#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_558
❇️فلسفه #عدّه طلاق
💠يا أَيُّهَا النَّبِيُّ إِذا طَلَّقْتُمُ النِّساءَ فَطَلِّقُوهُنَّ لِعِدَّتِهِنَّ وَ أَحْصُوا الْعِدَّةَ وَ اتَّقُوا اللَّهَ رَبَّكُمْ لا تُخْرِجُوهُنَّ مِنْ بُيُوتِهِنَّ وَ لا يَخْرُجْنَ إِلاَّ أَنْ يَأْتِينَ بِفاحِشَةٍ مُبَيِّنَةٍ وَ تِلْكَ حُدُودُ اللَّـهِ وَ مَنْ يَتَعَدَّ حُدُودَ اللَّـهِ فَقَدْ ظَلَمَ نَفْسَهُ لا تَدْرِي لَعَلَّ اللَّهَ يُحْدِثُ بَعْدَ ذلِكَ أَمْراً (۱/طلاق)
🌱ای پيامبر! هرگاه خواستيد زنان را طلاق دهيد، پس در زمان عِدّه، آنان را طلاق دهيد [/ زمانی كه از عادت ماهانه پاك شده و هنوز با شوهر همبستر نشدهاند] و حساب (ايّام) عدّه را نگه داريد و از خدايی كه پروردگار شماست پروا كنيد. (در ايّام عدّه،) نه شما آنان را از خانه بيرون كنيد و نه آنان بيرون روند، مگر آنكه مرتكب كار زشت آشكاری شوند (كه در اين صورت اخراجشان مجاز است). اين دستورات، حدود خداست و هركس از حدود الهی تجاوز كند، به خويش ستم كرده است. تو نمیدانی، شايد خداوند بعد از اين، امر تازهای پديد آورد.
🔹شكی نيست كه تمام احكام الهی دارای حكمت و مصلحتی است كه با انجام و ترك آن عمل میتوان به آن رسيد يا از مفاسدی جلوگيری كرد، گرچه همه آن را ندانيم. از جمله دستور به عدّه نگه داشتن زن به هنگام طلاق است كه با كمی تفكّر میتوان حكمتهايی برای آن بيان كرد:
🔸۱. حفظ حريم زوجيّت. اسلام ازدواج را امری مقدس میداند و برای آن حريم و شعاعی قائل است و نگاهداشتن عدّه سبب حفظ اين حريم خواهد بود.
🔸۲. نَسب فرزندان. عدّه نگاهداشتن سبب میشود تا از اختلاط نطفه شوهران مختلف جلوگيری شود و نسبت فرزند به پدر خود كه سرچشمه حقوق فراوانی است، حفظ گردد.
🔸۳. مهلتی برای بازگشت دوباره به زندگی.
علاوه بر آنكه رجوع مرد به همسری كه طلاق داده، مزايايی بر ازدواج مجدّد دارد از جمله:
الف) زندگی با همسر جديد نياز به تجربه جديد دارد، ولی زندگی با همسر سابقش، زندگی همراه با تجربه است.
ب) رفتن به سراغ همسر جديد، هزينههای جديدی را بر عهده مرد قرار میدهد.
ج) گاهی بازگشت به زندگی قبلی، موقعيّت اجتماعی زن و مرد را در جامعه حفظ میكند و كدورتهايی را كه در اثر طلاق بوجود میآيد، برطرف میكند.
د) فرزندانی كه كانون گرم خانوادگی آنها در اثر طلاق متلاشی شده بود، دوباره به آغوش خانواده باز میگردند و لطمهی روحی كه در اثر طلاق خوردهاند، جبران میشود.
ه) گاهی بازگشت به زندگی، روحيه گذشت و صبر و ايثار را در زندگی شكوفا میكند.
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_558
❇️یا #سازش يا #جدايی خداپسندانه
💠فَإِذا بَلَغْنَ أَجَلَهُنَّ فَأَمْسِكُوهُنَّ بِمَعْرُوفٍ أَوْ فارِقُوهُنَّ بِمَعْرُوفٍ وَ أَشْهِدُوا ذَوَيْ عَدْلٍ مِنْكُمْ وَ أَقِيمُوا الشَّهادَةَ لِلَّـهِ ذلِكُمْ يُوعَظُ بِهِ مَنْ كانَ يُؤْمِنُ بِاللَّـهِ وَ الْيَوْمِ الْآخِرِ وَ مَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجاً
🌱هنگامی که به پایان زمان عدّه(شان) رسیدند، یا آنان را با نیکی (در همسری خود) نگه دارید، یا بهخوبی و خوشی از آنان جدا شوید، و دو نفر عادل را از میان خودتان (بر طلاق آنان) گواه بگیرید. و (ای گواهان، اگر از شما گواهی خواستند)، به انگیزهی (فرمانبرداری از) خدا، آن گواهی را کامل و بینقص ادا کنید. کسی که به خدا و روز قیامت ایمان دارد، با این (سخنان) پند داده میشود. هر کس خود را از (خشم) خدا حفظ کند، (خداوند،) راهی برای نجات و رهایی (از مشکلات زندگی) پیش پایش میگشاید؛
طلاق - ۲
🔹در اين آيه، يكی از مهمترين و حساب شدهترين دستورهای مربوط به زندگی زناشويی، مطرح، و آن اينكه زن و مرد يا بايد به طور شايسته با هم زندگی كنند، و يا به طور شايسته از هم جدا شوند. همانگونه كه زندگی مشترك بايد روی اصول صحيح و طرز انسانی و شايسته باشد، جدايی نيز بايد خالی از هر گونه جار و جنجال و دعوی و نزاع و بدگويی و ناسزا و اجحاف و تضييع حقوق بوده باشد اين مهم است كه همانگونه كه پيوندها با صلح و صفا انجام گيرد جداييها نيز توأم با تفاهم باشد، چرا كه ممكن است در آينده اين زن و مرد بار ديگر به فكر تجديد زندگی مشترك شوند، ولی بدرفتاريهای هنگام جدايی چنان جو فكری آنها را تيره و تار ساخته كه راه بازگشت را به روی آنها میبندد، و به فرض بخواهند مجددا با هم ازدواج كنند زمينه فكری و عاطفی مناسب ندارند، از سوی ديگر بالآخره هر دو مسلمانند و متعلق به يك جامعه، و جدايی توأم با مخاصمه و امور ناشايست نه تنها در خود آنها اثر میگذارد كه در فاميل دو طرف هم اثرات زيانباری دارد، و گاه زمينه همكاريهای آنها را در آينده به كلی بر باد میدهد.
🔹راستی چه خوب است كه نه فقط در زندگی زناشويی، بلكه در هر گونه دوستی و برنامه مشترك، انسان تا آنجا كه میتواند به همكاری شايسته ادامه دهد و هر گاه نتوانست به طرز شايسته جدا شود كه" جدايی شايسته" نيز خود نوعی پيروزی و موفقيت برای طرفين است!
🔹از آنچه كه گفتيم معلوم شد كه" امساك به معروف" و" جدايی به معروف" معنی وسيعی دارد كه هر گونه شرائط واجب و مستحبّ و برنامههای اخلاقی را دربر میگيرد و مجموعهای از آداب اسلامی و اخلاقی را در ذهن مجسم میكند.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
5⃣4⃣ تدبر در سوره #قصص
🔹پیام های آیات ۵۵-۵۱ سوره قصص از تفسیر نور
۱- در تربیت باید تذکّرات،تدریجی،گام به گام،مکرّر و متنوّع باشد. «وَصَّلْنا» (آری با یک یا دو تذکّر مختصر نباید انتظار اصلاح وتربیت داشت»
۲- آیات قرآن دارای یک نوع همسویی و پیوستگی است. «وَصَّلْنا لَهُمُ الْقَوْلَ»
۳- انسان،موجودی فراموشکار است و نیاز به تذکّر دارد. «یَتَذَکَّرُونَ»
۴- طالبان حقّ،به دنبال حقّ هستند و توجّهی به این که چه کسی،از چه نژادی و با چه زبانی آن را می گوید ندارند. إِذا یُتْلی ... قالُوا آمَنّا ( «یُتْلی» به صورت مجهول،یعنی گوینده مطرح نیست.)
۵- اگر روح پاک باشد،با شنیدن حقّ ایمان می آورد. یُتْلی ... آمَنّا (به عکس،اگر زمینه فراهم نباشد،با تلاوت پیوسته هم امیدی به ایمان نیست.)
۶- ایمانی ارزش دارد که بر اساس معرفت و شناخت حقّ باشد. «آمَنّا بِهِ إِنَّهُ الْحَقُّ»
۷- شرایط وزمینه های افراد،در دریافت الطاف الهی متفاوتند. «یُؤْتَوْنَ أَجْرَهُمْ مَرَّتَیْنِ بِما صَبَرُوا»
۸- پذیرش حقّ،نیازمند صبر در مقابل انواع انتقادها ومشکلات است. قالُوا آمَنّا ... یُؤْتَوْنَ أَجْرَهُمْ ... بِما صَبَرُوا
۹- گذشت از بدی های دیگران و انفاق به آنان در صورتی ارزش دارد که خصلت و خوی انسان باشد. «یَدْرَؤُنَ - یُنْفِقُونَ» (فعل مضارع نشانه دوام و استمرار است.
آری،مؤمنانی مورد ستایش اند که دارای پشتکار،گذشت و اهل بخشش باشند.)
۱۰- اگر بدانیم که رزق از طرف خداست،انفاق برای ما آسان می شود. «مِمّا رَزَقْناهُمْ یُنْفِقُونَ»
۱۱- مورد انفاق تنها مال نیست،از علم،توان و آبرو نیز می توان انفاق کرد. «مِمّا رَزَقْناهُمْ یُنْفِقُونَ»
۱۲- مؤمن واقعی کسی است که نه تنها به مجلس لغو نمی رود و به سخن لغو گوش نمی دهد،بلکه اگر کلام بیهوده ای هم شنید،عکس العمل نشان می دهد. «وَ إِذا سَمِعُوا اللَّغْوَ أَعْرَضُوا عَنْهُ»
۱۳- یکی از نمونه های صبر،بی اعتنایی به لغو و اعراض از آن است. «صَبَرُوا - أَعْرَضُوا عَنْهُ»
۱۴- اعراض از لغو در گفتن،شنیدن،دیدن و معاشرت،کمالی است که در همه ی ادیان الهی از آن ستایش شده است. «سَمِعُوا اللَّغْوَ أَعْرَضُوا عَنْهُ» (آیه فوق در توصیف گروهی از اهل کتاب است.)
۱۵- از شیوه های عمومی وساده ی نهی از منکر،اعراض از منکر است. سَمِعُوا ...
أَعْرَضُوا عَنْهُ (لغو را با لغو پاسخ نگوییم.)
۱۶- سود و زیان عمل هر کس به خود او برمی گردد. «لَنا أَعْمالُنا وَ لَکُمْ أَعْمالُکُمْ»
۱۷- اعراض،باید کریمانه باشد. أَعْرَضُوا ... سَلامٌ عَلَیْکُمْ
۱۸- لغو،میوه ی جهل و بیهوده گو،جاهل است. «لا نَبْتَغِی الْجاهِلِینَ»
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
💠بمناسبت 14 مرداد سالروز صدور فرمان #مشروطيت
و روز #حقوق_بشر اسلامي
🌱نگاهي به نقاط قوت #اعلاميه_جهاني_حقوقبشر
از نگاه شهيد مطهري
🛑قسمت دوم
🛑نكات مهم مقدمه اعلامیه حقوق بشر
این اعلامیه در 30 ماده تنظیم شده است.
👈نكات مهم مقدمه این اعلامیه كه شایسته است مورد توجه قرار گیرد چندتاست:
1⃣. بشر از یك نوع #حیثیت و احترام و #حقوق_ذاتی_غیرقابل_انتقال برخوردار است.
2⃣. حیثیت واحترام و حقوق ذاتی بشر كلی و عمومی است، تمام افراد انسانی را در بر می گیرد، #تبعیض_بردار نیست، سفید و سیاه، بلند و كوتاه، زن و مرد یكسان از آن برخوردارند.
همان طوری كه در میان اعضای یك خانواده احدی نمی تواند گوهر خود را از سایر اعضا شریفتر و اصیلتر بداند، همه ی افراد بشر نیز كه عضو یك خانواده ی بزرگتر و اعضای یك پیكر می باشند از لحاظ شرافت متساویند، ❌هیچ كس نمی تواند خود را از فرد دیگر شریفتر بداند.
3⃣. اساس #آزادی و صلح و #عدالت این است كه همه ی افراد در عمق وجدان خود به این حقیقت (حیثیت و احترام ذاتی همه ی انسانها) ایمان و اعتراف داشته باشند.
این اعلامیه می خواهد بگوید منشأ كلیه ی ناراحتیهایی كه افراد بشر برای یكدیگر به وجود می آورند را كشف كرده است.
❌منشأ بروز جنگها و ظلمها و تجاوزها و اعمال
وحشیانه ی افراد و اقوام نسبت به یكدیگر، عدم شناسایی حیثیت و احترام ذاتی انسان است. این عدم شناسایی از طرف عده ای، طرف مقابل را وادار به عصیان و طغیان می كند و از همین راه صلح و امنیت به خطر می افتد.
4⃣. بالاترین آرزویی كه همه در راه تحقق بخشیدن به آن باید بكوشند، ظهور دنیایی است كه در آن #آزادی_عقیده و امنیت و #رفاه_مادی به طور كامل وجود داشته باشد؛ #اختناق، ترس، #فقر ریشه كن شده باشد.
مواد سی گانه ی اعلامیه برای تحقق بخشیدن به این آرزو تنظیم شده است.
5⃣. ایمان به حیثیت ذاتی انسانها و احترام به حقوق غیر قابل سلب و انتقال آنها تدریجاً به وسیله ی تعلیم و تربیت باید در همه ی افراد به وجود آید.
💠اعلامیه ی حقوق بشر حقوق ذاتی و #غیرقابل_سلب و غیر قابل اسقاط انسانها را مورد بحث قرار داده است؛
📃محتویات اعلامیه ی حقوق بشر از نوع امور قراردادی نیست كه قوای مقنّنه ی كشورها بتوانند آن را تصویب بكنند یا نكنند.
🔻اعلامیه ی حقوق بشر حقوق ذاتی و غیرقابل سلب و غیر قابل اسقاط انسانها را مورد بحث قرار داده است؛
حقوقی را مطرح كرده است كه به ادعای این اعلامیه لازمه ی حیثیت انسانی انسانهاست و دست توانای خلقت و آفرینش آنها را برای انسانها قرار داده است، یعنی مبدأ و قدرتی كه به انسانها عقل و اراده و شرافت انسانی داده است این حقوق را هم طبق ادعای اعلامیه ی حقوق بشر به انسانها داده است.
❌❌انسانها نمی توانند محتویات اعلامیه ی حقوق بشر را برای خود وضع كنند و نه می توانند از خود سلب و اسقاط نمایند. از تصویب مجلسین و قوای مقنّنه گذشته یعنی چه؟ !
📃اعلامیه ی #حقوق_بشر فلسفه است نه قانون؛ باید به تصدیق فیلسوفان برسد نه به تصویب نمایندگان. مجلسین نمی توانند با اخذ رأی و قیام و قعود، فلسفه و منطق برای مردم وضع كنند. اگر اینچنین است پس فلسفه ی نسبیت اینشتاین را هم ببرند به مجلس و از تصویب نمایندگان بگذرانند، فرضیه ی وجود حیات در كرات آسمانی را نیز به تصویب برسانند.
👈👈قانون طبیعت را كه نمی شود از طریق تصویب قوانین قراردادی تأیید یا رد كرد.
👈وقتی كه چنین اعلامیه ای از طرف گروهی كه خود از متفكرین و فلاسفه بوده اند صادر می شود، ملتها باید آن را در اختیار فلاسفه و مجتهدین حقوق خویش قرار دهند. اگر از نظر فلاسفه و متفكرین آن ملت مورد تأیید قرار گرفت، همه ی افراد ملت موظفند آنها را به عنوان حقایقی فوق قانون رعایت كنند.
قوه ی مقنّنه نیز موظف است قانونی بر خلاف آنها تصویب نكند.
📚مجموعه آثار شهید مطهری . ج19، ص: 149 و 142
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#آیههاینور
بسم الله الرحمن الرحیم
اللهُ يُنَجِّيكُمْ مِنْهَا وَمِنْ كُلِّ كَرْبٍ
خدا شما را از آن سختی ها و
از هر اندوهی نجات می دهد
🌸 سوره انعام ، آیه ۶۴
کانال قرآن پویان :
🆔️ @quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_طلاق آیات 6 تا 12
📄#صفحه_559
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan