🔰 سوم دیماه ۱۳۵۷
🟡 در دیماه حضور مردم در خیابانها تقریبا شبانهروزی شده بود.
⚫️ بخشی از تظاهرکنندگان یک خودرو متعلق به سفارت آمریکا را در مقابل سفارت آتش زدند. برخی از محافظان ایرانی سفارت نیز به حمایت از قیام مردم و امامخمینی شعار داده و میگفتند: «یانکی به خانه برگرد»!
🟡 دفتر شرکت هواپیمایی اسرائیل «ال آل» متعلق به رژیم صهیونیستی مورد حمله مردم قرار گرفت. در این ماجرا شیشههای شرکت شکست و شعارهایی به حمایت از مبارزات ملت فلسطین بر دیوارهای آن نوشته شد.
⚫️ نیویورک تایمز امروز نوشت شاه مذاکراتی را برای خرید زمینی به مساحت هشت هکتار در محله «بل ایر» در لسآنجلس آغاز کرده است. خانواده شاه هم اکنون املاکی در این منطقه دارند ولی سعی دارند زمینهای اضافی خریداری کنند تا بتوانند در آن برای خود قصر بسازند.
🟡 ارتشبد ازهاری نخستوزیر بر اثر سکته قلبی بستری شد و دکتر غلامحسین صدیقی از پیشنهاد شاه برای قبول مسئولیت نخستوزیری سرباز زد.
#پایان_دیکتاتوری
🆔 @Qasas_school
🔰 سقیفه، جغرافیایی کوچک که تاریخ را تغییر داد!
#پرونده_فاطمیه
🆔 @Qasas_school
🔰 دانشآموزان و قیام مردمی سال۵۷ | به مناسبت #۴_دی
🔶 تظاهرات خیابانی دانشآموزان تهرانی در نقاط مختلف شهر 12 شهید برجای گذاشت. نکته قابل توجه و عبرتآموز آنکه دانشآموزان در سقوط پهلوی و پیروزی قیام مردم به شکل ویژهای اثرگذار بودند. احمد اشرف دراینباره میگوید:
《میتوان گفت تقریباً از ۲۵۰۰ تظاهراتی که در دو سال آخر سلطنت پهلوی به وقوع پیوست، حدود یکچهارم آنها در دبیرستانها و دانشگاهها سازماندهی شد و دانشآموزان نقشهای کلیدی در تظاهراتهای خارج از مدارس ایفا میکردند.》
📚 احمد اشرف و علی بنوعزیزی، طبقات اجتماعی، دولت و انقلاب در ایران، ترجمه سهیلا ترابی فارسانی، تهران، انتشارات نیلوفر، ۱۳۸۶، ص ۱۱۳.
🆔 @Qasas_school
🔰 ایران، بهائیان و اسرائیل در سال ۵۷ | به مناسبت ۴ دیماه
🔹یک روزنامه چاپ کراچی نوشت: در حال حاضر بزرگترین گروه حامی شاه در ایران، #بهائیان هستند. این گروه حتی از ارتش خواستار اسلحه و پول نیز شدهاند.
🔸کارکنان صنعت نفت امروز در نامهای به امام خمینی و مراجع تقلید قم اعلام کردند از روز اول اعتصاب، نفت به اندازه مصرف داخلی تولید میشود ولی ۶۰درصد نفت تولیدی به اسرائیل صادر میگردد.
🔹رادیو مسکو امروز اعلام کرد در سال جاری میلادی، اسرائیل ۵ میلیون تن یعنی ۶۰درصد نفت مورد نیاز خود را که بدون آن ماشین نظامی صهیونیستها در خاورمیانه از کار میافتاد، از ایران وارد کرده است.
🆔 @Qasas_school
🔰قصهی حقِ ولادتِ مسیح | فرم
◾️قصهی ولادت حضرت مسیح از عجایبی است که وقتی خوانندهای آن را میخواند و شنوندهای میشنود، ذهنش را به شدت درگیر میکند. در قرآن فرم نقل قصه بهگونهای است که گویی به این درگیری ذهن مخاطب واقف است. بدین شیوه که خداوند ابتدا قصهی ولادت مسیح را میگوید، سپس به ماجرای رسالت و مأموریت او و معجزات مسیح میپردازد و در بخش بعدی به دسیسههایی که علیه مسیح صورت گرفت اشاره نموده و ماجرای وفات و بالارفتن وی را که به نحوی خاتمهی قصه هست بیان میکند.
◾️اما پس از ذکر چند نکتهی مهم دوباره به ماجرای ولادت مسیح اشاره میکند. انگار قصهگویی نشسته و هنوز در عمق چشمان مخاطب خویش، درگیری ذهنی او را در رابطه با حادثهی خارقالعادهی ولادت مسیح یافته و با لبخندی میگوید: حق داری هنوز به تولد مردی بدون پدر فکر کنی! اما بدان خداوند آدم را همینگونه آفرید. حقیقتا که این فرم از قصهگویی، جذاب و قابل تدبر است!
🔻در ادامه مروری میکنیم بر آیات بیان کننده این قصهی شگرف که خداوند خودش از آن به قصص حق یاد میکند.
🆔 @Qasas_school
🔰قصهی حقِ ولادتِ مسیح | محتوا
1⃣ بخش اول:
💠 إِذْ قَالَتِ الْمَلَائِكَةُ يَا مَرْيَمُ إِنَّ اللَّهَ يُبَشِّرُكِ بِكَلِمَةٍ مِّنْهُ اسْمُهُ الْمَسِيحُ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ وَجِيهًا فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ وَمِنَ الْمُقَرَّبِينَ(۴۵) وَيُكَلِّمُ النَّاسَ فِي الْمَهْدِ وَكَهْلًا وَمِنَ الصَّالِحِينَ(۴۶) قَالَتْ رَبِّ أَنَّىٰ يَكُونُ لِي وَلَدٌ وَلَمْ يَمْسَسْنِي بَشَرٌ قَالَ كَذَٰلِكِ اللَّهُ يَخْلُقُ مَا يَشَاءُ إِذَا قَضَىٰ أَمْرًا فَإِنَّمَا يَقُولُ لَهُ كُن فَيَكُونُ(۴۷)
هنگامی که ﻓﺮﺷﺘﮕﺎﻥ ﮔﻔﺘﻨﺪ: ای ﻣﺮﻳﻢ! همانا ﺧﺪﺍ ﺗﻮ ﺭﺍ بشارت میدهد ﺑﻪ ﻛﻠﻤﻪای ﺍﺯ ﺳﻮی ﺧﻮﺩ ﻛﻪ ﻧﺎﻣﺶ ﻣﺴﻴﺢ عیسی پسر ﻣﺮﻳﻢ ﺍﺳﺖ و ﺩﺭ ﺩﻧﻴﺎ ﻭ ﺁﺧﺮﺕ ﺩﺍﺭﺍی ﻣﻘﺒﻮﻟﻴّﺖ ﻭ ﺁﺑﺮﻭﻣﻨﺪی ﻭ ﺍﺯ ﻣﻘﺮﺑّﺎﻥ ﺍﺳﺖ؛ ﻭ ﺑﺎ ﻣﺮﺩم از ﺩﺭون ﮔﻬﻮﺍﺭﻩ تا کهولت سخن میگوید ﻭ ﺍﺯ ﺷﺎﻳﺴﺘﮕﺎﻥ ﺍﺳﺖ؛
مریم در پاسخ ﮔﻔﺖ: خدایا! ﭼﮕﻮﻧﻪ من بچهدار شوم ﺩﺭحالیکه ﻫﻴﭻ ﺑﺸﺮی به من دست نزده؟
خدا ﻓﺮﻣﻮﺩ: درست است که کسی به تو نزدیک نشده ولی خدا به هرشیوهای بخواهد میآفریند و دستگاه امر او اینگونه است که اگر به چیزی بگوید "باش"، "بود" میشود.
2⃣ بخش دوم:
💠 وَ يُعَلِّمُهُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَالتَّوْرَاةَ وَالْإِنجِيلَ(۴۸) وَ رَسُولًا إِلَىٰ بَنِي إِسْرَائِيلَ أَنِّي قَدْ جِئْتُكُم بِآيَةٍ مِّن رَّبِّكُمْ أَنِّي أَخْلُقُ لَكُم مِّنَ الطِّينِ كَهَيْئَةِ الطَّيْرِ فَأَنفُخُ فِيهِ فَيَكُونُ طَيْرًا بِإِذْنِ اللَّهِ وَأُبْرِئُ الْأَكْمَهَ وَالْأَبْرَصَ وَأُحْيِي الْمَوْتَىٰ بِإِذْنِ اللَّهِ وَأُنَبِّئُكُم بِمَا تَأْكُلُونَ وَمَا تَدَّخِرُونَ فِي بُيُوتِكُمْ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَةً لَّكُمْ إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ(۴۹)
خداوند معلم مسیح است و ﺑﻪ ﺍﻭ ﻛﺘﺎﺏ ﻭ ﺣﻜﻤﺖ ﻭ ﺗﻮﺭﺍﺕ ﻭ ﺍﻧﺠﻴﻞ ﻣﻰﺁﻣﻮﺯﺩ.
ﻭ او رسولی است بهسوی بنیاسرائیل و حامل نشانهای برای آنها. از گل، پرندگانی میسازد و در آنها میدمد و آنها جان میگیرند و پرواز میکنند. مسیح کور مادرزاد و مبتلای به پیسی را شفا میدهد و مردگان را احیاء میکند و به مردم از آنچه میخورند و در خانه ذخیره میکنند خبر میدهد...
3⃣ بخش سوم:
💠 فَلَمَّا أَحَسَّ عِيسَىٰ مِنْهُمُ الْكُفْرَ قَالَ مَنْ أَنصَارِي إِلَى اللَّهِ قَالَ الْحَوَارِيُّونَ نَحْنُ أَنصَارُ اللَّهِ آمَنَّا بِاللَّهِ وَاشْهَدْ بِأَنَّا مُسْلِمُونَ(۵۲)... و َمَكَرُوا وَمَكَرَ اللَّهُ وَاللَّهُ خَيْرُ الْمَاكِرِينَ(۵۴)
وقتی بنیاسرائیل به عیسی کفر ورزیدند، حواریون او را یاری کردند و انصار او شدند.
دسیسهها و مکرها علیه مسیح شروع شد ولی خداوند هم مکر میکند و بهترین مکرکنندگان است.
4⃣ بخش چهارم:
💠 إِذْ قَالَ اللَّهُ يَا عِيسَىٰ إِنِّي مُتَوَفِّيكَ وَرَافِعُكَ إِلَيَّ وَمُطَهِّرُكَ مِنَ الَّذِينَ كَفَرُوا وَجَاعِلُ الَّذِينَ اتَّبَعُوكَ فَوْقَ الَّذِينَ كَفَرُوا إِلَىٰ يَوْمِ الْقِيَامَةِ ثُمَّ إِلَيَّ مَرْجِعُكُمْ فَأَحْكُمُ بَيْنَكُمْ فِيمَا كُنتُمْ فِيهِ تَخْتَلِفُونَ (۵۵)
خدا به عیسی فرمود من تو را میمیرانم و بالا میبرم و پاک میگردانم...
اینجا مردم دو گروه میشوند: کافر و مؤمن و حساب هرکدام از دیگری جداست.
🔺سپس خدا به من و شمای مخاطب انگار میگوید هنوز درگیر ماجرای تولد و گره ابتدای قصهای؟!
💠 إِنَّ مَثَلَ عِيسَىٰ عِندَ اللَّهِ كَمَثَلِ آدَمَ خَلَقَهُ مِن تُرَابٍ ثُمَّ قَالَ لَهُ كُن فَيَكُونُ (۵۹)
ﻗﻄﻌﺎً ﺩﺍﺳﺘﺎﻥ عیسی ﻧﺰﺩ ﺧﺪﺍ [ﺍﺯ ﻧﻈﺮ ﭼﮕﻮنگی ﺁﻓﺮﻳﻨﺶ] ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺩﺍﺳﺘﺎﻥ ﺁﺩم ﺍﺳﺖ ﻛﻪ [ﭘﻴﻜﺮ] ﺍﻭ ﺭﺍ ﺍﺯ ﺧﺎﻙ ﺁﻓﺮﻳﺪ، ﺳﭙﺲ ﺑﻪ ﺍﻭ ﻓﺮﻣﻮﺩ: [ﻣﻮﺟﻮﺩ] ﺑﺎﺵ، ﭘﺲ بیﺩﺭﻧﮓ [ﻣﻮﺟﻮﺩ] ﺷﺪ.
🆔 @Qasas_school
چلیپا، صلیب و #درخت_کریسمس
✍🏻 معصومه سلامی
🔶 چلیپای ایرانی و یا همان نقش معروف به چهارلنگه (بازوبندی) در نقش گره ایرانیست که این نقش از کنار هم قرار گرفتن شمسه هشتپر ایرانی به وجود میآید.
🔹نقش چلیپا به دو صورت شکسته و ساده طراحی میشود که قدمت استفاده از این نقش در تاریخ ایران، به هفت هزار سال قبل از میلاد مسیح(ع) و به یافتههای باستان شناسان در خوزستان برمیگردد.
🔸چلیپای شکسته در اصل نمادی از چهار عنصر اصلی بوده که با چرخش حول مرکز به آمیزش این چهار عنصر اصلی میانجامد که از این جهت به گردونه خورشید یا مهر یا چرخش زندگی معروف است.
🔹چلیپای ساده که نقشی شبیه به علامت مثبت است، چهار جهت اصلی را نشان میدهد و در کل دارای خصلت بصری استواری و تعادل است.
🔸برای ایرانیها چه در دورهی باستان و چه بعد از آن، عدد چهار نماد تکامل و توازن و عدل بود و بسیار محترم شمرده میشد.
🔹گفته میشود که جهت عمود این نقش، نماد نزول رحمت از سوی خداوند و خط افقی آن نماد توازن خلقت بوده است. گاهی هم به عنوان نماد جهتهای چهارگانه و سیطره خداوند به مخلوقات شمرده میشود.
🔸به هر صورت این نماد که با احتمال قوی معنای مذهبی و اعتقادی داشته، در بسیاری از نقوش ایرانی از هخامنشی، اشکانی و ساسانی تا دورههای ایلخانی و صفوی و معاصر، روی بناها و آثار هنری ایران دیده میشود.
🔹در مورد ارتباط این نقش با صلیب باید به تبادلات فرهنگی و هنری ایران و روم و جانمایههای فکری مشترک بین این دو پرداخت.
🔸طبق پژوهشها، ایرانیان در دوران باستان و قبل از ورود زرتشت، از آیینی به نام آیین مهر پیروی میکردند که شامل نوع خاصی از جهانبینی نسبت به جهان هستی بوده است که در آن مهر نماد روشنایی و منجی شمرده میشد.
🔹آیین مهر رفته رفته در مناطق اروپای کنونی نفوذ بسیار زیادی پیدا کرد و به آیینی به نام میترائیسم بدل شد. بعدها و با ورود مسیحیت، بسیاری از کسانی که به مسیحیت گرویدند قبل از آن، بر آیین مهر بودند.
🔸به این صورت، تعلقات به نمادها و تفکرات آیین مهر به بسیاری از مردم دنیا، از جمله مسیحیان منتقل شد. از این جهت نقش صلیب که یکی از نمادهای اصلی مسیحیان است را علاوه بر حالت چوبه دار حضرت مسیح(ع) به ریشه فکری مهر ایرانیان نسبت میدهند.
🔹احتمال دیگر فرضیه نقشمایه چلیپا برای صلیب، این است که استفاده از نقش صلیب در مسیحیت به دورانی برمیگردد که بعد از حدود سه دهه دین مسیحیت توسط کنستانتین روم شرقی رسمی شد، و مسیحیان در دوران تبادلات فرهنگی و هنری با ایرانیان بودند.
🎄علاوه بر نقش چلیپا، بعضی از مراسمات مسیحیت را هم به تفکرات مهری نسبت میدهند. مثلا از غسل تعمید یا استفاده از درخت کریسمس میتوان نام برد که برگرفته از نماد درخت زندگی مهریها بوده و حالا مسیحیت آن را به عنوان نماد زندگی در روز عید در نظر میگیرد. یا تاریخ ولادت نامشخص حضرت مسیح که به صورت قراردادی تاریخ تولد مهر (منجی) یا روشنایی در شب اول زمستان (یلدا) و در روز ۲۵ دسامبر در نظر گرفته شده است.
🆔 @Qasas_school
هدایت شده از مدرسه تاریخاندیشی قصص
▪نامش فاطمه بود. ثمرهی ازدواج حزام و لیلا. از قبیلهی بنیکلاب که به شجاعت و مردانگی شهرهی عرب است. حتمی شنیدهاید امیرالمومنین برادرش عقیل را بابت خبرگی در نسبشناسی مامور کرد برای او همسری بیابد که در دلیری بیمانند باشد تا از نسل او شیرانی قویدل متولد شوند. عقیل هم دختر حزام را معرفی کرد. فاطمه را...فاطمهای دیگر برای علی.
▪نقلهایی وجود دارد مبنی بر اینکه پیش از آمدن خواستگار، فاطمه در رویا میبیند ماه و سه ستارهی دیگر از آسمان پایین آمده و در دامن او مینشینند. رویا را که برای پدر و مادر بازگو میکند، پدرش این رویا را نویدی از جانب خدا تعبیر میکند و به دختر وعده میدهد از دامانش، قمری متولد خواهد شد که آوازهی جوانمردیاش در روزگار بیوفایی، چون ماه در سیاهی آسمان خواهد درخشید. همین هم شد. فاطمه کلابیه به خانهی علیبنابیطالب آمد. عباس، عبدالله، عثمان و جعفر را خداوند به او داد و شد امالبنین: مادرِ پسرها و مادر ماه.
▪در روایتی آمده روزگاری فاطمه کلابیه از امیرالمونین خواست در منزل او را فاطمه صدا نزند. چرا که این نام برای حسنین تداعیگر یاد مادرشان و تلخیهای فقدان اوست. سپس فاطمهای که در رسم امالبنین و مادر پسران بود، در اسم هم شد امالبنین.
◾اما این فرآیند «شدن» و این مسیر «تحول» از فاطمهی کلابیه به امالبنینی متوقف نشد. فاطمه به رشد هویت خود ادامه داد و کربلا، ظهور و تجلی تربیت او و به بار نشستن زحمات و بارور شدن تلاشهای خالصانهاش بود وقتی که چهار فرزند رشیدش فدای حسینِ فاطمه شدند. از این مرحله به بعد، فاطمه امالشهداست و امالبصیره. همو که روزی خودش خواست امالبنین بنامندش، حالا در سوگ امام خود حضرت سیدالشهدا با زبان شعر میخواهد او را دیگر امالبنین صدا نزنند. چون هر تعلقی که از آن برای خویش رسم و اسم و هویتی ساخته بود را حالا برای رسیدن به یک هویت تاریخی فدا کرده است. و این استعارهای است از فدا کردن تعلقات و محبوبهای کوچکتر برای رسیدن به محبوب بزرگتر.
هدایت شده از مدرسه تاریخاندیشی قصص
🔺فاطمهای که در جایگاه دختری، نهایتا میتوانست یک انسان صالح باشد، در جایگاه همسری و مادری این هویت صالحهی خود را توسعه داد و شد بستر تولد انسانهای صالحی در مقیاس حضرت ابالفضل که امام معصوم هنگام سلام دادن به او میفرماید: اَلسّلامُ عَلیک أیهَا الْعَبْدُ الصّالِحُ.
▪این سیر تحول و توسعه، برای امروز ما درسآموز است وقتی دختران سرزمینمان شکوائیه دارند از اینکه ساختارهای رسمی و غیررسمی مونث بودن را خلاصه میکنند در مادری و همسری و گویی دختر اگر مجرد باشد، بیهویت است و جامعه او را به رسمیت نمیشناسد. سپس پرسش میکنند: آیا این چیزی جز وابستهسازی زن به مرد است؟ چیزی جز جنس دوم قلمداد کردن زن است؟ چیزی جز محوریتبخشی به مرد است؟ چیزی جز تحقیر دختران است؟
▪هرچند این شکوائیه در جای خود محترم است و باید به حال آن فکری نمود تا دختر به صرف مجرد بودن، احساس بیهویتی نکند، اما میتوان قضیه را از سوی دیگری به تماشا نشست.
سخن از جایگاه همسری و مادری، به ما مسیر تحول و توسعه و رشد انسانی را نشان میدهد تا مبادا به دام اصالت تجرد و تفرد بیافتیم و مسیر خانوادهسازی و طریق تعالی بشر را بیارج و قرب کنیم. مبادا فراموش کنیم انسان بدون حضور در روابط اجتماعی و بدون بر شانه گرفتن مسئولیتهای متعدد از جمله انسانسازی و انسانپروری، نمیتواند هویت فردی خود را توسعه داده و به هویت اجتماعی و تاریخی مبدل سازد.
▪بلی حتما برای دخترانی که مسیر همسری و مادری کردن مسدود شده، خداوند جبار، جبران مافات کرده و راهی دیگر به سوی رشد و توسعه هویت میگشاید که این همان حسنالقضای خداست؛ اما نشود که با اصالت دادن به تجرد و تفرد، میل به مادری و همسری را در جامعه و آحاد انسانها کاهش داده و مسئولیت عظیم مدیریت و تربیت انسان را از جایگاه والای خود چنان تنزل دهیم که آدمها دیگر آن را به عنوان مسیر موفقیت خود نبینند و درنهایت آن را انتخاب نکنند.
📌بزرگداشت «امالبنین» صرفا بزرگداشت فردی بزرگ که نامش بر صفحات تاریخ حک شده؛ نیست. بلکه بزرگ داشتن مسیر تحول و شدن است. یادآوری کردن طریق رشد و تعالی است.
#تقویم_تاریخی
#اندیشه
🏫 مدرسه تاریخاندیشی قصص
🆔 @qasas_school
🔰شهید استاد کامران نجاتالهی| به مناسبت #۶دیماه
در ۵ دیماه ۱۳۵۷ که استادان دانشگاه دست به اعتصاب علیه رژیم پهلوی زده بودند، درگیریهایی رخ داد که منجر به شهادت کامران نجاتاللهی استاد دانشگاه پلیتکنیک شد. روز بعد یعنی ۶ دیماه مراسم تشییع پیکر این شهید با حضور مردم برگزار شد، آن هم در شرایطی که ماموران پهلوی، مردم را به رگبار میبستند.
مادر شهید نجاتالهی در انتهای پیام خود میگوید:
«درود بر روان پاک آن شهدای غرقه به خون و گلگون کفن که در تشییع جنازه فرزند شهیدم کامران نجات اللهی و در زیر رگبار مسلسل جان باختند.»
کلیدواژه «زیر رگبار مسلسل» کمی بعد دستمایه نوشتهها و اشعاری شد.
علیاکبر ناطقنوری در جلد اول کتاب خاطرات خود درباره مراسم تشییع و تدفین شهید نجاتاللهی میگوید: در تشيع جنازه او شركت كردم. تمامی دانشجوها و اساتيد شركت كرده بودند و شهادت ايشان بركات خوبی داشت. اصلاً آن شعری كه بعداً درست شد «ايران، ايران، ايران رگبار مسلسلها» يك قسمت آن ناظر بر شهادت استاد نجاتالهی است.
پ.ن: تصویر اعلامیهها در پی شهادت شهید نجاتالهی.
🆔 @Qasas_school