#خراب_کردن_مسجد_توسط_پیامبر
🤔#پرسش
❔این قضیه خراب کردن مسجد توسط پیامبر اسلام چیه ❗️کانالی ضد دین می گفت #داعش خراب کردن مسجد رو از پیامبر اسلام یاد گرفته ❕
💠#پاسخ💠
👌مسجدی که توسط پیامبر گرامی اسلام مورد تخریب قرار گرفت مسجد #ضرار نام داشت که جریان آن به این شکل است ؛
❕در شبه جزيره عربستان، مدينه و نجران دو نقطه وسيع و مركزى بزرگ براى اهل كتاب بود. از اين رو گروهى از عرب هاى اوس و خزرج به آيين يهود و مسيح گرويده و #پيرو آنها شده بودند.
👌 «ابو عامر» پدر «حنظله» شهيد معروف غزوه «احد» گويا در دوران جاهليت تمايلاتى شديد به آيين مسيح پيدا كرده و در سلك راهبان درآمده بود. هنگامى كه ستاره اسلام از افق مدينه طلوع و اقليتهاى مذهبى را در خود هضم كرد؛ «ابو عامر» از اين جريان بسيار #ناراحت شد و با منافقان «اوس» و «خزرج» همكارى صميمانه اى آغاز نمود. پيامبر از نقشه هاى تخريبى وى آگاه گرديد و خواست او را دستگير كند.
👌او از مدينه به مكه و از آنجا به طائف و پس از سقوط طائف به شام گريخت. وى از آنجا شبكه جاسوسى حزب منافقان را رهبرى كرد.
❕او در يكى از نامه هاى خود به #دوستانش چنين نوشت ؛
«در دهكده قبا مسجدى در برابر مسلمانان بسازيد و در مواقع نماز در آنجا گرد آييد. به بهانه اداى فريضه، درباره موضوعات مربوط به اسلام و مسلمانان و نحوه اجراى نقشه هاى حزبى به بحث و گفتوگو بپردازيد »
❕ «ابو عامر» بسان دشمنان امروز اسلام، احساس كرده بود كه در كشورى كه دين رواج كامل دارد، بهترين وسيله براى هدم و قلع آن، همان استفاده از نام دين است و از نام دين بيش از هر عامل ديگر مى توان بر ضرر آن استفاده كرد.او مى دانست كه پيامبر به هيچ #عنوانى به حزب منافق اجازه نخواهد دارد، مركزى براى خود بسازند؛ مگر در صورتى كه به آن مركز رنگ مذهبى بدهند و تحت عنوان مسجد و ساختن معبد، محفلى براى خود بسازند.
❕هنگامى كه پيامبر عازم تبوك بود، نمايندگان حزب نفاق خدمت پيامبر رسيدند و به بهانه اينكه پيران و بيماران آنان در شبهاى تار و بارانى، نمى توانند مسافت ميان خانه ها و #مسجد «قبا» را طى كنند، از او خواستند كه اجازه دهد آنان در محله خود مسجدى بسازند. پيامبر در تأييد و ردّ پرسش آنان پاسخى نگفت و تصميم نهايى را پس از مراجعت از سفر موكول كرد.
📚مغازی واحدی ج 3 ص 1046
👌حزب نفاق در غياب پيامبر، محلى را در نظر گرفتند و با شتاب هرچه تمام تر، ساختمان آن را به نام مسجد به پايان رسانيدند. روزى كه پيامبر به مدينه بازگشت، از حضرتش خواستند كه اين پرستشگاه را با خواندن چند ركعت نماز بگشايد. در اين لحظه، #فرشته وحى نازل گرديد و پيامبر را از جريان آگاه ساخت و آنجا را مسجد «ضرار» خواند كه براى دسته بندىه اى سياسى و ايجاد تفرقه در ميان مسلمانان ساخته شده بود. ( توبه 107_108)
👌پيامبر دستور داد كه ساختمان مسجد «ضرار» را با خاك يكسان كنند و تيرهاى آنجا را بسوزانند و براى مدتى مركز زباله باشد.
📚سیره ابن هشام ج 2 ص 530 _ بحار الانوار ج 20 ص 353
👌ويران كردن مسجد «ضرار» #ضربه شكننده اى بود كه بر فرق حزب نفاق وارد شد. از آن به بعد، رشته حزب از هم گسست و يگانه حامى آنان «عبد اللّه بن ابى» دو ماه پس از جنگ تبوك درگذشت.
📚فروغ ابدیت ص 884
❕يك اصل اساسى در اسلام اين است كه بايد قبل از همه چيز نيات بررسى شود و ارزش هر عمل بستگى به #نيت آن دارد، نه به ظاهر آن، گر چه نيت يك امر باطنى است، اما ممكن نيست كسى نيتى در دل داشته باشد، اثر آن در گوشه و كنار عملش ظاهر نشود، هر چند در پرده پوشى فوق العاده استاد و ماهر باشد.
👌و از اينجا جواب اين #سؤال روشن مى شود كه چرا پيامبر با آن عظمت مقام دستور داد مسجد يعنى خانه خدا را آتش بزنند، و مسجدى كه يك ريگ آن را نمى توان بيرون برد ويران سازند، و مكانى را كه اگر آلوده شود بايد فورا تطهير كنند مزبله گاه شهر سازند .
❕ پاسخ همه اين سؤالها يك #مطلب است و آن اينكه مسجد ضرار مسجد نبود در واقع بتخانه بود، مكان مقدس نبود كانون تفرقه و نفاق بود، خانه خدا نبود بلكه خانه شيطان بود، و هرگز اسم و عنوان ظاهرى و ماسكها، واقعيت چيزى را دگرگون نمى سازد، اين بود درس بزرگى كه داستان مسجد ضرار به همه مسلمانان براى همه اعصار و قرون داد .
📚تفسیر نمونه ج 8 ص 145
❕ بنا براین روشن می شود که خراب کردن کانونی شیطانی توسط پیامبر با خراب کردن مساجدی که نماد حق و #حقیقت هستند توسط داعش ، اختلافی ماهوی دارد و جز ضد دینان بی اندیشه کسی بر این مساله خرده نمی گیرد و این دو را با هم مقایسه نمی کند .
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
#عذاب_بنی_اسرائیل_ظالمین
🤔#پرسش
❔اخیرا شبهاتی مطرح می شود که چرا خداوند یهودیان گرسنه و بخت برگشته را به خاطر #ماهیگیری در روز شنبه تبدیل به بوزینه می کند اما با ظالمین و متجاوزین که هزاران انسان را به خاک و خون می کشند کاری ندارد ❗️آیا این #عدالت خداوند است ❕
💠#پاسخ💠
👌خداوند در مورد مسخ شدن #یهودیانی که حرمت روز شنبه را نگه نداشتند می فرماید ؛
« بطور قطع حال كسانى را از شما كه در روز شنبه نافرمانى و گناه كردند دانستيد، ما به آنها گفتيم بصورت بوزينه هاى طرد شده اى در آئيد ، ما اين جريان را مجازات و درس عبرتى براى مردم آن زمان و كسانى كه بعد از آنان آمدند، و هم پند و اندرزى براى پرهيزكاران قرار داديم » ( بقره 65_66)
❕خداوند به #يهود دستور داده بود، روز شنبه را تعطيل كنند، گروهى از آنان كه در كنار دريا مى زيستند به عنوان آزمايش دستور يافتند از دريا در آن روز ماهى نگيرند، ولى از قضا روزهاى شنبه كه مى شد، ماهيان فراوانى بر صفحه آب ظاهر مى شدند، آنها به فكر حيله گرى افتادند و با يك نوع كلاه شرعى روز شنبه از آب ماهى گرفتند، خداوند آنان را به جرم اين نافرمانى مجازات كرد و چهره شان را از صورت انسان به #حيوان دگرگون ساخت .
📚تفسیر نمونه ج 1 ص 297
👌درست است كه ماهى گرفتن از دريا براى ساحلن شينان كار خلافى نيست گاهى ممكن است خداوند براى امتحان و آزمايش، جمعيتى را موقتا از اين موضوع نهى كند، تا مقدار فداكارى آنها روشن شود، و اين يكى از اشكال امتحان خداوند است به علاوه روز #شنبه در آئين يهود، روز مقدسى بود و دستور داشتند براى احترام آن روز و رسيدن به عبادت و برنامه هاى مذهبى دست از كسب و كار بكشند، ولى ساحل نشينان همه اين مسائل را ناديده گرفتند و آن چنان مجازات شدند كه زندگينامه آنها درس عبرتى براى آيندگان شد.
📚همان مدرک ج 6 ص 428
❕نافرمانی و عناد و دشمنی یهودیان با #حکم خداوند تا جایی پیش رفت که امام سجاد علیه السلام فرمود ؛
« خداوند و پیامبرانش آنها را از ماهیگیری در روز شنبه نهی کردند ، اما آنان به حیله ای تمسک جستند تا #حرام خدا را برای خود حلال کنند »
📚البرهان فی تفسیر القرآن ج 1 ص 233
👌بی شک کسانی که در عین دیدن قدرت خداوند و معجزات پیامبرانش و حتی ایمان آوردن به آنها ، دست به دشمنی و عناد و سرکشی با حق و حقیقت بزنند شایسته شدیدترین #مجازات هستند ، لذا در روایتی امام باقر علیه السلام فرمود ؛
« خداوند بر آنان غضب کرد در حالی که آنان به خداوند رحمان شرک نورزیدند و در حقانیت شریعت موسی #شکی نداشتند ( بلکه به خاطر عناد و دشمنی عمدی آنها با دستورات خداوند گرفتار عذاب شدند )»
📚الکافی ج 2 ص 28
👌بنابر این روشن می شود که خداوند بنی اسرائیل را به صرف ماهیگیری در روز شنبه مجازات نکرد ،بلکه به خاطر دشمنی و عداوت عمدی و سرکشی و نافرمانی و #طغیانگری با حق و حقیقت آن هم بعد از ایمان به شریعت ، گرفتار عذاب خود کرد .
❔حال سوال اینجاست که چرا خداوند در زمان ما #ظالمین و کفار را که به مراتب اعمال زشت آنها قبیح تر از عمل بنی اسرائیل است ، گرفتار مجازات و مسخ خود نمی کند ❗️
👌پاسخ #روشن است ، زیرا اگر چه امروزه ظالمینی هستند که گناهانی بس بزرگتر از ماهی گیری در روز شنبه انجام می دهند ، اما خداوند به آنان مهلت می دهد و آنان را گرفتار عذاب خود نمی کند زیرا هنوز حجت بر آنان تمام نشده است . بسیاری از این ظالمین از روی جهل و نادانی دست به اقدامات #خرابکارانه می زنند و دعوت خداوند و حقانیت شریعت او ، خوب برای آنها تبیین نشده است ،به خلاف بنی اسرائیل که پس از اعتراف به #حقانیت دستورات خداوند از روی عناد و سرکشی دست به مخالفت زدند .
👌خداوند می فرماید ؛
« مجازات نخواهیم کرد مگر آنکه پیامبری #مبعوث کنیم ( و اتمام حجت کنیم)» (اسراء 15 )
👌و می فرماید ؛
« هیچ شهری را هلاک نکردیم مگر آنکه برای آن #هشدار دهندگانی بود»
🔷شعراء 208
👌ادامه #پاسخ 👇👇👇
💠ادامه #پاسخ 👇
❕البته انکار نمی کنیم که ظالمینی نیز هستند که پس از اتمام حجت از روی عناد و #دشمنی دست به اقدامات خرابکارانه می زنند ، اما خداوند به خاطر حکمت ها و #مصالحی در دنیا به آنها فرصت می دهد ، چنان که در روایتی امام سجاد علیه السلام فرمود ؛
« خداوند بنی اسرائیل را به خاطر ماهیگیری در روز شنبه مسخ نمود ، پس چگونه است حال کسانی که ( گناهی بزرگتر انجام می دهند ) و اولاد رسول خدا را کشته و حرمتش را #هتک می کنند ؟ خداوند در دنیا آنها را مسخ نمی کند اما عذابی چند برابر عذاب مسخ ، در آخرت برای آنها آماده کرده است .
❕از امام علیه السلام سوال کردند که برخی از دشمنان به ما می گویند قتل امام حسین گناهش از گناه #ماهیگیری در روز شنبه بزرگتر است ، چرا خدا قاتلین حسین را مسخ نکرد همانند آنچه با بنی اسرائیل کرد ❔
👌امام علیه السلام پاسخ داد ؛
« به آنها بگویبد گناه #ابلیس بزرگتر از گناه کافرانی است که ابلیس آنها را گمراه می کند ، اما خداوند از کافرین گروه هایی را چون قوم نوح و فرعون و ...هلاک می کند اما ابلیس را #هلاک نکرد ❔در حالی که او سزاوارتر به هلاکت است . چرا خداوند کافرینی که گناهشان از ابلیس کمتر است را هلاک می کند اما با ابلیس کاری ندارد ؟
👌بدانید که خداوند #حکیم است و کارهایش از روی حکمت است ، چه کسانی که هلاک شدند از روی حکمت هلاک شدند و چه آنانی که هلاک نشدند . اگر بنی اسرائیل مسخ شدند از روی حکمت بوده و اگر قاتلین حسین #مسخ نشدند آن هم از روی حکمت بوده است »
📚بحار الانوار ج 45 ص 295
❕تکامل انسانی چیزی نیست که بتوان آن را به اجبار آفرید بلکه راه طولانی و درازی است که #انسانها باید با پای خود آن را طی کنند و با اراده و تصمیم و افعال اختیاری خویش طرح آن را بریزند.آیا اگر از کسی به اجبار و با زور سر نیزه مبلغ هنگفتی برای ساختن یک بیمارستان بگیرند این عمل هیچ اثر اخلاقی و تکامل روحی برای او دارد؟ مسلما خیر اما اگر به اراده و میل خویش حتی یک ریال به چنین هدف #مقدسی کمک کند به همان نسبت راه کمال اخلاقی را پیموده است
👌 اساس زندگی بشر بر آزادی اراده است تا همگی آزمایش شوند نه اجبار و اکراه و گرنه #تکاملی صورت نخواهد گرفت .اگر ظالمین ببینند که هر ظلمی می کنند سریع عذاب و مسخ شده و تبدیل به حیوانات می شوند دیگر کسی جرات #ظلم کردن را به خود نمی دهد و همگان بالاجبار مسیر صلاح را در پیش می گیرند که روشن است که این هدایت اجباری فایده ای ندارد زیرا تکامل #اختیاری است که ارزشمند است.
❕البته این سخن مانع از آن نیست که ظالمین به گونه ای عذاب شوند که با تکامل اختیاری سایرین منافاتی نداشته باشد ، چنان که در روایات ما بیان شده است که خداوند از طریق زلزله ، سیل ، خشکسالی ، بیماری های مختلف ، و سایر پدیده های طبیعی ، گرانی ، زمامداران ظالم و... افراد سرکش و ظالم را در دنیا #مجازات می کند.
📚بحار الانوار ج70 ص366 باب138
👌اما متاسفانه امروزه با کشف علت های طبیعی و حمل این حوادث بر اتفاقات طبیعی عالم بسیاری از مردم از متذکر شدن به این حوادث غافل هستند و بدون پند گرفتن به مسیر خود ادامه می دهند اما همین حوادث اگر در امت های گذشته اتفاق می افتاد دلیل روشنی بر #عذاب و هلاکت آنان تلقی می شد .
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
#عصمت_پیامبر_در_دریافت_وحی
🤔#پرسش
❔من در گروهی روانشناس قراردارم که بااستنادهای علمی وروانشناسی خود شبهاتی وارد کرده که پیامبر بخاطر انسان بودنش دارای اشتباه است و او وحی را با زبان انسانی دریافت می کند که طبیعتا از ورود خطاهای انسانی در دریافت وحی گریزی نیست چرا که خطا همزاد انسان است ❕
💠#پاسخ💠
👌اگر چه خطا کردن از ویژگیهای انسانها تلقی میشود و آن ها از خطا کردن مصون نیستند ،اما هدایتگران الهی و انبیاء خداوند به توفیق و عنایت الهی از خطا کردن مصون هستند و هیچگاه دچار خطا و اشتباه چه در دریافت وحی و چه در ابلاغ وحی و ...نمی شوند .
1⃣دلیل عقلی بر این مساله می گوید هدف از بعثت پيامبران هدايت نوع بشر در سايه دستورات الهى است؛ اين هدف در صورتى تأمين مى شود كه هيچگونه شك و ترديدى براى مردم نسبت به سخنان و تعليمات آنها نباشد، به گونه اى كه سخن آنها را سخن خدا بدانند، و تعليمات آنها را تعليمات الهى، تا از جان و دل آنها را بپذيرند، و صد درصد در برابر آن تسليم باشند، و به آن اعتماد كنند.
👌بديهى است اگر آنها از گناه و خطا معصوم نباشند احتمال دروغ و تحريف حقايق، و خطا و اشتباه، در كلمات آنها راه پيدا كند، سخنان آنها قابل اعتماد نخواهد بود؛ حتى اگر آنها آدمهاى خوبى باشند؛ زيرا منهاى مقام عصمت، باز اين احتمال وجود دارد كه روزى پاى آنها در برابر مظاهر فريبنده مادى بلغزد، و يا بدون قصد و غرضى گرفتار خطا و اشتباه شوند.
❕اين احتمال هميشه خاطر پيروان آنان را مشّوش مى سازد، و مايه نگرانى و ترديد خواهد بود. به علاوه مسأله اتمام حجت نيز حاصل نمى شود؛ زيرا هميشه بهانه اى در دست مخالفان خواهد بود كه عدم پيروزى از تعليمات پيامبر به خاطر احتمال دروغ و كذب و يا خطا و اشتباه بوده است.
كوتاه سخن اينكه سرمايه اصلى نبوت، جلب اعتماد تشنگان حقيقت است، و اين معنا بدون «مقام عصمت و مصونيت از گناه و خطا» امكان پذير نيست.
📚پیام قرآن ج 7 ص 181
2⃣عصمت در دریافت و تبلیغ وحی پیامبران مورد تاکید قرآن قرار گرفته است و می فرماید ؛
« خدا آگاه از غیب است کسی را بر غیب خود مطلع نمی سازد. مگر آن کس که او را برگزیند، یعنی پیامبران. در این صورت خدا محافظان و مراقبانی از پیش رو و پشت سر آن رسولان قرار میدهد. تا خدا بداند (تحقق پذیرد) که رسولان، رسالتهای پروردگار خود را به خوبی ابلاغ کرده اند، و او بر آنچه که نزد رسولان است احاطه داشت و همه چیز را به خوبی شمرده است».
🔰جن 28
❕از این آیه مصونیت پیامبران در مسائل مربوط به وحی وابلاغ دین اعم از تلقی، نگهداری و ابلاغ کاملاً استفاده میشود، زیرا جمله ( مراقبينى از پيش رو و پشت سر براى آنها قرار مى دهد ) گواه بر این است که خدا مراقبان و محافظانی را از همه جانب بر پیامبران تعیین کرده است و این تعبیر کنایه از آن است که پیامبران از همه جوانب تحت کنترل و مراقبت راصدان و مراقبان الهی میباشند و نتیجه این رصدها و مراقبتها آن است که از نفوذ عوامل مخرب به قلب پیامبران الهی جلوگیری میشود، نه شیاطین در آن نفوذ میکنند و نه پیامبران آن را فراموش مینمایند.
❕با توجه به مضمون این آیه میتوان گفت که رسولان الهی در مسائل مربوط به غیب و وحی، پیوسته مورد مراقبت فرشتگان الهی بوده تا رسالتی را که بر دوش گرفته اند به خوبی انجام دهند و این تعبیر دیگری از مصونیت آنان در تلقی وحی و حفظ و ابلاغ آن است، زیرا اگر خللی در این مراحل رخ دهد، هرگز رسالت الهی تحقق نمی پذیرد.
3⃣برخی دیگر از آیات قرآن حاکی است که خدا همراه پیامبران کتاب فرستاده تا در میان مردم به حق داوری کند و این دو هدف جز با مصونیت پیامبران در مسائل مربوط به دنیا تحقق نمی پذیرد آنجا که میفرماید ؛
«کانَ النّاسُ أُمَّةً واحِدَةً فَبَعَثَ اللّه النَّبِیِّینَ مُبَشِّرینَ وَمُنْذِرینَ وَأَنْزَلَ مَعَهُمُ الکِتابَ بِالحَقِّ لِیَحْکُمَ بَیْنَ النّاسِ فِیمَا اخْتَلَفُوا فِیهِ... ). ( بقره 213)
«مردم گروه واحدی بودند، آنگاه پیامبران نوید دهنده و بیم دهنده را بر انگیخت و همراه آنان به حق کتاب نازل کرد تا در میان مردم در باره آنچه اختلاف کرده اند داوری کند».
👌درست است داور در آیه، به حکم این که فعل را مفرد آورد (لِیَحْکُمَ) کتاب است و طبعاً کتاب آسمانی باید عین حق و مصون از هر نوع لغزش باشد امّا این کتاب صامت، به وسیله کتاب ناطق بیان میگردد و اگر کتاب ناطق (پیامبر) در مسائل مربوط به وحی از اخذ و حفظ و تبلیغ دچار اشتباه گردد، قهراً خود کتاب نیز مصون از خطا نخواهد بود.
💠ادامه پاسخ 👇👇👇
💠ادامه پاسخ 👇👇👇
4⃣ دلیل دیگر قرآنی بر این مساله آن است که پیامبران، جانشینان خدا در روی زمین بوده و منطق آنان مستند به هوای نفس نیست، بلکه آنچه را از خدا میگیرند، برای مردم بیان میکنند چنان که میفرماید ؛
«وَما یَنْطِقُ عَنِ الهَوی * إِنْ هُوَ إِلاّ وَحْیٌ یُوحی » ( نجم4 _3)
«پیامبر از روی هوای نفس سخن نمی گوید، بلکه گفتار او وحی الهی است که به او می رسد».
❕این آیه به مجموع گفتارهای پیامبر اعم از قرآن و حدیث، مصونیت می بخشد و لذا پیامبر نه تنها در بیان دین از طریق قرآن، از هر لغزشی (عمدی وسهوی) مصون میباشد، بلکه در بیان دین از طریق حدیث نیز همین اصل بر او حاکم است.
📚منشور جاوید ج 3 ص 193
5⃣روایات فراوانی نیز بر عصمت و مصونیت پیامبران الهی در دریافت و تبلیغ وحی گواهی می دهد .
❕امام علی علیه السلام در وصف هدایتگران الهی فرمود:
«آنان معصوم هستند از تمام گناهان صغیره و کبیره و در جواب دادن خطا نمی کنند و هیچ گاه دچار سهو و نسیان نمی شوند»
📚بحار الانوار ج25 ص351
🔶پیامبر گرامی فرمود:
«سهو و نسیان برای شما است و ما گرفتار سهو و نسیان نمی شویم»
📚بحار الانوار ج17 ص111
❗️در روایات فراوانی آمده است که هدایتگران الهی همواره از طرف خداوند و فرشتگان و روح القدس تایید و یاری می شوند و چنین افرادی هیچ گاه دچار سهو و خطا نمی شوند
📚بحار الانوار ج25 ص47 باب3
❕امام رضا علیه السلام در وصف هادیان خداوند فرمود ؛
«آنها معصوم هستند و مؤيد و موفق و مستقيم و آگاه از حق، و ايمن از خطاها و لغزشها و انحرافها، خداوند آنها را به اين صفت مخصوص كرده تا حجتش بر بندگان و شاهدش بر خلق باشد».
📚الکافی ج 1 ص 203
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
#چگونگی_عبادت_شیطان
🤔#پرسش
❔میخواستم بپرسم که شیطان با شش هزار سال عبادت چطور به یکباره سرکشی میکنه و #کبر و استکبار میورزه؟ اگر عبادت شیطان از روی معرفت و خلوص بوده که نباید این گناه و سرکشی را انجام میداده، و اگر از روی بی معرفتی و عادت و #لقلقه زبان انجام می داده که نباید به این مقام قرب میرسیده ❗️❗️
💠#پاسخ💠
👌در این شکی نیست که عبادت خداوند همراه با اخلاص و معرفت به ذات الهی ، سبب رسیدن بندگان به درجات عالی و #قرب والای الهی می گردد چنان که امام رضا علیه السلام فرمود ؛
« اولین چیزی که خداوند بر بندگانش فرض و واجب کرده ( که سبب ترفیع قرب و مقام آنها می شود ) معرفت #وحدانیتش است »
📚بحار الانوار ج 3 ص 14
❕ باید توجه داشت که اگر چه انسان با معرفت و اخلاص الهی می تواند به درجات والا و عالی دست پیدا کند ، اما اگر لحظه ای گرفتار عجب و خود برتربینی و غرور شود ، و نسبت به معرفت الهی و اخلاص او که بی تفاوت شود ، تمام آنچه را که برای رسیدن به آن تلاش کرده از دست می دهد و گرفتار سقوط و #خسران می شود همانند آنچه برای ابلیس اتفاق افتاد .
👌در روایتی آمده است ؛
« دو نفر وارد مسجد شدند يكى عابد بود و ديگرى فاسق اما هنگامى كه از مسجد خارج مى شدند فاسق، جزء صديقان شده بود و عابد از فاسقان. سپس فرمود ، اين بدان رو است كه چون عابد وارد #مسجد شد به عبادت خود مى باليد و در اين فكر بود و فاسق هنگامى كه وارد شد فكرش در پشيمانى بود و پيوسته از گناهان خويش استغفار مى كرد.»
📚الکافی ج 2 ص 314
❕در نقل دیگری آمده است ؛
« خداوند متعال به داود وحى فرستاد گنهگاران را بشارت ده و صديقين (والا مقام) را بيم ده» (داود تعجب كرد و) عرض كرد اى پروردگار چگونه چنين چيزى ممكن است؟ خداوند فرمود: گنهكاران (پشيمان و نادم) را بشارت ده كه من توبه آنها را مى پذيرم و از گناهانشان #صرف نظر مى كنم و صديقين را بيم ده كه از اعمالشان عُجب و خود پسندی به خود راه ندهند».
📚همان مدرک
❕در نقل دیگری آمده است ؛
« خداوند به پیامبر اسلام وحى فرستاد كه بعضى از بندگان من در مسير عبادت تلاش مى كند و شب از خواب خوش و بستر لذت بخش بر مى خيزد و مشغول عبادت مى شود و خود را در عبادت من به سختى و تعب مى اندازد. گاه من او را يك شب يا دو شب گرفتار خواب مى كنم تا در مسير صحيح گام بردارد، زيرا هنگامى كه به خواب مى رود و صبح بيدار مى شود نسبت به خود خشمگين است و خود را سرزنش مى كند و اگر او را در آنچه از عبادت من مى خواهد آزاد بگذارم، چه بسا عُجب و خودپسندى به او عارض شود و از اين راه حالتى به او دست دهد كه #هلاكش در آن است »
📚الکافی ج 2 ص 60
❕در ميان بنى اسرائيل عابدى بود بنام" #برصيصا" كه زمانى طولانى عبادت كرده بود، و به آن حد از مقام قرب رسيده بود كه بيماران روانى را نزد او مى آوردند و با دعاى او سلامت خود را باز مى يافتند، روزى زن جوانى را از يك خانواده با شخصيت به وسيله برادرانش نزد او آوردند، و بنا شد مدتى بماند تا شفا يابد، شيطان در اينجا به وسوسه گرى مشغول شد، و آن قدر صحنه را در نظر او زينت داد تا آن مرد عابد به او تجاوز كرد ، چيزى نگذشت كه معلوم شد آن زن باردار شده (و از آنجا كه گناه هميشه سرچشمه گناهان عظيمتر است) زن را به قتل رسانيد، و در گوشه اى از بيابان دفن كرد. برادرانش از اين ماجرا با خبر شدند كه مرد عابد دست به چنين جنايت هولناكى زده، اين خبر در تمام شهر پيچيد، و به گوش امير رسيد، او با گروهى از مردم حركت كرد تا از ماجرا با خبر شود، هنگامى كه جنايات عابد مسلم شد او را از عبادتگاهش فرو كشيدند، پس از اقرار به گناه دستور داد او را به دار بياويزند، هنگامى كه بر بالاى چوبه دار قرار گرفت شيطان در نظرش مجسم شد، گفت: من بودم كه تو را به اين روز افكندم! و اگر آنچه را مى گويم اطاعت كنى موجبات نجات تو را فراهم خواهم كرد! عابد گفت چه كنم؟ گفت: تنها يك سجده براى من كن كافى است! عابد گفت: در اين حالتى كه مىبينى توانايى ندارم، شيطان گفت: اشاره اى كفايت مى كند، عابد با گوشه چشم، يا با دست خود، اشاره اى كرد و #سجده به شيطان آورد و در دم جان سپرد و كافر از دنيا رفت »
📚بحار الانوار ج 14 ص 486
❕از آنچه گفته شد بدست می آید که عبادت و بندگی به همراه خلوص و معرفت سبب #ترفیع درجه می شود اما خود پسندی و غرور و بی اعتنایی به علم و آگاهی حاصل شده سبب سقوط و هلاکت می گردد و با توجه به این #مطلب روشن می شود که هیچ #مانعی ندارد که شیطان با معرفت و اخلاصی که نسبت به خداوند داشت به درجات بالای قرب و کمال برسد اما با بی اعتنایی به این معرفت و اخلاص و گرفتار شدن به عجب و غرور و خود خواهی تمام آنچه را که #بدست آورده بود را از دست دهد .
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
#نابود_سازی_ربا
🤔#پرسش
❔چگونه قرآن می گوید #ثروت افرادی که ربا می خورند از بین می رود در حالی که ما می بینیم ربا خواران روز به روز بر ثروتشان افزوده می شود ❗️این #تناقض ذهنم را مشغول کرده است ❕
💠#پاسخ💠
👌قرآن می فرماید ؛
« خداوند ربا را #نابود مى كند، و صدقات را افزايش مى دهد ، و خداوند، هيچ انسان ناسپاس گنهكارى را دوست نمى دارد » ( بقره 276)
❕از آنجا كه رباخوار به وسيله #ثروتى كه در دست دارد که حاصل دسترنج طبقه زحمتكش را جمع مى كند و گاه با اين وسيله به هستى و زندگى آنان خاتمه مى دهد و يا لا اقل بذر دشمنى و #كينه در دل آنان مى پاشد به طورى كه تدريجا تشنه خون رباخوار مى گردند و جان و مالش را در معرض خطر قرار مى دهند.
👌قرآن مى گويد خدا سرمايه هاى #ربوى را به نابودى سوق مى دهد چون ربا باعث قساوت قلب و خسارت مى شود و اين دو باعث بغض و عداوت و سوء ظن مى گردد و امنيت و مصونيت را سلب نموده، نفوس را تحريك مى كند تا از هر راهى و وسيله اى كه ممكن باشد چه با زبان و چه با عمل، چه مستقيم و چه غير مستقيم از يكديگر انتقام بگيرند، و مال یکدیگر را نابود #کنند و همه اينها باعث تفرقه و اختلاف مى شود و اين هم راههاى فساد و زوال و تباهى #مال را مى گشايد و كمتر مالى از آفت و يا خطر زوال محفوظ مى ماند.
❕همه اينها براى اين است كه صدقه و ربا هر دو با زندگى طبقه محروم و محتاج تماس دارد زيرا احتياج به ضروريات زندگى، احساسات باطنى آنان را تحريك كرده و در اثر وجود عقده ها و خواسته هاى #ارضا نشده آماده دفاع از حقوق زندگى خود گشته و هر طور كه شده در صدد مبارزه بر مى آيند اگر در اين هنگام به ايشان احسان شده و كمكهاى بلاعوض برسد احساساتشان تحريك مى شود تا با احسان و حسن نيت خود، آن احسان را تلافى كنند و اگر در چنين وضعى در حق آنان با قساوت و خشونت رفتار شود بطورى كه تتمه #مالشان هم از بين برود و آبرو و جانشان در خطر افتد، با انتقام مقابله خواهند كرد و به هر وسيله اى كه دستشان برسد طرف مقابل را منكوب مى سازند و #كمتر رباخوارى است كه از آثار شوم اين مبارزه محفوظ بماند بلكه آنهايى كه سرگذشت رباخواران را ديده اند همه از نكبت و نابودى اموال آنان و ويرانى خانه ها و بى ثمر ماندن تلاشهايشان از قهر فقرا خبر مى دهند.
📚ترجمه #تفسیر المیزان ج 2 ص 642
👌به #بیان دیگر ؛
❕در ميان بزرگان اهل تفسير گفتگوست كه آيه فوق اشاره به نابودى درآمدهاى حاصله از #ربا در اين دنياست، يا اشاره به بى ثمر بودن آنها در آخرت است هر چند در راه خدا انفاق شود و به وسيله آن كارهاى به ظاهر خير انجام گردد؟
👌هر دو معنى مى تواند #صحيح باشد زيرا تجربه نشان داده كه اموال حاصل از ربا دوام و بقاء و بركتى ندارد و رباخواران گرفتار سرنوشتهاى شومى مى شوند و با #وضع بدى از دنيا مى روند.
❕در آخرت نيز روشن است به فرض كه آن اموال را در راه خدا انفاق كرده باشند چيزى #عايدشان نمى شود چرا كه خداوند جز اموال پاك و حلال را نمى پذيرد و اصل قرآنى «إِنَّما يَتَقَبَّلُ اللَّهُ مِنَ الْمُتَّقِينَ» همه جا حاكم است.
📚ربا و بانکداری اسلامی ، ص 12
❕در روایات ، یکی از مصادیق #نقصان ربا ، نقصان دینی و آخرتی بیان شده است .
💠زراره به نزد امام صادق علیه السلام رفته و می گوید ؛
« چگونه خدا ربا را كاهش داده و نابود مى كند با اينكه ما مى بينيم #مال ربا خواران روز به روز بيشتر مى شود؟
👌امام پاسخ داد ؛
« چه نقصانى شديدتر از نقصان يك درهم ربا كه دين آدمى را ناقص مى كند و از بين مى برد و اگر هم بخواهد توبه كند ( باید اموال مردم را باز گرداند که در این صورت ) همه #مالش از بين مى رود و فقير مى شود »
📚التهذیب ج 7 ص 15
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
#چادر_سیاه
🤔#پرسش
❔برخی شبهه می کنند که #پوشیدن چادر سیاه در قرآن و روایات نیامده است و این رسمی است که از عرب جاهلی باقیمانده که دختران خود را به خاطر ننگ دختر بودن در چادرهای سیاه پنهان می کردند ❗️آیا واقعیت دارد ❕
💠#پاسخ💠
👌پوشیدن چادر سیاه برای زنان در جهت پوشش بدن از نامحرم مورد #توصیه آیات و روایات قرار گرفته است .
❕در تعالیم اسلامی تاکید شده است که بانوان باید تمام بدن خود را جز قرص صورت و دست ها تا مچ از #نامحرم بپوشانند .
🗯خداوند در سوره نور آیه 31 می فرماید:
«به زنان با ایمان بگو چشمهای خود را (از نگاه هوس آلود) فرو گیرند و دامان خویش را حفظ کنند و #زینت های خود را جز آن مقدار که ظاهر است آشکار ننمایند و (اطراف) روسری های خود را بر سینه خود افکنند (تا گردن و سینه با آن پوشیده شود)»
🗯امام صادق فرمود:
«زینت ظاهری که پوشاندن آن واجب نیست صورت و دو دست است»
📚قرب الاسناد ص40
📚وسائل الشیعه ج 20 ص 202
❗️و در سوره احزاب آیه 59 می فرماید:
«ای پیامبر به همسران و دخترانت و زنان مومن بگو #جلباب خود را بر خویش فرو افکنند .این کار برای اینکه مورد آزار قرار نگیرند بهتر است»
❕جلباب به پوشش های بلندی اطلاق می شود که سر و سینه و #بدن زن را می پوشاند .
📚لسان العرب ج 1 ص 272
❕در تفسیر در المنثور آمده است ؛
« وقتى آيه" يُدْنِينَ عَلَيْهِنَّ مِنْ جَلَابِيبِهِنَّ" نازل شد، زنان انصار طورى از خانه ها بيرون شدند كه گويى كلاغ سياهند، چون كيسه اى سياه به خود پوشانده بودند كه سراپايشان گرفته بود »
📚الدر المنثور ج 5 ص 221
❗️پیامبر گرامی فرمود:
«زن وقتی به حد بلوغ می رسد نباید جایی از بدن و اندامش دیده شود مگر صورت و دست ها »
📚سنن ابی داود ج2 ص383
❕روشن است که پوشاندن کامل #تمام بدن جز صورت و دست ها با پوشش های سرتاسری حاصل می شود که ما امروزه از آن تعبیر به چادر می کنیم و این نکته نیز روشن است که با پوشش و چادر مشکی بهتر حجاب شرعی رعایت می شود و بدن و زینت های آن تحت پوشش قرار می گیرد و بانوان در معرض نگاه #حرام نامحرمان قرار نمی گیرند .
❕در مورد حضرت زهرا آمده است که زمانی که به مسجد برای خواندن خطبه فدکیه می رفت ؛
👌« سرپوش به سر افکند و خود را در #چادری پیچیده با گروهی از زنان به جانب مسجد راه افتاد در حالی که خود را سخت پوشانده بود « لاثت خمارها علی راسها و اشتملت بجلبابها و اقبلت فی لمه من حفدتها و نساء قومها تطا ذیولها»
📚بحار الانوار ج29 ص216
👌لذا در روایات ما ، حکم کراهت پوشش مشکی از چادر #سیاه برداشته شده است .
🔰امام صادق علیه السلام فرمود ؛
« پوشش سیاه مکروه است ، مگر در عمامه و چکمه و #کساء »
📚الکافی ج 6 ص 415
❕کساء به پوششی گفته می شود که تقریبا تمام بدن را می پوشاند مانند عبا و #چادر ؛
📚التحقیق فی کلمات القرآن ج 10 ص 67
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁
#جنین_شناسی_قرآن
🤔#پرسش
❔این که گفته میشود از جمله معجزات قرآن پرده برداشتن از مراحل جنین است چقدر واقعیه ❗️برخی نزدیکان #ملحدم می گویند که دقیقا نظرات قرآن بر خلاف علم روز جنین شناسی است ❕❕
💠#پاسخ💠
👌در قرآن مجيد در لابه لاى آيات مربوط به نشانه هاى توحيد و همچنين دلايل معاد اشارات بسيار پر معنايى به مسأله آفرينش انسان از نطفه و سپس تطورات جنين آمده است، كه بعضى از آنها را مى توان در زمره معجزات علمى قرآن شمرد. از جمله در آيه دوم سوره انسان مىخوانيم:« إِنَّا خَلَقْنَا الْإِنسَانَ مِنْ نُّطْفَةٍ أَمْشَاجٍ نَّبْتَلِيهِ فَجَعَلْنَاهُ سَمِيعاً بَصِيراً: «ما انسان را از نطفه به هم آميخته اى آفريديم، و او را مى آزماييم؛ (بدين جهت) او را شنوا و بينا قرار داديم».
❕امْشاج جمع بوده و به معناى شئ مخلوط است؛ در اينكه اين نطفه از چه چيز مخلوط است مفسران احتمالات گوناگونى داده اند، گاه آن را اشاره به تركيب نطفه انسان (از اسپرم و اوول) دانسته اند و گاه اشاره به تركيبى از استعدادهاى مختلف (از نظر جسمانى و روحانى، زشت و زيبا، باهوش و كم هوش و ...) ذكر كرده اند؛ و گاه اشاره به تركيب نطفه انسان از مواد مختلفى از فلزات و شبيه فلزات دانسته اند.
👌ولى با پيشرفت علم و گسترش #تحقيقات دانشمندان، امروز اين معنا اثبات شده است كه اين قطرات ناچيز منى (كه تعبير ديگرش نطفه است از آب های متعددى كه غدد مختلف بدن ترشح مى كنند تركيب شده است؛ و ترشحات پنج غده منى را درست مى كنند؛ و آنها عبارتند از: دو غده به نام بيضه كه در كيسه هاى تخمى كه نزديك غده پروستات قرار دارند، و ديگرى خود غده پروستات است، و همچنين غده هاى كوپر و ليتره كه در كنار مجارى ادرار قرار دارند.
📚اقتباس از كتاب «مقايسه اى ميان تورات و انجيل و قرآن و علم» نوشته دكتر بوكاى، ترجمه مهندس ذبيح الله دبير صفحه 271.
👌اين آبهاى پنجگانه با #نسبت دقيق و حساب شده اى به هم مى آميزند و ماده حيات آفرين نطفه را تشكيل مى دهند.
❕دانشمند فرانسوى، فوق الذکر ، معتقد است تعبير به اشماج كه در قرآن وارد شده؛ اشاره به همين نكته دقيق دارد كه هنگام نزول آيات قرآن از چشم جهانيان و دانشمندان آن عصر، پوشيده و پنهان بوده است.
👌از سوى ديگر در آيه 20 تا 23 سوره مرسلات مى فرمايد: أَلَمْ نَخْلُقْكُمْ مِّنْ مَّاءٍ مَهِينٍ- فَجَعَلْنَاهُ فِى قَرَارٍ مَّكِينٍ- إِلَى قَدَرٍ مَّعْلُومٍ- فَقَدَرْنَا فَنِعْمَ الْقَادِرُونَ: «آيا شما را از آبى پست و ناچيز نيافريديم،- سپس آن را در قرارگاهى مطمئن و آماده (رحم) قرار داديم،- تا مدّتى معيّن؟!- ما توانايى بر اين كار داشتيم، پس ما چه تواناى خوبى هستيم (و امر معاد براى ما آسان است)».
👌دانشمندان جنين شناسى، امروزه با #مطالعات و مشاهدات دقيقى كه از طريق فيلمبردارىهاى زنده از تحولات جنين به عمل آمده به اين نكته رسيده اند كه تركيب اسپرم با اوول در بيرون رحم و دهليزهاى منتهى به آن صورت مى گيرد؛ و بعد نطفه منعقد شده به سوى قرارگاه اصلى كه رحم است پيش مى رود و بر ديواره آن مى چسبد.
💠در آيه فوق نيز به وضوح اين معنا ديده مى شود؛ نخست از آفرينش انسان سخن مى گويد؛ سپس از قرار گرفتن او در قرارگاه رحم- توجه داشته باشيد كه واژه ثُمَّ در لغت عرب معمولًا براى عطف همراه با ترتيب و فاصله زمانى به كار مى رود- و به اين ترتيب چيزى كه از چشم همه دانشمندان در آن عصر و قرنهاى بعد مستور بوده به وضوح در قرآن آمده است.
❕تعبير به «قرارٍ مكينٍ» (جايگاه امن و امان) نيز تعبير بسيار پر معنايى است، كه مسلماً ابعادش در آن زمان ناشناخته بوده و امروزه با پيشرفت علم و دانش ما مى دانيم كه چه نكات مهمى در #آفرينش رحم به كار گرفته شده است كه آن را به صورت مطمئنترين جايگاه براى جنين در آورده است.
👌گذشته از پرده هاى سه گانهاى كه از هر سو جنين را احاطه كرده (پوست شكم مادر، ساختمان رحم، كيسه مخصوصى كه جنين درون آن قرار دارد) هر جنينى در ميان كيسه اى كه اطراف داخل آن را آب لزجى فرا گرفته شناور است؛ و تقريباً در يك حالت بى وزنى، بدون اتكاء بر چيزى در آنجا قرار دارد؛ و بسيارى از ضربه هايى كه از اطراف بر بدن مادر وارد مىشود براى او قابل تحمّل است؛ چرا كه در واقع ضربه ها بر #همان كيسه آب وارد مى شود، نه مستقيماً بر خود جنين و به تعبير ديگر كيسه و محتواى آن را مى توان يك دستگاه ضد ضربه ناميد كه مانند فنرهاى نرم اتومبيل ضربه هاى سنگين موجها و دست اندازهاى جاده را خنثى مى كند و از اين گذشته نمى گذارد اعضاى بدن جنين روى هم فشار بياورد زيرا اين فشار براى آن جسم لطيف، مسلماً زيان آور است.
💠ادامه #پاسخ 👇👇👇
🔰ادامه #پاسخ 👇👇👇
❕به علاوه سرما و گرماى خارج به آسانى به #جنين منتقل نمى شود؛ زيرا ناچار است از آن كيسه مملو از آب بگذرد و طبعاً تعديل مى شود و به جنين مى رسد، و گرنه ممكن بود با يك حمام گرفتن مادر با آب سرد يا گرم، وضع جنين به كلى مختل شود.
👌با توجه به اين امور است كه #مفهوم «قَرارٍ مَكينٍ» (جايگاه مطمئن و آرام) بر ما كاملًا آشكار مى گردد. نه تنها جنين جايگاه امن و مناسبى در رحم دارد؛ بلكه اين امنيت و ايمنى در مراحل تولد نيز ادامه دارد. به گفته بعضى از مفسران آن ماده سيال مخصوصى كه جنين در آن شناور است، به هنگام تولد، سبب توسعه دهانه رحم و #حتى ضد عفونى كردن مجراى عبور جنين مىشود تا به راحتى و در نهايت امنيت از مجرايى كه معمولًا آلوده به انواع ميكربها است بگذرد و سالم به دنيا آيد.
📚تفسیر پیام قرآن ج8 ص 182
❕اين نكته نيز شايان اهميت است، كه قرآن مجيد هنگامى كه سلسله مراحل تكاملى جنين را در آيه 12 و 13 و 14 سوره مؤمنون بازگو مى كند، اينچنين مى فرمايد ؛ « وَ لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسانَ مِنْ سُلالَةٍ مِنْ طِينٍ ثُمَّ جَعَلْناهُ نُطْفَةً فِي قَرارٍ مَكِين ثُمَّ خَلَقْنَا النُّطْفَةَ عَلَقَةً فَخَلَقْنَا الْعَلَقَةَ مُضْغَةً فَخَلَقْنَا الْمُضْغَةَ عِظَاماً فَكَسَوْنَا الْعِظَامَ لَحْماً ثُمَّ أَنشَأْنَاهُ خَلْقاً آخَرَ فَتَبَارَكَ اللَّهُ أَحْسَنُ الْخَالِقِينَ: «ما انسان را از عصاره اى از گل آفريديم.سپس آن را نطفه اى در قرارگاه مطمئن (رحم) قرار داديم. سپس نطفه را به صورت علقه (خون بسته)، و علقه را به صورت مضغه (چيزى شبيه گوشت جويده شده)، و مضغه را به صورت استخوانهايى درآورديم؛ و بر استخوانها گوشت پوشانديم؛ سپس آن را آفرينش تازه اى بخشيديم؛ پس #بزرگ و پر بركت است خدايى كه بهترين آفرينندگان است!»
👌«عَلَقَة» از مادّه «عَلَق» (بر وزن شفق) در اصل به معنى علاقه و ارتباط به چيزى است؛ و لذا «عَلَقْ» به معنى خون بسته و زالو نيز آمده است؛ و «علقه» كه يكى از مراحل تكوّن جنين در #رحم مادر است از اين رو علقه ناميده شده كه شبيه قطعه خون منعقد شده است.
📚مفردات راغب
👌«مُضْغَة» از مادّه «مَضْغ» به معنى جويدن غذا است؛ و به معنى قطعه اى از گوشت است به اندازه اى كه انسان يكبار مى جود، به شرط اينكه هنوز پخته نشده باشد. اطلاق اين واژه بر يكى از مراحل جنين كه بعد از حالت «علقه» است به خاطر شباهتى است كه با چنين #گوشتى دارد. در اين هنگام جنين به صورت قطعه گوشت سرخ رنگى درمى آيد كه در آن رگهاى فراوان سبز رنگى است.
👌نخست به آفرينش انسان از عصاره گِل، و سپس از نطفه اى كه در قرارگاه مطمئن رحم جاى مى گيرد اشاره مى كند؛ و بعد از ذكر اين دو مرحله، به ذكر پنج مرحله ديگر كه مجموعاً هفت مرحله را تشكيل مى دهد؛ مى پردازد:
1- مرحله «علقه» كه نطفه تبديل به #خون بسته اى مى شود كه عروق فراوان در آن وجود دارد.2- مرحله «مضغه» كه اين خون لخته شده به شكل قطعه گوشتى در مى آيد.3- مرحله «عظام» كه سلّولهاى گوشتى همگى تبديل به سلّولهاى استخوانى مى شود.4- مرحله پوشش استخوانها با گوشت فرا مى رسد كه عضلات سرتاسر استخوانها را فرا مى گيرد .5- در اينجا لحن قرآن عوض مىشود و خبر از تحوّل و آفرينش مهم و جديدى درباره جنين مى دهد؛ و به صورت يك تعبير سر بسته و اسرارآميز مى گويد: «سپس آفرينش تازه اى به آن داديم»
❕جالب اين است كه علم جنين شناسى، امروز ثابت كرده كه وقتى جنين مرحله علقه و مضغه را پشت سر گذاشت، تمام #سلولهاى آن تبديل به سلولهاى استخوانى مى شود؛ و بعد از آن تدريجاً عضلات و گوشت روى آن را مى پوشاند اين معنا با فيلمبردارىهاى دقيق و پر هزينه اى كه از تمام مراحل جنين به عمل آمده، نيز به اثبات رسيده است- و اين دقيقاً همان چيزى است كه در آيه فوق آمده كه مى فرمايد: «مضغه را به صورت استخوانهايى درآورديم؛ و بر استخوانها گوشت پوشانديم» و اين يكى از معجزات علمى قرآن مجيد است؛ چرا كه در آن روز چيزى به نام علم تشريح جنين وجود نداشت؛ مخصوصاً در محيط جزيره عربستان كه از ساده ترين مسائل علمى نيز خبرى نبود.
👌#ادامه 👇👇👇
👌#ادامه 👇👇👇
❕مرحله آخری که قرآن به آن #اشاره می کند همان مرحله اى است كه جنين وارد مرحله حيات انسانى مى شود، حس و حركت پيدا مى كند، و به جنبش در مى آ يد كه در روايات اسلامى از آن تعبير به مرحله" نفخ روح" (دميدن روح در كالبد) شده است.
👌اينجا است كه انسان با يك جهش بزرگ زندگى #نباتى و گياهى را پشت سر گذاشته و گام به جهان حيوانات و از آن برتر به جهان انسانها مى گذارد،درست است كه جنين از همان لحظه اول موجودى است زنده، ولى تا مدّتى در شكم مادر هيچ حسّ و حركتى ندارد؛ و در حقيقت بيشتر شبيه به يك گياه است تا حيوان يا انسان ولى بعد از گذشتن چند ماه روح انسانى در او زنده مىشود، و به همين دليل در روايات #اسلامى آمده است كه جنين قبل از آنكه به اين مرحله برسد هرگز ديه كامل ندارد. اما وقتى به اين مرحله رسيد ديه آن ديه كامل يك انسان خواهد بود.
📚تفسیر #نمونه ج14 ص201
#پرسمان_اعتقادی
🍁🌳 @p_eteghadi 🌳🍁