✍ حق همسایگی امام مهربان
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
🔴 سلطان سرير ارتضاء
✅ آن هنگام كه طاغوت زمان وجود شريف امام رئوف حضرت علي بن موسي الرضا(ع) را از ديار اجداد مطهرش به قصد تحديد به سرزمين توس آورد و سلطان سرير ارتضاء به غريب الغربا ملقب گرديدند در افكار پليد خود تصور نمي كرد روزی فرا خواهد رسید كه دوستداران حضرت گرداگرد قبر مطهرش بي محابا فرياد «رضا رضا» سرمی دهند و حرم قدسی او باغی از باغ های بهشت، مطاف فرشتگان و کروبیان، قبله اهل دل و ملجأ و پناه مومنان صادق می گردد.
✅ يازدهم ذى القعده سال ۱۴۸ هجرى امام هشتم حضرت خورشید بعنوان سرچشمه اى از نيكى و مهربانى رخ نمود تا پناهگاهى پديد آید كه خداپرستان را در خود گرد آورد. در واقع آن زمان درهاى آسمان گشوده شد و پرتوى از نور رخشان امامت و ولایت بر زمين تابيد، مژده ای شادي بخش، دلهاى زمينيان را فراگرفت وتاريكی وهواپرستى، با ظهور رهبرى ربّانى به رسوايى افتاد.
🔴 سبک زندگی عالم آل محمد
✅ در #سبک_زندگی امام هشتم آمده است که ایشان: «بسیار مهربان و خوش برخورد بود، هرگز با گفتارش دل کسی را نرنجاند و به کسی اهانت نکرد، هیچگاه به کسی ناسزا نگفت و به اَحدی دشنام نداد، هرگز سخن کسی را قطع نمیکرد و اجازه میداد که شخص سخنانش را تمام کند و به آخر رساند، با کسی به درشتی سخن نمی گفت، روش ایشان این بود که صبر می کرد تا سخن گوینده تمام شود سپس نظر خویش را درباره سخنان او ابراز نماید، پای خود را هنگام نشستن در حضور دیگران که مقابل و یا اطرافش نشسته بودند، دراز نمیکرد، خوي نيکوي، حلم و بردباري را از پدر بزرگوارش به ارث برده بود و در برابر افراد جاهل و گستاخ با بردباري مواجه مي شد، در حضور دیگران به دیوار تکیه نمیزد و این را خلاف ادب و احترام حضّار میدانست، با صدای بلند نمیخندید بلکه خنده ی ایشان تبسّم بود، میهمان را گرامی میداشت و او را به کار وا نمی داشت، وقتی سفره پهن میکرد، بردگان و خدمه و حتی دربان ها و نگهبانان نیز با او بر سفره مینشستند، خوابش کم بود، کارهای نیک و صدقههای پنهانی فراوانی داشت و اکثر آنها را در شب تار انجام میداد، در برخورد با بردگان، خدمه، زیردستان،کنیزان و غلامان ارزش های انسانی و اخلاقی را همواره مد نظر قرار می داد، یکی از وظایف مهم و حیاتی خویش را کمک به فقرا و محرومین می دانست و ..»
🔴 مهم ترین ویژگی های اخلاقی حضرت
بر شمردن ویژگی های اخلاقی حضرت کار بسیار بزرگی است که از عهده چنین قلم و کلامی بر نمی آید و این چند جمله تنها شمه ای از سجایای اخلاقی و سبک زندگی امام هشتم بود که مورخان آنرا نگاشته اند. علاوه بر آنچه ذکر شد ایشان چند ویژگي بسیار مهم دارند؛
✅ اول؛ راضی و رضا هستند یعنی زود ميگذرند. امام جواد(ع) فرمود: «خدا پدرم را رضا نامیده، چون كه پسندیده خدا در آسمان بود و رسول خدا و أئمه هدی در زمین از او خوشنود بودند». عرضه داشتند؛ آیا همه پدران گذشته شما پسندیده خدا، رسول و ائمه نبودند، فرمود: چرا. پرسیدند: پس چرا تنها آن حضرت رضا نامیده شد، فرمود: "زیرا همان گونه كه دوستان و موافقان وی از حضرت راضی بودند، دشمنان و مخالفان نیز از او راضی بودند. چنین ویژگی برای هیچ كدام از پدران حضرت وجود نداشت و بدین سبب است كه میان آنان، حضرت رضا نامیده شده است.»
✅ دوم؛ امام رأفت و مهربانی هستند. این لقبی است که بعد از شهادت امام به آن حضرت داده شده و دلیلش شهرت ایشان به برآورده کردن حوائج زائران است. اولین بار درعیون اخبار الرضا این لقب آمده و بعد از آن توسط دیگران استفاده شده است.
✅ سوم؛ ايشان همچون نیاکانشان، از مقام علمي والایی برخوردار بودند، تا آنجا که حضرت را عالم آلمحمد(ع) لقب دادهاند. بیست و چند سال بیشتر نداشتند که در مسجد به فتوی مينشستند. علمشان بیکران و رفتارشان پیامبرگونه و حلم و رأفت و احسانشان شامل خاص و عام بود.
🔴 حق همسایگی امام مهربان
✅ از هزار و اندي سال پيش كه قلب نازنين امام رضا(ع) از تپش ايستاد و از آن لحظه كه پيكر پاكش را به آغوش خاك تيره سپردند و شيعيان حضرتش گرداگرد قبر مطهرش بيقرار در مدار عشق او جاودانه ميگرديدند تا به امروز، حضور مباركشان در ايران و بارگاه ملكوتي ايشان در ارض اقدس رضوي همواره مايه مباهات مردم ايران زمين بوده و اين نعمتي بزرگ براي ايرانيان است.
✅ همسايگي ايرانيان با امام مهرباني نعمتي است كه بيشك خداوند از چگونگي بهرهمندي ما از اين فرصت در روز قيامت سئوال ميكند. پس اكنون كه ايرانيان در بهره مندی از مجاورت بهترين همسايه توفيق داشتهاند بايد فرهنگ و سبک زندگی رضوي را در همه ابعاد زندگي فردي و اجتماعي خود جاري سازند و خود را در محضر امام ببينند و رفتار و گفتار و كردار خويش را با آموزههاي رضوي همسو و هماهنگ نمایند.
🔺منبع: #روزنامه_شهرآرا،
🔻پنجشنبه ۱۱ خرداد ۱۴۰۲، شماره ۳۹۵۵
@modiryar
✍ مدیریت ریسک سازمانی
✅ #مدیریت_ریسک در سازمان شامل شناسایی، تجزیه و تحلیل و پاسخ به عوامل خطر است که بخشی از زندگی یک کسب و کار را تشکیل میدهد.
✅ #مدیریت_ریسک_مؤثر به معنای تلاش برای کنترل، تا حد امکان، نتایج آتی با اقدام پیشگیرانه و نه واکنشی است.
🔴 ساختارهای مدیریت ریسک
✅ #ساختارهای_مدیریت_ریسک به گونهای طراحی شدهاند که چیزی بیش از اشاره به ریسکهای موجود انجام دهند. یک ساختار مدیریت ریسک خوب همچنین باید عدم قطعیتها را محاسبه کرده و تأثیر آنها را بر یک تجارت پیشبینی کند. در نهایت، نتیجه انتخاب بین پذیرش ریسک یا رد آنها است. پذیرش یا رد ریسکها به سطوح تحملی بستگی دارد که یک کسب و کار قبلاً برای خود تعریف کرده است.
✅ اگر یک #کسب_و_کار، مدیریت ریسک را بهعنوان یک فرآیند منظم و مستمر به منظور شناسایی و حل ریسکها راهاندازی کند، ساختارهای مدیریت ریسک را میتوان برای حمایت از سایر سیستمهای کاهش ریسک مورد استفاده قرار داد. آنها شامل برنامهریزی، سازماندهی، کنترل هزینه و بودجهبندی هستند. در چنین حالتی، کسب و کار معمولاً شگفتیهای زیادی را تجربه نمیکند، زیرا تمرکز بر مدیریت ریسک فعال است.
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
✍ سنگ بناهای دولت الکترونیکی #دولت_الکترونیکی #پایگاه_جامع_مدیریار www.modiryar.com @modiryar
✍ استقرار دولت الکترونیک نیازمند نقشه راه است
عناصر اصلی جهت تدوین نقشه راه را میتوان به شرح زیر طبقهبندی کرد. بدیهی است فقدان هر یک از این عناصر و یا کیفیت نامناسب تحقق آنها میتوانند خروجی کار را مسألهدار نمایند. این عناصر عبارتند از :
1⃣ تحلیل نیازهای عملیاتی
شناخت و ارزیابی #وضعیت_موجود، تکنولوژی مورد استفاده و منابع انسانی مرتبط با توجه به کانونهای تمرکز نظیر ساختار و فرآیندهای اجرایی در دستگاهها و سازمانهای دولتی، خدمات مورد نیاز شهروندان و فعالیتهای بنگاههای اقتصادی، مبین تحلیل نیاز میدانی است.
2⃣ تعریف استراتژی و خط مشیها
در این ارتباط ابتدا #چشم_انداز استقرار دولت الکترونیکی در سه حوزه سازمانهای دولتی، شهروندان و صاحبان کسبوکار ترسیم میشود. سپس استراتژیهای تحقق آن به همراه خطمشیهای پیادهسازی آنها تشریح میشود. آنگاه در سطح کلیات، محدودیتها و قابلیتهای مربوط به منابع و امکانات تحقق استراتژی مرور میشود.
3⃣ طرحریزی معماری هسته مرکزی دولت الکترونیکی
برای انجام این طرحریزی بایستی ابتدا مدل کسبوکار در فضای تعامل بین دستگاه های دولتی، شهروندان و صاحبان کسبوکار خصوصی و غیردولتی تعریف و تدوین شود. آنگاه ضوابط و الزامات چارچوبی یکپارچه با هدف جلوگیری از تکرار اطلاعات در دستگاهها و سازمانهای دولتی، سهولت دسترسی به اطلاعات اعم از #اطلاعات_عملیاتی و یا ضمائم اطلاعاتی متعارف تعریف شود.
4⃣ توسعه زیرساخت
در ادامه ایجاد #زیرساخت_تکنولوژیک که امکان کنترل فرآیندها در سازمانهای دولتی و مشارکت گسترده صاحبان کسبوکار و شهروندان را در انجام امور جاری خود و دریافت خدمات را فراهم میکند در این مرحله در دستور کار قرار دارد. بدیهی است محدودیتهای ناشی از اطلاعات عملیاتی در سیستمهای سنتی موجود در دستگاههای دولتی، رعایت حریم خصوصی اطلاعات شهروندان و سهولت نقاط دسترسی اطلاعاتی آنها به همراه پوشش مطلوب شبکه از جمله کانونهای توجه در این حوزه میباشند.
5⃣ زنجیره ارزش و خدمات یکپارچه
کانون اصلی تمرکز در این زمینه در دستگاه ها و سازمانهای دولتی و زیرمجموعه آنها مسأله #یکپارچگی و تعامل بین سازمانی آنها میباشد. به گونهای که امکان ارائه خدمات عمومی به نحو مطلوب به شهروندان و صاحبان کسب وکار فراهم شود.
6⃣ تجهیز و سازماندهی جهت پیادهسازی
این امر دو وجه مشخص را در بر دارد. نخست ساختار و روشهای اجرایی حاکم بر پیادهسازی در سطوح ستادی و صف. دوم منابع مورد نیاز اعم از منابع انسانی یا ظرفیت های تکنولوژیک مورد نیاز جهت استقرار و پیادهسازی #دولت_الکترونیک.
7⃣ ارزیابی برنامه عمل
در این زمینه ضمن اعمال #مدیریت_ریسک بایستی مدیریت عملکرد هم از منظر آنچه که به دفتر مدیریت پروژهها (PMO) مرتبط میشود و نیز آنچه به دفتر مدیریت تغییر (CMO) ارتباط مییابد اعمال شود و نسبت به بهبود عوامل عملکردی یا تصحیح برنامه بازخور لازم داده شود.
✅ بنابراین #نقشه_راه چه در مقطع ارائه نسخه نهایی و قابل اجرای آن توسط سازمان مجری و چه در مرحله اجراء به لحاظ بازخورهای عملکردی علیالقاعده مشمول اصلاحات خواهد شد. نقش ناظر در این ارتباط بیان تنگناها و مسائل موجود و در صورت لزوم ارائه توصیههای مشخص در خصوص تصحیح مسیر خواهد بود.
#دولت_الکترونیکی
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ مدل نه مرحله ای پیاده سازی دولت الکترونیک
1⃣ توسعه راهبردی
2⃣ ایجاد زیرساخت
3⃣ ایجاد اعتماد
4⃣ ایجاد درگاه
5⃣ پایه ریزی تعامل و انگیزش
6⃣ نمونه سازی
7⃣ پربارسازی
8⃣ یکپارچه سازی
9⃣ توسعه صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات
#دولت_الکترونیکی
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ چهار ویژگی منحصر به فرد داده
1⃣ تمام شدنی نیست
بیشترین ارزش از #داده نه درزمان استفاده بلکه در زمان استفاده مجدد از آن حاصل می شود
2⃣ در طول زمان تنزل نمی یابد
درصورت نگهداری درست #دارایی_های_دیجیتال، بر خلاف سایر دارایی های سازمان تنزل نمی یابند
3⃣ با دوام است
قادر به تولید جریانی از #محصولات و سرویس ها در طول زمان است
4⃣ راهبردی است
#دارایی_های_داده باید برای نیل به آینده نگهداری شوند. بدون دارایی های راهبردی آینده سازمان به خطر می افتد.
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
🔴 کیفیت تصمیم گیری
✅ #کیفیت_تصمیم_گیری یا به اختصار DQ، چارچوب تعیین کننده برای تصمیم گیری خوب را فراهم میکند.
✅ این مجموعه زیرشاخه ای از تجزیه و تحلیل تصمیم گیری یا (Decision Analysis) یا به اختصار DA است و از مفاهیم و ابزارهایی است که #شفافیت بهترین انتخاب را در یک محیط نامشخص و پویا ایجاد میکند.
✅ کیفیت تصمیم گیری نه تنها از DA برای رسیدن به جواب “درست” استفاده میکند، بلکه مهمترین طرفین را نیز در فرآیند #تصمیم_گیری برای دستیابی به تراز و تعهد به اقدامات درگیر میکند.
🔴 کلیه #تصمیمات با کیفیت بالا شش شرط را برآورده می کند:
▪تعهد به عمل
▪تنظیم قاب مناسب
▪استفاده از استدلال منطقی
▪در نظر گرفتن گزینه های دیگر
▪جمع آوری داده های معنی دار
▪شفاف سازی ارزش ها و مبادلات تجاری
✅ تمرکز بر روی هر عنصر از این مدل تصمیم گیری منطقی و درگیر کردن افراد مناسب در زمان مناسب و به صورت درست، این امکان را فراهم میکند تا ارزش قابل توجهی ایجاد کرده و از اشتباهاتی که باعث از بین رفتن ارزش می شود جلوگیری کند.
✅ از طرف دیگر ، فقدان DQ منجر به عدم #موفقیت_تصمیمات می شود:
▪استراتژیهای ناموفق،
▪هدر رفتن سرمایه در تصمیم گیریهای سرمایه گذاری.
🔺منبع:
🔻Decision Quality Defined
#Decision_Quality
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
✍ روش های تقویت مهارت تصمیم گیری #تصمیم_گیری #پایگاه_جامع_مدیریار www.modiryar.com @modiryar
✍ روش های تقویت مهارت تصمیم گیری
✅ تصمیم خود را ارزیابی کنید
برای تصمیم گیری بهتر لازم است قبل از تصمیم گیری نهایی حتما فایده و عیب تصمیم مان را بررسی کرده باشیم. با این روش می توانیم با مواردی رو به رو شویم که می تواند #تصمیم ما را عوض کند. مثلاً در انتخاب رشته اگر ببینیم معایب و مزایای هر رشته چی هستند، می توانیم انتخاب بهتری برای آینده مان داشته باشیم. می توانیم در یک برگه مواردی که را در هر رشته باید بخوانیم را بنویسیم و با توجه به آن ها و توانایی خودمان تصمیم بگیریم که تحصیل در کدام رشته برای ما بهتر است.
✅ گزینهها را محدود کنید
یک راه برای #تصمیم_گیری و ارزیابی بهتر گزینه ها محدود کردن انتخاب هایمان است. هرچه گزینه های ما بیشتر باشد تصمیم گیری سخت تر خواهد بود. ارزیابی گزینه ها هم زمان بسیاری از ما خواهد گرفت. اما با تعداد محدود گزینه ها آرامش بیشتری در تصمیم گیری خواهیم داشت.
✅ برای تصمیمات کوچک زمان زیاد نگذارید
اگر #تصمیمی که می خواهید بگیرید جزئی و کوچک است مثل این که چی بخورم یا چی بپوشم زمان زیادی برای آن نگذارید. بسیاری از این تصمیمات اثر مهمی در زندگی شما ندارند.
✅ تحقیق کنید
درست مثل زمانی که می خواهید یک موبایل یا کامپیوتر بخرید و از قبل درباره انواع و کاربرد و معایب و مزایای آن تحقیق می کنید، در مورد سایر #تصمیمات مهم خود هم تحقیق کنید. تحقیق کردن رضایت شما را پس از تصمیم گیری در پی خواهد داشت.
✅ مشورت کنید
قبل از #تصمیم_گیری بهتر است که با یک فرد آگاه مشورت کنید و درباره ی گزینه های تصمیمتان پرس و جو کنید. کمک گرفتن از یک فرد با تجربه و آگاه به گرفتن تصمیم درست کمک می کند. مثلا در هنگام انتخاب رشته می توانید از کسانی که در حال تحصیل در آن رشته ها هستند پرس و جو کنید یا از مشاوره تحصیلی خصوصی استفاده کنید تا بتوانید تصویر درست تری از انتخابتان بدست بیاورید.
✅ اعتماد به نفس تان را افزایش دهید
با افزایش #اعتماد_به _نفس، به دیگران اجازه نخواهید داد که برای شما تصمیم بگیرند. شما توانایی تصمیم گرفتن را در خودتان احساس می کنید و مسئولانه در این راه گام برمیدارید. اعتماد به نفس افراد یکی از مهم ترین مسائل در تصمیم گیری برای انتخاب ها به شمار می رود.
✅ هدف گذاری کنید
داشتن اهداف بلند مدت و کوتاه مدت می تواند #مهارت_تصمیم_گیری در شما را تقویت کند. زمانی که شما هدفی دارید گزینه های انتخابی معین و محدودی خواهید داشت، بنابراین تصمیم گیری مناسب برای شما راحت تر خواهد شد.
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
🔴 مکتب طراحی (Design School)
#مدل_مفهومی
#مدل_مدیریت
#مکتب_طراحی
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar