در آیین رونمایی از کتاب رهبر معظم انقلاب با عنوان «حماسه امام سجاد(ع)» مطرح شد
گزارش غمگنانه زندگی امام سجاد(ع) به مفهومی حماسه ساز تبدیل شد
حجت الاسلام حاج علی اکبری در آیین رونمایی از کتاب«حماسه امام سجاد(ع)» گفت: گزارش غمگنانه و تراژدی زندگی امام سجاد(ع) بعد از عاشورا، توسط حضرت آیت الله العظمی خامنهای به مفهومی حماسه ساز تبدیل شد.
در مراسم معرفی و رونمایی از کتاب «حماسه امام سجاد(ع)» مشتمل بر گفتارهایی از حضرت آیت الله خامنهای(مدظله العالی) درباره ی مبارزات سیاسی فرهنگی امام سجاد(ع) که صبح امروز با حضور تولیت آستان قدس رضوی، استاندار خراسان رضوی، امام جمعه موقت مشهد، مدیر حوزه علمیه خراسان در محل دانشگاه علوم اسلامی رضوی برگزار شد،
حجت الاسلام حاج علی اکبری امام جمعه موقت تهران و رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور به بیان نگاه متفاوت مقام معظم رهبری به زندگی ائمه هدی به ویژه حضرت سید الساجدین علی بن الحسین(ع) پرداخت.
کتاب حماسه امام سجاد(ع) به همت انتشارات انقلاب اسلامی وابسته به دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله العظمی خامنهای و در سه بخش تنظیم و منتشر شده است که بخش اصلی این کتاب شامل سخنرانی رهبر معظم انقلاب در سال۱۳۵۲ در جمع نمازگزاران و جوانان انقلابی در مسجد کرامت مشهد درباره شخصیت و مبارزات سیاسی و فرهنگی امام سجاد(ع) است.
علاقه مندان می توانند از طریق پایگاه الکترونیکی انتشارات انقلاب اسلامی به نشانی book-khamenei.ir و کتابفروشی های سراسر کشور این اثر ۳۰۰ صفحه ای را دریافت نمایند.
@rozaneebefarda
نقض عهد با پیمانشکنان؛ از تصریحات قرآنی تا دلالتهای عقلانی
نقد جناب استاد شیخ #محسن_فقیهی(مدرس دروس خارج قم) بر اظهارات اخیر آقایان #سروش_محلاتی و #حسن_روحانی
▫️اختصاصی روزنه/ پست ویژه
@rozaneebefarda
🔻🔻🔻
[صفحه ۱ از ۲]
🔸 لزوم وفای به عهد و پیمان، از مسلّمات بین عقلاست و اگرچه از نظر عملی برخی به آن پایبند نباشند ولی از جهت نظری قطعا آن را قبول دارند. دین مقدس اسلام نیز بر وفای به تعهدات تأکید کرده است. خداوند متعال در قرآن کریم میفرماید: «یا ایها الذین آمنوا أوفوا بالعقود؛ای کسانی که ایمان آورده اید! به پیمانها و قراردادها وفا کنید»(مائده،1)
🔸 همچنین در روایتی امام صادق (ع) از پیامبر اکرم(ص) نقل میکنند که حضرت فرمودند: «من کان یؤمن بالله و الیوم الآخر فلیف إذا وعد؛ هر کس که به خدا و روز قیامت ایمان دارد، باید هر گاه وعده ای داد به آن عمل کند» (کافی، ج2، ص363، ح2)
🔸 پس ارزش عهد و پیمان از نظر اسلام بسیار بالاست به گونه ای که عمل به آن را مقتضای ایمان تلقی و تخلف از آن را درست نمیداند به گونهای که در برخی از روایات، تخلف از آن به منزله تعرض به غضب الهی شمرده شده است.(کافی، ج2، ص363، ح1)
🔸 حال سؤال اینجاست که محدوده این عمل به عهد و پیمان تا کجاست؟ آیا به طور مطلق باید به آن عمل کرد یا اینکه مشروط به عدم #نقض_عهد از طرف مقابل میباشد؟
🔸 این مطلب نزد #عقلا بسیار واضح است که اساسا عهد و پیمان، یک امر #دو_طرفی یا #چند_طرفی است و همه طرفهای قرارداد باید به آن عمل کنند و در صورت نقض طرف مقابل، عهد و پیمان، دیگر معنایی ندارد و مشخص است که التزام یک طرف به قرارداد در مقابل نقض طرف دیگر، هیچ توجیهی ندارد مگر آنکه بند مورد تعهد، مطلوبیت ذاتی داشته باشد به گونه ای که با قطع نظر از قرارداد هم، عمل به آن شایسته باشد؛ در این صورت اگر به آن بند عمل شود، به خاطر مطلوبیت ذاتی خواهد بود نه از آن جهت که مورد عهد و پیمان است!
🔸 قرآن کریم نیز دستوری مطابق با همین #بنای_عقلایی صادر کرده و میفرماید: «فما استقاموا لکم فاستقیموا لهم» (توبه ،7) که در این آیه وفای به پیمان، منوط به وفای طرف مقابل قرار داده شده است. یا در آیه دیگری میفرماید: «و إما تخافنّ من قوم خیانة فانبذ إلیهم علی سواء إنّ الله لایحبّ الخائنین»(أنفال ،58)
🔸 در این آیه خداوند متعال به پیامبر اکرم(ص) میفرماید: «اگر خوف از خیانت طرف مقابل داشتی، عهد و پیمان را رها کن!»
🔸 علاوه بر این، در بحثهای حکومتی، اساسا امور مربوط به صلح و جنگ و معاهدات، از اختیارات امام معصوم یا نایب اوست و دیگران در این زمینه حقی ندارند؛ پس تعیین تکلیف برای ولی فقیه در این زمینه معنا ندارد!
🔸 با توجه به توضیحی ارائه شده، مشخص میگردد که بنای عقلا، بر ترک قرارداد هنگام نقض طرف مقابل است و آیه شریفه نیز مطابق با آن میباشد. با این وجود، تعجب است که برخی با کم توجهی به مبانی استنباط، با این آیه به گونه دیگری مواجه شده و دلالت آن را زیر سوال برده اند و امر در آن را به خاطر وقوع پس از #توهم_حظر ،دال بر اباحه دانسته اند!
⭕️در پاسخ به این نگاه باید گفت:
🔸 اولا: در بحث وقوع امر بعد از حظر، باید موضوع واحد باشد در حالی که در اینجا موضوع دو حکم، متفاوت است. توضیح اینکه مثلا در آیه شریفه «لاتقتلوا الصید و أنتم حرم»(مائده ،95) صید در حال احرام، حرام شده است و سپس در آیه شریفه «و إذا حللتم فاصطادوا»(مائده،2) حرمت آن برداشته میشود که در اینجا امر و نهی هر دو بر روی «صید» رفته و موضوع واحد است. اما در بحث ما ،حرمت نقض عهد، مشروط به متعهد بودن طرف مقابل است در حالی که امر به نقض مربوط به فرض خوف از خیانت است. پس موضوع امر و نهی یکسان نیستند.
🔸ثانیا: در اینجا اصلا #توهم_حظری در کار نبوده و نیست! یعنی عمل به قرارداد در درون خود مشروط به #پابرجا_بودن_قرارداد است و با نقض طرف مقابل، دیگر عهد و پیمانی وجود ندارد که بخواهیم توهم لزوم به عمل به آن را داشته باشیم! بنای عقلا نیز بر این است که لزوم وفا را مشروط به تعهد طرف مقابل میدانند. پس کسی چنین توهمی را در ذهن نخواهد داشت که حتی پس از نقض طرف مقابل، وجوب التزام به عهد پابرجا باشد!
▫️ادامه یادداشت در:👇
https://eitaa.com/rozaneebefarda/7320
@rozaneebefarda
نقض عهد با پیمانشکنان؛ از تصریحات قرآنی تا دلالتهای عقلانی
نقد جناب استاد شیخ #محسن_فقیهی(مدرس دروس خارج قم) بر اظهارات اخیر آقایان #سروش_محلاتی و #حسن_روحانی
[صفحه ۲ از ۲]
🔸 ثالثا: امر بعد از حظر، ظهور در اباحه خاص ندارد بلکه برای رفع ممنوعیت قبلی است(یعنی اباحه عام را نتیجه میدهد که این با وجوب نیز سازگار است) و اما اینکه الآن چه حکمی دارد، به اقتضای ادله و شرایط بستگی دارد. در بحث ما نیز با توجه به اینکه بنای عقلا در مسأله وجود دارد و آنها در فرض نقض طرف مقابل، نه تنها لزومی در عمل به آن نمیبینند بلکه عمل به آن را مصداق کار لغو و بیهوده میدانند! پس بعد از اینکه آیه توهم حظر را برطرف کرد، طبق قرائن عقلی حکم مسأله روشن میشود.
🔸 عجیبتر از این، اشکال دیگری است که گفته شده کلمه #«فانبذ» در این آیه به معنای اعلام است و در نتیجه آیه دلالت بر لزوم «اعلام» در صورت خروج از معاهده دارد و نسبت به لزوم یا عدم لزوم خروج از آن ساکت است!
⭕️این اشکال نیز وارد نیست زیرا:
🔻 اولا: ماده «نبذ» در لغت به معنای «طرح و القاء» آمده است(کتاب العین، ج8، ص191) که هم با معنای «نقض» سازگار است و هم با معنای «اعلام»؛ اتفاقا کنار هم قرار گرفتن دو واژه #«نبذ» و #«عهد» با معنای نقض سازگارتر میباشد؛ همانگونه که خداوند متعال در قرآن کریم میفرماید: «أوکلُّما عاهدوا عهدا نبذه فریق منهم»(بقره ،100) و در این آیه مشخص میباشد که به معنای نقض عهد آمده است. البته داشتن معنایی که جامع هر دو معنا باشد نیز در آیه مورد بحث ما بعید نیست؛ به این صورت که آیه هم دستور به نقض داده باشد و هم اعلام آن.
🔻ثانیا: بر فرض که آیه در مقام بیان وجوب اعلام بوده و نسبت به اصل نقض، ساکت باشد، قرائن عقلی باعث میگردد حکم نقض مشخص شود. یعنی آیه نسبت به اعلام آن امر میکند که حتما اعلام کنید اما نسبت به نقض ،نکته ای نمیگوید و همین به معنای مفروض گرفتن اصل نقض است که مطابق با بنای عقلاست.
🔸 عجیبتر از تمام آنچه گفته شد این است که برخی #مسئولین، برای توجیه #مذاکره_مجدد بعد از پیمان شکنی طرف مقابل به آیه شریفه «الذین عاهدت منهم ثمّ ینقضون عهدهم فی کلّ مرُّة»(انفال ،56) استناد میکنند و ادعا میکنند پیامبر اکرم(ص) نیز با وجود نقض عهدهای مکرر از طرف مقابل، باز هم عهد میبستند!
🔸 در حالی که مراد از آیه این است که عادت آنها نقض عهد میباشد و صرفا اشاره به یک ویژگی آنها داشته و اعلام این مطلب که در آینده، نقض هایی رخ خواهد داد. شیخ طوسی(ره) در این باره میفرمایند: «و قوله تعالى «ثم ینقضون» عطف المستقبل على الماضی، لأن الغرض أن من شأنهم نقض العهد مرة بعد أخرى فی مستقبل أوقاتهم بعد العهد إلیهم»(التبیان فی تفسیر القرآن، ج5، ص143)
🔸 جالب است که افرادی که به این آیه استدلال نمودهاند، به آیات دیگر توجه نکرده اند! مانند آیه شریفه «و إما تخافنّ من قوم خیانة فانبذ إلیهم علی سواء إنّ الله لایحبّ الخائنین»(انفال ،58) که در این آیه نه در صورت نقض مکرر، بلکه حتی در صورت خوف خیانت، دستور به خروج از عهد میدهد.
🔸 همچنین در روایتی، امیر المؤمنین(ع) میفرمایند: «الوفاء لأهل الغدر غدر عندالله والغدر بأهل الغدر وفاء عندالله»(نهج البلاغه، حکمت259) در این روایت، امیر المومنین(ع) وظیفه ما در مقابل خیانتکاران را مشخص میکنند و میفرمایند نسبت به آنها باید مثل خودشان رفتار کرد.
🔸 خلاصه سخن اینکه؛
این بحث با توجه به صبغه عقلانی آن، واضحتر از آن است که بخواهیم آن را با زحمت از آیات استنباط کنیم!
هرچند دلالت آیات و روایات نیز واضح است و تکلیف ما در مقابل نقض عهد دشمن را روشن کرده است.
🔸 خداوند به همه ما توفیق فهم درست دستورات دینی و #عمل به آنها را عنایت بفرماید.
#جوابیه۱۷
❄️روزنه؛ دریچه ای به تاریخ، سیاست و اندیشه دینی معاصر👇
https://eitaa.com/joinchat/2032861191C0a0a43a053
حاتم بخشی ۲۰۰میلیارد دلاری روحانی از جیب ایرانیان(؟) و ضرورت هوشیاری مسئولان ارشد و مردم
@rozaneebefarda
🔻🔻🔻
⭕️روحانی بعد از اذعان به وارد کردن ضرر ۲۰۰ میلیارد دلاری دولت آمریکا به ملت و دولت ایران، آنهم در سالهای پس از برجام که جریان سازش مدعی تأمین منافع ملی از طریق برجام شده بود، اکنون در اظهاراتی عجیب، رسما اعلان کرده که دولت ایران فعلا از خسارت آمریکا به ایران چشمپوشی کرده و آمریکاییها میتوانند بدون پرداخت خسارت، به برجام برگردند!
⭕️روحانی گفته:👇
🔹بعضی از دوستان گفتند آمریکا ابتدا باید خسارت مستقیم ۲۰۰ میلیارد دلاری را جبران کند و بعد به فکر مذاکره باشد. ما گفتیم که فعلاً این را بگذاریم در مراحل بعد!
🔶حاشیه روزنه
این نحو حاتم بخشی دولت، آنهم در آخرین روزهای تصدی قوه مجریه، اقدامی برخلاف منافع ملی است که انتظار میرود توسط مجلس و شورای عالی امنیت ملی و قوه قضائیه، فورا از آن پيشگيری گردد تا حق مردم مظلوم و نجیب ایران توسط این جماعت غربگرای عاشق مذاکره بیهوده با آمریکا، اتلاف نگردد.
مشابه این اقدام حسن روحانی، لغو یکطرفه قرارداد تسلیحاتی ایران و آمریکا توسط دولت موقت موقت بود که در واپسین روزهای حضور آنان در کرسی قوه مجریه انقلاب اسلامی، توسط ابراهیم یزدی اعلان شد و متأسفانه تا واپسین لحظات حیات او، هرگز نسبت به این اقدام خیانتبار از او بطور جدی پرسشگری به عمل نیامد و ابراهیم یزدی که با اعلان لغو یکطرفه قراردها، چند میلیارد دلار، به ایران ضرر وارد کرده بود، هرگز مورد محاکمه قرار نگرفت.
امید است تاریخ گذشته، معلم امروز و فردای مان گردد و تا دیر نشده از اقدامات مشکوک دولت روحانی در ماههای پایانی جلوگیری به عمل آید و انشالله بعد از پایان دوره رياستجمهوری نیز، مانند همه کشورهای توسعه یافته دنیا که مسئولان اجرایی خاطی را محاکمه میکنند، زمینه برای محاکمه بیمسامحه روحانی و برخی دیگر از #کارگزاران_اعتدال فراهم گردد.
در تابستان ۵۸ و مدتی قبل از استعفای دولت موقت، آنها قصد داشتند اف۱۴ های آمریکایی را پس بدهند! هواپیماهایی که مدتی بعد در زمان جنگ تحمیلی، تاثیری راهبردی در دفاع از مرز و بوم ما بر جای گذاشت و یاران بازرگان عملا قصد داشتند ایران را خلع سلاح کنند!
مقام معظم رهبری و شهید بهشتی از جمله کسانی بودند که در مقابل این اقدام مشکوک و خسارتبار ایستادند!
حسن روحانی در سال ۱۳۶۴، بهعنوان رئیس کمیسیون دفاع مجلس شورای اسلامی به نماز جمعهی تهران آمد و از دوگانهی جهل-خیانت دولت موقتیها، اینچنین سخن گفت:👇
«برای استقرار صلح در یک جامعه، تنها نیروهای دفاعی نیاز نیست بلکه آمادگی جنگی باید باشد. آن وقتی دشمن میترسد به ملتی هجوم آورد که بداند اگر هجوم کند مقابلهبهمثل میشود و هجوم متقابل را باید تحمل کند. اگر ملتی قدرت تهاجم را نداشته باشد قدرت دفاع هم نخواهد داشت. اگر نادانی دولت موقت نبود شاید جنگی این چنین بر ما تحمیل نمیشد. آنهایی که حتی تصمیم داشتند هواپیماهای اف۱۴ ما را به آمریکا پس دهند و اگر شهید بهشتیها و عزیزانی چون خامنهایها و هاشمیها در شورای انقلاب نبودند، دولت موقت در تابستان ۵۸ آنها را به آمریکا پس داده بود. من نمیگویم خیانت یا عدم خیانت بلکه این یک نادانی و عدم تفکر صحیح برای یک ملت انقلابی بود.»
حالا همین سخنان دیروز روحانی را باید به خودش بازگرداند که آیا این قبیل اقدامات مشکوک او و دولتش در واپسین روزهای حکمرانی، ناشی از جهالت است یا چیز دیگر؟!
سوال دیگری که قابل طرح است آنکه، در زمان چه کسی به جای آیتالله خامنهای و شهید بهشتی، صراحتا در مقابل اقدامات خرابکارانه عناصر غربگرا ایستادگی و روشنگری خواهد کرد؟!
مسئله اصلی در نقد رویکرد اخیر دولت روحانی آن است که اینان اگرچه به ظاهر میگویند، #در_این_مرحله از دریافت خسارت چشمپوشی میکنیم اما تجربه نشان داده که این جماعت در #مذاکرات_یواشکی با طرفهای غربی، گاه منافع ملی را بدون هرگونه نظرخواهی از نهادهای حاکمیتی ذیربط، به حراج گذاردهاند!
با این وجود، اگرچه دریافت خسارت به عنوان پیششرط بازگشت آمریکا به برجام مطرح نیست و طبق تصریحات مقام معظم رهبری(۱۹دیماه۹۹||اگر تحریمها برداشته شد بازگشت آمریکا به برجام معنا میدهد البته مسئلهی خسارتها که جزو مطالبات ما است در مراحل بعدی دنبال خواهد شد، اما بدون رفع تحریمها بازگشت آمریکا به برجام حتی ممکن است به ضرر کشور هم باشد)، لذا رفع تحریم برای بازگشت آمریکا کافی است اما چه ساز و کاری برای دریافت خسارت ۲۰۰ میلیارد دلاری از سوی تیم مذاکره کننده تدارک دیده شده است؟!
اگر دولت روحانی بدون گرفتن تضمین جدی و بدون تنظیم اسناد معتبر، زمینه دریافت خسارت را تدارک نکند، دولت بعدی چگونه خواهد توانست از آمریکای عهدشکن و شرور (که احیانا مجددا عضو برجام هم شده) مطالبه خسارت نماید؟!
@rozaneebefarda
تأیید نشده/ مهم
بر اساس اخبار غیررسمی، احمدینژاد در سفر به قم با آقای #سیدمحمدجواد_علوی دیدار داشته و میهمان ضیافت شام او بوده است.
انتظار آن است که طرفین نسبت به صحت و سقم این خبر تأیید نشده، اطلاعرسانی کنند تا حقیقت مشخص گردد.
در صورت صحت این خبر، ابعاد جدیدی از ارتباطات #احمدینژاد_متأخر با برخی کانونهای حوزوی خاص، روشن میشود که قابل ارزیابی و تحلیل است.
🔶حاشیه روزنه
پیشتر نسبت به کارکردهای پیچیده #انجمن_حجتیه در عرصه سیاست ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی، نکاتی مطرح شده بود.
انجمن در حال حاضر به عنوان #نخ_تسبیح_نامرئی به ریل گذاری برخی تحولات سیاسی/مذهبی در سطح کلان مشغول است.
بازیگران سیاسی و مذهبی انجمنی ها، لزوما انجمنی نیستند و حتی ممکن است از قرار گرفتن در پازلهای پیچیده آنان بیاطلاع باشند.
@rozaneebefarda
🏴 پیام تسلیت رهبر معظم انقلاب اسلامی در پی درگذشت آقای حاج محسن آقا قلهکی از بازاریان متدین و معتمدین #امام_خمینی در بازار
@rozaneebefarda
🔻🔻🔻
بسم الله الرحمن الرحیم
عبد صالح، و مومن درستکار آقای حاج محسن آقا قلهکی رحمةالله علیه، در روز نیمهی رجب پس از عمری که به دیانت و صلاح سپری شده بود، دار فانی را وداع کرد.
اینجانب به خانوادهی محترم و به همهی دوستان و علاقمندان ایشان تسلیت عرض میکنم و رحمت و مغفرت و رضوان الهی را برای وی مسالت مینمایم.
سید علی خامنهای
۱۴/اسفند/۱۳۹۹
@rozaneebefarda
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
دستور قرآن به نقض عهد با پيمانشكنان و ضرورت پرهیز از #تفسیر_به_رأی
نقد جناب استاد شیخ محمد #محمدی_قائینی (مدرس دروس خارج قم) بر اظهارات اخیر آقایان #سروش_محلاتی و #حسن_روحانی
@rozaneebefarda
🔻🔻🔻
🔹 آیات قرآن را باید بر اساس قواعد فنی #تفسیر، تحلیل و تبیین کرد.
🔸 آیات مورد اشاره رئیس جمهور، بدون توجه به قواعد و آیات قبل و بعد تفسیر شده است.
🔹 این آیات به ما دستور می دهد با کسانی که #نقض_عهد می کنند، چنان سخت و محکم برخورد کنید که حتی اذناب آن ها #بترسند.
🔸 #آمریکا و اروپا پیمان های متعدد را به صورت مکرر #نقض کرده اند ولی پاسخ مناسب با تعالیم قرآنی دریافت نکرده اند.
⏰ زمان: 16 دقیقه
#جوابیه۱۸
@rozaneebefarda
روزنه
نقض عهد با پیمانشکنان؛ از تصریحات قرآنی تا دلالتهای عقلانی نقد جناب استاد شیخ #محسن_فقیهی(مدرس در
⭕️بازنشر یادداشت روزنه در سایر رسانهها:
👇
🔻خبرگزاری حوزه:
https://hawzahnews.com/xb4Gh
🔻رسا:
https://b2n.ir/w14845
@rozaneebefarda
روزنه
فیلم مناظره آقایان #سیدمحمدجواد_علوی و #عبدالحسین_خسروپناه منتشر شد @rozaneebefarda 🔻🔻🔻 ⭕️متن
در دام #دگر_اندیشان یا بازگشت به #فقاهت_اصیل؟
نقدی بر سخنان جناب آقای #سیدمحمدجواد_علوی در مناظره با جناب آقای #عبدالحسین_خسروپناه
بازنشر|| جعفر بحرینی
@rozaneebefarda
🔻🔻🔻
[صفحه ۱ از ۲]
🔹 فقه اصیل شیعه با سابقه بیش از هزار سال، توسط فقهای مخلص و آگاهی به سیر تکاملی خود ادامه داده است.بزرگان شیعه همیشه سعی کردند، چون غواصی زبردست به ژرفای دریای علم ثقلین، بروند و مروارید های علمی ناب را برای جامعه خود استخراج کنند.
🔻آنها معارف قرآن کریم و عترت را بسیار زیاد و نا محدود قلمداد می کردند ، لذا برای استخراج احکام و معارف جدید هیچ گاه بن بست و انسدادی قائل نمی شدند. از دیدگاه قاطبه فقهای بزرگ شیعه ، مشروعیت دین اسلام زمان و مکان بردار نیست چرا که «حلال محمد حلال الی یوم القیامة و حرام محمد حرام الی یوم القیامة».از طرف دیگر دین پیامبر اسلام، ختم نبوت و تکمیل کننده تمام ادیان گذشته است. پس بیراه نباشد که انتظار هدایت کامل و تمام برای بشر داشته باشد و به فرمایش قرآن ، از ظلمت ها به سوی نور رهنمون می شود.
🔹برخی از دگر اندیشان چون سروش و شبستری در چند دهه اخیر سعی کردند ، عصری بودن دین را طرح کنند که نتیجه آن ،انحصار هدایت دین اسلام، در عصر حضور ائمه اطهار است. آنها دین را برای زمان حاضر کافی نمی دانند و قائلند که دین باید در ترازوی عقلانیت عرفی هر زمانی قرار بگیرد. و عقلانیت سکولار را ترازوی سنجش صحت و اعتبار دین می دانند. آنها هرچند در ظاهر با مقدسات اصیل اسلام و مذهب شیعه خود را مخالف نشان نمی دهند، امَّا بصورت غیر مستقیم، اسلام را برای هدایت بشر امروز کافی نمی دانند وعلم امام و پیامبر را صرفا محدود به ظرف زمان و مکان خود می پندارند.آنها تنها راه سعادت مسلمانان را از سر تا پا غربی شدن می دانند. پروژه کشف حجاب، یکسان سازی لباس ها، تضعیف دین در باور مردم و ... محصول همان نگاه و جریان است.
▫️در این ایَّام، مناظره ای برگزار شد، موضوع مناظره هر چند ناظر به یکی از علوم انسانی بود، ولی مباحثِ طرح شده به بسیاری از مبانی دینی و استنباطی فقهی سایه افکنده بود.شاید بیراه نباشد که کلیدی تری موضوع مطرح شده را ، «چگونگی مواجه فقه با مسائل مستحدثه» بدانیم.
▫️جناب آقای علوی بروجردی، مباحثی را طرح کردند که القای «عصری بودن دین اسلام» و حجیَّت«عقل عرفی» در مقابل «فهم دینی» داشت.
🔹استدلال ایشان، اینگونه بود که چون 1- اکثر روایات شیعی ، استفتائی هستند و 2- روایات استفتائی بصورت کلی به سوال سوال کننده انصراف دارند، پس بصورت کلی اکثر روایات شیعه، ناظر به مسائل جدید نمی توانند باشند و نباید انتظار داشت، احکام جدید را از منابع استخراج کرد. البته در جواب اینکه فقه بخاطر رسالتش که پاسخگویی به تمام افعال مکلفین است، چگونه قرار است راه حل پیدا کند، ایشان رجوع به عقلانیَّت عقلاء و نداشتن ردع بر آن در منابع را کافی می داند.
🔹ایشان عقلاء را از باب حجَّیت عقل ، حجَّت می شمارند.
با توجه به گسترش کامل علوم و تخصصی شدن آنها، برآیند دستگاه استنباطی ایشان، سیطره کامل علوم بر استنباط فقهی است و فقیه صرفا «یک #ماشین_امضاء» است. که می تواند برخی از مباحث را رد کند.
@rozaneebefarda
ادامه👇
در دام #دگر_اندیشان یا بازگشت به #فقاهت_اصیل؟
[صفحه ۲ از ۲]
⭕️دستگاه استنباطی آقای علوی از جهات متعدد مورد اشکال است:
1- دین اسلام، ختم و خاتم تمام ادیان است و نسخه نهایی هدایت بشر.پس ناظر به تمام مکان ها و زمان ها و انسان ها است.
2- طبق ادله عقلی و نقلی، قرآن کریم وعلم امام معصوم هر چند در زبان عرفی تجلی می کند، ولی عرف زده نیست. لذا کلام ثقلین بخاطر اتصال به دستگاه قدس الهی ناظر به تمام علوم می شود.
3-اینطور نیست که اکثر منابع، استفتائی باشد؛ آیات قرآن کریم، خطبه های حضرات معصومین و فرماین اخلاقی و تدبیری مثال نقض ادعای علوی هستند.
4-در موارد استفتائی، جواب هایی از حضرات معصومین داریم که بصورت قضیه کلیِّه و قانون هستند، مثل روایات باب استصحاب که در جواب وضو مطرح شده است، «لاتنقض الیقین ابدا بالشک» و به سوال سائل منحصر نمی شوند.
5- طبق قاعده «عَلَيْنَا إِلْقَاءُ الْأُصُولِ إِلَيْكُمْ وَ عَلَيْكُمُ التَّفَرُّع » بسیاری از حقایق بصورت قضایای حقیقیه بیان شده اند و فقیه باید با کار آمد کردن دستگاه اصولی خود ، قواعد کلی را استخراج کند و فروع را به آنها بر گرداند.
6-رجوع به سیره عقلاء بصورت کلی بسیار محل اشکال است ، چرا که سیره، آنهم سیره متشرعه با قیودی مورد اعتبار قرار می گیرد نه هر سیره ای!
7- رجوع به سیره عقلاء، عملا ممکن نیست چرا که ما یک سیره ناب و یکدست هیچ وقت نداشته ایم، همیشه بخاطر حکومت دولت های جائر غیردینی، ایسم ها بر جوامع حاکم بوده اند و «کل حزب به لدیهم یفرحون».
9-علومی مثل طب مدرن ، یا اقتصاد و ... نظرات استنباطی بزرگان آن علم هستند، همچنانکه برخی از مکاتب مثل روانشناسی احکام و فتاوای جناب فروید است که بدین صورت بسط و گسترش یافته و یا اقتصاد کمونیستی ، برآیند آراء «مارکس» است که بدین صورت مدوِّن شده است.نه اینکه بصورت ابتدایی قول سیره عقلاء باشد!
10-رجوع بی قید و شرط یک فقیه به نظرات کارشناسی نظریه پردازانی چون مارکس، اگوست کنت و ... چه بسا منجر به تقلید فقیه بشود که برای فقه اصیل غیر قابل پذیرش است.
11-جناب علوی نفرمودند بر فرض اینکه حضرات معصومین به اطباء مراجعه می کردند، آیا دلیل بر این است که خود طب نمی دانستند؟
12-همچنین بر فرض رجوع حضرات معصومین به طبیب یا کارشناس، وجوب از سیره استنباط می شود؟ یعنی امکان سیره را دالّ وجوب می گیرند؟
13- وجه تمایز ، سیره عقلائی که آقای علوی استناد می کنند و «عقلانیَّت عرفی» که امثال سروش و شبستری می گویند و شاگردانشان قائل اند که دین را هم باید در ترازوی این عقلانیت گذاشت، چیست؟
14- تمام مسائل مستحدثه از باب اصول عملیه نیستند که با «عدم ردع» بتوان به حکم رسید.
15- در نگاه آقای علوی ، غرب بسیار مطلوب و موفق است و سیره عقلای آنها را مرجع و منبع دانستند ولی توضیح ندادند که سقط سالیانه 50 میلیون جنین ، بیش از صد میلیون کشته در جنگ های جهانی ، وزارت تنهایی انگلستان و ژاپن، برهنگی فرهنگی و فحشاء و استعمار کشور های فقیر، و قتل و غارتی که در جهان درست کرده اند را ملاک این موفقیَّت و مطلوبیت دانسته اند؟
16- ارجاع دربست و کامل به علوم مدرن و جدید، آیا کناره گیری از دستگاه هدایت اهل بیت سلام الله علیهم اجمعین نیست؟
17- اگر قرار برمبنای آقای علوی در فقاهت بود ، و همه چیز با ارجاع به علوم زمان و پیدا کردن عدم ردع شارع قابل حل بود، چه نیازی بود علم اصول تدوین شود و دستگاه های فقهی و استنباطی امثال شیخ انصاری بوجود آید؟
🔹حتما جناب آقای علوی بدنبال پذیرش کامل «عقل مدرن یا عرفی» نیستند ولی برای بازگشت به فقاهت اصیل شیعه نیاز است که مبانی و نظرات خود را از ابهام در بیاورند و واضح تر صحبت کنند تا برداشت همسویی با دگراندیشانی چون سروش از ایشان نشود!
https://b2n.ir/g59136
▫️روزنه؛ دریچهای به تاريخ، سیاست و اندیشه دینی معاصر 👇
@rozaneebefarda
حجت الاسلام دکتر جباری.mp3
46M
نقد تاریخی/تفسیری به اظهارات اخیر روحانی و حامیان!
اختصاصی|| حجتالاسلام الاسلام دکتر جباری
@rozaneebefarda
🔻🔻🔻
🔹اروپاییها چه کار باید بکنند که ما باور کنیم قابل اعتماد نیستند؟
🔹اقدام دولت از فضای آیات قرآن دور بود؛ آیات میفرماید بین اینها و یارانشان جدایی بیانداز. القا خوف باید بین دشمن کرد.
اگر سپاه و هوافضا نبود، به این آیات عمل میشد؟
🔹مسئولانی که احیانا متوجه نیستند و مسیری غیر از سنت و مشی قرآنی عمل میکنند، خداوند انشالله بیدارشان کند و به مسیر بازگردند.
🔹اگر آنها بخواهند خط و مشی نادرست خودشان را با تلاش مذبوحانه و سو استفاده و سوتفسیر از قرآن، توجیه کنند، مشمول روایات تفسیر به رأی هستند.
🔹خدا کند آنچه که آقای روحانی در استفاده غلط از قرآن بیان میکند، از روی جهالت باشد نه تجاهل!
که اگر چنین باشد، گناهش مضاعف است.
🔹اگر کسی از روی جهل قرآن را تفسیر به رأی کند، مشمول آن روایات است ولی اگر عزم تجاهل باشد، گناهش بسیار بیشتر است.
🔹کسی که تفسیر به رأی بکند، طبق روایات شریفه، مصداق #کفر_عملی است.
▫️خداوند کشورمان را از شر معاندان و کج فهمان و غرض ورزان حفظ کند.
#جوابیه۱۹
@rozaneebefarda
کنایه گروههای مقاومت عراق به پاپ
🔹اشاره به دست قطع شده حاج قاسم که صدای عبادتگاه های مسیحی نیز مرهون آن است.
@rozaneebefarda