🔘 معضل پوششندادن نیازهای شغلی در آموزش سازمانی
📌 دکتر علیرضا علیخانزاده در گفتوگو با فصلنامۀ رهیافت اندیشه؛
🔖 ساختارهای ما بهگونهای طراحی شدهاند که آموزشهای سازمانی هم پوششدهندۀ نیازهای شغلی نیستند و عملاً فرد را برای کار تربیت نمیکنند. درنهایت، فرد در محیط کار مجبور است خودش یاد بگیرد. اما در این روند، نوآوری و توسعهای مشاهده نمیکنیم و فقط همان مسیرهای قبلی تکرار میشوند.
🔖 این مسئله، یکی از جنبههای مشکلات استخدام است. واقعاً مشخص نیست استعداد اصلی مورد نیاز برای این شغل چیست. بحثهایی هم مطرح است که آیا ما باید افراد را برای شغل، سازمان، یا دولت استخدام کنیم? مثلاً در نیروهای نظامی وقتی کسی استخدام میشود، ابتدا به او آموزشهای لازم را ارائه میدهند و آنچه فرد در دانشگاه خوانده، کمتر اهمیت دارد؛ زیرا استخدام از دیپلم شروع میشود. حتی اگر فرد دارای مدرک لیسانس یا فوقلیسانس هم باشد، باز میگویند: «ما خودمان تو را آموزش میدهیم؛ آنچه در دانشگاه خواندهای برای کار ما مفید نیست.» بنابراین فرد را با توجه به ویژگیهای عمومی مثل قد، وزن، چابکی، سلامت روانی و جسمی و اعتقادات استخدام میکنند و دیگر به جزئیات تخصصی اهمیتی نمیدهند؛ چراکه آموزشهای لازم را سازمان خود ارائه میدهد.
📘برای مطالعۀ متن کامل مصاحبه، به نشانیهای زیر مراجعه نمایید.
🌐 https://fidibo.com/book/176618
🌐 https://taaghche.com/book/217708
#فصلنامه
#رهیافت_اندیشه
#علیرضا_علیخانزاده
🌐 @rahyaft_andisheh
🔘 چالشهای مواجهه با انتظارات نسل کنونی
📌 دکتر فاطمه فیاض در گفتوگو با فصلنامۀ رهیافت اندیشه؛
🔖 یکی از ویژگیهای برجستۀ نسل کنونی، انتظارات زیاد آنهاست؛ توقعاتی گسترده از خانواده، دیگران و جامعه. بهنظر میرسد گویی همه برای خدمت به این افراد خلق شدهاند. درنتیجه، هرگاه نیازهایشان برآورده نشود و با ناکامی مواجه شوند، واکنشهایی چون تحریکپذیری، پرخاشگری، اعتراض و رفتارهای کودکانه بروز میدهند. این امر به این دلیل است که این نسل بهسختی و ناکامی دچار نشده و اغلب از سوی خانواده و جامعه در رفاه قرار داشتهاند. درنتیجه، بسیاری از آنها مسئولیتپذیر بار نیامدهاند.
🔖 برای مقایسه، نوجوانان دوران انقلاب و دفاع مقدس در اوضاعی قرار گرفتند که مسئولیتهای اجتماعی، حتی با خطر ازدستدادن جان، به دوش آنها گذاشته شد. آن نسل در انقلاب و اعتراضات شرکت میکردند، کلاسهای عقیدتی میرفتند، اعلامیه پخش میکردند و در مساجد فعالیت داشتند. سپس با آغاز جنگ، بسیاری به میدان نبرد رفتند یا از پشت جبهه حمایت کردند. به این ترتیب نوجوانان آن دوران با پذیرش مسئولیتها رشد یافتند. اما در این دوران، با وجود امنیت نسبی و ثبات در کشور، سد کنکور و تلاش خانوادهها برای ورود آسان فرزندانشان به دانشگاهها، این نسل را به نسلی پرتوقع، کمالگرا و بدون تجربۀ کافی در مسئولیتهای اجتماعی تبدیل کرده است.
📘برای مطالعۀ متن کامل مصاحبه، به نشانیهای زیر مراجعه نمایید.
🌐 https://fidibo.com/book/176618
🌐 https://taaghche.com/book/217708
#فصلنامه
#رهیافت_اندیشه
#فاطمه_فیاض
🌐 @rahyaft_andisheh
🔘 اهمیت بحث شایستگی در سطح گروهی
📌 دکتر میثم لطیفی در گفتوگو با فصلنامۀ رهیافت اندیشه؛
🔖در سازمان به یک تیم نیاز داریم، نه گروهی همفکر. مانند تیم فوتبال که متشکل از دروازهبان، هافبک و مدافع است و این تنوع است که باعث رشد میشود. من معتقدم برای تحقق شایستهسالاری، به نگاه نقادانه در سازمان نیاز داریم. اگر همۀ اعضای تیم مهاجم باشند، ممکن است بتوانیم ۱۰ گل بزنیم؛ اما ۱۰۰ گل هم خواهیم خورد. یا اگر فقط مدافعان را انتخاب کنیم، ممکن است کمتر گل بخوریم؛ اما در گلزنی موفق نخواهیم بود. پس تفاوت نقشها ضروری است.
🔖 شایستگی فقط یک مفهوم فردی نیست؛ بلکه در سطح گروهی نیز اهمیت دارد. ممکن است فردی بهتنهایی عملکرد خوبی داشته باشد؛ اما عملکردش در تیم افت کند. بنابراین نباید فقط به تواناییهای فردی توجه کرد. ارزیابی تکبعدی افراد میتواند به مشکلاتی منجر شود؛ مانند اینکه مدیری در جایگاه فعلی موفق باشد، اما پس از ارتقا در مسئولیتهای جدید ناکام بماند. یکی از مشکلات سیستم مدیریتی ما این است که افراد براساس موفقیت در سطوح پایینتر ارتقا مییابند؛ اما در سطوح بالاتر موفق نمیشوند.
📘برای مطالعۀ متن کامل مصاحبه، به نشانیهای زیر مراجعه نمایید.
🌐 https://fidibo.com/book/176618
🌐 https://taaghche.com/book/217708
#فصلنامه
#رهیافت_اندیشه
#میثم_لطیفی
🌐 @rahyaft_andisheh