#بریده_کتاب
📚 اخلاق و عرفان
✍🏻 استاد حمید پارسانیا
📌 ابعاد فردی و اجتماعی، پژوهشی و تربیتی معرفت های اخلاقی و عرفانی
♻️ معرفت علمی-پژوهشی و یا ترویجی، تربیتی، تبلیغی نسبت به اخلاق و سلوک نیز مانند واقعیت عینی اخلاق و سلوک در دو سطح فردی و اجتماعی حضور دارد. سطح فردی این معرفت مربوط به آگاهی اشخاص و افراد نسبت به مسائل اخلاق و عرفانی است و سطح اجتماعی آن مربوط به ابعاد اجتماعی این معرفت است که در قالب نهادهای آموزشی و تربیتی، هویت اجتماعی پیدا میکنند.
♻️ یک معرفت علمی و ترویجی تاهنگامی که دانسته یک فرد و یا افرادی خاص است و هویت بین الاذهانی ندارد و مقبولیت و مرجعیت عمومی پیدا نکرده و سازمان های رسمی علم را به تسخیر خود درنیاورده است، بعد فردی و شخصی دارد؛ معرفت و علم تاهنگامی که جنبه شخصی و فردی داشته باشد، با مرگ فرد از بین میرود؛ معرفت هنگامی که بعد اجتماعی و فرهنگی پیدا کند در قالب نهادهای رسمی علم، حضور بههم رسانده و در تعامل با دیگر نهادها و سازمانهای علمی قرار میگیرد و عرصه اجتماعی را پوشش میدهد.
#کتاب
#اخلاق_و_عرفان
#اخلاق #عرفان
🆔 @parsania_net
حمید پارسانیا
#بریده_کتاب 📚 اخلاق و عرفان ✍🏻 استاد حمید پارسانیا 📌 ابعاد فردی و اجتماعی، پژوهشی و تربیتی معرفت ه
#بریده_کتاب
📚 اخلاق و عرفان
✍🏻 استاد حمید پارسانیا
📌 ترابط ابعاد فردی و اجتماعی سطوح معرفتی و عینی اخلاق و عرفان
♻️ سطوح مختلف معرفتی و یا عینی اخلاق و سلوک در تعامل و ترابط با یکدیگر قرار میگیرند. عرصه های اجتماعی و یا فردی و نیز معرفتی و یا عینی، نمیتوانند بیگانه با یکدیگر و جدای از هم به مسیر خود ادامه دهند؛ در صورتی که بین عرصههای یاد شده به دلایل مختلف، فاصله و جدایی افتد، این فاصله، چالشهایی را به دنبال میآورد که تا انسجام و تلائم مجدد، ادامه پیدا میکند؛ مثلا اگر فردی معرفت، اخلاق و سلوک عملی مغایر با اخلاق و سلوک اجتماعی داشته باشد، ناگزیر در تضاد و ستیز با ارزشها، هنجارها و تجویزات اجتماع قرار میگیرد.
♻️ اگر بین نظام مفهومی معرفتی یا تربیتی جامعه با ارزشها و هنجارهای واقعی اجتماعی فاصله افتد (سلوک عملی و هنجارهای اخلاقی جامعه، از ناحیه دانش اخلاقی و تربیتی جامعه حمایت نشود) این فاصله، به یکی از دو طریق حل میشود: یا رفتار و سلوک علمی جامعه به تدریج دگرگون میشود، یا نظام معرفتی و آموزشی آن به اقتضا مناسبات و سلوک اخلاق و رفتاری جامعه، تغییر میکند.
📌 تعامل اخلاق و سلوک عملی با نظامات و نهاد های اجتماعی
♻️ اخلاق و سلوک عملی و عینی اجتماعی همانگونه که با نظامات مفهومی و معرفتی اخلاقی مختلف نسبتی یکسان ندارد، از نسبتی یکسان و مساوی با دیگر نظامات و نهادهای اجتماعی نیز برخوردار نیست.
♻️ هر سلوک رفتاری و اخلاقی، به همراه ارزشها، آرمانها و هنجارهایی که دارد، نظامات اقتصادی و سیاسی مناسب با خود را طلب میکند؛ بسیاری از تحقیقات جامعهشناختی درصدد شناخت و تبیین این سطح از ارتباطات بوده و میباشند. نسبت بین اخلاق پروتستانی و نظام سرمایهداری از جمله اموری است که ماکس وبر در تحقیق معروف خود دنبال کرده است. دورکیم نیز در آثار مختلف خود به این سطح از روابط پرداخته است.
♻️ معرفت اخلاقی و نظری، همانگونه که در بعد فرهنگی و اجتماعی در تناظر با سلوک و رفتار عملی جامعه و فرهنگ است، در بعد نظری دارای روابط منطقی و عمیق با دیگر سطوح معرفتی و علمی است؛ مهمترین و برجستهترین ارتباط منطقی آن با متافیزیک و با معرفتی در سطح هستیشناسی ، انسانشناسی و معرفتشناسی است.
♻️ این ارتباط منطقی موجب میشود تا هر نظریه اخلاقی در حاشیه خود، معرفت متافیزیکی مناسب با خود را به همراه داشته باشد. حضور در حاشیه و در سایه این معرفت سبب میشود تا یک نظریه اخلاقی در محیطی که معرفت متافیزیکی آن در رقابت با فلسفههای معارض نتواند حضور اجتماعی پیدا کند، امکان تداوم نداشته باشد.
♻️ همچنین ارتباط منطقی مزبور، موجب میشود تا تغییر در مبادی فلسفی و ابعاد هستیشناختی، انسانشناختی و معرفتشناختی درون یک فرهنگ، آثار و پیامدهای خود را دیریازود در قلمرو نظریههای اخلاقی و همچنین درفتار های عملی آن جامعه بهدنبال آورد؛ همچنانکه تحول در اخلاق و سلوک عملی جامعه و تداوم و استقامت بر آن موجب تحول در نظریه های اخلاقی و همچنین نظامات معرفتی-متافیزکی آن جامعه میشود.
#کتاب
#اخلاق_و_عرفان
#اخلاق #عرفان
🆔 @parsania_net
هدایت شده از انجمن علمی فلسفه علوم اجتماعی
💢 رابطه دوسویه علم و فرهنگ
💢 حجت الاسلام و المسلمین دکتر حمید پارسانیا
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
#بازیابی_هویت #فلسفه_علوم_اجتماعی
ــــــــــــــــــــــ
انجمن فلسفه علوم اجتماعی | دانشگاه باقرالعلوم
🆔 https://eitaa.com/Bou_PHSS
هدایت شده از انجمن علمی فلسفه علوم اجتماعی
🔹قرآن کریم از بنیاسرائیل بهعنوان کسانی یاد میکند که قضایای علمی را به گزارههای محسوس و آزمونپذیر محدود میکنند و درباره آنها میگوید که به موسی گفتند، ما به تو ایمان نمیآوریم مگر اینکه خداوند را آشکارا ببینیم: «قالو لن نؤمن لک حتی نری الله جهرة».
🔹در آیات و روایات فراوانی از محسوس و جسمانی نبودن خداوند سبحان سخن گفته شده است و بر این نکته تأکید شده است که خداوند، با حس شناخته نمیشود و با چشم دیده نمیشود، بلکه علم به او با غیر حس است؛ و این روایات و آیات، با تلقیاتی که امور غیرحسی را معرفت علمی نمیدانند ناسازگار است.
🔹در قرآن کریم، با آن که از حس بهعنوان ابزار شناخت علمی یاد شده است، علم به معرفت حسی محدود نمیشود و از علم عقلی یا علومی که بهوسیله قلب، وحی یا مانند آن تأمین میشوند، سخن گفته شده است، در متون مزبور علوم حسی، عقلی یا وحیانی، علومی، مستقل و گسیخته از یکدیگر نیستند، بلکه علومی وابسته و پیوسته به یکدیگرند به این معنا که کسی که از عقل و قلب سلیم برخوردار نباشد علوم حسی و تجربی او نیز گرفتار آسیب میشود.
🔹فرهنگ و تاریخی که در آن باور، اعتقاد و ایمان دینی وجود دارد، نمیتواند تعریف یا تعاریفی از علم را بپذیرد که امکان شناخت و وصول به حقایق دینی را نفی میکنند و تخم تردید و شک را نسبت به پایهها و بنیادهای ایمان در درون خود دارند؛ فرهنگ و تمدن مدرن با نگاه دنیوی و این جهانی خود، از آرمانهای دینی و معنوی سخن نمیگوید و به زندگی دنیوی و این جهان بسنده کرده است، افراد در این فرهنگ به تناسب رویکرد این جهانی خود یا به انکار حقایق معنوی میپردازند و مفاهیم دینی را ساختههای ذهنیای میدانند که در خدمت منافع طبقاتی یا گروهی ایجاد شده یا اینکه اگر به نفی و انکار صریح و آشکار معانی و مفاهیم دینی نپردازند، با دیده تردید و شک در آن نگاه کرده و گاه به دلیل کارکرد مثبت و بیبدیل اجتماعی این معانی از ضرورت حضور آنها، برای تداوم زندگی دنیوی نیز سخن میگویند.
🔹فرهنگی که خصوصیات فوق را دارد با تعریفی از علم یا با بخشی از علم مواجه است که با کارکرد ابزاری خود نیازهای این جهانی آن را نیز تأمین کند و چنین فرهنگی بینیاز از معانی یا مصادیقی از علم است که راه را بر آسمانهای معنوی میگشاید و بلکه، آن بخش از علوم را به دلیل این که زندگی دنیوی او را در معرض پرسش یا چالش قرار میدهد، تاب نمیآورد و از آن اعراض میکند؛ قرآن کریم، دلیل انحراف برخی از افراد را که علم به مبدأ و معاد و مانند آن را انکار میکنند این میداند که آنها به دنبال این هستند که به فجور خود عمل کنند «بل یرید الانسان لیفجر امامه».
🔹 همانگونه که فرهنگ مدرن غرب در گرو حضور تعریف یا بخشی از علم است که مناسب با آن باشد، فرهنگ و تمدن اسلامی نیز در حیات و تداوم خود در گرو حضور علم مناسب با خود است و همانگونه که تمدن اسلامی یا تمدن غرب، علم مناسب با خود را طلب میکنند، هر معنایی از علم نیز، فرهنگ و تمدن مناسب با خود را به دنبال میآورد و به همین دلیل علم یکی از مفاهیم و معانی کلیدی برای فرهنگهای مختلف بوده و در کنار دیگر مفاهیم پایه و کانونی فرهنگ قرار میگیرد.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
انجمن فلسفه علوم اجتماعی | دانشگاه باقرالعلوم
🆔 https://eitaa.com/Bou_PHSS
هدایت شده از فکرت
27.56M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💢نشست «از الهیات اجتماعی تا ارشاد اجتماعی» با موضوع «حجاب» -بخش ۳
🎙حجتالاسلام حمید پارسانیا، عضو هیات علمی دانشگاه تهران و عضو شورای انقلاب فرهنگی
💠ابعاد فقهی و اجتماعی حجاب
📌اینکه حجاب به لحاظ فقهی در سطح اجتماعی چه حکمی دارد بحثی مجزا است و جنبهی آرمانی قضیه است؛ اما اینکه بتوانیم اجرا کنیم یا اجرا نکنیم، این تفکیکی است که بین مقبولیت و مشروعیت گذاشتن است. قلمرو اجرایی آن یک حکم اجرایی است که مدیریت اجتماعی مربوط به خود را میطلبد.
#قانون_حجاب
📮فکرت، رسانه اندیشه و آگاهی؛
@Fekrat_Net
هدایت شده از فکرت
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸آیتالله جوادی آملی:
در دین نه زمان عامل عید است و نه زمین، اگر عبادتی شد و عبادتِ ویژهای بود و بنده در آن عبادت مهمان خدا شد و خدا میزبانی او را پذیرفت، این میشود عید...!
🌹عیدتان مبارک🌹
📮فکرت، رسانه اندیشه و آگاهی؛
@Fekrat_Net
📌 درس اسفار انشالله از شنبه ۱۶ فروردین ساعت ۷ صبح طبق روال سابق شروع خواهد شد.
🆔 @parsania_net
پخش زنده
فعلا قابلیت پخش زنده در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
اسفار 16 فروردین 1404.MP3
36.02M
اسفار اربعه
جلسه ۲۰۲
۱۶ فروردین ۱۴۰۴
جلد هفت
فصل ۲۱ از موقف هشتم
#اسفار_اربعه
#دروس