❇️
امر به معروف، وظیفه همه سطوح جامعه
📝 ترکیب مزجی از آیات و روایات
🖋 امیرحسین علیاکبر
⬅️
امر به معروف و نهی از منکر دو خلق الهی
🔸 پیامبر (ص) فرمودند: من برانگیخته شدم تا مکارم اخلاق را به اتمام برسانم (۱) [ و ] قطعا امر به معروف و نهی از منکر، دو خُلق از اخلاق الهی هستند (۲) [بلکه] امر به معروف با فضیلتترین اعمال خلق میباشد (۳)
🔹
وظیفه حاکمان
[برای همین این دو فریضه] راه پیامبران و روش صلحا (۵) [و وظیفه حاکم اسلامی است چون] هر کس امر به معروف و نهی از منکر کند "او" خلیفه خداوند در زمین و جانشین پیامبر اوست.(۶)
[و این، رسالت حکومت، نسبت به عموم مردم است برای اینکه] خداوند امر به معروف را برای مصلحت عوام واجب کرد.(۷)
🔹
وظیفه آحاد مردم
[ و وظیفه مردم، نسبت به حکومت زیرا ] هرگاه مردم [ این دو فریضه را انجام ندهند ] برکات از آنها برداشته خواهد شد (۸) خداوند اشرارشان را بر آنها مسلط خواهد کرد. (۹) [یعنی حکومت عدل، دچار فروپاشی میشود]
♨️
امر به معروف و تکلیف علما
[و همچنین وظیفه علماست زیرا] خداوند از علما پیمان گرفته تا بر شکمبارگی ظالم و گرسنگی مظلوم [یعنی بر فاصله طبقاتی] آرام و قرار نداشته باشند. (۱۰) [و البته این، وظیفه علمای همه ادیان و مذاهب است] لولا ینهاهم الربانیون و الاحبار عن قولهم الاثم و اکلهم السحت لبئس ما کانوا یصنعون (۱۱)
🔺
تأثیر امر به معروف
[چنانکه رسالت مومنین است نسبت به یکدیگر] پس هر کس امر به معروف کند پشت مومنان را محکم کرده است. (۱۲)
🔺 نهاد امر به معروف و نهی ازمنکر
[ بنابراین، این دو فریضه، وظیفه همه اقشار جامعه است. هر چند باید نهادهای قدرتمندی باشند که افرادی را برای اجرای این دو واجب، تربیت کند زیرا ] از امام صادق (ع) پرسیده شد آیا امر به معروف و نهی از منکر بر همه امت واجب است؟ فرمودند: خیر پرسیدند چرا؟ فرمودند: این کار بر عهده کسی است که قدرت داشته باشد، اطاعت بشود، معروف را از منکر بشناسد. نه بر افراد ضعیفی که راه را از چاه تشخیص نمیدهند و نمیدانند از چه به چه دعوت کنند؛ به حق یا باطل؛ دلیل این مطلب از کتاب خدا، فرموده خداوند عزّ و جلّ است:《 و لتکن منکم امّه یدعون الی الخیر یامرون بالمعروف و ینهون عن المنکر ...》 (۱۳) (۱۴) [ هر چند برای اجرای این دو فریضه، لازم نیست که حکومت و جامعه در حالت ایده آل باشند زیرا] هرگاه [این دو واجب] ادا و اقامه شوند همه فرایض چه آسان و چه سخت [به دنبال آن] اقامه خواهند شد. (۱۵)
______
متن فوق، به غیر از عبارات داخل کروشه، ترکیب مزجی از آیات و روایات است.
(۱) بحار الانوار ج ۶۸ ص ۳۸۲
(۲) میزان الحکمه ج ۶
(۳) غرر الحکم
(۴) غرر الحکم
(۵) الکافی ج ۵ ص ۵۶
(۶) مستدرک الوسائل ج ۱۲ ص ۱۷۹
(۷) نهج البلاغه
(۸) میزان الحکمه ج ۶
(۹) میزان الحکمه ج ۶
(۱۰) نهج البلاغه، خطبه شقشقیه
(۱۱) سوره مائده آیه ۶۳
(۱۲) نهج البلاغه حکمت ۳۱
(۱۳) سوره آل عمران آیه ۱۰۴
(۱۴) بحار النوار ج ۱۰۰ ص ۹۲
(۱۵) میزان الحکمه ج ۶
#امر_به_معروف
#نهی_از_منکر
https://eitaa.com/Tanbiholomah/89
@Tanbiholomah