✍تمایز بین«مرجعیت دینی» و«مرجعیت فقهی»
🔹«مرجع دینی»، غیر از «مرجع فقهی» صرف یا «مرجع اعتقادی» صرف است. مرجع دینی کسی است که از تمام ابعاد معارف دینی آگاهی داشته و در همه آن ها - به طور نسبی - مجتهد و صاحب نظر – و نه لزوما اعلم - باشد. کسی که فقط در یک یا دو ساحت از آموزه های دینی مجتهد است، اما از سایر ابعاد آن یا اطلاعی ندارد و یا شناختش کافی و تخصصی نیست، مرجع دینی به معنای واقعی کلمه نیست، بلکه فقط مرجع در همان علمی است که در آن متخصص است.
🔸برخی از علومی که یک مرجع دینی باید از آنها آگاهی تفصیلی و اجتهادی داشته باشد، عبارت اند از: معرفت شناسی، عرفان، فلسفه، کلام، تفسير و هرمنوتیک و زبان شناسی، حدیث، فقه، اصول، اخلاق و برخورداری از نگرش سیاسی و اجتماعی.
🔻وصول به درجه اجتهاد و کسب تخصص در علوم فوق اگرچه دشوار است و فقط تعداد اندکی از عالمان موفق می شوند به یک چنین جامعیتی دست یابند، اما با این وجود محال و غیر ممکن نیست. نمونه این عالمان جامع و ذوابعاد را، هم در گذشته داشته ایم و هم در عصر حاضر ایشان را مشاهده می کنیم. کسی که فقط «فقه» می داند، «فقه شناس» است نه «دین شناس»؛ لذا می توان گفت چنین شخصی صلاحیت مرجع قرار گرفتن را ندارد. «مرجع دینی» کسی است که هم در «اصول» دین مجتهد باشد و هم در «فروع دین».
#مرجعیت
#فقه_سنتی
#فقه
#اصول
#نقد_حوزه
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi