#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_295
❇️موقعیت دقیق #اصحاب_کهف
💠وَ تَرَی الشَّمْسَ إِذا طَلَعَتْ تَزاوَرُ عَنْ كَهْفِهِمْ ذاتَ الْيَمِينِ وَ إِذا غَرَبَتْ تَقْرِضُهُمْ ذاتَ الشِّمالِ وَ هُمْ فِي فَجْوَةٍ مِنْهُ ذلِكَ مِنْ آياتِ اللَّـهِ مَنْ يَهْدِ اللَّهُ فَهُوَ الْمُهْتَدِ وَ مَنْ يُضْلِلْ فَلَنْ تَجِدَ لَهُ وَلِيًّا مُرْشِداً (۱۷/کهف)
🌱و (اگر آنجا بودی) خورشيد را میديدی كه هنگام طلوع، به سمت راست آنان متمايل میشود وچون غروب كند، ايشان را وامیگذارد وبه چپ متمايل میگردد و آنان در محلّی وسيع از آن غار قرار داشتند. اين از آيات و نشانههای خداست.
هر كس را خدا هدايت كند، او هدايت يافتهی واقعی است و هر كه را به بيراهه واگذارد وگمراه كند، هرگز برای او ياوری راهنما نخواهی يافت.
👈در این آیه و آیه بعد قرآن به ریزه کاریهاى مربوط به زندگى عجیب اصحاب کهف در آن غار پرداخته و به شش خصوصیت اشاره کرده است:
🔹دهانه غار رو به شمال گشوده مىشد و چون قطعا در نیمکره شمالى زمین بوده است نور آفتاب به درون آن مستقیما نمىتابید چنانکه قرآن مىگوید:
«و (اگر در آنجا بودى) خورشید را مىدیدى که به هنگام طلوع به سمت راست غارشان متمایل مىگردد و به هنگام غروب به سمت چپ (وَ تَرَى الشَّمْسَ إِذا طَلَعَتْ تَتَزاوَرُ عَنْ کَهْفِهِمْ ذاتَ الْیَمِینِ وَ إِذا غَرَبَتْ تَقْرِضُهُمْ ذاتَ الشِّمالِ).
و به این ترتیب نور مستقیم آفتاب که تداوم آن ممکن است موجب پوسیدگى و فرسودگى شود به بدن آنها نمىتابید، ولى نور غیر مستقیم به قدر کافى وجود داشت.
🔹«و آنها در محل وسیعى از (آن غار) قرار داشتند» (وَ هُمْ فِی فَجْوَةٍ مِنْهُ).
اشاره به این که دهانه غار که معمولا تنگ است جایگاه آنها نبود، بلکه قسمتهاى وسط غار را انتخاب کرده بودند که هم از چشم بینندگان دور بود، و هم از تابش مستقیم آفتاب.
در اینجا قرآن رشته سخن را قطع مىکند، و به یک نتیجه گیرى معنوى مىپردازد، چرا که ذکر همه این داستانها براى همین منظور است.
👌مىگوید: «این از آیات خداست، هر کس را خدا هدایت کند، هدایت یافته واقعى اوست، و هر کس را گمراه نماید هرگز ولى و راهنمایى براى او نخواهى یافت» (ذلِکَ مِنْ آیاتِ اللَّهِ مَنْ یَهْدِ اللَّهُ فَهُوَ الْمُهْتَدِ وَ مَنْ یُضْلِلْ فَلَنْ تَجِدَ لَهُ وَلِیًّا مُرْشِداً).
آرى! آنها که در راه خدا گام بگذارند و براى او به جهاد برخیزند در هر قدمى آنان را مشمول لطف خود مىسازد، نه فقط در اساس کار، که در جزئیات هم لطفش شامل حال آنهاست.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_295
❇️بيدار كردن #اصحاب_كهف ، نمونهای از #رستاخيز
💠وَ كَذلِكَ بَعَثْناهُمْ لِيَتَساءَلُوا بَيْنَهُمْ قالَ قائِلٌ مِنْهُمْ كَمْ لَبِثْتُمْ قالُوا لَبِثْنا يَوْماً أَوْ بَعْضَ يَوْمٍ قالُوا رَبُّكُمْ أَعْلَمُ بِما لَبِثْتُمْ فَابْعَثُوا أَحَدَكُمْ بِوَرِقِكُمْ هذِهِ إِلَی الْمَدِينَةِ فَلْيَنْظُرْ أَيُّها أَزْكی طَعاماً فَلْيَأْتِكُمْ بِرِزْقٍ مِنْهُ وَ لْيَتَلَطَّفْ وَ لا يُشْعِرَنَّ بِكُمْ أَحَداً (۱۹/کهف)
🌱وما آنگونه (كه خوابشان كرديم)، آنان را (از خوابی كه شبيه مرگ بود) برانگيختيم تا ميان خود از يكديگر پرسش كنند. يكی از آنان گفت: چه مدّت (در اين غار) ماندهايد؟ گفتند: يك روز يا بخشی از روز. (سرانجام) گفتند:
پروردگارتان داناتر است كه چه مقدار ماندهايد. پس يكی از خودتان را با اين پولتان به شهر بفرستيد تا ببيند كدام يك غذای پاكيزهتری دارد، پس غذايی از آن برايتان بياورد و بايد (در اين كار) زيركی و دقّت به خرج دهد، و مبادا كسی را از شما آگاه كند!
👌عبارت «وَ لْيَتَلَطَّفْ» وسط قرآن كريم قرار دارد كه به معنای مدارا و هوشياری همراه با مهربانی است و اين خود لطفی است كه كلمهی وسط قرآن را لطف و تلطّف و مهربانیتشكيل داده است.
🔹در مبارزات بر عليه جوامع فاسد، وحدت بين نيروها عامل مهمی است. در اين آيه چهار مرتبه كلمه «كُم» مطرح شده است:
الف: در تهيه غذا همه يكی هستيم. «أَحَدَكُمْ»
ب: پول برای همه است. «بِوَرِقِكُمْ»
ج: غذايی كه تهيه میشود برای همه است. «فَلْيَأْتِكُمْ»
د: حفاظت از جان همه لازم است. «لا يُشْعِرَنَّ بِكُم»
🔹برای خداوند، هيچ كاری مشكل نيست، نه خواب كردن ۳۰۹ ساله، نه بيدار ساختن آنچنانی. «كَذلِكَ بَعَثْناهُمْ»
🔹از حشر وبرانگيخته شدن در قيامت تعجّب نكنيد، هر بيدار شدن از خواب، نوعی بعث و نشور است. «بعثنا»
🔹بيدار شدن از خواب نيز به ارادهی الهی است. «بعثنا»
🔹بيدار كردن اصحاب كهف دو ثمر داشت، يكی برای خودشان كه طرح سؤال بود، «لِيَتَساءَلُوا» يكی برای ديگران كه نمونهای از رستاخيز وبعث قيامت بود.
«كَذلِكَ بَعَثْناهُمْ»
🔹در آنچه نمیدانيم، اظهار نظر نكنيم. «رَبُّكُمْ أَعْلَمُ بِما لَبِثْتُمْ»
🔹حتّی يك گروه كوچك نيز بايد مسئول ورهبر داشته باشد. (در ميان اصحاب كهف يك نفر بود كه امر و نهی وپرسش میكرد.) قالَ قائِلٌ ... فَابْعَثُوا
🔹اقدام برای معاش زندگی، منافات با توكّل ندارد. اصحاب كهف هم پول و نقدينه داشتند، هم برای تهيه غذا حركت كردند. «فَابْعَثُوا أَحَدَكُمْ بِوَرِقِكُمْ هذِهِ»
🔹وكالت و پذيرش وكالت از گروه جايز است. «فَابْعَثُوا أَحَدَكُمْ»
🔹پول و نقدينگی، سابقهای تاريخی و كهن دارد. «بِوَرِقِكُمْ»
🔹هر پولی نمیتواند بهای جنس قرار گيرد. «بِوَرِقِكُمْ هذِهِ» ۱۱- وارستگان مؤمن هر غذايی را نمیخورند، نوع غذا و مقدار برايشان مطرح نيست، پاك و حلال بودن مهم است «أَزْكی طَعاماً بِرِزْقٍ مِنْهُ»
🔹مؤمن بايد رازدار وهوشيار باشد وبا مدارا وتقيّه واصول ايمنی، دشمن را از وجود خود آگاه نكند. «وَ لْيَتَلَطَّفْ» كسی كه مسئوليّت میپذيرد بايد مراقبتهای لازم را داشته باشد.
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
May 11
♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
9⃣8⃣ تدبر در سوره #هود
🔹پیام های آیات ۹۹-۹۶ سوره هود از تفسیر نور
۱- ادّعای نمایندگی از جانب خدا باید همراه نشانه ودلیل باشد. «أَرْسَلْنا مُوسی بِآیاتِنا وَ سُلْطانٍ مُبِینٍ»
۲- منطق و معجزه ی انبیا علیهم السلام برای همه ی مردم،روشن و قابل فهم است. «مُبِینٍ»
۳- از مهم ترین فلسفه ی بعثت انبیا علیهم السلام،طاغوت زدایی،آزادی و رهایی انسان ها از قید بندگی دیگران است. «إِلی فِرْعَوْنَ»
۴- بسیاری از مردم،پیروان طاغوت ها بوده اند. «فَاتَّبَعُوا أَمْرَ فِرْعَوْنَ»
۵- باید شعارهای تبلیغاتی طاغوت ها را خنثی کرد.چون فرعون به دروغ اظهار می داشت که من شما را جز به راه رشد هدایت نمی کنم؛ «وَ ما أَهْدِیکُمْ إِلاّ سَبِیلَ الرَّشادِ» ،این آیه در مقام جواب می فرماید: «وَ ما أَمْرُ فِرْعَوْنَ بِرَشِیدٍ»
۶- همیشه علم و شناخت به تنهایی عامل دوری از انحراف نیست.(موسی حقّ را با دلیل و برهان،برای مردم روشن می کرد،ولی فرعون مردم را به انحراف دعوت می کرد و مردم از فرعون پیروی می کردند)
۷- کسانی که در دنیا جلودار وامام مردمند،در آخرت نیز پیشگام به سوی بهشت یا جهنّم خواهند بود.امامِ نور(عادل)،مردم را به طرف نور(بهشت)،و امامِ نار(ظالم)،به سمت نار(جهنّم)،هدایت خواهد کرد. «یَقْدُمُ قَوْمَهُ یَوْمَ الْقِیامَهِ»
۸- هر کس دنباله رو فرعون ها و طاغوت ها شد،در دنیا و آخرت بد نامی و نفرین او را دنبال خواهد کرد. فَاتَّبَعُوا أَمْرَ فِرْعَوْنَ، فَاتَّبَعُوا ... لَعْنَهً
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#زندگی_قرآنی
شماره 95
🌹#امام_حسن_عسکری( ع) فرمودند:
♦️بِئْسَ اَلْعَبْدُ عَبْدٌ يَكُونُ ذَا وَجْهَيْنِ
وَ ذَا لِسَانَيْنِ يُطْرِي أَخَاهُ شَاهِداً
وَ يَأْكُلُهُ غَائِباً إِنْ أُعْطِيَ حَسَدَهُ
وَ إِنِ اُبْتُلِيَ خَذَلَهُ .
چه بد بنده اي است.
آن بنده كه #دو_روي و دو زبان است،
در حضور برادرش او را مي ستايد
و در غيابش با #غيبت كردن گوشت او را مي خورد.
اگر به او عطايي شود #حسد برد
و اگر گرفتار گردد او را وانهد.
📚تحفالعقول،(کوتاه سخنان امام عسکریع)
┄┅┅┅┅❀..🍂❀┅┅┅┅┄
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#تعصب_ديني، ممدوح يا مذموم؟
🛑قسمت چهارم
🛑#آثار_سوء #تعصب در روايات :
تعصب ناروا و مذموم آثار زیانبار فراوانی دارد که به اهم آنها اشاره می شود:
1⃣. از دست دادن #ایمان:
💫رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود:
«مَنْ تَعَصَّبَ أَوْ تُعُصِّبَ لَهُ فَقَدْ خَلَعَ رِبْقَ الاِْیمانِ مِنْ عُنُقِهِ؛
هر کس تعصب بورزد یا دیگران به خاطر او تعصّب بورزند، رشته های ایمان را از گردن خود باز کرده است.»
2⃣. #محشور_شدن با #اعراب_جاهلی:
💫رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله فرمود: «مَنْ کانَ فِی قَلْبِهِ حَبَّةٌ مِنْ خَرْدَلٍ مِنْ عَصَبِیَّةٍ بَعَثَهُ اللّهُ یَوْمَ الْقِیامَةِ مَعَ اَعْرابِ الْجاهِلِیَّةِ؛
هر کس در دلش به اندازه [دانه] خردلی #عصبیت باشد، خداوند روز قیامت او را با اعراب جاهلیّت [دوران قبل از اسلام] محشور می کند.»
3⃣. #عذاب_آخرت:
💫امام علی علیه السلام فرمود: «اِنَّ اللّهَ یُعَذِّبُ السِّتَّةَ بِالسِّتَةِ الْعَرَبَ بِالْعَصَبِیَّةِ وَالدَّهاقِینَ بِالْکِبْرِ وَالاْءُمَراءَ بِالْجَوْرِ وَالْفُقَهاءَ بِالْحَسَدِ وَالتُّجّارَ بِالْخِیانَةِ وَأَهْلَ الرَّساتِیقِ بِالْجَهْلِ؛
خداوند شش گروه را به خاطر شش چیز عذاب می کند: عرب را به خاطر #تعصب، اربابان را به خاطر تکبّر، حاکمان را به خاطر ستم، و فقیهان را به خاطر حسد، تجّار را به خاطر خیانت واهل روستاها را به خاطر جهل و نادانی.»
4⃣. #مطرود_شدن:
🌹پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمود: «لَیْسَ مِنّا مَنْ دَعا اِلی عَصَبِیَّةٍ وَلَیْسَ مِنّا مَنْ قاتَلَ عَلی عَصَبِیَّةٍ وَلَیْسَ مِنّا مَنْ ماتَ عَلی عَصَبِیَّةٍ؛
از ما نیست کسی که [مردم را] به تعصّب دعوت کند و از ما نیست کسی که به خاطر تعصّب #بجنگد و از ما نیست کسی که با تعصّب بمیرد.»
5⃣. بازماندن از #درک_حقایق:
👈اشاره شد که #تعصّب، وابستگی غیر منطقی به قوم یا عقیده باطل و یا عادات و #رسوم_خاص است که این حالت پرده ضخیمی بر دیده و عقل انسان ایجاد می کند و انسان را از درک حقایق و تشخیص حق و باطل، و مصلحت و مفسده محروم می سازد.
از اینرو قرآن در جواب مشرکین مکّه که می گفتند: «ما از آنچه پدران خود را بر آن یافتیم، پیروی می کنیم» می فرماید: «أَوَ لَوْ کَانَ ءَابَآؤُهُمْ لاَ یَعْقِلُونَ شَیْئا وَ لاَ یَهْتَدُونَ»؛ «آیا اگر پدران آنها چیزی نمی فهمیدند و هدایت نیافتند [باز از آنها پیروی می کنند]!» این جملات نشان می دهد که مشرکان مکّه از درک این مسئله که پدران آنها چیزی نمی فهمیدند و گمراه بودند، عاجز بودند.
6⃣. از بین رفتن #اتّحاد و #انسجام جامعه:
👈اگر جامعه ای از مجموع اقوامی تشکیل شده باشد که #تعصّب در بین آنها حرف اوّل را بزند، انسجام و اتحاد نخواهد یافت. به همین جهت است که استعمارگران تلاش می کنند بین ملّتهای اسلامی تعصّب منفی و مذموم را تشدید کنند و انسجام اسلامی را خدشه دار نمایند.
7⃣. #ایجاد_کینه:
حضرت علی علیه السلام در این باره فرمود: «فَاللّهَ اللّهَ فِی کِبْرِ الْحَمِیَّةِ وَفَخْرِ الْجاهِلِیَّةِ فَاِنَّهُ مَلاقِحُ الشَّنَئانِ وَمَنافِخُ الشَّیْطانِ الَّتِی خَدَعَ الاُْمَمَ الْماضِیَةَ وَالْقُرُونَ الْخالِیَةَ حَتّی اَعْنَفُوا فِی حَنادِسِ جَهالَتِهِ وَمَهاوِی ضَلالَتِهِ؛ خدا را خدا را [در نظر بگیرید]! در مورد #تکبر_ورزی از روی #تعصب و #افتخار_جاهلی که تعصّب و حمیّت، زادگاه #کینه است و محل دمیدن شیطان که با آن امّتهای گذشته و روزگاران قدیم را فریب داده است تا اینکه در تاریکیهای نادانی و گمراهی او پنهان شدند.»
💻نقل از دانشنامه اسلامي (ويكي اهل البيت)
ادامه دارد
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#دعاهای_روزانه
🌸🤲 رَبَّنَا وَسِعْتَ كُلَّ شَيْءٍ رَحْمَةً وَعِلْماً فَاغْفِرْ لِلَّذِينَ تَابُوا وَاتَّبَعُوا سَبِيلَكَ وَقِهِمْ عَذَابَ الْجَحِيمِ( غافر/۷)
💞اى پروردگار ما، رحمت و علم تو همه چيز را فراگرفته است. پس آنان را كه توبه كرده اند و به راه تو آمده اند بيامرز و از عذاب جهنم نگه دار.
@quranpuyan