نشاط اجتماعی زنان لازمهی پویایی خانوادهها
✍ سیده ناهید موسوی، عضو تحریریه مجتهده امین
زن به دلیل محور خانواده بودن، ویژگی خاصی دارد که توجه سایر اعضای خانواده به آن بسیار مهم است؛ وضعیت مناسب روحی و عاطفی زن، تمام فضای خانه را تحت تاثیر قرار میدهد و یکی از مهمترین عوامل شادکامیخانوادهها و نشاط اجتماعی است. این موضوع علاوه بر پیشبرد امور در خانوادهها موجب موفقیت فرزندان به عنوان آیندهسازان مملکت نیز میشود، پس باید توجه خاصی به محورخانواده شود؛ اگر هدف ایجاد فضای خوبی در خانواده است، باید از ناراحتی زن خودداری شود، زن به منزله چشم اسفندیار* خانواده است و هر گونه گزندی به او خانواده را تحتالشعاع قرار میدهد.
بنابراین لازم است دغدغههای زن را شناخت و برای رفع سریع آنها تلاش کرد. ازجمله موارد شادبودن انسان، داشتن روابط قوی اجتماعی و خانوادگی است هرچه فرد، روابط اجتماعی بیشتری داشته باشد، از سلامت روحی و روانی خوبی برخوردار خواهد شد، زیرا انسان بهطور ذاتی موجودی اجتماعی خلق شده و برای ادامه حیات نیاز به ارتباط با افراد اجتماع را دارد. بهطورمثال یکی از بهترین تضمینکنندههای سلامتی افراد، داشتن تحرک و ورزش است که به تمام زنان توصیه میشود چه خانهدار وچه شاغل، از نظر سلامتی نیاز دارند یک برنامه ورزشی منظم درکنار کارهای روزانه خود داشته باشند. در مقابل، ورزش نکردن و کمتحرکی یکی از معضلات مهم بانوان است، ورزش منظم میزان اضطراب و افسردگی را در افراد کاهش داده و بر افزایش اعتماد به نفس، تامین تعادل و ثبات هیجانی، سازگاری بامحیط، احساس ارزشمندی و بهبود تعاملات اجتماعی به شدت تاثیرگذار است.
خلاقیت، ابتکار و اشتغال، از دیگر موارد
افزایش نشاط روحی زنان و باعث تقویت احساس رضایت نسبت به خویشتن ،کارآمدی بالا است. بانوانی که در بیرون از منزل به فعالیتهای رسمی اشتغال دارند یا در محیط خانه به خوداشتغالی و تولید محصولات متنوع یا خلق آثار هنری می پردازند، بااحساس رضایتمندی ونشاط بیشتری مواجه میشوند.
زنان بانشاط، معمولا درک درستی از خود دارند و توانمندند، نقاط ضعف خود را میدانند و در صدد رفع آن هستند. این افراد، سازگاری خوبی با محیط دارند و از انگیزهها و احساسات خودآگاهند. آنان فقط دریافت کننده محبت نیستند بلکه به دیگران مهر میورزند. بانوان با نشاط، سخت و غیرقابل انعطاف نیستند و در مواقع لازم از گذشت و بخشندگی لازم برخوردارند. آنها قادرند استرسهای پیرامون خویش را مدیریت کنند. در همه امور جوانب احتیاط را رعایت و تلاش می کنند رفتارخویش را در امور فردی و اجتماعی کنترل کنند. این افراد برای زندگی و آینده خویش برنامهریزی دارند و با برنامه به سمت اهداف خویش گام برمیدارند؛ خلاق و صاحب ایدههای نوآورانه هستند.
نکته مهم آن است که نباید از عوامل موثر برسلامت روان زنان غافل بود، از شایعترین این عوامل استرس، اضطراب، خشونت، استفاده نادرست از اینترنت، رایانه، تلویزیون و گوشی همراه است. متاسفانه این روزها استفاده زیاد از تلفن همراه و فضای مجازی بیشتر شده است و تهدید بزرگی برای روان زنان، بهویژه بانوانی که به دلایل مختلف برای ساعتهای فراغت خود برنامه مشخصی ندارند.
روابط اعضای خانواده، بهداشت روان خانواده و ارتباط میان همسران، همگی در محیط خانه شکل گرفته و الگویی برای فرزندان میشود؛ اگر روابط به شکل مثبت و پایدار توأم با سلامتی و آرامش باشد قطعا فرزندان و نسلی سالم تحویل جامعه داده میشود اما اگر خانواده ناآرام و روابط والدین کمرنگ باشد نتیجهای جز سستی بنیان خانواده نخواهدداشت! برنامهریزی جهت کنترل زندگی میتواند اثربخش باشد؛ اما نیازمند حمایت خانوادگی و کمکهای دولتی است.
و کلام آخر!
کسی که گهوارهات را تکان داد، میتواند با دعایش دنیایت را هم تکان بدهد، مراقب گرانبهاترین الماس زندگیت باش، که برای خوشبختیات محتاج دعای خیرش هستی!
*اصطلاح جایگزین پاشنه آشیل که رهبری در سخنرانی18فروردین91 اشاره کردند.
#پویش_نوشتن
#جهاد_روایت
#مجله_افکار_بانوان_حوزوی
@AFKAREHOWZAVI