حمید پارسانیا
#درسگفتار_نظام_علمی_و_فرهنگی_قرآن #حمید_پارسانیا #پژوهشکده_فرهنگ_ومعارف_قرآن 📒مجموعه درس گفتار نظام
مجموعه درسگفتار نظام علمی و فرهنگی قرآن جلسه سوم.mp3
47.69M
#درسگفتار_نظام_علمی_و_فرهنگی_قرآن
#پژوهشکده_فرهنگ_ومعارف_قرآن
📒مجموعه درس گفتار نظام علمی و فرهنگی قرآن جلسه سوم
🌐http://dte.bz/Nezame_elmi_quran01
🎙#استاد_حمید_پارسانیا
💠@parsania_net
#غدیر
🖌واقعه غدیر گویا در دورهای از تاریخ گم شد و بعد از آن هرگز مسلمانان دورهای شبیه به بازه زمانی بعد از غدیر تا رحلت پیامبر(ص) را تجربه نکردهاند؛ علت این امر چه بود؟
🎙#استاد_حمید_پارسانیا
✴️ فاصله بین وقوع غدیرخم تا رحلت حضرت نبی اکرم (ص)، در حقیقت روز اکمال دین و اتمام نعمت الهی بود. بعد از فتح مکه تا زمانی که نبیاکرم (ص) به حجتالوداع آمدند و حادثه غدیر را رقم زدند، اسلام و توحید در فرهنگ شبهجزیره تثبیت شد. چون به مدت حدود ۲۱ سال قبل از فتح مکه، شبهجزیره در حال مقاومت بود؛ ۱۳ سال در مکه و بعد هشت سال در مدینه؛ بالاخره در فتح مکه این آیات نازل شد: «إِذَا جاء نصْرا… والْفتح، و رأَیت الناس یدخلون فی دین ا… أفواجا»
❇️ از این زمان بود که فتح و نصرت برای کلمه توحید و آن جریان اجتماعی که نبی اکرم (ص) بر مدار توحید ایجاد کرده بود، در شبهجزیره مستقر شد. قبل از آن، نظام قبیله و عصبیت و نظام جاهلی قبل از اسلام غالب بود. این نظام جاهلی ۲۱ سال مقاومت کرده و دو سال بود که در شبهجزیره به تعبیر قرآن ایمان نیاورده بلکه تسلیم شده بودند.
♦️ قاعدتا در این فرصت دو ساله، فرهنگ جاهلیت مغلوب شده، اما حذف نشد. این فرهنگ همواره درصدد بود که به ترتیبی بازگردد و قدرت را به دست بگیرد. البته فرهنگ جاهلی هرگز به صورت قبل بازنگشت، اما همیشه بخش مهمی از مساله بود.
✅ بازگشت فرهنگ جاهلی سطوح مختلفی داشت؛ بخشی در مناسبات قبیلهای و بخشی در زمینههای شخصی و شخصیتی برخی افراد بروز میکرد. بعد از رحلت پیامبر (ص) این سطوح مختلف از جاهلیت در جامعه بروز کرد و در ذیل پوشش مفاهیم دینی و توحیدی جای گرفت. همین موقعیت ویژه به یک نقطه عطف بدل کرد؛ نقطه عطفی که بعدها با اندکی فاصله زمانی به خلافت بنیامیه منجر شد.
🌀 علت اینکه غدیر بعد از رحلت پیامبر (ص)، آنچنان که ایشان مطرح کرده بود، مستقر نشد به رقابتهایی ارتباط داشت که برای انتقام از اسلام شکل گرفته بود، اما قدرت اسلام در مقابل تمام رقابتها پیروز شد و اجازه انتقام نداد.
💢در این دوره به قدری توحید در فرهنگ امت اسلامی مستقر شده بود که این رقابتها باید در ذیل پوشش کلمه توحید رخ میداد وگرنه راه به جایی نداشت. از همین رو و براساس همین نقطه عطف در نهایت بنیامیه به قدرت رسید؛ همان بنیامیهای که ۲۱ سال پرچم کفر به دست داشت، این بار به عنوان خلیفه رسول خدا بر مسند نشست.
📌(بخش نخست گفتگوی استاد پارسانیا با جام جم)
💠@parsania_net
#ویراست
🔸اگر غدیر در تاریخ ادامه پیدا نمیکرد، اسلام استحاله میشد. غدیر به رغم اینکه در مقر و جایگاه خاص خودش که امامت است، محقق نشد، اما در درون فرهنگ اسلامی زنده ماند و جریان تشیع با این رویکرد که روز غدیر از ایام الله است، باقی ماند.
🔹شهرستانی در کتاب الملل والنحل میگوید: در طول تاریخ اسلام هرگز برای مسألهای مانند غدیر، شمشیر کشیده نشد. همین گفته نشان میدهد، غدیر فراموش نمیشود. غدیر مقهور شد و فرهنگ جاهلی از استقرار آن پیشگیری و ممانعت کرد، اما مغلوب نشد و پیام غدیر که پیام حقیقت، عدالت و امامت بود، باقی ماند و ماندگار شد.
#غدیر
#استاد_پارسانیا
💠@parsania_net
حمید پارسانیا
#درسگفتار_نظام_علمی_و_فرهنگی_قرآن #پژوهشکده_فرهنگ_ومعارف_قرآن 📒مجموعه درس گفتار نظام علمی و فرهنگی
مجموعه درسگفتار نظام علمی و فرهنگی قرآن جلسه چهارم.mp3
45.1M
#درسگفتار_نظام_علمی_و_فرهنگی_قرآن
#پژوهشکده_فرهنگ_ومعارف_قرآن
📒مجموعه درس گفتار نظام علمی و فرهنگی قرآن جلسه چهارم
🌐http://dte.bz/Nezame_elmi_quran01
🎙#استاد_حمید_پارسانیا
💠@parsania_net
💠 عقلانیت شیعی و عقلانیت مدرن
💢جریانهایی تحت عنوان اسلام در این جهان تعین پیدا کردهاند و هویتهای متکثری داریم، اینجا باید بگوییم که کدام قسمت است؟ آیا در مصر است؟ در هند است یا در ایران است؟یکی از جریانها قاعدتاً جریانی است که با یک نگاه عقلی و با مدلی از عقلانیت در شکل و شمایل فلسفه اسلامی استمرار یافته است.
❇️ از فارابی شروع میشود یا قبلتر از او از خطبههای بلند، یا قبلتر از آن از آیاتی از قرآن که به تفکر و تعقل تحریک میکند؛ خطبههایی که آینده تاریخ اسلام را در شکلگیری جریان عقلانی سمتوسو میبخشد. متفکرینی چون فارابی، سهروردی، ابنسینا، خواجه نصیر، میرداماد و ملاصدرا نمونههایی از جریان فلسفی هستند که مدعی است از این منبع معرفتی استفاده میکند.
🌀این جریان بیشتر یک جریان شیعی در جهان اسلام است. جریان اسلامی است اما بیشتر جریان شیعی است. در مقابل جریان حدیثگرایی که اساس آن اموی است و بعد شکل تعدیل شده آن به صورت کلام اشعری ادامه مییابد. امروزه این ظاهرگرایی و حدیثگرایی که در تقابل با عقل قرار دارد و عنصر عقلانیت را انکار یا محدود میکند، به صورت خاص، حیات مجدد خود را در طالبان و داعش و وهابیت پیدا کرده است. اینها دو مدل هستند که در این عالم حضور دارند.
#استاد_حمید_پارسانیا
💠@parsania_net
حمید پارسانیا
#غدیر 🖌واقعه غدیر گویا در دورهای از تاریخ گم شد و بعد از آن هرگز مسلمانان دورهای شبیه به بازه زما
🖌 آیا بعد از این دوره و این نقطه عطف، غدیر به آن معنا که پیامبر (ص) مدنظر داشتند، در جامعه اسلامی ادامه پیدا کرد؟
💢 اگر غدیر در تاریخ ادامه پیدا نمیکرد، اسلام استحاله میشد. غدیر به رغم اینکه در مقر و جایگاه خاص خودش که امامت است، محقق نشد، اما در درون فرهنگ اسلامی زنده ماند و جریان تشیع با این رویکرد که روز غدیر از ایام ا… است، باقی ماند.
📙شهرستانی در کتاب الملل والنحل میگوید: در طول تاریخ اسلام هرگز برای مسالهای مانند غدیر، شمشیر کشیده نشد. همین گفته نشان میدهد، غدیر حادثهای نبود که یک روز فراموش شود. غدیر مقهور شد به این معنا که جریان رقیب و فرهنگ جاهلی از استقرار آن پیشگیری و ممانعت کرد، اما مغلوب نشد، یادش زنده ماند و در تاریخ تداوم پیدا کرد.
🔻حتی مساله خلافت هم باقی ماند. خلافت بنیامیه و بنیعباس و انحرافی که رخ داد، بنمایه اصلی یعنی حضور سیاسی اسلام را نتوانست از بین ببرد. این حضور سیاسی باید بر مدار حقیقت و عدالت شکل میگرفت که نگرفت، اما پیام غدیر که پیام حقیقت، عدالت و امامت بود، در تاریخ باقی ماند و ماندگار شد....
📌(گفتگوی استاد پارسانیا با جام جم)
💠@parsania_net
حمید پارسانیا
#درسگفتار_نظام_علمی_و_فرهنگی_قرآن #پژوهشکده_فرهنگ_ومعارف_قرآن 📒مجموعه درس گفتار نظام علمی و فرهنگی
مجموعه درسگفتار نظام علمی و فرهنگی قرآن جلسه پنجم.mp3
41.56M
#درسگفتار_نظام_علمی_و_فرهنگی_قرآن
#پژوهشکده_فرهنگ_ومعارف_قرآن
📒مجموعه درس گفتار نظام علمی و فرهنگی قرآن جلسه پنجم
🌐http://dte.bz/Nezame_elmi_quran01
🎙#استاد_حمید_پارسانیا
💠@parsania_net
💠 اصول انسانشناسی دین در زیارت جامعه کبیره #امام_هادی(ع) نهفته است
💢 اگر اسلام فقط در کنج مطالب درسی مطرح بود و در متن حیات بشری امروز حضوری فعال ایفا نمیکرد و دینی بود که با دنیای دیگران کاری نداشت و به عنوان یک امر فردی و شخصی مطرح میشد یا اینکه حتی بتواند در خدمت دنیای دیگران باشد با او کاری نداشتند و منکر آن هم نخواهند شد.
❇️ به موازاتی که بیداری اسلامی پیدا شد و فرهنگ اسلامی حضور تاریخی خویش را نشان میدهد قاعدتا حساسیتهای جریانهای رقیب نیز مقابل آن علَم میشود و چهرههای بزرگ، همان طور که جاذبههایی عظیمی دارند دافعههای بزرگی نیز دارند؛ از این رو اهانت به امام هادی و امام حسن عسکری علیهمالسلام در ماجرای سامرا و انفجار بمب نیز رخ میدهد و در واقع کلید این ماجرا با مسئله سلمان رشدی زده شد.
✴️ چهره امام هادی(ع) در تاریخ تشیع و در معارف اهل بیت(ع) چهره برجستهای است و میراثی که ما از این امام بزرگوار داریم «زیارت جامعه کبیره» است و زیارت جامعه کبیره تنها یک زیارت جامع برای ائمه معصومین صلواتالله علیهم اجمعین نیست، بلکه نوعی بیانیهای برای معرفی مقام انسان کامل و کمال انسان است.
🌀 اصول انسانشناسی دینی ما در این زیارت عظیم مشاهده میشود، هر چه اهانت و حمله بر این حوزه معرفتی بیشتر شود فرصتی پیش میآید تا توانمندیها و برجستگیهای معرفتی ائمه اطهار علیهمالسلام بهتر نشان داده شود و اکنون فرصتی فراهم آمده است برای نشان دادن چهره تابناک امام هادی علیهالسلام و معارفی که از ناحیه مقدس آن حضرت به تاریخ بشر عرضه شده است لذا لازم است این معارف کار شود و در معرض دید همگان قرار گیرد.
🎙گفتگوی استاد پارسانیا درباره امام هادی(علیه السلام)
💠@parsania_net