💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_انعام آیه 95 تا 101
📄#صفحـہ_140
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_140
❇️#شکافنده_صبح!
💠إِنَّ اللَّهَ فالِقُ الْحَبِّ وَ النَّوى يُخْرِجُ الْحَيَّ مِنَ الْمَيِّتِ وَ مُخْرِجُ الْمَيِّتِ مِنَ الْحَيِّ ذلِكُمُ اللَّهُ فَأَنَّى تُؤْفَكُونَ
🌱خداوند، دانهها و هستهها را (در دل زمین) میشکافد. (موجود) زنده را از (موادی) بیجان بیرون میکشد و (مواد) بیجان را از (موجود) زنده خارج میکند. این است «الله». پس چگونه (از مسیر حقیقت) برگردانده میشوید؟
أنعام - ۹۵
🔷✨بار دیگر روى سخن را به مشرکان کرده و دلایل توحید را در ضمن عبارات جالب و نمونههاى زندهاى از اسرار مشرکان و نظام آفرینش و شگفتیهاى خلقت، شرح مىدهد.
در این آیه، به سه قسمت از این شگفتیها که در زمین است اشاره شده، نخست مىگوید: «خداوند شکافنده دانه و هسته است» (إِنَّ اللَّهَ فالِقُ الْحَبِّ وَ النَّوى).
🔷✨جالب این که دانه و هسته گیاهان غالبا بسیار محکمند، یک نگاه به هسته خرما و میوههایى مانند هلو و شفتالو و دانههاى محکم بعضى از حبوبات نشان مىدهد که چگونه آن نطفه حیاتى که در حقیقت نهال و درخت کوچکى است در دژى فوق العاده محکم محاصره شده است، ولى دستگاه آفرینش آنچنان خاصیت تسلیم و نرمش به این دژ نفوذ ناپذیر، و آنچنان قدرت و نیرو به آن جوانه بسیار لطیف و ظریفى که در درون هسته و دانه پرورش مىیابد، مىدهد که بتواند دیواره آن را بشکافد و از میان آن قد برافرازد.
👌به راستى این حادثه در جهان گیاهان حادثه شگرفى است که قرآن به عنوان یک نشانه توحید انگشت روى آن گذاشته است.
🔷✨سپس مىگوید: «موجود زنده را از مرده بیرون مىفرستد، و موجودات مرده را از زنده» (یُخْرِجُ الْحَیَّ مِنَ الْمَیِّتِ وَ مُخْرِجُ الْمَیِّتِ مِنَ الْحَیِّ).
و این یک نظام دائمى و عمومى در جهان آفرینش است مسأله حیات و زندگى موجودات زنده از پیچیدهترین مسائلى است که هنوز علم و دانش بشر نتوانسته است پرده از روى اسرار آن بردارد و به مخفیگاه آن گام بگذارد که چگونه عناصر طبیعى و مواد آلى با یک جهش عظیم، تبدیل به یک موجود زنده مىشوند.
👈لذا مىبینیم قرآن براى اثبات وجود خدا بارها روى این مسأله تکیه کرده است، و پیامبران بزرگى همچون ابراهیم و موسى در برابر گردنکشانى همچون نمرود و فرعون، به وسیله پدیده حیات و حکایت آن از وجود مبدء قادر و حکیم جهان استدلال مىکردند.
و در پایان آیه به عنوان تأکید و تحکیم مطلب مىفرماید: «این است خداى شما و این است آثار قدرت و علم بىپایان او، با این حال چگونه از حق منحرف، و به راه باطل کشانده مىشوید» (ذلِکُمُ اللَّهُ فَأَنَّى تُؤْفَکُونَ).
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_140
❇️#آیه140انعام
💠وَ هُوَ الَّذِي أَنْشَأَكُمْ مِنْ نَفْسٍ واحِدَةٍ فَمُسْتَقَرٌّ وَ مُسْتَوْدَعٌ قَدْ فَصَّلْنَا الْآياتِ لِقَوْمٍ يَفْقَهُونَ (۹۸/انعام)
🌱و اوست كسی كه شما را از يك نفْس آفريد، پس برخی قرار يافته (و به دنيا آمدهاند) و برخی (در پشت پدرها و رحم مادرها) به امانت گذاشته شدهاند. ما آيات خويش را برای گروهی كه میفهمند به تفصيل بيان كرديم.
🔷✨در تعبير «أنشأ» دو نكته نهفته است:
۱- ابتكار
۲- تربيت مستمر.
در آفرينش انسان هم نوآوری و ابتكار است، هم تربيت مستمر. آری، آفريدن تقليدی يا آفريدن و رها كردن، چندان ارزشی ندارد.
🔹اصل و ريشهی همهی شما يكی است، پس اين همه اختلاف و برتریطلبی و تبعيض چرا؟ «مِنْ نَفْسٍ واحِدَةٍ»
🔹اين همه تنوّع و نوآوری در خلقت انسانها تنها از يك نفْس، نشانهی عظمت خداوند است. «وَ هُوَ الَّذِي أَنْشَأَكُمْ مِنْ نَفْسٍ واحِدَةٍ»
🔹همهی دادهها پايدار نيست. تا نعمت و امكانات هست، بهترين استفاده و بهره را ببريم. «فَمُسْتَقَرٌّ وَ مُسْتَوْدَعٌ»
🔹انسان تا اهل «فهم» نباشد، از معارف بهره نمیبرد. «قَدْ فَصَّلْنَا الْآياتِ لِقَوْمٍ يَفْقَهُونَ»
📚تفسير نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
6⃣3⃣ تدبر در سوره #اسرا
🔹نکات سوره اسراء از تفسیر عبدالعلی بازرگان
اسراء:۴۴
تُسَبِّحُ لَهُ السَّمَاوَاتُ السَّبْعُ وَالْأَرْضُ وَمَن فِيهِنَّ وَإِن مِّن شَيْءٍ إِلَّا يُسَبِّحُ بِحَمْدِهِ وَلَكِن لَّا تَفْقَهُونَ تَسْبِيحَهُمْ إِنَّهُ كَانَ حَلِيمًا غَفُورًا
آسمانهاي هفتگانه 52 و زمين [دارای طبقات همانند آن] 53 و هر که [از موجودات داراي شعور که] در آنهاست، تسبيح کننده خدايند و [اصلا] چيزي وجود ندارد جز آن که به ستايش او تسبيح کننده است، ولي شما تسبيح آنها را درنمييابيد 54 [و شرط بندگي به جاي نميآوريد و با اين حال] به راستي که او بردباري آمرزنده است [که کيفرتان نميدهد].55
52- سخن از هفت آسمان 9 بار در قرآن تکرار شده است که به وضوح نشان ميدهد منظور از آن، طبقات جوّ فراز زمين است، نه آسمانهاي فوقاني [کهکشانها و ستارهها]. دانش جوّشناسي نيز نشان ميدهد که آسمان روي زمين را لايههاي متعددي از عناصر مختلف و با تراکم متفاوت تشکيل داده است که هر کدام نقشي حيرتآور براي ادامه حيات زميني ايفا ميکنند. اين طبقات را بر حسب معيارهاي مختلف نامگذاريهاي گوناگون کردهاند. از جمله: تروپوسفر، تروپوپوز، استراتوسفر، استراتوپوز، مزوسفر، ترموسفر، اگزوسفر. تقسيمبندي ديگري نيز بر اساس اجزاء تشکيلدهنده آن کردهاند. مثل: هوموسفر [مخلوط يکسان]، هتروسفر [جدا جدا]، مگنتوسفر [طبقه مغناطيسي]. در هر حال اين تقسيمات نشان مىدهد ماهيت و مکانيسم هر يک از اين طبقات مختلف است و چه بسا عدد هفت هم نماد کثرت باشد [والله اعلم].
54- بروز استعدادهاي خداداد هر موجودي در جهان هستي، تسبيح اوست كه كار حساب شدهاي را در اين مجموعه انجام ميدهد به گونهاي كه بدون آن عيب و نقصي پديد ميآيد. همچون ساعتي كه حذف هر پيچ و دندهاي آن را از دقّت مياندازد.
55- در فرهنگ قرآن، «حليم» به كسي گفته ميشود كه عكسالعمل فوري از خشم و غضب نشان نميدهد، بلكه با علم و تسلطي كه بر خود دارد، به کسي که بد کرده فرصت جبران ميدهد. خدا حليم است زيرا ما را به خاطر گناه به سرعت عذاب نميكند، بلكه يك عمر فرصت ميدهد.
اسراء:۴۸
انظُرْ كَيْفَ ضَرَبُوا لَكَ الْأَمْثَالَ فَضَلُّوا فَلَا يَسْتَطِيعُونَ سَبِيلًا
ببين چگونه براي تو مَثَلها زدند 58 [=شأن تو را با چه اتهاماتي ارزيابي کردند و] به اين ترتيب گمراه شدند و ره به جائي نبردند.
58- مثالهائي که در قرآن آمده، معمولا مقايسه و مدلهائي است براي فهم بهتر نسبت به موضوعات مجرد، که درک و فهم آن نيازمند مثالي محسوس از مشاهدات و تجربيات عادي زندگي است. مثالهائي هم که ما آدميان ميزنيم، به همين نحو، براي تفهيم مطلب به مخاطب است. اين سخن عيناً در آيه 9 سوره فرقان تکرار شده است.
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
8.78M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💠توصیه قرآن به جایگاه مادر(۱)
تفسیر سوره مبارکهٔ احقاف، جلسه ۸
📹محمدعلی انصاری
زمان: ۳:٠۹ حجم: ۷.۶ MB
#ویدئو
#ترنم_وحی
@quranpuyan