اندیشه انقلاب اسلامی
✔در حال مطالعه مقالاتی از برخی فلاسفه غربی بودم، این نکته بسیار برجستگی داشت که، در موضوع #آزادی می
💥چرا در جهان اسلام، #فیلسوفآزادی نداریم؟ چرا در فلسفهاسلامی، مقوله #آزادی پرداخته نمیشود؟
🔸یکی از چالشهای فکری، در تاریخ تفکر فلسفی در جهان اسلام، حل نسبت میان #علیتواختیار است. یکسوی این ماجرای فلسفی، متکلمین قرار دارند با اصرار بر #اِختیار و سوی دیگر، فلاسفه هستند با دغدغه حفظ #قانونعلیت. هنوز هم این چالش به پاسخ درخوری دست نیافته است و این گفتگوها باقی است. هرچند به نظر میرسد، در دوران معاصر با ظهور برخی #مکاتبفلسفی، و تبرز برخی اندیشههای جدی، راهی برای برون رفت و دستیابی به پاسخهای نوین ایجاد شده است. (تفصیل این ماجرا در پرونده علمی مختص به این موضوع خواهد آمد، انشاءالله)
🔸در جهان اسلام، فیلسوف آزادی نداریم؛ چرا که مقوله آزادی، از خاستگاه «قدرتِاختیار» انسان برمیخیزد، آنجایی که #اِرادهآزاد معنادار میگردد. و این همان نقطهای است که، فلاسفه مسلمان، مصرند به اینکه، نباید بیرون از رابطه علیتی تعریف گردد. رابطه علیتی، برای ایشان مهمترین تصویر از ارتباط میان موجودات با خالق متعال است. این رابطه چنان حاکم است که، #اِراده هم به عنوان #جزءاخیر علت تامه در یکی از حلقات آن تعریف میشود. فلذا با اینکه، در انسانشناسی به موضوع اراده انسان اشاره میشود، لیکن در تبیین فرآیند صدور فعل از انسان، اِراده را منحل در رابطه علیتی میکنند، به عبارتی، ذیل آن رابطه قرار میدهند. و از اینروی است که، آنچه در این اندیشه، جلوه بیشتری دارد، #قانونِعلیت است نه #آزادیاراده.
🔸قصد ندارم بگویم که، متکلمین به صواب رفتهاند یا فلاسفه، ضمن آنکه اصرار دارم به اینکه به #دغدغههای هر دو طرف باید توجه شود و بدون در نظر گرفتن مقاصد و اغراض ایشان نباید به نقد کلام آنها پرداخت. با این وصف، با در نظر گرفتن این نکته، میتوان بیان نمود که، آنچه در فلسفه اسلامی برجستگی بیشتری دارد #فلسفهقانون است نه #فلسفهآزادی.
@monir_ol_din
💥در بلیه #کرونا رعایت بهداشت ضروری است اما،
#کافی نیست، که فرمودند؛
أَمِنَ مَن لَجَأَ اِلَيكُم.
@monir_ol_din
#پروندهعلمی_5
#ایرانِآینده_8
#فقیهِحکیمِحاکم_3
#معنایِاستقلال
🔅 استقلال یعنی آزادی از ارادهی بیگانگان و ارادهی دیگران....معنای استقلال این است که یک ملّتی سرنوشت خودش را خودش تعیین کند.
➖ ۱۳۹۳/۰۴/۱۶ بیانات در دیدار مسئولان نظام
🔅 امروز مسئلهی اصلی کشور ما #استقلال است.
➖ ۱۳۸۷/۰۲/۰۴ بیانات در دیدار کارگران و کارآفرینان
🔅 اگر استقلال نباشد، یک ملت به آزادی خود و به شعار آزادی خود هم نمیتواند خوشبین باشد....#معنیاستقلال چیست؟ برای یک ملت، استقلال چه مفهوم و چه ارزشی دارد؟ استقلال، یعنی اینکه یک ملت بتواند بر سرنوشت خود #مسلّط باشد؛ بیگانگان دست دراز نکنند و سرنوشت او را خائنانه و مغرضانه رقم نزنند. این معنای استقلال است. اگر از ملتی استقلال او گرفته شد؛ یعنی اگر بیگانگان - که یقیناً دلسوز او نیستند - بر سرنوشت او مسلّط شدند، دو چیز را از دست میدهد: اوّل، #عزّتنفس خود را، افتخارات خود را، احساس هویّت خود را؛ دوم، #منافعخودرا..... استقلال، #بیتالغزلانقلاباسلامی بود؛ یعنی نفوذ بیگانه در این کشور ممنوع؛ یعنی امریکا و انگلیس و دیگران حق ندارند در مسائل سیاسی و فرهنگی کشور هیچگونه اعمال نفوذی بکنند.
➖ ۱۳۷۹/۰۷/۱۴ بیانات در اجتماع بزرگ مردم قم
«جالب است بدانیم، حضرت آقا در جلسه با مردم قم در سال 79 موضوع سخنرانی خود را #استقلال عنوان میکنند و پیرامون آن سخن میگویند.»
#استقلالبیتالغزلانقلاباسلامی
@monir_ol_din
#جمعبندیاولیه
تا بدینجا سه نکته اساسی در پرونده #ایرانآینده مورد توجه قرار گرفت؛
1⃣امثال #طباطبائی با فاصلهای بسیار دور و غیرواقعبینانه از ایران سخن میگویند. خالی از دقت، با محتوایی جویده شده که از سنجه انصاف بیرون مانده است و جریان اسلام در رگهای ایرانیت را نمیتواند ببیند. اینها به دلیل تحلیل ناقصی که از ایران دارند، نمیتوانند برای ایرانِآینده سخنی داشته باشند.
2⃣تنها کسی که در دوران معاصر مجدانه، هواخواه استقلال و ملیت بوده است، فَقیهِحَکیمِحاکمِانقلاباسلامیایران است. او با تفسیری متعمقانه از حقیقت استقلال، فلسفه سیاسی خود را چنین تعریف میکند؛ "استقلال یعنی آزادی در مقیاس یک ملت."
3⃣فیلسوفان غربی، پیرامون #آزادی بسیار سخن گفتهاند و برایش فلسفه پروراندهاند، اما گویا فلسفه اسلامی در تحلیل آزادی ناکام مانده است. و از این روی، بعید است که بتوان با تکیه بر فلسفه اسلامی، حقیقت استقلال را با درونمایه آزادی شرح داد و فلسفه سیاسی پروراند. به عبارتی، فلسفه اسلامی در این موضوع نمیتواند امتداد پیدا کند. #امتدادسیاسیواجتماعی.
@monir_ol_din
#برایتامل
چند سوال درباره کرونا؛
آیا اگر نظام سلامت و بهداشت ایرانی_اسلامی داشتیم، ویروس کرونا تاثیرگذار بود؟
همچنین سبک زندگی ایرانی_اسلامی؟
آیا کرونا #بیماریمدرن است و محصول همین نظام بهداشتی مدرن؟
آیا راه مقابله #اساسی با این بیماریها استفاده از داروهای نظام بهداشت مدرن است یا بازگشت به نظام بهداشت ایرانی_اسلامی؟
.....
▫️من پاسخ قطعی ندارم، اما احتمالاتی است که ارزش تامل و تحقیق دارد.
#استقلالِنظامِسلامت
@monir_ol_din
#برایتأمل
💥این یادداشت وبلاگی را در جستجوهایم پیدا کردم که مرتبط با پست قبلی است؛
✔ «استیوارد پاتریک» یکی از اعضای ارشد اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا در مقالهای با عنوان «شیوع کرونا و شکل چیزهای آینده» «The Coronavirus Outbreak Is the Shape of Things to Come»
نوشت:
the Wuhan coronavirus outbreak is the shape of things to come as development and
globalization are driving a new era of infectious disease
«شیوع #کروناویروس ووهان به "شکل چیزهای آینده" است که از رهاورد توسعه و جهانیسازی، دوره جدیدی از بیماری عفونی را به دنبال دارد.»
https://www.cfr.org/blog/coronavirus-outbreak-shape-things-come
#کرونارهاوردتوسعهوجهانیسازی
@monir_ol_din
➖تاریخ انسان، تاریخ غمها و اضطرابها و شادیها است. انسان در میانه غم و شادی، شُدَن دارد، اما؛
➖#انسانِمدرن، غمی طاقتفرسا از درون بر خود تحمیل میکند، برپای خود زنجیز میزند و زجر میکشد. غم او، غم فقدان #تکیهگاه است، غم از دستدادن نقطه اتکاء.
➖انسان ضعیف است پس باید تکیه کند، اما انسانِمدرن، خود را میفریبد، تکیه نمیکند، پس در رنجها میشکند، خُرد میشود و #پوچ میمیرد.
🔅آیا وقت آن نرسیده است که، روی به سوی #او آوریم و به او تکیه کنیم و از #اَصنامِمُدِرن اِعراض کنیم؟
#اِضطِرابِکُرونا
@monir_ol_din
#برایِتامل
▫️جهان مدرن، بیماریزاست. تولید بیماری و تکثیر آن در گستره #دهکدهجهانی، رهاورد مدرنیته است.
▫️مهمترین بیماری مدرنیته که در شیوع ویروس کرونا بسیار مشهود است، بیماری #اضطراب است.
#اضطراببیماریمدرنیته
@monir_ol_din
اندیشه انقلاب اسلامی
💥چرا در جهان اسلام، #فیلسوفآزادی نداریم؟ چرا در فلسفهاسلامی، مقوله #آزادی پرداخته نمیشود؟ 🔸یکی ا
#تذکر
🔸پیرو مطلبی که درباره فقدان #فیلسوفآزادی در جهان اسلام گذاشته شد، برخی از دوستان تذکری دادند که، لازم به اعمال آن نکته وجود دارد. ضمن اینکه، از همراهی ایشان با مطالب کانال بسیار سپاسگذارم.🌹
🔹آنچه که، درباره فلاسفه جهان اسلام عرض شد، وجه غالب فلسفهاسلامی و فلاسفهمسلمان بود، نه آنکه مواردی استثنایی که در دوران معاصر وجود دارند، نادیده گرفته شود.
🔹یکی از فلاسفه دوران معاصر که حق استادی بر گردن این طلبه حقیر نیز دارند، جناب استاد#غلامرضافیاضی(دامعزه) است. ایشان با وجود پذیرش قاعدهعلیت، هرگونه ضرورت علیتی را انکار میکنند و ادله فلاسفه برای اثبات رابطه ضروری میان علت و معلول را ناقص میدانند. فلذا ایشان جانب #اختیار را گرفته و بر رابطه علیتی ترجیح میدهند.
حقیر این بحث را در محضر ایشان تتلمذ کردهام اما گزارش دیگری نیز از #علامهجعفری(ره) وجود دارد که، آن را برخی از دوستان اهل تحقیق یادآوری کردند و بنده بنفسه مطالعهای درباره آراء فلسفی ایشان ندارم. گویا ایشان هم، چنین رأیی دارند و ضرورت علیتی را نمیپذیرند.
@monir_ol_din
🔅آیتالله غلامرضافیاضی(دام عزه) از فلاسفه معاصر، از شاگردان مشاهیر فلسفهاسلامی، حضرات آیات؛ مصباحیزدی، جوادی آملی و حسن زادهآملی هستند.
ایشان هم اکنون، ریاست دو مرکز بزرگ حکمی را بر عهده دارند؛
➖مجمع عالی حکمت اسلامی
➖مرکز تخصصی فلسفه اسلامی حوزه علمیه قم
👌مطالعه آثار و نظریات ایشان، برای اهل تحقیق و تدقیق در فلسفهاسلامی بسیار ذیقیمت است.
@monir_ol_din