آموزش پژوهش و نگارش علمی
به لطف بازنشر دوست گرامیم، استاد خانلی، ابزار های رایگان کمک کار پژوهش مرکز نور برخی از نرم افزارهای
#اشتراک_تجربیات
چنانچه در استفاده از این ابزارها، تجربه و نکته ای یافته اید، منت بگذارید و به بنده یاد بدهید و چه بسا این تجربه شما را اینجا هم به اشتراک بگذارم.
اشتراک تجربه درباره نرم افزار ابزاری با خدمت زیر، به لطف دوست عزیزم اقای کریمی:
(با کیفیتی مناسب چسبیدگی کلمات و نیز نیم فاصله های زبان فارسی را به صورت هوشمند اصلاح کنید)
#اشتراک_تجربیات
اصلاح نیم فاصله کلمه تکی را انجام داد ولی متن رو انجام نداد حتی سه خط متن!
آموزش پژوهش و نگارش علمی
یک الگو برای حمایت از فعالیت های پژوهشی طلاب در واحدهای آموزشی
امروز میزبان دوست گرامی حاج آقای مازنی مدیر محترم ترویج پژوهش
معاونت پژوهش حوزه های علمیه برادران و برادر عزیز جناب اقای صادقی زاده کارشناس مسئول آموزش پژوهش در مدرسه زمستانه پژوهش بودیم.
از لطف شان و راهنمایی های ارزشمندشان ممنونم.
یکی از اسنادی که دوستان مهمان درباره اش توضیح دادند، بیانیه خدمت معاونت پژوهش بود. در این سند برنامه ها، دستاوردهای معاونت پژوهش در زمینه خدمات پژوهشی و چگونگی دسترسی به آنها ثبت شده است.
مقرر شد به امید خدا در اختتامیه مدرسه زمستانه، برای طلاب به صورت تفصیلی معرفی شود. دو سند دیگر هم در اختیارمان گذاشتند که هنوز خوب نفهمیدمشان، در فرصتی دیگر شاید بتوان آنها را هم به اشتراک گذاشت.
این سند تقدیم شما خوبان 👇
بیانیه خدمت A5 با لینک.pdf
600K
بیانیه خدمت معاونت پژوهش حوزههای علمیه؛ برنامهها، دستاوردها و پیشرفتها
▫️▫️▫️▫️▫️▫️
https://pazhuhesh.ismc.ir/
@riismc I معاونت پژوهش
كارگاه روش تحقيق امام باقر عليه السلام .mp3
11.36M
جلسه اول ـ روش تحقیق ـ مرکز فقهی امام باقر علیه السلام قم ـ (يك نمونه شروع كارگاه و انگيزه بخشي برای ادامه كارگاه مهارت هاي پژوهشگري)
۵ بهمن ۱۴۰۱
جلسه اول حقير ـ روش تحقیق ـ مرکز فقهی امام باقر علیه السلام قم ـ (يك نمونه شروع كارگاه روش تحقيق و چگونگي انگيزه بخشي برای ادامه كارگاه مهارت هاي پژوهشگري) 👆
ظاهرا کیفیت صوت خوب نیست.
پوزش
اگر برای شما هم همین طور است، و قابل استفاده نیست، اعلام بفرمایید تا حذفش کنم.
یکی از دوستان و مدرسان خوب مهارت های پژوهشی برنامه مفیدی دارند اگر صلاح دانستید و فرصت داشتید شرکت کنید. 👇
#اطلاعیه_پژوهشی
#وبینار_مهارتهای_پژوهشی
معاونت پژوهش حوزه علمیه فاطمه الزهرا سلام الله علیها با همکاری مدرسه زهرا اطهر(س) و انجمن علمی فلسفه و کلام اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار میکند:
🔰وبینار ۵ جلسه ای آموزش مهارتهای پژوهشی
💠 وبینار "تشکیل پرونده پژوهشی"
🎤مدرس: حجتالاسلام حسین شم آبادی
استاد سطوح عالی حوزه، دبیر گروه پژوهشی فقه قرآن و حدیث مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام
🗓 شنبه ۸ بهمن ماه
⏰ ساعت ۱۴
🌐 علاقه مندان جهت ثبت نام به نام کاربری زیر در ایتا پیام دهند
@Saghebe_pajoohesh
✅ به دلیل محدودیت ظرفیت، اولویت با طلاب سطح سه و چهار و دانشجویان ارشد و دکتری است که زودتر ثبت نام خود را قطعی نمایند. ✅لینک ورود به جلسه نیم ساعت قبل به خصوصی علاقمندان ثبت نام شده ارسال می شود.
موضوعات مصوب مدارج قم تا تاریخ 1401.11.01.xlsx
1.22M
📌 موضوعات مصوب پاياننامه
طلاب محترمی كه قصد نوشتن #پاياننامه سطح سه و چهار را در #حوزه_برادران دارند، قبل از انتخاب موضوع رساله خود، حتماً از تکراری نبودن موضوع پیشنهادی اطمینان حاصل نمایند. برای #حوزه_خواهران چنانچه این موضوعات در حوزه خواهران اخذ نشده باشد، فهرست خوبی برای انتخاب #موضوعات پایان نامه و مقاله و تحقیقات پایانی خواهد بود.
فرم های سطح سه و چهار.zip
12.77M
✅ فرمهای پایاننامه
طلاب سطح سه و چهار می توانند جهت ثبت نام، پیشنهاد موضوع، معرفی اساتید راهنما / مشاور، تهیه طرح رساله، تدوین رساله، برگزاری جلسه دفاعیه و صدور مدرک.
@sotohaali
#مقایسه_میان_مقاله_و_پایان_نامه
ادامه بیان #تفاوت میان مقاله و پایان نامه ـ قبلا پنج تفاوت را توضیح داده بودم. این تفاوت ششم است که از سویی کمی به شباهت هم می تواند نزدیک باشد:
6 ـ در حقیقت کار در تدوین رساله یا پایان نامه یک کار گروهی است. شاید تعجب کنید بله یک تحقیق جمعی. منتها مشارکان در یک رتبه و در یک نقش نیستند. فراگیر اصلی که برای گرفتن دانشنامه گذراندن یک مقطع تحصیلی آخرین سنجش توانمندی علمی در دوره آموزشی انجام از ابتدا تا انتهای یک کار تحقیقاتی در زمینه تخصصی خود است. این کار تحت نظر یک گروه از پیشکوستان علمی در زمینه تخصصی طراحی، اجرا و ارائه و دفاع می شود. اولین فرد بعد از فراگیر استاد راهنما است که نقش اساسی در راهنمایی و پیشبرد تحقیق دارد. بعد استاد مشاور که نقش کمتری در راهنمایی دارد و گاهی در یک زمینه اختصاصی مسئله تحقیق زبده و دارای مطالعات و تاملاتی است. این دو استاد، مسئله انتخابی و طرح تحقیق فراگیر را امضا می کنند و مسوولیت راهبری و منتج بودن تحقیق را به عهده می گیرند. استاد مشاور گاهی در مقاطعی از تحصیل گافی دانسته می شود و نیازی به استاد مشاور ندارد. در مراحل بالاتر علمی گاهی بیش از یک استاد مشاور به کار گرفته می شود. این مشارکت تا اتمام کار فراگیر و امضای تایید نهایی اثر مکتوب برای دفاع ادامه دارد. استاد راهنمای ماهر بدون اینکه نقش اساسی و نقش فرعی و راهنمایی با هم مخلوط و به هم مندمج شود کاری می کند که از غلط های فاحش و روشمندی نامطلوب فاصله گرفته شود ولی به هر حال کار علمی به فراگیر منتسب است و قاعدتاً اگر استاد تحقیق می کرد حتما بهتر کار تحقیق پیش می رفت اما او به فراگیر کمک می کند که روی پای خود بایستد و تجربه تحقیقی خود را به سرانجام رساند. در جلسه دفاع استاد راهنما و تا حدودی استاد مشاور نقش وکیل مدافع فراگیر را باید بازی کنند. اگر نقصی معفو در این سطح علمی فراگیروجود دارد باید به صورت منطقی و مستدل ان را توضیح دهد و چنانچه کاستی جدی در کار باشد به هر حال او هم شریک بوده است. البته در دفاع نقش خود فراگیر بسیار مهم است ولی در همین نقش پشتیبانی از لحاظ روشی، علمی و روانی استاد راهنما می تواند بسیار تعیین کننده باشد. با اتمام دفاع و قبول کردن آن و اعطای نمره به صورتی پایان نامه به مرکز آموزشی منتسب خواهد بود. بدین صورت رساله و پایان نامه کار جمعی از فراگیران و استادان است. نشان به آن نشان که گاهی در سطوح بالاتر علمی استادی داور از بیرون از گروه آموزشی دانشگاه و آن مرکز آموزشی شرکت می کنند تا امکان تبانی بین گروه داخلی واحد آموزشی کمتر شود و قوت واقعی اثر سنجیده شود.
اما مقاله کار تحقیقی نویسنده است. گرچه گاهی یک مقاله چند نویسنده دارد، اما سهم مساوی و یا نامساوی در امتیاز مقاله دارند. گاهی برای انتشار یک مقاله که نویسنده آن دارای سطح چهار و یا دکترا نیست در یک مجله علمی ـ پژوهشی، همراهی با یک استاد دارای مدرک سطح چهار و یا دکترا لازم است. اینجا هم یک نویسنده مسوول اعلام می کنند. اینجا استاد پیشکسوت نقش راهنمایی را ناگفته و در واقع بازی می کند ولی این جزو ضروری مقالات چند نویسنده نیست. این کار گروهی در مقاله مثل کار گروهی در رساله و پایان نامه نیست. اگر این همکاری تشریفاتی نباشد همه نویسندگان در تحقیق نقش جدی داشته اند. معمولا مقالات تک نویسنده است.
در فرصتی مقتضی اگر حوصله ای باشد و توفیق پبدا کنم، توصیه هایی برای #انتخاب_استاد_راهنما تقدیم و نکاتی درباره چگونگی #تعامل_مطلوب با ایشان را تشریح می کنم.
موفق باشید و التماس دعا
#مقایسه_میان_مقاله_و_پایان_نامه
#تفاوت
۷ - ارزش علمی:
عموماً ارزش علمی مقاله به خصوص علمی - پژوهشی بسیار بیشتر از پایان نامه است حتی سطح چهار یا دکترا.
پایان نامه و رساله برای احراز صلاحیت های دانشی پایان یک مقطع آموزشی تدوین و ارزیابی می شود. مقاله علمی - پژوهشی معیاری برای ارتقاء دانشی دانشوران و هیئت علمی مراکز آموزشی و واحدهای پژوهشی و سنجش میزان رشد علمی دانش شناخته شده است.
تلقی دانشوران از پایان نامه در سطح سه و یا ارشد این است که یکجمع بندی و مرور مباحث است و در سطح چهار و دکترا هم ابتدای ورود به دنیای تحقیق است و چه بسا با تسامح مواجه شود.
استادان راهنما، مشاوران و داوران پایان نامه ها و رساله ها هم این تسامح را گاهی در فرآیند هدایت و ارزیابی در عمل مدنظر دارند.
اما مقالات علمی چون تنها در مجلات علمی منتشر می شود و آبروی علمی مجله در گرو اعتبار مقالات چاپ شده در آن است، سردبیر و هیئت علمی نشریه چه بسا با نگاهی سخت گیرانه ارزیابی می کنند و بعد مقاله را در نشریه علمی پذیرش و منتشر می کنند. اگر این ارزیابی را با تسامح انجام دهند در ادامه اقبال مجله در میان دانشوران ان رشته ضعیف می شود و حرفه ای ها و پیشکسوتان به ان مجله مقاله ارسال نمی کنند و مرکزی که به نشریه رتبه علمی (علمی - پژوهشی و یا علمی - ترویجی) داده است، ان را مجدد تمدید نمی کند.
هر دانشوری که مقاله خوب داشته باشد سعی نی کند در بهترین مجله آن رشته پذیرش بگیرد و هر دانشوری که دنبال آخرین دستاوردهای علمی آن زمینه دانش باشد مجله های علمی معتبر ان رشته را مرور می کند و مقالات ان را خواهد دید. سرعت تدوین مقاله در یک استاندارد حدود ۴ ماه است ولی تدوین پایان نامه بیش از یک سال معمولا طول می کشد. از این رو تضارب آراء در جامعه علمی با انتشار مقاله بیشتر صورت می گیرد ولی پایان نامه این طور نیست.
#مقایسه_میان_مقاله_و_پایان_نامه
#تفاوت
۸ - گستره انتشار:
مقاله در مجلات علمی گرچه در شمارگان کم نسبت به کتاب منتشر می شود ولی به هر حال امروزه به ویژه با امکانات نشر الکترونیک در پایگاه های اطلاع رسانی علمی قابل دسترس است.
پایان نامه ها و رساله های علمی انتشارش بسیار محدود است. پس از برگزاری جلسه دفاع و اعمال اصلاحات معمولا یک نسخه به استادان راهنما و مشاور و چند نسخه نیز در مرکز اسناد و یا کتابخانه ان مرکز آموزشی نگهداری نی شود. به هر صورت دسترسی به متن ان محدود و پر موونه است.
پایگاه های اطلاع رسانی علمی در فضای مجازی متن کامل را به راحتی متن کامل مقالات در اختیار دانشوران نمی گذارند.
#مقایسه_میان_مقاله_و_پایان_نامه
#تفاوت
۹ - دفاع:
دفاع از پایاننامه معمولا همراه با تشریفات و علنی است.
نشستی علمی متشکل از نویسنده، استادان راهنما و مشاور و استاد داور است.
گاهی برای سطح سه و یا ارشد یک استاد راهنما را کافی می دانند. گاهی دو استاد داور را در برخی از مراکز به جلسه دفاع دعوت می کنند.
معمولا جلسه دبیر یا مدیری دارد که جلسه را اداره می کند. اگر جلسه دفاع در اتاق استادان و محدود برگزار نشود معمولا در سالن و یا اتاق بزرگتری با امکان حضور دانشوران و فراگیران علاقه مند برگزار می شود. پس از ارائه اولیه نویسنده و بیان اشکالات و سوالات داوران نویسنده دفاعیات خود را بیان می کند استادان راهنما و مشاور توضیحات و دفاعیه های تکمیلی خود را بیان می کنند. سپس با خروج موقت نویسنده و دانشوران دیگر، استادان راهنما، مشاور و داور وارد شور می شوند و درباده وضعیت مردود، پذیرش مشروط و پذیرش و نمره پایان نامه تصمیمگیری می کنند. بعد نویسنده به جلسه دعوت می شود و رای نهایی و نمره به او اعلام می شود.
اما در ارزیابی مقاله، ابتدا سردبیر مجله معمولا با ارزیابی اجمالی در صورت دارا بودن صلاحیت های اولیه اجمالی به یک یا دو داور ارسال می کند. اگر نمره دو داور به هم نزدیک بود نظرات، نمره نهایی و وضعیت نهایی مقاله (مردود، پذزرش مشروط، پذیرش) به نویسنده اعلام می شود. اگر دو نمره اط هم فاصله زیادی داشت معمولا به داور سوم رسال می شود و گاهی معدل دو نمره به هم نز یک تر نمره نهایی تلقی می شود.
در صورت پذیرش مقاله توسط مجله، گواهی پذیرش حتی قبل از انتشار به نویسنده اعطا می شود. نویسنده مقاله راوهم زمان به بیش از یک نشریه نباید بفرستد.
#مقایسه_میان_مقاله_و_پایان_نامه
#تفاوت
۱۰ - انتشار تبعی:
می توان پس از دفاع، محتوای کل پایان نامه را با اصلاحاتی به صورت کتاب منتشر و همچنین می توان محتوای ان را به صورت یک یا چند مقاله منتشر کرد. معمولا هر فصل یک مقاله می شود.
این استخراج مقاله از پایان نامه مهارت لازمی است که دانشوران باید ان را فراگیرند و تمرین کنند.
گاهی برای دفاع از پایان نامه سطوح بالاتر، برگزاری جلسه پیش دفاع و انتشار یک یا چند مقاله در زمینه و محتوای پایان نامه را الزامی اعلام می کنند.
در فرصتی مقتضی به #شباهت_میان_پایان_نامه_و_مقاله خواهیم پرداخت.
شاید باز بتوان تفاوت ها را ادامه داد ولی اکنون کشش و توانی ندارم.
زمانه بر سر جنگ است یاعلی مددی
مدد ز غیر تو ننگ است یاعلی مددی
دلم برای تو تنگ است یاعلی مددی
کمیت ما همه لنگ است یاعلی مددی
گشودِ کار دو عالم به یک اشارهی توست
به کار ما چه درنگ است یاعلی مددی
آیتالله شیخ حسنعلی نخودکی اصفهانی
@shaeranehowzavi
شاید بتوان آموزش روش ها را راهی برای عمل به توصیه این حدیث شریف دانست:
● از راهش برو!
حضرت امام رضا علیهالسلام فرمود:
🔹 «مَنْ طَلَبَ الْأَمْرَ مِنْ وَجْهِهِ لَمْ يَزِلَ فَإِنْ زَلَّ لَمْ تَخْذُلْهُ الْحِيلَةُ»
🔸 هر كه کاری را از راه درستش دنبال کند نخواهد لغزید، و اگر هم بلغزد راه چاره بر او بسته نمیشود.
📚 بحارالأنوار، ج68، ص340
برگفته از کانال آموزش پژوهش و نگارش علمی نویسنده در تلگرام به ادرس
@mmf55
هدایت شده از اطلاع رسانی کارگاه های مهارت افزایی پژوهش ـ ویژه خواهران
⏪ معاونت پژوهش سطوح عالی حوزۀ علميۀ امام کاظم علیه السلام بنا به درخواست خواهران محترم پژوهشگر، اقدام به ارائه بسته آموزش تصویری نگارش علمی نموده است.
✅ علاقمندان جهت دریافت این بسته آموزشی و کسب اطلاعات بیشتر به آیدی @kmpheekq مراجعه نمایید.
🔷 معاونت پژوهش حوزه علمیه امام کاظم علیه السلام:
https://eitaa.com/pemamkazem