هدایت شده از انجمن سواد رسانه طلاب
🔘سایههای آهنی: زوال آفرینش در عصر اتوماسیون
🔻قسمت دوم
▫️در ادامه بایید بگوییم:آقای "کوماراسوآمی" فیلسوف، محقّق و نویسنده هندیالاصل در کتاب "فلسفهٔ هنر شرقی و مسیحی" ابتدا این سوال را مطرح میکند که مردمِ قدیم اوقات فراغتشان را چگونه سپری میکردند؛ بدون اینترنت، هواپیما و دیگر اسباب مسافرت، موبایل، تلویزیون، سینما و...؟ سپس توضیح میدهد که مفهوم "اوقات فراغت" مولود دنیای مدرن است؛ برای کسی که بین کار و زندگی فاصله میگذارد و دوست دارد آن مدت محدودی که در شنبه و یکشنبه دراختیارش است، هرطور که هست زندگی کند و این برایش مهم میشود. اسم این بخش، زندگی و اوقات فراغت است و بقیهاش شرّ است، چون کار خستهاش میکند؛ به این دلیل که در کار آفرینندگی ندارد.
▫️ماشین دارد به جای انسان کار میکند. مانند ظهور صنایع مختلف که عملاً آفرینندگی را در مشاغل بسیاری از بین بردهاند و موجی از افسردگی را بجای گذاشتهاند. مثال امروزیترِ آن هوش مصنوعی است که در ظهور و بروزهای اولیه خود، هنرهای نویسندگی، عکاسی، تصویربرداری، تصویرسازی، نقاشی، فیلمسازی و ایدهپردازی و... را تحتالشعاع قرار داده و آرام به سمت انزوا میبَرد.
▫️شهید آوینی در کتاب توسعه و مبانی تمدن غرب در اینباره میگوید: «انسان آفرینندگیاش را از دست داده است. ماشین جای انسان را گرفته است. ماشین موجودیت خودش را دارد: بیگانگی ایجاد میکند، مشکل روانی می سازد. دنیای مدرن باید طوری این مشکلات را سامان دهد؛ چون آدمها نشاط ندارند و باید کارشان، شرّ مطلق را از سر بگذرانند. با این اعصاب خرد، کارآمد نخواهند بود و در نتیجه چرخ اقتصاد سرمایهداری نخواهد چرخید. دنیای مدرن برای ایجاد شعف در آنها دیسکوها، شرابخانهها، تلویزیونها، برنامههای تفریحی و ستاره بارانهای نورانی تدارک دیده است. "دیزنی لَند" را به همین منظور، بعد از جنگ جهانی دوم در آمریکا ساختند. چیزی باید مردم را سَرِ حال آورد. مردمی که خسته از ده - دوازده ساعت کار به خانه میرسند باید با جوکهای تلویزیونی و شرابخانهها و دیسکوها انبساط خاطر بیابند.»
▫️ترافیک سنگینِ جادههای شمال در آخر هفتهها و تعطیلات مناسبتی چند روزه، گویای این است که برخی از افراد جامعه ما نیز به آفت عدم آفرینندگی و رسوخ مدرنیسم ابتلایِ زیادی پیدا کردهاند. در حالی که آفرینندگی به قدری اهمیت دارد که "شهید مطهری" در سخنرانی اسفندماه سال ۵۲ در دانشگاه ملی آن را یکی از معیارهای شخصیت انسانی نام میبرد. همچنین در کتاب فطرت ذیل فصل گرایشهای مقدس میگوید: «يکی ديگر از گرايشها،....خلّاقيت و ابداع است. اين گرايش در انسان هست که میخواهد خلق کند و بيافريند، چيزی را که نبوده است به وجود بياورد. درست است که بشر برای رفع حوائج زندگیاش هم به کار صنعت و خلّاقيت و ابداع پرداخته است، ولي همين طور که علم، هم وسيلهای بوده برای زندگی و هم خودش براي انسان هدف بوده است [خلّاقيت نيز چنين بوده است.]...و اين تمايل در هر انسانی هست که میخواهد آفريننده باشد.»
✍️میلاد حسنزاده
📮انجمن سواد رسانه طلاب؛
📲 ایتا | آپارات | اینستاگرام
هدایت شده از انجمن سواد رسانه طلاب
🔘سایههای آهنی: زوال آفرینش در عصر اتوماسیون
🔻قسمت پایانی
▪️آسیبهای دیگر گسترش ماشینیسم بر خودِ آثار هنری یا مصنوع است. از جمله این آسیبها سطحی شدن آثار هنری و عدم مواجهه صحیح با این آثار است. والتر بنیامین فیلسوف و زیباییشناس آلمانی در نظریه خود با نام "هنر و باز تولید مکانیکی" اذغان میکند که با از میان رفتن عنصرِ اصیل هنر یعنی «هاله»، اثر هنری به جای تکیه بر مهمترین کارکردی که تاکنون داشت یعنی کارکرد آیینی؛ به عامل دیگری چون سیاست وابسته میشود. سیاسی شدن زیباییشناسی، منش گریزناپذیر دوران باز تولید و تکثیر مکانیکی است.
▫️هالهی اثر هنری سه ویژگی دارد: اثر یکه و خاص است؛ با ما فاصله دارد؛ و جاودانی به نظر میرسد. نظر بنیامین دربارهی «هاله» مبتنی بر این ادعاست که وجودِ اثر هنری با ارجاع به هالهی آن، از کارکردِ آیینی آن جدا نیست. در مقابل، اثر هنریِ تکثیر شده به وسیلهی فناوریهای رسانهای مانند تلویزیون و مجلات کارکرد نمایشی دارد. برای مثال، نقاشی "لبخند ژوکوند" اثر "لئوناردو داوینچی" روزی والا بود یعنی تجلی و ارزش آیینی داشت؛ با ما فاصله داشت، در موزه لوور بود و باید به زیارتش میرفتیم، یکی بیشتر نبود، همان که به دیواری از لوور آویزان بود و در آن حالت مقدس و رمزآلود، جاودانه مینمود؛ اما امروز چنین نیست، بلکه پوستری چاپی با کیفیتی عالی است که هر کس با بهایی اندک آن را میخَرد و به دیوارخانه آویزان میکند.
▪️وقتی یک اثر هنری به دفعات بازتولید شد به مرور ارزش آیینی و اصیل خود را از دست میدهد. البته بنیامین هیچ افسوسی برای از میان رفتنِ ارزشِ آیینیِ هنر نمی خورد اما نظر نگارنده به "تئودور آدورنو" و هورکهایمر نزدیکتر است که تولید و مصرف انبوه تولیدات فرهنگی و هنری در عصر جدید را تحت عنوان فرهنگ سطحی، غیر خودجوش و تودهای نقد و نفی میکنند.
▫️حال حاضرِ ما احاطه شده با انواع تکنولوژیها و صنایعی که هرروزه در حال گسترش هستند و آفرینندگی انسان را از او گرفته و به دست "ماشین" میدهند؛ در واقع "ماشین" بشر را احاطه کرده. بله عقب ماندن کشور از تکنولوژی امری مطلوب نیست و باید به لایههای عمیق آن دست پیدا کرد اما توأمان نیاز است که رابطه ما با آفرینندگی منقطع نشود.
✍️میلاد حسنزاده
📮انجمن سواد رسانه طلاب؛
📲 ایتا | آپارات | اینستاگرام
▪️ادب مرد، بِه زِ دولت اوست
🔺ضربالمثلی ایرانی
▪️امام علی عليهالسلام: هر كه خود را در مقام پيشوايى مردم قرار دهد بايد پيش از تعليم ديگران، به تعليم خود بپردازد و پيش از آنكه به زبانش تربيت كند، با رفتار خود تربيت نمايد و كسى كه آموزگار و مربّى خود باشد بيشتر سزاوار بزرگداشت است تا آن كه آموزگار و مربى ديگران است.
🔺حکمتی از نهجالبلاغه
#اینجا_ایران_است
#فرزند_انقلاب | لینک کانال 👇
@revolutionson
🔻بررسی جریان مقاومت در برابر صهیونیسم در غرب: دیدار با دکتر میشل کُلُن
🖊میلاد حسن زاده _____________________________
▫️فرصتی ارزشمند دست داد تا در نشستی تخصصی میزبان دکتر میشل کُلُن باشیم؛ نویسنده، پژوهشگر و کارشناس رسانهای که فعالیتهای گستردهاش او را به چهرهای برجسته در گفتمان ضدصهیونیستی تبدیل کرده است. این نشست نهتنها دریچهای به ابعاد مختلف جریان مقاومت در غرب گشود، بلکه فرصتی فراهم کرد تا درباره اهمیت شبکهسازی، مقابله با تحریفهای رسانهای و ضرورت شناخت اندیشکدههای غربی، از دیدگاه دکتر کُلُن بیشتر بیاموزم.
🔻دکتر کُلُن، با تألیف بیش از ۵۰ جلد کتاب، راهاندازی وبسایتی با بیش از ۱۰۰ هزار عضو فعال و حضوری پررنگ در شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک و یوتیوب با ۵۰۰ هزار مشترک، توانسته نقشی اساسی در گفتمان مقاومت ایفا کند. او در این نشست بر اهمیت مقابله با تحریفهای تاریخی و رسانهای درباره فلسطین و جریان مقاومت تأکید کرد. به باور او، تاریخ اسرائیل بهطور نظاممند در غرب مخفی شده و تصویری شیطانی از فلسطین و حامیان آن ترسیم شده است.
🔻یکی از نکات کلیدی مطرحشده توسط دکتر کُلُن، اهمیت شبکهسازی مؤثر با جوانان اروپا بود. او تأکید کرد که انتقال پیام مقاومت نیازمند سعهصدر، دیالوگ و شناخت دقیق از مخاطبان است. همچنین، او بر تشکیل جبههای متحد علیه اخبار جعلی رسانههای غربی و صهیونیستی تأکید کرد و این اقدام را لازمه مقابله با هژمونی رسانهای دانست.
▪️در پاسخ به سوالم در مورد ابزارهای ارتباطی، او توضیح داد که هر پلتفرم مخاطبان خاص خود را دارد:
- افراد قدیمیتر در فیسبوک،
- ژورنالیستها در توییتر،
- و جوانان در اینستاگرام و تیکتاک فعال هستند. که شناخت دقیق از بسترهای رسانهای و تدوین استراتژی متناسب برای این ارتباط، ضروری است.
🔻او همچنین بر لزوم مطالعه و شناخت اندیشکدهها و اتاق فکرهای آمریکایی تأکید کرد. به گفته دکتر کُلُن، این مراکز، طرحهای خود را علیه ایران و کشورهای مستقل بهصورت کاملاً شفاف منتشر میکنند و شناخت این منابع میتواند به ابزار مؤثری برای مقابله با این طرحها تبدیل شود.
دیدار با مسئولان موسسه افق نو ✨🤝
▫️این دیدار، علاوه بر آشنایی با دکتر کُلُن، فرصتی برای دیدار دوباره با دکتر غلامرضا منتظمی، رئیس موسسه افق نو، و حامد قشقاوی، دبیر امور بینالملل این موسسه، فراهم کرد. دکتر منتظمی، بهعنوان بنیانگذار و مدیرعامل موسسه، سالهاست در حوزه مقابله با نفوذ فرهنگی و رسانهای غرب و صهیونیسم فعالیت کرده است و کنفرانس بینالمللی افق نو یکی از مهمترین اقدامات او در این راستا به شمار میرود.
🔻حامد قشقاوی نیز، به دلیل ارتباطات گسترده با نخبگان مستقل غربی و نقش فعالش در گفتمان مقاومت، حتی در فهرست تحریمهای آمریکا قرار گرفته است. هماهنگی و دعوت دکتر کُلُن به ایران حاصل تلاشهای این ۲ شخصیت است.
نمیتوان از موسسه افق نو سخن گفت و از مرحوم استاد نادر طالبزاده یاد نکرد. او، بهعنوان یکی از بنیانگذاران موسسه و از برجستهترین چهرههای جبهه مقاومت، نقشی بیبدیل در شکلدهی این مجموعه ایفا کرد. مرحوم طالبزاده با دیدگاه بینالمللی و دغدغهاش برای رساندن صدای حق به جهانیان، موسسه افق نو را به بستری برای تبادل اندیشه و مقابله با صهیونیسم و امپریالیسم تبدیل کرد. 🌹
🍃علاقه من به مرحوم طالبزاده از سالها پیش شکل گرفت و شخصیت، اندیشهها و مسیر فکری او همواره برایم الهامبخش بوده است. نمیتوانم از نقش او در شکلگیری افکار و مسیر حرفهای خودم چشمپوشی کنم.
یادآوری تجربهای ارزشمند 🎥🌿
🔻آخرین دیدار من با دکتر منتظمی به دیماه ۱۳۹۲ برمیگردد؛ زمانی که برای ساخت مستندی درباره راهیان نور با ایشان همکاری داشتم. آن تجربه نهتنها فرصتی برای شناخت عمیقتر مسائل مقاومت بود، بلکه اهمیت همکاریهای فکری و فرهنگی در تقویت جبهه حق را بیش از پیش برایم آشکار کرد.
🔻این نشست و دیدار با دکتر کُلُن و مسئولان موسسه افق نو، بار دیگر اهمیت شبکهسازی بینالمللی و استفاده از ابزارهای رسانهای برای گسترش گفتمان مقاومت را به من یادآوری کرد. در جهانی که رسانههای صهیونیستی و غربی تلاش میکنند حقیقت را تحریف کنند، نقش افرادی همچون دکتر کُلُن و مؤسساتی مانند افق نو در روشنکردن حقایق، حیاتی است. این مسیر، هرچند دشوار، اما به تقویت جبهه حق و تحقق عدالت ختم خواهد شد.
📲برای دسترسی به سایت دکتر کلن اینجا را لمس کنید
#گفتمان_مقاومت #رسانه_مستقل
#فرزند_انقلاب | لینک کانال 👇
@revolutionson
🔻 جانپیچِ عشق؛ روایت جانهایِ جداییناپذیر
🖊میلاد حسن زاده ______________________________
▫️در دنیای جادوئی هری پاتر، "هورکِراکْس" یا "جانپیچ" را برای جاودانه شدن میسازند؛ جایی که بخشی از روح خود را به عمد جدا کرده و در شیئی یا مکانی پنهان میکنند تا حتی اگر جسمشان فنا شد، ذرهای از وجودشان باقی بماند. اما این عمل در افسانهها همراه با درد، خودخواهی و گاه تاریکی است. هورکراکسها گواهی بر ترس از مرگ و تمایل به بقای بیپایان هستند.
🌱 اما "مادر" من، اگرچه جانپیچی از خود باقی گذاشت، اما جانپیچ او چیزی متفاوت بود. نه از جنس تاریکی، بلکه از جنس نور و ایمان؛ نه در سایه ترس از فنا، که در روشنای عشق به ابدیت. او بخشی از روح خالص و مهربانش را در مکانی گذاشت که خود جلوهای از ابدیت است: جوار حرم حضرت ابوالفضل علیهالسلام.
🌱 ۴ ماه پیش، در ایام اربعین، وقتی دستانش در میان زمزمههای دعا آرام شد و نفس آخرش با هوای کربلا آمیخت، فهمیدم که او چیزی فراتر از زندگی زمینی را برای خود برگزیده است. مادرم، با همه آن عشق و ایمان که در وجودش میدرخشید، خود را به ابدیتی سپرد که هر کس آرزوی آن را دارد. او بخشی از روحش را در خاک مقدسی جا گذاشت که هر ذرهاش، گواه اشکهای عاشقان و زمزمههای حقطلبان است.
🌱 آنجا، در میان نجوای زائران و عطر خاک مقدس، گویی روح او به نور تبدیل شد و با آن سرزمین درآمیخت. جانپیچِ او، نه برای حفظِ جسم خاکی، که برای جاودان ساختن عشقی آسمانی در جایی بود که هر ذرهاش تسبیحگوی وفا و ایثار است.
▫️"مادر جان"، تو در آن لحظه، فراتر از بودن رفتی، تو بخشی از خودت را به کربلا سپردی. حالا، هر بار که به آن مکان فکر میکنم، انگار طنین صدای تو را در میان زائران میشنوم. تو دیگر فقط خاطره نیستی، بلکه بخشی از روح و افلاک آن سرزمین شدهای.
🌱 چگونه میتوان این را پذیرفت که تو دیگر در کنارمان نیستی، وقتی هنوز عطر وجودت در هر گوشه خانه جاری است؟ تو در بهترین مکان دنیا جاودانه شدی، در کنار سقای تشنهلبان، آنکه نماد وفا و شجاعت است. حالا، گویی حضرت عباس (علیهالسلام) خود حافظ توست، و تو در پناه او آرام گرفتهای.
اما "مادر"🌹، تنها تو نبودی که بخشی از روحت را جا گذاشتی؛ من هم با رفتن تو، تکهای از وجودم را در آن سرزمین مقدس جا گذاشتم. گویی تو جانپیچِ خود را در کنار حرم حضرت ابوالفضل (علیهالسلام) آفریدی، و من نیز جانپیچی از عشق به تو در همانجا نهادم. بخشی از من همراه تو رفت، در کربلا آرام گرفت و در عطر تربت و طنین دعاها جاودانه شد.
🌱 شاید همین است رازِ از دست دادن عزیزان؛ اینکه هر بار، بخشی از روح ما نیز با آنها به سرای دیگر کوچ میکند. آنها میروند، اما تکهای از وجود ما را با خود میبرند و در جایی مقدس یا ابدی آرام میگیرند. با هر داغی که بر دل مینشیند، جان ما نیز تکهتکه میان زمین و آسمان پراکنده میشود. و این است پیوندی که گسسته نمیشود؛ ریسمانی از عشق و دلتنگی که ما را به یکدیگر متصل نگه میدارد، حتی اگر فاصله میان این دنیا و آن دنیا باشد.
▫️"مادر"، من هر روز با این احساس زندگی میکنم که بخشی از روحم کنار توست. آن بخش، در جوار حضرت عباس (علیهالسلام) و در سایهسارِ پرچمهای کربلا، آرام و مطمئن است. شاید همین احساس است که به من قدرت میدهد؛ دانستن اینکه هرگز از تو جدا نشدهام، و بخشی از من همیشه در کنار توست، همانگونه که بخشی از تو در قلب من جاودانه مانده است.
🌱 تو جاودانهای، "مادر"، در خاک کربلا، در کنار پرچمهای افراشته، در هر زمزمه "یا عباس". و من، هر بار که به تو فکر میکنم، قلبم میان اشک و آرامش گم میشود؛ اشک برای نبودنت، آرامش برای حضورت در بهترین جای ممکن. تو بخشی از ابدیتی، که هیچچیز نمیتواند آن را از من بگیرد.
▪️و اکنون، در این لحظهی پر از دلتنگی، از همه کسانی که در کنار این کلمات، یاد مادرم را گرامی میدارند، درخواست دارم که دعای فاتحهای برای روح پاک او بفرستند. باشد که این فاتحه، همچون نسیمی آرام، بر روح شادمان او بوزد و او را در آغوش رحمت پروردگار رحیم و کریم قرار دهد. فاتحهای به یاد مادرم، که جاودانه در قلب من و در جوار حرم حضرت ابوالفضل علیهالسلام خواهد ماند.
#مادر
#پیوند_جاودانه
#فرزند_انقلاب | لینک کانال 👇
@revolutionson
فرزند انقلاب | میلاد حسنزاده
👤 خودنمایی با اخلاق ▪️استفادهٔ بجا و نابجا از سخن اخلاقی 🔻👇🔻
📚 #معرفی_کتاب
📔 خودنمایی با اخلاق
🖋 نوشته: جاستین تسی و برندن وارمکه
🖊 مترجم: نسیم حسینی
📌 بسیاری از ما در بحثهای روزمره و در شبکههای اجتماعی با آدمهایی مواجه شدهایم که با هتاکی و پرخاشگری به ما گوشزد میکنند که دیدگاهمان فاجعهبار و غیراخلاقی است. عدهای دیگر هم در کمال آرامش و ضمن یادآوری تخصص و سوابق درخشانشان در هر حیطه تذکر میدهند که باید در بحثهای سیاسی و اجتماعی مثل آنها تیزبین و موشکاف باشیم و بسیاری هم هر روز چندین متن کوتاه و بلند دربارهٔ مصائب صادقانه زیستن در اجتماعِ پر از تباهیِ اطرافشان منتشر میکنند. چرا خیلیها میتوانند پشت سنگر اخلاق پناه بگیرند و مرتکب مجموعهای از رفتارهای غیراخلاقی دیگر شوند؟
📌 روزگاری بود که سلبریتیهای سینما و موسیقی سرگرممان میکردند، فوتبالیستها و کشتیگیران ما را به وجد میآوردند و سیاستمداران به این فکر میکردند که در انتخابات بعدی چه وعدههایی بدهند. اما امروز همۀ آنها شغل جدیدی پیدا کردهاند: معلم اخلاق. یکی از مصائب صادقانهزیستن در میان تباهیهای جامعه مینالد و دیگری مدام از خیانت و شرافت و ریاکاری حرف میزند و البته عدهای هم، ضمن یادآوری سوابق درخشانشان، تأکید میکنند که باید در هر بحثی منصف و متین و سنجیده بود. اما چرا همه میخواهند به ما درس اخلاق بدهند؟
📌 جاستین تسی و برندن وارمکه معتقدند که همهٔ این افراد دچار عارضهای مشترک شدهاند: آنها از سخن اخلاقی استفاده میکنند تا «خودنمایی» کنند. آنها در این کتاب با شواهد به دست آمده از علوم اجتماعی و رفتاری توضیح میدهند که چرا آدمها خودنمایی میکنند و چرا سخن اخلاقی ابزار خوبی برای این کار است؛ سپس با استفاده از سه نظریهٔ اصلی علم اخلاق نشان میدهند که این وضعیت غیر اخلاقی است. در نهایت به مدد علم و نیز فلسفه تبعات این آسیب را در عرصهٔ سیاست تبیین میکنند و میکوشند راهحلی برای بر طرف کردن آن ارائه دهند.
#اخلاق
#سلبریتی #سیاست
#فرزند_انقلاب | لینک کانال 👇
@revolutionson
╭❁࿇༅═┅─┅┅┅┅┅┅┅┅┄┄
🔻
#عشق را از عَشَقه گرفتهاند و عشقه آن گیاهی است که در باغ پدید آید در بُن درخت....
اول، بیخ در زمینی سخت کند، پس سر برآورد و خود را در درخت میپیچد و همچنان میرود تا جمله درخت را فرا گیرد و چنانش در شکنجه کند که نم در میان رگ درخت نماند و هر غذا که بواسطه آب و هوا بدرخت میرسد بتاراج میبرد تا آنگاه که درخت خشک شود.
📖 مونس العشاق
#سهروردی
#فرزند_انقلاب | لینک کانال 👇
@revolutionson
▪️دوستان عزیزم پیشنهاد میکنم در این دوره آموزش یادداشت نویسی علمی شرکت کنید.
👥 دوره بصورت "حضوری" در قالب «دورههای آموزش تخصصی حجره هنر» با حضور استاد ابوالفضل هادیمنش برگزار می کند. (ویژه طلاب برادر و خواهر)
🎁مزایا:
✔️صدور گواهی دوره
✔️واگذاری پروژه به نفرات برتر دوره
✔️حمایت از نفرات برتر
🏠مکان: قم، خیابان جمهوری، کوچه ۲، پلاک ۱۵
⏰ زمان: در صورت به نصاب رسیدن اعضاء، متعاقباً اعلام می گردد.
📌 برای ثبتنام به آیدی زیر پیام بدید:
📲 @BahmanSh_313
👤 پیشینهای از استاد دوره یادداشتنویسی علمی:
• دكتری تاریخ تشیع، استاد سطوح عالی حوزه
• ۱۷ سال تدریس رسمی در حوزه و دانشگاه
• مؤلف ۸۴ عنوان کتاب و ۲۴۰ مقاله علمی (پژوهشی، ترویجی، تخصصی، همایشی)
• برگزاری ۶۵ کارگاه علمی، پژوهشی، مدیریتی
• دارنده ۱۴ جایزه ملی (کتاب سال جمهوری، علامه حلی و...)
• سردبیر ۳ فصلنامه علمی، ارزیاب ۶ نشریه علمی
#یادداشت_نویسی
#فرزند_انقلاب | لینک کانال 👇
@revolutionson
🔻شیوهٔ بازنمایی شخصیت اهل بیت علیهمالسلام در رسانههای بینالمللی
🖊میلاد حسن زاده ______________________________
▫️تصور کنید در موقعیتی فرضی روبهروی یک فرد اروپاییِ مسیحی یا بیاعتقاد به خدا ایستادهاید. قرار است اسلام و تشیع را برای او توضیح دهید. از کجا شروع میکنید؟ کدام باور را برجسته میکنید؟ آیا باید به کشکولی از اعتقادات بپردازید؟ از توحید آغاز کنید؟ نبوت را شرح دهید یا اصل امامت را؟ شاید هم از موضوعی فرعی و غیرمستقیم؟
▪️این چالش زمانی پیچیدهتر میشود که تخاطب مستقیم وجود نداشته باشد و روایت از قاب رسانههای جمعی، بهویژه شبکههای اجتماعی، منتقل شود. در این حالت، انتخاب موضوع و شیوه بیان اهمیت مضاعفی پیدا میکند.
🌱 در یکی از جلسات دوره ژورنالیسم بینالملل خبرگزاری «ابناء»، دکتر سهیل اسعد این موضوع را با پرسشی اساسی آغاز کرد: چگونه میتوان جایگاه اهلبیت علیهمالسلام را در فضای بینالمللی تقویت و تثبیت کرد؟
🔻دکتر اسعد معتقد است برای موفقیت در این مسیر، نخست باید آسیبشناسی دقیقی از رویکردهای گذشته انجام دهیم. یکی از ایرادات اساسی ما، جدا کردن جایگاه اهلبیت علیهمالسلام از منظومه کامل اسلام است. گاهی بهقدری بر یکی از اجزای این منظومه تأکید میکنیم که خود منظومه از نظر پنهان میماند. اهلبیت علیهمالسلام را نباید بهعنوان عناصر مستقل معرفی کنیم، بلکه باید جایگاه ایشان را در منظومه کامل اسلامی نشان دهیم.
▪️همچنین یکی از چالشهای بزرگ، انتخاب رویکرد مناسب برای معرفی اهلبیت است. سهیل اسعد معتقد است که بهترین رویکرد در فعالیت رسانهای بینالمللی، رویکرد انسانی است؛ چراکه انسانیت، مفهومی فراتر از زمان، مکان، فرهنگ یا تاریخ است. نمونهای موفق در این زمینه، کتاب «امام علی، صدای عدالت انسانی» اثر «جرج جرداق» است که امام علی علیهالسلام را بهعنوان یک الگوی انسانی معرفی کرده است.
🔻دکتر اسعد به نکتهای کلیدی اشاره کرد: "برای معرفی اهلبیت علیهمالسلام در عرصه بینالمللی، باید هنر شخصیت آنها را برجسته کنیم، نه صرفاً خود شخصیت را." به بیان دیگر، باید نشان دهیم که این شخصیتها چه ارزشهایی خلق کردهاند؛ ارزشهایی که فطرت بشری همواره به آنها عشق ورزیده است. برای مثال، وقتی میگوییم علی علیهالسلام عادل است، این عدالت است که مخاطب را جذب میکند و از طریق آن، به شخصیت علی علیهالسلام علاقهمند میشود.
▫️معرفی شخصیتهای اهلبیت علیهمالسلام بدون تبیین مکتب و اندیشههای آنان ناقص است. دکتر اسعد گفت: "بسیاری از مخاطبان غیرایرانی بارها از امام حسین علیهالسلام شنیدهاند، اما هیچگاه مکتب او را بهدرستی درک نکردهاند."
در فضای بینالملل غیر از شخصیتهای هنری و ورزشی باقی شخصیتها در قالب یک مکتب معرفی میشوند. متفکر را باید در قالب مکتب فکری معرفی کنید.
🔻او همچنین بر اهمیت تدوین یک مانیفست جامع از تشیع تأکید کرد؛ کتابی که در چند صفحه، اصول مکتب شیعه را بهصورت شفاف و موجز بیان کند که به عقیده اسعد کتاب انسان ۲۵۰ ساله متن مناسبی برای تهیه این مانیفست است. بد نیست با ذکر یک خاطره کوتاه تاکیدی بر این نظر دکتر اسعد داشته باشم:
"خاطرم هست حدود ۸ سال پیش درجلسهای که «حسن علی یحیی العماد» که او را خمینی یمن نیز توصیف میکنند گفت زمانی که اهل سنت یمن یا مردم دیگر کشورهای منطقه درخواست آشنایی با اهلبیت علیهمالسلام را داشتند، چالشهای بسیاری را در شروع و نحوه بیان متحمل میشدیم تا اینکه کتاب انسان ۲۵۰ ساله منتشر و پایه کنشهای ما در معرفی اهلبیت شد."
یک نمونه موفق رسانهای
🌱دکتر اسعد به نمونهای موفق از فعالیت رسانهای اشاره کرد: حزبالله لبنان و فرهنگ مقاومت که بهعنوان محصول مکتب حسینی معرفی شدهاند. این روایتگری نشان داده است که فرهنگ مقاومت، ریشهای عمیق در اندیشههای امام حسین علیهالسلام دارد و این پیوند، توانسته است در عرصه بینالمللی جایگاه ویژهای بیابد.
✔️ معرفی اسلام و تشیع، بهویژه در قاب رسانههای بینالمللی، کاری ظریف و پیچیده است. این معرفی زمانی موفق خواهد بود که:
• اهلبیت علیهمالسلام بهعنوان بخشی از منظومه کامل اسلام معرفی شوند.
• رویکرد انسانی در معرفی ارزشهای آنان برجسته شود.
• هنر و ارزشهای شخصیتها بر خود شخصیت غلبه کند.
• مکتب اهلبیت بهصورت جامع و مانا تبیین شود.
▫️جهان امروز تشنه عدالت، انسانیت و حقیقت است. اهلبیت علیهمالسلام، تجسم این ارزشها هستند و معرفی صحیح آنان، گامی بزرگ در جهت هدایت دلهای تشنه به سوی نور است.
➖➖➖➖➖➖➖➖➖
پ.ن: شاید باور به آنچه گفته شد قدری برایتان دشوار باشد اما پیشنهاد میکنم از فضای فکری مسلط خودتان لحظهای بیرون آمده و مجدداً متن را با توجه به پارادایم مسلط در فضای بینالملل بخوانید.
#رسانه
#بین_الملل
#شبکههای_اجتماعی
#فرزند_انقلاب | لینک کانال 👇
@revolutionson