شورای عالی انقلاب فرهنگی و طرحی نو
✍ #دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
🔺منبع: #روزنامه_شهرآرا،
🔻دوشنبه ۵ دی ۱۴۰۱، شماره ۳۸۴۵
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
شورای عالی انقلاب فرهنگی و طرحی نو ✍ #دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی 🔺منبع: #روزنامه_شهرآرا، 🔻دوشنبه
شورای عالی انقلاب فرهنگی و طرحی نو
✍ #دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
✅ با وجود اقدامات صورت گرفته شورای عالی انقلاب فرهنگی نتوانسته در سطحی که برازنده ی نامش و یا شایسته ی #استعداد فرهنگی کشور است حرکت کند. کافیست نگاهی به پیرامون خود داشته باشیم و ببینیم چه بلایی بر سر اخلاق و فرهنگ در جامعه آمده است تا جایی که رهبر انقلاب می فرماید: «ما معتقد به بستن فضای فرهنگی کشور نیستیم اما با ولنگاری فرهنگی بشدت مخالفیم». این نهاد از عدم به روز رسانی سامانه ارتباطی و قیمومیت نظری آن با نهادهای اجرایی حوزه فرهنگی رنج می برد.
✅ به راستی کدامیک از نهادهای #فرهنگی کشور در حوزه های آموزش، رسانه، فرهنگ و سایر مجموعه های ذیربط، در عمل خود را موظف به حرکت در مسیر سیاستگذاری و یا در مقام پاسخگویی به این نهاد می دانند؟ کافیست نگاهی دقیق تر به خروجی محصولات فرهنگی در حوزه های سینما، صدا و سیما و یا حتی خروجی های دانشگاه ها داشته باشیم تا دریابیم به چه میزان حرکت فرهنگی کشور بر مبنای ریل گذاری های این نهاد صورت می پذیرد. باید موارد زیر در طرح و عمل شورای عالی انقلاب فرهنگی مورد توجه قرار دهد:
1⃣ #الگوی_مفهومی:
یک الگوی مفهومی مناسب بر اساس ثقلین از ضرورت های تحقق اهداف فرهنگ اسلامی است. این الگوی مفهومی باید از سه خصوصیت برخوردار باشد: «جامع و مانع» باشد، «ارتباط و انسجام» بین متغیرها را تبیین کند و «وزن و اولویت» متغیرها را براساس مدل ارزشی و نظام معرفتی خود تبیین کند.
2⃣ #مدل_های_کاربردی:
به جز الگوی مفهومی، ما به مدلهای کاربردی نیاز داریم، مدلهایی برای طراحی مفاهیم پایه که مبانی نقشه مهندسی فرهنگی را طراحی کنیم. این امر نیاز به مدل و روش دارد که ما فاقد آن هستیم. در حوزه شاخصها (به جزموارد محدود) به صورت مشخص و جدی با نگاه دینی به بحث شاخصها و استانداردها نپرداختهایم. شاخصها جایگاه مهم و اصلی را در نمایش گری وضعیت موجود و مطلوب (متأثر از نظام ارزشها) بازی میکنند.
3⃣ #ابزارهای_برنامه_ای:
در بحث ابزارهای برنامهای مشخصاً از دو «نقشه علمی» و «نقشه اجرایی» در حوزه مهندسی فرهنگی نام برده میشود. اگر ما ابزارهای منطقی و شاخصی را داشته باشیم در حوزه برنامهای هم میتوانیم به این نقشهها برسیم. به این ابزارهای نرم میتوان ابزارهای سختافزاری مانند بودجه و تجهیزات را هم اضافه کرد.
4⃣ #تعریف_شاخص_ها:
تا وقتی قدرت شاخص نگاری بر اساس چشم انداز نظام اسلامی را نداشته باشیم همواره شاخص های تحمیل شده مادی محور توسعه و عدم توسعه خواهند بود. هرچند نظام اسلامی در سالهای اخیر توانسته است حتی با همان شاخصهای مادی، عرض اندام کند اما تا برپایی نظام کامل اسلامی فاصله زیادی داریم.
5⃣ #پیوست_فرهنگی:
پیوست فرهنگی، از مهمترین ابزارهای نظارت و ارزشیابی فرهنگی است که چهار موضوع مهم را با رویکرد فرهنگی رصد میکند:
▪️اول؛
سیاستها و راهبردهای کلان کشور (درشورای عالی انقلاب فرهنگی و مجمع تشخیص مصلحت نظام)،
▪️دوم؛
طرحها و لوایح مجلس شورای اسلامی،
▪️سوم؛
تصمیمات و مصوبات قوای مجریه و قضائیه و
▪️چهارم؛
پروژهها و اقداماتی که متولی آن دستگاههای بخش خصوصی و عمومی و دولتی است.
باید کمی واقع بینانه تر با مسائل و پدیده های فرهنگی و اجتماعی برخورد نماییم. با توجه به تحول اساسی که در عرصه های مختلف رسانه ای، آموزشی و فرهنگی در جهان رخ داده است ضرورت دارد در عرصه فرهنگی طرحی نو در اندازیم و با فاصله گرفتن از روش های کلیشه ای و ناکارآمد زمینه ظهور و بروز اندیشه های نو و ایده های تحول آفرین فرهنگی در چارچوب مبانی ارزشی را فراهم آوریم.
🔺منبع: #روزنامه_شهرآرا،
🔻دوشنبه ۵ دی ۱۴۰۱، شماره ۳۸۴۵
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
#شورای_عالی_فرهنگی
www.modiryar.com
@modiryar
✍ قربانی سیاست
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
🔺منبع: #هفته_نامه_نخست،
🔻پنجشنبه ۸ دی ۱۴۰۱، شماره ۹۴۹
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
Modiryar | مدیریار
✍ قربانی سیاست #دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی 🔺منبع: #هفته_نامه_نخست، 🔻پنجشنبه ۸ دی ۱۴۰۱، شماره ۹۴۹
✍ قربانی سیاست
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
✅ «مدیریت» در کنار «اخلاق» بزرگ ترین قربانی سیاست است. در این جمله شکی نیست. این قاعده تقریباً جهانی است. در کشور ما نیز در بسیاری از متون علمی و مدنی یکی از برجسته ترین و مهم ترین چالش های اجتماعی، اقتصادی و عامل بسیاری از مشکلات و کاستی ها نارسایی های مدیریتی معرفی شده است. چه بسیار افرادی که بر مناصب کلیدی تنها به خاطر ارتباطات سیاسی تکیه زده اند و متأسفانه حتی از کم ترین صلاحیت و شایستگی برای آن مسئولیت بهره مند نیستند. در فرایندهای مدیریتی درست همان جایی که به خاطر منافع احزاب سیاسی و یا دو دو تا چهارتا کردن ها و بده و بستان های گروه های مختلف تصمیم گیری ها و انتصابات جهت خاصی پیدا می کند، اخلاق نادیده گرفته می شود و #مدیریت ذبح می شود و سامانه های سازمانی دچار اختلال می گردد.
✅ چون #مدیران در رأس سازمان ها قرار دارند و کیفیت تصمیم های آن ها کل عملکرد سازمانی را تحت الشعاع قرار می دهد به همین جهت بلافاصله ناکارآمدی رنگ و بوی خود را در نتایج و خروجی ها نشان می دهد و سیستم دچار افت شدید می گردد. در حال حاضر کشور از یک طرف با فرصت های فوق العاده ای برای توسعه و پیشرفت مواجه است و از طرف دیگر بسیاری سازمان ها تحت نفوذ جریان مدیریتی ناکارآمد و سیاست زده قفل شده اند. البته این امر منحصر به دوره و یا جریان خاص سیاسی نیست بلکه در تمامی ادوار و انتخابات تکرار می شود و این دور باطل ادامه می یابد. امری که هم با آموزه های صریح دینی منافات دارد و هم نقض فرمایشات رهبر انقلاب است که مکرر نسبت به رعایت شایسته سالاری در نهادهای دولتی و عمومی تذکر داده اند.
✅ آن چنان که امیرالمومنین علی علیه السلام چهار چیز شامل موارد زیر را سبب افول معرفی و از آن حذر می نمایند:
1⃣ ضایع کردن اصول [و مبانى]،
2⃣ چنگ زدن به فروع،
3⃣ به کار گماردن فرومایگان، و
4⃣ کنار گذاردن نُخبگان».
به هر حال این کاستی وجود دارد و گویی به این راحتی ها هم قابل اصلاح نیست. امروزه مدیریت از شر سیاست به ستوه آمده و تخصص جای خود را به ارتباطات نامطلوب داده است که ضرورت دارد نسبت به اصلاح این امر اهتمام جدی صورت پذیرد. خصوصاً زمانی که به یاد آوریم «مدیریت» با منافع و مصالح عامه مردم سر و کار دارد و همواره رعایت حقوق مسلمین و حدود بیت المال اهمیت فراوان داشته و دارد و یکی از مهم ترین آرمان های انقلاب اسلامی از بدو پیروزی تا کنون اصلاح نظام اداری و واگذاری امور به شایستگان بوده و هست.
✅ بسیاری از هزینه هایی که طی سال های متمادی و در دولت های مختلف به نظام و مردم تحمیل شده حاصل سیاست زدگی و عدم شایستگی مدیران است. اگر هسته تخصصی و کارشناسی سازمان ها، وزارت خانه ها و نهادهای عمومی و دولتی محترم شمرده و مسیر ارتقا شغلی به نحو مطلوب و کارایی طراحی و اجرا شود بدون شک شاهد #پیشرفت مدیریت در کشور خواهیم بود. ما پیرو مکتبی هستیم که در آن هدف وسیله را توجیه نمی کند پس عقل سلیم و حکیم حکم می نماید هر کسی در موقعیت پذیرفتن مسئولیتی قرار گرفت اولاً نسبت به شایستگی و توانایی خود برای اداره آن اطمینان داشته باشد و ثانیاً افرادی را به عنوان کارگزاران و تیم مدیریتی خود انتخاب نماید که از صلاحیت و شرایط احراز لازم برخوردار هستند. فراموش نکنیم عمر مدیریتی و در کل فرصت زندگی برای انسان کوتاه است پس زیان کار واقعی کسی است که برای منافع چهار روزه دنیای خود و دیگران عاقبت و آخرتش را تباه سازد.
🔺منبع: #هفته_نامه_نخست،
🔻پنجشنبه ۸ دی ۱۴۰۱، شماره ۹۴۹
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar
✍ حس زندگی
#دکتر_مهدی_یاراحمدی_خراسانی
🔺منبع: #هفته_نامه_نخست،
🔻پنجشنبه ۱۵ دی ۱۴۰۱، شماره ۹۵۰
#تحلیل_مسائل_روز
#پایگاه_جامع_مدیریار
www.modiryar.com
@modiryar