بازگشت جمعهها به جمهور
✍️ علی حیدری
بالاترین ترک فعلی که ما را از ظهور در زمان غیبت دور میکند چه چیزی میتواند باشد؟ هزار وچهارصد سال است که کار اسلام روی زمین مانده و آن طور که باید امر دین برداشته نمیشود. و کار بدان جا میرسد که حتی بعد از چهل سال از گذشت عمر جمهوری اسلامی رهبر معظم انقلاب حکم وجود جهاد تبیین را صادر میفرمایند. یا نسبت به تبلیغ میفرمایند ما در تبلیغات ضعیفیم. خیلی از طلبهها آماده جهاد و شهادت هستند، اگر گفته شود شبی صد رکعت نماز بخوانید تا ظهور محقق شود این کار را خواهند کرد، حتی اگر اغراق نباشد همه طلبهها این کار را انجام میدهند تا ظهور اتفاق بیفتد. این امورات آسان است اما کاری که ظهور را رقم بزند مطمئنا از این جنس امورات نیست. پس چه اموراتی میتواند ظهور را رقم بزند؟
اگر تبلیغات و دروس حوزوی ما درست به طلبهها دین را معرفی میکرد باید به جای گناهان فردی و اخلاقی مهمترین گناه ما عدم «قیام به قسط» شمرده میشد. و باید یاد آن میافتادیم، یاد تعاونی میافتادیم. یاد زندگی جمعی و مشارکت اجتماعی می افتادیم. اقدامات دیگر کارهای راحتی است و اینها سخت است!
امام صادق(ع) فرمودند از پيامبر (ص) سؤال شد: مَن أحَبُّ النّاسِ إلَى اللّهِ؟ قالَ: أنفَعُ النّاسِ لِلنّاسِ. (دوست داشتنىترينِ مردم در نزد خداوند كيست؟ فرمودند کسی که بیشترین نفع را به مردم برساند. اعتقاد به جمهور، ایمان به جمهور یکی از اصول دین و اساس بعثت انبیاء است. بعضی فکر میکردند امام کلمهی جمهوری را از روی رودربایستی گفت! امام آدمی که در رودربایستی گیر کند نبود. همان رئیسجمهوری که خود امام او را قبول نداشت و [به او] رأی نداده بود، تنفیذ کرد؛ چرا؟ چون مردم رأی داده بودند؛ برای رأی مردم اعتبار قائل بود.
رهبر انقلاب در باره ایمان به جمهور می فرمایند: «ایمان به مردم. «یُؤمِنُ بِاللهِ وَ یُؤمِنُ لِلمُؤمِنین» را که در آیهی کریمهی قرآن هست، ممکن است بعضی جور دیگری معنا کنند؛ معنای درست «یُؤمِنُ لِلمُؤمِنین» همان «یؤمن بالمؤمنین» است. «ایمان»، در استعمالات قرآن کریم، با لام متعدّی شده؛ مثلاً «فَآمَنَ لَهُ لوط» «یُؤمِنُ لِلمُؤمِنین» یعنی اعتماد به مردم، اعتقاد به مردم. در طول این سالها مکرّر افرادی پیش امام اظهار نگرانی میکردند که ممکن است مردم تاب نیاورند و نتوانند این راه دشوار و سنگین را با گامهای امام طی کنند؛ امام میفرمود نه، من مردم را بیشتر از شما و بهتر از شما میشناسم؛ و حق با او بود؛ میدانست که مردم اگر تشخیص بدهند که این راه، راه خدا است، همهی مشکلات را در این راه تحمّل میکنند.»
یعنی از معانی ایمان به مردم این است که به مردم نفع برسانیم یکی از بارزترین ویژگیهای حضرت مسیح(ع) که در قرآن به آن اشاره شده است این است که« وَ جَعَلَني مُبارَكاً أَيْنَ ما كُنْتُ»(مریم31) یعنی هر جا كه باشم بسيار بابركت و سودمندم ساخته. رسول خدا(ص) در بیان این آیه میفرمایند: «جَعَلَني نَفّاعاً أينَ اتَّجَهت» هرکجا بود برای مردم سودمند بود.
یا در روایت دیگری امام صادق(ع) درباره مردم این گونه جملات زیبایی را بیان می کنند که : قالَ اللَّهُ عزّوجلّ: الخَلقُ عِيالي، فأحَبُّهُم إلَيَألْطَفُهُم بهِم، وأسْعاهُم في حَوائجِهِم ؛خداوند عزّوجلّ فرموده است: مردم خانواده من هستند، پس، محبوبترين آنان نزد من كسانى هستند كه با مردم مهربانتر و در راه برآوردن نيازهاى آنان كوشاتر باشند.(کافی،ج2،ص199) مردم مانند خانواده من هستند.
مردم در نگاه شهید آل هاشم این گونه بودند. امامان جمعه باید تاسی کنند به شهیدان خدمت از آیت الله رئیسی گرفته تا آیت الله آل هاشم. صرف بیان ویژگیها و صفات خوب این شهدا در خطبههای جمعه کفایت نمیکند بازگشت جمعهها به جمهور با اقداماتی شبیه اقدامات شهید رئیسی و شهید آل هاشم رقم خواهد خود. بله بازگشت جمعه ها به جمهور اصول دین و سیره عملی رسول خدا (ص) و اهل بیت (ع) است .
#خادم_باشیم
#شهید_جمهور
#الهیات_خدمت
#نویسندگان_حوزوی
@HOWZAVIAN