💠#تلاوت_روزانه یــک صفحه قرآن بـه همراه ترجمه
📖#سورہ_مبارکه_بقره آیات 30 تا 37
📄#صفحه_6
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_6
❇️#معلم واقعی خداست!
💠وَ عَلَّمَ آدَمَ الْأَسْماءَ كُلَّها ثُمَّ عَرَضَهُمْ عَلَی الْمَلائِكَةِ فَقالَ أَنْبِئُونِي بِأَسْماءِ هؤُلاءِ إِنْ كُنْتُمْ صادِقِينَ (۳۱/بقره)
🌱و خداوند همهی اسما (حقائق و اسرار هستی) را به آدم آموخت، سپس آنها را به فرشتگان عرضه داشت و فرمود: اگر راست میگوييد، از اسامی اينها به من خبر دهيد؟
🔹(و علم ادم الاسماء کلها):(و خداوند همه اسماء را به آدم (ع )تعلیم داد)،یعنی قدرت و درک حقایق را دراو ایجاد کرد،(ثم عرضهم ):(سپس مصادیق و مسمیات آن اسماء راعرضه کرد)،(علی الملئکه ):(برفرشتگان ) به واسطه سئوالشان ،
🔹(فقال انبئونی باسماء هوءلاء ان کنتم صادقین ):(پس فرمود:خبر دهیدمرا ازاین اسماء ،اگر ازراستگویان هستید) و مسلما این اسماء را نمی دانستند،چون آیه اشعار دارد به اینکه اسماء نامبرده و یا مصادیق و مسماهای آنهاموجوداتی زنده و ذی شعور هستند، که درپس پرده غیب بوده اند ،و علم به آنها نباید ازسنخ علم ما به اسماء موجودات باشد، و علم آدم ، حقیقت علم به اسماء بود،(نوعی علم حضوری و وجدانی نه نظری و کسبی )و ملائکه ازعلم به آنها بی بهره بوده اند و برای آنها غایب بوده و منظور ازتعلیم اسماء ابداع علم درانسان است به حیثی که اگر به راهی هدایت شود برای انسان میسر است که آن را ازقوه به فعل درآوردو این شرافت برای انسان بود،
🔹لذا اگر علم به آنها ازنوع علم حصولی باشد، این شرافتی برای آدم نبود، چون ملائکه هم می توانستند آن را کسب کنند،پس آدم بواسطه علم حقیقی به اسماء شایسته مقام خلافت شد، نه فقط خبر دادن از آنها و به همین خاطر ملائکه علم خود را نسبت به آن اسماءنفی کردند، پس اسماء معروضه موجودات ،زنده و عاقلی بودند که نزد خدامحفوظ و محبوب بودند و برای آنها مراتب و درجاتی بود(و ان من شیئی الاعندناخزائنه و ما ننزله الا بقدر معلوم )(و هیچ چیز نیست جز آنکه خزائن آن در نزدماست و ما آنرا جز به قدر معین نازل نمی کنیم )، پس خدا آنچه درخزائن غیب بود به آدم تعلیم داد.
📚تفسیر المیزان
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_6
❇️#بازگشت_آدم به سوی خدا!
💠فَتَلَقَّی آدَمُ مِنْ رَبِّهِ كَلِماتٍ فَتابَ عَلَيْهِ إِنَّهُ هُوَ التَّوَّابُ الرَّحِيمُ (۳۷/بقره)
🌱پس آدم از سوی پروردگارش كلماتی دريافت كرد، (وبا آن كلمات توبه كرد،) پس خداوند لطف خود را بر او بازگرداند. همانا او توبهپذير مهربان است.
🔹بعد از ماجرای وسوسه ابلیس و دستور خروج آدم از بهشت، آدم متوجه شد راستی به خویشتن ستم کرده، در اینجا به فکر جبران خطای خویش افتاد و با تمام جان و دل متوجه پروردگار شد، توجهی آمیخته با کوهی از ندامت و حسرت! لطف خدا نیز در این موقع به یاری او شتافت و چنانکه قرآن در این آیه میگوید:
«آدم از پروردگار خود کلماتی دریافت داشت، سخنانی مؤثر و دگرگون کننده، و با آن توبه کرد و خدا نیز توبه او را پذیرفت» (فَتَلَقَّی آدَمُ مِنْ رَبِّهِ کَلِماتٍ فَتابَ عَلَیْهِ).
«چرا که او توّاب و رحیم است» (إِنَّهُ هُوَ التَّوَّابُ الرَّحِیمُ).
🔹«توبه» در اصل به معنی «بازگشت» است، و در لسان قرآن به معنی بازگشت از گناه میآید، زیرا هر گنه کاری در حقیقت از پروردگارش فرار کرده، هنگامی که توبه میکند به سوی او باز میگردد.
خداوند نیز در حالت عصیان بندگان گوئی از آنها روی گردان میشود، هنگامی که خداوند به توبه توصیف میشود، مفهومش این است که نظر لطف و رحمت و محبتش را به آنها باز میگرداند.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
8⃣ تدبر در سوره #نمل
🔹نکات فراز آیات ۱۴-۷ سوره نمل
بخش اول
- تکرار ۹ باره کلمه آیات در سوره
- داستان بعثت موسی و مشاهده اتش و وحی شدن باو در سوره های طه و قصص نیز بیان شده بود.
- موسی از چه چیز ترسید؟ آیا فقط مرسلین در محضر خدا نمی ترسند؟
در آیه ۱۰ سوره نمل ،به تبدیل عصای موسی به مار و سپس ترس موسی و خطاب خداوند به موسی که نترس،اشاره شده است.
أَلْقِ عَصَاكَ فَلَمَّا رَآهَا تَهْتَزُّ كَأَنَّهَا جَانٌّ وَلَّىٰ مُدْبِرًا وَلَمْ يُعَقِّبْ يَا مُوسَىٰ لَا تَخَفْ إِنِّي لَا يَخَافُ لَدَيَّ الْمُرْسَلُونَ * إِلَّا مَن ظَلَمَ ثُمَّ بَدَّلَ حُسْنًا بَعْدَ سُوءٍ فَإِنِّي غَفُورٌ رَّحِيمٌ (نمل، ۱۰-۱۱) و عصایت را بیفکن! -هنگامی که (موسی) به آن نگاه کرد، دید همچون ماری به هر سو میدود، (از ترس) به عقب برگشت، و حتی پشت سر خود را نگاه نکرد- ای موسی! نترس، که رسولان در نزد من نمیترسند!
ارتباط آیه ۱۱ با ۱۰ چگونه است؟ آیا استثنای الا پیوسته است یا منقطع؟ مفسرین و مترجمین، ترجمه های مختلفی ارایه کرده اند. ترجمه های مختلف در این خصوص به سه دسته تقسیم میشوند:
۱- مگر کسی که ستم کند [که او باید بترسد]؛ ولی زمانی که پس از بدی نیکی را [که ایمان و کار شایسته است] جایگزین آن نماید [از عذاب من در امان است و نباید بترسد]؛ زیرا من بسیار آمرزنده و مهربانم
۲- (ستمکاران عالم باید بترسند) مگر کسی که ستم و کار بد کند آنگاه به زودی (توبه کند و) نیکویی را جایگزین بدی کند (تا خدایش ببخشد) که همانا خدا بسیار آمرزنده و مهربان است.
در تفسیر المیزان نیز مطابق ترجمه دوم،جمله محذوفی را در نظر گرفته است.
۳- (مرسلون نزد من نمي ترسند)مگر کسي که(از مرسلون) ستم کند؛ سپس بدي را به نيکي تبديل نمايد(اين مرسلون،ميترسند)، که (توبه او را مي پذيرم، و) من غفور و رحيمم! (استثناي متصل در نظر گرفته شده مثل تفسير الفرقان )
ادامه دارد
آقای سید کاظم فرهنگ
https://zaya.io/d06sz
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
فاصله #آرمانها تا عمل
🔴🔴نباید كاری بکنیم که بگویند که #دادگاهها در زمان #طاغوت هم این کارها را نمی کردند!😞😞
🔻🔻رفتن در حِرْز مردم خلاف شرع است.
#اهانت کردن به یک آدمی، و لو این آدم هم خودش یک آدم مخالفِ مثلًا چه باشد، باز حق اهانت نیست.
این حق است که جزایش را به او بدهند، دیگر اهانت چرا به او بکنند؟
رفتن منزل، به #خانواده اش تعرض کردن، به بچه هایش تعرض کردن، اینها اموری است که نباید بشود.
ما می خواهیم اسلام باشد،
ما نباید یک کاری بکنیم که بگویند که دادگاهها در زمان طاغوت هم این کارها را نمی کردند! ...
🔸🔸باید شما آقایان علاج بکنید مسأله را.
اگر می توانید علاج بکنید، علاج بکنید. و الّا الزامی ندارید که قاضی باشید...
احکام اسلام را می خواهید پیاده بکنید؛ باید با تمام احتیاطات لازم، با تمام دقتهای لازم، در این امور بررسی بشود
یکوقت یک #بیگناهی خدای نخواسته، روی یک مقاصدی که یک کسی ممکن است داشته باشد بیاید #تهمت به او بزند، خدای نخواسته یک آدم بیگناهی {محکوم} بشود».
📚صحیفه امام؛ ج 10، ص:274
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━
#دعاهای_روزانه
🌸🤲 *یا سَتّارَ الْعُیُوبِ وَ یا عَلاّمَ الْغُیُوبِ وَ یا كاشِفَ الْكُرُوبِ اِغْفِرْ ذُنُوبى كُلَّها بِحُرْمَةِ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ یا غَفّارُ یا غَفّارُ یا غَفّارُ بِرَحْمَتِكَ یا اَرْحَمَ الرّاحِمینَ
🌸💞ای پردهپوش عیبها. ای دانای نهانها، ای برطرفکننده غمها، همه گناهان مرا بیامرز، به احترام محمّد و خاندان محمّد، ای آمرزنده، ای آمرزنده، ای آمرزنده به مهربانیات، ای مهربانترین مهربانان* .
@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانه یــک صفحه قرآن بـه همراه ترجمه
📖#سورہ_مبارکه_بقره آیات 30 تا 37
📄#صفحه_7
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_7
❇️امنيّت و آرامش واقعی، در سايهی پيروی از دين و دستورات خداوند حاصل میشود.
💠قُلْنَا اهْبِطُوا مِنْها جَمِيعاً فَإِمَّا يَأْتِيَنَّكُمْ مِنِّي هُدیً فَمَنْ تَبِعَ هُدايَ فَلا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ يَحْزَنُونَ (۳۸/بقره)
🌱گفتيم: همگی از آن (باغ به زمين) فرود آييد، اگر هدايتی از طرف من برای شما آمد، پس هركه از هدايت من پيروی كند، نه برايشان بيمی است ونه غمگين خواهند شد.
🔹(قلنا اهبطوامنها جمیعا فاما یاتینکم منی هدی فمن تبع هدای فلا خوف علیهم ولا هم یحزنون ):(گفتیم همگی از بهشت نزول کنید اگر هدایتی ازمن بسوی شما آمد، آنهاکه هدایت مرا پیروی کنند ،هرگز نه بیمی دارند و نه اندوهگین شوند) ،دراینجا امر الهی صادر شد که آدم به زمین هبوط کند و انسان و شیطان درمعرکه زمین باهم مواجه شوند و این آیه اولین فرمانی است که درتشریع دین برای آدم و ذریه او صادر شده و دین را در دو جمله خلاصه کرده است .
🔹ابتدا خداوند آدم و ذریه او را بسوی عبودیت هدایت نمود تا باوجود زندگی درزمین اززندگی و حیات آسمانی و معنوی هم بهره مند باشند ، مشاهده می شودکه یک بار قبل از توبه امر به هبوط شده است و یک بار بعد از توبه و رمز آن این است که خوردن آدم از درخت و هبوط او به زمین قضای حتمی پروردگار بود وتوبه آدم باعث شد تا قضای دوم و حکم دیگری در باره او بشود و خداوند با این توبه ، زندگی زمینی او را که شقاوت بار بود ،طیب و طاهر نمود به نحوی که هدایت بسوی عبودیت را بازندگی زمینی ترکیب کرد و زندگی خاصی مرکب اززندگی زمینی و آسمانی فراهم آورد،
👈(پس در زمان توبه ، آدم هنوز از بهشت جدانشده بود ،هر چند که از نظر مقام و مرتبه هبوط یافته بوده و موقعیت قبلی رانداشته است ، لذا توبه ، میان دو هبوط واقع شده است ).لذا هدایت خدا انسان را به امنیت و سرور می رساند و کفر و تکذیب آیات الهی مستلزم جاودانگی درآتش است ، پس جانشینی انسان ازخدا دائر مدارپذیرش هدایت از جانب او و پیروی از طریقه الهی و روش دینی و طرد سایرراهها و روشهای غیر الهی است و پیمودن راه و روش این هدایت به انسان سعادت دنیا و آخرت می دهد و او را از ترس و اندوه ایمن می کند.
📚تفسیر المیزان
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_7
❇️به دیگران #توصیه مىکنید اما خودتان چرا ؟!
💠أَ تَأْمُرُونَ النَّاسَ بِالْبِرِّ وَ تَنْسَوْنَ أَنْفُسَكُمْ وَ أَنْتُمْ تَتْلُونَ الْكِتابَ أَ فَلا تَعْقِلُونَ (۴۴/بقره)
🌱آيا مردم را به نيكی دعوت كرده و خودتان را فراموش مینماييد؟ با اينكه شما كتاب (آسمانی) را میخوانيد، آيا هيچ فكر نمیكنيد؟
🔹گرچه روى سخن در آیات فوق همچون آیات قبل و بعد ، به بنى اسرائیل است ، ولى مسلما مفهوم آن گسترده است و دیگران را نیز شامل مىشود .
🔹به گفته مفسر معروف طبرسى در مجمع البیان علما و دانشمندان یهود قبل از بعثت محمد (صلىاللهعلیهوآلهوسلّم) مردم را به ایمان به وى دعوت مىکردند و بشارت ظهورش را مىدادند ولى خود هنگام ظهور آن حضرت از ایمان آوردن خود دارى کردند.
🔹و نیز همان مفسر بزرگ نقل مىکند که بعضى از علماى یهود به بستگان خود که اسلام آورده بودند توصیه مىکردند به ایمان خویش باقى و ثابت بمانند ولى خودشان ایمان نمىآورند.
🔹لذا نخستین آیه مورد بحث آنها را بر این کار مذمت کرده مىگوید آیا مردم را به نیکى دعوت مىکنید ولى خودتان را فراموش مىنمائید ( ا تامرون الناس بالبر و تنسون انفسکم ) .
با اینکه کتاب آسمانى را مىخوانید آیا هیچ فکر نمىکنید ( و انتم تتلون الکتاب ا فلا تعقلون).
🔹اصولا یک برنامه اساسى مخصوصا براى علماء و مبلغین و داعیان راه حق این است که بیش از سخن ، مردم را با عمل خود تبلیغ کنند همانگونه که در حدیث معروف از امام صادق (علیهالسلام) مىخوانیم : کونوا دعاة الناس باعمالکم و لا تکونوا دعاة بالسنتکم مردم را با عمل خود به نیکیها دعوت کنید نه با زبان خود.
🔹تاثیر عمیق دعوت عملى از اینجا سرچشمه مىگیرد که هر گاه شنونده بداند گوینده از دل سخن مىگوید و به گفته خویش صددرصد ایمان دارد گوش جان خود را به روى سخنانش مىگشاید و سخن که از دل برخیزد بر دل مىنشیند ، و در جان اثر مىگذارد ، و بهترین نشانه ایمان گوینده به سخنش این است که خود قبل از دیگران عمل کند .
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
9⃣ تدبر در سوره #نمل
🔹نکات فراز آیات ۱۴-۷ سوره نمل
بخش دوم
برای پاسخ به این سئوال و ترجمه صحیح آیات، ابتدا این موضوع را در سوره های دیگر بررسی می کنیم:
این موضوع و خطاب لاتخف خطاب به موسی در سوره های طه و قصص نیز نقل شده است:
وَأَنْ أَلْقِ عَصَاكَ فَلَمَّا رَآهَا تَهْتَزُّ كَأَنَّهَا جَانٌّ وَلَّى مُدْبِرًا وَلَمْ يُعَقِّبْ يَا مُوسَى أَقْبِلْ وَلَا تَخَفْ إِنَّكَ مِنَ الْآمِنِينَ(قصص)
أَلْقِ عَصَاكَ فَلَمَّا رَآهَا تَهْتَزُّ كَأَنَّهَا جَانٌّ وَلَّىٰ مُدْبِرًاوَلَمْ يُعَقِّبْ يَامُوسَىٰ لَاتَخَفْ إِنِّي لَايَخَافُ لَدَيَّ الْمُرْسَلُونَ (نمل)
جملات ابتدای آیه سوره قصص عین آیات سوره نمل است .لکن بعد از لاتخف،عبارت انک من الامنین آمده است.
با وجود این آیه و تاکید بر امن بودن موسی، احتمال پیوسته بودن استثنا و افاده این معنا که رسولان نزد خدا نمی ترسند مگر رسولانی که ظلم کردند و بعدش جبران نمودند (این رسولان میترسند و موسی هم به همین دلیل ترسید) منتفی میشود.
در این آیه خدا به موسی یادآوری میکند که تو از امنین هستی و در محضر ما، وجهی برای خوف نداری.پس نترس. نه اینکه چون ظلم کردی و توبه کردی،سزاوار ترس هستی.
در سوره طه نیز باین صورت بیان شده است که:
قَالَ خُذْهَا وَلَا تَخَفْ سَنُعِيدُهَا سِيرَتَهَا الْأُولَى
همان طور که مشاهده میشود در هرسه سوره،علت ترس موسی ،ظهور مار جهنده از عصای اوست و نه ترس از وحی و خطاب یا ترس از حضور در برابر خدا.
لذا باید به دنبال آیات مرتبط با ایمن بودن از حوادث دنیوی بود نه ایمن بودن اخروی و معنوی.
سوره یونس
أَلا إِنَّ أَوْلِيَاء اللّهِ لاَ خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلاَ هُمْ يَحْزَنُونَ {62}الَّذِينَ آمَنُواْ وَكَانُواْ يَتَّقُونَ {63}لَهُمُ الْبُشْرَى فِي الْحَياةِ الدُّنْيَا وَفِي الآخِرَةِ لاَ تَبْدِيلَ لِكَلِمَاتِ اللّهِ ذَلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ {64}
این آیه به خوف نداشتن اولیا الله در دنیا و اخرت اشاره دارد.
سید کاظم فرهنگ
ادامه دارد......
https://zaya.io/d06sz
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
🔥 #آغازكننده تعدي، محكوم و ظالم است. براي رفع جنگ و #كشتار انسانهاي بيگناه، بايد به استانداردهاي #دوگانه در حرمت و #حقوق انسانها ،پايان داد.
✍️ "در داوری نباید یک برش گزینشی و دلبخواهانه را ملاک قرار داد. اگر می خواهیم جنگ را مهار کنیم نخست باید در شناخت آغازگر آن عادلانه قضاوت کنیم.
در نظام بین الملل هم عرف است که در جنگ، آغازگر تجاوز را شناسایی می کنند و قاعده «البادی اظلم*» معتبر است. چون فقط جنگ دفاعی مشروعیت دارد، برفرض اینکه دوطرف هم در جنگ قابل دفاع نباشند باز این آغاز گر جنگ است که ستمکارتر است.
❎اگر از تاریخ اشغال #فلسطین که آغاز واقعی این جنگ است بگذریم، و فقط همین زمانه اخیر را ملاک قرار دهیم، بدون شک درصورتی که دولت #اسراییل به بیانیه ها و قطعنامه های متعدد مجمع عمومی و شورای امنیت سازمان ملل و نهادهای بین المللی حقوق بشر در اعتراض به ادامه شهرک سازی ها و اعمال خشونت علیه فلسطینیان تمکین می کرد، مطمئنا حمله حماس رخ نمی داد.
به رغم مخالفت های جهانی، اسرائیل در ادامه اقدامات خود یهودیان را در اورشلیم شرقی، اسکان داد در حالی که طبق توافقهای بین المللی متعلق به مسلمانان و در اختیار آنها بوده و بدتر آنکه این شهرکنشینها در چند ماه اخیر روزی نبوده که به فلسطینی های ساکن خود اسراییل حمله خشونت بار و قتل و جنایت نداشته باشند طوری که نزدیک به۲۵۰ نفر کشته شده اند و سازمان های بین المللی فقط ابراز نگرانی و یا محکوم کردند و از واکنش لفظی فراتر نرفتند و در واقع این بی تفاوتی بستر سازی جنگی تازه بود که دو طرف جنگ قواعد حقوق بشر دوستانه را رعایت نمی کنند.
⭕برای پایان دادن به این جنگ باید به #استانداردهای_دوگانه پایان داد و برای جان و امنیت همه انسان ها حرمت قائل شد نه فقط اسراییلی ها و اشغالگران.
ریشه جنگ در رفتار دوگانه قدرت های جهانی است. هرجا پای منافع خودشان در میان باشد جنگ خوب است و طرف مقابل هم تروریست است.
تاریخ چیزی جز جنگ قدرت نیست. در هر گوشه عالم از دورترین زمان. جنگ قدرت نیز جز بی رحمی نیست.
ما در کجای این نبرد قرار داریم؟
✳ما به عنوان جامعه مدنی طرف هیچجنگی نیستیم و برای کشته شدن هیچ انسانی و ویرانی هیچخانه ای شادمانی نمی کنیم، باید « #جنگ_قدرت» را مهار و دندان تیزش را بکشیم و نباید خودمان جزیی از آن بشویم ولی در قضاوت کردن هم نباید قاعده البادی اَظلَم را پایمال کنیم."
از يادداشت اقاي عمادالدين باقي
* في رَجُلَينِ يَتَسابّانِ ـ : البادِي مِنهُما أظلَمُ ، و وِزرُهُ و وِزرُ صاحِبِهِ علَيهِ ما لَم يَعتَذِرْ إلى المَظلومِ .
✳✳امام كاظم عليه السلام ـ درباره دو نفر كه به يكديگر ناسزا بگويند ـ فرمود : آن كه #آغاز كرده #ستمكارتر است و تا زمانى كه از ستمديده پوزش نخواهد ، گناه او نيز به گردن وى باشد .
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━
#آیههاینور
[
](https://bit.ly/2OlYLem)🔹 *اگر شاکر باشید بر نعمتهایتان افزوده می شود*
وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ
لَئِن شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ ۖ
وَ لَئِن كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ
(ابراهیم /۷)
و آنگاه كه پروردگارتان اعلام كرد كه اگر واقعا سپاسگزارى كنيد، البته نعمت شما را افزون خواهم كرد، و اگر ناسپاسى كنيد عذاب من بسيار سخت است.
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛