✅نکته مهم
💢رابطۀ #آموزش_پژوهش_محور با #آموزش_پژوهش_گرا همچون رابطه فقیر و مسکین است. (اذا اجتمعا افترقا و اذا افترقا اجتمعا)
🔻هنگام اجتماع دو ترکیب، آموزش پژوهش محور یعنی اینکه استاد با پاره ای مسائل علمی، وارد عرصه آموزش شده و ضمن اجرای تدریجی فرایند حل مسئله با مشارکت علم آموزان، به آموزش مطالب تکمیلی و تمرین عملی پژوهش می پردازد.
🔻ولی هنگام افتراق، مراد از هر دو ترکیب، همان پژوهشگرایی در آموزش است.
#پژوهش
👉@rahnameh
🕌حوزه علمیه علوی قم؛ نمونه ای از #مدارس پژوهش گرای موفق
🔻طلبه، هر سال موظف است یک پژوهش ارائه کند.
🔻برپایی نمایشگاه و تجلیل از دست اندرکاران و پژوهش گران برتر، در آخر هر سال
🔻انتشار مجله اندیشه علوی (تاکنون 15 شماره منتشر شده است)
▪️ آدرس: قم، خیابان شهید دلآذر، کوچه 20
▪️سایت: www.alavi-qom.ir
👉@rahnameh
✍️بزرگ ترین مانع بر سر پژوهش گرایی در نظام آموزشی حوزه
♦️اگر طلبه بخواهد دروس سطح را خوب و عمیق بفهمد باید چهار کار انجام دهد:
1ـ پیش مطالعه با استفاده از صِرف کتاب درسی
2ـ حضور جدی در کلاس با حداقل غیبت
3ـ مطالعه درس استاد و رجوع به حواشی در موارد لازم
4ـ مباحثه جدی با حداقل غیبت
🔹بنابراین و با توجه به کثرت دروس هر پایه و تاکید بر محدوده ها، عملا زمانی برای فراگیری عملی پژوهش و انجام مشق پژوهش باقی نخواهد ماند؛ تازه اگر فراگیری رشته تخصصی را نیز اضافه کنیم که دیگر هیچ ....
✅پیشنهادات:
1ـ بخشی از دروس آموزشی یا محدوده های مصوب، به نفع پژوهش کاسته شود.
(دفع دخل: اگر انگیزه و نشاط علمی طلبه حفظ شود، در ادامۀ حیات علمی خود ـ به هنگام تدریس یا تحقق ـ آنچه را لازم دارد و احیانا نخوانده است خودجوش فرا خواهد گرفت.)
2ـ فقه و اصول نیز از پایۀ هفتم، یک رشته تخصصی در کنار دیگر رشته های تخصصی تلقی شود و دیگر لازم نباشد همه طلاب به یک اندازه مکاسب، رسائل و کفایه را درس بگیرند. رشته های غیر فقه و اصول، بخشی از این کتاب ها را بخوانند کافی است و در عوض رشتۀ تخصصی خود را به شکل پژوهشگرا بگذرانند.
(دفع دخل: به تعویق انداختن «پژوهش گرایی» به بعد از مقطع سطح، #فرصت_سوزی است چرا که «فراگیری پژوهش»، تنها نیازمند سواد پژوهش نیست؛ بلکه نیازمند روحیات و مهارتهای پژوهشی نیز هست، و اینها اموری است که باید به تدریج شکل بگیرند و سرمایۀ پژوهش در درس خارج شوند نه اینکه تازه زمانی که باید به تولید دانش پرداخت به فکر پیش نیازهای نداشته افتاد. البته بگذریم که درس خارج نیز عمدتا به حاشیه نگاری و تقریر نویسی می گذرد تا فعالیت پژوهشی جدی و تولید مقالات علمی!)
#آسیب_شناسی_پژوهش در حوزه
#آموزش_پژوهش_محور
👉@rahnameh
📖درس خواندن به سبک آیت الله کوه کمری
🔻نقل است آیت الله سید محمد حجت کوه کمري (ره)، عشق فراوانی به مطالعه داشت، به گونه اي که هنگام مطالعه هرگز احساس خستگی نمی کرد. عادت ایشان اینگونه بود که هر سه چهار سال یکبار، همه کتابهاي درسی حوزه را از مقدمات گرفته تا کفایه به دقت مطالعه می کرد.
📚مردان علم در میدان عمل، ج 1، ص 70
#سیره_پژوهشی_بزرگان
👉@rahnameh
✳️مدرسه معصومیۀ قم، نمونه ای از #مدارس پژوهش گرای موفق
♦️برگزاری جشنواره پژوهشی سالانۀ امام خمینی (ره) (هشتمین جشنواره)
🔹انتشار نشریه میثاق اندیشه (تاکنون 10 شماره منتشر شده است)
♦️برگزاری کارگاههای متعدد علمی ـ پژوهشی
🔹اجرای طرح الزامی تحقیقات کلاسی
♦️راه اندازی سالن پژوهش
🔹افتتاح #اتاق_مشاورۀ_پژوهشی
♦️تشکیل کانون های علمی
🔹برگزاری بازدیدهای علمی
♦️برگزاری دوره های دانش افزایی مهارت های پژوهشی اساتید
▪️آدرس: قم ـ ابتدای بلوار امین ـ تقاطع جمهوری
▪️سایت: www.masoumieh.ir
👉@rahnameh
⛔️عجله نکنید❗️
✅سطوح #پژوهش عبارتند از:
1ـ پژوهش های درسی و آموزشی (هدف: آشنایی و یادگیری)
2ـ پژوهش های تمرینی (هدف: کسب مهارتهای پژوهشی)
3ـ پژوهش به مفهوم دقیق کلمه (هدف: تولید دانش)
🔻برخی از طلاب جوان ما گاهی به اصطلاح عجله می کنند؛ بدون اینکه مراحل پژوهشهای درسی و مراحل پژوهش های تمرینی را پشت سر گذاشته باشند، مستقیما می خواهند وارد پژوهشهای تولید علم بشوند که این امکان پذیر نیست.
📚مصاحبه با استاد مجید طرقی، رهنامه پژوهش، ش 2، ص 23 ـ24
📖متن کامل در:
🌐rahnamehmag
👉@rahnameh
شیوه نگارش مقاله و رساله علمی ـ پژوهی.pdf
279.6K
♨️سنگی بزرگ پیش پای #آموزش_پژوهش_گرا
🔻شهید مطهری (ره):
چند سال پیش، در زمان رهبری و ریاست «مرحوم آیتالله سید ابوالحسن اصفهانی» ـ اعلی الله مقامه ـ عده در خور توجهی از علما و فضلای مشهور نجف که در زمان حاضر مرجع تقلیدند، جلسه گرفتند و پس از مشورت و همفکری، خواستند برنامه دروس طلبهها را تغییر دهند و نیازهای روز مسلمانان را در نظر بگیرند؛ به ویژه مسائلی که جزء اصول عقاید مسلمانان است، جزء برنامه درسی طلبهها قرار دهند و خلاصه حوزه نجف را از انحصار فقاهت و رساله عملیهنویسی خارج کنند.
خبر به گوش مرحوم سید ابوالحسن اصفهانی رسید. ایشان پیغام دادند که تا من زنده هستم کسی حق ندارد دست به ترکیب این حوزه بزند و اضافه کردند: سهم امامی که به طلبهها داده میشود، فقط برای فقه و اصول است، نه چیز دیگر.
(مقاله نواقص حوزه از دیدگاه شهید مطهری، رهنامه، ش 2، ص 28)
✅پانوشت:
مقام معظم رهبری در آغاز سال تحصیلی حوزه های علمیه سال 1370: «در حوزهها، اساس، فقاهت است. فقه باید پیشرفت بکند ... در عین حالی که فقاهت اساس امر است، نباید از دیگر علوم اسلامی در حوزهها غفلت بشود ... اینگونه نباشد که همه باید رشتهی فقاهت را بگیرند؛ نخیر!»
👉@rahnameh
🌀شاه کلید #پژوهش چیست؟
🔻عن رسول الله (صلی الله علیه وآله): العلمُ خَزائنُ و مَفاتیحُها السوالُ. (تحف العقول، ج 2، ص 41)
🔻دانش گنجینه هایی است که کلیدهای آن سوال است.
✅پانوشت: با نگاهی دیگر می توان گفت: این روایت افزون بر «سوال از معلم» بر «سوال از خود» نیز قابل انطباق است.
پژوهش غالبا با مشاهدۀ یک «مشکل» جرقه می خورد و با پرسشِ محقق از خود درباره چیستی، چگونگی و چرایی آن روی ریل می افتد. پس کلید بازکردن گنجینه های دانش، طرح پرسشهای دقیق است.
اتفاقا یافتن پاسخ نیز از مسیر درک درست و عمیق صورت مسئله می گذرد. نقل شده از انیشتین پرسیدند: «اگر برای حل مسئلهای پیچیده فقط یک ساعت زمان داشته باشی، چگونه این کار را انجام میدهی؟» پاسخ داد: «۵۵ دقیقه را به فهمیدن صورتمسئله اختصاص میدهم و ۵ دقیقه برای یافتن راهحل وقت میگذارم.»
#حدیث_پژوهشی
#مهارتهای_پژوهشی
👉@rahnameh
♦️از تو حرکت از خدا برکت
💠مقام معظم رهبری (حفظه الله):
ما باید به آنجا برسیم که اگر در اکناف عالم یک پژوهشگر، یک دانشمند، بخواهد به فلان نظریهی علمی یا نظریهی فلسفی دست پیدا کند، ناچار باشد زبان فارسی را یاد بگیرد. ۱۴/۰۲/۱۳۸۴
#کلام_رهبری
#چشم_انداز_پژوهش
👉@rahnameh
🌐ضرورت مدرسۀ تابستانۀ #پژوهش
🔺امروز دیگر روزی نیست که ما اجازه بدهیم، یک روز یا یک ساعت از عمر جوانی متدین و آماده برای تلاش و مجاهدت در راه دین ـ یعنی یک طلبه ـ هدر رود.
🔺حوزه باید وقت او را به بهترین شکلی پُر کند و از وقتش بهترین استفاده را ببرد و از او انسانی بسازد که میتواند امروز برای نظام اسلامی آبرو باشد. (بیانات مقام معظم رهبری در دیدار مجمع نمایندگان طلّاب ـ۱۳۶۹/۱۱/۰۴)
✅پانوشت: تابستان، بهترین زمان برای یادگیری مهارتهای پژوهشی است. مدارس می توانند برای برگزاری دوره ها و کارگاه های پژوهشی برنامه ریزی کنند و طلاب نیز می توانند ـ افزون بر مطالبه این امر ـ به شکل خودجوش، با راهنمایی یک استاد، برای خود انجام طرحی تحقیقاتی را در نظر بگیرند.
#کلام_رهبری
👉@rahnameh