#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_255
❇️#روزهای_حساس_زندگی
💠وَ لَقَدْ أَرْسَلْنا مُوسى بِآياتِنا أَنْ أَخْرِجْ قَوْمَكَ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَى النُّورِ وَ ذَكِّرْهُمْ بِأَيَّامِ اللَّـهِ إِنَّ فِي ذلِكَ لَآياتٍ لِكُلِّ صَبَّارٍ شَكُورٍ
🌱بهراستی موسی را با نشانههایمان فرستادیم (و گفتیم) که قومت را از تاریکیها خارج کن و به نور برسان و روزهای خدا را به یادشان آور؛ زیرا در این (روزها)، بیشک نشانههایی برای هر فرد بسیار شکیبا و سپاسگزار وجود دارد.
إبراهیم - ۵
👈تو موظفی كه ايام الهی و روزهای خدا را بياد قوم خود بياوری" (وَ ذَكِّرْهُمْ بِأَيَّامِ اللَّـهِ).
🔷بعضی گفتهاند اشاره به روزهای پيروزی پيامبران پيشين و امتهای راستين آنها میباشد، و روزهايی كه انواع نعمتهای الهی بر اثر شايستگيها شامل حال آنها میباشد.
🔷و بعضی گفتهاند اشاره به روزهايی است كه خداوند اقوام سركش را به زنجير عذاب میكشيد و طاغوتها را با يك فرمان درو میكرد! و بعضی اشاره به هر دو قسمت دانستهاند.
👌اما اصولا نمیتوان اين تعبير گويا و رسا را محدود ساخت، ايام اللَّه، تمام روزهايی است كه دارای عظمتی در تاريخ زندگی بشر است.
هر روز كه يكی از فرمانهای خدا در آن چنان درخشيده، كه بقيه امور را تحت الشعاع خود قرار داده، از ايام اللَّه است.
هر روز كه فصل تازهای در زندگی انسانها گشوده، و درس عبرتی به آنها داده و ظهور و قيام پيامبری در آن بوده، يا طاغوت و فرعون گردنكشی در آن به قعر دره نيستی فرستاده شده، خلاصه هر روز كه حق و عدالتی بر پا شده و ظلم و بدعتی خاموش گشته، همه آنها از ايام اللَّه است.
و چنان كه خواهيم ديد، در روايات ائمه معصومين در تفسير اين آيه نيز انگشت روی روزهای حساسی گذاشته شده است.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
1⃣1⃣ تدبر در سوره #فرقان
🔹نکات سوره فرقان از تفسیر عبدالعلی بازرگان
فرقان : ۱۱
بَلْ كَذَّبُوا بِالسَّاعَةِ وَأَعْتَدْنَا لِـمَن كَذَّبَ بِالسَّاعَةِ سَعِيرًا
[عامل اصلی و ريشه بهانهجوئی آنها مسئله رسالت نيست] بلکه آنها ساعت [وقوع رستاخيز] را دروغ شمردهاند و ما نيز برای هر که رستاخيز را دروغ شمارد [در نظام هستی] آتشی سوزان آماده کردهايم. ۱۰
۱۰- آماده کردن آتش سوزان برای منکران قيامت، همچون قرار دادن اثر کشندگی برای سَم و مقدّر کردن سکته و سرطان و بيماريهای ديگر، برای کسانی که مراقب تغذيه و بهداشت و سلامت زندگی خود و دارای تحرک کافی نيستند، نتيجه طبيعی و عواقب آيندهسوز ظلم و ستم منکران است.
فرقان : ۱۳
وَإِذَا أُلْقُوا مِنْهَا مَكَانًا ضَيِّقًا مُّقَرَّنِينَ دَعَوْا هُنَالِكَ ثُبُورًا
و چون دست بسته و اسير [به غُل و زنجیرهای وابستگی و اسارت دنيايي] ۱۲ به مکانی تنگ درافتند، ۱۳ در آنجاست که مرگ را طلب ميکنند.
۱۲- «مُقَرَّنِينَ» [اسم مفعول] از ريشة «قرن» [جمع کردن يا جمع شدن] نوعی پيوند دادن شخص با اعمالش ميباشد. اين فعل دو بار ديگر نيز در قرآن در بيان سرنوشت ستمگران آمده است؛ يکبار دربارة شيطان صفتانی که سليمان آنها را به زنجير زندان افکنده بود [وَآخَرِينَ مُقَرَّنِينَ فِی الْأَصْفَادِ- ص ۳۸ (۳۸: ۳۸) ] و ديگر بار مجرمان در دوزخ به غُل و زنجير عواقب اعمالشان گرفتار ميشوند [وَتَرَى الْمُجْرِمِينَ یَوْمَئِذٍ مُقَرَّنِينَ فِی الْأَصْفَادِ- ابراهيم ۴۹ (۱۴:۴۹) ]. در اين سوره گرچه سخنی از «اصفاد» [زنجیری که دست را به گردن ميبستند] به ميان نيامده است، اما همان مفهوم دست و پا بستگی و اسارت را نشان ميدهد.
۱۳- ضيق [تنگنا] مقابل رحب [وسعت] است. اصطلاح ضيق صدر يا ضيق ذرع، دلالت بر تحمل ناپذيری و تنگنای انجام کاری ميکند. طبق مشیّت خدا، سينه هدايتشدگان برای تسليم به خدا فراخ ميشود و سينه گمراهان در تنگی نفس و ناراحتی قرار ميگيرد، گویی به سختی به آسمان صعود ميکنند [انعام ۱۲۵ (۶:۱۲۵) ]. از طرفی قيامتِ هر کسي، زمان به بار نشستن کِشت دنيايي و صحنة تحقق يافتن و تجسم عينی اعمال اوست، به اين ترتيب، مؤمنانِ دارای «سعه صدر» با منکران «ضيق صدر» تفاوت عظيمی در صعود و ميدان عمل خواهند داشت؛ به تعبير قرآن، نامه عمل نيکان در «اعليعليين» و نامه عمل فجّار در «سجين» [سلول و زندان بسيار تنگ اعمالشان] رقم ميخورد [مطففين ۷ (۸۳:۷) و ۸]. تعبير «مَكَانًا ضَیِّقًا»[جايگاهی تنگ] در آيه ۱۳ بيانگر چنين وضعيتی است.
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_ابراهیم آیات 6 تا 10
📄#صفحـہ_256
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan