مرة بن عروة بن مسعود ثقفی است.
یکی از چیزهایی که در شخصیت انسان تاثیر گذار است چگونگی انتخاب نام است.
حضرت امام حسین علیه السلام نام او را علی نامید تا نام پدر را در جامعه اسلامی برخلاف تبلیغات مسموم و شایعات امویان، احیا کند. از سنتهای ائمه این بود که برای فرزندان خود کنیه تعیین میکردند. چنانچه امام باقر علیه السلام فرموده اند: «ما برای فرزندانمان در دوران کودکی کُنیه مشخص میکنیم، زیرا بیم آن داریم که در سنین بالاتر به لقبهای ناگوار مبتلا شوند.
حضرت امام حسین علیه السلام در جهت اجرای این سنّت پسندیده کنیه ابوالحسن را ـ که کنیه پدرش میباشد برای فرزندش، علی اکبر علیه السلام، برگزید.
در آداب زیارت علی اکبر ـ که «ابو حمزه ثمالی» از امام ششم علیه السلام روایت کرده ـ آمده است که «صورت را بر قبر بگذار و بگو: «صلّی اله علیک یا اباالحسن» و این ذکر را سه مرتبه تکرار نما.»
امّا علامه مقرّم احتمال داده که علی اکبر فرزندی به نام حسن داشته و شاهد بر این ادعا را روایت احمد بن ابی نصر بزنطی میداند.
این سید شهید به لقب اکبر معروف گردید و این لقب به دلیل فزونی سن او از امام سجّاد میباشد.
✔️ تربیت دینی علی اکبر
امام حسین(ع) در وهله اول با محبتی که به فرزندش می فرمود او را در رسیدن کمال عاطفی کمک می فرمود که نوشته اند : «امام حسین علیه السلام از آن کسانی بود که به فرزندان خود محکمترین علایق و محبتها را دارند و عواطف نیرومندی دارند.»
قاعده ای که پیامبر و امامان همواره توصیه داشتند اقدام به تربیت دینی فرزندان در طفولیت بود که پیامبر می فرمود:
« مُرُوا أَوْلاَدَكُمْ بِالصَّلاَةِ وَهُمْ أَبْنَاءُ سَبْعِ سِنِينَ »کودکان خود را از سن هفت سالگی به نماز وادارید.»(۲)
طبق همین قاعده مهم امام حسین (ع) نیز به تربیت دینی فرزندش علی اکبر اهتمام داشتند.
وقتی عبدالرحمان سلمی به حضرت علی اکبر علیه السلام سوره حمد را آموخت، و علی اکبر آن سوره را به زیبایی تمام در حضور پدر قرائت کرد، امام به معلمش پول و هدایای فراوان داد و دهانش را از مروارید پر نمود. برخی از این رفتار حضرت شگفت زده شده و چنین عطایی را برای آن تلاش معلم بزرگ دانستند. دلیل آن را از امام سوم جویا شدند. حضرت فرمودند: این هدایا کجا میتواند با عطای سلمی؛ یعنی، تعلیم قرآن (آموزش سوره حمد) برابری کند که هرچه به ازای آن داده شود، ناچیز است.»
این تربیت دینی و الهی تا جایی پیش رفته که علی اکبر ، شخصیتی پیامبر گونه یافته است.
فرمود: «اَللّهُمَّ اشْهَدْ عَلی هؤُلاءِ الْقَوْمِ فَقَدْ بَرَزَ اِلَیْهِمْ غُلامٌ اَشْبَهُ النّاسِ خَلْقاً وَ خُلْقاً وَ مَنْطِقاً بِرَسُولِکَ کُنّا اِذَا اشْتَقْنا اِلی نَبِیِّکَ نَظَرْنا اِلی وَجْهِهِ؛ خداوندا! تو بر این قوم گواه باش، جوانی به مصاف آنان میرود که از نظر خلقت و خُلق و خُوی و سخن گفتن شبیهترین مردم به رسول توست، ما هرگاه مشتاق دیدار پیامبر تو میشدیم به سیمای این جوان مینگریستیم.»(۳)
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️اعتراف دشمن به فضیلت علی اکبر
حضرت علی اکبر(ع)به حدی در قلوب مردم جا گرفته بود که مخالفین هم با دیده احترام و عزّت به او مینگریستند.
روزی معاویه از اطرافيانش پرسيد: "چه كسي در اين زمان براي خلافت مسلمانان برديگران برتري دارد و براي حكمراني بر مردم از ديگران سزاوارتر است؟" اطرافیان متملق به ستايش خليفه پرداختند و او را لايق اين منصب معرفي كردند.
معاويه گفت: نه چنين نيست، «أَولَی النَّاسِ بِهَذَا الأَمرِ عَلِی بنُ الحُسَینِ بنِ عَلِی(ع) جَدُّهُ رَسَولُ اللهِ(ص)، وَ فِیهِ شُجَاعَةُ بَنِی هَاشِمِِ وَ سَخَاءُ بَنِی أُمَیةِ وَ زَهوُ ثَقِیفِِ» شايسته ترين افراد براي امر حكومت، علي اكبر فرزند حسين است كه جدّش رسول خدا است و شجاعت بني هاشم، سخاوت بني اميه و زيبايي قبيله ثقيف را در خود جمع كرده است.(۴)
✔️فضایل علی اکبر (ع)
🔸حضرت امام حسین علیه السلام به هنگام بدرقه جوانش به سوی میدان این آیه را تلاوت فرمود:
«إِنَّ اللَّهَ اصْطَفَىٰ آدَمَ وَنُوحًا وَآلَ إِبْرَاهِيمَ وَآلَ عِمْرَانَ عَلَى الْعَالَمِينَ ذُرِّيَّةً بَعْضُهَا مِنْ بَعْضٍ ۗ وَاللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ»
خداوند، آدم و نوح و آل ابراهیم و آل عمران را بر جهانیان برتری داد.آنها فرزندان و (دودمانی) بودند که (از نظر پاکی و تقوا و فضیلت،) بعضی از بعض دیگر گرفته شده بودند؛ و خداوند، شنوا و داناست (و از کوششهای آنها در مسیر رسالت خود، آگاه میباشد).
که درجاتی از پاکی و طهارت روح را برای علی اکبر علیه السلام به اثبات میرساند.
🔹هنگامی که بدن علی اکبر زخمهای فراوان خورده بود، خطاب به پدر گفت: «یا ابتاه هذا جدی رسول الله قد سقانی بکاسه الاوفی لا ظما بعدها ابدا»
پدر! این جدم رسولخداست با کاسه ای سیرابم کرد که بعد از آن تشنگی نمیباشد.
این سخنان که در لحظات آخر عمر بیان شده است حقیقت شأن و منزلت علی اکبر را تأیید میکند.
🔸امام سجاد علیه السلام بدن مطهر او را در مقبرهای مستقل در مجاورت مرقد مطهر پدرش به گونهای دفن نمود که از دیگر قبور شهدا مشخص باشد.
🔹حضرت مهدی (عج) در زیارت ناحیه مقدسه او را از نسل پاک و تبار ابراهیم (ع) دانسته، بر او و پدرش درود فرستاده است؛
السَّلامُ عَلَیکَ یا أوَّلَ قَتیلٍ مِن نَسلِ خَیرِ سَلیلٍ مِن سُلالَةِ إبراهیمَ الخَلیلِ صَلَّى اللّهُ عَلَیکَ وعَلى أبیکَ إذ قالَ فیکَ: قَتَلَ اللّهُ قَوما قَتَلوکَ، یا بُنَیَّ ما أجرَأَهُم عَلَى الرَّحمنِ وعَلَى انتِهاکِ حُرمَةِ الرَّسولِ! عَلَى الدُّنیا بَعدَکَ العَفا.
سلام بر تو، اى نخستین کُشته از تبار بهترین بازمانده از نسلِ ابراهیم خلیل؛ درود خدا بر تو و بر پدرت، آن گاه که در بارهات فرمود: «خدا بکُشد آن گروهى را که تو را کُشت. پسرم چه جرأتى بر خداى مهربان کردند و چه جسارتى در هتکِ حرمت پیامبر؛ پس از تو، خاک بر سرِ دنیا».
کأنّی بِکَ بَینَ یَدَیهِ ماثِلاً، ولِلکافِرینَ قائِلاً :
أنَا عَلِیُّ بنُ الحُسَینِ بنِ عَلِیّ
نَحنُ وبَیتِ اللّهِ أولى بِالنَّبِیّ
أطعَنُکُم بِالرُّمحِ حَتّى یَنثنَی
أضرِبُکُم بِالسَّیفِ أحمی عَن أبی
ضَرَبَ غُلامٍ هاشِمِیٍّ عَرَبِیّ
وَاللّهِ لا یَحکُمُ فینَا ابنُ الدَّعِیّ
گویى که من ، در نزد تو هستم و تو به کافران مىگویی من على، پسر حسین بن علىام. به خانه خدا سوگند که ما به پیامبر نزدیکتریم. با نیزه چنان بر شما خواهم زد که نوک آن کج شود و با شمشیر در حمایت از پدرم، شما را مىزنم، زدنِ جوان هاشمىِ عرب. به خداوند سوگند، پسر بى نسب (ابن زیاد)، حق ندارد بر ما حکمرانى کند.
👈منبر مرتبط
قبلا تقدیم شده است؛
https://eitaa.com/menbare_tollab/19735
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.مقتل الحسین خوارزمى، ج۱، ص۲۲۶.
۲.كنز العمّال ،۴۵۳۲۴.
۳.لهوف، سید بن طاوس، ص۱۱۳.
۴.مقاتل الطالبیین ابوالفرج اصفهانی، ص۵۲
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
انتظارات حضرت مهدى از شیعیان
#منبر_بیست_دقیقه_ای
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
أللّهمَّ صلِّ وَ سَلِّم، وَ زِد وَ بارِک، عَلی:
صاحبِ الدَّعوَةِ النَّبویَّة،
وَ الصَّولَةِ الحَیدریَّة،
و العِصمَةِ الفاطِمیَّة،
و الحِلمِ الحَسَنِیَّة،
و الشّجاعَةِ الحُسَینِیَّة،
و العِبادَةِ السَّجّادِیَّة،
و المآثِرِ الباقِریَّة،
و الآثار الجَعفَرِیَّة،
و العُلومِ الکاظِمیَّة،
و الحُجَجِ الرَّضَوِیَّة،
و الجُودِ التَّقَوِیَّة،
و النَّقاوَةِ النَقَوِیَّة،
و الهَیبَةِ العَسکَریَّة،
و الغَیبَةِ الإلهیَّة،
القائمِ بِالحَقِّ، و الدّاعی إلی الصِّدقِ المُطلَقِ، کَلمةِ الله، و أمانِ الله، و حُجّةِ الله، القائمِ بِأمرِ الله، المُقسِطِ لِدینِ الله، الغالِبِ لِأمرِ اللهِ، و الذّابِّ عن حَرَمِ الله، إمام السّرِّ والعَلَنِ، دافعِ الکَربِ والمِحَن، صاحبِ الجُودِ و المِنَن، الإمامِ بِالحَقِّ، أبی القاسِم محمّدِ بن الحَسن، صاحبِ العَصرِ والزَّمان، وقاطعِ البُرهان، و خَلیفةِ الرَّحمان، و شَریکِ القُرآن، و مُظهرِ الإیمان، و سیِّد الإنسِ و الجانّ، صَلَوات اللهِ و سلَامُهُ عَلیه و علیهِم أجمَعین.
🌸شعر
خبر آمد گل بی خار به دنیا آمد
عاشقان حضرت دلدار به دنیا آمد
کلهم نور نبی اند پسرهای علی
آخرین احمد مختار به دنیا آمد
یازده زاده زهرا همه شیرند و کنون
آخرین حیدر کرار به دنیا آمد
گرحسین بن علی سبط نبی شیرین است
او حسینیست که نه بار به دنیا آمد
سیزده کعبه به دور سر او می گردند
نقطه مرکز پرگار به دنیا آمد
اینکه از عشق رخش عشق به فریاد آمد
مهدی ماست که با حسن خدا داد آمد
✅بیان موضوع
امام در هر زمان و هر دوره همچون ناظر امین و طبیب دوّاری است كه همیشه بر اوضاع و احوال امّت و شیعیان خویش نظاره دارد و هرگز آنها را فراموش نخواهد كرد و در گرفتاریها و سختیها تنها نخواهد گذاشت. در این جهت، فرق نمیكند كه امام زمان علیه السلام حاضر و در منظر دیدهها باشد و یا غائب و پشت پرده.
چنان كه مهدی موعود(ع)خود میفرماید: «وَجْهُ الاِْنْتِفاعِ بی فی غَیبَتی كَالاِْنْتِفاعِ بِالشَّمْسِ اِذا غَیبَتْها عَنِ الاَْبْصارِ السَّحابُ ؛ بهره مندی [مردم] از من در [دوران] غیبتم، مانند بهره وری از خورشید است، هنگامی كه ابرها آن را از چشمها پنهان كرده باشند.» (۱)
حضرت از اوضاع جهانی و امور شیعیان خویش آگاه است، و ریز و درشت اخبار را با چشم تیزبین الهی و امدادهای غیبی نظاره گر است؛ چنان كه خود میفرماید: «فَاِنّا یحیطُ عِلْمُنا بِأَبْنائِكُمْ وَ لا یعْزُبُ عَنّا شَی ءٌ مِنْ اَخْبارِكُمْ» علم ما به اخبار شما احاطه دارد و هیچ چیزی از اخبار شما بر ما پوشیده نیست.(۲)
امام زمان (ع) با توجه به آن آگاهی گسترده، هرگز شیعیان خود را فراموش نمیكند، بلكه در تمام حالات ناظر و حامی آنها میباشد و بالهای عنایات و الطاف بی كران خویش را همیشه بر سر پیروان خود گسترده دارد؛ چنان كه خود آن حضرت در توقیعی به شیخ مفید رحمه الله فرمود:
«اِنّا غَیرُ مُهْمِلینَ لِمُراعاتِكُمْ وَلا ناسینَ لِذِكْرِكُمْ وَ لَوْلا ذلِكَ لَنَزَلَ بِكُمُ اللأَّْو اءُ وَاصْطَلَمَكُمُ الاَْعْداءُ... »
از یاری رساندن به شما كوتاهی نكرده، فراموشتان نمیكنیم، و اگر چنین نبود، حتما ناگواریها بر شما نازل میشد و دشمنان، شما را نابود میساختند....» (۳)
او آخرین سنگربان نظام هستی، و حافظ امّت و شیعیان است. در كلام نغز و زیبای آن حضرت میخوانیم كه «اَنَا خاتَمُ الاَْوْصِیاءِ وَ بی یدْفَعُ اللّه ُ عَزَّوَجَلَّ اَلْبَلاءَ عَنْ اَهْلی وَشیعَتی» من خاتم اوصیا هستم و به وسیله من، خداوند عزیز و جلیل بلا را از خانواده و پیروانم دفع میكند.(۴)
و قطعا چنین امام و ناظر امینی، برای سلامت معنوی و هدایت واقعی رهروان خویش سفارشات و همین طور انتظاراتی دارد كه انتظارات شخصی و فردی نیستند و به همین دلیل، خطابات و دستورات او از سر دوستی و از راه شفقت و دلسوزی است؛ چنان كه خود در سخنان پر مهر و محبّتش میفرماید:
«لَوْلا ما عِنْدَنا مِنْ مَحَبَّةِ صَلاحِكُمْ وَ الاِْشْفاقِ عَلَیكُمْ لَكُنّا عَنْ مُخاطَبَتِكُمْ فی شُغُلٍ...»
اگر محبّتِ صلاح و خوبی شما در نزد ما نبود و نسبت به شما دلسوز و مهربان نبودیم، شما را مخاطب [گفته های] خود قرار نمیدادیم.(۵)
🔻با توجّه به نكات پیش گفته، آنچه در این مقال مورد توجّه قرار گرفته است، برخی انتظارات هدایتگر و سعادت آفرینی است كه امام زمان (ع) در زمان غیبت خویش از شیعیان و پیروان خویش دارد. این انتظارات عبارت اند از:🔺
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️ تقوا
از مهمترین انتظارات آن حضرت از شیعیان و پیروان خویش، این است كه تقوای الهی را پیشه ساخته، سرا پا تسلیم اوامر و نواهی اِمامان معصوم باشند. در این صورت است كه سعادت دنیوی و اخروی انسان تأمین میشود. آن امام رئوف در كلام رسای خود فرمود: «فَاتَّقُوا اللّه َ وَ سَلِّمُوا لَنا وَ رَدُّوا الاَْمْرَ اِلَینا فَعَلَینا الاِْصْدارُ كَما كانَ مِنَّا الاْیرادُ وَلا تُحاوِلُوا كَشْفَ ما غُطِّی عَنْكُمْ »
از خدا بترسید و تسلیم [امر] ما شوید و كارها را به ما واگذار كنید. پس بر ماست كه شما را از سرچشمه [معارف] سیراب گردانیم، همان گونه كه بردن شما به سوی سرچشمه به وسیله ما بوده است، و در پی آنچه از شما پوشیده شده است، نروید.» (۶)
🌸 شعر
اگر قدر تو را دانسته بودیم
اگر عهد و وفا نشكسته بودیم
دل ما خانه غمها نمیشد
غم هجران نصیب ما نمیشد
اگر شرط تولاّ كرده بودیم
هر آنچه گفته مولا كرده بودیم
نمی شد روز ما شام سیاهی
نمیشد قسمت ما این جدایی... (۷)
✔️ جلب محبّت اهل بیت با ترك گناهان
پاداش رسالت پیامبر اكرم (ص) این است كه مردم به جانشینان او، یعنی امامان معصوم، محبّت و ارادت داشته باشند، و همین محبّت عامل مهمّی است در بازدارندگی از گناهان و معصیتها. امام زمان (ع) نیز در همان راستا یكی از انتظاراتی كه از شیعیان خویش دارد، این است كه در پی جلب و كسب محبّت ما اهل بیت باشید و از انجام گناه و اموری كه باعث ناراحتی و رَنجِش میشود، به شدّت پرهیز نمایید. آن حضرت در سخن خیرخواهانه خود چنین میفرماید:
«فَلْیعْمَلْ كُلُّ امْرِءٍ مِنْكُمْ ما یقَرِّبُ بِهِ مِنْ مُحَبَّتِنا وَلْیتَجَنَّبْ مِنْ كَراهِیتِنا وَ سَخَطِنا فَاِنَّ امْرءًا یبْغَتُهُ فَجْأَةٌ حینَ لا تَنْفَعُهُ تَوْبَةٌ وَلاینَجّیهِ مِنْ عِقابِنا نَدَمٌ عَلی حَوْبَةٍ »
پس باید هر یك از شما [شیعیان] كارهایی را كه موجب جلب محبّت ما میگردد، انجام دهد و باید از كارهای [ناپسندی [كه خشم و غضب ما را در پی دارد، اجتناب كند. پس [آگاه باشید كه] مرگ آدمی ناگهان میرسد كه [در آن وقت دیگر] توبه سودی نمیرساند و ندامت و پشیمانی [نیز [نمی تواند او را از عذاب ما برهاند.(۸)
و صد البته كه عشق و محبّت به مهدی (عج) با عنایت او در دلها ایجاد میشود.
🌸شعر
بده سوزی كه از هجرت بسوزیم
بده اشكی كه در پایت بریزیم
بده رنجی كه رنجور تو باشیم
سروری ده كه مسرور تو باشیم
بده چشمی كه گریان تو باشد
سری ده گوی چوگان تو باشد
بده عقلی كه مجنون تو باشد
همه حیران و مفتون تو باشد
در جای دیگر، حركت در مسیر محبّت اهل بیت (ع) را این گونه از شیعیان خواسته است: «وَلا تَمیلُوا عَنِ الْیمینِ وَ تَعْدِلُوا اِلَی الْیسارِ وَاجْعَلُوا قَصْدَكُمْ اِلَینا بِالْمَوَدَّةِ عَلَی السُّنَّةِ الْواضِحَةِ» از راست به چپ منحرف نشوید و مقصد خود را با دوستی ما طبق سنّت [الهی و نبوی] روشن به سوی ما قرار دهید.(۹)
و قطعا كوچكترین انحرافی كه در بین شیعه ایجاد شود قلب امام زمان (ع) را سخت ناراحت و رنجور خواهد كرد. به همین جهت، آن یار پرده نشین با قلب آكنده از رنجش و غصّه، شكوه خویش را از دست شیعیان جاهل و منحرف به این صورت اظهار میدارد:
«قَدْ آذانا جُهَلاءُ الشّیعَةِ وَ حُمَقاؤُهُمْ وَ مَنْ دینُهُ جَناحُ الْبَعُوضَةِ اَرْجَحُ مِنْهُ»
به حقیقت نادانان و كم خردان شیعه و كسانی كه پر و بال پشه بر دین آنها برتری دارد، ما را آزار میدهند.»(۱۰)
✔️ همدلی و اتّحاد
از دیگر انتظارات امام زمان (ع) از شیعیانش این است كه بر محور فرامین الهی و تعهّدهایی كه در مقابل امامان خویش دارند، همدل و متّحد باشند؛ چرا كه همدلی هم موفقیت دنیوی آنها را در پی دارد، و هم زمینه تعجیل فرج و ظهور عدالت گستر جهان را فراهم میسازد.
آن حضرت دلسوزانه اظهار میدارد: «لَوْ اَنَّ اَشْیاعَنا وَفَّقَهُمُ اللّه ُ لِطاعَتِهِ عَلَی اجْتِماعٍ مِنَ الْقُلُوبِ فِی الْوَفاءِ بِالْعَهْدِ عَلَیهِمْ لَما تَاَخَّرَ عَنْهُمُ الْیمْنُ بِلِقائِنا»
اگر شیعیان ما ـ كه خدای آنان را بر انجام طاعت خویش موفّق بدارد ـ در راه ایفای پیمانی كه بر دوش دارند، همدل میشدند، میمنت دیدار ما از ایشان به تأخیر نمیافتاد.»
🌸شعر
گفتا حجاب وصلت باشد هوای نفست
گر نفس را شكستی دستت رسد بدستم
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✔️مراجعه به علما
➖پيامبر خدا (ص) فرمود:
«سيأتي زَمانٌ على اُمَّتي يَفِرُّونَ مِن العُلَماءِ كما يَفِرُّ الغَنَمُ عنِ الذِّئبِ ، فَإذا كانَ كذلِكَ ابتَلاهُمُ اللّه ُ تعالى بثلاثةِ أشياءَ : الأوَّلُ : يَرفَعُ البَرَكَةَ مِن أموالِهِم ، و الثاني : سَلَّطَ اللّه ُ علَيهِم سُلطانا جائرا ، و الثالث : يَخرُجُونَ مِن الدنيا بلا إيمانٍ» .
به زودى زمانى بر امّتم فرا مى رسد، كه از علمايشان مى گريزند همان گونه كه گوسفند از گرگ مى گريزد . وقتى چنين شد خداوند متعال آنها را به سه چيز گرفتار كند : اول اين كه بركت را از اموال ايشان مى گيرد. دوم اين كه پادشاهى ستمگر را بر آنان مسلّط مى گرداند و سوم اين كه بى ايمان از دنيا مى روند.(۱۴)
➖ در دوران غیبت كبری، هر چند دست الطاف امام زمان (ع) از پشت ابرهای غیبت بر سر امّت و شیعیان سایه افكنده است، امّا نیاز مبرم وجود دارد كه برای سرپرستی امّت و شیعیان و هدایت و گره گشایی از مشكلات آنان، فرد و یا افرادی باشند تا مردم با مراجعه به آنها تفسیر سخنان امامان خویش را به دست آورند و پاسخ پرسشهای خود را دریابند و صراط مستقیم را به پشتوانه فكری و علمی آنان طی نمایند. به همین جهت، آن امام رئوف و دلسوز برای دوران غیبت تدبیری اندیشیده و مردم را به فقها و مراجع تقلید ارجاع داده اند؛ چنان كه فرموده اند: «و اَمَّا اْلحَوادِثُ الْواقِعَةُ فَارْجِعُوا فیها اِلی رُواةِ حَدیثِنا فَاِنَّهُمْ حُجَّتی عَلَیكُمْ وَ اَنَا حُجَّةُ اللّه ِ عَلَیهِم » و امّا در حوادث پیش آمده، به راویان حدیث ما مراجعه كنید؛ زیرا آنها حجّت من بر شما هستند و من حجّت خدا بر آنان هستم.»(۱۵)
✔️کسب معرفت امام زمان
➖واژه امام در قرآن دو بار به صورت مفرد يا جمع به كار رفته است.
«معرفت امام» جايگاه و اهميّت ويژه اي در آموزه هاي اسلامي دارد و در سخنان پيامبر گرامي اسلام(ص) و امامان معصوم(ع) تأكيد فراواني بر آن شده است.
➖شیعه و سنی حدیثی از امام پیامبر(ص) نقل شده است: «مَنْ مَاتَ وَ لَمْ یَعْرِفْ إِمَامَ زَمَانِهِ مَاتَ مِیتَةً جَاهِلِیَّةً»هر کس امام زمانش را نشناسد و در همان حال بمیرد، به مرگ جاهلى مرده است.(۱۶)
➖ بنا بر این روایات هیچ گونه عذری از مردمی که امام زمان خود را نشناسند پذیرفتنی نیست؛ زیرا مرگ بدون شناخت و معرفت نسبت به امام زمان خود، مانند مرگ جاهلیت است. از اینجا اهمیت موضوع امام شناسی و معرفت حقیقی نسبت به امام زمان در هر عصر، به ویژه عصر غیبت آخرین ذخیره الهی حضرت مهدی(عج) به روشنی مشخص می گردد.
➖شیخ کلینی و غیر او از حضرت صادق(ع) روایت کردهاند: که این دعا را تعلیم زراره فرمود که در زمان غیبت و امتحان شیعه بخوانند:«اَللّهُمَّ عَرِّفْنى نَفْسَكَ، فَاِنَّكَ اِنْ لَمْ تُعَرِّفْنى نَفْسَكَ، لَمْ اَعْرِف نَبِيَّكَ؛ اَللّهُمَّ عَرِّفْنى رَسُولَكَ، فَاِنَّكَ اِنْ لَمْ تُعَرِّفْنى رَسُولَكَ، لَمْ اَعْرِفْ حُجَّتَكَ؛ اَللّهُمَّ عَرِّفْنى حُجَّتَكَ، فَاِنَّكَ اِنْ لَمْ تُعَرِّفْنى حُجَّتَكَ، ضَلَلْتُ عَنْ» دينى.خدایا خود را به من بشناسان، زیرا اگر خود را به من نشناسانی فرستادهات را نشناختهام، خدایا فرستادهات را به من بشناسان، زیرا اگر فرستادهات را به من نشناسانی حجّتت را نشناختهام، خدایا حجّتت را به من بشناسان، زیرا اگر حجّتت را به من نشناسانی، از دین خود گمراه میشوم.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
💠داستان
یکی از دانشمندان، آرزوی زیارت حضرت بقیة اللّه ارواحنا فداه را داشت و از عدم موفقیت خود، رنج می برد. مدتها ریاضت کشید و آنچنان که در میان طلاب حوزه نجف مشهور است، شبهای چهارشنبه به «مسجد سهله» می رفت و به عبادت می پرداخت، تا شاید توفیق دیدار آن محبوب عاشقان نصیبش گردد.
مدتها کوشید ولی به نتیجه نرسید. سپس به علوم غریبه و اسرار حروف و اعداد متوسل شد، چله ها نشست و ریاضتها کشید، اما باز هم نتیجه ای نگرفت. ولی شب بیداریهای فراوان و مناجاتهای سحرگاهان، صفای باطنی در او ایجاد کرده بود، گاهی نوری بر دلش می تابید و حقایقی را می دید و دقایقی را می شنید.
روزی در یکی از این حالات معنوی به او گفته شد: «دیدن امام زمان(ع) برای تو ممکن نیست، مگر آنکه به فلان شهر سفر کنی». به عشق دیدار، رنج این مسافرت توانفرسا را بر خود هموار کرد و پس از چند روز به آن شهر رسید. در آنجا نیز چله گرفت و به ریاضت مشغول شد. روز سی و هفتم و یا سی و هشتم به او گفتند: «الان حضرت بقیة اللّه ، ارواحنافداه، در بازار آهنگران، در مغازه پیرمرد قفل سازی نشسته اند، هم اکنون برخیز و به خدمت حضرت شرفیاب شو!» با اشتیاق ازجا برخاست. به دکان پیرمرد رفت. وقتی رسید دید حضرت ولی عصر(ع) آنجا نشسته اند و با پیرمرد گرم گرفته اند و سخنان محبت آمیز می گویند. همین که سلام کرد، حضرت پاسخ فرمودند و اشاره به سکوت کردند.
در این حال، دید پیرزنی ناتوان و قد خمیده، عصا زنان آمد و با دست لرزان قفلی را نشان داد و گفت: اگر ممکن است برای رضای خدا این قفل را به مبلغ سه شاهی بخرید که من به سه شاهی پول نیاز دارم. پیرمرد قفل را گرفت و نگاه کرد و دید بی عیب و سالم است، گفت: خواهرم! این قفل دو عباسی (هشت شاهی) ارزش دارد؛ زیرا پول کلید آن، بیش از ده دینار نیست، شما اگر ده دینار (دو شاهی) به من بدهید، من کلید این قفل را می سازم و ده شاهی، قیمت آن خواهد بود!
پیرزن گفت: نه، به آن نیازی ندارم، شما این قفل را سه شاهی از من بخرید، شما را دعا می کنم.
پیرمرد با کمال سادگی گفت: خواهرم! تو مسلمانی، من هم که مسلمانم، چرا مال مسلمان را ارزان بخرم و حق کسی را ضایع کنم؟ این قفل اکنون هشت شاهی ارزش دارد، من اگر بخواهم منفعت ببرم، به هفت شاهی می خرم، زیرا در معامله دو عباسی، بیش از یک شاهی منفعت بردن، بی انصافی است. اگر می خواهی بفروشی، من هفت شاهی می خرم و باز تکرار می کنم: قیمت واقعی آن دو عباسی است، چون من کاسب هستم و باید نفعی ببرم، یک شاهی ارزانتر می خرم!
شاید پیرزن باور نمی کرد که این مرد درست می گوید، ناراحت شده بود و با خود می گفت: من خودم می گویم هیچ کس به این مبلغ راضی نشده است، التماس کردم که سه شاهی خریداری کنند، قبول نکردند؛ زیرا مقصود من با ده دینار (دو شاهی) انجام نمی گیرد و سه شاهی پول مورد احتیاج من است.
پیرمرد هفت شاهی به آن زن داد و قفل را خرید؛ همین که پیرزن رفت امام(ع) به من فرمودند: «آقای عزیز! دیدی و این منظره را تماشا کردی؟! اینطور شوید تا ما به سراغ شما بیاییم. چله نشینی لازم نیست، به جفر متوسل شدن سودی ندارد. عمل سالم داشته باشید و مسلمان باشید تا من بتوانم با شما همکاری کنم! از همه این شهر، من این پیرمرد را انتخاب کرده ام، زیرا این مرد، دیندار است و خدا را می شناسد، این هم امتحانی که داد. از اول بازار، این پیرزن عرض حاجت کرد و چون او را محتاج و نیازمند دیدند، همه در مقام آن بودند که ارزان بخرند و هیچ کس حتی سه شاهی نیز خریداری نکرد و این پیرمرد به هفت شاهی خرید. هفته ای بر او نمی گذرد، مگر آنکه من به سراغ او می آیم و از او دلجوئی و احوالپرسی می کنم.(۱۷)
👈منبرهای مرتبط در این لینک فهرست شده اند؛
https://eitaa.com/menbare_tollab/23995
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱. میزان الحكمة، ج۱، ص۲۸۹
۲. بحار الانوار، ج۵۳، ص۱۷۵.
۳. همان.
۴. همان، ج۵۲، ص۳۰
۵. همان، ج۵۳، ص۱۷۹
۶. همان، ص۱۷۸.
۷. محمّدتقی مدّاح.
۸.بحار الانوار، ج۵۳، ص۱۷۴.
۹. همان، ص۱۷۹
۱۰. الاحتجاج، ج۲ ص۴۷۴.
۱۱. بحار الانوار، ج۵۳، ص۱۷۷.
۱۲. كمال الدین، ج۲، ص۴۸۵.
۱۳. همان.
۱۴.جامع الأخبار ،ص۳۵۶.
۱۵. همان، ص۱۸۰
۱۶. کمال الدین ، ج ۲، ص ۴۰۹
و صحیح مسلم ، ج ۶ ،ص۲۱
۱۷.برگرفته از: محمدرضا باقی اصفهانی، عنایات حضرت مهدی(ع) به علما و طلاب، ص۲۰۴
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
شاخص انسانیت
[نگاهی نو به آیه چالشی قرآن کریم]
#منبر_ده_دقیقه_ای
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
اما بعد،قال الله العلیم:
«إِنَّا عَرَضْنَا الْأَمَانَةَ عَلَى السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَالْجِبَالِ فَأَبَيْنَ أَنْ يَحْمِلْنَهَا وَأَشْفَقْنَ مِنْهَا وَحَمَلَهَا الْإِنْسَانُ ۖ إِنَّهُ كَانَ ظَلُومًا جَهُولًا»
ما امانت را بر آسمانها و زمین و کوهها عرضه داشتیم، آنها از حمل آن سر برتافتند، و از آن هراسیدند؛ امّا انسان آن را بر دوش کشید؛ او بسیار ظالم و جاهل بود.(۱)
🌸شعر
روزها فکر من این است و همه شب سخنم
که چرا غافل از احوال دل خویشتنم
از کجا آمده ام آمدنم بهر چه بود
به کجا میروم آخر ننمایی وطنم
مانده ام سخت عجب کز چه سبب ساخت مرا
یا چه بوده است مراد وی از این ساختنم
آنچه از عالم عِلوی است من آن می گویم
رخت خود باز بر آنم که همانجا فکنم
مرغ باغ ملکوتم نِیم از عالم خاک
چند روزی قفسی ساخته اند از بدنم
من به خود نامدم اینجا که به خود باز روم
آنکه آورد مرا باز برد تا وطنم
✅بیان موضوع
یکی از موضوعات نو ،که به شکل های مختلف مطرح می شود«انسانیت» است و امروزه افراد زیادی پرچم انسانیت را بر دست میگیرند و هر کدام انسانیت را در یک یا چند ویژگی تعریف میکنند اما باید دید کدام تعریف دقیق تر و اساسا با مقام انسان مطابقت دارد؟
👈 جهت رسیدن به پاسخ سؤال فوق، آیه ای چالش برانگیز از قرآن کریم را مطرح میکنیم تا در پرتو آن پاسخی قرآنی به «شاخص انسانیت» به دست آوریم؛
در آیه ۷۲ سوره احزاب ، خداوند از عرضه امانت به مخلوقات سخن به میان آورده که آن امانت را آسمانها و زمین و انسان آن را پذیرفته است.
حال باید پرسید این امانت کدام است؟
➖آیا امانتی که توسط انسان پذیرفته شد و توسط آسمانها و زمین پذیرفته نشد«عبادت» است؟
اگر چه در برخی احادیث چنین احتمالی مطرح شده است و نماز مصداق امانت الهی دانسته شده است اما به نظر می رسد «عبادت به تنهایی» نمی تواند آن امانت مورد اشاره باشد ، زيرا تسبيح و قنوت را زمين و آسمانها به راحتى پذيرفتهاند.«وَ إِنْ مِنْ شَيْءٍ إِلَّا يُسَبِّحُ بِحَمْدِهِ»، «كُلٌّ لَهُ قانِتُونَ»
➖ اما پاسخی که توسط برخی محققین و مفسرین ارائه شده عبارت است از اینکه مراد از آن امانت«تکلیف و مسئولیت» است. که انسان با توجه به عقل و شعوری که در او قرار داده شده است نسبت به انتخاب راه کمال مسؤل و مکلف گشته است.
✔️انسان مکلف یا انسان آزاد؟
مکتب اومانیسم با شعارهای فریبنده ی انسان محور، انسان را آزاد به معنی فاقد مسؤلیت در قبال تکالیف الهی می داند و از این رو به هر اراده و میل انسان ارزش قائل می شوند یعنی اگر انسان تصمیم بگیرد همجنس گرایی کند باید در این تصمیم آزاد باشد حتی اگر تصمیم بگیرد زندگی خود را مصروف خدمت به حیواناتی از قبیل سگ و گربه کند بازهم باید آزاد باشد.
اما در مکتب توحیدی اسلام، انسان در مقابل خدواند و دستورات او مسؤل و مکلف دانسته شده است. و انسان فاقد تکلیف و فاقد مسؤلیت از کمالی که خداوند در آفرینش برای او مقرر فرموده باز خواهد ماند.
✔️انسان ظلوم و جهول = انسان مکلف
خداوند در مورد انسان تعابیر دوگانه دارد؛
از سویی اشرف مخلوقات است، از سوی دیگر زمینه سقوط به اسفل سافلین را دارد.
از سویی میتواند به مقام خلافت الهی برسد از سوی دیگر میتواند شر خلق الله شود.
همه این تعابیر دوگانه به همان تکلیف و امتحان پذیری انسان بر میگردد .که در آیه مورد بحث به شکلی جالب و البته با بیانی نه چندان آسان به این مهم اشار شده است.👌
خداوند وقتی از پذیرش امانت مهم سخن فرمود بلافاصله انسان را با دو وصف ظلوم و جهول توصیف فرمود که ابهام و سؤال پیش می آید که وقتی انسان حاضر به پذیرش امانت الهی شده است چرا به جای تشکر و تجلیل دو واژه «ظلوم» ،« جهول» با کار رفته؟!!!
البته طبق تفسیر رایج این دو وصف متوجه افرادی است که بعد از پذیرش امانت خیانت ورزیده اند. اما تفسیر رایج خلاف ظاهر به نظر می رسد و نیاز به در تقدیر گرفتن جمله دارد باید در تقدیر بگیریم که « اما بسیاری از انسان ها خیانت کردند»
👈طبق تفسیر برگزیده منظور از ظَلوم و جَهول، شأنیت و زمینه ی ظلم و جهل است یعنی چون در انسان زمینه ظلم و جهل که مقتضی قوه شهوت و غضب است قرار داده شده است انسان قابلیت برای تکلیف و مسؤلیت را دارا می باشد که با کمک عقل خود امیال درونی خود را کنترل کند و از سر انتخاب به کمال واقعی نایل شود.
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
✅تکمله بحث
در تکمیل این بحث جالب قرآنی آیات و احادیثی تقدیم می شود؛
✔️اعمال انسان
«وَ وُضِعَ الْكِتابُ فَتَرَى الْمُجْرِمينَ مُشْفِقينَ مِمَّا فيهِ وَ يَقُولُونَ يا وَيْلَتَنا ما لِهذَا الْكِتابِ لا يُغادِرُ صَغيرَةً وَ لا كَبيرَةً إِلاَّ أَحْصاها وَ وَجَدُوا ما عَمِلُوا حاضِراً وَ لا يَظْلِمُ رَبُّكَ أَحَداً»
كتاب [كتابى كه نامه اعمال همه انسان ها است] در آن جا گذارده مىشود، پس گنهكاران را مىبينى كه از آنچه در آن است، ترسان و هراسان اند و مىگويند: «اى واى بر ما! اين چه كتابى است كه هيچ عمل كوچك و بزرگى را فرونگذاشته، مگر اينكه آن را به شمار آورده است؟! و (اين در حالى است كه) همه اعمال خود را حاضر مىبينند و پروردگارت به هيچ كس ستم نمىكند.(۲)
✔️انسان برتر از فرشته
عن عبداللّه بن سنان قال سألت أباعبداللّه جعفر بن محمد بن الصادق(ع) فقلت الملائكة أفضل ام ابن آدم؟ فقال:«قال أميرالمؤمنين على بن أبى طالب(ع):إنّ اللّه ركّب فى الملائكة عقلاً بلاشهوة وركب فى البهائم شهوة بلاعقل وركب فى ابن آدم كلتيهما؛ فمن غلب عقله شهوته فهو خير من الملائكة ومن غلب شهوته عقله فهو شرّ من البهائم».
عبداللّه بن سنان گويد كه از امام صادق(ع) پرسيديم:آيا آدميان برترند يا فرشتگان؟ فرمود: اميرالمؤمنين گفته است: «خدا فرشتگان را از عقلِ بدون شهوت آفريد و چهارپايان را از شهوت بدون عقل؛ امّا در آدمى، هر دو را تركيب كرد. آنكه عقلش بر شهوتش چيره شود، از فرشتگان برتر است و آنكه شهوتش بر عقل چيره گردد، از چهارپايان پست تر است.(۳)
✔️نماز مصداق مهم تکالیف انسان
فِی تَفْسِیرِ الْقُشَیْرِی: أنه کَانَ علی إِذَا حَضَرَ وَقْتُ الصَّلَاهًِْ تَلَوَّنَ وَ تَزَلْزَلَ فَقِیلَ لَهُ مَا لَکَ فَیَقُولُ جَاءَ وَقْتُ أَمَانَهًٍْ عَرَضَهَا اللَّهُ تَعَالَی عَلَی السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ الْجِبالِ فَأَبَیْنَ أَنْ یَحْمِلْنَها ... وَ حَمَلَهَا الْإِنْسانُ فِی ضَعْفِی فَلَا أَدْرِی أُحْسِنُ إِذَا أَدَاءَ مَا حَمَلْتُ أَمْ لَا.
در کتاب تفسیر قشیری آمده است: حضرت علی هنگام فرا رسیدن وقت نماز، رنگبهرنگ میشد و به خود میلرزید. به ایشان گفته میشد: «شما را چه شده»؟ میفرمود: «وقت ادای آن امانت الهی فرا رسیده که خداوند آن را بر آسمانها و زمین و کوهها عرضه نمود و آنها از حمل آن سرپیچی کرده و هراسیدند و تنها انسان آن را حمل نمود. نمیدانم آیا آنچه را که حمل نمودم نیکو ادا خواهم نمود، یا خیر»؟(۴)
👈 چنانچه اشاره شد اگر عبادت و نماز به تنهایی امانت الهی باشد سایر موجودات هم عبادت وتسبیح دارند پس باید گفت نماز یکی از مهمترین مصادیق تکلیف های انسان است.
✔️ تکلیف محوری در خانواده
« یَآ أَیُّهَا الَّذِینَ ءَامَنُواْ قُواْ أَنفُسَکمْ وَأَهْلِیکمْ نَاراً وَقُودُهَا النَّاسُ وَ الْحِجَارَةُ عَلَیْهَا مَلاَئِکةٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَا یعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَیفْعَلُونَ مَا یؤْمَرُونَ»
ای کسانی که ایمان آورده اید، خود و خانواده خویش را از آتشی که هیزم آن انسان ها و سنگ هاست، نگاه دارید. آتشی که فرشتگانی بر آنها گمارده شده که خشن و سختگیرند و هرگز فرمان خدا را مخالفت نمی کنند و دستورهای او را دقیقاً اجرا می کنند.(۵)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.احزاب/۷۲.
۲.کهف/۴۹.
۳.وسائل الشيعة، ج۱۵، ص۲۰۹
۴.تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۱۲، ص۲۹۸
۵.تحریم/۶
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
کمال الانقطاع
[نگاهی به مناجات شعبانیه]
#منبر_ده_دقیقه_ای
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ وَ صَلّیَ اللهُ عَلَى خَیرِ خَلْقِهِ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِین
إلهى هَبْ لى کَمالَ الْانْقِطاعِ إلَیْکَ وَ أَنِرْ أَبْصارَ قُلُوبِنا بِضیاءِ نَظَرِها إِلَیْکَ حَتّى تَخْرِقَ أَبْصارُ الْقُلُوبِ حُجُبَ النُّورِ فَتَصِلَ إلى مَعْدِنِ الْعَظَمَةِ وَ تَصیرَ أرْواحُنا مُعَلَّقَةً بعِزِّ قُدْسِکَ»
✔️مقدمه
یکی از دعاهای ماثور و معتبر مناجات شعبانیه است.
➖مُناجات شَعبانیه را فردی بنام ابنخالویه، از امام علی(ع) روایت کرده است. امامان(ع) بعدی بر قرائت مناجات شعبانیه در ماه شعبان اهتمام داشتهاند.
اهل سلوک این مناجات را نمونهای از تضرع و وصف حال برگزیدهترین بندگان صالح خدا بهشمار آوردهاند.
👈نگاهی به آموزهها و مضامین کلی مطرح شده در مناجات شعبانیه عبارتند از:
⇤جایگاه و اهمیت دعا؛
«اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ اسْمَعْ دُعَائِي إِذَا دَعَوْتُكَ وَ اسْمَعْ نِدَائِي إِذَا نَادَيْتُكَ»
⇤فراگیری علم الهی؛
«وَ تَعْلَمُ ما فی نَفْسی وَ تَخْبُرُ حاجَتی…»
⇤حاکمیت مقدرات الهی بر انسان و جهان ؛
«وَ قَدْ جَرَتْ مَقادیرُکَ عَلَىَّ یا سَیِّدى فیما یَکُونُ مِنّى إلى آخِرِ عُمْرى مِنْ سَریرَتى وَ عَلانِیَتى»
⇤رزاقیت و نصرت خداوند متعال؛
«إلهی إنْ حَرَمْتَنى فَمَن ْذَا الَّذى یَرْزُقُنى وَ إنْ خَذَلْتَنى فَمَنْ ذَاالَّذى یَنْصُرُنى»
⇤وسعت رحمت الهی و امید به آن «إلهی إنْ کُنْتُ غَیْرَ مُسْتَاْهِل ٍلِرَحْمَتِکَ فَأنْتَ أهْلٌ أنْ تَجُودَ عَلىَّ بِفَضْلِ سِعَتِکَ»
⇤ستّاریت خداوند متعال ونیازمندی سخت انسان به آن در آخرت
«إلهی قَدْ سَتَرْتَ عَلَىَّ ذُنُوباً فِى الدُّنْیا وَ أنَا أحْوَجُ إلى سَتْرِها عَلَىَّ مِنْکَ فى الْاُخْرى»
⇤عذرپذیری کریمانه خداوند متعال؛
«یا أکْرَمَ مَنِ اعْتَذَرَ إلَیْهِ الْمُسیئُونَ»
⇤امیدواری به رحمت خداوند
«إلهی إنْ کانَ صَغُرَ فى جَنْبِ طاعَتِکَ عَمَلى فَقَدْ کَبُرَ فى جَنْبِ رَجأئِکَ أمَلى»
⇤اعتراف به گناه و غفلت
« إلهی وَ قَدْ أفْنَیْتُ عُمْرى فى شِرَّةِ السَّهْوِ عَنْکَ وَ أبْلَیْتُ شَبابى فى سَکْرَةِ التَّباعُدِ مِنْکَ»
⇤اعتراف به عجز و ناتوانی
«الهی و انا عبدک الضعیف»
⇤آثار توکل ؛
«...فاصفح عنی بحسن توکلی علیک...»
⇤نازهای زیبا
به تعبیر علامه جوادی آملی این دعا با «نیاز» آغاز می شود و با «ناز» به اوج می رسد چند فقره از این ناز های زیبا را مرور میکنیم ؛
«إلهی فَلَکَ الْحَمْدُ أبَداً أبَداً دأئِماً سَرْمَداً یَزیدُ وَ لا َبیدُ کَما تُحِبُّ و َتَرْضى »
«إلهی إنْ أخَذْتَنى بِجُرْمى أخَذْتُکَ بِعَفْوِکَ وَ إنْ أخَذْتَنى ِذُنُوبى أخَذْتُکَ بِمَغْفِرَتِکَ»
«وَ إنْ أدْخَلْتَنىِ النّارَ أعْلَمْتُ أهْلَها أنّى اُحِبُّکَ»
⇤درخواست کمال الانقطاع الی الله
اما یکی از عمیق ترین بخش های این دعا درخواست کمال انقطاع است.
این مبحث را به بررسی کمال انقطاع اختصاص میدهیم؛
✅بیان موضوع
کمال انقطاع به سوی خدا به این معنا است که انسان از وابستگی و تعلّق به هر چیزی آزاد و رها گردد و فقط به خدا وابسته و پیوسته شود.
➖ مقام کمال انقطاع الی الله بسیار مشکل و دشوار است که بدون امداد حضرت حق تعالی و استعانت از او امکان ندارد از این رو آن را از خدا میخواهیم.چرا که «کمال انقطاع به سوی حق» در حقیقت وفاى تامّ به میثاق الاهی است، پای بندی کامل به میثاق الاهی و توجه به مقام ربوبیّت خداوند چنان صعب و دشوار است که فقط با یاری حضرت حق امکان دارد.
➖غلط اندازى اشیا از یک طرف و احتیاج مردمان به آنها از طرف دیگر، موجب گردید که قرآن مجید با اصرار و تکرار، مقام ربوبیّت خداوند متعال را به مردم تذکّر دهد تا اسیر شرک نگردند و از صراط مستقیم و بندگی خداى تعالى تغییر مسیر ندهند و در بیابان گمراهى سرگردان نشوند، و اعلان فرمود، سعادت حقیقى که لقاى پروردگار است، مرهون وارستگى از هر گونه شرک است: «فَمَنْ کانَ یَرْجُوا لِقاءَ رَبِّهِ فَلْیَعْمَلْ عَمَلاً صالِحاً وَ لا یُشْرِکْ بِعِبادَةِ رَبِّهِ أَحَداً»؛ پس هر که به لقاى پروردگارش امید دارد، باید کارى شایسته انجام دهد، و هیچ کس را در عبادت پروردگارش شریک نکند.
➖تمام صفات وارستۀ انسانی در انقطاع کامل الی الله نهفته است و اگر کسی بدان دست یافت، به سعادت بزرگی نائل شده است.
علامه طبرسی میگوید: «من از کلمات امام علی علیهالسلام فهمیدم که سرّ سیر تمام انبیا در انقطاع از همهچیز و همهکس بهسوی خدای متعال نهفته است.»
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d
🔶آیات
خداوند در آیات مختلف تذکر داده که انسان باید از دلبستگی به ماسوی الله اجتناب کند؛
➖«وَلَا تَدۡعُ مِن دُونِ ٱللَّهِ مَا لَا يَنفَعُكَ وَلَا يَضُرُّكَۖ فَإِن فَعَلۡتَ فَإِنَّكَ إِذٗا مِّنَ ٱلظَّـٰلِمِينَ وَإِن يَمۡسَسۡكَ ٱللَّهُ بِضُرّٖ فَلَا كَاشِفَ لَهُۥٓ إِلَّا هُوَۖ وَإِن يُرِدۡكَ بِخَيۡرٖ فَلَا رَآدَّ لِفَضۡلِهِۦۚ يُصِيبُ بِهِۦ مَن يَشَآءُ مِنۡ عِبَادِهِۦۚ وَهُوَ ٱلۡغَفُورُ ٱلرَّحِيمُ»
و به جاى خدا و جز او كسى و چيزى را كه سود و زيانى برايت ندارد مخوان، كه اگر چنين كنى از ستمكاران خواهى بود و اگر خدا به تو محنتى برساند، هيچ كس به جز خدا نيست كه آن را برطرف سازد، (هم چنان كه) اگر چيزى براى تو خواسته باشد كسى نيست كه فضل و كرم او را برگرداند، او به هر يك از بندگانش هر چه بخواهد به كرم خود مى رساند، و او آمرزگار و رحيم است.
➖وَاذْكُرِ اسْمَ رَبِّكَ وَتَبَتَّلْ إِلَيْهِ تَبْتِيلًا: و نام پروردگارت را یاد کن و تنها به او دل ببند. (بهکلی از غیر او دل ببر).
➖«فَإِنْ تَوَلَّوْا فَقُلْ حَسْبِيَ اللَّهُ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ ۖ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ ۖ وَهُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ»
اگر آنها به تو پشت کنند، (نگران مباش!) بگو: «خداوند مرا کفایت میکند؛ هیچ معبودی جز او نیست؛ بر او توکّل کردم؛ و او صاحب عرش بزرگ است!»
🔷احادیث
➖رسول اكرم(ص) فرمودند:
أوّل العلم معرفة الجبّار و آخر العلم تفويض الأمر اليه؛سر آغاز علم، شناخت خداوند جبّار و سرانجام آن، واگذارى امور به اوست.(۱)
➖پیغمبر اکرم (ص) از جبرئیل تفسیر چندین مفهوم مهم از جمله مفهوم توکل را میپرسد که پاسخ جبرئیل به تفسیر توکل چنین است:
«الْعِلْمُ بِأَنَّ الْمَخْلُوقَ لَا يَضُرُّ وَ لَا يَنْفَعُ وَ لَا يُعْطِي وَ لَا يَمْنَعُ وَ اسْتِعْمَالُ الْيَأْسِ مِنَ الْخَلْقِ فَإِذَا كَانَ الْعَبْدُ كَذَلِكَ لَمْ يَعْمَلْ لِأَحَدٍ سِوَى اللَّهِ وَ لَمْ يَرْجُ وَ لَمْ يَخَفْ سِوَى اللَّهِ وَ لَمْ يَطْمَعْ فِي أَحَدٍ سِوَى اللَّهِ فَهَذَا هُوَ التَّوَكُّل».
میفرماید توکل یعنی علم و دانستن این معنا که هیچ مخلوقی نه میتواند به انسان ضرری بزند و نه میتواند سودی برساند؛ نه میتواند چیزی به انسان بدهد و نه میتواند چیزی را از انسان بگیرد؛ و در نتیجه این علم، به مرحله نومیدی از خلق و اتکای به خالق میرسد. کسی که به چنین علمی دست یابد، دیگر جز برای خدا کاری نمیکند، نه به غیر خدا امید و طمعی میبندد و نه از غیر خدا میترسد. این معنای توکل است.(۲)
💠داستان
نقل میکنند که مرحوم ملا احمد نراقی کاشانی، نویسنده کتاب اخلاقی«معراج السعادهًْ»، ساکن در کاشان بود. درویشی که کتاب معراج السعادهًْ و بخش زهد و پارسایی آن کتاب را خوانده بود، نزد ملا احمد نراقی آمد و دید ملا احمد زندگی و دستگاه مرتبی دارد (چون ایشان مرجع بود و مردم به خانه ایشان رفت و آمد میکردند). درویش، وقتی آن همه بیا و برو و شهرت و دستگاه محقق نراقی را دید، تعجب کرد که این استاد اخلاق ، چرا خودش زاهد و پارسا نیست! (با اینکه در کتاب معراج السعادهًْ آن همه راجع به زهد سخن گفته است) بعد از دو-سه روز که میخواست مرخص شود، مرحوم نراقی فهمیده بود که برای آن درویش، معمایی پیش آمده است. به او گفت: کجا میخواهی بروی؟ او عرض کرد: میخواهم به کربلا بروم. محقق نراقی فرمود: من هم میآیم. او گفت: من باید چند روز صبر کنم تا مهیا شوی. مرحوم نراقی فرمود: همین الان حاضرم. به راه افتادند تا به قم رسیدند. در قم، محقق نراقی دید رنگ صورت درویش تغییر کرد. از علت پرسید. او گفت: کشکولم را در کاشان جا گذاشتهام. محقق نراقی فرمود: کشکول در جای خودش هست. فعلاً برویم و بعد برمیگردیم و کشکول شما را میدهم. درویش گفت: من بدون کشکول نمیتوانم زندگی کنم و علاقه به آن دارم. باید برگردیم وآن را بردارم. مرحوم نراقی همانجا فرصت را به دست آورد؛ به او فهماند که زهد اسلام یعنی چه؟ زاهد آن نیست که در جامعه نباشد؛ شهرت نداشته باشد؛ یا ریاست نداشته باشد. زاهد کسی است که دلبستگی به چیزی یا به کسی جز خدا نداشته باشد و دلبستگی ولو به کشکول باشد، زاهد نیست.
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.کیمیاى سعادت، ج ۲، ص۴۰۴.
۲.معاني الأخبار،ص۲۶۱.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال محتوایی منبر طلاب🔰🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/3087990800Cdc959f683d