﷽
📌. روایتی از امام صادق علیه السلام در باب امر به معروف و نهی از منکر
📚 عالم ربانے و حڪیم متالہ مرحوم آیةاللہ سید محمدمحسن حسینے طهــرانے رضوان اللہ علیہ در " اسرار ملکوت، ج۱، ص ۱۴۰ " آورده اند::
✍🏻. مرحوم کلینی در کتاب کافی از علیّ بن ابراهیم از هارون بن مسلم از مسعدة بن صدقه از امام صادق علیه السّلام روایت میکند: «مسعدة بن صدقه میگوید: شنیدم از امام صادق علیه السّلام که در جواب کسیکه سؤال کرد از آن حضرت: آیا امر به معروف و نهی از منکر واجب است بر جمیع افراد امّت؟ فرمودند: ”خیر، بر همه واجب نیست.“ سپس به آن حضرت گفته شد: به چه جهت؟
۞. فرمود: ” به تحقیق که امر به معروف و نهی از منکر واجب است بر فردی که دارای قوّت و نفوذ کلمه است و افراد از او اطاعت میکنند و به حقیقت امر به معروف و نهی از منکر و حدود و ثغور آن عالم و واقف میباشد؛ نه بر فرد ضعیفی که راه به جایی نبرده است و از ادراک صحیح و فهم واقعی محتوای این دو اصل ناتوان میباشد، و چه بسا بخواهد حقّی را بیان و اظهار کند ولی با باطلی مزج و خلط مینماید.
۞. و دلیل بر این مطلب کتاب خدای عزّوجلّ است که میفرماید: ﴿از میان شما مؤمنان باید گروهی بهپا خیزند و مردم را به امر خیر و کار نیک دعوت نمایند و از رفتار زشت و ناروا برحذر دارند.﴾ ❶ این آیه دلالت دارد که مقصود گروهی خاص میباشند نه جمیع افراد امّت؛ همچنانکه در جای دیگر خدا میفرماید: ﴿و از میان قوم موسی گروهی باشند که مردم را به حقّ دعوت مینمایند و اساس امور خود را بر عدل پایهگذاری میکنند.﴾ ❷ و نفرمود: بر جمیع امّت موسی واجب است، و نفرمود: بر هر قوم و گروهی واجب است؛ در حالیکه در زمان حضرت موسی گروهها و امّتهای زیادی بودند، و امّت به یک فرد و بیشتر اطلاق میشود، چنانچه خدای متعال دربارۀ حضرت ابراهیم علیه السّلام میفرماید: ﴿به درستیکه ابراهیم امّتی بود مطیع پروردگار﴾❸ ، یعنی منقاد پروردگار از هر حیث و هر جهت.
۞. بنابراین در این زمان که زمان سکوت و آرامش است چنانچه شخصی واجد شرایط سابقالذّکر نباشد، یعنی فاقد قدرت و افرادی که او را تأیید نمایند و از او اطاعت کنند باشد، بنابراین امر به معروف و نهی از منکر از او ساقط میگردد.“
۞. مسعده میگوید: شنیدم از امام صادق علیه السّلام در جواب کسی که از آن حضرت از معنی این حدیث که از رسول خدا صلّی اللَه علیه و آله و سلّم رسیده است سؤال نمود؛ رسول خدا فرمود: ”با فضیلتترین مبارزهها در راه خدا سخن عدلی است که در پیشگاه حاکم جائر و امام ظالم گفته شود.“
۞. حضرت صادق علیه السّلام فرمود: ”معنای این حدیث این است که آن شخص، حاکم جائر و امام ظالم را به راه راست و طریق عدل دعوت نماید. البتّه پس از اینکه کاملاً به اطراف و جوانب مسأله واقف باشد و علم و اطّلاع کافی نسبت به حقیقت دعوت داشته باشد، و در عین حال آن حاکم و امام جائر نیز سخن او را بشنود و کلام و موعظۀ او را بهدیدۀ قبول بنگرد. و در غیر اینصورت امر به معروف و نهی از منکر بر آن شخص واجب نمیباشد.“»❹
┄┄┄┄┄┄┅⊱⊰𖣐⊱⊰┅┄┄┄┄┄┄
🖇. مصادر:
❶. آل عمران، آیه ۱۰۴: ﴿وَلۡتَكُن مِّنكُمۡ أُمَّةٞ يَدۡعُونَ إِلَى ٱلۡخَيۡرِ وَيَأۡمُرُونَ بِٱلۡمَعۡرُوفِ وَيَنۡهَوۡنَ عَنِ ٱلۡمُنكَرِ وَأُوْلَـٰٓئِكَ هُمُ ٱلۡمُفۡلِحُونَ﴾
❷. اعراف، آیه ۱۵۲: ﴿وَمِن قَوۡمِ مُوسَىٰٓ أُمَّةٞ يَهۡدُونَ بِٱلۡحَقِّ وَبِهِۦ يَعۡدِلُونَ﴾،
❸. سوره نحل، آیه ۱۲۰ : ﴿إِنَّ إِبۡرَٰهِيمَ كَانَ أُمَّةٗ قَانِتٗا لِّلَّهِ﴾
❹. الکافی، ج۵، ص ۵۹
#اسرار_ملکوت #آیت_الله_طهرانی #امر_به_معروف #نهی_از_منکر
⇶
@sire_salehan |
#سیره_صالحان