هم اکنون سخنرانی دکتر لک زایی ریاست محترم پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
هم اکنون سخنرانی دکتر ابراهیم علیپور ریاست محترم پژوهشکده فلسفه و کلام
سخنرانی ایت الله فیاضی.m4a
26.7M
سخنرانی آیت الله فیاضی در آیین رونمای معرفی و بررسی آثار کلان طرح رابطه نفس و بدن
سخنرانی دکتر رضا اکبری.m4a
12.05M
سخنرانی دکتر رضا اکبری در آیین رونمایی معرفی و بررسی آثار کلان طرح رابطه نفس و بدن
دکترامیری عسگری.m4a
25.75M
سخنرانی دکتر امیری عسکری در آیین رونمایی معرفی و بررسی آثار کلان طرح رابطه نفس و بدن
به نقل از کانال شاگردان آقای مجتهد شبستری :
من چشم از او چگونه توانم نگاهداشت / کاوَل نظر به دیدن او دیده ور شدم (سعدی)
وقتی از من میخواهید درباره آن روح زیبا، عارف فیلسوف و معلم کل، علامه طباطبایی سخنی بنویسم، چگونه میتوانم این خواسته را نپذیرم و درباره او ننویسم و لذت یاد او را نچشم! من هنوز هم سخت تحت تاثیر شخصیت و رفتار و افاضات او هستم.
محمدحسین طباطبایی که سالیان دراز استاد بلامنازع فلسفه و تفسیر در حوزه علمیه قم بود، وجودی پربرکت داشت. او با تدریس فلسفه در آن حوزه فضای منجمد فقهی را به صورت قابل توجه به نفع خردورزی فلسفی تغییر داد. او با تدریس تحلیلی و روشمند تفسیر قرآن به حوزویان فهماند که اساس معارف اسلامی، «قرآن» است و نه متون فقهی و اصولی و یا حدیث. او با ایراد درسهای اصول فلسفه (در شب های پنجشنبه) به مصاف ماتریالیسم دکتر تقی ارانی و یاران او رفت و مقدمات کلام جدید را در آن حوزه فراهم ساخت (که متاسفانه تعقیب نشد).
او به عنوان یک فیلسوف مسلمان، راه «گفت وگو» با فلسفه های غربی را در ایران باز کرد. بدون مبالغه میگویم آن کس که تفکر دینی را در حوزه های شیعه در قرن اخیر تکان داد و آنها را تا حدودی وارد عصر جدید کرد شخص طباطبایی بود و نه هیچ فرد دیگر. بذرهای فراوان فکری جدید که امروز در این حوزهها در حال رشد و شکفتن است گرچه علل و عوامل گوناگون داشته اما بدون تردید نخستین باغبان آنها طباطبایی بوده است. اما علاوه بر همه آن افاضات عقلانی که گفتم طباطبایی یک «نمای درخشان» از عرفان مثبت اسلامی بود. بودن در حضور او، روح انسان را ارتقا میبخشید. وقتی سخنان عرفانی او را گوش میکردی درمی یافتی که تو را از فضا و زمان کمیتی بیرون برده است. شخصیت او کاملاً ویژه بود هم بسیار تاثیرگذار بود و هم الگو صفت. زندگی او نشان میداد، عرفان او از کتاب بر نیامده است. حسرت میبردی که ای کاش میتوانستی مثل او زندگی کنی.
طباطبایی همه کارهای بزرگ خود را در کمال فروتنی و بدون چشمداشت های مادی و حیثیتی انجام میداد. شاگردان او میدانند که او سال های متمادی معاش خود را از حق التالیف مختصری تامین میکرد که از چاپ «تفسیر المیزان» عاید او میشد. پیش از انقلاب 1357 در یک تنگنای سیاسی که او را برای امضای یک اعلامیه زیر فشار گذاشته بودند گفته بود من از آخوندی جز همین لباس چیز دیگری ندارم و اگر لازم باشد آن را هم کنار میگذارم. وی واقعا همینطور بود. او با زندگی خود نشان میداد که سخن گفتن از ایمان نباید یک شغل شود و اگر چنین شود ایمان تباه میگردد. او نشان میداد ایمان را باید با «تفکر» و «تعقل» سیراب کرد وگرنه سر از خشونت درمی آورد. او نشان میداد که زبان مبتذل و بدون انضباط و بدون تامل و تعمق را در آموختن یا تعلیم معارف دینی باید کنار گذاشت و گرنه دین عوام زده میشود.
نگارنده این سطور که مدتی در جلسات تفسیر قرآن او با شوق فراوان حضور داشت و از آن بهره فراوان میبرد و گاهی نیز از لذت مصاحبت شخصی با او جرعه ای میچشید وقتی در گذشته خودم تامل میکنم میبینم طباطبایی بیش از هر شخص دیگری در مسیر زندگی فکری من اثر گذاشته است. در مدت 18 سال که در حوزه علمیه قم تحصیل میکردم در میان آن همه لقب داران گوناگون، تنها طباطبایی بود که با تدریس ها و منش و رفتار خود، جوانان در سن و سال مرا به اندیشیدن دعوت میکرد و از جمود در ظواهر و افتادن در خط کسب القاب و صدرنشین شدن و یک عمر ریاست کردن، باز میداشت.
در اینجا حیفم میآید که یک خاطره شیرین از او را نقل نکنم. هنوز به 20 سالگی نرسیده بودم که یک دغدغه فکری دست از من برنمی داشت و ذهنم را میآزرد. یک روز برای حل آن مشکل دست به عمل ناشیانه و نسنجیده ای زدم. بدون هیچ مقدمه ای در یکی از ساعات عصر به در خانه طباطبایی رفتم. در را زدم و خود او آمد و در را باز کرد و پس از سلام و علیک به من گفت بفرمایید چه کار دارید. گفتم آقا مدتی است این سوال برای من پیش آمده که چگونه میتوان به خدایی که غیر از جهان و جدا از جهان است ایمان داشت. من نمی توانم چنین خدایی را بپذیرم و این مساله آزارم میدهد. طباطبایی نیم تبسمی کرد و به من جوان ناپخته ولی جویای حقیقت گفت: بلی همین طور است، خدای جدا از جهان معنا ندارد و خدا از جهان جدا نیست و توضیحاتی داد. این پاسخ ایشان مرا راحت کرد و خداحافظی کردیم و من رفتم. اما بعداً پیش خود شرمنده شدم که این چه کار ناشیانه و نسنجیده ای بود که من بدون مقدمه در خانه ایشان رفتم و مزاحم ایشان شدم. در سال های بعد وقتی فلسفه اسلامی خواندم و با مطالعات شخصی خودم آنچه را خوانده بودم کامل تر کردم، توضیحات مختصر ایشان را که دم در به من گفته بود بهتر فهمیدم.
________________
* نقل از روزنامه ایران تاریخ 23 آبان 1394
آیین رونمایی، معرفی و بررسی آثار کلان طرح «رابطه نفس و بدن» به مناسبت روز بزرگداشت علامه طباطبایی به همت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با حضور اساتید برجسته حوزه و دانشگاه در عرصه فلسفه و کلام اسلامی برگزار شد.
در این مراسم، از 20 اثر این کلان طرح رونمایی شد که عناوین این آثار عبارت از نفس و بدن در متون دینی، نفس و بدن در فلسفه مشاء و حکمت متعالیه(1) و (2)، نفس و بدن در الهیات تطبیقی، نفس و بدن و مسأله معاد، نفس و بدن؛ پیش و پس از مرگ، نفس و بدن در اخلاق و انسان شناسی، نظریه های دوگانه انگاری و رفتارگرایی در فلسفه ذهن، نظریه کارکردگرایی در فلسفه ذهن، نظریه اینهمانی در فلسفه ذهن، نظریه حذف گرایی در فلسفه ذهن، نو خواسته گرایی و آگاهی، نظریه های مادی انگارانه ذهن، اسلام و مسئله نفس و بدن، مسیحیت و مسئله ذهن و بدن، درآمدی بر فلسفه ذهن، کتاب شناسی توصیفی فلسفه نفس، مجرد سیّال، مسأله نفس و بدن در حکمت صدرایی و فلسفه عمل است.
آیت الله غلامرضا فیاضی استاد حوزه علمیه در این مراسم با اشاره به استدلال ابن سینا بر ضرورت نبوت تصریح کرد: از طرف دیگر، عده ای هستند که در طول تاریخ بشر نادر بوده اند و سعی می کنند فطرت الهی شان را به کمک حجت باطنی که عقل است، سیراب کنند و تا عقل نباشد امکان ندارد که دست انسان به دامن معصوم(ع) برسد چرا که عقل است که می گوید خدایی وجود دارد و نبوت ضرورت دارد و پیامبر را از غیر پیامبر تشخیص می دهد و این عقل هم می داند که خیلی از چیزها را نمی تواند بفهمد که ابن سینا از همین طریق بر ضرورت نبوت استدلال می کند.
در ابتدای این مراسم، حجت الاسلام والمسلمین نجف لک زایی رییس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی علت اهمیت این همایش این است که پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی وظیفه دارد که به توانمندسازی علوم اسلامی بپردازد و به اسلامی سازی علوم انسانی مدد برساند که بتوانیم نیازهای کنونی خود را در سطح نظام جمهوری اسلامی و بالاتر از آن برطرف کنیم.
وی با بیان این که برای تقویت علوم اسلامی و اسلامی سازی علوم انسانی باید حکمت ما قوی شود، گفت: رکن حکمت بحث انسان است که اگر در حکمت نظری انسان شناسی مان ضعیف باشد، در حکمت عملی نمی توانیم نظامات را درست طراحی کنیم، چرا که حکمت عملی مبتنی بر حکمت نظری است. همچنین، حجت الاسلام والمسلمین عسکری سلیمانی امیری استاد حوزه علمیه در این مراسم اظهار داشت: شهید مطهری نکته ای را از علامه طباطبایی نقل می کند که علامه فرمودند مسائل فلسفی در یونان حدود دویست و اندی مسأله بود و در فلسفه اسلامی 700 مسأله شده است؛ این بیان از چنین شخصیتی که متبحر در فلسفه اسلامی است، صادر شده و نیاز به بررسی دارد که چگونه می شود که 200 مبلغ به بیش از 700 مسأله بالغ شود.
سپس، ابراهیم علیپور رییس پژوهشکده فلسفه و کلام پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در این آیین رونمایی از بیش از 20 جلد کتاب رونمایی خواهیم کرد و از این مجموعه عظیم و گرانمایه، 40 مقاله پژوهشی به چاپ رسیده است.
وی اظهار داشت: در این زمینه، عرصه های مختلفی گشودیم، از جمله این که همایشی بین المللی در سال 89 برگزار کردیم که 7 جلد خروجی داشت و اسفندماه سال آینده همایش بین المللی «جاودانگی نفس در اسلام و مسیحیت» را برگزار خواهیم کرد.
در پایان این مراسم، رضا اکبری استاد دانشگاه امام صادق(ع) از جنبه های مثبت آثار کلان طرح «رابطه نفس و بدن» نبود تفصیل تکراری، ارتباط گفت وگوی بین الادیانی و بین مذهبی، برقرای شبکه ارتباطی بین پژوهشگران این عرصه است که برای تولید علم در کشور به آنها نیاز داریم.
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
✅رییس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی:( قسمت اول)
☪اسلامی سازی علوم انسانی در گرو قوی شدن حکمت است
قسمت دوم از این جا مطالعه کنید.
https://eitaa.com/philtheo/1422
☯رییس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با بیان این که برای تقویت علوم اسلامی و اسلامی سازی علوم انسانی باید حکمت ما قوی شود، گفت: رکن حکمت بحث انسان است که اگر در حکمت نظری انسان شناسی مان ضعیف باشد، در حکمت عملی نمی توانیم نظامات را درست طراحی کنیم.
حجت الاسلام والمسلمین نجف لک زایی امروز در آیین رونمایی، معرفی و بررسی آثار کلان طرح «رابطه نفس و بدن» که به همت پژوهشکده فلسفه و کلام پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی منتشر شده است، ضمن گرامیداشت ایام ربیع الاول و روز بزرگداشت علامه طباطبایی، اظهار داشت: شاهد علت پرداخت به بحث نفس و بدن و رابطه این دو همانطور که در جلد اول اسفار آمده، نظام المعاش و نجات المعاد است.
وی گفت: اگر حکمت نظری بر معرفت امور به شکل برهانی تأکید دارد که نبی مکرم اسلام(ص) فرمودند «اللهم ارنی الاشیاء کما هی» و ملاصدرا استدلال می کند که یعنی ما هستی را آنگونه که است، بشناسیم و شناسایی ما برهانی باشد، نه ظنی و گمانی، و اگر فرمود «تخلَّقوا بأخلاق الله» که بحث حکمت عملی را محور قرار داده، این حکمت را به علم تولید نظامات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی تبدیل می کند، چرا که اینها نظام معاش است یعنی چگونه می توان نظام معاش را تولید کرد و سر و سامان داد.
✅رییس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تصریح کرد: اگر این نظامات بخواهد به درستی تولید شود، در کنار اینها باید نجات معاد هم دیده شود، چرا که فلان آقا نوشته که ملاصدرا با تأمل در امر معاد، از تأمل در امر معاش به کلی باز ماند و بنده از این فرد سؤال کردم آیا اسفار ملاصدرا را خوانده ای که گفت رُزنتال اینطور گفته است؛ همین در اسفار آمده است «اللهم ارنی الاشیا کما هی خلقوا بأخلاق الله»، این حکمت کاربردی دارای امتداد سیاسی ـ اجتماعی است و اگر این عبارت به نحو دیگری معنا شود و گفته شود که ربطی به نظام معاش ندارد، با حرف ملاصدرا متفاوت است که ملاصدرا می گوید ربط دارد.
وی با بیان این که حدود الهی کار فقه و فقها است، افزود: البته فقه باید حدود را تعیین کند و فلسفه و حکمت در حیطه حدود که نمی تواند باشد و حدود الهی کار فقه و فقها است، چنانچه اخلاق نظام فضائل و رذائل را بیان می کند.
حجت الاسلام والمسلمین لک زایی اظهار داشت: علت اهمیت این همایش این است که پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی وظیفه دارد که به توانمندسازی علوم اسلامی بپردازد و به اسلامی سازی علوم انسانی مدد برساند که بتوانیم نیازهای کنونی خود را در سطح نظام جمهوری اسلامی و بالاتر از آن برطرف کنیم.
#پژوهشکده_فلسفه_و_کلام
#رونمایی_کلان_طرح_نفس
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
✅رییس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی:( قسمت دوم)
☪اسلامی سازی علوم انسانی در گرو قوی شدن حکمت است
قسمت اول از این جا مطالعه کنید
https://eitaa.com/philtheo/1411
وی با بیان این که برای تقویت علوم اسلامی و اسلامی سازی علوم انسانی باید حکمت ما قوی شود، گفت: رکن حکمت بحث انسان است که اگر در حکمت نظری انسان شناسی مان ضعیف باشد، در حکمت عملی نمی توانیم نظامات را درست طراحی کنیم، چرا که حکمت عملی مبتنی بر حکمت نظری است.
رییس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تصریح کرد: وقتی گفته می شود که انسان جسمی دارد و در عالم، عالم ماده را داریم، آن وقت این عالم بخشی از نظامات ما می شود و در معرفت، معرفت پوزیتیویستی و تجربی یک بخش از معرفت ما می شود و وقتی که می گوییم عالم مثال داریم و نظام فضائل و رذائل را وارد می کنیم، ساحت دیگری دارد که باید بحث آن دنبال شود و اگر از این فراتر رفتید و عالم عقل و روح را وارد کردید و عقل قدسی را پذیرفتید، دیگر اومانیزم کنار گذاشته می شود.
وی افزود: اگر عالم مثال را قبول کردیم، دیگر سکولاریزم کنار گذاشته می شود اما نفی اومانیزم به عنوان اساس علوم انسانی سکولار، طبیعی و مادی با بحث انسان شناسی، عالم شناسی و هستی شناسی کنار گذاشته می شود.
حجت الاسلام والمسلمین لک زایی اظهار داشت: بحث نفس و بدن بما هو هو برای ما مهم نیست، بلکه به خاطر این امتداداتش است که برای ما مهم می باشد بنابراین می خواهیم از این منظر امتداد های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی این را دنبال کنیم تا چیستی این نظام معاش معلوم شود.
وی گفت: مهم ترین تمایز الگوی اسلامی پیشرفت در ایران با الگوی غیر اسلامی، به توجهش به هستی شناسی به معنای دقیق کلمه است.
رییس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تصریح کرد: اگر عوالم و انسان را به درستی شناختیم، این نظامات را به درست طراحی می کنیم اما اگر در حکمت نظری ایراد داشتیم، در اینجا نمی توانیم؛ بنابراین سیاست متعالیه، علوم انسانی متعالیه، اقتصاد متعالیه و امنیت متعالیه را سال ها پیش در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در این جهت مطرح کردیم.
وی افزود: امیدواریم که دومین همایش «جاودانگی نفس» یک حقیقت مهمی را در حوزه نظام سازی بدهد که در این حوزه همیشه حق تقدم با ارزش های معنوی و الهی است.
#پژوهشکده_فلسفه_و_کلام
#رونمایی_کلان_طرح_نفس
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
✅استاد حوزه علمیه تبیین کرد:
🈯️ساحات نفس/ استدلال ابن سینا بر ضرورت نبوت
استاد حوزه علمیه گفت: تا عقل نباشد امکان ندارد که دست انسان به دامن معصوم(ع) برسد چرا که عقل است که می گوید خدایی است و نبوت ضرورت دارد و این عقل می داند که خیلی از چیزها را نمی تواند بفهمد که ابن سینا از همین طریق بر ضرورت نبوت استدلال می کند.
⚫️ آیت الله غلامرضا فیاضی امروز در آیین رونمایی، معرفی و بررسی آثار کلان طرح «رابطه نفس و بدن» که به همت پژوهشکده فلسفه و کلام پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی منتشر شده است، اظهار داشت: نفس وقتی در مورد انسان به کار می رود، یک اصطلاح فلسفی دارد و همان چیزی است که حقیقت و انسانیت انسان به آن بوده که البته انسان خود با حیوانات در بسیاری از کمالات مشترک است.
☪وی گفت: نفس حیوان در 4 ساحت ادراکات، تمایلات، انفعالات(در ارضا یا سرکوب تمایلات) و فعالیت های حیوانی قابل دسته بندی است و همان طور که حیوانات این 4 ساحت را دارا هستند، انسان نیز دارد اما نفس انسانی به دلیل تعالی و تکاملی که نسبت به نفس حیوان دارد، یک بخشی را دارا است که مخصوص خود اوست که در قرآن به فطرت تعبیر می شود.
استاد حوزه علمیه تصریح کرد: ساختار خاص انسان 4 ساحت اداراکات(تفکر و تعقل)، تمایلات(تمایل به ایثار و اطعام)، انفعالات(التذاذات و آلام مخصوص انسان) و فعالیت های فوق حیوانی را دارد که حیوان ندارد.
وی افزود: در اصطلاحات عرفانی به آن بعدی که مخصوص حیوان است و در انسان نیز وجود دارد، اسم "نفس" را می گذارند. نفس عبارت از بعد حیوانی انسان است و از همینجا این اصطلاح جنگ نفس و عقل گفته شده است.
آیت الله فیاضی اظهار داشت: جنود عقل همان چیزهایی است که عوامل فطرت انسانی هستند و جنون جهل وقتی که در مقابل عقل به کار می رود، به معنای حماقت است و همان عواملی هستند که در انسان وجود دارد اما با حیوان مشترک است که اگر انسانی در وجود خود آنها را حاکم کند، از حیوان هم پست تر می شود.
وی گفت: علت این پست تر شدن نسبت به حیوان این است که سرمایه هایی را که در وجود بشر است، در حیوان نیست اما انسان این سرمایه را دفن می کند.
استاد حوزه علمیه با اشاره به استدلال ابن سینا بر ضرورت نبوت تصریح کرد: از طرف دیگر، عده ای هستند که در طول تاریخ بشر نادر بوده اند و سعی می کنند فطرت الهی شان را به کمک حجت باطنی که عقل است، سیراب کنند و تا عقل نباشد امکان ندارد که دست انسان به دامن معصوم(ع) برسد چرا که عقل است که می گوید خدایی وجود دارد و نبوت ضرورت دارد و پیامبر را از غیر پیامبر تشخیص می دهد و این عقل هم می داند که خیلی از چیزها را نمی تواند بفهمد که ابن سینا از همین طریق بر ضرورت نبوت استدلال می کند.
وی افزود: پس آن خالق حکیم باید کسی را بفرستد که حکمتش تجلی کند تا در مسائلی که عقل نمی فهمد، مردم را راهنمایی کند و کار پیامبران تفضل است که افراد را به عقل توجه می دهند.
آیت الله فیاضی خاطرنشان کرد: دو حجت باطنی و ظاهری که خدای متعال در وجود بشر قرار داده، برای این هستند که انسان ها راهی را بروند که به تقوا برسند و از آیات قرآن بر می آید که کسی که متقی شد، دنیا و آخرتش آباد است.
#پژوهشکده_فلسفه_و_کلام
#رونمایی_کلان_طرح_نفس
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
#پژوهشکده_فلسفه_و_کلام
#رونمایی_کلان_طرح_نفس
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
✅استاد حوزه علمیه تشریح کرد؛(قسمت اول)
تفاوت مسائل فلسفه اسلامی با فلسفه یونانی
استاد حوزه علمیه گفت: شهید مطهری نکته ای را از علامه طباطبایی(ره) نقل می کند که علامه فرمودند مسائل فلسفی در یونان حدود دویست و اندی مسأله بود و در فلسفه اسلامی ۷۰۰ مسأله شده است.
حجت الاسلام والمسلمین عسکری سلیمانی امیری پنجشنبه شب در آیین رونمایی، معرفی و بررسی آثار کلان طرح «رابطه نفس و بدن» که به همت پژوهشکده فلسفه و کلام پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تهیه شده است، اظهار داشت: شهید مطهری نکته ای را از علامه طباطبایی نقل می کند که علامه فرمودند مسائل فلسفی در یونان حدود دویست و اندی مسأله بود و در فلسفه اسلامی 700 مسأله شده است؛ این بیان از چنین شخصیتی که متبحر در فلسفه اسلامی است، صادر شده و نیاز به بررسی دارد که چگونه می شود که 200 مبلغ به بیش از 700 مسأله بالغ شود.
وی درباره ضرورت احصا شدن متافیزیک ارسطو با فلسفه حکمت متعالیه تا زمان علامه طباطبایی گفت: نیاز به کار جدی برای اشخاصی در کل متافیزیک اسلامی و یا در بخش های مختلف وجود دارد.
استاد حوزه علمیه تصریح کرد: شخصیتی مانند علامه طباطبایی که چنین مسأله ای را گفت، اولاً به دلیل شخصیت علامه که متخصصی در این فن است، مشخص می شود که محاسباتی در این باره انجام گرفته است و شاید به گونه ای شمرده است. ثانیاً می توان حدس زد که شاید بیش از این مقداری بود که علامه به صورت ذهنی احیاناًٌ محاسباتی داشته است، این چنین شده است.
وی افزود: باید این تأسف را خورد که در خوان نعمت علامه طباطبایی در حوزه مسائل عقلی هستیم، اما از علم النفس علامه بی بهره ایم یعنی اگر علامه کلیات مباحث علم النفس می نوشت، برای ما راهگشا بود.
حجت الاسلام والمسلمین عسکری سلیمانی امیری با اشاره به الهیات بالمعنی الاعم در بحث اصاله الوجود اظهار داشت: اصالت وجود مسأله ای است که اگر بخواهیم ریشه تاریخی را بگوییم، از زمان میرداماد است، یعنی چه بسا بگوییم قبل از میرداماد، شیخ اشراق اصالت الماهوی بوده و یا مشائیان اصاله الماهوی بوده اند، اما به راستی شواهدی که گواهی دهد که نزد ابن سینا و فارابی مسأله ای در ذهنشان وجود داشته که آیا متن خارجی که از آن ادراکی حاصل می کنم، دو ادراک ماهیت وجود می توانند واقعی به معنای متن واقع باشند؟
وی گفت: از میرداماد رسما این مسأله صادر شده که اساسا تکلیف این واقع خارجی که دو حیثیت مختلف از آن انتزاع می شود، آیا این دو حیثیت حکایت واقعی متنی از واقع دارند؟ لازمه اش این است که یک واحد خارجی، یک واحد خارجی نباشد، اگر باشد بایستی تکلیف را مشخص کنیم که ماهیت آن متن واقع را گزارش می دهد یا وجود؟ میرداماد می گوید که اصالت با ماهیت است و جالب این است که ملاصدرا هم مدت ها همین رأی را پذیرفته بوده و سپس می گوید که خداوند مرا هدایت کرد و قائل به اصاله الوجود شد.
#پژوهشکده_فلسفه_و_کلام
#رونمایی_کلان_طرح_نفس
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
استاد حوزه علمیه تصریح کرد: این مسأله حکمت را به دو قسم وجودی و غیر وجودی تقسیم می کند، حکمت متعالیه ملاصدرا حکمت وجودی است و رنگ و لعاب اصلی این حکمت، حکمت و احکام وجودی است اما احکام مؤید کنار نمی رود در حالی که رنگ و لعاب حکمت در مشاء حکمت ماهوی است، بحث های وجود دارد و نفی نمی کنند اما سبقه بحث ها ماهوی است و حکمت ماهوی در شیخ اشراق موج می زند و اصاله الوجود مسأله ای ایجاد می کند.
وی افزود: حکمتی که ملاصدرا دارد و آن حکمتی که دیگران داشته اند، ملاصدرا بی بهره از آن حکمت نیست و از آن هم استفاده می کند و تفاوتش مسأله ثانوی است.
حجت الاسلام والمسلمین عسکری سلیمانی امیری اظهار داشت: مسأله اصاله الوجود را که علامه طباطبایی مطرح می کند، بر این مسأله فروعاتی را متفرّع می کند و دو صفحه می نویسد که دریایی از مطالب را در این دو صفحه می آورد.
وی گفت: دومین مسأله ای که در اینجا مطرح می شود که در درون خود 14 فرع ریز دارد، این است که وجود، احکامِ ماهیت را ندارد، چرا که این احکام، احکام ماهیت است و اگر این احکام دیروز ثابت شد و برای موضوع جنبه اثباتی داشت، حالا یک جنبه سلبی دارد نسبت به یک موضوع جدید.
استاد حوزه علمیه تصریح کرد: در فرع پنجم از 14 فرع استخراج می کند که وجود بالذات و بالارض تقسیم می شود بنابراین بالارض هم موجودٌ یعنی حمل موجود بر ماهیت حمل صادقانه ای است کما این که بر موجود هم حملش حمل صادقانه ای است.
وی افزود: در بحث خداشناسی در حوزه فلسفه اسلامی برهانی برای ذات خدا تا زمان ابن سینا اقامه نشده است و مقصود از این جمله آن است که اگر ما برهان ارسطو را نگاه کنیم، می گوییم که حرکت موجود است و محتاج به محرکی که خود حرکت ندارد نیازمند است و محرک بدون حرکت، علت حرکت است و حکم حرکت را حکم متحرک بیان می کند.
#پژوهشکده_فلسفه_و_کلام
#رونمایی_کلان_طرح_نفس
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
#پژوهشکده_فلسفه_و_کلام
#رونمایی_کلان_طرح_نفس
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo
دکتر ابراهيم عليپور.mp3
2.5M
#پژوهشکده_فلسفه_و_کلام
#رونمایی_کلان_طرح_نفس
✅پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده فلسفه و کلام
http://phil.theo.isca.ac.ir/
✨ →♈️کانال رسمی پژوهشکده فلسفه و کلام
https://eitaa.com/philtheo