🏷اثرگذاری انیمیشن بر جان کودکان
✍️مجتبی فرهنگ
#قسمت_اول
●امروزه وﺳﺎﯾﻞ ارﺗﺒﺎط ﺟﻤﻌﯽ اﻓﺰون ﺑﺮ ﻧﻘﺶ ﺗﮑﻤﯿﻠﯽ ﻣﺪرﺳﻪ ﻫﺎ و داﻧﺸﮕﺎه ﻫﺎ، ﺑﺪون هیچ ﻣﺤﺪودﯾﺖ زﻣﺎﻧﯽ، ﻣﮑﺎﻧﯽ، ﺳﻨﯽ، و ﺟﻨسی، آﻣﻮزش اﻧﺴﺎن ﻫﺎ در ﺟﺎﻣﻌﻪ را ﺑﺮﻋﻬﺪه دارﻧﺪ.ازآﻧﺠﺎﮐﻪ ﮐﻮدﮐﺎن و ﻧﻮﺟﻮاﻧﺎن ﺑﻨﺎ ﺑﺮ ﺳﻦ ﮐﻢ ﺧﻮد، ﺗﺠﺮﺑﻪ و ﺗﻌﺎﻣﻞ ﮐﻤﺘﺮی ﺑﺎ دﻧﯿﺎی واﻗﻌﯽ دارﻧﺪ، ﺑﻨﺎﺑﺮاﯾﻦ ﺷﺄن آﻣﻮزﺷﯽ رﺳﺎﻧﻪ ﻫﺎ، ﺑﻪ وﯾﮋه آﻣﻮزش ﻏﯿﺮﻣﺴﺘﻘﯿﻢ آن ﻫﺎ، ﺑﻪ دﻟﯿﻞ اراﺋﻪ ﺗﺼﻮﯾﺮﻫﺎ و ﺗﺠﺮﺑﻪ ﻫﺎی ﺟﺪﯾﺪ از دﻧﯿﺎی واﻗﻌﯽ در ﻣﻮرد اﯾﻦ ﻗﺸﺮ، ﺑﯿﺸﺘﺮ اﺳﺖ.
●اﻣﺮوزه ﮐﻮدﮐﺎن ﺑﻪ ﻣﯿﺰان زﯾﺎدی ﺑﺎ اﻧﻮاع ﮔﻮﻧﺎﮔﻮن رﺳﺎﻧﻪ ﺳﺮوﮐﺎر دارﻧﺪ و ﻣﻄﺎﻟﺐ زﯾﺎدی از آن ﯾﺎد ﻣﯽ ﮔﯿﺮﻧﺪ و رﺳﺎﻧﻪ ﻫﺎ و شخصیت ﻫﺎی رﺳﺎﻧﻪ ای ﺗﺒﺪﯾﻞ ﺑﻪ ﻫﻤﺪم و دوﺳﺖ آن ﻫﺎ ﺷﺪه اﻧﺪ. ﮐﻮدﮐﺎن از ﻃﺮﯾﻖ ﺗﻠﻮﯾﺰﯾﻮن اﻃﻼﻋﺎت ﺑﺴﯿﺎری درﺑﺎره ﻣﺮدم، ﺷﯿﻮه ﻫﺎی زﻧﺪﮔﯽ آن ﻫﺎ، ﭘﺪﯾﺪه ﻫﺎ، و رﺧﺪادﻫﺎی ﮔﻮﻧﺎﮔﻮن درﯾﺎﻓﺖ ﻣﯽ ﮐﻨﻨﺪ. آن ﻫﺎ ﺗﻨﻬﺎ ﺑﺮای ﺳﺮﮔﺮﻣﯽ ﺑﻪ ﺗﻠﻮﯾﺰﯾﻮن روی ﻧﻤﯽ آورﻧﺪ، ﺑﻠﮑﻪ در ﺗﻼش ﻫﺴﺘﻨﺪ ﮐﻪ ﺑﯿﺎﻣﻮزﻧﺪ ﭼﮕﻮﻧﻪ ﺑﺎﯾﺪ ﺑﺎﺷﻨﺪ ﺗﺎ واﮐﻨﺶ دﯾﮕﺮان در ﺑﺮاﺑﺮ آن ﻫﺎ، ﻣﻄﻠﻮب ﺑﺎﺷﺪ و در ﺟﺎﻣﻌﻪ ﺗﻨﻬﺎ ﻧﺒﺎﺷﻨﺪ.
●ﺑﻪ ﻃﻮرﮐﻠﯽ ﻣﯽ ﺗﻮان دو ﺟﻨﺒﻪ رﺷﺪ در ذﻫﻦ ﮐﻮدک ﺗﺸﺨﯿﺺ داد؛ در ﯾﮏ ﺳﻮ ﭼﯿﺰی اﺳﺖ ﮐﻪ ﻣﯽ ﺗﻮان آن را ﺟﻨﺒﻪ روان ﺷﻨﺎﺳﯽ اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ رﺷﺪ ﻧﺎﻣﯿﺪ و آن ﻋﺒﺎرت اﺳﺖ از آﻧﭽﻪ ﮐﻮدک از ﺧﺎرج و از ﻃﺮﯾﻖ ﺧﺎﻧﻮاده، ﻣﺪرﺳﻪ، و اﻧﺘﻘﺎل ﺗﺮﺑﯿﺘﯽ ﮐﺴﺐ ﻣﯽ ﮐﻨﺪ، و در ﺳﻮی دﯾﮕﺮ، رﺷﺪ دﯾﮕﺮی وﺟﻮد دارد ﮐﻪ ﻣﯽ ﺗﻮان ﮔﻔﺖ ﻧﻮﻋﯽ رﺷﺪ ﺧﻮدﺑﻪ ﺧﻮدی اﺳﺖ و آن را رﺷﺪ «ﺧﻮدﻫﻮش» ﻣﯽ ﻧﺎﻣﻨﺪ ﮐﻪ ﻋﺒﺎرت اﺳﺖ از آﻧﭽﻪ ﮐﻮدک، ﺧﻮدش ﯾﺎد ﻣﯽ ﮔﯿﺮد. اﺳﺘﻔﺎده از رﺳﺎﻧﻪ ﻫﺎ ﯾﮑﯽ از روش ﻫﺎی ﻣﻬﻢ اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ ﺷﺪن ﮐﻮدﮐﺎن و ﻧﻮﺟﻮاﻧﺎن ﺑﻪ ﺷﻤﺎر ﻣﯽ آﯾﺪ؛ ﺗﺎآﻧﺠﺎﮐﻪ در دوران ﮐﻮدﮐﯽ، ﯾﮑﯽ از ﭼﻨﺪ ﻣﻨﺒﻊ ﺟﺎﻣﻌﻪ ﭘﺬﯾﺮ ﮐﺮدن ﺑﭽﻪ ﻫﺎ، ﻫﻤﯿﻦ رﺳﺎﻧﻪ ﻫﺎ ﻫﺴﺘﻨﺪ و در دوران ﮐﻨﻮﻧﯽ از آن ﻫﺎ ﮔﺮﯾﺰی ﻧﯿﺴﺖ
●ﻧﮑﺘﻪ ﻗﺎﺑﻞ ﺗﺄﻣﻞ درﺑﺎره ﻓﻨﺎوری ﻫﺎی ﺟﺪﯾﺪ اﯾﻦ اﺳﺖ ﮐﻪ ﮐﻮدﮐﺎن ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﻨﺪ ﺑﺎرﻫﺎ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﻣﻮرد ﻋﻼﻗﻪ ﺧﻮد را ﺑﺪون ﻫﯿﭻ ﮔﻮﻧﻪ اﺣﺴﺎس ﺧﺴﺘﮕﯽ ای ﺗﻤﺎﺷﺎ ﮐﻨﻨﺪ. ﺑﻌﻀﯽ از ﮐﻮدﮐﺎن ﺗﻤﺎم ﺻﺤﻨﻪ ﻫﺎ و ﮔﻔﺘﺎر ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ دﻟﺨﻮاﻫﺸﺎن را از ﺣﻔﻆ ﻫﺴﺘﻨﺪ و ﻫﻤﯿﻦ اﻣﺮ ﺑﺎﻋﺚ ﻣﯽ ﺷﻮد ﮐﻪ ﺑﻪ ﮐﻮﭼﮏ ﺗﺮﯾﻦ ﻧﮑﺘﻪ ﻫﺎی درون ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﻫﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﮐﺮده و آن را در ذﻫﻦ ﺧﻮد ﺗﺤﻠﯿﻞ ﮐﻨﻨﺪ و ﺑﻪ ﺧﺎﻃﺮ ﺑﺴﭙﺎرﻧﺪ. ﺑﻪ اﯾﻦ ﺗﺮﺗﯿﺐ، ﺷﺨﺼﯿﺖ ﻫﺎی ﻓﺮﻋﯽ و ﺟﺎﻧﺒﯽ ﻓﯿﻠﻢ ﻫﺎ ﻧﯿﺰ ﺑﻪ اﻧﺪازه ﺷﺨﺼﯿﺖ ﻫﺎی اﺻﻠﯽ ﺑﺮای آن ﻫﺎ ﺟﺬاب و ﻗﺎﺑﻞ ﺗﻮﺟﻪ ﻣﯽ ﺷﻮﻧﺪ
●ﺗﺤﻮل اصلی در این صنعت ﻇﻬﻮر اﻧﯿﻤﯿﺸﻦ ﻫﺎی ﺳﻪ ﺑﻌﺪی ﺑﻮد ﮐﻪ در آن ﻫﺎ ﺑﻪ ﮐﻤﮏ ﻧﺮم اﻓﺰارﻫﺎی ﭘﯿﺸﺮﻓﺘﻪ، ﻣﺤﯿﻂ اﻧﯿﻤﯿﺸﻦ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﺳﻪ ﺑﻌﺪی ﻃﺮاﺣﯽ ﺷﺪه و ازاﯾﻦ رو ﻓﺮاﯾﻨﺪ ﺟﺎن ﺑﺨﺸﯽ و ﻓﻀﺎﺳﺎزی، ﺑﺴﯿﺎر ﺑﻪ واﻗﻌﯿﺖ ﻧﺰدﯾﮏ ﻣﯽ ﺷﺪ. ازﺟﻤﻠﻪ ﻧﺨﺴﺘﯿﻦ ﺗﻮﻟﯿﺪات اﯾﻦ ﻧﻮع اﻧﯿﻤﯿﺸﻦ ﻫﺎ ﮐﻪ ﺑﺎ اﺳﺘﻘﺒﺎل ﺑﺴﯿﺎر زﯾﺎدی ﻧﯿﺰ روﺑﻪ رو ﺷﺪﻧﺪ، ﻣﯽ ﺗﻮان ﺑﻪ اﻧﯿﻤﯿﺸﻦ ﻫﺎی داﺳﺘﺎن اﺳﺒﺎب ﺑﺎزی١ ۱۹۹۵ و زﻧﺪﮔﯽ ﯾﮏ ﺣﺸﺮه٢ ۱۹۹۸ اﺷﺎره ﮐﺮد.
#انیمیشن
ˇˇ🌿@mogtaba_farhang🌿ˇˇ
🏷مکتب اﮔﺰﯾﺴﺘﺎﻧﺴﯿﺎﻟﯿﺴﻢ و ترویج همجنسگرایی
✍️مجتبی فرهنگ
#قسمت_دوم
•ﻣﯽ ﺗﻮان ﺑﺮای اﻧﯿﻤﯿﺸﻦ ﻫﺎ، ﺳﻪ ﺳﻄﺢ از ﻣﻔﺎﻫﯿﻢ و ﭘﯿﺎم ﻫﺎ را درﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺖ؛ ﺳﻄﺢ ﻧﺨﺴﺖ، ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﻣﺒﺎﺣﺜﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ ﮐﻠﯿﺘﯽ ﻣﺜﺒﺖ داﺷﺘﻪ و ﻓﻘﻂ در ﭘﺎره ای ﻣﻮارد، اﺧﺘﻼف ﻫﺎی ﻓﺮﻫﻨﮕﯽ ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﺪ ﮐﻤﯽ ﻣﺸﮑﻞ آﻓﺮﯾﻦ ﺑﺎﺷﺪ. ﺳﻄﺢ دوم، ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﻣﻔﺎﻫﯿﻤﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ ﻇﺎﻫﺮ و ﮐﻠﯿﺘﯽ ﻣﺜﺒﺖ دارﻧﺪ، وﻟﯽ در رﯾﺸﻪ ﻫﺎ و ﻣﺒﺎﻧﯽ ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﻨﺪ ﺑﺴﯿﺎر ﭼﺎﻟﺶ ﺑﺮاﻧﮕﯿﺰ ﺑﺎﺷﻨﺪ. ﺳﻄﺢ ﺳﻮم ﻧﯿﺰ ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﻣﺴﺎﺋﻠﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ ﻏﺎﻟﺒﺎً ﺟﻨﺒﻪ ﻣﻨﻔﯽ داﺷﺘﻪ و وﺟﻮد آن ﻫﺎ در ﻓﯿﻠﻢ ﻫﺎ ﻣﻌﻀﻞ آﻓﺮﯾﻦ اﺳﺖ.
•عموم ﻣﺤﺼﻮﻻت انیمیشن در داﻣﺎن ﻓﺮﻫﻨﮕﯽ دﯾﮕﺮ زاده ﺷﺪه اﻧﺪ و از ﻟﺤﺎظ ﻣﺤﺘﻮاﯾﯽ وام دار ﺗﻮﻟﯿﺪﮐﻨﻨﺪﮔﺎن ﺧﻮﯾﺶ ﻫﺴﺘﻨﺪ؛ ﻓﺮﻫﻨﮕﯽ ﮐﻪ ﺗﻔﺎوت ﻫﺎ و ﺗﻀﺎدﻫﺎی ﺑﻨﯿﺎدﯾﻦ آن ﺑﺎ ﻓﺮﻫﻨﮓ ﺑﻮﻣﯽ ﺑﺮ ﮐﺴﯽ ﭘﻮﺷﯿﺪه ﻧﺒﻮده ازﺟﻤﻠﻪ اﯾﻦ ﻣﻔﺎﻫﯿﻢ، ﻣﻔﺎﻫﯿﻢ ﺑﺮآﻣﺪه از ﺗﻔﮑﺮ اﮔﺰﯾﺴﺘﺎﻧﺴﯿﺎﻟﯿﺴﻢ اﺳﺖ ﮐﻪ در اﯾﻦ اﻧﯿﻤﯿﺸﻦ ﻫﺎ وﺟﻮد دارد.
•اﮔﺰﯾﺴﺘﺎﻧﺴﯿﺎﻟﯿﺴﻢ در ﻟﻐﺖ ﺑﻪ ﻣﻌﻨﯽ اﺻﺎﻟﺖ وﺟﻮد اﺳﺖ. ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ اﮔﺰﯾﺴﺘﺎﻧﺴﯿﺎﻟﯿﺴﻢ ﻧﺎم ﻣﮑﺘﺒﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ در آن ﺳﺮﺷﺖ اﻧﺴﺎن اﻧﮑﺎر ﺷﺪه و ﻣﻌﺘﻘﺪ اﺳﺖ آدﻣﯽ ﻓﺮاورده ﮐﺎر و اﻧﺘﺨﺎب ﺧﻮﯾﺶ اﺳﺖ و ﻣﺎﻫﯿﺖ و ﻃﺒﯿﻌﺖ ﭘﯿﺸﯿﻨﯽ ﻧﺪارد. اﯾﻦ ﻧﮑﺘﻪ ﻣﻬﻢ ﻧﯿﺴﺖ ﮐﻪ ﯾﮏ ﻓﺮد اﮐﻨﻮن در ﭼﻪ ﻧﻘﻄﻪ ای ﻗﺮار داﺷﺘﻪ و ﺗﺎ ﭼﻪ ﺣﺪ ﺿﻌﯿﻒ ﺑﺎﺷﺪ، ﻣﻬﻢ اﯾﻦ اﺳﺖ ﮐﻪ او ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﺪ ﺑﺎ ﺗﻼش و ﮐﻮﺷﺶ، ﺑﻪ سمتی ﺑﺮود و ﺗﺒﺪﯾﻞ ﺑﻪ ﭼﯿﺰی ﺷﻮد ﮐﻪ ﺑﺴﯿﺎر ﺑﺎ آن ﻓﺎﺻﻠﻪ دارد؛ ﺑﺮای ﻧﻤﻮﻧﻪ، در ﭘﺎﻧﺪای ﮐﻮﻧﮓ ﻓﻮﮐﺎر، ﺷﺨﺼﯿﺖ اﺻﻠﯽ داﺳﺘﺎن ﯾﮏ ﭘﺎﻧﺪای ﭼﺎق ﺑﯽ دﺳﺖ وﭘﺎ اﺳﺖ ﮐﻪ در ﺳﯿﺮ داﺳﺘﺎن ﺑﻪ ﺑﺰرگ ﺗﺮﯾﻦ ﺟﻨﮕﺠﻮی ﺷﻬﺮ ﺗﺒﺪﯾﻞ ﻣﯽ ﺷﻮد.
• اﯾﻦ ﺑﻪ آن ﻣﻌﻨﺎ اﺳﺖ ﮐﻪ ذات ﭘﺎﻧﺪا ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﯾﮏ ﺣﯿﻮان ﺗﻨﺒﻞ، ﻣﻬﻢ ﻧﺒﻮده و ﻣﻬﻢ، ﻫﺪف و ﺑﺎور ﺑﻪ آن ﻫﺪف اﺳﺖ. اﮔﺮ ﺑﺎور وﺟﻮد داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ و ﻓﺮد، اراده ﮐﻨﺪ، ﻣﯽ ﺗﻮان ﺑﻪ ﻫﺮ ﭼﯿﺰی رﺳﯿﺪ و اﯾﻦ ﻓﺮد اﺳﺖ ﮐﻪ ﺗﻌﯿﯿﻦ ﻣﯽ ﮐﻨﺪ ﮐﻪ ﭼﻪ ﺑﺎﺷﺪ و ﻧﻪ ذات و ﺷﺎﮐﻠﻪ ازﭘﯿﺶ ﺗﻌﯿﯿﻦ ﺷﺪه. ﭼﻨﯿﻦ ﻣﻮﺿﻮﻋﯽ اﮔﺮﭼﻪ در ﻣﺮﺣﻠﻪ ﻧﺨﺴﺖ، ﺑﺴﯿﺎر ﺧﻮب و ﺳﺎزﻧﺪه ﺑﻪ ﻧﻈﺮ ﻣﯽ رﺳﺪ، ﺑﺎاﯾﻦ ﺣﺎل اﯾﻦ ﮔﻮﻧﻪ ﻣﻔﺎﻫﯿﻢ، رﯾﺸﻪ در ﻣﮑﺘﺐ ﻫﺎﯾﯽ دارد ﮐﻪ در ﻣﺒﺎﻧﯽ و ﭘﯿﺶ ﻓﺮض ﻫﺎ ﺗﻔﺎوت ﻫﺎﯾﯽ ﺑﺎ ﻣﺒﺎﻧﯽ و ﭘﯿﺶ ﻓﺮض ﻫﺎی دﯾﻨﯽ ﻣﺎ داﺷﺘﻪ و اﮔﺮ ﺑﻪ درﺳﺘﯽ ﺑﺮرﺳﯽ و ﺗﺤﻠﯿﻞ ﻧﺸﻮﻧﺪ، در ﺑﻠﻨﺪﻣﺪت ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﻨﺪ ﻣﻮﺟﺐ اﺳﺘﺤﺎﻟﻪ ﻓﮑﺮی ﮐﻮدﮐﺎن و ﻧﻮﺟﻮاﻧﺎن ﻣﺎ ﺷﻮﻧﺪ؛ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻧﻤﻮﻧﻪ، ﻫﻨﮕﺎﻣﯽ ﮐﻪ وﺟﻮد، ﻣﻘﺪم ﺑﺮ ﻣﺎﻫﯿﺖ ﺷﺪ و اﻧﺴﺎن، ﺗﻮاﻧﺎﯾﯽ ﺗﻌﺮﯾﻒ ﻣﺎﻫﯿﺖ ﺧﻮد را داﺷﺖ، ﺣﺘﯽ ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﺪ ﺟﻨﺴﯿﺖ ﺧﻮد را ﻧﯿﺰ ﺑﺮﮔﺰﯾﺪه و از اﯾﻦ ﻧﻈﺮ دﯾﮕﺮ ﺗﻔﺎوت ﻣﻌﻨﺎداری ﺑﯿﻦ ﺟﻨﺴﯿﺖ ﻣﺮد و زن ﻧﻤﯽ ﺗﻮان ﻗﺎﺋﻞ ﺑﻮد و دوﮔﺎﻧﻪ ﻣﺮد و زن ﺑﻪ ﮐﻠﯽ زﯾﺮ ﺳﺆال ﻣﯽ رود. اﺛﺮات ﭼﻨﯿﻦ ﺗﻔﮑﺮی را اﻣﺮوزه ﻣﯽ ﺗﻮان در بحث ﻫﺎی ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ ﻫﻢ جنس ﺑﺎزی و ﯾﺎ ﺟﺮاﺣﯽ ﻫﺎی ﻣﮑﺮر ﺗﻐﯿﯿﺮ ﺟﻨﺴﯿﺖ، و... ﻣﺸﺎﻫﺪه ﮐﺮد
•اﯾﻦ ﻣﻔﺎﻫﯿﻢ از وﺟﻬﯽ زﯾﺮﻣﺠﻤﻮﻋﻪ ﯾﮏ ﺳﻄﺢ ﺑﻮده اﻧﺪ، وﻟﯽ در وﺟﻮه و ﻻﯾﻪ ﻫﺎی دﯾﮕﺮ، زﯾﺮﻣﺠﻤﻮﻋﻪ ﺳﻄﺢ دﯾﮕﺮی ﻗﺮار ﻣﯽ ﮔﯿﺮﻧﺪ؛ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻧﻤﻮﻧﻪ، ﻣﻔﺎﻫﯿﻤﯽ ﻣﺎﻧﻨﺪ «ﺧﻮدﺑﺎوری» و «دروﻧﯽ ﺑﻮدن رﺷﺪ و ﭘﯿﺸﺮﻓﺖ» در ﻇﺎﻫﺮ، ﻣﻔﺎﻫﯿﻤﯽ ﻣﺜﺒﺖ و از ﺟﻨﺲ ﻣﻔﺎﻫﯿﻢ ﺳﻄﺢ ﻧﺨﺴﺖ ﻫﺴﺘﻨﺪ، وﻟﯽ ﻫﻨﮕﺎﻣﯽ ﮐﻪ ﻋﻤﯿﻖ ﺗﺮ ﺑﺮرﺳﯽ ﻣﯽ ﺷﻮﻧﺪ و در ﮐﻨﺎر دﯾﮕﺮ ﻣﻔﺎﻫﯿﻢ و در ﭼﺎرﭼﻮب ﻓﯿﻠﻢ دﯾﺪه ﻣﯽ ﺷﻮﻧﺪ، رﮔﻪ ﻫﺎی اﮔﺰﯾﺴﺘﺎﻧﺴﯿﺎﻟﯿﺴﺘﯽ آن ﻫﺎ ﺧﻮدﻧﻤﺎﯾﯽ ﻣﯽ ﮐﻨﺪ
#انیمیشن
ˇˇ🌿@mogtaba_farhang🌿ˇˇ
🔺جنگ چالدران در رویارویی با غرب
🖋مجتبی فرهنگ
داستان جنگ چالدران را شنیده اید.جنگ چالدُران، نخستین جنگ دولتهای صفوی و عثمانی در سال ۹۲۰ به فرماندهی شاه اسماعیل اول و شاه سلیم اول بود. لشکریان ایرانی، اسبهایی فربه و سواراکارانی قوی داشتند، بر خلاف نیروهای عثمانی که اسب ها و سربازانی خسته داشتند، اما این جنگ به شکست ایرانیان منجر شد چراکه اسلحه ایرانیان کمانهای چاچی و گرزهای آهنین بود و توپخانه و قشون پیاده نداشتند.
نبرد تمدنی انقلاب اسلامی با غرب درعرصه جنگ فرهنگ از «حیث ابزاری» بی شک شبیه این جنگ می باشد. انقلاب اسلامی با محور حق گرایی و فطرت دینی خویش، آنجور که باید برای تحول فرهنگ در کشور و تمام دنیا برنامه ریزی بکند، نتوانسته ورود داشته باشد و در لایه هایی شکست های سنگینی را خورده است.
دشمن برای طراحی عملیات های نرم بر علیه گفتمان انقلاب اسلامی دیگر از «پیمایش های ملی» استفاده نمی کند! بلکه به شناخت واقعی و تک تک مردم یک جامعه روی آورده است و با ابزارهای دیجیتال و هوش مصنوعی، بع «شناخت لحظه ای از مخاطب» نائل شده است و در انتها برای هر منطقه طرح ریزی مختص هر بوم خود را، در دستور کار خود دارد.
بگذارید با یک مثال این موضوع را روشن تر کنیم. استارتاپ هایی شبیه Lily A که در عرصه فروش لباس کار میکنند با استفاده از هوش مصنوعی به فروش و سود زیادی دست یافته اند. یک مشتری با ورود به سایت فروشگاه این استارتاپ و تنها با اسکرول کردن(بالا و پایین کردن صفحه مجازی) مورد سنجش و ارزیابی قرار می گیرد و در نهایت ممکن است خریدی را انجام نمی دهد اما بعد از یک هفته، این فروشگاه برای آن خریداری که هیچ خریدی نکرده است، لباس هایی را ارسال می کند!!!
این استارتاپ ها به علت اینکه از رفتار های فضای مجازی و دیتا ماینینگ ها توانسته است «ذائقه مخاطب» را بهتر از خودش می شناسد و توانسته است به یک استارتاپ موفق در دنیا تبدیل شود!
برنامه ریزی امروز در کشور چند صباحی است که از مدل های ملی به برنامه های منطقه محور منتقل شده است اما مسئله این است که به علت «فقدان جامعه آماری»، این حوزه به برنامه های «محله محور و مخاطب محور» خود را ارتقا نداده است.
هوش مصنوعی به عنوان یک ابزار یاری رسان در این نبرد تمدنی در کشورمان، هنوز در ابتدائیات دیتا ماینیگ و ویژیولایزینگ(بصری سازی) مانده است و نتوانسته است وارد عرصه ی علوم اجتماعی شود.امروزه نیاز کشورمان این موضوع است که با «سنجش های لحظه ای» و «پیامدسنجی تکانه ای» تحلیل صحیح از اثرات کنشگری ستادها و دستگاه ها ارائه داده شود و مبتنی بر «اثرگذاری ها»، «برنامه ها» را تدوین کنیم
#اثرسنجی_فرهنگی
ˇˇ🌿@mogtaba_farhang🌿ˇˇ
🔻 خَز شدگی اثرسنجی
🖋مجتبی فرهنگ
●اثرگذارسنجی موضوعی است که با «روش ها و ابزارهای گوناگونی» صورت می گیرد.ساده ترین روشی که میتوانیم برای طراحی یک اثرسنجی طراحی کرد، استفاده از الگوی شاخص، سنجه و گویه است.
●«شاخص ها» به ما کمک می کند که مسیر رشد و تحول اجتماعی را براساس آن اندازه گیری کنیم و ابعاد دستیابی به اهداف و میزان کیفیت عمل را به نشان می دهد سنجهها اعداد بدست آمده از اندازه گیریها هستند که به صورت نسبت، درصد و میانگین بیان میشوند و با استفاده از آن ها میتوان شاخصها را اندازه گرفت. گویه ها سوالاتی می باشد که براساس شاخص ها و سنجه ها طراحی می شود تا با پرسش سوالاتی بتوانیم به خروجی های کمی و کیفی رسید و به تبیین ابعاد سنجه ها می پردازد.
●شاخص ها در هر موضوعی، براساس «چارچوب مفهومی» و «فلسفه وجودی» آن موضوع طراحی می شود. به عبارتی فلسفه و نوع نگاه ما به فرهنگ است که شاخص ها و سنجه های ما را طراحی می کند
با این حال میتوانیم شاخص های عام و فراگیر مسایل فرهنگی را موارد زیر دانست:
میزان و عمق.....
جریان سازی مردمی
تحول معنوی
تولیدات فرهنگی
عدالت فرهنگی
میزان و عمق کنشگری
تحول فرهنگ عمومی
ارتقا عامل فرهنگی
کاهش آسیب های جامعه
تربیت عنصر انقلابی
خلق و صدور گفتمان
●هرچند این روش و الگو به عنوان روش مرسوم در سازمان ها و دستگاه ها مورد استفاده قرار می گیرد اما باید در نظر داشت که اثرسنجی دقیق به «شبکه مسائل» می پردازد و «اکوسیستم» یک مسئله را مورد ارزیابی قرار میدهد و از «مطالعات بین رشته ای» استفاده می کند.
●در یک تحقیقات در کشور آمریکا، برای اتصال دو شهر از طریق یک پل و ارزیابی شاخص تغییرات اعتیاد بین دو شهر، بیش از 10 سال به مطالعه و اثرسنجی تمامی پیامدها و علت ها پرداخت شده است. حال باید این سوال را پرسید گه چگونه ارزیابی مقوله پیچیده اثرسنجی فرهنگی با این شتاب و بی دقتی در کشور در حال انجام است و آن را ملاک برنامه ریزی های مدیران قرار داده می شود؟
#اثرسنجی_فرهنگی
ˇˇ🌿@mogtaba_farhang🌿ˇˇ
🔻اثرسنجی، کارکردحلقه میانی
🖋مجتبی فرهنگ
●موضوع مشارکت مردم در پیشرفت فرهنگ یک «راهکار و روش فرعی» نیست، بلکه یکی از ابزارهای لازم برای موفقیت در تهیه و اجرای برنامه های فرهنگی و مختلف محسوب می شود. از سویی دیگر، زمانی که ضرورت های جدید فرهنگ سازی، بسیاری از نهادها و فعالیت های انسانی را به فضاهای باز عمومی کشانید و تمامی اقدامات و تصمیمات فردی مردم و اقشار جامعه در عرصه فعالیت های انسانی با «اقدامات عمومی» تلاقی پیدا کرد، دیگر نمیتوان با تصمیم گیری از بالا و تشخیص کارشناسی صرف، به نیازهای وسیع و ناشناخته ی مردم پاسخ گفت بنابراین باید با شناخت و به کارگیری روش های جلب مشارکت مردم در اداره امور، سبب رفع تنگناها و مهار مسائل عام و خاص منطقه در مسیر تحول مسایل جامعه شویم.
●«مشارکت مردمی» را اندیشمندان به معنای میان «کنش مستقیم» در زمینه بازبینی و اختیار برنامه ها و پیشنهادها بین برنامه ریزان و مراجع رسمی از یک سو و گروه های متأثرمردمی از آن برنامه ها، از سوی دیگر بیان می کنند.
●در صورتی که تعریف مشارکت مردمی به «با خبر شدن و اظهار نظر» محدود شود، این تفسیری تنگ نظرانه از درگیری جامعه در فرایند تصمیم گیری اسـت کـه بیشتر دلالـت بر «ارتباطات» دارد تا «مشارکت» به هر حال با وجودی که ارتباط کارآمد بین جامعه و تصمیم گیرندگان را عنصری پایه در مشارکت شمرده اند اما مشارکت چیزی بیش از یک فرایند ارتباط تعریف شده است
●مشارکت مردم در عرصه فرهنگ را میتوان به معنای شرکت و حضور جدی، فعال، آگاهانه و ارادی سازمان یافته و مؤثر ،افراد و گروه های خودجوش برای نیل به اهداف اسلامی کارفرهنگی دانست. فرهنگ سازی مشارکتی به معنای مشارکت در هر سه گرایش فرهنگ سازی یعنی برنامه ریزی و طراحی کنشگری فرهنگی و اثرسنجی است.
●مشارکت کنندگان مردمی با این رویه باید از توانایی های لازم برخوردار باشند تا بتوانند در مشارکت «کارساز» باشند و یا با ایجاد حلقه های عمومی_تخصصی بعضی از این گرایش های حوزه فرهنگ را مثل اثرسنجی به این حلقه های پیشران تفویض اختیار کرد.
●وجود «دستگاه های متمرکز اثرسنج» نخواهند توانست برش های منطقه ای و محله ای از وضعیت عملیات های ملی و یا استانی را رقم بزند و از نظر مالی پرهزینه و اجرایی محال خواهد بود. این مسئله ایجاب می کند با ایجاد «نهاد های آموزشی» در موضوع اثرسنجی به حمایت و توانمندسازی حلقه های میانی در این عرصه پرداخت.
#اثرسنجی_فرهنگی
ˇˇ🌿@mogtaba_farhang🌿ˇˇ
🔺تحول فرهنگ با آگاهی از تاریخ اثرسنجی
🖋مجتبی فرهنگ
●«رغبت سنجی» به عنوان یک اقدام، آغازکننده ی عملیات فرهنگی است تا خواست و نیاز مخاطب و جامعه را به تصمیم گیران بفهماند و براساس آن زنجیره ای از اقدامات را شکل دهند. اگر شناخت این نیاز دقیق نباشد ما در اثر گذاری دچار ضعف خواهیم بود.
●اقدام اثرسنجی فرهنگی، از لحاظ وقوع «بازه زمانی» به بعد از اجرای عملیات ها و تعین خروجی ها رخ خواهد. اگر برای خودمان در «فراغت» هر کنشگری فرهنگی، مقوله اثرسنجی را در نظر بگیریم، با تهیه و تنظیم و اجرای برنامه، برنامه ریزی ها پایان نمی پذیرد بلکه یک برنامه ریزی دقیق فرهنگی را دربرگیرنده ارزشیابی خروجی ها و اثرات آن، می دانیم.
●اثرسنجی به ما این امکان را میدهد تا بتوان از چگونگی میزان «تغییرات اجتماعی» و به طور کلی از «نتایج مثبت و منفی» برنامه آگاه شد و در این مرحله است که «مدیریت و کسب اطلاعات» لازم را درباره اختلاف بین «برنامه تنظیم شده» و آنچه که عملاً از «اجرای برنامه» به عمل آمده را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و درصدد اصلاح و ویرایش برآییم. «غنای تاریخ کنشگری ستاد های فرهنگی» به این است که از هر عملیات، آثار خلق شده ی خود را بر محیط پیرامون خویش، مورد ارزیابی و سنجش قراردهد.
●وجود و اطلاع از تاریخ کنشگری های یک ستاد و مجموعه فرهنگی است که می تواند آن سازمان را «غنی» کند. این امر مستلزم وجود دغدغه اثرسنجی و مدیریت دانش اثرات می باشد و متاسفانه هنوز ما در لایه دغدغه و اجرای اثرسنجی مانده ایم و شاهد این هستیم که با تعویض صندلی های ریاست مجموعه های فرهنگی تحول آنچنانی نخواهیم داشت چرا که «عقلانیت آزمون و خطا» و «عقلانیت شهودی» راهبرد اتخاذی این مدیران است و بدلیل دسترسی به تاریخ اثرات عینی، نخواهد توانست در صحنه جامعه اثرگذار باشند.
#اثرسنجی_فرهنگی
ˇˇ🌿@mogtaba_farhang🌿ˇˇ
🔸پازل های مغفول امر جنسی در ایران
✍️مجتبی فرهنگ
🔸مساله سیاست گذاری و حکمرانی فرهنگی در کشور امری است که برش های عمیق و مضاف های موضوعی آن بایستی به درستی تبیین و موشکافی شود. یکی از حوزه ها سیاستگذاری فرهنگی، مدیریت مسایل جنسی در جامعه می باشد. در بررسی های صورت گرفته در این موضوع سه خلا اصلی را می توان برشمرد:
1️⃣کمبود مراکز اندیشکده ای
🔸در کشورمان فقط دو اندیشکده موجود می باشد که به صورت مطلق فقط روی موضوع مسایل جنسی در حال انجام فعالیت های پژوهشی می باشند و در مراکز دیگر در حد چند کارشناس و میز تخصصی... در این زمینه نیازمندیم که مراکزپژوهشی در این امر، از آنها حمایت های بیشتری صورت گرفته و به احداث مراکز تنظیم گری هم فکر نمود.بی شک این اولین گام در سیاست گذاری عالمانه خواهد بود و تا زمانی که شکل نگیرد تمامی سیاست ها غیرعاقلانه و ناصحیح می باشند.
2️⃣نبود مرجع کنشگر و بودجه فرهنگی در امر مسایل جنسی
🔸خیلی از انحرافات جنسی نیازمند «اصلاح گریِ مخاطب محورانه» می باشد که متاسفانه مرجع این مسایل به صورت رسمی مشخص نمی باشد. این کنشگری شامل سه لایه زمانی پیشگیری، درمان و صیانت می باشد. از طرف دیگر کنش و اصلاح نیازمند تامین ردیف های بودجه می باشد که به صورت اختصاصی بتواند در این مساله مسمر به ثمر باشد. امر جنسی در کشور دارای ردیف بودجه های مستقل نمی باشد و ضربات تخصیص نخوردن آن هزینه های اجتماعی گزافی را خواهد گذاشت.(در سال 2002 در امريكا بودجه اختصاص يافته به آموزش خويشتنداری جنسی، 119 ميليون دلار براي اقشار و سنين مختلف؛ و 102 ميليون دلار برای نوجوانان بوده است)
3️⃣عدم تولید محتوا
🔸آموزش های مسایل جنسی نیازمند تولیدات رسانه ای برای مخاطبین مختلف دارد و بایستی با حساسیت های فراوان در فرم و محتوا این امر صورت گیرد.جای خالی این گونه محصولات رسانه ای و غیر رسانه ای به شدت احساس می شود!
4️⃣تنظیم گری و قانون گذاری
🔸خیلی از معضلات اجتماعی در کشور فاقد رویه های قانونی و مصوبات تسهیل گر می باشد که مسایل جنسی کشور شامل این موضوع نیز می شود.برای مثال گونه های ترنس در کشور از جنبه های قانونی به شدت نیازمند حمایت می باشند تا به یک هویت مشخص برسند اما عدم قوانین لازم در این امر به شدت اثرات منفی را داشته است.
#اخلاق_جنسی
ˇˇ🌿@mogtaba_farhang🌿ˇˇ
🔰زمانه و تاریخ اوج داده های دینی
✍️مجتبی فرهنگ
•راستی چگونه می شود که یک مرتبه در یک زمان اینقدر فکر فوران میکند؟قرن هفتم تا نهم هجری زمان عجیبی است، این قرن به واسطه پشتوانه مکتب انبیا الهی فوران علوم را رقم می زند، انگار حقایق علوم معنویت بیرون ریخته میشود. افرادی همچون مولوی،حافظ، ابن عربی، ابن فارض، ملاصدرا ظهور میکنند.
زمانه امروزه ما هم همینگونه است در قرن انقلاب اسلامی شخصیت هایی همچون
•امام خمینی،علامه طباطبایی،ایه الله بهجت،علامه طهرانی،ایه الله بهاالدینی، شیخ هاشم حداد، دکتر شریعتی، شهید مطهری، شهید بهشتی بیرون می ایند.
•امروزه هم اندیمشندانی که عمدتا شاگرادان امام خمینی و علامه طباطبایی که علمداران تربیت سلوکی حاضر ما می باشند در بین ما اثار و اندیشه هایشان وجود دارد.
سید علی خامنه ای،ایه الله سعادت پرور،ایه الله خوشوقت،ایه الله جوادی املی،علامه حسن زاده املی،علامه مصباح،سید هادی خسروشاهی، اقامجتبی تهرانی، علامه حکیمی، استاد فلاح شیروانی،ایه الله سید یدالله یزدان پناه و ...
🔎جهت دیدن لیست 26هزاراندیشمندان:
https://bookroom.ir/people
•الحمدلله در عصری زندگی میکنیم که افکار صاحب اندیشه زیادی در اطرافمان وجود دارد.حالا سوال اساسی
از بین این همه اندیشمند کدام اندیشه را باید به عنوان نظام فکری خود انتخاب کنیم؟ اندیشه کدام متفکر قابل مطالعه و ارزش وقت گذاری است؟کدام اندیشمندقرائت دقیقی ازاسلام میدهد؟ معیار های شناخت اسلام حقیقی و اسلام ناب چیست؟
•شاید امروزه عصر اوج تعدد اندیشه های دینی باشد، اما از طرفی باید انرا نیز عصر حیرانی دانست.
#مطالعه
ˇˇ🌿@mogtaba_farhang🌿ˇˇ
کنشگری فلسطین.pdf
1.1M
🔸آزمون الهی حلقه های میانی
🔹تحلیل میدان در امر کنشگری فلسطین
✍️مجتبی فرهنگ
ˇˇ🇵🇸@mogtaba_farhang🇵🇸ˇˇ
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🇮🇷وقتی عظمت اصابتِ موشک هایِ سپاه را انسان نگاه میکند، اشک در چشمانش حلقه میزند. نبرد تاریخی بین شیعیان مهدی موعود(عج) و قوم یهود به نقطه ای در تاریخ رسیده است که تا کنون سابقه نداشته است
🇮🇷کار تولیدی میکرورسانه کنشگری جهت الهام گرفتن در جهت کنشگری جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی در این ایام قابل استفاده است👇
https://eitaa.com/Activism_ideas/7364
https://eitaa.com/Activism_ideas/7365
#بین_الملل
#طوفان_الاقصی
ˇˇ🇵🇸@mogtaba_farhang🇵🇸ˇˇ
🏷بسترهای مرسوم شبکه سازی
🖋مجتبی فرهنگ
●اتصال اشخاص و مجموعه ها به یکدیگر جهت هم افزایی از طریق مختلفی می توان به سرانجام رساند. در این بخش می خواهیم «گونه های مرسوم» شبکه سازی که به موفقیت ها و یا شکست هایی منجر شده است را مرور کنیم.
●رویدادها و جشنواره ها
از روش های مرسوم شبکه سازی مجموعه ها و اشخاص، برگزاری رویداد و یا جشنواره است. هرساله با فراخوان های سراسری توسط ارگان های مختلف، سعی می شود با برپایی غرفه و پاویون های متنوع، افراد به معرفی خود و ارتباط گیری بپردازند. اشخاصی که با ارائه محصولات و اقدامات خود در قالب کاتالوگ، بروشور، استند و کلی بخش های مختلف میخواهند با شناخت از یکدیگر به هم متصل شوند.مصلی تهران شاهد برگزاری چنین مراسم های زیادی می باشد که عموما توسط وزارت خانه مربوطه این برنامه ها انجام می شود. هنوز درباره اثرگذاری این گونه از اقدام، گزارشی منتشر نشده است!
●کافه ها
فضای طیف سیاسی اصلاح طلبان غالبا برای شبکه سازی افراد و بخش های مجموعه های خود با ایجاد زیرساخت های شهری در نقاط خوب شهری توانسته است لجنه هایی را برای دورهمی افراد فراهم کند. این روش برخلاف مدل قبلی در دسترس تر می باشد و برای متکفل کافه ها نیز دارای درآمدزایی های بالایی می باشد. عموم کافه ها در کشور دارای فضای روشنفکری و تا حدود قابل توجهی غیرهمسو می باشد فی المثل کافه های اطراف دانشگاه تهران براساس مشاهدات فقط دو مورد دارای فضای مذهبی می باشد!
●سامانه ها و پایگاه های مجازی
راحت ترین الگوی برای شبکه سازی، ایجاد اطلاعات و شناسنامه از اشخاص و مجموعه ها می باشد. ستادهایی که ملاحضات حفاظتی نداشته باشد با نشر این داده ها علاوه بر شفافیت اطلاعات، بدنبال شبکه سازی نیز می باشند. آنچه که معلوم است این روش شاید کم موثرترین روش برای شبکه سازی می باشد. تلاش هایی همچون «اپلکیشن هم افزا» ، «اطلس فرهنگی کشور» دارای تفاوت هایی با سایر کارهای موجود باشد.
●نهادهای دغدغه مند
بیش از نوزده مجموعه در کشور، دغدغه شبکه سازی را دارند. ان چیز که مشخص است غالب شبکه سازی هایی که توسط نهادهای موجود صورت گرفته است، به شکست منجر شده است!
علت این امر را بایستی در نبود روح اشتراک گذاری و اخوت ایمانی و نداشتن الگوی آزموده شده برای شبکه سازی باید یافت! البته در این بین این مجموعه ها توانسته اند به موفقیت هایی نائل شوند اما در مقایسه با نهادهای حاکمیتی موجود که به صورت رقابت های غیرسازنده، اقدامات جزیره ای انجام میدهند رو به جلو می باشند.
●راهیان استان
گاهی برای شناسایی بخش ها و لایه های شبکه، نیاز به سفرهای شناسایی از طریق پیش قراولی و ارتباط با نمایندگان استانی می باشد. حضور در استان ها و ارتباط گیری با مجموعه های هابِ مردمی جهت ارتباط چهره به چهره می تواند دایره شبکه سازی را افزایش دهد. مشقت های این نوع از سفرها برایم بسیار سخت بود اما برکات زیادی نیز برای فرد می تواند داشته باشد. تجربه مدرسه حرکت یک روش جهاد گونه از سفر چندماه در استان های کشور می باشد که باید به دوستان خدا قوت گفت.
●دورهمی ها
دعوت از دوستان و همکاران در یک میهمانی برای صرف پذیرایی و آشنا شدن با یکدیگر یکی از روش های شبکه سازی است. افطاری های اقای علی_اکبر یکی از گونه های شبکه سازی اشخاص است که مشاهده کردم. هر شخص با معرفی سه دقیقه از مجموعه خود و نیازهایی که دارد به هم متصل می شدند
●آنچه که در رشته قلم به میان گذاشته شد، شاید الگوی اثربخش شبکه سازی نباشد! اما در حال حاضر الگوهای شبکه سازی مرسوم کشوری، این روش ها می باشد.
#شبکه_سازی
#جبهه_سازی
ˇˇ🌿@mogtaba_farhang🌿ˇˇ
طرح درس جهتگیری تخصصی.pdf
906.1K
🖇طرح درس جهتگیری تخصصی
🖊مجتبی فرهنگ
#جهتگیری_تخصصی
ˇˇ🌿@mogtaba_farhang🌿ˇˇ
♨️سیری در مفاهیم
●ارتکاز
ارتکاز به معنی رسوخ مفهومی خاص در فضای عرفی جامعه است که از یک دانش عینی نشات میگیرد و به صورت ناخودآگاه تاثیر می گذارد
●اثر رینگلمن
در آزمایش طناب کشی رینگلمن مشخص شد که با اضافه شدن هر نفر به گروه میزان مشارکت هر شخص یا تلاشی که هر شخص در گروه انجام میدهد نسبت به زمانی که به تنهایی تلاش میکند کمتر میشود. وقتی تعداد اعضاء به هشت نفر میرسد هر شخص کمتر از 50 درصد توان خود را به کار میگیرد.
●اثر دانینگ – کروگر
افرادی که در یک مهارت ضعیف هستند، معمولاً ارزیابی خوبی از وضعیت خود ندارند و به عبارت دیگر، متوجه نیستند که در آن مهارت ضعیفند.
●ضیق خِناق
ناتوانی در بیان معانی در قالب الفاظ
ˇˇ🌿@mogtaba_farhang🌿ˇˇ
🏷ارزیابی فرهنگی طرح های اقتصادی
سلسله یادداشت
#اثرسنجی_فرهنگی
ˇˇ🌿@mogtaba_farhang🌿ˇˇ
ارزیابی فرهنگی طرح های اقتصادی
🖋مجتبی فرهنگ
#قسمت_اول
●بخش مورد مغفول در ارزیابی های فرهنگی، ارزیابی فرهنگی طرح های اقتصادی است. نگاه ما در این باره بیشتر متمرکز بر ارزیابی فرهنگی طرح های فرهنگی بوده است و در ارزیابی طرح های اقتصادی با رویکرد اجتماعی، بیشتر نگاه بر روی ارزیابی های محیط زیستی منعطف بوده است.
●به تاکید مقام معظم رهبری در این راستا برنامه ملی نظام نامه پیوست فرهنگی در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است. آنچیزی که در این راستا مشاهده می شود ضعف و کمبود موسسات و شخصیت های متخصص در این راستا می باشد که بایستی برای آن چاره اندیشید.
●در قبل از اجرای طرح های اقتصادی نیازمندیم با شناسایی مولفه های مورد نیاز، اثرگذاری های طرح را قبل از اجرا برآورد کنیم؛ شاخص هایی همچون:
ظرافت های زبانی
سنت های مردمی
نقاط تحریک کننده مردم
نگرش های مردم منطقه
تبعات اجتماعی و فرهنگی
آنتروپولوژی مردم منطقه
واکنش های اجتماعی جامعه
اسطوره ها، آرزوها، و الگوهای مردمی
●مؤسسه بین المللی ارزیابی تأثیر، ارزیابی تأثیر اجتماعی را به این صورت تعریف مینماید:
«ارزیابی تأثیر اجتماعی شامل فرآیندهای تحلیل پایش و مدیریت پیامدهای خواسته و ناخواسته اجتماعی چه مثبت و چه منفی طرحهای مداخله خط مشی ها، طرحها، برنامه ها، پروژه ها و هرگونه فرآیند تغییر توسط این مداخله ها میباشد و هدف اصلی آن ایجاد محیط انسانی پایدارتر و برابر است».
●اهمیت این مطالعات تا آنجاست که حتی بانک جهانی برای اعطای تسهیلات مالی به کشورها جهت انجام طرحهای توسعه ای انجام پژوهشهای تحلیل و ارزیابی اجتماعی را ضروری معرفی نموده است.
●یک پژوهش ارزیابی تأثیر اجتماعی سعی دارد به سؤالاتی برای هر طرح و اقدام توسعه ای پاسخ دهد به عنوان مثال انواع تأثیرات (اولیه، ثانویه و انباشتی این طرح برای ذینفعان و مردم درگیر در این طرح کدام اند؟ این اقدام چه پیامدهای منفی در بردارد؟ کدامیک از آنها قابل اجتناب اند؟ آیا اجتماعی که این پیامدها بر آن تحمیل شده از وقوع آنها در اثر اجرای طرح مطلع بودهاند؟ آیا برای مواجهه با این تأثیرات آماده شده اند؟ آیا گزینه های دیگری نیز وجود داشت که پیامدهای کمتری در برداشته باشد؟ آیا این مردم در تصمیم گیری درباره این اقدام سهمی داشتند؟ چگونه می توانستند در این تصمیم گیریها دخیل شوند؟.
●برای ارزیابی این شاخص ها نیازمند تشکیل تیم تحلیلگر فرهنگی در دولایه می باشد:
لایه اول متخصصین میان رشته ای است که با سررشته داشتن از علوم جامعه شناسی، اقتصاد، مدیریت صنایع، روانشناسی شبکه از نظرات و نکات مطرح شود.
لایه دوم بازوان اقتصادی طرح می باشد که مدیران، برنامه ریزان، مجریان و افراد متاثر نظرات احتمالی خود را در این رابطه بیان می کنند
#اثرسنجی_فرهنگی
ˇˇ🌿@mogtaba_farhang🌿ˇˇ
فرآیند ارزیابی فرهنگی ـ اجتماعی طرح های اقتصادی
🖋مجتبی فرهنگ
#قسمت_دوم
●همزمان با تشکیل کمیسیون های ارزیابی اجتماعی در ابتدا نیازمند این می باشیم که شاخص ها و وزن هر شاخص (نمونه شاخص) را احصا کنیم و پیش از آغاز فرآیند ارزیابی در مورد دو موضوع اهمیت هر شاخص به طور کلی و نیز وجود تأثیر پروژه مذکور احتمالی، شاخص مربوط نظر خواهی انجام میشود.
می توانیم گام های اجرایی برای انجام ارزیابی فرهنگی اجتماعی در طرح های اقتصادی گامهای اجرایی برای انجام ارزیابی فرهنگی - اجتماعی در طرحهای بهره برداری اقتصادی به صورت زیر میباشد که از ابتدا تا انتخاب عملیاتی و اجرایی شدن را در بر دارد.
الف) شناخت وضع موجود
۱. بررسی طرح های مستعد سرمایه گذاری اقتصادی
۲. بررسی طرحهای مطالعات اقتصادی اجتماعی و فرهنگی گوناگون
ب) طراحی مفهومی مدل ارزیابی
۱. تدوین شاخصهای اقتصادی ارزیابی
۲. تدوین شاخص اجتماعی و فرهنگی ارزیابی
۳. تعیین روش وزن دهی به شاخصها
۴. طراحی مدل تلفیقی اقتصادی - اجتماعی و فرهنگی
پ) پیاده سازی و استقرار نظام اولیه ارزیابی
۱. ارزیابی ساختار جمع آوری اطلاعات مورد نیاز
۲. جمع آوری اطلاعات لازم
۳. اصلاح مدل مفهومی طراحی شده با توجه به ساختار اطلاعاتی موجود
در پروژه های کوچک مانند ساخت یک مجموعه مسکونی لازم نیست هویت منطقه ای منظر شهری معیشت و اشتغال و امثال آن بررسی گردد. بدیهی است که در انجام پروژه های کوچک مانند ساخت یک خانه در یکی از کوچه های شهر هویت منطقه ای تغییر نخواهد کرد و یا تأثیری بر نرخ اشتغال یا نرخ بیکاری ملی نخواهد گذاشت. تنها متغیرهایی مانند بافت شهر حداکثر ارتفاع ساختمانهای شهر)، هزینه ها و درآمدهای خود پروژه .... اهمیت داشته و مورد بررسی قرار خواهد گرفت. اما هر چه سطح پروژه بالاتر رود لازم است متغیرهای بیشتری مورد بررسی ارزیابی و تحلیل قرار گیرد.
#اثرسنجی_فرهنگی
ˇˇ🌿@mogtaba_farhang🌿ˇˇ
هدایت شده از حکمرانی فرهنگی
📣فراخوان
فرصتی برای اثرگذاری و یادگیری
💯مجموعه حکمرانی فرهنگی در نظر دارد جهت تکمیل کادر خود، از فعالین متخصص #برادر برای حضور #تمام_وقت دعوت به همکاری نماید.
📣محورهای همکاری:
▪️شخصیت پژوهشی و عملیاتی
▪️خلاق ایده پرداز و دست به قلم
▪️توانمند در حوزه طراحی عملیات و محتوا
▪️ آشنا با مسائل فرهنگی، هنری و رسانه ای
🔸ویژگی های حتمی:
▫️ساکن در تهران
▫️دارای کارت پایان خدمت
▫️استقرار به صورت ساعت کاری روزانه
▫️محدوده سنی بین 22 الی 27 سال
▫️دارای تجربه در سازمان های فرهنگی
⬅️فرآیند جذب:
🔺ارسال رزومه در لینک پرس لاین
🔺پس از اتمام زمان فراخوان، از متقاضیان با بیشترین امتیاز جهت مصاحبه دعوت به عمل می آید.
🔺دوره آزمایشی به مدت سه ماه میباشد، در این شرایط افراد در قالب پروژه ها مورد سنجش قرارمیگیرند.
🔺پس از دوره آزمایشی با داوطلبانی که بیشترین امتیاز را اخذ کنند، قرارداد منعقد خواهد شد.
🔴 متقاضیان گرامی؛ خواهشمند است حداکثر تا هفت اردیبهشت ماه ۱۴۰۳، نسبت تکمیل فرم، اقدام نمایند.
🌐https://survey.porsline.ir/s/wi8GQbN
🆔@cultural_governance