#ملافتحعلی_سلطان_آبادی #توحید
🔻 درمورد مرحوم ملّا فتحعلی سلطان آبادی نقل میکنند که دوستان ایشان سی شب به محضر ایشان میرفتند و ایشان هر شب یک معنایی برای «حَبَّبَ إِلَيْكُمُ الْإِيمانَ» میکردند به طوری که معنای شب بعد، غیر از معنای شب قبل بوده است.
🔸 گویا سبک ایشان اینگونه بوده است که همه را به صورت احتمال بیان میکردهاند.
🔹 شاید این آیه با پایهگذاری توحید فطری در بشر بیارتباط نباشد و پایهگذاری توحید فطری یا فطرت توحیدی بشری با «حَبَّبَ إِلَيْكُمُ الْإِيمانَ» بیتناسب نباشد، به نوعی با هم ارتباط داشتند.
🔸 بالأخره زمانی که خدای متعال بشریت و آدم ابوالبشر را که خلق کرد و خلقت آدم مطرح شد و در این خلقت اسبابی فراهم شد تا در نهایت میل ایمان در بشر بیشتر از امیال دیگر باشد و نیازش به توحید در این خلقت تعریفشده باشد.
کد ۸۳۹
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
🔺 کانال رسمی حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری:
🔘 @nasery_ir
#خلقت #حضرت_آدم
🔻 بعضی مفسرین نوشتهاند که خداوند خلقت آدم را در آسمان انجام داد. شاید خلقت حضرت حوّا بعد از آن صورت گرفته باشد. بعضی نوشتهاند که در دنیا صورت گرفته است.
🔸 اما نکته این است که خداوند متعال اولین فرد بشر را پُر از علم کرد و علمالاسماء را به او داد و این خیلی مؤثر است.
🔹 ابتدا تصویر آدم را چه در ابتدای خلقت و کیفیت ترکیب، چه در امتیازات بعدی روی «حَبَّبَ إِلَيْكُمُ الْإِيمانَ» قرار داد، یعنی برای خَلق آدم، توحید و فطرت توحیدی و اسباب و ادوات آسمانی را زلال و آسمانی و متراکم قرار داد سپس طرف مقابل آن، باید تدریجیالحصول سرایت میکرد مثل شیطان، هواهای نفسانی و ... . این بچه به دنیا بیاید و سپس شهوت در آن بیدار شود و خیلی امور را تدریجی الحصول قرار داد و این از ناحیه حق تعالیٰ لطف محض برای سروری بشر و توحید بشر است.
🔸 اینها چیزهایی است که ما به آن توجه نکردهایم و نمیکنیم. ما در چالهای افتادهایم که فقط مشکلاتی که خودمان با دست خودمان درست کردهایم را میبینیم و راهحلهای آنها را هم راهحلهای مادی تصور میکنیم و به دنبال این قضایا میرویم درحالیکه الطاف حقتعالیٰ به بشریت خیلی زیاد، بالا و بلند بوده است.
کد ۸۳۹
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
🔺 کانال رسمی حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری:
🔘 @nasery_ir
#توبه #استغفار
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
🔺 کانال رسمی حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری:
🔘 @nasery_ir
#شکستگی #عبودیت #استغفار #توبه
🔻 گاهی عینکهای ما خراب است و فکر میکنیم مشکلی نداریم و مشکلی نداشتهایم. نوع برداشت ما غلط است یعنی بیماری ما دوبله شده است.
🔸 غیر از اینکه بیمار هستیم، نمیدانیم که بیمار هستیم و گرفتار یک جهل مرکب شدهایم.
🔹 کسی که خیلی معرفتش بالا میرود و مانند اولیاء و انبیاء خیلی مقام بالایی پیدا میکند شاید یکی از حالاتش این است که وقتی به سجده میافتد و بنا شد صد مرتبه ذکر استغفار بگوید در مشتش صد کوتاهی از خودش دارد و برای هریک، یک استغفار میگوید
🔸 اما گاهی ما آنقدر کور هستیم که یک مورد کوتاهی را میخواهیم پیدا کنیم تا برایش صد استغفار بگوییم، پیدا نمیکنیم و میگوییم کاری نکردهایم.
🔹 تا این حد ما فاصله پیدا کردهایم! اینها بیماری است. آنها که انبیاء و اولیاء هستند صد ذکر استغفارشان را برای صد کوتاهی میگویند، ما اگر صدتا استغفار را برای یک کوتاهی هم بخواهیم بگوییم همان یک کوتاهی را در خودمان پیدا نمیکنیم و این علامت خطری بودن و شدت بیماری ماست و ما از فطرت توحیدی دور شدهایم و «حَبَّبَ إِلَيْكُمُ الْإِيمانَ» ما مقرون به مانع شده و ذائقه ما عوض شده است.
🔸 یک وقت یک ذائقه خوب است و نوع غذا را خوب حس میکند ولی وقتی ذائقهای بیمار میشود متفاوت میشود و تلخی و شوری در ذائقه انسان جابجا میشود. طعم را تشخیص نمیدهد.
🔹 گاهی آنقدر عقب میافتیم که حتی یک مورد از کوتاهیهایمان را نمیبینیم. بخاطر اینکه اخلاق بچگانه، اهداف بچگانه، عروسکبازی ما را مشغول یک ساختار ذهنی کرده است و فقط همان را نگاه میکنیم و همان را میخواهیم ساماندهی کنیم.
کد ۸۳۹
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
🔺 کانال رسمی حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری:
🔘 @nasery_ir
#اهل_بیت
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
🔺 کانال رسمی حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری:
🔘 @nasery_ir
#سلوک #تهذیب #معرفت_نفس
🔻 قرآن بعد از قسمهای متعدّد میفرماید: «قَدْ أَفْلَحَ مَنْ زَكَّاهَا» و رستگاری را در تهذیب و تزکیهی نفس میداند.
🔸 اگر شروع مطلب ما بر پایهی شناخت نفس به کیفیتی که تعریف میشود، نباشد، در نهایت به ما جواب نمیدهد.
🔹 شاید اگر بنا باشد که بعضیها درباره «قَدْ أَفْلَحَ مَنْ زَكَّاهَا»، یک مقاله هم بنویسند، مینویسند؛ ولی چقدر مطلب به دست خودمان رسیده و واقعاً به آنها پی بردیم که «قَدْ أَفْلَحَ مَنْ زَكَّاهَا» یعنی چه؟
🔸 نفس چیست؟ تصفیهی نفس چیست و چگونه است؟ تزکیهی نفس چگونه است؟ تهذیب نفس چگونه است؟ خب اینها با هم متفاوت است.
🔹 اگر از حیث علمی و به صورت دقیق، با مبانی خودش، اطلاعات کافی برای شناخت نفس چینش نشود، فهم ما از نفس، همان یک کلمه «نفس» میشود.
🔸 ما چقدر آشنا هستیم و چقدر مطالعهی کتابهای موجود در این زمینه به ما کمک میکند؟ آیا ما را از تحیّر بیرون میآورد و به ما شناخت میدهد؟ خودمان برای خودمان ترجمه میشویم؟ آشنا میشویم؟ میتوانیم افراط و تفریطهایمان را تعدیل کنیم؟ در جاهایی که تحت سیطرهی نفس أمّارهی بالسوء قرار میگیریم، میتوانیم راحتتر برخورد کنیم؟ شناخت میآید یا نمیآید؟
🔹 اگر انسان بخواهد راجع به نفس وارد شود، به علومی نیاز است و موضوعات دیگری باید پیگیری شود تا انسان روشن شود.
🔸 رستگاری برای تهذیب و تزکیهی نفس است، برای تعدیل شاکله و نیّت است. اما آیا ما در بخش ارتباط بین خودمان و خدای خودمان و در یک فضای اینطوری، آشنایی پیدا کردهایم؟ خیلی خب. هر کسی حدّی و نصیبی دارد.
کد ۶۱۴۶
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
🔺 کانال رسمی حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری:
🔘 @nasery_ir
#سلوک
🔻 فرض کنید یک نفر از شما یا از بنده میپرسد که آقا چه کار کنم که در کارهای معنوی رشد کنم یا به مقصد برسم؟
🔸 بنده عرض میکنم: نسبت ایمان و معارف معنوی با نسبت علم پزشکی از حیث توسعهی معارف اخلاقی قابل مقایسه نیست. ولی اگر این سؤال را از جهت پزشکی بخواهید بپرسید که من چه کار کنم سالم و قوی باشم؟ مگر این سؤال را در بخش پزشکی میشود تنها با یک کلمه جواب داد؟!
🔹 در بخشهای حالات روحی و معارف اخلاقی، ایمانی که خیلی هم گسترده است، طبیعتاً جواب سختتر خواهد شد.
کد ۸۳۶
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
🔺 کانال رسمی حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری:
🔘 @nasery_ir
#سلوک #میرزا_جواد_ملکی_تبریزی #ملاحسینقلی_همدانی
🔻 ما ها مسموم شدهایم و به مسمویت خود خو کردهایم و جریان مجموعهی ما تمثیلی است که آن شاعر میزند و با شعر بیان میکند که یک شهری بود که موهای سر و صورت همهی مردم [آن شهر] میریخت، از ابتدا اصلاً مو نداشتند و یک نفر که سر و صورت او مو داشت وقتی وارد این شهر شد همه دُور او را گرفتند و به عنوان یک امر غیر عادی به او نگاه میکردند و به همدیگر نشان میدادند بیایید سر این را ببینید که چه وضعی دارد یا صورت او را ببینید چه شکل و شمایلی پیدا کرده است.
🔸 ما اینطور آلوده شدهایم، آنقدر قواعد مادّی غلبه کرده است که اگر کسی حتی بخواهد یکی از قواعد مادّی ما را -مادّی به معناه الأعم- زیر سؤال ببرد، شخصیت ما را به گونهای دیگر تعریف بکند برای ما خیلی سؤال پیدا میشود و گاهی قابل تحمل هم نیست،
🔹 ولی آنچه که در سدههای گذشته بین حوزههای مختلف مشترک بوده است خداجویی و اشتغال معنوی و اُنس با قرآن و توسلات به اهل بیت (علیهم السلام) بوده است، ساعاتی را فارغ داشتند، التزام به سَحر [داشتند] و راهکارهایی را یافتن و ادامه دادن.
🔸 یک نفر مانند مرحوم آیت الله آشیخ محمدحسین اصفهانی وقتی برای میرزا جواد آقا ملکی تبریزی نامه مینویسد و از ایشان درخواست میکند و میگوید شما که زمان مرحوم ملاحسینقلی را درک کردید تقاضای من این است که برای من نامهای بنویسید و آنچه که از ایشان در طریق تهذیب نفس و معرفت نفس و رشد استفاده کردید برای من بیان کنید و مرحوم میرزا جواد آقا ملکی تبریزی در کمال احترام نامهای به ایشان مینویسد و تذکراتی را میدهد.
کد ۴۳۶۰
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
🔺 کانال رسمی حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری:
🔘 @nasery_ir
#نفس #معرفت_نفس #تهذیب #سلوک #تزکیه
🔻 اگر کسی بخواهد نفس را تزکیه کند نباید نفس را بشناسد؟! نباید به علومی که شناخت نفس و خودشناسی لازم دارد اطلاع و احاطه پیدا بکند؟!
🔸 ریشه و منشأ تمام رشدها، بعد از این همه قسم، تزکیهی نفس است ولی نوع قرائت ما در طول تاریخ از تزکیه چه بوده است؟
🔹 یکی میگوید: غیبت نکن، تهمت نزن، درست است؛ ولی آیا برای مجموعههای علمی، فرهنگی و تخصصی، این تجزیه و تحلیل کافی است؟
🔸 آیا این فکر تهذیب و تزکیه نباید سرنخها و شعبی از علوم را به من بدهد تا من پیگیری کنم و با خودم آشنا بشوم؟ نباید تطوّرات حالی مرا کنترل کند؟ چه کسی باید کنترل کند؟ خودم باید کنترل کنم.
کد ۸۳۶
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
🔺 کانال رسمی حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری:
🔘 @nasery_ir
#سلوک
🔻 گاهی تصور و خیال خود من این است اگر همهی این نظام عالم فقط به خاطر یک نفر ساخته و پرداخته شده بود، کم نبود. «وَمَنْ أَحْيَاهَا فَكَأَنَّمَا أَحْيَا النَّاسَ جَمِيعًا»
🔸 اگر همهی این نظام برای یک نفر آفریده شده بود کم نبود. این برای وسعت وجودی انسان است. منتها این برای بنده یا امثال بنده تعریف نشده است.
🔹 همزمان ارتباط یک انسان و وسعت وجودیاش اقتضا میکند فقط برای اینکه خودش را بشناسد بیش از این کار بشود.
🔸 آن دُرّ و جواهرات و گوهرهایی که از قرآن و اهل بیت علیهمالسلام در این ابعاد به ما رسیده است و ما از آن رد شدیم.
کد ۸۳۶
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
🔺 کانال رسمی حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری:
🔘 @nasery_ir