.
#آیههاینور
❤ بسم الله الرحمن الرحیم ❤
اِنَّ رَبَّكَ فَعَّالٌ لِمَا يُرِيدُ
پروردگارت آنچه را اراده کند انجام میدهد.
🌱سوره هود ، آیه ۱۰۷
کانال قرآن پویان
🆔️ @quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_انفطار_مطففین
📄#صفحه_587
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_587
❇️ای انسان چه چيز تو را #مغرور ساخته؟!
💠يا أَيُّهَا الْإِنْسانُ ما غَرَّكَ بِرَبِّكَ الْكَرِيمِ
🌱ای انسان، چه چیز تو را فریفته و نسبت به (لطف و کرم) پروردگار بزرگوارت گستاخ کرده است؟؛
انفطار - ۶
🔹در تعقيب آيات گذشته كه پيرامون معاد سخن میگفت، در آيات مورد بحث برای بيدار كردن انسان از خواب غفلت، و توجه او به مسئوليتهايش در برابر خداوند، نخست او را مخاطب ساخته و با يك استفهام توبيخی شديد و در عين حال توأم با نوعی لطف و محبت میفرمايد:" ای انسان چه چيزی تو را از پروردگار كريمت غافل ساخته؟ و در برابر او جسور و مغرور نموده"؟! (يا أَيُّهَا الْإِنْسانُ ما غَرَّكَ بِرَبِّكَ الْكَرِيمِ).
🔹در اينجا" انسان" را به عنوان انسانيتش كه اتمام امتيازات او را بر ساير موجودات اين جهان ياد آور میشود مخاطب ساخته، سپس او را در برابر خداوندی قرار میدهد كه هم" رب" است و هم" كريم" به مقتضای ربوبيتش پيوسته او را در كنف حمايت خود قرار داده، و تربيت و تكامل او را بر عهده گرفته، و به مقتضای كرمش او را بر سر خوان نعمت خود نشانده، و از تمام مواهب مادی و معنوی برخوردار ساخته است، بیآنكه انتظاری از او داشته باشد و پاداش و عوضی بطلبد، حتی خطاهای او را ناديده میگيرد، و با كرمش او را مورد عفو قرار میدهد.
آيا سزاوار است چنين موجود شريفی در برابر چنان پروردگار بزرگی جسور گردد؟
و يا لحظهای از او غافل شود و در انجام فرمانش كه ضامن سعادت خود او است قصور ورزد؟
🔹و لذا در حديثی از پيغمبر اكرم ص آمده است كه هنگام تلاوت اين آيه فرمود: غره جهله:" جهل و نادانيش او را مغرور و غافل ساخته است"!
و از اينجا روشن میشود هدف اين است كه با تكيه بر مساله ربوبيت و كرم خداوند غرور و غفلت انسان را درهم بشكند، آن گونه كه بعضی پنداشتهاند كه هدف تلقين آدمی در زمينه عذر خواهی او است كه در جواب بگويد: كرمت مرا مغرور ساخت.
🔹و نيز آنچه از" فضيل بن عياض" نقل شده كه از او سؤال كردند اگر در روز قيامت خداوند تو را به حضور طلبد و از تو بپرسد: ما غَرَّكَ بِرَبِّكَ الْكَرِيمِ، در جواب چه میگويی گفت: در جواب میگويم: غرنی ستورك المرخاة" پردههايی كه بر گناهان من افكنده بودی مرا غافل و مغرور ساخت" نيز متناسب مفهوم آيه نيست، بلكه در جهت مخالف هدف اصلی آيه قرار دارد، چرا كه هدف درهم شكستن غرور و بيدار كردن از خواب غفلت است، نه پرده جديدی بر پردههای غفلت افكندن! بنا بر اين سزاوار نيست آيه را از هدفی كه داشته منحرف سازيم، و در جهت مخالف آن نتيجهگيری كنيم.
🔹امير مؤمنان علی ع در تفسير اين آيه جملههای عجيبی دارد، میفرمايد:
اين آيه كوبندهترين دليل در برابر شنونده است، و قاطعترين عذر در برابر شخص مغرور، كسی كه جهالت و نادانيش او را جسور و مغرور ساخته، خداوند میفرمايد:
ای انسان چه چيز تو را بر گناهت جرأت داده؟، و چه چيز تو را در برابر پروردگارت مغرور ساخته؟، و چه چيز تو را به هلاكت خويش علاقهمند نموده؟
آيا اين بيماری تو بهبودی ندارد؟ يا اين خوابت به بيداری نمیانجامد؟
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_587
❇️وای بر #كمفروشان!
💠بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ وَيْلٌ لِلْمُطَفِّفِينَ (۱) الَّذِينَ إِذَا اكْتالُوا عَلَى النَّاسِ يَسْتَوْفُونَ (۲) وَ إِذا كالُوهُمْ أَوْ وَزَنُوهُمْ يُخْسِرُونَ (۳)
🌱وای بر کمفروشان!؛ (۱) همآنان که وقتی (کالایی را) با پیمانه از مردم میخرند، تمام و کمال میگیرند؛ (۲) (ولی) زمانی که (برای فروش، کالایی را) برای مردم پیمانه یا وزن میکنند، کم میگذارند. (۳)
مطففین [۱-۳]
🔹«وَيْلٌ» به معنای هلاك و عذاب است و بر اساس روايات، نام درّهای در دوزخ يا دری از درهای آن میباشد.
«طفيف» و قليل به يك معناست و «تطفيف» به معنای كاستن و كم گذاشتن است و ريشه آن از «طف» به معنای كنار است. به فروشندهای كه از كنار اجناس میزند، «مطفف» گويند.
ابن مسعود نقل میكند كه هر كس از نمازش بكاهد مشمول اين آيه است.
🔹كم فروشی هر صنفی متناسب با خودش میباشد: معلم، كارگر، نويسنده، فروشنده، مهندس، دكتر و ديگر مشاغل، هر كدام در انجام وظيفه خود كوتاهی كنند، كم فروشند.
كمفروش، خود را زرنگ میداند، مردم را دوست ندارد، خدا را رازق نمیداند و ظلم اقتصادی به جامعه میكند.
كم فروشی از گناهان كبيره است، زيرا وعده عذاب برای آن آمده است.
🔹امكانِ كم فروشی يا حساسيّت در كيل بيش از وزن است، لذا در يك آيه فقط از كيل و در آيه پس از آن، ابتدا مجدداً از كيل و سپس وزن، سخن به ميان آمده است.
🔹خطر را با كلماتِ هشدار دهنده اعلام كنيد. «وَيْلٌ لِلْمُطَفِّفِينَ»
🔹مال حرام از راه كمفروشی، عامل سقوط انسان است. «وَيْلٌ لِلْمُطَفِّفِينَ»
🔹تفاوت گذاردن در گرفتن و دادن كم فروشی است. آنچه بر خود نمیپسندی بر ديگران مپسند. اكْتالُوا ... يَسْتَوْفُونَ- كالُوهُمْ ... يُخْسِرُونَ
🔹كم فروشی نسبت به هر كس، گرچه مسلمان نباشد، نارواست. «عَلَی النَّاسِ»
🔹بالاتر از گناه، انس گرفتن با گناه است، به گونهای كه كم فروشی شغل انسان شود. «يُخْسِرُونَ» (فعل مضارع، نشانه استمرار است.)
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan