eitaa logo
بنیاد قم‌پژوهی
418 دنبال‌کننده
1.7هزار عکس
71 ویدیو
24 فایل
💠 کانال رسمی بنیاد قم‌پژوهی 🔸تاسیس: ۱۳۸۹ 🔹ارتباط با مدیر کانال: @ghompajoohi https://www.instagram.com/qompajoohi ♦️نشانی: قم: خیابان دورشهر - میدان رسالت - دانشگاه طلوع مهر - بنیاد قم‌پژوهی 🔹تلفکس: 02537831421
مشاهده در ایتا
دانلود
💠 مصوبه سفر اول رییس جمهور به قم در مورد مدیریت یکپارچه حوضه آبریز دریاچه نمک چرا تاکنون اجرا نشده است؟ ✍️ محسن موسوی خونساری از جمله مصوبات سفر رییس جمهور در سال ۱۴۰۰، مدیریت یکپارچه حوضه آبریز قم بود. در واقع هدف از این مصوبه آن بود که فعالیت‌ها برای احیای دریاچه نمک قم از یک طرف و استفاده از امکانات خدادادی دریاچه نمک قم از طرف دیگر به صورت یکپارچه مدیریت شده و از فعالیت‌های جزیره‌ای اجتناب گردد، ولی متاسفانه طی دو سال اخیر عملا اجرای مصوبه هیات دولت در سال ۱۴۰۰ به جایی نرسیده است. مهم‌ترین، مشکل‌ترین و حیاتی‌ترین قسمت این مصوبه، مدیریت یکپارچه منابع آب حوضه آبریز دریاچه نمک بوده که متاسفانه ابدا به نتیجه‌ای نرسیده است. اجرای این قسمت از مصوبه به رهاسازی حق‌آبه دریاچه نمک از رودخانه‌های قمرود، قره‌چای ساوه، جاجرود و شور بستگی دارد که نه تنها آبی به بهانه خشکسالی رها نشد بلکه به‌سرعت در حال خشک کردن تنها رودخانه جاری استان قم یعنی شور هستند. سد نهب در تاکستان استان قزوین و بالادست یکی از شاخه‌های رودخانه شور سال گذشته آبگیری شد و مقام مسئولی از استان قم اعتراض نکرد. مجددا به‌سرعت در حال ساخت سد بالاخانلو در بویین زهرا و یکی دیگر از سرشاخه‌های رودخانه شور هستند، ولی هیچ اعتراضی نسبت به این امر دیده نمی‌شود. اگر سد بالاخانلو به بهره‌برداری برسد تحقیقا تالاب مره خشک شده و دریاچه نمک قم آن حداقل رطوبتی که به جهت جریان آب رودخانه شور داشت را هم از دست داده به‌سرعت به سمت پخش غبار نمکی در منطقه خواهد رفت. مدیران و مسئولان قم باید دقت کنند که حق‌آبه محیط‌زیست در حالت سال خشک، سال نرمال و ترسالی به تناسب کم یا زیاد می‌شود نه اینکه به طور کامل قطع گردد. نکته دیگر اینکه اگر ما اهالی قم و مدیران استان قم قادر نباشیم که حق‌آبه زیست‌محیطی دریاچه نمک قم را از رودخانه‌ای که در استان خودمان جاری است اخذ نکنیم، چگونه می‌توانیم حق‌آبه دریاچه نمک را از رودخانه جاجرود یا رودخانه کرج طلب نماییم. لذا پیشنهاد مشخص اولیه آن است که حق‌آبه دریاچه نمک قم از رودخانه قمرود و سد ۱۵ خرداد توسط شرکت آب منطقه‌ای قم به میزان سی میلیون متر مکعب فقط در بهمن و اسفند به سمت دریاچه نمک جاری شود و جدا هرگونه رهاسازی آب در بهار و تابستان با انگیزه حق‌آبه دریاچه نمک ولی عملا برای کشاورزی اجتناب شود. نکته پایانی اینکه ستادی در استانداری قم صرفا برای فرمان به رهاسازی آب از سد ۱۵ خرداد تشکیل شود و فقط در بهمن و اسفند دریچه‌های خروجی سد ۱۵ خرداد گشوده شود تا آب جاری شده بتواند حداقل به دشت مسیله رسیده و حاشیه دریاچه نمک را مرطوب کند. به موازات این مورد، باید تلاش شود تا حق‌آبه دریاچه نمک از سد الغدیر ساوه و رودخانه قره‌چای و از سد ماملو و رودخانه جاجرود نیز گرفته شده تا بتوان مجددا اکوسیستم دریاچه نمک قم را احیا کرد. مسلما بعد از احیای این دریاچه مهم می‌توان امیدوار بود که فعالیت‌های کشاورزی، مرتع‌داری، اقتصادی، معدنی، صنعتی و گردشگری رونق بیشتری خواهند یافت و در غیر این صورت باید به‌زودی شاهد بیابانی شدن اطراف دریاچه، بخش قمرود، قنوات و حاجی آباد باشیم که این نیز مهاجرت گسترده مردم این منطقه را به سمت شهر قم به دنبال خواهد داشت. ۱۴۰۲/۰۳/۰۶ 🔷 ارتباط با 🔸 تلگرام | ایتا 🔹 سایت قم پژوهی (آخرین اخبار و اطلاعیه‌ها)
جلسۀ این هفته بنیاد قم‌پژوهی (نشست ۴۶۷) 🔸 موضوع: بازدید از بافت تاریخی شهر قم: محلات شادقلی خان، ملا محمود، گذر قلعه و بررسی جایگاه و نقش مرحوم آقا (حاج سید صادق مجتهد قمی) در تحولات اجتماعی و فرهنگی شهر در دوران قاجار به همراه بازدید از خانه‌های تاریخی روحانی 🔹 با حضور: - آقای سیدمحسن محسنی (پژوهشگر و قم پژوه) - مهندس محمد امیدواریان (پژوهشگر بافت تاریخی و مدرس دانشگاه) ↙️ زمان: سه‌شنبه ۱۴۰۲/۰۳/۰۹ ساعت ۱۸ ↙️ مکان: بلوار عماریاسر، جنب مجتمع تجاری زمزم، محوطه پیرامون آب‌انبار تاریخی شادقلی خان شرکت برای عموم علاقه‌مندان آزاد است. 🔷 ارتباط با 🔸 تلگرام | ایتا 🔹 سایت قم پژوهی (آخرین اخبار و اطلاعیه ها)
💢 کاشی‌نبشت کوچه اشراقی خیابان صفائیه مجاور آزمایشگاه بوعلی از معدود کاشی‌نبشت‌های معابر در قم پیش‌تر تصویر یکی دوتا از این کاشی‌نبشت‌ها در کانال قم پژوهی منتشر گردید که سپس از روی دیوارها محو گردید. (یا تخریب یا برداشته شد؟). ای کاش شهرداری این کاشی‌نبشت‌ها را به منظور جلوگیری از تخریب یا سرقت برای موزه خود جمع آوری کند و کاشی‌نبشت‌های نو را جایگزین کند. خاندان اشراقی از خاندان‌های قدیمی و سرشناس قم‌اند. سیدمحسن محسنی ۱۴۰۲/۰۳/۰۶ 🔷 ارتباط با 🔸 تلگرام | ایتا 🔹 سایت قم‌پژوهی (آخرین اخبار و اطلاعیه‌ها)
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸 بی‌توجهی به آب‌انبار روستای دولت‌آباد قم به بهانه کم بود بودجه 🌐 Qom.IRIBNews.ir 🆔 @QomIRIBNews
🔸چهارصد و شصت و ششمین جلسه بنیاد قم‌پژوهی برگزار شد حوزه/چهار صد و شصت و ششمین جلسه بنیاد قم‌پژوهی با موضوع “نقش خاندان دانشپور در صنعت فرش قم” با حضور فرزندان استاد حاج غلامعلی دانشپور(حاج عباس، حاج مرتضی وحاج مصطفی) از تولیدکنندگان فرش دستباف قم و جمعی از پیشکسوتان فرش در دانشگاه طلوع مهر برگزار شد. به گزارش خبرگزاری حوزه، حاج عباس دانشپور فرزند زنده یاد استاد حاج غلامعلی که از اهالی قدیمی شهر مقدس قم هستند بیان کردند: پدرم حاج غلامعلی دانشپور در سال ۱۳۱۲ متولد شد. ایشان در بازار قم نزد پدرشان کار تولید نخ از پشم گوسفند، کفش و … فعالیت داشتند، اما پس از آشنایی با تجار فرش در سال ۱۳۳۰، به کار تولید فرش دست‌باف علاقه‌مند شده و طی سالیان بعد کارهای برجسته‌ای در این زمینه انجام دادند. وی در ادامه، با بیان اینکه در گذشته تولید فرش دست‌باف با مشقت‌های زیادی همراه بود، اظهار داشت: ادامه خبر را اینجا بخوانید: http://qompajoohi.ir/?p=10384 🔷 ارتباط با 🔸 تلگرام | ایتا 🔹 سایت قم‌پژوهی (آخرین اخبار و اطلاعیه‌ها)
جلسۀ این هفته بنیاد قم‌پژوهی (نشست ۴۶۸) 🔸 موضوع: بازدید از بافت تاریخی شهر قم: محلات خندق، سلطان محمدشریف، گذرقلعه به همراه بازدید از عمارت تاریخی گلاب‌گیرها 🔹 با حضور: - آقای سیدمحسن محسنی (پژوهشگر و قم‌پژوه) - مهندس محمد امیدواریان (پژوهشگر بافت تاریخی و مدرس دانشگاه) - استاد حاج اصغر محمود‌نژاد (معمار) - مهندس مصطفی محمودنژاد (مجری) با حضور مالک و سرمایه گذار پروژه ↙️ زمان: سه‌شنبه ۱۴۰۲/۰۳/۱۶ ساعت ۱۷ ↙️ مکان: بلوار پیامبر اعظم، میدان معلم، ابتدای ورودی محله خندق شرکت برای عموم علاقه‌مندان آزاد است. 🔷 ارتباط با 🔸 تلگرام | ایتا 🔹 سایت قم پژوهی (آخرین اخبار و اطلاعیه ها)
سالروز ارتحال ملکوتی بنیانگذار کبیر انقلاب، حضرت امام خمینی(قدس‌سره) را تسلیت عرض می نماییم. بنیاد قم پژوهی
سالروز قیام ۱۵ خرداد گرامی باد بنیاد قم پژوهی
💢 نامه محمد باقر متولی‌باشی (۱۳۱۱ش) به ریاست بلدیه قم در باره اهمیت نقشه مهندس اسپاسوسکی روسی در خصوص میدان بیرون دروازه قم (میدان نو) با مصوبه وزارت داخله "خدمت ریاست بلدیه دام اقبال مراسله مورخه ۳ ماه، نمره ۶۳۶ واصل در خصوص قدپای دکاکین میدان خارج، همگی ملکی اینجانب و خیابان که لازم است مطابق دستور آقای انصاری اقدام شود. جوابا می‌نویسم نقشه میدان مزبور اسپاسوسکی مهندس کشیده است با تصویب وزارت جلیله داخله امر به ساختمان شده و نقشه مهندس مزبوره تصويب شده نمی‌توان تخلف نمود. بعلاوه هر محلی در ساختمان تفاوت دارد، بسته به رای و دستور مهندس است. سید محمد باقر الحسینی" مهندس اسپاسوسکی طراح بیمارستان سهامیه قم هم بوده است. منبع: سند شماره ۹۰۰۱۳۷ مرکز اسناد فاطمی آستان مقدس قم. احمد جمراسی ۱۴۰۲/۰۳/۱۵ 🔷 ارتباط با 🔸 تلگرام | ایتا 🔹 سایت قم‌پژوهی (آخرین اخبار و اطلاعیه‌ها)
🔸بازدیدی دیگر از بافت تاریخی قم گزارش(نشست ۴۶۷) بنیاد قم‌پژوهی با موضوع: بازدید از بافت تاریخی شهر قم: محلات شادقلی خان، ملامحمود، گذر قلعه و بررسی جایگاه و نقش مرحوم آقا (حاج سید صادق مجتهد قمی) در تحولات اجتماعی و فرهنگی شهر در دوران قاجار، به همراه بازدید از خانه‌های تاریخی روحانی. به منظور نمایان کردن ارزش‌های بافت تاریخی قم مقرر شد تا از مکان سابق محله‌های تاریخی ملامحمود و شادقلی‌خان در پیرامون حرم مطهر و هم‌چنین از مجموعه خانه‌های احیا شده روحانی به عنوان یکی از اقدامات ارزشمند درحوزه احیاء و بهسازی واقع در محور تاریخی بازدید گردد. آغاز بازدید از کنار آب انبار شادقلی بود که در گذشته نه چندان دور با گذر تاریخی خود ورودی محله‌های گذرقلعه و ملامحمود را تشکیل می‌داد. عنصر شاخص این محور خانه تاریخی حاج میرزاباقر روحانی است که قدمت مراسم روضه‌خوانی دهه آخر ماه صفر آن به بیش از یک قرن قبل باز می‌گردد. نخست آقای حسین صادقی از تاریخ‌پژوهان در خصوص پیشینه محله به عنوان یکی از هسته‌های اولیه سکونت‌گاهی باستانی شهر قم توضیحاتی را بیان کرد. ادامه مطلب را اینجا بخوانید: http://qompajoohi.ir/?p=10391 🔷 ارتباط با 🔸 تلگرام | ایتا 🔹 سایت قم پژوهی (آخرین اخبار و اطلاعیه ها)
💢 حرم حضرت معصومه(س) در سال ۱۹۱۲م (۱۲۹۰ش) عکاس: آنری ویوله تلگرام | ایتا | سایت
💢 دو نامه در باره بهداشت شهر قم به سال ۱۳۱۱ خورشیدی، از اداره بلدیه به آستان مقدس حضرت معصومه(س) "مقام محترم تولیت جلیله آستانه مقدسه قم مطابق راپورت نمره ۳ طبیب صحی بلدی، جاپای سلخ پر از خون و کثافت شده که ممکن است تولید مرض شود. خواهشمند است برعایت حفظ الصحه عمومی قدغن فرمایید در شتیه چاپای فوق اقدام سریع به عمل آورند و از نتیجه این اداره را مستحضر فرمایید. رییس بلدیه قم" پاسخ متولی باشی ۱۳۱۱/۰۱/۱۵ "خدمت ریاست محترم بلدیه دام اقباله مراسله مورخه ۱۱ فروردین نمره ۴۱ راجع به تنظیف چاپای سلخ، واصل، برای استحضار آن اداره محترم سواد مراسله اداره جلیله مالیه را کتبا ً ایفاد داشت. مطابق قرار داد با اداره جلیله مالیه تنظیف سلخ، به عهده قصاب‌ها است. مربوط به این جانب نیست." پی‌نوشت: سلخ: سلّاخ‌خانه یا قصابی جاپای: جوب‌های شتیه: شیره‌ای که از شب بماند. در این نامه منظور خون‌آبه است. رئیس اداره مالیه قم: آقای مجدالاشراف شماره سند: ۹۰۰۱۲۲، مرکز اسناد فاطمی آستان مقدس حضرت معصومه(س) دکتر احمد جمراسی ۱۴۰۲/۰۳/۱۸ تلگرام | ایتا | سایت
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
📣 ‎‌ ‎📻 موضوع این هفته: "موزه آستانه مقدسه قم" ‎پل‌های ارتباط با ما: ‎🟩 سایت: http://avayefetrat.ir ‎🟪اینستاگرام: @AvayeFetrat ‎🟦تلگرام: @AvayeFetrat ‎🟧کست باکس: https://castbox.fm/vc/5313071