✳️تحقیر مردم ایران توسط انگلیسی ها در جنگ جهانی دوم
🟠قحطی معروف به «سال پنج تومانی»
🔹در جنگ جهانی دوم بر اساس اسناد و روایتهای تاریخی، انگلیسیها در قحطی که گریبانگیر مردم ایران شد نقش عمدهای داشتند.
🔹 در رفسنجان مردم در فقر و تنگدستی سختی بودند،تا جایی که مردم به علت کمبود آرد از علف و یونجه برای درست کردن سوپ و آش استفاده میکردند.
🔹 بعد از شهریور 1320 قحطی معروف به «سال پنج تومانی» شروع شد. وجه تسمیه آن این بود که قوای انگلیسی رفسنجان را اشغال و اعلام کردند که ما هر من گندم را پنج تومان میخریم. هر من غلات دیگر را نیز پنج تومان میخریم. این مبلغ پول زیادی بود و سبب شد که مردم هر چه از گندم و حبوبات در خانه و انبار داشتند، به نماینده کنسولگری انگلیس بفروشند و آنها شایع می کردند که در کرمان قحطی شده و اینها را به آنجا میبریم. در کرمان نیز همین را میگفتند. آن طوری که منقول است تمام اینها را در محلی در کبوترخان تخلیه میکردند و گندم ها را آتش میزدند.
🟠 مرحوم علی باقری نسب یکی از معمرین رفسنجان مشاهدات خود را در روستای خالقآباد رفسنجان چنین بیان میکند:«با چشمان خود دیدم که انگلیسیها از فقر مردم استفاده میکردند. چند کیسه آرد را پهن میکردند و چند تا ده شاهی یا یک ریالی در آنها میریختند و دستهای تعدادی از مردم را میبستند و با چشمان بسته، هر کس پولها را پیدا میکرد، به او میدادند و بعد نگاه میکردند و میخندیدند.
📌 اینجا خبری از رضاشاه برای دفاع از مردم ایران در برابر بیگانگان نیست و خودش را هم تحقیر و تبعید کردند.
منبع؛ https://irdc.ir/fa/news/8247
👇👇
@moj_tarikh
🟡 استعمار ذهنی و ایران
🔹استعمارگران بیش از ۵۰۰ سال برای از بین بردن عزت نفس و خودباوری ملل شرقی منجمله ایران از هر ابزاری دریغ نکردند.
🔹غربی ها به این مسئله پی برده بودند که نخستین و مهمترین گام سلطه بر هر ملتی استعمار ذهنی است.
🔹در دوره پهلوی، امریکایی ها از ابزار استعمارگری ذهنی(فرهنگی) در جهت رسیدن به مقاصدشان استفاده کردند.
🔹تا جایی که در مجموعه این حس در بین مردم و شاه وجود داشت که هر چه امریکا بخواهد در ایران می تواند انجام دهد و شاه به نوعی هیچ کاره است.
🔹#امام_خمینی(ره) برای درهم شکستن این عقیده جا افتاده فرهنگی کوشید که این احساس را در بین ایرانیان پدید آورد که آنها حاکم بر سرنوشت خویشند و گفته امام یعنی 👈 " امریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند" 👉این قدر تکرار شد و به شیوه آیینی تکرار شد که دیگر نوعی طلسم جادوئی به نظر نمی رسید و در واقع یکی از انگاره های ذهنی ایرانیان را شکست و مردم با این جمله امام از شجاعت وی جسارت پیدا کردند.
📚منبع؛ "شکست شاهانه" نوشته ماروین زونیس،ص ۴۲۴.
#ایران
#هویت
@moj_tarikh
✳️انتخابات آزاد به سبک پهلوی!
🔹نخست وزیر محمدعلی فروغی برای انتخابات مجلس ششم شورای ملی، از #شعار انتخابات آزاد استفاده کرد.
🔹دلیل نامگذاری به جهت افتضاحی بود که در دوره پنجم رخ داده بود و علناً مشارکت سیاسی مردم سرکوب شده بود.
🔹پهلوی با این شعار مضحک وارد انتخابات میشوند، اما از همان ابتدا روشهای انتخابات دوره پنجم به کار گرفته میشود و مشارکت مردم در اقصی نقاط کشور سرکوب میشود. اینقدر این مسئله به صورت آشکار انجام میشود که مردم به #طنز میگفتند #انتخابات_آزاد است، ولی فقط برای دولتیها.
🔹یکی از کارهای عجیبی که در دور ششم صورت گرفت این بود که انجمن نُظار میآمد و برگه رأی مردم را میگرفت و اگر اسمی که در برگ رأی بود با لیستی که قرار بود وارد مجلس بشود انطباق نداشت فرد مورد تعقیب قضایی قرار میگرفت.
🔹از این مقطع پرداخت رشوه برای نماینده شدن یکی از مواردی بود که اضافه شد و این منجر به سرکوب مشارکت سیاسی مردم میشد.
#انتخابات
#پهلوی
#طنز
@moj_tarikh
📲جنگ نرم در عصر اموی/ منحرف کردن افکار جامعه برای عدم درک واقعیات
✳️عمر بن عبدالعزیز خلیفه اموی نقل میکند؛⤵️
🟩روزی دیدم پدرم که سخنوری ماهر بود در هنگام خواندن خطبه وقتی به اسم #علی (ع) می رسد، کلام را در دهان می گرداند و مکث می کند گویی دچار شک و تردید می شود.
🟠از وی پرسیدم: ای پدر، من احساس می کنم که شما در هنگام خواندن خطبه، وقتی به اسم علی(ع) می رسید دچار نوعی لکنت می شوی؟
🟡 گفت: تو هم متوجه این رفتار من شده ای!؟ گفتم بلی. سپس گفت: ای فرزندم، اگر مردمی که در اطراف ما هستند، فضایلی را که ما درباره علی(علیه السلام ) می دانیم، بدانند، بدون شک از ما جدا شده و به اولاد #علی(علیه السلام ) روی خواهند آورد.
#حقانیت
#رسانه
@moj_tarikh
🔹 تقویم ایرانی در دوره پهلوی بر مبنای پهلوی ستایی( پدر و پسر) بود.
🔹۲۴ اسفند مصادف با سالروز تولد رضاشاه، روز #پدر نام گذاری گردید.
#پهلوی
📌فهرست اعیاد ملی دوره محمدرضاشاه پهلوی👈👈 https://eitaa.com/moj_tarikh/681
@moj_tarikh
✳️قدرت و جایگاه حاج ملاعلی کنی در عصر قاجار
🔹 #بنجامین اولین #سفیر_آمریکا در ایران، در سفر به ایران در عصر #ناصرالدین_شاه قاجار مشاهدات خود از شخصیت معنوی و جایگاه رفیع اجتماعی #حاج_ملاعلی_کنی را چنین گزارش میکند:
🔹 «حاج ملا علی کنی مردی مسن، محترم و خیلی با وقار و هیبت است؛ ولی علیرغم مقام و موقعیت خود، زندگی مجلل و باشکوهی ندارد و خیلی ساده و معمولی به سر میبرد. با آنکه املاک و دارایی هم دارد، معهذا در صدد نمایش دادن آنها نیست و در کمال سادگی زندگی میکند. موقعی که از منزل خارج میشود، فقط سوار بر یک قاطر سفید رنگ میگردد و یک نفر نوکر همراه اوست؛ ولی مردم وقتی از آمدن او مطلع میشوند، از هر طرف نزد وی میآیند و مانند یک وجود فوق طبیعی از این روحانی استقبال میکنند.
🔹یک اشاره از طرف او کافی است که شاه را از تخت سلطنت به زیر آورد و هر فرمان و دستوری که دربــارۀ خارجیان و غیرمسلمانان صادر کند، فورا از طرف مردم اجرا میگردد.
🔹سربازان گارد محافظ سفارت در تهران به من میگفتند با آنکه از طرف شاه، مأمور حفاظت جان من و اعضای سفارت شدهاند، اگر حاج ملا علی کنی به آنها دستور دهد، بدون درنگ، من و دیگر اعضای سفارت را خواهند کشت.
🔹خوشبختانه مردی که این همه قدرت و نفوذ کلام دارد، کسی است که خیلی رئوف و مهربان و ملایم است و هیچوقت دستورات شدیدی صادر نمیکند؛ ولی به هرحال باید توجه داشت که هیچ کار اجتماعی و مهمی در ایران، بدون جلب نظر و صلاحدید حاج ملا علی کنی انجام نخواهد شد.»
🔹حاج ملا علی کنی در ۲۷ محرم ۱۳۰۶ق در عصر ناصرالدین شاه در گذشت.
#قاجار
@moj_tarikh
🟩 انتخابات به سبک و سیاق شعبان جعفری(بی مخ)
🔹تراشیدن سر و ریش مخالفان
🔹 یکی از مفتضحترین انتخابات تاریخ ایران، انتخابات مجلس هجدهم بود. این انتخابات بعد از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ برگزار شد.
🔹#انتخابات مجلس ۱۸ معروف شد به انتخابات #شعبان_بیمخ؛ شعبان جعفری با اراذل پای صندوقهای #رأی میرفتند. هنوز مردم در حال و هوای نهضت ملی شدن نفت بودند و دوست داشتند نمایندگان واقعی وارد مجلس بشوند؛ به همین علت آرایی را در صندوق میریختند که مطابق میل دولت و حاکمیت نبود. کار شعبان جعفری و اراذل و اوباشِ در خدمت او این بود که آرای مردم را از دست آنها میگرفتند و اگر فردی غیر از لیست مورد نظر حکومت نامش در برگ رأی بود با ضرب و شتم رأیدهنده و تراشیدن سر و صورت او تلاش میکردند نتیجه انتخابات را به نفع حکومت برگردانند.
#پهلوی
#انتخابات!
@moj_tarikh
🟩وقتی صدای درباریان هم از برگزاری انتخابات فرمایشی در می آید.
🔹 همچون دیگر انتخابات دوره پهلوی، انتخابات مجلس ۲۳ انتخاباتی بود که بر اساس لیست دولتی صورت میگرفت و بسیار موجب رنجش مردم شد و اساساً میلی برای مشارکت واقعی مردم نبود.
🔹به قدری دولت هویدا در این انتخابات دستکاری و تقلب میکند که صدای اسداله علم هم درمیآید.
🔹#اسدالله_علم به شاه می گوید الان که ما قدرت داریم (بالاخره در این مقطع رژیم پهلوی خیلی سرمست از باده قدرت بود، پشتش به آمریکا گرم بود، ساواک تمامی مخالفتهای داخلی را سرکوب میکرد و خیالشان کاملاً راحت بود)، ای کاش قدری زمینه مشارکت مردم را را فراهم میکردیم. شاه با ناراحتی پاسخ علم را میدهد و میگوید که نمیتوانیم ریسک کنیم، چون احتمال دارد هر اتفاقی بیفتد.
🔹راز اصلی سقوط پهلوی و آوارگی شاه همین نادیده انگاری مردم بود که در انتخابات هیچ حقی برای آنها قائل نبود.
🔹آخرین شاه ایران که تملق خواهی و چاپلوسی جز لاینفک شخصیتش بود از ترس از اینکه مبادا کسی وارد مجلس شود که از ایشان و اقداماتش انتقاد کند تا روز سقوطش هرگز اجازه ورود افراد مستقل و ناشناس به مجلس نداد.
#پهلوی
#انتخابات!
@moj_tarikh
🟩کاریکاتور اعتراض مردها در اعطای حق رای به زنان!
🔹مجله طنز «توفیق»۲۲ فروردین ۱۳۴۲ در این شماره کاریکاتوریست «توفیق» با اشاره به خبر جراید مبنی بر اینکه «به زنها حق رأی داده شد» مردهایی را به تصویر میکشد که در مقابل وزارت کشور اجتماع کرده و میگویند: «ما هم حق رأی میخواهیم.» و «چه مردی بود کز زنی کم بود؟!»
🔹برای اولین بار در پی رفراندوم انقلاب سفید( ۶ بهمن ۱۳۴۱) به زنان حق رأی و انتخاب شدن داده شد و برای اولین بار زنان وارد مجلس بیست و یکم شورای ملی شدند.
🔹مجموع سی و پنج نماینده زنی كه در چهار دوره آخر مجلس شورایملی حاضر بودند و همچنین از پنج زنی كه در چهار دورهی آخر مجلس سنا به مقام سناتوری دست یافتند، بیشترشان از همسران یا بستگان نزدیك رجال و متنفذین یا امرای ارتش بودند.
🔹اقدام شاه، ایجاد شباهت ظاهری بین جامعه ایرانی و غربی بود.
🔹هدف نهایی شاه، ترسیم چهرهای دموکرات و روشناندیش از خود در نظر مردم ایران و سایر کشورهای جهان بود.
#زنان
#انتخابات
@moj_tarikh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✳️قصه دلیرمردان تنگستانی و ایستادگی در برابر استعمارگران انگلیس
◀️ ۱۶۷ سال پیش ، مردان دلیر *تنگستانی* و *چاهکوتاهی* ، در برابر دشمنی قرار گرفتند که بسیار مجهز و پر ادعا بود؛ و آمده بود تا به سرعت، و به خشونت، کیلومترها از خاک جنوب وطن را اشغال کند.
🔸 مردانِ مرد اما، نه از کمبود امکانات ناامید شدند و نه از نسبت ۱ به ۱۰ نفرات، ترس به دل راه دادند و نه حتی، اعتنایی به سستی و بیغیرتی دولت مرکزی(قاجار) نشان دادند.
🔹 *احمدخان تنگستانی* ، جلودارِ لشکرِ کوچک اما با ابهت ایران، جانش را کف دست گرفت و به قلب دشمن شتافت. *باقرخان تنگستانی* ، همهی آنچه که داشت، از مال و ثروت و قدرت و فرزند و خواب و راحت، همه را فدا کرد تا *اجنبی بداند و به خاطر بسپارد که این ملک و مملکت، صاحبانی دارد که ضعیف میشوند اما ذلیل، نه...*
🔺 این روایت کوتاه از شهادت جوانمرد تاریخ تنگستان را ببینید و به خاطر بسپارید و برای همهی کسانی که به میهن تعلق خاطر دارند، به اشتراک بگذارید.
#هویت
#ایران
🔹 این داستان واقعی ادامه دارد
@moj_tarikh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌕 [جنوب ایران در سوگ احمدخان تنگستانی]
◀️ شهادت احمدخان، *تکاندهنده* بود. خبرش، مردم جنوب را در بهت و خشم و ناراحتی فرو برد.
🔸به روایت مورخان محلی، مردم در بسیاری از شهرها و روستاها، برای احمدخان مجلس عزاداری و بزرگداشت بر پا کردند. بسیاری از کسانی که در سوگ احمدخان نشسته بودند هرگز او را ندیده اما آوازهاش را شنیده بودند و شجاعتش را در مواجه با اجانب، تحسین کرده بودند.
🔹خون احمدخان بر زمین گرم ریشهر چکید اما، *تمام جنوب را بر علیه انگلیسیها بر انگیخت* .
🔸چندی بعد *قشقاییهای دلاور* ، ضربهای سخت به سپاه بریتانیا وارد کردند و کمی بعدتر، از *بهبهان* تا *خِشت* ، و از *دشتستان* تا *دشتی* ، بسیاری از طوایف و گروهها، برای مقابله با متجاوزان، همپیمان شدند و تحت فرماندهی *باقرخان* *تنگستانی* به استقبال نیروهای اعزامی از پایتخت شتافتند.
🔹افسوس و صد افسوس که کُندی و سستی فرمانده نیروهای اعزامی از پایتخت این همه را به باد داد و با رسیدن خبر توافق منحوس *پاریس* ، همه چیز خاتمه یافت.
🔸نام باقرخان تنگستانی و فرزند دلاورش احمدخان اما، تا ابد در *حافظهی مردم جنوب* و خاک خوب وطن باقی خواهد ماند.
#هویت
#ایران
#تنگستان
@moj_tarikh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌕 [آرامگاه یا گورستان؟انگلیسیها
◀️ قبرستانی که در زمان *کریمخان زند* ، طی امتیازی به انگلیسیها واگذار شده بود، پس از *نبرد ریشهر* ، بیش از همیشه به کارشان آمد!
🔸 تلفات انگلیسیها در این نبرد بهقدری زیاد بود که انتقال همهی اجساد و مجروحان به کشتی، و اعزامشان به بمبئی، ممکن نبود.
بنابراین فرماندهان انگلیسی تصمیم گرفتند که حتی بعضی از فرماندهان ردهبالای کشتهشده را در قبرستان مورد نظر در منطقهی بهمنی بوشهر به خاک بسپارند...
🔹 انگلیسیها برای ژنرالها و افسران کشته شده در این نبرد، یک ستون یادبود بنا کردند و سنگ قبرهای نفیسی کار گذاشتند... اما اوائل دههی ۴۰ شمسی، سفارت انگلستان در ایران، برخی اجساد را از این گورستان خارج کرده و به پایتخت منتقل نموده است...
🔸 خود قبرستان هم امروز در بوشهر، شوربختانه به یک مخروبه تبدیل شده و بنایی تاریخی که میتوانست سند مقاومت جانانهی مردم جنوب و مایهی عبرت متجاوزان باشد، بیاستفاده به حال خود رها شده است.
#هویت
#ایران
#ریشهر(بوشهر)
@moj_tarikh