eitaa logo
احکام دو دقیقه‌ ای
93 دنبال‌کننده
0 عکس
0 ویدیو
5 فایل
@navb110 بانوی باحیا @banoy_ba_haya دعوت به نماز @d_b_namaz احکام نماز @ahkam_namaz سخنرانی‌کوتاه نمازی @sokhanrani_namaz ذکرهای نماز @navb111 محتوای نماز @navb112 عناوین کانال https://eitaa.com/navb110/7162
مشاهده در ایتا
دانلود
>>> تماس بدن با کلمات مقدس در مورد رساندن عضوی از بدن ، بدون وضو به کلمات مقدس ( نام خدا ، آیات قرآن و نام معصومین علیهم السلام ) ، به این نکات توجه کنیم : ۱- رساندن جایی از بدن به آیات قرآن و اسم خداو معصومین علیهم السلام که بر روی مهر یا انگشتر نقش شده بدون وضو جایز نیست . هم چنین است پلاک هایی که به گردن می اندازند و روی آن کلمات مقدس نوشته شده . در این صورت باید شخص همیشه با وضو باشد یا برروی آن نوشته مانعی قرار دهد. (۱) ۲- کسی که بوسیله صفحه کلید کامپیوتر ، آیات قرآن را تایپ می کند لازم نیست با وضو باشد ؛ زیرا دکمه های صفحه کلید ، نقش قلم را دارند ؛ نه این که خود حروف باشند. ۳- اگر بچه یا دیوانه عضوی از بدن را به خط قرآن یا دیگر کلمات مقدس بزند ، لازم نیست او را منع کنیم زیرا تکلیف ندارد. (۲) ۴- رساندن اعضای بدن بدون وضو به کلمات مقدسی که روی صفحه کامپیوتر و موبایل نقش می بندد اشکال ندارد ؛ زیرا آن عضو به خود خط برخورد نمی کند. ۵- اگر شک کنیم در صفحه کتاب ، کلمات مقدس وجود دارد یا نه ، رساندن اعضای بدن بدون وضو به آن خطها اشکال ندارد ؛ ولی اگر یقین داریم آیات قرآن هست ولی نمی دانیم کجای صفحه است ، نباید بی وضو دست بزنیم یا عضوی از اعضای بدن را به آن برسانیم . (۳) ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ ۱ - توضیح المسا ئل محشی ،ج۱ ، ص۱۸۷. ۲ - همان . ۳ - به علت وجود علم اجمالی .
>>> شک در وضو شک در این که انسان وضو دارد یا نه به دو قسم تقسیم می شود : الف - قبلا وضو داشته و نمی داند وضویش باطل شده یا نه ؟ این شخص با همین حالت می تواند نماز بخواند ، چه این شک قبل از ورود در نماز پیش آید یا در بین نماز یا بعد از نماز . (۱) ب- قبلا وضو نداشته و نمی داند وضو گرفته یا نه ؟ این حالت به سه قسم تقسیم می گردد: ۱- قبل از این که وارد نماز شود ، شک می کند وضو گرفت یا نه ، این شخص باید برای نماز خود وضو بگیرد. (۲) ۲- درحال نماز شک می کند وضو گرفت یا نه ؟ این شخص بنا می گذارد که وضو ندارد یعنی باید نماز را بشکند و وضو بگیرد و نماز را از اول شروع کند. (۳) ۳- بعد از نماز شک کند وضو گرفته یا نه ( یعنی نمازی که خواند با وضو بود یا نه ) در این صورت نمازی که خوانده درست است ؛ ولی باید برای نماز بعد وضو بگیرد.مثلا بعد از نماز ظهر شک کرد نمازش را با وضوخوانده یا نه ، نماز ظهری که خوانده صحیح است ؛ ولی برای نماز عصرش باید وضو بگیرد. (۴) ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ ۱ - توضیح المسا ئل محشی ، ج۱ ، ص ۱۷۹. ۲ - همان. ۳ - همان ، ص ۱۸۰. ۴ - همان.
>>> اعضای شستنی و مسح کردنی وضو وضو شامل دو بخش است : شستنی ها (صورت و دستها ) و مسح کردنی ها (سر و پاها ) بین اعضای شستن و مسح کردن سه فرق است : ۱- در شستنی های وضو ، لازم نیست اعضای آن ، قبل از وضو خشک باشند ؛ ولی اعضای مسح ، باید قبل از مسح کردن خشک باشند یا رطوبت بسیار کمی داشته باشند که تری دست بر آن غالب شود. (۱) ۲- در اعضای شستنی ، تمام آنها باید شسته شود ؛ مثلا تمام پهنای صورت باید شسته شود ؛ اما اعضای مسح ، لازم نیست همۀ آن ها مسح گردد مثلا در مسح سر، لازم نیست همۀ جلوی سر، مسح شود ؛ بلکه مقداری از جلوی سر، مسح شود کافی است. (۲) ۳- در اعضای شستنی، نباید مانع باشد مثلا گوشه های چشم نباید جِرم داشته باشد و همچنین در دستها نباید مانع وجود داشته باشد . اما در اعضای مسح ، اگر مقدار کمی مانع باشد اشکال ندارد ؛ مثلا اگر مقدار کمی روی پا مانع باشد به طوری که بتوان بقیه پا را از سرانگشت تا مفصل ( یا برآمدگی روی پا ) مسح کرد کافی است. (۳) ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ ۱ - قواعد الاحکام ، ج۳ ، ص۱۵۸؛ جامع المسائل ، ج۱ ، ص۹۴. ۲ - توضیح المسائل محشی ، ج۱ ، ص ۱۵۶. ۳ - نجاة العباد ، ص۲۳.
>>> سید سید دارای احکامی است: ۱-پرداخت صدقه مستحبی به سید اشکال ندارد. (۱) البته مشروط به این که همراه با ذلت و تحقیر نباشد. ۲- غیر سید نباید صدقه واجب خود را مانند زکات ( اعم از زکات مال و فطرة ) به سید بپردازد. ولی سید می تواند زکات مال خود را به سید فقیر بدهد. (۲) ۳-خُمس، به دو قسمت تقسیم می شود نیمی از آن سهم سادات است که به سید فقیر می رسد ، مقصود از فقیر کسی است که مخارج سال خود را ندارد . نیم دیگر خمس ، سهم امام علیه السلام است که در ترویج دین صرف می گردد. (۳) لازم به ذکر است که ولایت خمس با مجتهد جامع الشرایط است . بر این اساس ، باید تمام خمس به او تحویل شود و یا با اجازه وی در سهم امام یا سادات مصرف گردد . ۴-زن قرشی ( که سیده هم از این گروه است ) از۶۰ سال به بعد یائسه می شود، درحالی که زن غیرسیده از۵۰ سالگی به بعد، احکام یائسگی برآن مترتب می گردد. البته برخی از مراجع می فرمایند: اگرزن بعد۶۰ یا۵۰ سالگی خود خونی را می بیند که با همان اوصاف حیض است، احکام حیض را برآن مترتب نماید. پس در این زمینه هر شخصی لازم است به رسالۀ مرجع تقلید خود مراجعه نماید . (۴) ۵- ازدواج سید با غیر سید اشکال ندارد. ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ ۱ - نجاة العبا د، ص ۳۰۹. ۲ - توضیح المسائل ‏محشى ، ج‏۲، ص ۱۵۵. ۳ - همان ، ص۵۹. ۴ - همان ،ج۱، ص ۲۵۲.
>>> پیامبر (ص) در مورد پیامبر خدا(ص)باید به احکامی توجه نمود : ۱- مستحب است نامگذاری فرزند به نام محمد . در روایتی وارد شده خانه ای که در آن نام محمد ،علی و فاطمه باشد فقر وارد آن نمی گردد . (۱) ۲- مستحب است وقتی نام پیامبر(ص) برده می شود ، هر کس این نام را می شنود صلوات بفرستد . (۲) ۳- مستحب است کسی که حج یا عمره مشرف می شود ، به زیارت قبر رسول خدا(ص)برود ، در غیر این صورت بر ایشان جفا کرده است. (۳) ۴- جنب ، حائض و نفسا نباید حتی از مسجد النبی (ص) و مسجد الحرام عبور کنند ؛ ولی در مورد مساجد دیگر ، عبور این افراد اشکال ندارد ؛ یعنی از یک در وارد شوند و از در دیگر خارج گردند . (۴) ۵- به فتوای بیشتر فقها در مسجد النبی (ص)، مسجد الحرام ، حرم امام حسین (علیه السلام) و مسجد کوفه ، مسافر مخیر است نماز های چهار رکعتی خود را دو رکعت یا چهار رکعت بخواند . (۵) ۶- بنا به فتوای بسیاری از مراجع تقلید، بی وضو دست زدن به نام پیامبر(ص) جایز نیست. (۶) ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ ۱ - ریاض المسائل ، ، ج۱۲ ، ص۱۳۱. ۲ - توضیح المسائل محشی ، ج۱ ، ص۶۰۷. ۳ - الهدایه فی الاصول و الفروع ، شیخ صدوق ، ج۱ ، ص۲۵۶. ۴ - توضیح المسائل محشی ، ج۱ ، ص۲۱۲. ۵ - همان ، ص۷۲۸. ۶ - تو ضیح المسلئل محشی ، ج۱ ، ص ۱۸۷.
>>> لقب و نام ائمه علیهم السلام نام گذاری اشخاص، به نام و لقب ائمه علیهم السلام به سه قسم تقسیم می شود: ۱-واجب : کسی نذر کرده اگر خدا به او فرزندی عنایت کرد، نام او را علی، محمد، فاطمه و امثال اینها بگذارد که در این صورت موظف است طبق نذر خود عمل نماید. (۱) البته این تکلیف ، مربوط به والدین است و فرزند هیچ گونه وظیفه ای در این بین ندارد بدین معنی که او بعداً می تواند نام خود را تغییر دهد . ۲- حرام : و آن لقب « امیرالمؤمنین » است. زیرا این لقب مختص حضرت علی (علیه السلام) است و به هیچ کس حتی ائمه دیگرنباید امیر المؤمنین گفته شود. (۲) ۳- مستحب : از حقوق فرزندان ، گذاردن نام نیک برایشان است، بنابراین شایسته است اسماء مقدسی چون: محمد، علی، فاطمه و امثال آن برای فرزند انتخاب شود. به ویژه که در روایت وارد شده در خانه ای که در آن نام محمد، علی و فاطمه باشد فقر وارد نمی شود و آن خانواده فقیر نمی گردند. (۳) براین اساس، کسانی که نام های نامناسب برای آن ها انتخاب شده، شایسته است نام خود را تغییر دهند، و همین طور اشخاصی که نام ترویج دهنده فرهنگ کفر و الحاد بر آن ها گذارده شده. ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ ۱ - قواعد الاحکام فی معرفة الحلال و الحرام ، علامه حلی ، ج۳ ، ص۶۶۹. ۲ - این مطلب مورد تأیید همه فقها ست و حتی برخی از فقهای شیعه مانند عبد علی بن جمعة العروسی صاحب کتاب نورالثقلین ( متوفای ۱۰۷۵ق ) کتابی مستقل در این زمینه نوشته اند ر. ک تاریخ الفقهاء والرواة ص ۴۷ - از مرحوم آیة الله تبرزی ( میرزا جواد بن علی ، متوفای ۱۴۲۷ ، ق ) در این زمینه سؤال شده است : هل یجوز إطلاق لقب أمیر المؤمنین على غیر الإمام علی بن أبی طالب علیه السلام من الأئمة المعصومین؟ ایشان در پاسخ فرموده اند : هذا من ألقاب أمیر المؤمنین علیه السلام المختصة به، فلا یصح إطلاقه على أحد حتّى سائر الأئمة علیهم السلام، و الله العالم ( صراط النجاة ، ج ۹ ، ص ۷ ) ۳ - قواعد الاحکام ، ج۳ ، ص ۶۶۹.
احكام آسان‏ احكام اسلامى سهل و آسان است. به چند نمونه از آنها اشاره مى‏شود: 1. تكليف در حد توانايى و قدرت. 2. آسان گرفتن بر مضطر و بيمار در نماز، روزه و ... 3. تخفيف در نماز مسافر. 4. بيمارى موجب سقوط برخى از تكاليف همچون روزه دارى، انجام غسل، شركت در نماز جمعه، شركت در جهاد و ... است. 5. زنان در عادت ماهانه نبايد نماز بخوانند. 6. ملاك نجاست اشياء علم و يقين است و تحقيق از نجاست اشياء لازم نيست. 8. در برخى از احكام براى آسان شدن تكليف اجازه تبديل داده شده است مانند كسى كه آب براى او ضرر دارد، اجازه تيمم بدل از وضو يا غسل داده شده است. 9. كسى كه روزه سال قبل را به دليل بيمارى نگرفته است، اگر تا سال بعد بيماريش طول بكشد، قضا نمى خواهد. 10. سخت نگرفتن بر بدهكار تنگ دست. 11. آب استنجاء (آبى كه براى شستن خود در دستشويى استفاده مى‏شود) با شرايطى پاك است، ولو آب قليل باشد. 12. شستن زخم‏هاى خونى بدن در صورتى كه شستن آن مشكل باشد، نياز نيست. 13. مجموعه احكامى كه در رساله‏ها به صورت تدريجى آمده است و در هر مرحله تخفيفى داده شده است. مانند كسى كه نمى تواند ده نفر را سير كند، سه روز روزه بگيرد و ... منبع احکام از این به بعد کتاب احکام دو دقیقه ای آقای محمود اکبری است.
در فقه چهار اصل آسان وجود دارد: الف) اصالة الطهارة: به صورت طبيعى همه چيز پاك است مگر آنچه را كه علم داريم نجس است. ب) اصالة الحلية: قانون ديگر اين است كه همه چيز حلال است مگر آنچه را كه بدانيم حرام است. ج) اصالة الصحة: در كارهاى انجام شده‏اى كه انسان شك دارد صحيح انجام شده يا خير بايد بنا بر صحت بگذارد. د) اصالة البرائة: شخصى كه شك دارد عبادتى از او فوت شده و يا به ديگران بدهكار است بنا مى‏گذارد بر اين كه بدهى ندارد.
وظيفه يا سليقه‏ در احكام مجموعه‏اى از مسائل شرعى مطرح است كه بايد طبق وظيفه عمل نمود نه سليقه، در اينجا به سه نمونه اشاره مى‏شود: 1. وظيفه نمازگزار گرفتن وضو است و در شرايط خاص بايد تيمم نمايد. 2. نمازگزار بايد ايستاده نماز بخواند و در شرايط اضطرار با ترتيب اولويت به صورت نشسته يا خوابيده مى‏تواند بخواند. 3. نمازگزار بايد در سجده پيشانى‏اش را بر مهر بگذارد و در شرايط خاص مى‏تواند پيشانى را بر پشت دست قرار دهد و براى هريك از نمونه‏هاى فوق ترتيب و شرايطى در توضيح المسائل آمده است.
سه ويژگى آب مضاف‏ 1. پاك كننده نيست. 2. با برخورد به نجاست، نجس مى‏شود. 3. وضو و غسل با آن باطل است.
ويژگى‏هاى آب قليل‏ 1. با برخورد به نجاست نجس مى‏شود. 2. غساله آب قليل نجس است. 3. زمين نجسى را كه آب بر آن جارى نمى‏شود را پاك نمى‏كند.
منبع احکام از این به بعد کتاب احکام دو دقیقه ای آقای محمود اکبری است.
برخى از خصوصيات باران‏ 1. اگر باران بر چيز نجسى كه عين نجس در آن نيست يك بار ببارد، پاك مى‏شود. 2. اگر باران بر فرش و لباس نجس ببارد و خيس شود پاك مى‏شود و فشار لازم ندارد. 3. اگر باران بر زمين نجس ببارد پاك مى‏شود. 4. هرگاه باران درجايى جمع شود، اگرچه كمتر از كُر باشد، تا موقعى كه باران مى‏بارد حكم آب كر را دارد و چنانچه با نجس برخورد كند، مثلًا چيز نجسى را در آن بشويند، تا زمانى كه بو يا رنگ يا مزه نجاست نگرفته است، پاك است. 5. آب باران همه متنجس‏ها را پاك مى‏كند.
دو نكته درباره حياء در احكام‏ 1. ارتكاب اعمالى كه موجب از بين رفتن حياء در ميان برادران دينى نسبت به يكديگر مى‏شود مكروه است. 2. در انجام تكاليف شرعى حياءمعنا ندارد و حياء عذر شرعى براى ترك واجب نيست.
رو به قبله بودن سه صورت دارد 1. واجب مانند رو به قبله خواندن نماز، رو به قبله كردن محتضر، دفن ميت، نماز ميت، ذبح حيوانات، خواندن سجده سهو و تشهد فراموش شده و ... 2. مستحب مانند رو به قبله بودن در همه حالات مخصوصاً هنگام خواندن قرآن و اذان و اقامه. 3. حرام مانند رو به قبله بودن هنگام دستشويى. مگر به هنگام ضرورت. مسأله: احتياط واجب آن است كه بچه را در وقت تخلى رو به قبله و پشت به قبله ننشانند ولى اگر خود بچه بنشيند جلوگيرى از او واجب نيست.
اقسام وضو وضو سه گونه است: 1. واجب مانند وضو براى نماز يا براى مسّ قرآن و ... 2. مستحب مانند وضو براى قرائت قرآن و دعا و ... 3. حرام مانند وضو بعد از غسل جنابت.
واجب مُوسَّع و مُضَيَّق‏ يكى از تقسيمات واجب، موسع و مضيق است. در شرايطى كه واجبى وقتش ضيق و تنگ باشد، نوبت به واجبى كه وقتش وسعت دارد نمى‏رسد. مثلًا در وسعت وقت نماز، اگر طلبكار، طلب خود را مطالبه كند، ابتدا شخص بايد قرض خود را بدهد و بعد نماز بخواند. و يا در صورت وسعت وقت نماز، اگر مسجد نجس شده باشد، تطهير آن مقدم بر خواندن نماز است. و در صورت تنگى وقت نماز آيات براى ماه گرفتگى ابتدا بايد نماز آيات را خواند.
پنج نكته درباره نيابت‏ 1. به طور طبيعى هر شخصى اعمال و تكاليف خود را، خود بايد انجام دهد، و عمل ديگران براى او كافى نيست، مگر در نيابت براى‏ اموات كه با اجرت (استيجارى) و بدون اجرت (تبرعى) مى‏توان انجام داد. 2. نيابت در جميع مستحبات جايز است، چه براى افراد زنده و چه براى اموات، مانند زيارت، قرائت قرآن، صدقه و ... 3. در صحت نيابت، شرط است كه نايب قصد نيابت نمايد و لازم نيست نام شخص را بر زبان آورد. 4. نيابت يك نفر، از دو يا چند نفر در واجبات جايز نيست ولى در اعمال مستحبى يك نفر مى‏تواند عملى را انجام دهد و ثواب آن را براى يك جمع اهدا كند. 5. در نيابت، مرد بودن شرط نيست و زنان نيز مى‏توانند نايب شوند.
مواردى كه نماز خواندن با بدن و لباس نجس صحيح است‏ 1. بدن يا لباس نمازگزار به مقدار كمتر از درهم (يك سكه) به خون آلوده باشد. 2. به واسطه‏زخم يا جراحت يا دملى كه در بدن اوست لباس يا بدنش به خون آلوده شده باشد. 3. آن كه ناچار باشد با بدن يا لباس نجس نماز بخواند. 4. نداند بدن يا لباسش نجس است و بعد از نماز بفهمد. 5. اگر كسى لباس يا بدنش را آب بكشد و يقين كند كه پاك شده است و با آن نماز بخواند و بعد از نماز بفهمد پاك نشده است.
مواردى كه نبايد يا لازم نيست سوره در نماز خوانده شود 1. اگر وقتِ نماز تنگ باشد نبايد سوره را بخواند. 2. اگر انسان ناچار شود كه سوره را نخواند، مثلًا بترسد كه اگر سوره را بخواند، دزد يا درنده يا چيز ديگرى به او صدمه بزند، نبايد سوره را بخواند. 3. اگر در كارى عجله داشته باشد مى‏تواند سوره را نخواند. 4. اگر به خاطر مريضى نتواند سوره را بخواند مى‏تواند سوره را ترك كند. 5. در ركعت سوم و چهارم نمازها كه اگر خواندن حمد را اختيار كرد سوره ندارد. 6. در نماز احتياط. 7. در نماز جماعت در صورتى كه در ركعت سوم يا چهارم اقتدا نمايد و به مقدار خواندن حمد، وقت داشته باشد و اگر بخواهد سوره را بخواند ركوع امام را درك نمى‏كند. 8. در نمازهاى مستحبى مگر نمازهاى مستحبى‏اى كه سوره در آنها شرط صحّت است.
مواردى كه زياد شدن ركوع نماز را باطل نمى‏كند ركوع از واجبات ركنى نماز است كه با كم و زياد شدن عمدى يا سهوى آن نماز باطل مى‏شود. مگر در موارد زير: 1. زياد شدن ركوع در نمازِ جماعت به سبب متابعت از امام جماعت در بعضى از موارد. مثل اين كه سهواً زودتر از امام سر از ركوع بردارد كه بايد دوباره به ركوع برگردد يا سهواً زودتر از امام به ركوع برود كه بايد سر بردارد و با امام به ركوع برود. 2. درنمازهاى مستحبى اگر سهواً ركوع زياد شود نماز باطل‏نمى‏شود.
مواردى كه تأخير نماز بهتر است‏ مستحب است انسان نماز را در اول وقت بخواند و هرچه به اول وقت نزديك باشد بهتر است اما تأخير آن گاهى از جهاتى لازم و گاهى بهتر است: 1. تأخير نماز ظهر و عصر براى خواندن نافله آنها. 2. خواندن نماز قضا براى كسى كه نماز قضا دارد. 3. كسى كه به واسطه عذرى براى نماز تيمم مى‏كند ولو مى‏تواند در اول وقت نماز بخواند ولى بهتر است تأخير بيندازد تا شايد عذرش برطرف شود. 4. براى كسى كه حالت اقبال و توجه در اول وقت ندارد، مثل اين كه خوابش مى‏آيد. 5. براى انتظار نماز جماعت يا بيشتر شدن مأمومين يا حضور در مسجد و ... 6. مسافرى كه در اول وقت بايد با عجله نماز بخواند. 7. تأخير نماز عصر و عشا به اول وقت فضيلتشان. 8. تأخير نماز مغرب براى كسى كه روزه است و گرسنگى يا تشنگى به او فشار آورده و يا كسى منتظر اوست. 9. تأخير نماز صبح براى كسى كه بعد از طلوع صبح مقدارى از نافله شب او باقى باشد و مى‏خواهد بخواند. 10. تأخير براى كسى كه نيازمند به تخلى در اول وقت است. 11. اگر وقت نماز وسعت دارد و طلبكار هم طلب خود را مطالبه مى‏كند در صورتى كه ممكن است بايد اول قرض خود را بدهد، بعد نماز بخواند و همچنين است اگر كار واجب ديگرى كه بايد فوراً آن را به جا آورد پيش آيد، مثلًا ببيند مسجد نجس است كه بايد اول مسجد را تطهير كند، بعد نماز بخواند و چنانچه اول نماز بخواند، معصيت كرده ولى نماز او صحيح است.
مواردى كه تكرار نماز واجب است‏ 1. پيش از وقت خوانده شده باشد. 2. پشت به قبله يا به طرف راست يا به طرف چپ قبله به جا آورده است. 3. مسافر در جايى كه بايد نمازش را شكسته بخواند، كامل خوانده يا برعكس.