#اعتدال #حکمت
🔻 به اعتدال که نزدیک شدیم خیلی از ابواب برکات و رحمت باز میشود و انسان سالم میشود.
🔸 ما گاهی تحت تأثیر ناخودآگاه افراطگونه شهوات قرار داریم. اگر با خودمان آشناتر شدیم و شناختیم، عللش را هم میشناسیم.
🔹 چیست که به من هجوم آورد؟ غضب و یا زیادهخواهیاش هم همینطور است. این کلید اگر خورد، ما را با خودمان آشنا میکند. منتها چیزی نیست که در یک جلسه، دو جلسه بشود. بعضی از رفقا فرمودهاند یک جلسه، دو جلسه بگذارید. عرض کردم که نمیشود، حداقل من که نمیتوانم.
🔸 بهترین راه، همین دورهها است که مطلب باز بشود، دوستان آشنا بشوند و شروع به کار گروهی در این معارف کنند. چون مربوط به علوم مختلف هم طبیعتاً خواهد شد.
🔹 به مناسبت عرض کنم که تأثّر نفس از شنیدن کلامی موزون، یا شعر را فرض کنید. مگر پیدا کردن این ارتباط آسان است. چه کسی چه مقدار تحت تأثیر قرار میگیرد؟ و چرا؟ و چرا عکسالعمل افراد نسبت به مسموعات، مختلف است؟ چرا یک نفر یک آیهی قرآن میشنود تحت تأثیر قرار میگیرد و یک نفر تحت تأثیر قرار نمیگیرد؟
🔸 یک بخش از فصاحت مربوط به انسان و نطق است ولی جملهای هم که چینش میشود یا شعری هم که گفته میشود، جایگاهی دارد که باید فصیح باشد. ادای آن یک مطلب است و چینشش مطلبی دیگر.
کد ۸۳۶
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
🔺 کانال رسمی حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری:
👉🏻 @nasery_ir
#اعتدال #طبع #ارکان #معرفت_نفس #حکمت
🔻 قرآن بعد از چندین قسم، رستگاری را برای افرادی میداند که تزکیهی نفس کرده باشند.
🔸 ما اگر بخواهیم در ضمن استمداد از خدای متعال برای تزکیه، این قضیه را کمی بازتر کنیم طبعاً باید نفس را بهتر بشناسیم و خودمان را بهتر بشناسیم.
🔹 برای شناخت خودمان هم به علوم متعدد و هم به ابعاد مختلفی احتیاج است که اینها در عالَم، غیر قابل انکار است.
🔸 یکی از آن، طبع و اثر است؛ چه تأثیراً و چه تأثُراً. گاهی ما از این غافل هستیم. یکی از علتهایی که گم میشویم همین است.
🔹 نمیفهمیم چه چیزی از قضایای مسموعات، مأکولات و بقیه قضایا در ما چه اثری گذاشت. طبع و اثر؛ هم برای خودمان و هم برای تمام اجزای عالم، إفراداً و ترکیباً هست.
🔸 ببینید چقدر شاخه شاخه باز میشود که ما را وادار میکند بهتر و آشناتر با خودمان باشیم تا خودمان را بشناسیم و قدم به قدم به اعتدال نزدیک بشویم. از افراط و تفریط دور بشویم.
کد ۸۳۶
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
🔺 کانال رسمی حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری:
👉🏻 @nasery_ir
#عبوديت
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
🔺 کانال رسمی حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری:
👉🏻 @nasery_ir
#باصره #حافظه #تشتت #توجه #قوا
💠 پیچیدگی قوه باصره و ارتباط آن با حافظه
🔻 خدای متعال پنج حس در انسان قرار داده است؛ یکی از آنها حس باصره هست. اما این باصره چه کار میکند که ما توجه نداریم؟
🔸 این مطالب جزء معارف اهل بیت علیهمالسلام بوده است. تمام دقایق و لطایفش در قرآن و فرمایشات اهلبیت علیهمالسلام است.
🔹 این چشم به طور دائم و هر بار که باز و بسته میشود با کوچکترین تغییر و جابجایی مردمک چشم، عکسی میگیرد. این عکس به واسطهی قوهی خیال به حافظه فرستاده میشود. حافظه برای نگاهداری و نگاهبانی از این عکسها بایگانی است.
🔸 در حکمت عملی این قضیه گاهی باز شده است و دیدم بعضی از آقایان توجه داشتهاند.
🔹 بایگانی حافظه خودش یک پروندهی عظیم دارد که ما گاهی در نوع درمانهایی که برای خودمان میخواهیم، به آن گیر میکنیم.
🔸 فرض کنید که من تا در نماز «الله اکبر» میگویم، میبینم افکار و خیالات به من هجوم میآورد. اینها کجا بوده است؟ اینها، در بایگانی حافظه است. بایگانی خراب است و فیلتر خروجی ندارد. وقتی من بخواهم نماز بخوانم و متوجه خدای متعال بشوم، بایگانی حافظه به هم میریزد.
🔹 این حافظه از کجا تغذیه شد؟ یکی از حسها، حس باصره بود. داشت تند تند برای این بایگانی مطلب میفرستاد. این عکسها هست، ولو ما الان دقت نکنیم.
🔸 شما یک مروری در سنین کودکی بکنید، میتوانید عکسهایی را دریابید. آنهایی هم که شما نمیتوانید دریابید، هست.
🔹 اگر چشم عکسی را گرفت و بواسطهی قوهی خیال به قوهی حافظه منتقل کرد این موجود است.
🔸 خود حافظه چند بخش است. گاهی مسائل را میگیرد و ثبت میکند و نگاه میدارد. گاهی میگیرد نمیتواند نگه دارد. گاهی در گرفتنش مشکل دارد.
کد ۸۳۶
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
🔺 کانال رسمی حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری:
👉🏻 @nasery_ir
#معرفت_نفس #قوا
🔻 هر کدام از حسهای ما جریانی دارند. حسهای باطنه هم جریانش جداست. اعتقاد من این است که حواس، چه ظاهره و چه باطنهی آنها، باز یک باطنی دارند. شاید دوستان هم شواهد و قرائنی داشته باشند.
🔸 کار حس بصر تعریف شده است و آن میتواند ظاهر یک حس باشد ولی باطن این حس، بصیرتی است که خدای متعال به فرد میدهد.
🔹 ما اگر بخواهیم ریشهای برای تهذیب کار کنیم، لابدّ است که شناختمان را نسبت به خودمان اصولیتر و قانونمندتر کنیم و روی قاعده پیش برویم.
🔸 اگر اینطور شد، عقل در فرد احیاء میشود. اگر اینطور شد آن تزلزلها که یک بخش کوچک آن، اضطرابها است از بین میرود.
🔹 این کلید که قرآن و اهل بیت علیهمالسلام به ما ارائه کردهاند برای این ورودی است؛ یعنی کلید معرفت نفس است. منتها همین هم باید ترجمه بشود.
کد ۸۳۶
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
🔺 کانال رسمی حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری:
👉🏻 @nasery_ir
#قوا #طب
🔻 ما گم شدیم، این تعبیر گم شدیم را قبلاً عرض کردم. مثالی بزنم که قضیه یک مقدار باز بشود؛ گاهی در تلویزیون نشان میدهد و از نظر خودشان کارشناسی شده است. یک میمون وقتی بیمار میشود حس حیوانی او به او میگويد که بیماریات این است و این گیاه، درمانش است. او هم بلند میشود و میرود و دارویش را پیدا میکند. چرا؟ برای اینکه ارتباطش با خودش برقرار است. ارتباطش با آن حس حیوانیاش برقرار است.
🔸 بوعلیسینا مینویسد: یک مار هر وقت چشمش ضعیف میشود _حال اگر چشم داشته باشد_ دید یا درکش کم میشود، خودش را به گیاه رازیانه میرساند. حسّش با او صحبت میکند.
🔹 یکی از حسهای ما، برای روح حیوانی است که به درک صحیحمان مربوط میشود.
کد ۸۳۶
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
🔺 کانال رسمی حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری:
👉🏻 @nasery_ir
#عرفان_های_نوظهور #حکمت
🔻 من گاهی با افرادی از خاندان محترم، مواجه بودهام، میبینم که اضطراب یا عدم آرامش و مسائلی از این قبیل، اینها را به دامان فکری گروههایی انداخته است که قواعدی روانشناسانه را دزدیدهاند و بعضی از مطالب که برای ادیان مختلف بوده است را به یک معجونی مسموم، مرکب کرده و مردم را به این مسائل مشغول کردهاند؛ که مثلاً آقا یا خانم بنشین، دستت را آنطور بگیر، سرت را آنطور بگیر.
🔸 طرف در این باره از ما میپرسد و ما آشنا نیستم، اگر به ما گفت: من این کار را کردم و اثر هم دیدم، ما آشنا نیستیم که قضیه را برای او تبیین کنیم و بگوییم که نفس این ابعاد گسترده را دارد، بخش روانشناسی آن جداست. بخش ارتباط حرکات منتظم و تأثیرشان روی نفس جداست. این به درد نمیخورد، این، دین نیست. نهایتاً از این جریان، یک حرکت پزشکی درمیآید، تأثیری موقت دارد.
🔹 ولی شما نگاه میکنید یک دفعه یک نفر با همین دستورات، حرکات و کارهای بیاساس، ده هزار نفر را بازی میدهد.
🔸 ما که دریا، منبع و سرچشمه از قرآن و از روایات اهل بیت علیهمالسلام نزدمان هست، چرا درها را در طول تاریخ ببندیم و علوم و سرشاخههایی که به خودشناسی مربوط میشود از دستمان برود و الان که میخواهیم تزکیه و تهذیب را شروع کنیم، ریشهای کار نکرده باشیم؟ همیشه از سرشاخه، برگی را گرفته و مشغول شده باشیم.
کد ۸۳۶
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
🔺 کانال رسمی حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری:
👉🏻 @nasery_ir
#سلوک
🔻 وقتی قاعده را ندانم، سه ساعت هم جلوی تلویزیون یک فیلم خارجی ببینم، چیزی نمیشود [و مشکلی احساس نمیکنم].
🔸 بعد، ساعت یک نیمه شب هم میخواهم بخوابم، و میبینم که فقط توفیق ندارم که سحر بلند شوم و تمام شد، ولی نمیبینم که چه بلاهایی بر سر من آمد.
🔹 انسان نگاه میکند که اهل بیت (علیهم السلام) در بخشهای مختلف، به همه نکات تذکر دادهاند، حتی اینکه نوع ورودیهای فکری در شما، غذا است و مراقب آن باشید. اهل بیت (علیهم السلام) در این هم طبق قاعده پیش رفتهاند.
کد ۶۱۴۶
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
🔺 کانال رسمی حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری:
👉🏻 @nasery_ir
#علم #حکمت
🔻 علوم زیرشاخههای معارف اخلاقی، بسیار فراوان است و با اکثر علوم در ارتباط است.
🔸 کیفیت وحی را که عالیترین مراتب است شامل میشود تا کیفیت تأثیر و تأثر. چرا رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم)، -یعنی کسی که عالیترین مقام را دارد و هیچ چیزی نمیتواند بین ارتباط او و خداوند مانع شود خوراکی های بد بو مثل پیاز و... نمیخوردند؟ مگر چه تأثیری میتواند داشته باشد؟
🔹 وقتی انسان از علوم زیرمجموعهی اخلاق اطلاع داشت، اسرار بعضی روایات را بهتر میتواند متوجه شود و دربارهی آنها فکر کند و به نتیجه برسد.
🔸 منتها علومِ زیرشاخه معارف اخلاقی، به خوبی تبیین و باز نشده است، ارتباطات آنها با هم تعریف نشده است، در این ساختار به درستی چینش نشده، حتی اگر در نسلهای قبل به صورت دقیق چینش شده بود، الآن دوباره نیاز به ترمیم و تعریف داشت.
کد ۶۱۴۶
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
🔺 کانال رسمی حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری:
👉🏻 @nasery_ir
#قرآن #تلاوت
┄┅═✧❁ااا❁✧═┅┄
🔺 کانال رسمی حجتالاسلام والمسلمین حاج شیخ جعفر ناصری:
👉🏻 @nasery_ir